Dodaj do ulubionych

psy w UK...

09.10.03, 17:37
...jeszcze troche ozywie to forum :-))) (mam nadzieje).

Jak sa tolerowane pieski. Zbieramy kupki za nimi, placimy podatki? Jak
wyglada kwarantanna dla psow? Wiem tylko, ze trwa 6 miesiecy.
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: psy w UK... 09.10.03, 23:55
      opty13 napisał:

> ...jeszcze troche ozywie to forum :-))) (mam nadzieje).
      hmm... nie wiem, czy Ci sie uda...
      >
      > Jak sa tolerowane pieski. Zbieramy kupki za nimi, placimy podatki?

The Royal "we"? ;)
      Co do zbierania kupek, to zbieraja osoby odpowiedzialne, i dobrze wychowane.
      Inne udaja, ze zbieraja, albo maja to w nosie. Podatkow od psow sie nie placi.

>Jak wyglada kwarantanna dla psow? Wiem tylko, ze trwa 6 miesiecy.
      Z tego co wiem, to teraz mozna wwiezc pieska bez kwarantanny, jesli sie ma dla
      niego paszport (dokumenty o szczepieniach, etc. i inne zaswiadczenia od
      lekarza). Nie wiem jednak, czy dotyczy takie zezwolenie osob, ktore o mysla o
      przyjezdzie tutaj np. z Polski, a nie sa rezydentami UK. Byc moze przepis jest
      tylko dla obywateli EU?
      Natomiast kiedys byla wlasnie kwarantanna 6-ciomiesieczna, ale wolno bylo
      wwiezc zwierze tylko takie, na ktore mialo sie pozwolenie (tj. zaczynalo sie od
      wypelniania formularzy, zalatwiania kwarantanny, i dopiero potem wszystko bylo
      oplacane i zezwolenie wydawane...). Pamietam, ze mowiono, ze jesli przywiezie
      sie zwierze bez zezwolenia (choc z zamiarem oddania do kwarantanny), to i tak
      takie zwierze ponoc usypiano (na smierc)... Ile w tym prawdy - nie wiem. Wiem,
      ze 10 lat temu kwarantanna kosztowala za malego psa, za 6 m-cy ponad £2K.
    • nexus7 Re: psy w UK... 10.10.03, 09:24
      Psy sa bardzo dobrze tolerowane. Kupki, owszem, zbiera sie. Podatkow nie ma,
      warto za to placic ubezpiecznie bo koszty leczenia sa zupelnie
      nieprawdopodobne. Wiem cos o tym :-)) Kwarantanna nadal obowiazuje, zwolnione
      sa tylko zwierzeta z EU i panstw wyspiarskich, w ktorych nie ma wscieklizny.
      Musi takie zwierze miec mikro chipa i wszelkie mozliwe badania (trzeba zaczac
      zalatwiac na kilka miesiecy przed planowanym przyjazdem). Bardzo mocno watpie
      czy po wejsciu Polski do Unii takie ulgi beda obejmowaly polskie psy.
    • Gość: pyza Re: psy w UK... IP: 57.66.48.* 10.10.03, 10:37
      search.defra.gov.uk/search97cgi/s97is.dll?Action=FilterSearch&Filter=mfilter.hts&ResultTemplate=mresults.hts&ViewTemplate=
      mviewdoc.hts&collection=webcol&queryText=bring+pets
      Niestety, dla zwierzakow z Polski caly czas obowiazuje 6 miesieczna odsiadka
      (na szczescie sam mozesz wybrac miejsce, w ktorym chcesz zakwaterowac
      pieska/kota etc.)
    • neeki Re: psy w UK... 05.02.04, 22:29
      sluchajcie to jak wejdziemy do unii to nas ta kwarantanna przestanie
      obowiazywac ?
    • wlk.brytania Re: psy w UK... 10.03.04, 03:38
      No wlasnie,czy ktos wie czy po 1 maja cos sie zmieni? Czy Polacy beda mogli
      przekraczac granice wraz ze zwierzeciem,ktore bedzie posiadalo swoj paszport?
      • nexus7 Re: psy w UK... 10.03.04, 09:08
        Nic sie nie zmieni.
      • opty13 moze nie od 1 maja... 20.04.04, 09:47
        ..ale od 3 lipca kiedy to maja byc wprowadzone paszporty dla zwierzakow.
        Proponuje zajrzec na strone

www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/quarantine/regulation/EU_reg.htm
        na temat przepisow unijnych na ten temat. UK rowniez ma je wdrozyc. Inna sprawa
        czy Polska znajdzie sie na liscie tzw. krajow zakwalifikowanych:
        "Q10. What will be the position of the 10 applicant countries, most of which
        are not currently covered by the Pet Travel Scheme and where rabies could be
        prevalent?

A10. The status of these countries under the Regulation will be decided in due
        course. Where the rabies situation in a Member State or a third country so
        warrants, the EU may decide that dogs, cats and ferrets from that country must
        meet the requirements applying to those animals coming from a high-risk third
        country. This would mean 6 months quarantine would be required on arrival in
        the UK."

Temat nadal otwarty
        • opty13 Podciagam watek poniewaz psa za miesiac przywoze.. 20.01.05, 17:11
          ...z Polski. Czy ktos robil to ostatnio? Czy sa jakies problemy na granicy? Z
          tego co rozumiem, to psi paszport jest jedynym wymaganym dokumentem na granicy
          (prawda to???). Jak wyglada sprawa weterynarzy tutejszych - jakies rekomendacje?
          Czy sa tu jakies egzotyczne przepisy, zachowania (jesli chodzi o chodowanie
          pieskow). Cenne uwagi mile widziane (bezcenne tez ;-) )
          • kingaolsz Re: Podciagam watek poniewaz psa za miesiac przyw 21.01.05, 15:34
            Ja nie mam pojecia o tym. Ale jakby sie okazalo, ze mozna na taki paszport
            wozic zwierzaka bezproblemowo, to bym chetnie Mlodemu psa zalatwila.
            Tez czekam na wiesci od tych, ktorzy cos wiedza... :)))))

Kinga
            • opty13 Re: Podciagam watek poniewaz psa za miesiac przyw 21.01.05, 23:08
              Z tego co wiem to z dawnej EU mozna psiaki wozic juz bez problemow do UK
              (oczywiscie z odpowiednimi dokumentami). Niestety moj psiak przyjezdza z nowej
              EU czyli Polski. Musial swoje odczekac w Polsce, zrobic odpowiednie badania, no
              i teraz maja mu paszport wyrobic. Za poltora miesiaca bede juz wiedzial z
              doswiadczenia ...czy zalatwilem wszystko poprawnie.
              • kingaolsz Re: Podciagam watek poniewaz psa za miesiac przyw 22.01.05, 12:53
                Czyli jesli chcialabym psa kupic tu gdzie mieszkam ( czyli w UK) i wywiezc go
                do Polski ( na wakacje z nami), to nie powinnam miec problemu ( poza oczywiscie
                podroza)?

Z gory dzieki za odpowiedz
                Kinga
                • opty13 Re: Podciagam watek poniewaz psa za miesiac przyw 22.01.05, 15:24
                  Tak sadze Kingo. Paszport, odpowiednie szczepienia i badania wpisane do niego.
                  Szczegoly znajdziesz tutaj:
                  www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka