Dodaj do ulubionych

Pobyt stały w U.K.

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.04.09, 12:17
Mieszkam w Wlk. Brytanii 5 lat. Właśnie dostałem tzw. residence permit, czyli
pozwolenie na pobyt. ( Ta niebieska książeczka, ze zdjęciem ).
Teraz chcę starać się o dalsze dokumenty. Kolejny dokument nazywa się chyba
,,Indefinite Leave”. Pobyt stały.
Mam kilka pytań na które bardzo proszę aby ktoś odpowiedział.
skoro pracuję u tego samego pracodawcy już 4 lata i nadal pracuje tam, oznacza
to że mogę skopiować wszystkie te same dokumenty co wysyłałem starając się o
residence permit ? ( Czy np. od nowa musi pracodawca pisać list potwierdzający
zatrudnienie itp.? )
-Czy zamiast paszportu mogę wysłać te książeczkę residence permit ?
Jak długo się czeka na odpowiedź?
Jak wygląda to potwierdzenie? Czy plotka że jest to tylko pieczątka wbita w
paszporcie jest prawdziwa?
-Czy skoro teraz dostałem residence permit, nie muszę czekać ani chwili, lecz
od razu mogę starać się o pobyt stały?
Skąd wziąć druki do wypełnienia i informacje co dokładnie mam wysłać do biura?
-Czy jeśli dostanę pobyt stały, a minie 5 lat pobytu w UK. Od razu mogę starać
się o Paszport Brytyjski, czy należy odczekać coś,? słyszałem że 2 lata.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-149.btcentralplus.com 22.04.09, 12:54
      Poszukaj w innych watkach. Niebieska ksiazeczka tu chyba nie ma zadnego
      znaczenia. Pieczatka w paszporcie nie moze miec znaczenia bo mozna przyjezdzac
      na dowod osobisty, a zreszta teraz nie daja pieczatek. O ILR mozesz sie starac
      ale chyba lepiej poczekac jeszcze rok i wystapic od razu o naturalizacje. Bedzie
      taniej i chyba szybciej, bo gdy wystapisz najpierw o ILR to moga wymagac tych 2
      lat, jak od non-EU, a gdy od razu o naturalizacje, to moga dac od razu. To tylko
      spekulacje, dowiedz sie i podziel sie wiedza na forum.
      • Gość: Maciek Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.04.09, 13:48
        Doczytałem się juz wielu rzeczy. Podaje teraz niejasności:
        Oto pewne cytaty:

"Aby uzyskać obywatelstwo w Wielkiej Brytanii, niezbędne jest postarać sie o
        prawo do stałego pobytu(indefinite leave to remain). Samo potwierdzenie
        (Residence Permit) jest nie wystarczającym powodem aby uzyskać brytyjskie
        obywatelstwo. Tak więc, dopiero po czterech latach od zasiedlenia sie i podjęcia
        stałej pracy na terenie Wielkiej Brytanii możemy sie starać o ILR a po upływie
        12 miesięcy od otrzymania prawa stałego pobytu można ubiegać się o obywatelstwo
        brytyjskie.

UWAGA - Status Indefinite Leave To Remain od nowego roku dostajemy automatycznie
        po 5 latach i nie ma potrzeby już składania aplikacji o stalą rezydenturę.

Moje pytanie to:
        czy po 5 latach pobytu w Wlk, Brytanii dostajemy automatycznie Status ILR, czy
        po 5 latach posiadania potwierdzenia (Residence Permit). ?

Zatem w moim przypadku jeśli mieszkam już 5 lat w Wlk. Brytanii i właśnie
        dostałem Residence Permit ( niebieska książeczka ze zdjęciem ) oznacza to że nie
        muszę się starać już o Status Indefinite Leave To Remain ?
        Co mam robić zatem aby jak najwcześniej uzyskać Brytyjski paszport?
        Dziękuję.
        • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-149.btcentralplus.com 24.04.09, 14:08
          Niebieska ksiazeczka nie jest niezbedna, potrzebne beda rachunki, payslipy,
          umowy itp. I liczy sie 5 lat nie od przyjazdu do UK ale od udokumentowanego
          przyjzdu - choc pewnie jak bedzie trzeba jakies oswiadczenie od Brytyjczyka
          powinno wystarczyc. W moim mniemaniu powinienes czekac rok od dnia uzyskania
          premanent residency i skladac od razu o naturalizacje ale radzilbym zapytac
          prawnika imigracyjnego.
          • Gość: Maciek Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.04.09, 14:25
            Czyli ktoś kto nie wyrobił sobie nigdy Residence Permit ( niebieska książeczka)
            a ma udokumentowany pobyt w UK od 5 lat, oznacza to że starając się o paszport
            nigdy nie bedzie musiał wyrabiać Residence Permit ?

I ci prawnicy imigracyjni. czy są również nimi Polacy? czy warto jest opłacić
            kogoś takiego?
            I czy ja muszę czekać kolejny rok z powodu iż teraz dopiero dostałem rezydencje?
            A może rezydencji czas liczy się od złożonego wniosku?Dziękuję Jaro.
            • Gość: Maciek Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.04.09, 01:17
              Postanowiłem jednak zasięgnąć odpłatnie porady u prawnika.
              Rozmawiałem juz z nim przez telefon i zadałem pytanie czy przypadkiem
              automatycznie nie przysługuje mi po 5 latach stały pobyt.
              On jednak kazał przyjechać na konsultacje za którą już będę musiał zapłacić.
              Jeżeli okaże się że stały pobyt dostanę automatycznie, zatem po co wyrzucać
              pieniądze na prawników?
              Czy ktoś zna odpowiedź z tym automatycznym przyznawaniem stałego pobytu?
              Dziękuję.
              • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 25.04.09, 10:15
                Rzuc haslo na roznych formach, znajdz grupe 10 osob i zrzuccie sie na dobrego
                prawnika albo dwoch, albo nawet trzech. Po 1 maja powinno to interesowac mase
                ludzi. Albo sam zaplac a potem sprzedawaj informacje :) Problem w tym, ze
                przepisy moga byc niejednoznaczne. Mnie to dopiero zacznie interesowac za
                poltora roku, a przepisy moga sie zmienic, wiec na razie zbytnio nie dociekam.
                Powodzenia.
                • Gość: A Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.cable.ubr06.nmal.blueyonder.co.uk 25.04.09, 11:19
                  Ja tez sobie poczekam, az sytuacja rozwinie sie, mam jeszcze rok.
                  • Gość: Maciek Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.04.09, 16:06
                    Zatem wszyscy czekacie aż minie 4 lata czy 5 lat, aby starać się o stały pobyt
                    Status ILR, (indefinite leave to remain)?
                    Wciąż nie wiem też z tym automatycznym przyznawainie stałego pobytu. czy
                    przypadkiem automatycznie stały pobyt, nie przysługuje każdemu po 5 latach ?

• Gość: A Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.cable.ubr06.nmal.blueyonder.co.uk 25.04.09, 17:11
                      Czekam bo mieszkam dopiero 4 lata. Jak bede w rejonach 5 to zastanowie sie jaka
                      droge obrac. Nie chce mi sie skladac papierow na permanent resident i rozstawac
                      sie z dokumentami na pol roku lub dluzej. Najlepiej by bylo od razu zlozyc
                      wniosek o obywatelstwo po 6 latach.
            • randybvain Re: Pobyt stały w U.K. 25.04.09, 17:14
              > Czyli ktoś kto nie wyrobił sobie nigdy Residence Permit (
              niebieska książeczka)
              > a ma udokumentowany pobyt w UK od 5 lat, oznacza to że starając
              się o paszport
              > nigdy nie bedzie musiał wyrabiać Residence Permit ?

Tak. Residence Permit jest dla osób spoza Commonwealth oraz EU. Do
              otrzymania obywatelstwa wystarczy udokumentowane 5 lat pobytu w UK,
              oraz oczywiście zdane egzaminy.

Obywatele EU potrzebują jedynie WRS przez rok.

Dezinformacja bierze się głównie od strony urzędników, nieznających
              prawa dotyczącego obywateli EU i wrzucających Polaków do tego samego
              worka co Wietnamczyków czy Algierczyków. Przegięcia są takie, że
              urzędniczka w Irlandii prosiła Polaka o pokazanie wizy (!), a polska
              urzęndiczka skarbówki twierdziła, że przepisy z broszury IR wydanej
              przed miesiącem, pokazanej jej, są nieaktualne, ważne są przepisy z
              lat sześćdziesiątych, których oczywiście nie ma obowiązku pokazać,
              bo ona wie lepiej...

Jednak i na tej stronie jest jakaś
              nieścisłość. Z jednej strony piszą, że
              To demonstrate the residential requirements for naturalisation
              you need to:

■have been resident in the United Kingdom for at least five years
              (this is known as the residential qualifying period); and
              ■have been present in the United Kingdom five years before the date
              of your application;

a dalej:

European Economic Area nationals and Swiss nationals
              If you are a European Economic Area (EEA) national or a Swiss
              national or the family member of such a person, you will
              automatically have permanent residence status if you have exercised
              EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-
              year period ending on or after 30 April 2006. You do not have to
              apply for leave to remain. You should have held permanent residence
              status for 12 months before you apply for naturalisation.

Moi znajomi, którzy już wysłali aplikacje o obywatelstwo, otrzymali
              informację z Home Office, że muszą udowodnić pięcioletni pobyt w UK,
              czyli jak w pierwszym przepisie, a nie pięcioletni pobyt plus rok,
              jak w drugim.
              • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 25.04.09, 18:48
                Jesli w istocie tylko 5 lat, to fala emigracyjna z maja 2004 bedzie mogla pojsc
                do urn w 2010! To mogloby miec spory wplyw w niektorych okregach. Dlaczego zadne
                media sie tym nie zajma tylko wciaz o kryzysie, biedzie i powrotach? Gdy
                bedziemy gloswac to beda sie tu z nami liczyc. Na razie tylko wybory
                europejskie, zawsze cos.
                • randybvain Re: Pobyt stały w U.K. 26.04.09, 01:03
                  Chwileczkę, w wyborach biorę udział już od 2004 roku! Nie wiem jak
                  jest z kandydowaniem, ale głosować to można normalnie. Sami
                  przysyłają do domu co roku taki formularz do potwierdzenia danych i
                  adresu.
                  • Gość: from Europe Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 26.04.09, 02:59
                    randybvain napisał:

> Chwileczkę, w wyborach biorę udział już od 2004 roku! Nie wiem jak
                    > jest z kandydowaniem, ale głosować to można normalnie. Sami
                    > przysyłają do domu co roku taki formularz do potwierdzenia danych
                    i
                    > adresu.

Zalezy co masz na mysli normalnie bedac tylko obywatelem polskim,
                    nie bedac obywatelem UK to do urny mozna pojsc glosowac do
                    parlamentu europejskiego z mozliwoscia wyboru politykow polskich lub
                    brytyjskich albo tez wyborow lokalnych, trzeciej mozliwosci (moze
                    najwazniejszej) niestety nie ma.
                  • eutyfrona Re: Pobyt stały w U.K. 26.04.09, 10:55
                    > Chwileczkę, w wyborach biorę udział już od 2004 roku! Nie wiem jak
                    > jest z kandydowaniem, ale głosować to można normalnie. Sami
                    > przysyłają do domu co roku taki formularz do potwierdzenia danych i
                    > adresu.

To są wybory do władz lokalnych. Jaro pisze o wyborach do tutejszego parlamentu, żeby w nich wybierać, trzeba mieć obywatelstwo.
                    A wybory do parlamentu europejskiego to jeszcze inna rzecz.
                    • randybvain Re: Pobyt stały w U.K. 29.04.09, 00:05
                      Racja. Teraz już wiem.
              • Gość: Maciek Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.04.09, 18:51
                Czy to oznacza że do obywatelstwa ( paszportu Brytyjskiego ) wystarcza
                przyjechać do Uk, zarejestrować się w Home Office i tylko 5 lat na tych dwóch
                papierkach, pracować w Uk? Jestem w szoku!
                Przecież ja się namęczyłem z żoną o robienie rezydencji tylko i wyłącznie z
                powodu iz jest ona niezbędna do obywatelstwa!
                Teraz już z prawnikiem sie umawiam o robienie stałego pobytu również tylko i
                wyłącznie z powodu iz jest ona niezbędna do obywatelstwa!
                Bardzo proszę o podanie czy są to prawdopodobne , zgadywane informacje czy
                sprawdzone i aktualne przynajmniej w ostatnich latach.
                Dziękuję.
                • randybvain Re: Pobyt stały w U.K. 26.04.09, 01:06
                  To są informacje ze strony rządowej, więc pewne. Ale żeby wyjaśnić
                  dokładnie tę nieślcisłość w latach, wysłałem maila z zapytaniem do
                  nich (dzwonić nie ma co, i tak odbierze jakiś Indianiec i nie
                  zrozumie:/)
                  • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 26.04.09, 19:16
                    Niejaki Papito (Niemiec), ktorem u sie spieszylo, czekal rok od uzyskania PR,
                    ale jednak postaral sie po 5 latach o pieczatke w paszporcie (EE3):
                    www.immigrationboards.com/viewtopic.php?t=38249&view=previous&sid=081dfeb88160f22eee2dc36d878b2571
                  • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 26.04.09, 19:42
                    Ale jedno zdanie z tego watku intryguje:
                    "..the rules says that EEA naturalisation applications made without the
                    knowledge by the applicatnt that he/she has to wait the 1 year on the PR can be
                    approved".
                    Co to za rules? Moze ktos zechce sie dowiedziec...
                    • eutyfrona Re: Pobyt stały w U.K. 29.04.09, 12:02
                      Uzgodniliśmy z mężem, że złożymy wniosek po 5 latach i napiszemy w tym wniosku, że nie wiedzieliśmy, że trzeba czekać jeszcze rok ;).
                    • piesior666 Re: Pobyt stały w U.K. 13.05.09, 21:23
                      Gość portalu: Jaro napisał(a):

> "..the rules says that EEA naturalisation applications made
                      without the
                      > Knowledge by the applicatnt that he/she has to wait the 1 year on
                      the PR can be
                      > approved".
                      Moglbys przyblizyc polozenie tego fragmentu w Sieci :-
                      )
                      • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-144.btcentralplus.com 14.05.09, 10:43
                        Dziwne, cos sie pozmienialo, bo wczesniej otwieral sie inny watek. Najlepiej sie
                        u nich zarejestruj i znajdz te dyskusje z Papito. Ja to wynalazlem w Google i
                        juz nie pamietam jak.
                • jj1978 Re: Pobyt stały w U.K. 28.04.09, 17:06
                  potrzebujesz prawnika do wypelnienia formularza? szokujace:)
    • Gość: moi Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.t-mobile.co.uk 26.04.09, 21:01
      Mam jedno (niezlosliwe bron boze) pytanie. Po co starac sie o naturalizacje? Co
      ona daje? Czy ILR nie oznacza ze na zawsze moge zostac w UK bez wzgladu na
      ewentualny rozwoj sytuacji politycznej?
      • Gość: moi Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.t-mobile.co.uk 26.04.09, 21:05
        acha, w moim pytaniu chodzi mi bardziej o przyziemne powody, bo polityka sie nie
        interesuje za bardzo wiec prawo do glosowania mnie raczej nie potrzebne.
        • Gość: from Europe Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 26.04.09, 22:04
          Miedzy innymi chodzi o to ze chcac obejrzec na zywo start promu kosmicznego z
          przyladka Canaveral na Florydzie, pozwiedzac centrum lotow kosmicznych
          Kennedyego nie musisz sie tlumaczyc ze nie zamierzasz leciec tam w celach
          zarobkowych i udowadniac na 10 sposobow ze napewno wrocisz bo interesuje cie
          wyjazd tylko turystyczny.

Przyklad moze nie przyziemny :) ale z zycia wziety.
        • Gość: Jaro Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 26.04.09, 22:08
          Korzystnie oprocentowany kredyt hipoteczny. Poza tym moze szansa dla dzieci na
          prace w MI5 :) Byc moze lepsza opieka konsularna? Szybsze i tansze przedluzanie
          waznosci paszportu :) No i PR/ILR mozesz stracic jak wyjedziesz z UK chocby na
          emeryture, a obywatelstwo masz na zawsze, bez wzgledu na to gdzie sie osiedlisz.
          • ghrom Re: Pobyt stały w U.K. 27.04.09, 18:09
            > Korzystnie oprocentowany kredyt hipoteczny. Poza tym moze szansa
            dla dzieci na
            > prace w MI5 :)

Zdaje się, że to dopiero dla wnuków, ale może mi się z MI6 pomerdało
            ;]
    • randybvain Odpowiedź z UK Border Agency 29.04.09, 20:08
      Thank you for your email.

One of the requirements is that EEA Nationals and family members need to have been resident in the United Kingdom for a minimum 5 years and also during this period, exercising their treaty rights during this time. (i.e.. working, studying).

If you are not married or in a Civil partnership to a British citizen, you will need to be free of such restrictions for a further 12 months prior to be classed as settled.

The five years continuous exercise of treaty rights is broken if you are out of the UK for any period of 6 months or more in any single year.
      Permanent residence gained in this way will be lost if you are absent from the UK for a continuous period of 2 or more years.

You may wish to note a new law came into force on 30th April 2006 regarding members of the European state of which you appear to be. This law states that in order for an EEA National to obtain Permanent residency, they need to have been exercising their Treaty rights in the United Kingdom for a period of 5 years on or after 30th April 2006. Unless they have acquired any other Immigration status.

Therefore, the earliest a person that has been exercising their Treaty rights and not married or in a Civil partnership to a British citizen could submit an application for Naturalisation is 30th April 2007.

As Poland did not join the EU until 01-May-2004, the earliest you can apply would be the 01-May-2010.

>>>>
      Z tego wynika, że tak jak pisał Jaro, potrzebne jest sześć lat od przybycia do UK, oraz, co jest ważne - nie wystarczy tu po prostu mieszkać, trzeba pracować albo uczyć się.
      • Gość: Author Re: Odpowiedź z UK Border Agency IP: *.bethere.co.uk 29.04.09, 20:58

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nation
        ality/guide_an.pdf Zerknijcie na rozdzial dla obywateli UE i Swiss
        • Gość: Author Poprawka. IP: *.bethere.co.uk 29.04.09, 21:27
          Google : naturalisation form guide Wynik : NATURALISATION AS A
          BRITISH CITIZEN - A GUIDE FOR APPLICANTS GUIDE AN
      • elachobham Re: Odpowiedź z UK Border Agency 30.04.09, 10:13
        po 5 latach legalnego pobytu stajesz sie automatycznie permanent resident (mozna
        zlozyc o to aplikacje EEA3 ale nie jest koniecznie. kto chce - moze)

zeby starac sie o obywatelstwo (naturalizacje) musisz byc permanent resident
        conajmniej 12 miesiecy. a o naturalizacje podanie mozesz zlozyc nie wczesniej
        niz po 5 latach i 9 miesiacach.

prosty rachunek: 6 lat.
        • Gość: Jaro Re: Odpowiedź z UK Border Agency IP: *.40.242.209.sub.mbb.three.co.uk 30.04.09, 13:20
          Czyli 6 lat czy 5 lat i 9 m-cy? Czy 6 lat zeby byc eligible ale zlozyc mozna
          wczesnie i wczesniej dostac paszport? Skad masz te 9 m-cy?
          • Gość: Maciek jesteście w błędzie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 30.04.09, 14:40
            Czy ktoś zna kogoś kto nie miał stałego pobytu a zdobył paszport Brytyjki?
            Automatyczny stały pobyt, to bajka.
            Miałem spotkanie z prawnikiem zapłaciłem mu i zastanawiam się czy tym co się
            płaci wprowadzają w błąd, czy tam gdzie darmo zdobywa człowiek informacje.
            Proszę udowodnijcie mi że stały pobyt nie jest potrzebny, lub dostaje się go
            automatycznie a potem wyruszam do prawnika i tym razem nie będę uśmiechnięty.

• Gość: Author Przeczytajcie przewodnik, IP: *.bethere.co.uk 30.04.09, 17:43
              do aplikacji o naturalizacje.Niczego tam nie znalazlem o wymeganiu
              ILR i PR.
            • jj1978 Re: jesteście w błędzie 30.04.09, 20:11
              nie powinnam tego pisac bo sama jestem prawnikiem i nie powinnam
              kolegom zabierac chleba (chociaz powszechnie widomo ze solicitors to
              tacy koledzy troche posledniejszej klasy:)) ale wytlumacz mi prosze
              po co ci prawnik???? zwlaszcza bioracy pieniadze za glupie porady,
              sprawdziles chociaz czy jest w rejestrze Law Society? nie wystarczy
              zadzwonic albo napisac maila do UK Border Agency jak kolega wyzej?
              • Gość: Jaro Re: jesteście w błędzie IP: *.range86-140.btcentralplus.com 30.04.09, 22:29
                I w dodatku do takiego, ktory od lat zajmuje sie tylko Azjatami i nie wie ze UK
                i PL sa w Unii.
            • cimeko2 Re: jesteście w błędzie 23.10.10, 16:56
              Moze to juz nieaktualne, ale rozwieje tu troche watpliwosci potwierdzonymi faktami. Nie dawno otrzymalem paszport brytyjski, wyrabialem go sam i znam cala droge wiec moge podzielic sie doswiadczeniem. Po pierwsze nie potrzebny jest zaden agent, sprawa jest banalnie prosta i prawnik nawet niema w czym pomagac, no chyba, ze ktos nie potrafi wpisac swoich danych w aplikacje. Po drugie zadna rezydentura na papierze nie jest nam potrzebna, ani po roku ani po pieciu latach, dostajemy ja automatycznie i nie musimy potwierdzac.
              Krok pierwszy to kupic ksiazke (albo zciagnac w PDF z torrenta) "Life in UK", wykuc przykladowe pytania (pelno ich na necie), zapisac sie na egzamin i zdac go. Krok drugi to zdownloadowac form ze strony UKBA, wypelnic, doloczyc papier z egzaminu, payslipy, zaswiadczenia itp, zdjecia, referencje dwoch anglikow, paszport i wyslac. Za jakis czas przyjdzie odpowiedz i lista potrzebnych dokumentow. Trzeba doslac wszystko co chca, jest na to troche czasu. Musimy potwierdzic 6 lat wstecz od wyslania aplikacji, w moim przypadku bylo to jeszcze kilka miesiecy przed wejsciem Polski do uni. Jako potwierdzenie, ze bylismy te szesc lat na wyspie licza sie tylko potwierdzenie pracy, szkoly albo zarejstrowane pobieranie benefitow. Po doslaniu wszystkiego co potrzeba i pokryciu dokladnie (co do dnia) calego okresu przychodzi decyzja, w moim przypadku pozytywna. Proces trwa jakies 4 miesiace. potem trzeba sie zarejestrowac na ceremonie przyznania obywatelstwa (przysiega lojalnosci do krolowej) - jakies dwa miesiace. Po ceremoni mamy juz certyfikat naturalizacji i wysylamy podanie o paszport. Tam wymagane jest interview do potwierdenia tozsamosci i paszport przychodzi po jakis nastempnych 4 tygodniach. Czyli po 7 miesiacach mozemy juz latac po swiecie z bardziej respektowanym w wielu krajach paszportem niz polski. Nie wnikam tu w etyczne aspekty calego przedsiewziecia ani indywidualnych decyzji kazdej osoby. To tylko tak jak wyglada to ze strony prawnej.
              Powodzenia
              • Gość: Jaro Re: jesteście w błędzie IP: *.range86-142.btcentralplus.com 23.10.10, 17:51
                Dzieki za podzielenie sie z nami swoim doswiadczeniem. Jedno pytanie: co to za referencje dwoch Anglikow? Rozumiem, ze obywateli brytyjskim, ktorymi moga byc takze naturalizowani Polacy. Czego totycza te referencje? Tylko tozsamosci, czy np, character itp. Bo moze to tego wlasnie komus byc potrzebny prawnik.
                • cimeko2 Re: jesteście w błędzie 28.10.10, 23:18
                  Na jednej ze stron formularza jest kilka rubryk do wypelnienia przez dwie osoby ktore znasz, obywateli UK, na stanowiskach publicznych albo wyzszych jak np. policjant, accountant, nauczyciel, manager, cala lista dostepnych zawodow w instrukcji. Maja tylko wypelnic swoje dane kontaktowe i poswiadczyc jak dlugo cie znaja i z kad. Z tego co rozmawialem po fakcie to nikt do nich nie dzwoni, dane laduja tylko w bazie danych.
                  • Gość: Jaro Re: jesteście w błędzie IP: *.range86-168.btcentralplus.com 30.10.10, 19:10
                    Ciekawe kto dobiera zawody na taka liste. Bo managerem, czy dyrektorem to mozna zrobic szwagra rejestrujac po prostu spolke limited online. Bo jesli chodzi o zawody zaufania publicznego to nie widze powodu dlaczego np. dinner lady ma byc mniej godna zaufania niz nauczyciel, a przyklady z zycia pokazuja za powinna byc nawet bardziej.
              • nikalo1 Re: jesteście w błędzie 27.10.10, 20:09
                jak nazywa sie ta forma do pobrania ze strony UK Border Agency?
                • cimeko2 Re: jesteście w błędzie 27.10.10, 23:27
                  Nazywa sie "Form AN". Mozesz ja sciagnac z

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/form_an.pdf
                  Jest jeszcze instrukcja jak wypelniac na

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/guide_an.pdf
        • korkix78 (up) 12.11.09, 13:23
          mozn
          > a
          > zlozyc o to aplikacje EEA3 ale nie jest koniecznie. kto chce -
          moze)

Mozna prosic jakies zrodlo gdzie jest to czarno na bialym?
    • carnivore69 Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 10:48
      1 maja 2003 przyjedza do UK podjac legalna prace (na work permit) dwoch kolegow
      - jeden z PL, drugi z Mozambiku. 1 maja 2009 (czyli dzis) kolega z Mozambiku
      moze juz ubiegac sie o obywatelstwo (ILR otrzymal po pieciu latach, czyli 1 maja
      2008), kolega z PL dzis dopiero uzyskuje permanent residency (5 lat 'treaty
      rights'), o obywatelstwo bedzie mogl ubiegac sie za rok.

Czy cos pominalem? (Zalozylem, ze decyzje urzednicze odbywaja sie w okamgnieniu.)

Pzdr.
      • Gość: Jaro Re: Polska-Mozambik 5:6 IP: *.range86-142.btcentralplus.com 01.05.09, 13:00
        A czemy Polak nie wystapil rok temu o ILR, przeciaz mogl (nie w ramach treaty
        rights, ale na zasadach "ogolnych")?
        • carnivore69 Re: Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 14:59
          Wg informacji uzyskanej od Border Agency, jako obywatel EU juz nie mogl.

Pzdr.
          • jj1978 Re: Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 16:05
            ale to przeciez logiczne:

prawo nabyte z powodu wstapienia polski do unii mozna liczyc tylko
            od daty wstapienia, wczesniej sie tego prawa nie mialo, mialo sie za
            to np wize ktora umozliwiala legalna prace. po prostu nie liczy sie
            poszczegolnych czesci okresu piecioletniego wg roznych zasad. i tyle.

• carnivore69 Re: Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 16:58
              Zgoda - pod warunkiem, ze przez cale 5 lat od wstapienia wciaz mozna byloby sie
              ubiegac o 'tradycyjne' ILR.

Pzdr.
              • jj1978 Re: Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 19:06
                ale przeciez mozna, ja tak wlasnie dostalam IRL w zeszlym roku.
                • jj1978 Re: Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 19:08
                  Indefinite Leave to Remain, cos mi sie pokrecilo w poprzednim
                  poscie:)
            • Gość: Jaro Re: Polska-Mozambik 5:6 IP: *.range86-142.btcentralplus.com 01.05.09, 18:34
              Nie moge w to uwierzyc! Czy to oznacza, ze zaden z Polakow ktorzy sa w UK od
              polowy 2001 nie mogl do tej pory ubiegac sie o obywatelstwo i dopiero teraz
              dostal PR?? Oczywiscie, nie dotyczy to malzenstw czy innych szczegolnych
              okolocznosci. Jesli tak jest w istocie, to za rok mozna sie spodziewac paralizu
              urzedu zajmujacego sie wnioskami. Dlatego, jesli radze sie dowiedziec czy
              rzeczywiscie mozna zlozyc papiery 3 m-ce wczeniej niz po 6 latach..
              • carnivore69 Re: Polska-Mozambik 5:6 01.05.09, 19:30
                No to mamy trzy wersje:

- jj1978, o mozliwosci uzyskania ILR (te jednak odrzucil urzednik BA z dzialu
                ILR, z ktorym rozmawialem kilka m-cy temu);
                - polsko-mozambicka, o obecnej niemoznosci uzyskania ILR + koniecznosci czekania
                do 1 maja 2010 (minus ow miesiac) ze skladaniem wniosku o obywatelstwo;
                - zaobserwowana niegdys w praktyce, o mozliwosci uzyskania permanent residence
                (na bazie wniosku EEA3) po 5 latach pobytu (rozpoczetych nawet przed 1 maja 2004).

Konsensusu wsrod urzednikow dostrzec tu wiec nie moge.

Pzdr.
                • jj1978 Re: Polska-Mozambik 5:6 02.05.09, 00:03
                  decyzje wydaja urzednicy tak jak i urzednicy udzielaja porad przez
                  telefon - zalezy na kogo trafisz. mi sie nie chcialo nigdzie dzwonic
                  i pytac tylko wypelnilam formularz i wyslalam:) akurat decyzja byla
                  mi potrzebna, gdyby nie to nie ubiegalabym sie o irl. moze sam
                  wysilek wypelniania formularza nie jest taki straszny ale 6 miesiecy
                  bez paszportu moze skomplikowac zycie:)
                • randybvain Re: Polska-Mozambik 5:6 02.05.09, 11:59
                  Nie no to prawda z tym wcześniejszym otrzymywaniem ILR. Moi znajomi,
                  którzy przybyli tu w 2006 czy 2007, też mają już te papiery.
    • Gość: Gregg Re: Pobyt stały w U.K. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 11:36
      A dlaczego nie zwrócisz sie do ambasady albo konsulatu ? Przecież oni tam muszą wiedzieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka