Dodaj do ulubionych

Social Security Number

IP: *.cust-83.exponential-e.net 06.08.09, 15:45
Witam, pracodawca poprosil mnie dzis o moj "Polish social security
number". No i zglupialem bo nie mam pojecia o ktory numer chodzi.
Pomozecie ?

dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Social Security Number IP: 80.54.34.* 06.08.09, 16:05
      Chodzi chyba o numer NIP,pozdrawiam
      • Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 07.08.09, 10:57
        Dzieki. To moze byc to bo pracodawca chce mnie taxowac w PL.
        pozdrawiam
        • d.o.s.i.a Re: Social Security Number 07.08.09, 12:54
          A co to znaczy, ze pracodawca chce Cie taksowac w PL?
          • Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 07.08.09, 14:07
            No to znaczy mniej wiecej tyle, ze chce bym placil podatki w PL.
            • Gość: Ralph Re: Social Security Number IP: *.zone8.bethere.co.uk 09.08.09, 02:02
              Jeżeli pracujesz w UK dla brytyjskiej firmy, to MUSISZ płacić podatki w UK.

Czy przypadkiem pracodawca nie chce się wykręcić od płacenia stawki minimalnej obowiązującej w UK?

Czy to jest polska firma czy brytyjska? Jeżeli polska, to oprócz polskiej wypłaty rozliczanej z polskim urzędem skarbowym należą się określone przepisami diety na każdy dzień pracy poza granicami kraju.
              Jeżeli brytyjska, to należy Ci się płaca minimalna 5.73 funta za godzinę brutto i pracodawca ma obowiązek rozliczać wszystkie podatki w UK.
              • Gość: gosc Re: Social Security Number IP: *.range81-129.btcentralplus.com 09.08.09, 11:03
                Zgadzam się z Ralphem!
              • Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 09.08.09, 14:26
                Dzieki Ralph. Sprawa jest prostsza niz sie wydaje. Z powodow
                osobistych musze spedzic w PL kilka miesiecy, a proacodawca nie chce
                mnie stracic. Postanowilismy, ze bede pracowal zdalnie, a do UK beda
                wpadal na 2-3 dni w miesiacu. Z racji tego, ze zdecydowana wiekszosc
                czasu bede spedzal poza granicami UK, pracodawca chce mnie rozliczac
                w PL. Nie znam podstawy prawnej, mozliwe, ze jest taka koniecznosc
                (mimo, ze dla mnie nieoplacalna przy zarobkach rzedu £70k rocznie).
                Firma bynajmniej nie chce unikac zadnych zobowiazan :)

pozdrawiam
                • Gość: gosc Re: Social Security Number IP: *.range81-129.btcentralplus.com 09.08.09, 23:06
                  To zadzwoń do KIP-u, Krajowej Informacji Podatkowej- 0 801 055 055 z telefonu
                  stacjonarnego i (22) 330 03 30 z telefonu komórkowego. Tam możesz zapytać o co
                  chcesz anonimowo. Odpowiedzi niby nie są wiążące ale w 99% jest tak jak kobitki
                  stamtąd Ci odpowiedzą. Dodatkowo oczywiście dadzą Ci podstawe prawna i co tam Ci
                  będzie jeszcze potrzebne.
                  Z tego telefonu i porad pod nim udzielanych korzystają nawet Urzędy Skarbowe w
                  których połowa bab nie wie zazwyczaj o co chodzi.
                  • Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 10.08.09, 00:18
                    Dzieki. Numery zapisalem, nie wiadomo kiedy moga sie przydac :)
                • Gość: Ralph Re: Social Security Number IP: *.zone8.bethere.co.uk 09.08.09, 23:06
                  Aha, teraz to rozumiem, trzeba było tak od razu :)
                  Jeszcze może być taka sprawa ile to jest "kilka miesięcy"? Jeżeli pracujesz w
                  UK więcej niż zdaje się 183 dni, to powinieneś się rozliczać z brytyjskim
                  urzędem skarbowym. Dla Ciebie jednak płacenie polskich podatków jest totalnie
                  nieopłacalne. Nie warto przekonać szefa, żebyś był zatrudniony na normalnych
                  zasadach i rozliczany w UK?
                  • Gość: gosc Re: Social Security Number IP: *.range81-129.btcentralplus.com 09.08.09, 23:08
                    I znowu się zgodzę z Ralphem:) A do KIP-u zadzwoń z ciekawości chociażby .
                  • Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 10.08.09, 00:25
                    Te "kilka miesiecy" to co najmniej pol roku. Juz jestem po rozmowach
                    z szefami odnosnie placenia podatkow w UK. Zapewnili, ze zrobia
                    wszystko co mozliwe by mi to ulatwic. Jakos nie spieszy mi sie do
                    kontaktow z naszym US, wrecz mnie taka ewentualnosc przeraza po
                    kilku latach normalnosci. Szczegolnie, ze moj pobyt w PL nalozy sie
                    na koniec roku podatkowego w jednym i drugim kraju.

pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc
                • xiv Podatek przy 70K rocznie 09.08.09, 23:58

> (mimo, ze dla mnie nieoplacalna przy zarobkach rzedu £70k rocznie)

Ciekawe jak to rzeczywiscie wyglada przy ostanich zmianach w polskich
                  podatkach.

w UK z 70 tys funtów zostanie na reke 47,611.15

a w PL?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka