Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj?

IP: *.range217-43.btcentralplus.com 31.05.08, 12:16
Prosze o przewidywania :-) i opinie na przyszlosc - naprawde nie wiem na jaki
kredyt sie zdecydowac? Moze jednak fixed - cos czuje wysoka inflacje za skora
w najblizszych latach ( kredyt chce wziac na jakies 10-12 lat).
Dzieki za opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: palejo Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 31.05.08, 17:02
      Podtrzymuje poprzednia opinie. Fixed. Dodatkowa uwaga jest taka,
      jesli pozastanawiasz sie jeszcze pare tyg. to fixe przejdzie powyzej
      7%
      • Gość: palejo Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 31.05.08, 18:14
        www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/05/30/bcnmort130.xml
        • Gość: una Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range81-158.btcentralplus.com 31.05.08, 19:20
          Dzieki palejo - tez mysle o fixed. Propozycja z wczoraj jest taka: 6.65% do July
          2010 ale 6.35% do 2018 (co prawda oczywiscie z arrangment fee okolo 700 funtow).
          Chyba sie zdecyduje.
          • Gość: lola Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.114.147.110.plusnet.thn-ag1.dyn.plus.net 02.06.08, 15:12
            wysokie te fixed znalazłeś. znajomi (przez dobrego doradcę)dostali
            propozycję na 5 lat na 5.80 - świeża sprawa - kilka dni temu
            • Gość: A Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: 217.33.252.* 02.06.08, 16:02
              Wszystko zalezy od LTV.
    • Gość: deos Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.dslgb.com 02.06.08, 14:43
      Zdecydowanie TRACKER. Najtansze trackery sa dostepne od 5.6%-5.7%
      czyli znacznie nizej niz stopy procentowe na niektorych lokatach
      (icesave 7.01%) rocznie i nie ma co liczyc na podwyzki stop gdyz
      Bank of England obecnie bardziej przejmuje sie cenami domow i
      gospodarka niz inflacja. Stopy prawdopodobnie nawet jeszcze spadna.
      • tbo5r Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? 02.06.08, 16:43
        na rate wplyw na bardzuej juz teraz LIBOR niz BoE,
        BoE cial stopy a stopy bankow komercyjnych jeszcze wzrosly ze
        wzgledu na credit crunch
        • Gość: palejo Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 02.06.08, 19:59
          newsvote.bbc.co.uk/1/hi/business/7431215.stm
          • Gość: deos Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.dslgb.com 03.06.08, 11:49
            Banki podnosza stopy zgodnie z LIBOR ale wlasnie kredytow typu
            fixed, nie trackerow. Trackery zawsze ida w parze ze stopa BoE i sa
            ustanowione np. .8% wyzej niz stopa BoE. Zerknij na Woolwich
            Mortgages...

Wiem co mowie, bo ostatnio bralem mortgage i robilem duzo research.

Poza tym Life Trackers nie maja czesto zadnych oplat za udzielenie
            kredytu. Jesli masz wystarczajaco wysoki depozyt, nie zaplacisz
            zadnych oplat i dostaniesz trackera zawsze 0.74% wyzej niz stopa
            Bank of England na caly okres trwania kredytu.
    • Gość: una Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 02.06.08, 20:26
      lola napisala:
      "wysokie te fixed znalazłeś. znajomi (przez dobrego doradcę)dostali
      propozycję na 5 lat na 5.80 - świeża sprawa - kilka dni temu"
      Tez mam dobrych doradcow :-) - BTW: raczej nie wierze w stwierdzenia "mam
      najlepszego doradce" - staram sie zbierac kilka opinii i wersji i porownuje.
      Ja chce wziac fixed na 10-12 lat i wtedy prze pierwsze 5 lat jest czesto nawet
      5.60 ale potem wyzej co daje srednie okolo 7%.
      Najlepsza oferte opisalem wyzej.
      Dzieki palejo za dzisiejszy link - robi sie goraco.....:-).
      • Gość: palejo Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range81-155.btcentralplus.com 02.06.08, 21:29
        Robi sie i bedzie gorecej. Nie wierze w wersje doesa, ze BoE utrzyma
        lub obnizy stopy. Inflacja zaczyna sie wymykac spod kontroli i
        nalezy sie raczej spodziwac wzrostu stopy
        • Gość: A Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: 78.32.65.* 02.06.08, 21:40
          Nawet bez zmian stop banki zmieniaja swoje produkty bardzo czesto. Np od jutra
          Nationwide podwyzsza wszystkie swoje oferty o 0.3%
          • javus Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? 03.06.08, 10:01
            dobry fixed jest w tym momecie najlepszym rozwiazaniem - moim
            zdaniem. Ja mialem ten dylemat jakis czas temu i juz widze dobre
            efekty mojego wyboru.
            Fixed na 3 lata powinien przeczekac wszelkie probelmy na rynku
            nieruchomosci (kredytow) Nigdy sie nei patrzy na procenty po okresie
            promocyjnym bo od tego zeby placic mniej jest opcja przekredytowaia
            a za 3 lata pewnie bedzie sie pozyczlo na fixed za 5% max.

