Dodaj do ulubionych

Przesylanie pieniedzy do Polski

IP: 212.140.128.* 01.05.08, 13:15
Musze wyslac pewna sumke na konto walutowe w Polsce. Tesco zakladalo
nam konto w nat west, dzwonilismy tam i okazuje sie ze istnieje
mozliwosc dania zlecenia telefonicznego i wtedy jesli wysylam 1000
funtow to osoba w Polsce otrzymuje 1000 funtow, nie pobieraja
prowizji. Wyglada super ale gdzie jest haczyk, na stronie nat westa
pisze ze pobieraja prowizja od kursu wymiany walut, co to znaczy
skoro zekomo nie wymieniaja waluty? Moze ktos mial jakies
doswiadczenia w tym kierunku?
Obserwuj wątek
    • silver.london Re: Przesylanie pieniedzy do Polski 02.05.08, 16:17
      > Musze wyslac pewna sumke na konto walutowe w Polsce

Mi się wydaje, że normalne przelewy z konta na konto
      są przeliczane z funtów na złotówki według określonego
      kursu z funta na euro i z euro na złotego. Prowizję
      stosuje się swoją drogą. Normalnie przelewy międzynarodowe
      są dość drogie, nie sprawdzałem tego, ale wydaje mi się,
      że Natwest oferuje dobre rozwiązanie przy częstych przelewach.
      Poza tym niestety Natwest nie jest szczególnie konkurencyjny,
      ale ma jednak spory kawałek rynku...

Co do przesyłania pieniędzy tak, jak opisujesz, to musi
      być jakaś prowizja. Nie wyobrażam sobie, żeby zamrożenie
      twoich pieniędzy na ich koncie przez 3 dni dawało takie
      odsetki, które pokryją koszt obsługi. Chyba że to jakaś
      promocja?

Ja po prostu używam karty Visa jak jestem w Polsce.
    • Gość: penny lane Re: Przesylanie pieniedzy do Polski IP: *.cable.ubr08.stav.blueyonder.co.uk 02.05.08, 20:08
      Dołanczam się do posta. Jak jest z przelewami na konto złotówkowe to
      wiemy ale jak się to ma do konta walutowego? Hm...
    • Gość: dangersexy nie daj sie wrobic IP: *.brnt.adsl.virgin.net 03.05.08, 09:15
      ---uwaga dlugi text---
      sprawa jest prosta, idziesz do oddzialu natwesta i pytasz po jakim kursie funty
      zostana wymienione w PL. Ja tak zrobilem pare miesiecy temu i dlatego olalem
      natwest. To zlodzieje. Kiedy kurs oficjalnie stal 5,05 zl za 1 gbp oni
      przesylali pieniadze po kursie 4,75! Trzeba byc skonczonym idiota zeby pojsc na
      taki uklad. Po drugie jesli nie potrafisz sie z nimi dogadac a chcesz sprawdzic
      czy mowie prawde to wyslij na konto w PL mala kwote np 100 gbp. W ten sam dzien
      (lub nastepny - w zaleznosci po kursie z jakiego dnia kasa zostanie wyslana)
      sprawdz sredni kurs waluty gbp (www.mybank.pl) i zanotuj go! Po dojsciu kasy do
      PL ustal po jakim kursie dokonano wymiany i porownaj go z kursem oficjalnym w
      tym dniu ze strony mybanku. Nic nie ma za darmo, a natwest to wyjatkowe
      balaganiarze i cfaniaczki.
      Najlepiej jednak oplaca sie inny wyjscie: zalozenie drugiego konta flex w
      nationwide (bank). Konto jest darmowe a wydana karta nie jest obciazana oplatami
      za wyplaty zagranica! Limit dzienny wyplat to 300 gbp. Wyslij ta karte do PL do
      osoby ktorej ufasz i wyplaty beda dokonywane po kursie srednim (a nie kupna) bez
      prowizji. To lepiej sie oplaca niz wymiana gbp w PL w kantorze. Jedyne co trzeba
      zrobic to przerzucac kase z konta w natwest na konto w nationwide a nastepnie
      kontrolowanie stanu konta w nationwide on-line (bo karta zostanie wyslana do
      PL).
      • Gość: sebas Re: nie daj sie wrobic IP: *.lutn.cable.ntl.com 03.05.08, 09:44
        a kolega nie mogl zapytac po jakim kursie przewalutuja?? prawda ze kurs jest
        bandycki ale wystarczylo zapytac ;PP a co do przelewu walutowego bylem w dwoch
        oddzialach natwestu i w w obu stwierdzili ze funtow do Polski sie nie da
        wyslac... moga mi wyslac zlotowki albo euro...
        • Gość: Zelazna dama Re: nie daj sie wrobic IP: *.toya.net.pl 03.05.08, 21:44
          A moja kolezanka wysylala kase na konto walutowe w Polsce i
          korzystala oczywiscie z NatWestu. Pobrala formularz relay payment
          abroad, jesli sie wysyla do 2000gbp to oplata wynosi 10gbp. Ja
          osobiscie nie lubie natwestu, bo mnie dwa razy oszukali, a kiedy
          wyjasnialam ich bledy, potraktowano mnie jak przestepce. Widocznie
          Anglicy nie potrafia przyznac sie do bledu. Tak, czy siak, jesli
          ktos ma w Polsce konto w Nordea, nie polecam tego typu przelewu, bo
          nie wiedziec czemu, kosztuje on 28.50gbp.
          • Gość: tankret Re: nie daj sie wrobic IP: *.colc.cable.ntl.com 04.05.08, 14:06
            chcialem odpowiedziec ze czesto korzystalem z przelewow gotowkowych
            przez natwest do polski, rowniez korzystajac z formy relay payment,
            koszt powinien wyniesc 10 funtow, ale potracali roznie od 18,5 do
            28,5. Po moich interwencjach zawsze oddawali mi roznice,
            przeprowadzili 3 sledztwa, dlaczego tak sie dzieje i ostatecznie
            doszli do tego, ze wysylajac kase przez relay payment, trzeba wpisac
            kwote i walute w euro, a nie w funtach i wtedy wszystko idzie gladko.
    • Gość: kris Re: Przesylanie pieniedzy do Polski IP: *.range86-157.btcentralplus.com 03.05.08, 20:23
      a ja wszystkim polecam serwis Moneybookers. Chyba najtańszy i
      korzystny przesył pieniędzy do Polski. Opłata za przesłanie dowolnej
      kwoty do 7500funtów na 3 miesiące to ok 5funtów, często mniej 2-3
      funty(zależy od przesyłanej kwoty). Poza tym do przewalutowania z
      funtów na złotówki dodawane jest 2% średniego kursu dnia na poczet
      wahania kursu waluty. Korzystałem i wiem, że się opłaca. Polecam!!

www.podatekangielski.pl/tranfery-pieniedzy-do-polski.htm
      www.moneybookers.com/app/faq.pl?gid=1
    • Gość: amaro Re: Przesylanie pieniedzy do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 09:04
      Tesco założyło Ci konto w natwest, ale żeby przelewać kasę bezpłatnie , musisz założyć osobne dodatkowe konto natwest welcome, i można przelewać całkowicie bez prowizji na pko bp, na konto złotówkowe, od 100 do 6999 funtów dziennie.Przy dokonywaniu przelewu zawsze możesz zapytać polskiego konsultanta po jakim kursie będzie przewalutowanie.Kurs jest zazwyczaj minimalnie lepszy od aktualnego kursu skupu funta w Polsce. Trwa to ok 3 dni roboczych. Dodatkowo przy zakładaniu konta natwest welcome otrzymujesz dwie karty - Twoją główną i kartę dodatkową, którą możesz przekazać komuś do Polski. Osoba dysponująca tą kartą może wypłacić tyle, ile Ty przelejesz na specjalne podkonto, które jest specjalnie do tego celu.Co do przelewów funt na funt zadzwoń na polską infolinię natwest welcome -08452467979.
      • aniaiwaa Re: Przesylanie pieniedzy do Polski 23.09.08, 09:05
        podaje link - przelewy w ciagu godziny sa na koncie w Polsce

Pozdrawiam,
        Ania

link dla zainteresowanych
        • Gość: 1spag Re: Przesylanie pieniedzy do Polski IP: *.zone4.bethere.co.uk 29.09.08, 10:31
          o co do grosika to warte uwagi, ale wracajac do tematu i moneybookers i nationwide spoko natomiast welcome w natwest to pamietac nalezy ze prowadzenie to 2gbp a wplata na ta karte do wyplat w pl to 4gbp co do przelewu w gbp do pkobp to jest free ale na superkonto w pln nie w gbp tak mi sie wydaje jesli na konto w gbp to pewnie bedzie jak relay
          • Gość: bb Re: Przesylanie pieniedzy do Polski IP: *.cable.ubr04.stav.blueyonder.co.uk 06.10.08, 19:09
            Wpłata na konto walutowe (z NatWest do PKO BP). Jaka jest prowizja
            od kwoty? Czy ogólnie nie ma to znaczenia bo już mi się to miesza (w
            PKO mówią swoje a od innych dostaję inne informacje).
    • Gość: xxx Re: Przesylanie pieniedzy do Polski IP: 92.3.124.* 06.02.09, 23:12
      przelew telefoniczny NatWest - PKO BP nie kosztuje nic, jesli konto w PKO BP
      jest zlotowkowe zostanie to przewalutowane z GBP na PLN wg kursu dnia z NatWest
      (moze i mniejszy niz sredni krajowy ale tego co podaja na necie nie dostaniesz
      nawet w najlepszym kantorze), jesli konto jest walutowe, kwota GBP opusci Twoje
      konto i taka sama kwota w funtach wplynie do PKO BP, nic Ci nie zabiora. a gdzie
      haczyk? za prowadzenie konta placisz 2 funciory miesiecznie
    • Gość: dan natwest to zlodzieje IP: *.nrth.cable.ntl.com 24.02.09, 19:55
      ponad rok temu chcialem wyslac u nich kase na konto w PKO. Niby nie pobieraja
      oplaty ale bardzo zanizaja kurs funta. Gdy oficjalnie kurs stal okolo 5,05 oni
      po przeslaniu dawali 4,75. Niby nie ma oplaty ale jest zdrowa przycina na
      kursie. Najtanszy sposob to wysylka przez moneybookers ale trwa do tygodnia. Co
      prawda oplata to tylko 1,8 funta i przycina 1,75% od kwoty ale tez nieco
      zanizaja kurs. Tez zlodzieje ale mniejsze.
      • Gość: bb Re: natwest to zlodzieje IP: *.cable.ubr04.stav.blueyonder.co.uk 25.02.09, 13:46
        Tak jak napisal xxx (dzieki za odpowiedź). To jest chyba najlepszy
        sposób na transfer funta (mam na mysli konto walutowe PKO BP na
        ktore sam przelewam).
    • Gość: goscj Re: Przesylanie pieniedzy do Polski NOWOŚĆ IP: 88.220.34.* 13.03.09, 19:54
      www1.tesco.pl/przekaz-pieniezny/index.php szybko, tanio ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka