Gość: Zaklopotany IP: *.cust-83.exponential-e.net 06.08.09, 15:45 Witam, pracodawca poprosil mnie dzis o moj "Polish social security number". No i zglupialem bo nie mam pojecia o ktory numer chodzi. Pomozecie ? dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Social Security Number IP: 80.54.34.* 06.08.09, 16:05 Chodzi chyba o numer NIP,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 07.08.09, 10:57 Dzieki. To moze byc to bo pracodawca chce mnie taxowac w PL. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Social Security Number 07.08.09, 12:54 A co to znaczy, ze pracodawca chce Cie taksowac w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 07.08.09, 14:07 No to znaczy mniej wiecej tyle, ze chce bym placil podatki w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Social Security Number IP: *.zone8.bethere.co.uk 09.08.09, 02:02 Jeżeli pracujesz w UK dla brytyjskiej firmy, to MUSISZ płacić podatki w UK. Czy przypadkiem pracodawca nie chce się wykręcić od płacenia stawki minimalnej obowiązującej w UK? Czy to jest polska firma czy brytyjska? Jeżeli polska, to oprócz polskiej wypłaty rozliczanej z polskim urzędem skarbowym należą się określone przepisami diety na każdy dzień pracy poza granicami kraju. Jeżeli brytyjska, to należy Ci się płaca minimalna 5.73 funta za godzinę brutto i pracodawca ma obowiązek rozliczać wszystkie podatki w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Social Security Number IP: *.range81-129.btcentralplus.com 09.08.09, 11:03 Zgadzam się z Ralphem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 09.08.09, 14:26 Dzieki Ralph. Sprawa jest prostsza niz sie wydaje. Z powodow osobistych musze spedzic w PL kilka miesiecy, a proacodawca nie chce mnie stracic. Postanowilismy, ze bede pracowal zdalnie, a do UK beda wpadal na 2-3 dni w miesiacu. Z racji tego, ze zdecydowana wiekszosc czasu bede spedzal poza granicami UK, pracodawca chce mnie rozliczac w PL. Nie znam podstawy prawnej, mozliwe, ze jest taka koniecznosc (mimo, ze dla mnie nieoplacalna przy zarobkach rzedu £70k rocznie). Firma bynajmniej nie chce unikac zadnych zobowiazan :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Social Security Number IP: *.range81-129.btcentralplus.com 09.08.09, 23:06 To zadzwoń do KIP-u, Krajowej Informacji Podatkowej- 0 801 055 055 z telefonu stacjonarnego i (22) 330 03 30 z telefonu komórkowego. Tam możesz zapytać o co chcesz anonimowo. Odpowiedzi niby nie są wiążące ale w 99% jest tak jak kobitki stamtąd Ci odpowiedzą. Dodatkowo oczywiście dadzą Ci podstawe prawna i co tam Ci będzie jeszcze potrzebne. Z tego telefonu i porad pod nim udzielanych korzystają nawet Urzędy Skarbowe w których połowa bab nie wie zazwyczaj o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 10.08.09, 00:18 Dzieki. Numery zapisalem, nie wiadomo kiedy moga sie przydac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Social Security Number IP: *.zone8.bethere.co.uk 09.08.09, 23:06 Aha, teraz to rozumiem, trzeba było tak od razu :) Jeszcze może być taka sprawa ile to jest "kilka miesięcy"? Jeżeli pracujesz w UK więcej niż zdaje się 183 dni, to powinieneś się rozliczać z brytyjskim urzędem skarbowym. Dla Ciebie jednak płacenie polskich podatków jest totalnie nieopłacalne. Nie warto przekonać szefa, żebyś był zatrudniony na normalnych zasadach i rozliczany w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Social Security Number IP: *.range81-129.btcentralplus.com 09.08.09, 23:08 I znowu się zgodzę z Ralphem:) A do KIP-u zadzwoń z ciekawości chociażby . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaklopotany Re: Social Security Number IP: *.cust-83.exponential-e.net 10.08.09, 00:25 Te "kilka miesiecy" to co najmniej pol roku. Juz jestem po rozmowach z szefami odnosnie placenia podatkow w UK. Zapewnili, ze zrobia wszystko co mozliwe by mi to ulatwic. Jakos nie spieszy mi sie do kontaktow z naszym US, wrecz mnie taka ewentualnosc przeraza po kilku latach normalnosci. Szczegolnie, ze moj pobyt w PL nalozy sie na koniec roku podatkowego w jednym i drugim kraju. pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Podatek przy 70K rocznie 09.08.09, 23:58 > (mimo, ze dla mnie nieoplacalna przy zarobkach rzedu £70k rocznie) Ciekawe jak to rzeczywiscie wyglada przy ostanich zmianach w polskich podatkach. w UK z 70 tys funtów zostanie na reke 47,611.15 a w PL? Odpowiedz Link Zgłoś