Co do trackera to raczej nie sadze zeby top byla super opcja -
            brytyjczycy pamietaja jak kredyty byly (90-92) po 12-14% a na
            trakerze to sie dobije...

Pozdro
            Javus
            • Gość: palejo Prosto z Nationwide IP: *.range81-155.btcentralplus.com 03.06.08, 23:07
              Nationwide Building Society has announced an increase in rates on
              its range of fixed rate mortgage deals.

The new rates are as follows:

House Purchase
              - Two year fixed rate (with £599 fee) available from 6.25%
              - Two year fixed rate (no fee) available from 6.65%
              - Three year fixed rate (with £299/£599 fee)* available from 6.05%
              - Five year fixed rate (with £599 fee) available from 6.10%
              - Ten year fixed rate (with £599 fee) available from 6.14%
              - 25 year fixed rate (with £599 fee) available from 6.28%

Remortgage and additional borrowing
              - Two year fixed rate (with £599 fee) available from 6.45%
              - Two year fixed rate (no fee) available from 6.85%
              - Three year fixed rate (with £599 fee)* available from 6.05%
              - Five year fixed rate (with £599 fee) available from 6.20%
              - Ten year fixed rate (with £599 fee) available from 6.14%
              - 25 year fixed rate (with £599 fee) available from 6.28%

Exclusive deal for Nationwide borrowers changing mortgage

* Five year fixed rate (no fee) available from 6.20%

• Gość: koko Re: Prosto z Nationwide IP: *.113.104.214.plusnet.pte-ag2.dyn.plus.net 04.06.08, 21:26
                moje 2 letnie fixed w nationwide z 09/2007 - 5.53%
                teraz 6.45% różnica prawie 1 % w 9 miesięcy.

myslę, ze jeszcze będzie rosnąć, bo prawdziwe rozgrywki bankowe
                dopiero się rozpoczeły.
                szkoda, że to fixed tylko 2 letnie mam :((, ale dobre i to!!
                • javus Re: Prosto z Nationwide 04.06.08, 21:51
                  mysle ze do 09/2009 sytuacja sie wyklaruje. Wiec raczej nie masz sie czym
                  przejmowac.

Pozdro
                  Javus
                  • Gość: palejo Re: Prosto z Nationwide IP: *.dsl.data.net.uk 04.06.08, 23:38
                    Pewnie sie wyklaruje. Problem w tym, ze po tym klarze sporo osob po
                    zakonczeniu fixed nawet z poczatkowym LTV 90% bedzie mialo do
                    splacenia wiecej niz wartosc ich nieruchomosci (negative equity). To
                    zas oznacza, ze remortgage bedzie niewykonalny i pozostanie jedynie
                    opcja SVR. Rynek nieruchomisci jest w poczatkowej fazie glebokiej
                    korekty, ktora zdaniem optymistow potrwa tylko 2 lata. Juz nikt
                    powazny nie przewiduje korekty jednocyfrowej. Ale pewnie to wszyscy,
                    ktorzy sledza rynek uwaznie wiedza bardzo dobrze
                    Pozdro
                    • Gość: palejo Re: Prosto z Nationwide IP: *.range81-155.btcentralplus.com 05.06.08, 09:44
                      ftadviser.com/FinancialAdviser/Mortgages/News/article/20080605/450e8976-307f-11dd-95d6-0015171400aa/Up-to-a-million-headed-for-
                      negative-equity.jsp
                      • Gość: palejo Re: Prosto z Nationwide IP: *.range81-155.btcentralplus.com 05.06.08, 09:47
                        Cos link nie odpala wiec dla zainteresowanych

As many as a million people could find themselves in negative equity
                        by the end of next year, a report has warned.

According to Citibank's UK chief economist Michael Saunders, house
                        prices face a "grim" 15 per cent drop this year, which would leave
                        as many as 950,000 homeowners losing out.

The report states: "Recent trends in housing activity have been even
                        weaker than our previous gloomy base case.

"With weak demand, tightening credit availability and the unwind of
                        the buy-to-let bubble, we now expect house prices to fall by a total
                        of 15 per cent over 2008 and 2009 combined, versus our previous base
                        case of a 10 per cent drop.

The report states falling house prices are likely to cause the
                        widespread re-emergence of negative housing equity for the first
                        time since the early 1990s, with the biggest impact felt by first-
                        time buyers who bought in 2006 and 2007.

Mike Pendergast, IFA for Cheshire-based Zen Financial Services, said
                        he supported the document's conclusions, blaming certain lenders'
                        policy of lowering loan-to-values for the negative effect on first-
                        time buyers.

He said: "House prices are changing at different rates in different
                        areas. In many case people have borrowed at over 100 per cent loan-
                        to-value.

"It is quite possible that the number of people in negative equity
                        is going to increase. Certain areas where prices have gone up an
                        awful lot in value will be hit the most."

• javus Re: Prosto z Nationwide 05.06.08, 14:32
                          w takim razie nie pozostaje nic innego jak placic standard rate ~7%
                          az rynek nie wroci do swojego dawnego ksztaltu. Z moich obserwacji
                          krachu z lak 90tych spadek cen nieruchomosci wiaze sie z jeszcze
                          wiekszym wzrostem i to po okolo 2-3 latach bedzie mozna zaobserowac.

Ja tak na marginesie wzielem na 5 lat fixed rate 5.8% , nie jest to
                          super opcja bo kredyty moga spasc nawet do 5% lub ponizej, ale moja
                          decyzja byla podparta checia zapewnienia sobie bezpieczenstwa.
                          Zawodowo mam raczej 100% bezpieczenstwa - rynek nie za bardzo
                          regauje na problemy na rynku kredtow.
                          Wiec teraz pozostaje tylko bezpieczenstwo z moim kredytem - co mi
                          zapewnia fixed rate.
                          Tak poza tym to cena mojego domu byla opuszczona z 175k na 157k wiec
                          co by nie bylo i tak nie kupilem w szczycie bo bym nie wywalczyl
                          wiecej niz 5k.
                          Aha co jeszcze zauwazylem czytajac raport z rightmove to ze w mojej
                          czesci Uk spadki nie sa takie wielkie,krach dotyczy najbardziej
                          polnocy UK.

Pozdro
                          Javus
                          • Gość: koko Re: Prosto z Nationwide IP: *.114.23.40.plusnet.thn-ag3.dyn.plus.net 05.06.08, 15:42
                            5.8 % to bardzo dobra stawka teraz. czy musiałeś płacić za te fixed
                            kwotę rezerwacyjna, jeśli tak to ile?
                            • javus Re: Prosto z Nationwide 05.06.08, 20:48
                              ten kredyt jest juz niedostepny - byl w Abbey. Zalatwilem go 1.5-2 miesiaca
                              temu. Dodam ze depozyt 10% z mniejszym teraz nawet ciezko kupic... Kwota za
                              kredyt to 499 funtow co jest chyba standardem..
                          • Gość: Kinga Re: Prosto z Nationwide IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.06.08, 19:52
                            Mi sie udalo znalezc mortgage o oprocentowaniu 5.89, tez fixed, znalazlam domek
                            za 187k, kupujemy go za 180k... Mam nadzieje, ze ceny za bardzo nie spadna;), a
                            jesli juz to za jakis czas sie wyrownaja. Fakt, ze kupujemy dom z mysla
                            mieszkania w nim jakies 5-10 lat, a moze i dluzej, no ale niegdy nie wiadomo jak
                            to bedzie.
                            Poza tym niepokoi nas wzrost wymaganego depozytu, jak nie wyszlo by teraz z
                            kupnem, to nie wiem kiedy...
                          • Gość: Violet Re: Prosto z Nationwide IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.06.08, 23:25
                            Javus, gdzie ten raport mozna przeczytac?

Wlasnie jestem w trakcie kupowania domu, wiec chetnie bym sie zapoznala (nie
                            jestem z polnocy;)).
                            • javus Re: Prosto z Nationwide 07.06.08, 17:44
                              www.rightmove.co.uk/template/publicsite%2Caboutus%2CRTPRArchive.vm
                              tam sa wszytskie raporty, wybierz tylko ktory chcesz miesiac.

Pozdro
                              Javus
    • Gość: una Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range86-164.btcentralplus.com 05.06.08, 20:23
      Kolejna opcja - juz zaczynam miec zamet..... :-).
      Jednak propozycja Trackera, tylko 5.20% teraz, bez zadnych Arrangement Fee, do
      tego bank pokrywa evaluation i doklada 400 funtow do oplaty za prawnika - oferta
      tylko dla First Time Buyers i bez "lancucha"..
      Badza tu madra - ale w koncu to cala przyjemnosc to kupowanie....
      • Gość: PP Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: 78.32.65.* 05.06.08, 20:47
        5.20 to bardzo dobry deal. Pytanie czy zalezy Ci na nizszej racie czy na spokoju
        i takich samych ratach przez okreslony czas przy fixed?
      • javus Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? 05.06.08, 20:50
        gdzie takie cudo? w jakim banku
        • Gość: una Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.range86-164.btcentralplus.com 05.06.08, 22:39
          Bank of Ireland - ale przy indywidualnych negocjacjach i depozycie ....... >40%.
          Akurat moge to spelnic.
          • Gość: deos Re: Jeszcze raz: Tracker czy fixed dzisiaj? IP: *.dslgb.com 07.06.08, 13:44
            Dzieki za info, wlasnie takiego czegos szukalem na moje mieszkanka :)

BTW mam lokate na 7% rocznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka