Dodaj do ulubionych

Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psychice

30.08.10, 23:34
Zawsze twierdziłem, że spowiadanie dzieci to nic innego jak ich brutalne
molestowanie psychiczne, często pierwszy krok także do gwałtu fizycznego, bo
daje nieuprawnioną kontrolę nad ofiarą. Okazuje się, że spowiedź dzieci jest
nieuzasadniona teologicznie i w wielu krajach nie jest praktykowana. Tadeusz
Bartoś bije na alarm: „Rodzice dzieci, domagajcie się zaprzestania zwyczaju
pierwszej spowiedzi. Dzieci mają prawo do komunii bez tego okrutnego rytuału”.

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/pierwsza-spowiedz--czyli-dziecko-przed-sadem,63783,1
Obserwuj wątek
    • ka_p_pa Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 30.08.10, 23:39
      Jak to? Bez sensu. Toć nie chodzi o jakąś komunię, ale o spowiedź, wbicie
      poczucia winy.
    • nehsa Re: spowiedź - dowód upodlenia 31.08.10, 06:52
      Religia katolicka, jest religią bałwochwalczą, i dlatego też jej
      rozpowszechnianie przez księży, i jej akceptowanie przez wyznawców-
      katolików, skutkuje upodleniem człowieka, tak kapłana, jak i
      wyznawcy.

Spowiedź, tak zwany sakrament pokuty, jest jednym z
      przykładów i dowodów tego upodlania katolików, o czym pisałem nie
      raz.

Nauka Ojca(Boga), którą oznajmiał tylko Syn(Bóg)ŚWIATŁOŚĆ,
      kategorycznie zabrania spowiedzi, o czym zrozumiale mówią słowa
      Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI
      , które przytaczałem, i które już nie jeden
      raz tu omawiałem.

Ewangelia św.Jana 5/30
      "Nie mogę Ja sam od Siebie nic czynić;
      jako słyszę, tak sądzę, a sąd Mój jest sprawiedliwy;
      bo nie szukam woli Mojej, ale woli Tego,
      Który Mnie posłał, Ojca."

Każdy z nas, jest człowiekiem dzięki samoofierze Stwórcy, Którym
      jest Syn Ojca, ŚWIATŁOŚĆ.

Jeżeli postępujemy zgodnie z Nauką Ojca(Boga), wzrasta wartość wobec
      nas samoofiary ŚWIATŁOŚCI, stajemy się ludźmi coraz to
      mądrzejszymi
      .

A jeżeli postępujemy wbrew słowom Nauki Ojca(Boga), to zgodnie z
      naszym żądaniem=pogardą wobec Nauki Ojca
      (Boga), proporcjonalnie
      do skutków tej, naszej pogardy, maleje wartość samoofiary Syna
      (Boga) ŚWIATŁOŚCI
      , przez co stajemy się ludźmi i społeczeństwem
      coraz to głupszymi.

Katoliccy kapłani, to ludzie, którzy gardzą Nauką
      Wszechmogącego Ojca Wszystkich Ludzi, i którzy nie rozumią Nauki
      Jedynego Ojca.

A polscy katolicy, to ciemny motłoch wdrożony przez księży,
      do nieomal bydlęcego posłuszeństwa, który wskutek braku
      zainteresowania i nieznajomości Nauki Ojca(Boga), zatracił zdolności
      samoobronne.

Dlatego, wbrew słowom Nauki Wszechmogącego Ojca, katolickie,
      kapłańskie kreatury uzurpują sobie prawa samego Boga, i spowiadają
      ludzi.
    • kuk_krakauer Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 10:57
      Cały kosciół katolicki oparty jest na wielkiej manipulacji i
      szantażu psychicznym. Wywoływanie lęków, poczucia winy,
      zastraszanie, zmuszanie do czegoś, zakazywanie, wywoływanie psychoz.
      W tym panowie w sukienkach są mistrzami. I ta ogromna w nich pycha,
      że jakoby robia to w imię boże.
      • piwi77 Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 11:02
        Jedyna słuszna kara, to wszystkich do jednego wspólnego dołu. Za to
        co zrobili i nadal robią.
    • piwi77 Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 11:00
      Pamiętam, że miałem 9 lat i było to dla mnie traumatyczne przeżycie.
      Wymyśliłem sobie grzechy, żeby coś wyznać, bo coś wyznać trzeba
      było, tak nas zboki uczyły. Nienawidzę ich za to.
      • karbat Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 11:37
        chrzest grzesznych niemowlakow ,bo diabel , Adam bo Ewa, waz ,
        raj ... kpiny z elementarnej ludzkiej inteligencji .

dziewicioletnie dzieci idace do spowiedzi ... jak trzeba byc
        zboczonym by cos takiego wymyslic .

modlitwy malych dzieci przed rzymskim narzedziem tortur ,-
        zmasakrowana ,krwawiaca postacia przybita gwozdziami ,

swiete opowiesci wielebnych o wiecznym smazeniu sie w ogniach
        piekielnych ... dla wrazliwych malych dzieci .

ww swiadczy o stanie umyslowym rodzicow tych dzieci ...

• broceliande Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 12:00
      Z ciekawości zapytam, co się dzieje podczas spowiedzi? To nie jest
      jakaś formułka i cześć?

Zawsze uważałam, że religia nie ma sensu, jeśli się jej nie wtłoczy
      do głowy za dziecka.
      Ale nie, że to jakies pranie mózgu...
      • l.george.l Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 12:22
        Rachunek sumienia dla dzieci
        przyjazn.alleluja.pl/tekst.php?numer=28720
        Autor? Jakiś nieprawdopodobny zwyrodnialec.
        • nehsa Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 12:58
          Od lat alarmuję.
          Katolicyzm, jest bałwochwalczą religią, skutkująca upodleniem
          człowieka.

Najsmutniejsze jest to, że polscy katolicy są upodlani przez księży,
          a sojusznikami tych księży, są rządzący Polskim Państwem.
        • cracken001 Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 16:15
          l.george.l napisał:

> Rachunek sumienia dla dzieci
          >
          rel="nofollow">przyjazn.alleluja.pl/tekst.php?numer=28720
          > Autor? Jakiś nieprawdopodobny zwyrodnialec.

Wiesz george-USMIALEM SIE JAK NORKA Z TEGO FUCKEN RACHUNKU
          SUMIENIA.pamietam,kiedy moj mlodszy syn szedl do I komunii w USA(zona
          zdecydowala sie go wyslac,bo ja bylem jak zawsze anty-) nie bylo zadnej
          zwyrodnialej spowiedzi i jakos ten Jezusek nikogo swym gromem w gniewie nie
          porazil.Wogole w Amerykanskich katolskich przybytkach nie ma czegos takiego jak
          obowiazek spowiedzi przed lykaniem chipsa.Kiedys,na samym poczatku mego pobytu
          poszedlem z czystej ciekawosci do tzw. "polskiego" kosciola w Bridgeport w
          Connecticut,jakiz bylo moje zdziwienie,ze kosciol byl niemal pusty,a w stosownym
          momencie kilku kiecuchow rozbieglo sie z puszkami po budynku serwujac wszystkim
          tego oplatka-jak leci.Jeden wpadl nawet na chor,gdzie sie schronilem i nie
          baczac na moje protesty wrazil mi w pysk ten watpliwej jakosc wyrob
          piekarniczy...coz bylo robic,plucia w budynkach mnie nie uczono,wiec
          willy-nilly,polknalem.Ale o jakiejs spowiedzi,a zwlaszca dzicie NIGDY nie
          slyszalem.No i qwa na cale szczescie nie ma tu tej fucken znanej z Polski koledy
          • l.george.l Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 17:27
            cracken001 napisał:

>w stosownym momencie kilku kiecuchow rozbieglo sie z puszkami po budynku
            serwujac wszystkim tego oplatka-jak leci.[...]

Tylko człowiek bez wyobraźni i choćby elementarnej wiedzy na temat higieny
            bierze coś do ust z rąk obcego. Kiedy wyjaśniano cud w Sokółce (szczątki
            organiczne na wafelku) jedna z interpretacji zakładała, że ksiądz, który miał
            opłatek w łapach cierpi na chorobę przewodu moczowego i najzwyczajniej w świecie
            wysiurał się przed mszą i nie umył rąk. Bakterie, które rozwinęły się na
            pożywnym podkładzie dały efekt "ciała Chrystusa".
        • kuk_krakauer Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 16:20
          Za ten kawałek:

6 i 9 przykazanie - czystość
          Czy dobrowolnie myślałem a rzeczach nieczystych? Ile razy?
          Czy mówiłem o rzeczach nieczystych? Ile razy?
          Czy brzydko się bawiłem? sam? z kim? Ile razy?

to powinien prokurator sie zabrać. 10 letnie dzieci do seksu
          zachęcać?
          • cracken001 Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 31.08.10, 20:39
            kuk_krakauer napisał:

> Czy brzydko się bawiłem? sam? z kim? Ile razy?
            >

Hehehe-Powinno znalezc sie tez przykazanie-"nie baw sie z nikim
            brzydko....NADAREMNO"
            > to powinien prokurator sie zabrać. 10 letnie dzieci do seksu
            > zachęcać?
          • l.george.l Czy zsuwanie napletka w celach higienicznych... 01.09.10, 00:05
            Jak to katolicy tłumaczą swoim dzieciom, że zsuwanie napletka z siusiaka podczas
            mycia ma znaczenie tylko i wyłącznie higieniczne, a jeśli przez przypadek sprawi
            przyjemność, to czym prędzej trzeba bozię za to przeprosić. A może nie pozwalają
            siusiaka ruszać?
            • anatemka Re: Czy zsuwanie napletka w celach higienicznych. 01.09.10, 08:00
              oj, to juz gdzieś było... mozna ruszać, ile chcesz, bylebys orgazmu nie
              miał.
              Orgazm to ZUO!
            • kuk_krakauer Re: Czy zsuwanie napletka w celach higienicznych. 01.09.10, 09:03
              Jeżeli oni 10 letnie dzieci pytają o seks, to co sie dziwić pladze
              zbrodni pedofilii w tej organizacji??? Ludzie to JEST niebezpieczne
              dla waszych dzieci!!!
    • megi1973 Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 01.09.10, 09:30
      a jakie grzechy mogą mieć dzieci 8-letnie???
      • kuk_krakauer Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 01.09.10, 09:37

Tu masz wyliczenie:

przyjazn.alleluja.pl/tekst.php?numer=28720
    • jol.a33 Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 01.09.10, 11:56
      Ten artykuł to napisał jakiś "dziwny" autor. Zacytuję:
      "Mają się zastanowić, czy szanują rodziców, a więc czy są posłuszne matce i ojcu, czy nie zapominają o Bogu, a więc czy odmawiają pacierz rano i wieczorem, czy przechodząc obok kościoła, robią znak krzyża. Czy nie śmieją się z kolegów i koleżanek, czy uważają i nie przeszkadzają na lekcjach. "

To normalnie gwałt. Dzieci nie powinny spowiadać się z takich rzeczy. Powinny być wychowywane bezstresowo. Co w tym złego, że dzieci nie mają szacunku do innych :)

"Nie ma też żadnej wątpliwości, że ośmiolatek nie może być oskarżany o popełnianie ciężkich grzechów (innymi słowy: ciężkich przestępstw etycznych) z powodu nierozwiniętej w pełni autonomii – braku pełnej wolności i dobrowolności czynu."

OK czyli jak dziecko kogoś zamorduje to nie jest grzechem ciężkim według autora. Ciekawe od ilu lat staje to się grzechem.

"Teologia katolicka nie wymaga ani żadnej pierwszej komunii, ani spowiedzi. "

Jak nie ma pierwszej to nie ma żadnej, to chyba logiczne. Kto go uczył teologi katolickiej?

"Chrzest bowiem gładzi wszystkie grzechy i jest bramą sakramentów („ianua sacramentorum”), a więc daje – niezależne od opinii jakiegokolwiek duchownego – formalne uprawnienie do korzystania z sakramentów, w tym także komunii świętej."

Autor zapomina o czymś. Chrzest nie powoduje że nikt już nie będzie grzeszył :) Od chrztu do pierwszej komunii mija kilka lat i przez ten czas można dużo nagrzeszyć.
      • karbat Re:Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psych 01.09.10, 13:12
        sutannik , w szkole na religii pyta male dzieci ;
        -dzieci co trzeba najpierw zrobic , aby przystapic do spowiedzi
        swietej ?
        -Jasio ; no jak to co , najpierw trzeba ... zgrzeszyc .

• l.george.l Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 01.09.10, 13:23
        jol.a33 napisała:

[...]
        > To normalnie gwałt. Dzieci nie powinny spowiadać się z takich rzeczy. Powinny
        być wychowywane bezstresowo. Co w tym złego, że dzieci nie mają szacunku do
        innych :)
        [...]

Nie w tym rzeczy. Pytanie, czy szeptanie na klęcząco do ucha jakiegoś dziada
        zamkniętego w szafie to akurat najlepsza metoda na wpajanie dziecku zasad.
        • karbat Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 01.09.10, 13:36
          rozmowa na kolanach z facetem ,ktory siedzi niewidoczny w budce -
          to UPODLENIE .

nie wobrazam sobie rozmowy z druga osoba - nie widzac jej oczu .

jak to robia katoliki ? ,
          nie moge sobie tego wyobrazic .
    • zzasadami Delikatni i subtelni. 04.09.10, 20:24
      Ależ Towarzystwo delikatne i subtelne psychicznie. (Choć tej subtelności we wpisach atakujących Kościół i religię nie widać).
      Ja pierwszy raz przystępując do spowiedzi nie czułem się "brutalnie molestowany psychicznie". Odczuwałem coś na kształt dumy, ze oto znajdę się za chwile jako pełnoprawny we Wspólnocie Kościoła Powszechnego.
      W imieniu Chrystusa i Wspólnoty Kościoła kapłan przyjmuje wyznanie grzechów.
      • ka_p_pa Re: Delikatni i subtelni. 04.09.10, 20:44
        > Ja pierwszy raz przystępując do spowiedzi nie czułem się "brutalnie molestowany
        > psychicznie".

Zgadza się. Molestowane dzieci przez lata całe czują się nie krzywdzone, ale wyróżnione. Trauma
        przychodzi później.
      • nehsa Re: Delikatni i subtelni. 04.09.10, 20:58

zzasadami napisał:

> Ależ Towarzystwo delikatne i subtelne psychicznie. (Choć tej subtelności we wpi
        > sach atakujących Kościół i religię nie widać).
        > Ja pierwszy raz przystępując do spowiedzi nie czułem się "brutalnie molestowany
        > psychicznie". Odczuwałem coś na kształt dumy, ze oto znajdę się za chwile jako
        > pełnoprawny we Wspólnocie Kościoła Powszechnego.
        > W imieniu Chrystusa i Wspólnoty Kościoła kapłan przyjmuje wyznanie grzechów.

** Ty, jesteś w społeczności, która zaakceptowała kłamstwo Judasza, który to Judasz zdradził
        Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ
        , ponieważ TO ON, był pomysłodawcą kłamstwa-mistyfikacji,
        której zadaniem, było usprawiedliwić zbrodnie Bogobójstwa Jedynego Syna Jedynego Ojca, i
        zawłaszczenie dziedzictwa Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI, poprzez sfałszowanie wiarygodnych
        świadectw Nauki Ojca(Boga), i rozpowszechnienie, specjalnie w tym celu spreparowanych
        Czterech Ewangelii
        .

Mistyfikacja, polegała na zastąpieniu w wiarygodnych świadectwach pisanych Nauki Ojca(Boga),
        które sporządzili obrani przez Nauczyciela(Boga) Uczniowie, Istotry Boskiej Syna(Boga)
        ŚWIATŁOŚCI, fikcyjną postacią żyda Jezusa.

I ty, jak tuczony kluchami indyk, łyknąłeś to kłamstwo, jak cała chrześcijańska społeczność.
        I jesteś dumny z siebie. Europa i ŚWIAT, nie są dumni, bo nie są durni.

Katolicy, gardzą Nauka Ojca(Boga), o czym mówią Jej słowa:
        forum.gazeta.pl/forum/w,721,115938066,115940961,Re_spowiedz_dowod_upodlenia.html?wv.x=2
      • kotekali Re: Delikatni i subtelni. 04.09.10, 21:42
        da zdrawstwujet Wiielikawa Stalina JP2 , ty nawet juz smieszny nie
        jestes....trzeba by inne slowo wymyslec dla ciebie....

• zzasadami Re: Delikatni i subtelni. 05.09.10, 02:06
          To już chyba taka "świecka tradycja" - zero wypowiedzi merytorycznej tylko próba wykpienia rozmówcy. No, ale czego ja oczekuję? Zamiast się cieszyć, ze nie ma we wpisie wyzwisk i wulgaryzmów, jeszcze jakiejś mysli polemicznej oczekuję!
          P.S.
          Nigdy po pierwszej spowiedzi nie odczuwałem z tego powodu jakiejś "traumy".
          • nehsa Re: Delikatni i subtelni. 05.09.10, 08:26
            zzasadami napisał:

"> To już chyba taka "świecka tradycja" - zero wypowiedzi merytorycznej tylko prób
            > a wykpienia rozmówcy. No, ale czego ja oczekuję? Zamiast się cieszyć, ze nie ma
            > we wpisie wyzwisk i wulgaryzmów, jeszcze jakiejś mysli polemicznej oczekuję!
            > P.S.
            > Nigdy po pierwszej spowiedzi nie odczuwałem z tego powodu jakiejś "traumy"."

**Podałem ci w postach, świadectwa słów Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), które
            kategorycznie zabraniaja spowiadania ludzi, a kapłanów, którzy ten plugawy, zbrodniczy czyn
            praktykują, określają uzurpatorami boskich prerogatyw, bo spowiednicy, to najzwyklejsi pod
            słońcem łajdacy.

I ty, odpowiadasz w takim tonie, jak przystało na zdegenerowanego moralnie obłudnika,
            który zaczerpnął obłudy od swojego nauczyciela, czyli Judasza Iszkarioty, którego kłamstwo, jako
            katolik, akceptujesz.

A traumy, nie odczuwasz dlatego, że będąc "niewolnikiem grzechu"=grzesznej nauki Judasza
            , o czym w Ew.św.Jana 8/34 "Powiadam wam, iż wszelki, kto czyni grzech, sługa jest
            grzechu."
            , poprostu zatraciłeś wrażliwość człowieka wolnego.
            Przecież jesteś katolikiem, czyli "kundlem" księży=parobków Judasza.
            • zzasadami Wsio udowodnione? : D 05.09.10, 08:58
              "Podałem ci w postach, świadectwa słów Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), które kategorycznie zabraniaja spowiadania ludzi'"??????
              "który zaczerpnął obłudy od swojego nauczyciela, czyli Judasza Iszkarioty, które go kłamstwo, jako
              katolik, akceptujesz." ?????
              "A traumy, nie odczuwasz dlatego, że będąc "niewolnikiem grzechu"=grzesznej nauki Judasza" ?????
              • nehsa Re: Wsio udowodnione? : D 05.09.10, 10:32
                zzasadami napisał:

"> "Podałem ci w postach, świadectwa słów Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), które k
                > ategorycznie zabraniaja spowiadania ludzi'"??????
                > "który zaczerpnął obłudy od swojego nauczyciela, czyli Judasza Iszkarioty, któr
                > e go kłamstwo, jako
                > katolik, akceptujesz." ?????
                > "A traumy, nie odczuwasz dlatego, że będąc "niewolnikiem grzechu"=grzesznej
                > nauki Judasza
                " ?????"

** To, że ty masz takie pojęcie o treściach zawartych w świadectwach Nauki Ojca(Boga), jak ja,
                np. o mechanice kwantowej, wiem.
                Przecież wy, katolicy, nie macie zielonego pojęcia, które treści w Biblii są świadectwami Nauki
                Ojca(Boga), a które nimi nie są.

Dla was, ważniejszym jest, co powie wasz aktualny papież, niż to, co mówił Syn(Bóg)
                ŚWIATŁOŚĆ
                .

Aby nie być gołosłownym przykład:

Ewangelia św.Jana 12/46
                "Ja ŚWIATŁOŚĆ przyszedłem na świat, aby żaden, kto wierzy w mię, w ciemnościach nie
                został."

Ale półgłówkom, wystarczy napisać Imię Boga z małej litery, i półłgówek przyjmie, że
                ŚWIATŁOŚĆ, to wyraz pochodzący od światła.

Dlatego też imię twojego bożka brzmi: Jezus.
                Podaj werset w świadectwach, gdzie Nauczycieowil-Bogu przypisano by treść: Ja, Jezus...

Ewangelia św.Jana 5/34
                "Ale Ja nie od człowieka świadectwo biorę,..."

Ale cóż znaczą słowa Jedynego Syna Jedynego Ojca, wobec kołtuńskiej, katolickiej obłudy???
                "Totus tuus" Maryjo! Totus tuus!(Sic!)
                -
                • zzasadami Chetnie poczytam.. : D D D 05.09.10, 10:53
                  Mam grypę - to sie rozerwę.
                  Mam grypę - nie pójdę do kościoła to może przysłużę się Panu Bogu polemizując z herezją.
                  "Ani be ani me" o nieszczęsnym Judaszu.
                  "Ale półgłówkom, wystarczy napisać Imię Boga z małej litery, i półłgówek przyjmie, że ŚWIATŁOŚĆ, to wyraz pochodzący od światła." No ale Ty jesteś "całogółwkiem" i Ciebie oświeciło.
                  Powiedz prosze jak doszło do "oswiecenia"? Jedziesz sobie w tramwaju i nagle: trach! Tracisz przytomność, budzisz sie i juz wszystko wiesz! Biegniesz szybko do sklepu nabywasz kompa, instalujesz internet? Przecież ludzie muszą dowiedzieć się o nowej stworzonej przez Ciebie religii!
                  Napisz jeszcze jaka role w tej nowej religii widzisz dla Siebie. Proroka?
                  • karbat Re: Chetnie poczytam.. : D D D 05.09.10, 12:12
                    zzasadami napisał:

> Powiedz prosze jak doszło do "oswiecenia"? Jedziesz sobie w tramwaju i nagle:
                    >trach! Tracisz przytomność, budzisz sie i juz wszystko wiesz!

dokladnie , takie przypadki sa opisane w swietej ksiedze katolikow - jak kapus zwany sfientym
                    Pawlem , pada na glowe , slyszy glosy , traci -odzyskuje wzrok . Nie znal osobiscie Jezusa , co mu
                    nie przeszkadzalo robic z niego boga .
                    Dzis takie osoby poddaje sie leczeniu .
                    • zzasadami Re: Chetnie poczytam.. : D D D 05.09.10, 12:43
                      "Dzieje Apostolskie" to świeta księga?
                      Jest mała różniczka: Paweł nie stworzył nowej wiary, nie ogłaszał się prorokiem, nawrócił sie na istniejąca wiare. Mniej spektakularne było nawrócenie św. Augustyna. Nie wspominasz o tym, bo niewygodne?
                      • krytykantka07 Re: Chetnie poczytam.. : D D D 05.09.10, 22:25
                        zzasadami napisał:

> "Dzieje Apostolskie" to świeta księga?
                        > Jest mała różniczka: Paweł nie stworzył nowej wiary, nie ogłaszał się prorokiem
                        > , nawrócił sie na istniejąca wiare.

Pomieszałeś wszystko przyjacielu.
                        Faryzeusz z Tarsu nie stworzył nowej wiary tylko wrócił do starej.
                        Czyli stworzył neojudaizm.
                        Nie ogłosił się prorokiem, bo nie musiał.
                        I tak był wybrany ( przez żydowskiego boga ).
                        A Ty zamiast wyznawać religię Jezusa wyznajesz religię faryzeusza z Tarsu z
                        bożkiem żydowskim wojny w roli głównej.

> Mniej spektakularne było nawrócenie św. Aug> ustyna. Nie wspominasz o tym, bo
                        niewygodne?

Może i mniej spektakularne, ale nawrócenie.
                        Natomiast w przypadku faryzeusza z Tarsu nawrócenie nie miało miejsca.
                        Wykorzystał postać Jezusa, aby wrócić do judaizmu i stworzył neojudaizm z
                        elementami judaizmu.
                        I z tym męczymy się od wieków...

Wykorzystując głupotę faryzeusza z Tarsu, Mahomet stworzył pokrewną religię
                        czyli kolejny neojudaizm zwany islamem, gdzie mowa o tym, że Jezus był prorokiem.
                        A po Jezusie bóg wysłał Mahometa.

Gdyby faryzeusz z Tarsu nie zniszczył religii Jezusa i nie wrócił do judaizmu to
                        dla każdego byłoby jasne, że bóg, który po Jezusie wybrał na swojego proroka
                        Mahometa, musiałby cofnąć się w rozwoju.
                        Doskonałej miłości nie da się już udoskonalić.
                        Skoro Jezus z miłości do ludzi dał się ukrzyżować, to Mahomet z miłości do ludzi
                        ( większej niż prezentował Jezus ) byłby w piekle na wieczność.
                        Wtedy mógłby " zakasować " Jezusa ;).
                        No i jeszcze jedno...
                        Dzięki głupocie faryzeusza z Tarsu Hitler mógł być kolejnym prorokiem
                        żydowskiego boga...
                        Faryzeusz z Tarsu wydał wyrok na następne pokolenia.
                        Czy jest za co go czcić?
                        • zzasadami Re: Chetnie poczytam.. ;D 05.09.10, 23:16
                          W teoriach spiskowych najbardziej ciekawia mnie mechanizmy. Jak Św. Paweł dokonał fałszerstwa 4 Ewangelii. Osobiście, miał wspólników? Czy byc moze nie on sfałszował "prawdziwe' Ewangelie?
                          • krytykantka07 Re: Chetnie poczytam.. ;D 05.09.10, 23:23
                            zzasadami napisał:

> W teoriach spiskowych najbardziej ciekawia mnie mechanizmy. Jak Św. Paweł dokon
                            > ał fałszerstwa 4 Ewangelii. Osobiście, miał wspólników? Czy byc moze nie on
                            sfa> łszował "prawdziwe' Ewangelie?

Jakie prawdziwe ewangelie przyjacielu?
                            Ewangelia, gdzie mowa o cudach czy wybraństwie Żydów już jest sfałszowana.
                            I miał wspólników.
                            Czterech ewangelistów i manipulowanego przez siebie Piotra...
                            Chociaż z tym Piotrem to jeszcze muszę przemyśleć.
                            Coś mi tu nie pasuje...
                            • amfaber99 Re: Chetnie poczytam.. ;D 06.09.10, 08:45
                              : ) : ) : ) : ) : )

6 wrzesnia 2010
                  • nehsa Re: Podaje link, a ty nie czytasz. 05.09.10, 17:47
                    zzasadami m.in. napisał:
                    "Mam grypę - to sie rozerwę.
                    Mam grypę - nie pójdę do kościoła to może przysłużę się Panu Bogu polemizując z herezją.
                    "Ani be ani me" o nieszczęsnym Judaszu."

** W linkowanym przeze mnie wątku "Unicestwienie bożka Jezusa", jest spis treści wątku,
                    czyli spis pytań, na które znajdują się odpowiedzi w wątku. Jest to przesłanką, że nie dąże
                    nachalnie do zapoznawania bliźnich z moją twórczością. Mogą sobie wybrać tematykę.

Między innymi, jest tam pytanie, i interesująca cię odpowiedź.
                    Podaję link:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,95102,112804255,112828669,Re_Klamswo_Judasza_pyt_nr_5b_.html

Co do oświecenia. Przez większość życia, dokładnie przez 55 lat, nie przeczytałem jednej strony w
                    Biblii.
                    Ale dostałem wskazówkę. Kompletnie jej nie zrozumiałem, ale pomimo to, nie zlekceważyłem jej, i
                    to mnie uratowało.

Fucha proroka, zdezaktualizowała się w momencie oznajmienia nam Nauki Ojca(Boga).
                    To, dzięki znajomości Nauki Ojca(Boga), możemy m.in., uzyskać odpowiedzi na pytania:
                    Dlaczego tak się działo? Dlaczego tak się dzieje, i jak będzie się działo?

Jasne, że uzyskane odpowiedzi będą wiarygodne, jeżeli analizom poddamy sensowny, wiarygodny
                    materiał.
          • kotekali Re: Delikatni i subtelni. 05.09.10, 17:06
            to wlasnie jest katolicka tradycja....wykpic, poszczuc, rzucic falszywe
            swiadectwo przeciw drugiemu...okrasc w perfidny sposob...zaslaniajac sie chorym
            prawem...nagietym pod dykatando katolickich szamanow...wlazic buciorami w czyjes
            zycie...i zerowac na ludzkiej naiwnosci...kontrolowac wszystko i
            wszystkich...posklejany zlepek wierzen i krwawej tradycji serwowac jako religie
            , ktora ma byc prawdziwa a ktora stoi w razacej sprzecznosci z Pismem
            Swietym...czyli tym co podstawa...pozmieniane znaczenia...zafalszowane
            dokumenty....wszystko podporzadkowane doktrynie trzymania ludzi za
            twarz....glupek ma byc ponad madrym....i nie mozbna go zmienic...moze gadac co
            chce i szkalowac jak chce...bo nosi berecik biskupi...a kiedy sie to tego
            wszystkiego dostawi lustro i odbije sie tym samym tylko bez upikrzen....wtedy
            sie swietobilwy obraza...czuje sie dotkniety...a ty wlasnie powinienes
            podziekowac za to ktos ci wytkanal to wszystko...bo nie mozesz juz widziec
            swoich bledow...dziwisz sie skad taki wstret do ciebie i tobie podobnych...i
            masz historie ostatnich stu lat...wystarczy...nie trzeba siegac glebiej by
            kompromitacje watykanskiego kosciola dostrzec...i to kompletna...a ty sie
            dziwisz...wygimnastykowany jestes w pisaniu grzecznych bzdur...ale oczy masz
            zamkniete...nie przeszkadza ci zycie czarnych na koszt innych....ta czarna
            prawda przypomina czlowieka warzywko przypietego do wszystkich mozliwych
            rurek...jesli je odczepisz umrze...takimi rurkami dla katolicyzmu sa wlasnie
            ustroje totalitarne , ktore kosciol watykanski wspieral swoim watpliwym
            autorytetem...i nawet tu w Polsce...tez musi miec przywileje...( czyli
            pasozytowac) ...zeby przetrwac....a ty sie dziwisz....do konca zycia bedziesz
            sie dziwic....tak jak sie dziwi niewolnik, ktory pierwszy raz zobaczyl wolnego
            czlowieka...nie masz nic do zaoferowania...nic....ciegle sie podpierasz
            doktryna...od siebie nic nie potrafisz napisac....oczekujesz rownego
            traktowania...chcesz rozmawiac jak rowny z rownym....chcesz zeby przestepca byl
            traktowany na rowni z ofiara...wypaczasz zdrowy rozsadek...dlatego...tak ciesz
            sie....ze chroni cie netykieta...znow masz parasol ....obludo...
            • zzasadami Twórczość. 05.09.10, 20:33
              Widzę twórczo rozwijasz strumień swiadomości Joyce'a. Tylko tak naprawde poza wielokrotnie okazywaną niechęcia do wiary, świeckich katolików i kapłanów to o co Ci chodzi w tym wpisie?
              • nehsa Re: Twórczość. 05.09.10, 21:27
                Nie jestem w stanie nic powiedzieć na temat strumienia świadomości Joycea. Bodajże
                autora "Ulisessa"

Pytałeś o kłamstwo Judasza, wskazłem wiarygodne treści Nauki Ojca(Boga), które zwierają
                wiadomość o tym, że to Judasz był sprawcą, "zgorszenia", i na czym to, "zgorszenie" polegało.

Akceptacja kłamstwa Judasza, skutkuje kultami bałwochwalczymi, które uprawiasz.

Do ciebie, tak, jak i do miliarda chrześcijan, ale nie tylko do nich, nie dociera fakt, że WSZYSCY
                LUDZIE Z MOCY STWORZENIA ICH LUDŹMI - WSPÓŁPRACUJĄ.

Zatem, nie wolno nikomu przechodzić obojętnie obok przejawów ludzkiej głupoty, a takim
                przejawem, jest religia, w tym religia katolicka. Dlatego piszę to, co piszę.

Nauka Ojca(Boga), którą ozanjmił ludziom Syn(Bóg) ŚWIATŁOŚĆ, o czym pisałem juz bądź ile razy,
                to uniwersalny, czyli powszechnie obowiązujacy wzorzec sprawiedliwej, międzyludzkiej współpracy,
                którego to wzorca przestrzeganie, wyklucza jakiekolwiek międzyludzkie podziały, czyli jedna ludzi.
                Zatem jest to wzorzec dla wszelkiego ludzkiego prawa.

Natomiast każda religia, to dowód sprzeniewierzenia się kapłanów, i ogłupionych przez nich
                wyznawców Nauce Ojca(Boga), tym samym, sprzeniewierzeniu się sprawiedliwości.
                A ty pytasz mnie, o co mnie w tym wpisie chodzi?

A o co parobkom Judasza, czyli księżom, a także tobie, chodzi w tej głupawej religii?
                • kotekali Re: Twórczość. do nehsa 05.09.10, 22:21
                  widocznie zzasadami potrzebuje bardziej wyrafinowanej formy by mu powiedziec ,
                  ze jest normalny inaczej....osobiscie przeczytalem twoja wypowiedz z
                  przyjemnoscia....
                • zzasadami Re: Twórczość. 05.09.10, 22:32
                  Przeczytałem link i oto kilka wniosków;
                  - Nie dość, że przytaczasz dziwne teksty, to dokonujesz jeszcze dziwniejszej interpretacji dziwnych tekstów.
                  - Arbitralne zestawienie przypowieści o chwastach i o nazwaniu Judasza diabłem.
                  - Jan 6/70, 71 wyjaśnił znaczenie słów Jezusa. Reszta, to nadinterpretacja (wyjaśnianie wyjaśnionego)
                  - A kiedy konkretnie doszło „do kłamstwa, które skutkowało zgorszeniem”? Czy Judasz spisał swoje „kłamstwo”, podyktował komuś, czy tylko powiedział? No i najważniejsze jakie to konkretnie były te kłamliwe słowa? Czy jesteś w stanie je przytoczyć, a nie ciągle „wykazywać”/

• kotekali Re: Twórczość. 05.09.10, 22:45
                    a jakie ma to znaczenie? czlowieku...zyjemy tu i teraz...masz tylu judaszow w
                    sutannach...ze mozesz przebierac jak w ulegalkach...i to na wszystkich poziomach...
                  • krytykantka07 Re: Twórczość. 05.09.10, 22:59
                    zzasadami napisał:

> - Jan 6/70, 71 wyjaśnił znaczenie słów Jezusa. Reszta, to nadinterpretacja (wyj
                    > aśnianie wyjaśnionego)

No i popatrz, co piszesz przyjacielu ;).
                    Na kiego jakiś tam oszołom i oszust Jan miał wyjaśniać znaczenie słów Jezusa?
                    Jezus nie uczył nikogo w stylu: " spójrz jaki ja jestem mądry "
                    Bo wtedy potrzeba dodatkowych wyjaśnień, po to aby totalnie zamotać proste
                    sprawy ;).

Gdy wyjdziesz od sposobu myślenia Jezusa, to przekonasz się, że słów Jezusa
                    wyjaśniać dodatkowo nie trzeba, a już na pewno w tak nieudolny sposób.
                    Kilka słów Jezusa już Ci wyjaśniłam, ale Ciebie bardziej przekonuje bredzenie
                    wyznawcy neojudaizmu niż religii Jezusa ;).
                    Tylko dlatego, że ten oszołom głosił Apokalipsę, której Jezus nie głosił, bo
                    jako Bóg, treści przepowiedni królowej Saby nie znał...
              • kotekali Re: Twórczość. 05.09.10, 22:18
                boli co? ale taka jest rzeczywistosc...niestety dla ciebie....dla ciebie religia
                jest wazniejsz niz skutki ktore przynosi....ile sa warte nauki, ktorych sami ich
                nauczyciele nie przestrzegaja?...
                • zzasadami Twórczość reaktywacja. 05.09.10, 23:08
                  1. Co ma boleć:, że kierując sie niechęcią ( a być może nienawiścią) do religii i duszpasterzy oraz wiernych gubisz sens i logikę? No współczuję, ale żebym od razu ból odczuwał...
                  A contrario: nie cierpię bolszewików, ale potrafię spojrzeć na nich obiektywnie i stwierdzić wielkie talenty organizacyjne Lenina i Trockiego (co prawda w zbrodniczej sprawie). U Ciebie wszystko zaczadzone nienawiścią jest złe: czy będzie dyskusja o kolorze ornatów, sztuce romańsko - gotyckiej, czy celowości chrztu Polski zawsze okaże się, że źli są księża, wierni i religia.
                  2. Ważna jest religia i pozytywne skutki, jakie przynosi.
                  3. O przestrzeganiu nauk przez nauczycieli nic nie mów. Bo zawsze źródła rewelacji są
                  • kotekali Re: reaktywacja bólu :) 05.09.10, 23:41
                    kaplan religia...i plaska Ziemia....w kolo macieju z toba...tlumacze jak krowie
                    na miedzy....dla mnie to sobie mozesz wierzyc i w krasnoludki...ale na swoj
                    koszt i odpowiedzialnosc a nie ze cale spoleczenstwo musi sie skladac na wasze
                    zachcianki...powtarzam i powtarzam a ty jak zaprogramowany...czytasz i dalej
                    swoje...znasz takie pojecia ....jak uczciwosci i sprawiedliwosc?
                    i jak ma sie to do tej czarnej halastry ktorej z uporem maniaka bronisz.....taki
                    Głódź dla ciebie jest wzorem postepowania..? jesli tak to naprawde nie mamy o
                    czym gadac....to groteska czlowieka...taki buc jest twoim szamanem...no gratujule...
                    Ani Lenin ani Trocki nie sa moimi idolami w najmniejszym stopniu....mam nadzieje
                    , ze siedza w jednym kotle razem z ojcami tego twojego kosciola...
                    • nehsa Re: Twórczość 06.09.10, 08:08
                      zzasadami napisał:
                      Przeczytałem link i oto kilka wniosków;
                      - Nie dość, że przytaczasz dziwne teksty, to dokonujesz jeszcze dziwniejszej interpretacji dziwnych
                      tekstów.
                      - Arbitralne zestawienie przypowieści o chwastach i o nazwaniu Judasza diabłem.
                      - Jan 6/70, 71 wyjaśnił znaczenie słów Jezusa. Reszta, to nadinterpretacja (wyjaśnianie
                      wyjaśnionego) "

**Przypowieść w podobieństwie "O pszenicy i kąkolu", powiadamia o niezakłamywalności
                      Nauki Ojca(Boga), przestrzega przed zakłamującymi Jej świadectwa, demaskuje Judasza, jako
                      pomysłodawcę kłamstwa, które spowoduje zgorszenie wiary w Syna Ojca, zapowiada rekonstrukcje
                      wiarygodnych świadectw Nauki Ojca w czasach ostatecznych ludzkiej cywilizacji na Ziemi.

"Dziwność" moich tekstów, polega na tym, ze skoro widzę w Czterech Ewangeliach prymitywnie
                      zakłamane teksty, czyli, "kąkol", to jeżeli tylko jest to możliwe, usuwam go, albo demaskuje
                      w inny sposób. A nie słucham pierdoł np. arcybiskupy Życińskiego, czy tyłologicznych speców.

Nie przytoczyłem tekstu z Ew.św.Jana 6/70-71, ponieważ zawiera on świadomie spreparowane
                      kłamstwa, a m.in., które rzekomo miał mówić Jezus, i które z Judasza czyniły obranego przez
                      Nauczyciela-Boga Ucznia, którym Judasz nie był. A zachowała się w nim ważna informacja o Judaszu -
                      diable.

zzasadami, napisałeś:
                      "A kiedy konkretnie doszło „do kłamstwa, które skutkowało zgorszeniem”?

**Bezpośrednio przed dokonaniem zbrodni Bogobójstwa Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI.
                      Masz to podane, nawet w katolickich Czterech Ewangeliach.

i dalej zzasadmi napisałeś:
                      "Czy Judasz spisał swoje „kłamstwo”, podyktował komuś, czy tylko powiedział? "

** Powiedział, za co mu zapłacono 30 srebrników, co masz również napisane w zakłamanych,
                      katolickich Czterech Ewangeliach.

i dalej z zasadami napisałeś:
                      "No i najważniejsze jakie to konkretnie były te kłamliwe słowa? Czy jesteś w stanie je przytoczyć, a
                      nie ciągle „wykazywać”/ "

**Człowieku!
                      Masz podane w świadectwach, że kłamstwo Judasza, polegało na zdradzie Syna(Boga)
                      ŚWIATŁOŚCI, powtarzam ŚWIATŁOŚCI, i masz to napisane nawet w załganych, katolickich
                      Czterech Ewangeliach.

Masz również podaną przestrogę, że, "zgorszenie", którym skutkować będzie kłamstwo
                      Judasza, skutkować będzie zgorszeniem wiary ludzi w Syna(Boga).

A ty, zadajesz mi pytanie o treści, jakie konkretnie to były słowa Judasza?

Ale zgodnie z Nauką Wszechmogącego Ojca, odpowiadam ci, co mógł powiedzieć Judasz:
                      "Tego, Który mieni się być Bogiem, i Synem Ojca Boga, i uzdrawia i wskrzesza ludzi, zabijcie, a
                      potem napiszcie, że był to jeden z naszych, i tak przejmiecie Jego dziedzictwo."

I katolicka gawiedź, a wśród niej i ty wraz z prezydętem Komorowskim, uwierzyła w bożka
                      Jezusa, a żeby było śmieszniej, w syna dziewicy Maryi.

Z czego wniosek: wśród gawiedzi, kłamstwo ma tym większe szanse powodzenia, im jest
                      bezczelniejsze.
                      • zzasadami Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 06.09.10, 12:12
                        1. "demaskuje Judasza, jako pomysłodawcę kłamstwa" - nie demaskuje, bo nie wspomina nic o Judaszu. Ale pofantazjujmy jak Ty. Otwieram na chybił trafił NT.Wypadło: Łk. 21/22. Wynika wprost, że Judasz zemscił sie na Twojej Światłości gdyz ten zepsuł mu interes w Kanie, gdzie Judasz pracował jako dystrybutor wina. Ponadto jest sprecyzowane, że Judasz donos sporządził na piśmie, nie osobiście, więc nie mógł odebrać 30 srebrników przed egzekucja Twojej Świetłości. Donos w postaci tabliczki sie zachował... i tak pitolić mogę dalej tylko po co?
                        2."kłamstwo Judasza, polegało na zdradzie Syna(Boga)" Co za bzdura? Kłamstwo polega na zdradzie? Znaczy się kłamał, że zdradził?
                        • nehsa Re: Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 06.09.10, 13:37
                          zzasadami!
                          1./ Ja, nie prowadzę żadnego naboru do żadnej organizacji para-religijnej, czy religijnej.

2./ Światły człowieku, posługujący się nickierm "zzasadami"!
                          a./ Świadectwa pisane Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), wiarygodnie, w postaci jednej, jedynej Ewangelii, sporządzili obrani przez Syna Ojca Uczniowie. Jest to oznajmione kategorycznie.

b./ PIERWSZĄ WERSJĘ Czterech Ewangelii, spreparowali ówcześni żydowscy nauczeni w piśmie, którzy do Tej Pierwszej, Jednej Ewangelii, dodali kłamstwa w celu usprawiedliwienia zbrodni Bogobójstwa i zawłaszczenia dziedzictwa Syna Ojca. Jest to również oznajmione kategorycznie.
                          Ówcześni żydowscy nauczeni w piśmie, przyznają się do do tej preparacji, treściami SETEK bzdurnych kłamstw, obecnych w ich wersji Czterech Ewangelii.

c./ DRUGĄ WERSJĘ Czterech Ewangelii, dopreparowali "katoliccy nauczeni w piśmie", którzy "w trosce" o ubóstwienie Syna człowieczego Jezusa, dodali do żydowskiej wersji prymitywne kłamstwo o narodzinach Syna człowieczego Jezusa z dziewicy Maryi.

d./ Świadomie i z premedytacją, ale bezpodstawnie lekceważysz wiedzę oznajmioną w Nauce Ojca(Boga), która przetrwała w świadectwach pisanych, zarzucając mi fantazjowanie.
                          Werset 13/39 u św.Mateusza odnosi się do Judasza.

Być może, ty, wierzysz w istnienie diabła, szatana, piekła.
                          Wówczas nasza rozmowa traciłaby sens, bo ja nie nie przypuszczałem, że możesz być półgłówkiem.

A ponadto sens wyrazu, "zdrada", pasuje jak ulał, do czynu Judasza. I nie ma co bić piany na ten temat.

To, co piszę, to, jak ja interpretuje zakłamane, załgane Cztery Ewangelie, znajduje oparcie w kanonach Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), a w ślad nimi w logice.

Możesz się z tym nie zgadzać, ale czyń to w sposób racjonalny.

-
                          • zzasadami Re: Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 06.09.10, 16:31
                            1. "czyń to w sposób racjonalny." - Czyż nie jest racjonlnym moje pytanie do Twego poprzedniego postu: czy kłamstwo to zdrada, czy zdrada to kłamstwo.
                            2. "znajduje oparcie w kanonach Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), a w ślad nimi w logice" Podobnie jak krytykantka masz soja religię - lecz podobnie jak ona nie kończysz watku rozmowy tylko wprowadzasz nowe pojęcia, co rozmywa dotychczasowe wątki. Ale dobrze. A cóż to są w/w "kanony Nauki itd"
                            P.S.
                            Ani Ciebie, ani krytykantki nie mam zamiaru odwodzić od stworzonych przez Was własnym sumbtem, że tak się wyrażę "samodziałów" religijnych. Kocham bliźniego, ale nie bardziej niż siebie i dlatego martwię się bardziej o własne zbawienie niż Wasze. Wierzcie więc w co chcecie!
                            • krytykantka07 Re: Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 06.09.10, 17:51
                              zzasadami napisał:

> Podobnie jak krytykantka masz soja religię - lecz podobnie jak ona ni> e kończysz watku rozmowy tylko wprowadzasz nowe pojęcia, co rozmywa dotychczaso> we wątki.

No i w jakim celu obgadujesz mnie za plecami?
                              Ja kończę wątek i w ogóle nie muszę wprowadzać nowych pojęć, bo czy w to wierzysz czy nie to moje działania są zamierzone i ja wiem, co chcę osiągnąć.
                              Natomiast porównanie do nehsy uważam za mało przemyślane.
                              Już dawno zarzuciłam nehsie, że wprowadza określenia ludzkie do określenia boga.
                              Czym jest światłość i wolność dla boga jak nie tym samym?

> Ani Ciebie, ani krytykantki nie mam zamiaru odwodzić od stworzonych przez Was w
                              > łasnym sumbtem, że tak się wyrażę "samodziałów" religijnych.

Ja też nie zamierzam Ciebie przekonywać w co wierzysz.
                              To, że w samodziały religijne wynikłe z judaizmu - nie chcesz zrozumieć.

> Kocham bliźniego, > ale nie bardziej niż siebie i dlatego martwię się bardziej o własne zbawienie > niż Wasze. Wierzcie więc w co chcecie!

A ja się nie martwię o niczyje zbawienie, bo po śmierci wszyscy idą do nieba...
                              Więc tam się spotkamy.
                              • zzasadami Re: Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 06.09.10, 22:57
                                "No i w jakim celu obgadujesz mnie za plecami?" Jeżeli tak to odebrałaś, to przepraszam.
                                Ad meritum.
                                No i nie mogli zasiąść wspólnie pod przewodem Pawła w jakiejś zacisznej knajpce Tarsu Mateusz, Łukasz, Jan i Marek. Nie mogli też wspólnie przeinaczyć dziejów i słów Chrystusa popijając ze śmiechem wino. Po prostu żyli w innych czasach. Paweł nie mógł ukraść po jednym egzemplarzu ich pism i z szatańskim uśmiechem przerobić (sfałszować) gdzieś w ustronnym miejscu w Rzymie.
                                W takim razie jak konkretnie doszło do tego "zafałszowania"?
                                • krytykantka07 Re: Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 07.09.10, 07:17
                                  zzasadami napisał:

> "No i w jakim celu obgadujesz mnie za plecami?" Jeżeli tak to odebrałaś, to pr> zepraszam.

Nie musisz mnie przepraszać, bo zasady w jaki sposób nie traktuje się rozmówców są intuicyjne.
                                  A Ty intuicji nie posiadasz.
                                  Chcesz tłumaczyć postępowanie innych ludzi, gdy własnego postępowania nie rozumiesz?
                                  To niemożliwe.
                                  Aby rozumieć innych ludzi musisz najpierw zrozumieć siebie i swoje postępowanie.

Wytłumaczę Ci co zrobiłeś.
                                  W taki mało delikatny sposób rozmawiając o mnie z kimś innym, dałeś mi do zrozumienia, że na moje posty nie odpowiesz.
                                  Ale nie zrobiłeś tego w żadnym wątku, w którym sobie tak miło polemizowaliśmy.
                                  Sposób zakończenia dyskusji należał do Ciebie lub do mnie.
                                  To był Twój wybór.
                                  W każdym razie dyskusje ze mną teraz już zakończyłeś.
                                  Natomiast w przyszłości nie masz potrzeby ich zaczynać, bo mogę sobie wg. Ciebie wierzyć w co chcę.
                                  I to też mi wyjaśniłeś w rozmowie z nehsą.

Widzisz jak wiele można odczytać intuicyjnie z tak mało przemyślanej odpowiedzi?
                                  Nawet Ty pisząc odpowiedź dla nehsy nie zdałeś sobie sprawy z tego, co robisz.
                                  A może tylko się oszukujesz?
                                  Wtedy i tak nie musisz mnie przepraszać.

> W takim razie jak konkretnie doszło do tego "zafałszowania"?

Pytasz, żeby pytać, bo wcale nie chcesz wiedzieć.
                                  To już pokazałeś postem do nehsy...
                                  Więc dlaczego pytasz?
                            • nehsa Re: Jeszcze tylko stylu Browna Ci brakuje. 06.09.10, 22:23
                              zzasadami napisał:
                              "1. "czyń to w sposób racjonalny." - Czyż nie jest racjonlnym moje pytanie do Twego poprzedniego postu: czy kłamstwo to zdrada, czy zdrada to kłamstwo. "

*** Świadomie, stawiasz pytanie ogólnikowe. A moim zdaniem powinno ono brzmieć:
                              Czy pomysł Judasza, aby zgorszyć wiarę w Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ, poprzez zastąpienie w świadectwach pisanych Jego Boskiej Osoby żydowskim substytutem, zasługuje na miano zdrady Syna Ojca?

"2. "znajduje oparcie w kanonach Nauki Wszechmogącego Ojca(Boga), a w ślad nimi w logice" Podobnie jak krytykantka masz soja religię - lecz podobnie jak ona nie kończysz watku rozmowy tylko wprowadzasz nowe pojęcia, co rozmywa dotychczasowe wątki. Ale dobrze. A cóż to są w/w "kanony Nauki itd" "

***Są to cechy Nauki Ojca(Boga), które także muszą znaleźć odzwierciedlenie w treściach Jej świadectw.

"P.S.
                              Ani Ciebie, ani krytykantki nie mam zamiaru odwodzić od stworzonych przez Was własnym sumbtem, że tak się wyrażę "samodziałów" religijnych. Kocham bliźniego, ale nie bardziej niż siebie i dlatego martwię się bardziej o własne zbawienie niż Wasze. Wierzcie więc w co chcecie! "

***Ani ja, nie zamierzam nachalnie ciebie odwodzić, od wyznawanego przez ciebie samodziału religijnego Judasza Iszkarioty, czyli Czterech Ewangelii", który z pietyzmem, czci ogłupiona, katolicka, bałwochwalcza społeczność.
                              • zzasadami Sztywny a działa nadal... 06.09.10, 22:46
                                Miałem już dać Ci spokój abyś nadal wierzył w co chcesz, ale nieopatrznie wgłębiłem się w Twój post i wprost mnie zbulwersowało mówiąc delikatnie.
                                "Czy pomysł Judasza, aby zgorszyć wiarę w Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ, poprzez zastąpienie w świadectwach pisanych Jego Boskiej Osoby żydowskim substytutem, zasługuje na miano zdrady Syna Ojca?"
                                Jaki pomysł? Gdzie ten pomysł był zapisany (zachowany)? Jaki wpływ martwy Judasz mógł mieć na 4 Ewangelistów? Jaki cel przyświecał Judaszowi by "zgorszyć' wiarę? Jeżeli potrafisz wprost bez motania, logicznie odpowiedzieć, to uczyń to.
                                "samodziału religijnego Judasza Iszkarioty, czyli Czterech Ewangelii"
                                Jak martwy mógł dokonać "samodziału" religijnego?
                                Pewnie coś wymyslisz o licznych poplecznikach Judasza, którzy po jego smierci kontynuowali jego dzieło.
                                Jesli tak to proszę o nazwiska, potwierdzenie historyczne istnienia grupy judaszowców i wskazanie celu ich działania.
                                • nehsa Re: Sztywny a działa nadal... 07.09.10, 07:42
                                  Dzisiaj , mam niewiele czasu. Dlatego odpowiem na wszystkie twoje pytania, popołudniu.
                                  Na wszelki wypadek informuję cię, że ja nie jestem przewrażliwiony na punkcie formy forumowego dialogowania. Liczy się jakość meritum.

Gdybym wiedział np. tyle, ile sympatyczna Krytykantka07, to nigdy nie śmiałbym na tym forum przekonywać do moich racji. A Krytykantka07 wie więcej, tylko gorzej.
                                  • nehsa Re: Sztywny a działa nadal... 07.09.10, 19:05
                                    Odpowiedzi - zgodne ze słowami Nauki Wszechmogącego Ojca, oraz rzeczywistością.

zzasadami m.in. napisał:

** Przytoczył moje, nehsy pytanie:
                                    "Czy pomysł Judasza, aby zgorszyć wiarę w Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ, poprzez zastąpienie w świadectwach pisanych Jego Boskiej Osoby żydowskim substytutem, zasługuje na miano zdrady Syna Ojca?"

i zzasadami, w poście, kolejno postawił pytania:
                                    "Jaki pomysł?
                                    Gdzie ten pomysł był zapisany (zachowany)?
                                    Jaki wpływ martwy Judasz mógł mieć na 4 Ewangelistów?
                                    Jaki cel przyświecał Judaszowi by "zgorszyć' wiarę?"

** Z konieczności, podyktowanej twoją naiwnością, muszę zacząć od odpowiedzi na pytania:

Czy Cztery Ewangelie, są wiarygodnymi świadectwami Nauki Ojca(Boga), którą oznajmiał Syn(Bóg) ŚWIATŁOŚĆ?

Zgodna z rzeczywistością odpowiedź brzmi:
                                    Cztery Ewangelie, nie są wiarygodnymi świadectwami Nauki Ojca(Boga), o czym świadczy w Ich treściach, niepoliczalna ilość wzajemnie sprzecznych, wykluczających się treści, która tym samym, sygnalizuje w Nich obecność kłamstw.

Kto sporządził wiarygodne świadectwa Nauki Ojca(Boga)?

Zgodnie z postanowieniem Nauczyciela(Boga) ŚWIATŁOŚCI, wiarygodne świadectwa Nauki Ojca(Boga), czyli EWANGELIE, sporządzili obrani przez Niego Uczniowie, z których żaden nie był żydem.

Kto dodał kłamstwa, do wiarygodnie sporządzonych świadectw Nauki Ojca(Boga)?

Kłamstwa, do wiarygodnie sporządzonych świadectw Nauki Ojca(Boga), dodali ówcześni, żydowscy nauczeni w piśmie, którzy spreparowali Cztery Ewangelie.

W jakim celu ówcześni, żydowscy nauczeni w piśmie, dodali te kłamstwa?

Ówcześni, żydowscy nauczeni w piśmie, dlatego dodali do EWANGELII kłamstwa i spreparowali Cztery Ewangelie, aby usprawiedliwić zawinioną zbrodnie Bogobójstwa Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI, i zawłaszczyć dziedzictwo Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI, czyli zawłaszczyć miano Jedynego Syna Jedynego Ojca, dla żydów.

Kto dążył do zabójstwa Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI?

Do zabójstwa Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI, dążyli ówcześni, żydowscy nauczeni w piśmie.

Czy Syn(Bóg) ŚWIATŁOŚĆ, był przez ludzi rozpoznawalny?

Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ, w czasie jego kilkudniowego pobytu na ziemi, poznało tysiące ludzi, w tym także, słudzy żydowskich nauczonych w piśmie.

To na czym polegało zadanie Judasza, który zaproponował żydowskim nauczonym w piśmie wydanie Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI?

Zadanie Judasza, zgodnie z zapotrzebowaniem zleceniodawców, którymi byli ówcześni, żydowscy nauczeni w piśmie polegało na wymyśleniu sposobu usprawiedliwienia zbrodni Bogobójstwa, oraz zawłaszczeniu dziedzictwa Syna(Boga) ŚWIATŁOŚCI.

Czy Judasz podołał temu zadaniu?

Judasz podołał zadaniu, postawionemu przez ówczesnych, żydowskich nauczonych w piśmie, a jego pomysł, wykorzystali w preparacji Czterech Ewangelii żydowscy nauczeni w piśmie. Jest oczywistym, że wcielenie kłamstwa Judasza w treści Czterech Ewangelii skutkowało ZGORSZENIEM WIARY w Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ.

Czy Judasz został wskazany w Nauce Ojca(Boga), jako pomysłodawca kłamstwa, tego zgorszenia?

Ależ oczywiście tak. Jest to zrozumiale podane w przypowieści "O pszenicy i kąkolu". O czym pisałem i tobie, i wcześniej.
                                    • zzasadami Zzasadami Brown "Kod Judasza" - konspekt. 07.09.10, 22:54

Czyli jest tak.
                                      1. Jezus przebywa kilka dni (od 1 do 10 - przyjmijmy tę druga wersję) na ziemi w tym czasie:
                                      - naucza
                                      - zdobywa sobie uczniów
                                      - zostaje aresztowany i skazany
                                      - zostaje pozbawiony życia
                                      2. Uczniowie Jezusa (aryjczycy – nie Żydzi) w super szybkim trybie sporządzili Ewangelie. Musieli o tym wiedzieć i Judasz i faryzeusze (Twoi uczeni w piśmie żydzi). Jak?
                                      - Judasz był żydowską wtyką wśród aryjskich uczniów i je ukradł
                                      - wpadły w ich ręce przypadkowo
                                      - podczas aresztowania Jezusa aresztowano jego uczniów i wszystko im skonfiskowano.
                                      3. Do faryzeuszy dociera wieść o Jezusie. W tym czasie Judasz zaczyna krążyć wokół Jezusa ,a aryjskich uczniów spisujących Jego słowa w Ewangelie. Judasz postanawia zgubić Jezusa, – dlaczego? Dla pieniędzy?
                                      4. Sprawdzenie wiadomości przez sługi faryzeuszy.
                                      5. Narady faryzeuszy: analizy i wnioski. Decyzja o zawłaszczeniu dziedzictwa dla Żydów, (Po jaka cholerę, skoro mieli i maja do dziś swoja religie?) i likwidacji Jezusa.
                                      6. Do faryzeuszy zgłasza się niejaki Judasz. Osobnik z gminu niemiły faryzeuszom. Śmierdzi czosnkiem, ale w miarę jak mówi przekonuje do siebie faryzeuszy. Przedstawia im swój plan wydania Jezusa. Po długich naradach plan zostaje przyjęty.
                                      7. Judasz wydaje Jezusa, ten zostaje aresztowany, osądzony i stracony.
                                      Trochę mało czasu te 10 dni jak na tyle wydarzeń?
                                      1.Faryzeusze są przerażeni „zbrodnią Bogobójstwa”. Przerażeni, bo zlecają niezwykle delikatna misję parweniuszowi Judaszowi. Przerażeni tak dalece, ze sami nie mogą nic na razie wymyślić.
                                      2. Judasz ma: usprawiedliwić zbrodnię i wymyślić sposób zawłaszczenia dziedzictwa.
                                      3. Judasz wywiązuje się z zadania
                                      4. Wypływa problem Ewangelii, które w jakiś sposób dostały się w ręce Judasza lub faryzeuszy, (W jaki?)
                                      5. Faryzeusze wpadają na nieco głupi pomysł. Zamiast mając pisma w ręku zniszczyć je i napisać od nowa „dodają do Ewangelii kłamstwa i je preparują”: zgodnie z zaleceniem pariasa Judasza. Dzięki ich głupocie potrafisz odkryć mistyfikacje.
                                      6. Judasz otrzymuje wynagrodzenie i żyje długo i szczęśliwie, a fałszerze ja k to fałszerze fałszują, że dostał tylko 30 srebrników i się obwiesił.

P.S.
                                      „Czy Judasz został wskazany w Nauce Ojca(Boga), jako pomysłodawca kłamstwa, tego zgorszenia? Ależ oczywiście tak. Jest to zrozumiale podane w przypowieści "O pszenicy i kąkolu” – Postępując zgodnie z Twoja metoda otworzyłem NT na chybił trafił, z zamkniętymi oczami znalazłem cytat i powiązałem z Judaszem. Zrobię to jeszcze raz:
                                      Łk 15/ 1i 2 : Toż jest znów jasne; Słowo grzesznicy nie oznacza wszystkich grzeszników. A jednego: agenta faryzeuszy Judaszem, który w zmowie z nimi wkrada się w łaski Jezusa by go szpiegować, wykraść Ewangelie usprawiedliwić zbrodnie i wymyślić sposób zawłaszczenia dziedzictwa. Faryzeusze dla niepoznaki szemrają (He, He, He – nie damy się nabrać), aby oddalić podejrzenie, iż Judasz jest ich kapusiem. Ale i tak są za głupi. Wyrywa im się: „(…) i jada z nimi”. Tu ich mamy dziadów! Co jadają ówcześni Żydzi? Chleb, placki z pszenicy. Czyż nie może w takim chlebie znaleźć się kąkol? Może i znajduje. W ten sposób faryzeusze potwierdzają winę Judasza, a opowieść o kąkolu wiąże się ze wszystkim,
                                      TAK POWAZNIE. ZACZYNA MNIE BAWIC TWOJA TEORIA POWIAZANIA WSZYSTKIEGO Z KĄKOLEM.
                    • zzasadami Dance a'la ateiste. 06.09.10, 11:55
                      1. W koło Macieju ze mną, bo ty się krecisz w zakletym kregu stereotypów i pomówień.
                      2. Wyliczyłem dla niejakiego karbata ( z wiarygodnych źródeł mn. strony Min. Fin.), że dorosłego ateistę wydatki państwa na K.K. kosztują z podatków ok. 14 - 20 złotych.
                      3. "Czarna hałastra" Znów uprawiasz tak charakterystyczny dla Was chocholi taniec: minimax: minimum logicznych argumentów, maximum inwektyw.
                      3. Co do Głodzia - nie znam człowieka na tyle by go oceniać. Ale na pewno nie oprę się jedynie na NIE, czy FiM, bo nauczyli mnie zasady: audiatur et altera pars!!!
                      4. Czy np. taki ojciec Kolbe też wg. Ciebie powinien być w jednym kotle z ...?
                      • kotekali Re: Dance a'la ateiste. 07.09.10, 14:34
                        1. dobrotliwy uczciwy ksiezulo ...wlasnie to jest streotyp...nie wiem o jakie pomowienia ci chodzi...bo dokumentacja co do dzialalnosci kosciola watykaskiego tylko z ostanich 20 lat jest wystarczajaco obnazajaca perfidie kleru i jego bezkarnosc wobec prawa...nawet jesli te prawo jest i tak w duzej mierze dla kleru poblazliwe...
                        2. twoje dane sa bledne....napewno nie 14 -20 zl ( lekko mozna liczyc kilka miliardow rocznie )...i w ogole z jakiej racji sobie uzurujesz prawo do tych pieniedzy....a co za tym idzie kosciol watykanski....takie samo prawo ma zlodziej do swojego lupu jak czarni do tych pieniedzy...
                        3. nie raz slyszalem inwektywy Rydzyka ( i nie tylko jego)...i wlos mu z glowy nie spadl...odbijam tylko pileczke...innym slowem...kali ukrasc krowa dobrze...krowa ukrasc kali zle...cala wasz mentalnosc..
                        3. Głódź - to jaskrawy przyklad z tej czarnej ferajny...szkoda gadac....NIE i FiM to swoiste archwum naduzyc kleru...zadne inne gazety nie mialy dosc odwagi by odwaznie pisac o tej pozal sie boze przewodniej sile narodu....Urban ma z tygodnia na tydzien temat...czarni mu ich dostarczaja i dostarczaja....i nie widac konca....szkoda...bo gdyby czarni przestali popelniac przestepstwa wobec ludzi...prawa i moralnosci...nie miaiby oczym pisac....przestana dopuszczac sie naduzyc to i pisac nie bedzie o czym...to logiczne...co?
                        4.Kolbe sial nienawisc i od nienawisci zginal....bog go pokaral...prawda?...przeciez gdyby bog nie chcial to by nie zginal..no nie?
                        taki bog katoliku....
                        • zzasadami Re: Dance a'la ateiste. 07.09.10, 16:46
                          1. Może i taki stereotyp jest. Ja wielu różnych księży spotkałem. Poczawszy od choleryka, a skończywszy na wcielonym aniele dobroci. ksieża maja charaktery tak jak ludzie: różne. (sam mnie sprowaokowałes, żeby takie truizmy pisać).
                          2. Jaka znów "dokumentacja"? Czy to cos w rodzaju "teczek"? Bezkarność??? Błąd logiczny lub niewłasciwie uzyty skrót myslowy. Prawo jest jednakowe dla każdego. jedynie wymiar sprawiedliwości może byc "pobłażliwy".
                          3. 427 000 000 złotych : 31 000 000 = około 14 złotych rocznie. Końcowe wyliczenie mojego opracowania odnośnie wydatków ponoszonych przez podatników na koscioły (głównie katolicki oczywiście) w Polsce. Druga liczba pochodzi ze strony PKW i oznacza liczbe uprawnionych do głosowania Polaków. Jeżeli chcesz (abys mógł ewentualnie przekonac sięczy "dane są błędne" :D) mogę nastepnym razem wstawic jako post całe to opracowanie.
                          4. Ja rzadko słucham RM. Nic nie wiem o inwektywach ojca redaktora. Alleluja i do przodu! :D
                          5. Urban miał wiadomosci od byłych uboli, w FiM pracował ubol, który zabił Popiełuszkę. Jak takie media moga byc wiarygodne? Poza tym: audiatur et altera pars!
                          6. Wizja o. Kolbe w marksistowskiej propagandzie nie przemawia do mnie. Miałes w ręku "Rycerza Niepokalanej" by samodzielnie coś wywnioskować?
                          • kotekali Re: Dance a'la ateiste. 07.09.10, 17:17
                            podtrzymuje wszystko co napisalem...twoja odpowiedz tylko mnie bardziej jeszcze utwierdzila..co do finansow operujesz bredniami...poza tym dzielenie wykonales prawidlowo...ale z dodawaniem masz problemy....akurat FiM i Nie musza dbac o to aby mniec twarde dowody...dlaczego?...chyba nie musze tlumaczyc...to logiczne...zyjemy w panstwie klerykalnym...obciach...niby XXI a szamani rzadza...
                            dane koscielne mnie nie intersuja...bo sa falszywe...i zadne linki tu nic pomoga...to zlodzieje w bialy dzien...
                            no i masz w najnowszym Nie artykul o caritasie...
                            czytajac twoje wywody...mam wrazenie, ze nie masz radia telewizora...nie wiesz co sie dzieje wszkolach urzedach policji wojsku.....brak i uszu i oczu...i w ogole masz problem z odbiorem rzeczywistosci...moze w klasztorze sie zamknales?...nie wiem...ale napewno jestes w jakiejs izolacji ....
                            • zzasadami True & TV... 07.09.10, 21:20
                              "mam wrazenie, ze nie masz radia telewizora" Co za autorytety "odbijające rzeczywistośc jak lustro na drodze" :) Wolę poważną publicystyke, która analizuje problemy.
                              "nie wiesz co sie dzieje w szkolach urzedach policji wojsku" - Oczywiscie nie osobiście bo w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem "nauczycielo - referento - aspiranto - sierżantem". Rozmawiam z ludzmi z niektórych w/w zawodów lub obeznanymi w temacie. Być może małopolska to taka oaza w której nie widać demonizowanych przez Ciebie problemów :)
                              • kotekali Re: True & TV... 07.09.10, 22:00
                                jeszcze przez jakis czas myslalem, ze glupola udajesz...teraz juz wiem , ze nim jestes....i mam gdzies netykiete....mozesz mnie zakapowac jak chcesz... :)
                                niby taki ineligentny....oczywiscie nie chodzilo mi o znajomosc poszczegolych profesji..
                                ty jednak rzeczywiscie jestes oderwany od rzeczywistosci....czarny wyglodnialy knur wpadl do ogrodka ....rozwala ryjem wszystko co mu podejdzie...tratuje kopytami....i lezy nazarty na grzadkach....a on nic zlego nie widzi....nie demonizujmy...powiadasz... :)
                                " w przeciwienstwie do ciebie" - coz za szczyt ironii....byc moze...jak na malopolskiego koltuna..:)
                              • kotekali Re: True & TV... 07.09.10, 22:11
                                aha...zauwazylem, ze skrzetnie pomijasz niewygodne tematy...powiedz mi tylko co to znaczy panstwo wyznaniowe wg ciebie ...czy moze znajdzuesz jakas definicje....finanse...dostales link...poczytaj sobie...
                                Mam nowe Nie....czytam o Caritasie...zreszta to nie pierwszy artykul o tych zlodziejach jest ich wiele...no i FiM...na pohybel obludzie i hipokryzji...
                                aha i prawo prasowe...czarni sie nie bronia do sadu nie pozywaja?...probowali ale niestety przegrywali....dziwne...ano nie bronia sie bo boja sie, ze brudy wyszlyby jeszcze bardziej na jaw...a tak mozna sobie na forum gegac ze ubeki teczki...i inne kretynizmy...
                                • zzasadami Re: True & TV... 07.09.10, 23:11
                                  1. Jezeli nie wierze zbytnio TV, nie czytam NIE i FiM i nie dostrzegam "czarnego wieprza" (coż z urocza przypowieść), a wolę poważną (nawet i lewicową - audiatur et altera pars) publicystykę i Ty mnie nazywasz "głupcem", tak to nim jestem.
                                  2. Nie pomijam niewygodnych faktów. W następnym linku przedstawie rozróżnienie rozdziału kościoła od państwa, neutralności światopogladowej państwa i państwa wyznaniowego.
                                  3. Link finansowy FiM nie chce mi wejśc, ale nadal próbuje.
                                  4. Wygrać. Żeby pózniej w lokalnej prasie na 18 stronie petitem przeproszenie?
                                  5. Problem TW i lustracji uważasz za idiotyzm. Ciekawe...
                                  6. Nie potrafisz oddawać emocji na pismie nie posługując sie inwektywami i grubiaństwami? To mas spory problem zyciowy. Czy tak samo piszesz do urzednika, który Cię wkurzył? :DD
                                  • kotekali Re: True & TV... 08.09.10, 02:23
                                    nie boj sie ...jak bys wygral z Nie to bylbys slawny we wszystkich katoczasopismach ...no i dzienniki satcji Tv wszedzie caly dzien by trabily o pogromcy Urbana czy Jonasza...
                                    takze tanio sie wylgales...
                                    pomijasz...ale wczesniej nie zwracalem na to uwagi koncetrujac sie na kwestiach ktore jednak zechciales poruszyc...ogolnie chodzi oczywiscie o naduzycia wiadomo kogo... :)
                                    problem lustarcji jest taki ze jest to wygodne do utracania ludzi nie wazne z jakiej opcji by nie byli....nalezalo tak zrobic jak to zrobiono w bylej CSK czy NRD...i bylby spokoj...poza tym tylko dlatego ze ktos byl w sb to za malo by czloweika skreslic..jesli nie przekroczyl uprawnien to dlaczego? 20% kleru bylo agentami sb....czyli 100% tego czego sb potzrebowala....i jakos sobie do dzis radza... :)
                                    emocje potrafie oddawac w rozny sposob....ale coz ....przepraszam skoro taki delikatny jestes... :)
                          • kotekali Re: Dance a'la ateiste. 07.09.10, 17:23
                            masz tu finanse czarnych...tylko bez wybrzydzania...powiedz co oni tam zle wyliczyli...tak bardzo lubisz analizowac...to cos dla ciebie...udowodnij mi , ze tam sie pomylili...
                            faktyimity.pl/Portals/1/Files/pliki/poradnik/finanse.pdf
                            • zzasadami Re: Dance a'la ateiste. 08.09.10, 00:23
                              Wreszcie się otworzył. Mam na pulpicie. Przeczytałem.
                              1. Pomijam część dotyczącą dobrowolnych datków wiernych, bo to ich sprawa na co wydają pieniądze. Chodzi głównie o to, ile państwo wydaje zebranych w formie podatków i opłat pieniedzy na Kościół. Pierwszy punkt i juz wpadka. Wyliczenia szacunkowe "autorstwa autorki" niejakiej Tarczyńskiej (chyba pseudonim) to 650 000 000 zł. przy załozeniu, że niepełny etat w 2005 to 12 000 zł. miesięcznie. Akurat w tych latach byłem w pewien sposób zwiazany ze szkolnictwem. Patrze na stare "paski" z tego okresu i co widzę 13 000 zł - pełny etat plus masa nadgodzin i zastępstwa!
                              2. Nie mozna zgodzic się z Tarczyńską, że kwoty przeznaczone na odnowienie zabytkowych budynków sakralnych są zawłaszczane przez Kościół - zabytki, to nasze wspólne dobro narodowe.
                              3. Darowizny spółek skarbu państwa - dane oparte na wykradzionym z Min. Fin. dokumencie? Kto mógł wykraść? Jakiś tajniak chyba? Jaki tajniak odda to FiM? Ano chyba były ubol. Nie ufam ubolom.
                              4. Jesli chodzi o grunty rolne, to Kosciół odzyskuje to, co zostało mu bezprawnie zabrane - Jesli masz ochote dostaniesz opracowanie na ten temat wraz z podstawa prawna i wyliczeniami - pracuje nad tym.
                              5. Ostatnie: moje opracowanie dotyczące wydatków państwa na Kościół posiada bibligrafię źródłowa, którą możesz sprawdzić, Tarczyńska (poza wykradzionym dokumentem) nie opiera się na niczym innym, tylko na własnych szacunkach.
                              P.S.
                              W nastepnym poscie moje opracowanie. Porównaj.
                              • kotekali Re: Dance a'la ateiste. 08.09.10, 02:06
                                nie no kuzwa swietnie...jakis tajny dokument trzeba wykradac bo czarnie boja sie opini publicznej..a dlaczego? sie pytam...a dlaczego nie mozna bylo tego dokumentu dostac normalnie tylko trzeba bylo wykrasc?...i zaraz ubole....a myslisz ze teraz obecne panstwo Polskie nie ma tajnych sluzb...i co moze inaczej dzialaja ...co? nie badz naiwny....nie ufam temu klrykalnemu panstwu...co do KomMajatkowej....prokuratura jest na tropie...itd...
                            • zzasadami Finanse 08.09.10, 00:37
                              Nie przejmuj sie 2 os. lp. To nie do Ciebie.
                              Ja to sprawdziłem, Ty skopiowałeś z Wikipedii. To cała różnica miedzy nami.
                              Sumujmy.
                              1. Nauczanie religii – przyjmuje Twoje dane : 260 milionów złotych.
                              2. „Do tego dochodzi bezpłatne udostępnienie sal i innej infrastruktury” – Jeżeli chodzi o szkoły, to i tak wszelkie koszty medialne byłyby ponoszone.
                              3. Nie finansowanie, a dofinansowanie uczelni katolickich: ok. 82 miliony złotych
                              (Źródło: pogaduchy.myiooi.com/attachments/1/6c990d9b0b6bb6a36514ffdd00d8e956/file/PFgyUGZ3.pd )
                              4. Fundusz Kościelny:- przyjmuję 40 milionów złotych.
                              „Fundusz Kościelny:
                              a. wspomaganie kościelnej działalności charytatywnej, kościelnej działalności oświatowo-wychowawczej i opiekuńczo-wychowawczej a także inicjatyw związanych ze zwalczaniem patologii społecznych oraz współdziałania w tym zakresie organów administracji rządowej z kościołami i innymi związkami wyznaniowymi
                              b. remonty i konserwację obiektów sakralnych o wartości zabytkowej
                              c. finansowanie składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne duchownych (z wyłączeniem osób duchownych będących podatnikami podatku dochodowego od osób fizycznych lub zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów osób duchownych)”
                              Źródło: www.mswia.gov.pl/portal/pl/92/221/Fundusz_koscielny.html
                              Mój komentarz: Czyżbyś był przeciw działalności wymienionej w punkcie a) . Państwo sobie nie daje rady z tego typu działalnością, a kościół je wyręcza. Nie ma mowy o okradaniu Ciebie. Wszystko idzie na w/w działalność. Punkt b) zawiera w sobie inwestycje najniezbędniejsze, ot żeby się zabytkowy kościół nie zawalił. Jesteś za tym by zabytkowe budowle ( w tym kościoły) bez pomocy państwa upadały w zgliszcza? Jeszcze mniej możliwości okradania Ciebie. Punkt c) Jak już wspomniałem większość duchownych jest podatnikami podatku dochodowego od osób fizycznych lub zryczałtowanego podatku dochodowego. „Ci, za których płaci Fundusz Kościelny to są osoby, które albo są poza granicami Polski, ponieważ są misjonarzami, albo są to siostry klauzurowe na przykład, które w ogóle żadnych dochodów nie mają. I właśnie dlatego z Funduszu Kościelnego jest ta składka pokrywana.”
                              ( Źródło : www.kosciol.pl/article.php/20040817122910345 ) Ponadto Fundusz finansuje składkę zdrowotną członków zakonów kontemplacyjnych, alumnów seminariów duchownych, postulantów oraz nowicjuszy zakonów. Fundusz służy nie tylko kościołowi rzymsko – katolickiemu (Twojemu najgorszemu wrogowi), ale i innym kościołom w Polsce.” Budżet państwa finansuje składkę na ubezpieczenie zdrowotne około 9 tysiącom duchownych. Kosztuje to 40 milionów złotych rocznie.”
                              (Źródło: www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/episkopat;finansowanie;skladki;zdrowotnej;duchownych;przez;budzet;to;nie;przywilej;a;rekompensata,103,0,64871.html )
                              5. Kapelani : ok. 10 milionów złotych
                              ( Źródło: pogaduchy.myiooi.com/attachments/1/6c990d9b0b6bb6a36514ffdd00d8e956/file/PFgyUGZ3.pdf )
                              6. Inne wpłaty Spółek Skarbu Państwa: 3,78 + 1,06 miliona złotych = 4.84 miliona złotych
                              7. Świątynia Opaczności Bożej – 30 milionów złotych
                              Rright: ( Źródło : www.rp.pl/artykul/81134.html )
                              8. Dofinansowanie „zabytków sakralnych. – nie zaliczam. Wpis do rejestru zabytków to nie tylko dotacje, ale i obowiązki. Ponadto chyba jesteś na tyle światły, nie chciałbyś by Kościół Mariacki czy Katedra Wawelska popadły w ruinę.
                              „Dotacja może być udzielona w wysokości do 50 % nakładów koniecznych na wykonanie prac konserwatorskich, restauratorskich lub robót budowlanych. Natomiast, jeżeli zabytek, posiada wyjątkową wartość historyczna, artystyczna lub naukowa albo wymaga przeprowadzenia złożonych pod względem technologicznym prac konserwatorskich, restauratorskich lub robót budowlanych, dotacja może być udzielona w wysokości do 100 % nakładów koniecznych na wykonanie tych prac lub robót. Podobnie w przypadku, jeżeli stan zachowania zabytku, wymaga niezwłocznego podjęcia prac konserwatorskich, restauratorskich lub robót budowlanych, dotacja może być równie udzielona do wysokości 100 % koniecznych nakładów.”
                              (Źródło: thermo.p.lodz.pl/sacrum/pdfs/art_11.pdf )
                              9. Odzyskiwanie (lub otrzymywanie rekompensat) z majątek bezprawnie zabrany kościołowi przez komunistów – nie zaliczam. Poprzednik (PRL) ukradł, a III RP jako państwo prawa oddaje, co ukradzione. Kościół chce jedynie odzyskać zagrabiony majątek.
                              10. Na ile kościół „okrada” rocznie Państwo Polskie: 427 miliony złotych .Dalekie to od sum które przedstawiłeś.
                              11. Liczba pełnoletnich Polaków, uprawnionych do głosowania: ok. 31 milionów
                              Źródło ( prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/index.htm )
                              12. 427 000 000 złotych : 31 000 000 = około 14 złotych rocznie.
                              • kotekali Re: Finanse zmanipulowles jak na katola przystalo. 08.09.10, 01:51
                                niczego nie kopiowalem z wikipedii tylko wzielem link z FiM ...to roznica..

nie zaliczam ze nie zaliczasz...ponaginales i zafalszowales....w sumie to nie spodziewalem sie niczego innego....nie zaliczam ...nie zaliczam ,,,nie zaliczam...ponaginales do swoich wywodow...tak jak klecha nagina do swoich wydzimisie...
                                dopoki panstwo nie zrobi porzadku z kosciolem to bedzie ...nie zaliczam ,,nie zaliczam ...nie zaliczam....no i nie zartuj z charytatywnosci czarnych ....komiczne to jest....naczytalem sie nie malo....masz Caritas,,,kuria mac.....a kasiora wycieka...
                                czyli nie zaliczam....i ponad 4 mld pln nie zaliczyles...takze nie ma oczym gadac..
                                zabytki......jak sie wyludza pieniadze pod plaszczykiem zabytkow....popros reddakcje Nie o artykuly ktore to poruszja.....odpowiadasz jak bezduszny urzedal...ktory nie zna realiow...i bredzi pobozne piesni...misjonarze....kuria mac...a co polske katoliccy misjonarze obchodza..polska ma szkoly podstawowe jak bidule i ...no kuzwa ..bredzisz jak jakis pomylony

zabytkowe koscioly sa wlasnoscia czarnych...niech pasozyty nie buduja nowych gwalcac spokoj mieszkancow tylko niech za ten szmal ratuja te zabytki...a nie doja panstwo!!!
                                mnie nikt nie finansuje skaldki zdrowotnej...czemu czarownikom finansuje ...zdrowe byki szkurf do roboty...iczciwie zaraobic na swoje zycie!!
                                poza tym bajdurzeniue , ze panstwo nie daje sobie rady z zabytkami wiec kosciol sie nimi zajmuje...tylko jakos tak za panstwowe pieniadze...ale to taki szwindel...zawsze czesc kasiory wpada do koscilenej kiesy przy okazji...naczytalem sie o tych przekretach nie raz i nie dwa...
                                w ogole to swietnie by bylo...kupilem zamek albo palac na wlasnosc...jest zabytkiem...jestem wlascicilem ....i tam mieszkam...a panstwo mi remontuje bo to zabytek...zajefajny pomysl mi podsuneles...to ja sobie zyly wypruwam na nowy dom...samego vatu za materialu itd zaplacilem ponad 80 tys pln ...a tu trzeba bylo kupic zabytek...bo panstwo by mi wyremontowalo...

i znow sobie dzielisz polakow jakby ci wszyscy ktorych wzieles pod uwage chcieli dac kasiore...przeciez posluszni urzedale daja te kase majac w duszy to czy ktos chce czy nie chce..
                                wiesz co wyslij to do FiM usmieja sie i pochwala za poziom manipulacji....
                                w sumie to moznaby to oszacowac...ale czarni nie wiedziec czemu nie chca ujawnic swoich dochodow :) niby juz mieli ale jakos im uszlo plazem....tak wiec nie zaliczam bo zbyt wiele 'nie zaliczam"
                                pelna kontrola panstwa nad wydatkami czarnych utnie jakiekolwiek spekulacje...podobno to aniolki wiec czemu sie czegos boja?....i chrzan o konkordacie bo to jest kompromitacja Panstwa Polskiego....szkoda gadac...to tez trzeba zerwac bo po wuj nam umowa z panstewkiem ktore do zycia przywrocil Mussolini...faszysta first class...ciezko sie ni zgodzic co?

podatek kosceilny wyjasni wszytko...jestes katolem bulisz...nie chcesz byc katolem nie bulisz...niekatol z jakiej racji ma dawac kasiore na czarnego pasozyta ? tylko dlatego , ze jest uprwanionym do glosowania doroslym polakiem? komiczne ...znow sobie uzurpujesz prawo do nieswoich pieniedzy....
                                takze nie zaliczam...bo za duzo "nie zaliczam" ktore wlasnie powinny byc zaliczone...nie przekonales mnie...lopatologicznie ci to przedstwilem...
                                podstawa twoich rachunkow jest zlodziejskie zalozenie , ze czarnym sie cos nalezy...
                                Polska ma inne potrzeby niz utrzywanie kosciola ktory ja perfidnie zdradzil...ostatnio w czasie II WŚ...
                                Komisja Majatkowa...czarni czarnym (strone panstwowa reprezentowali czarni sic!)...to kuzwa mappet show po katolicku...nie bedziesz mi czarnego kitu wciskac...zlodziejska szajka...PRL zabral to co czarni kradli przez wieki...a poza tym po co czarnym dobra doczesne...? :) poczytaj sobie jak czarni na przestrzeni wiekow gromadzili swoje bogactwa....w moim odczuciu i nie tylko...to byla i jest spraweidliwosc dziejowa....choc komunistom nie bylem nigdy....bylem katolikiem...ale wstydze sie tego jak obecny koscielny pacholek tego ze byl w PZPR...kiedys Moskwa ...teraz Watykan...a ty coz ...kuznia kadr watykanskich?....taki watikanskij rukawaditiel co? ...czemu szkodzisz Polsce i sluzysz czarnym piszac takie bzdury?...zatraciles szacunek do tego kraju?...tyle ludzi ginelo za ten kraj...zostalo bestialsko zakatowanych w hitlerowskich i stalinowskich katowniach....i myslisz ze za taka Polske, ktora szykuja nam czarni?...ta przedwojenna Polska to twoj wzor? te quasifaszystowkie panstwo...ktore wladowalo sie w etniczne konflikty w przededniu wojny podjudzane przez kler..a zaplacil zwykli niewinni ludzie na Wolyniu...kiedy Ukraincy mogli sie odplacic za ponizenia jakich doswiadczyli...wiesz ile cerkwi wyburzono zaraz przed wojna?

ty jeszcze jestes Polakiem?....i co dla ciebie jest wazniejsze Polska czy Watykan....co jest wyzej krzyz czy Orzel Bialy....krzyz...ktory jest jedynie symbolem wladzy kleru katolickiego...i niczym wiecej...niczym wiecej...

dlatego nie zaliczam...bo zbyt wiele "nie zaliczam"....szkoda gadac...

Francja czarnych nauczyla porzadku...czas aby Polska zrobila to samo...

• zzasadami A linki też zmanipulowałem? 08.09.10, 12:26
                                  Motto: Jak ateista pisze: „manipulujesz” znaczy nie zrozumiał tekstu.
                                  1. „Dofinansowanie „zabytków sakralnych. – nie zaliczam. Wpis do rejestru zabytków to nie tylko dotacje, ale i obowiązki. Ponadto chyba jesteś na tyle światły, nie chciałbyś by Kościół Mariacki czy Katedra Wawelska popadły w ruinę. Odzyskiwanie (lub otrzymywanie rekompensat) z majątek bezprawnie zabrany kościołowi przez komunistów – nie zaliczam.” – Tylko w dwu przypadkach użyłem sformułowania „nie zaliczam”!Odnośnie pierwszego, – więc nie doceniłem Cię. Chcesz, aby zabytki sakralne podlegały ruinie i dewastacji. Bo jak się doczytałeś na remonty podstawowe Kościół dostaje pieniądze z Funduszu Kościelnego. Dopiero na renowacje (50 % reguła, 100 % wyjątek) dotacja. Odnośnie odzyskiwania własności i rekompensaty za nią przedstawię udokumentowana analizę.
                                  2. „kupiłem zamek albo pałac na własność...Jest zabytkiem...Jestem wlascicilem....I tam mieszkam...A państwo mi remontuje, bo to zabytek...Zajefajny pomysł mi podsuneles” – To o tym nie wiedziałeś?!!!! Oczywiście nie jest tak różowo. Państwo (konkretnie wojewódzki konserwator zabytków) musi wydać decyzje o przyznaniu dotacji i nie dostaniesz oczywiście 100 %. Znam gościa, który w ten sposób remontuje średniowieczny zamek. Więc nie tylko „czarni” dbają (wraz z państwem) o zabytki :))
                                  3. „i znów sobie dzielisz polaków”, – Co ty bredzisz. Myśl jest prosta – by zrozumiał ją ateista. Dorosły Polak – teoretycznie powinien płacić podatki. Jeśli ktoś dzieli Polaków na posiadających prawa wyborcze (dorosłych) i nieposiadających tych praw to czyni to ustawodawca, nie ja.
                                  4. Sumując : bardziej do Ciebie przemawiają osobiste szacunki Tarczyńskiej (czy jak jej tam jest) niż udokumentowane likami (do poważnych stron) moje wyliczenia.
                                  5. Tak: podatek kościelny. Błędem Kościoła była zgoda na częściowe dofinansowanie ze strony państwa. Przez to staje się podatny na naciski, a ponadto jest łatwym celem ataków medialnych szmatławców typu NIE i FiM. Jestem za podatkiem kościelnym.
                                  6. „Polska ma inne potrzeby niż utrzymywanie kościoła, który ja perfidnie zdradził...Ostatnio w czasie II WŚ...” Aha. Zdradził podczas II wojny. No Toś Bracie trafił. Mam śmiać się czy płakać na takie brednie. O jakiś dowód nie proszę nawet.
                                  7. „...PRL zabrał to, co czarni kradli przez wieki” Znów bzdurna teza. Jak Kościół wszedł w posiadanie nieruchomości poprzez wieki? Nie masz bladego pojęcia, wiec niewiedze zastępujesz jazgotem wyjętym wprost z Twoich ulubionych periodyków.
                                  8. ‘zostało bestialsko zakatowanych w hitlerowskich i stalinowskich katowniach’ – ze słowami „Bóg, Honor, Ojczyzna” na ustach.
                                  9. O kresach. Demagogia. Jak porównać ucisk narodowy II RP z literalnym ludobójstwem na Wołyniu. „Ja Ci zburzyłem cerkiew przed wojną, Ty mordujesz bestialsko dwie wsie Polaków” Takie to lewackie bajdurzenie o słusznym oburzeniu Ukraińców…
                                  10. Jak się ma wizje narzuca przez wiadome szmatławce to rzeczywistość wygląda tak jak ją widzisz, czyli rządy kleru, watykańska okupacja itp.
                                  11. Porównując szmatławce, które przytoczyłeś ze znienawidzonymi przez Ciebie i Tobie podobnych Frondą, Naszym Dziennikiem, Najwyższym Czasem, Opcja na Prawo czy nawet Rzeczpospolitą nasuwa się wiele wniosków. Język - szmatławce używają języka meneli grzmocących mamroty. Poziom dyskusji – szmatławce są zainteresowane wyłącznie problemami finansowo – rozporkowymi. Zakres tematyki – szmatławce jw. A, ty mi tu z patriotyzmem. To chyba efekt samoistnych przemyśleń, bo idol Urban rzekł o Polsce; „P…….y kraj”. I ten idol śmie uczyć patriotyzmu?!
                                  • piwi77 Re: A linki też zmanipulowałem? 08.09.10, 12:37
                                    zzasadami napisał:

> bo idol Urban rzekł o Polsce; „P̷0;….y kraj”. I ten idol śmie uczyć patriotyzmu?!

Uczyć patriotyzmu nie ma potrzeby, zresztą takie nauki najczęściej bywają szkodliwe, ale wypowiadać się może, bo kazdy może, więc dlaczego nie Urban? Bo ktoś ma patent na patriotyzm? Patriotyzm wcale nie oznacza padania na kolana przed wszystkim co kojarzy się z własnym krajem, nie oznacza też konieczności milczenia na temat błędów dziejących sie w tym kraju. To tak jak z matką, wyznanie, że matka jest pijaczką, dziwką, czy fleją, jeszcze nie oznacza, że wypowiadający te słowa jest wyrodnym dzieckiem.
                                  • kotekali Re: A linki też zmanipulowałem? 08.09.10, 14:28
                                    jak juz sie jedzie po kosciolku watykanskim to juz sie jest ateista...czyli kims gorszym...to czuc...skad ta wyzszosc w twoim mniemaniu o sobie sam nie wiem....troche pojezdzilem po swiecie i roznych bogow widzialem....wiem nie wiem dlaczego twoj mialby byc prawdziwszy i trzeba lozyc na jego szamanow...

o przejmowaniu wielu nieruchomosci przez czarnych naczytalem sie do bolu...o ich manipulacjach i falszowniu dokumentow...bezczelnosci w ich przedstawianiu...udawanej naiwnosci....szkoda gadac...

czytam Nie i FiM bo lubie wiedziec coi sie dzieje w kraju...ale mam przyklad rwoniez ze swojego miasteczka...prawica klerykalna...infantylna ....zeby wyszarpac szmal na remonty prywatnych kosciolow wartkanskich dopuscili siue szwindlu....w miasteczku jest tylko jeden radiowóz....w szkolach brakuje sprzetu....nie ma kólek zainteresowan bo nie ma pieniedzy dla nauczycieli zeby im za prace zaplacic....szkoda gada...taki patryotyzm co trzyma kraj w ciemnocie ...dziekuje bardzo....
                                    jeszcze raz ci powtarzam...zastanawialee sie ilu jest agentow watykanskich dzialajacych na szkode narodu polskiego? falszywe dane sa mozliwe...
                                    szmatławe koscilene poglady...zapominasz ze polityka odbywa sie w Watykanie a nie na parafii...ze jak ksiezulo jest dobry to caly kosciolek jest dobry...Opus Diaboli...
                                    nie bedzie zgody na trzymanie Polski w zacofaniu i sianiu sredniowiecznych bredni...nigdy...
                                    ostatnie NIE na pierwszej stronie masz o Caritasie...jak sie krecie lody...ale to tylko may strumyczek...czytaj te swoje szmatlawce...dalej trwaj w swoim odurzeniu...mentalnosc chytrego katabasa ...
                                    balast koscielnych zachcianek....napisalem ci ....Francja to nasz wzor jak tzreba z klerem porzadek zrobic....a ludzie na szczecie coraz bardziej licza pieniadze....czarnych trzeba opodatkowac bo w koncu czerpia zyski...
                                    jaki pozimo dysksji ....zlodziej ktory nie prawi o moralnosci ...tak on ukradl....ale czarnuch rozmodlony i modlacy sie przy kamerach...medzacy moralizmy....a za plecami krecacy brudne interesiki...przy pomocy usluznych urzedali....nie bede mowil, ze ukradl ale podpi...olił...
                                    rzeczywiscie inteligentny jestes jak katolik....gdyby twoja inteligencje przetrabsferowac do nauk scislych....albo technicznych....telewizor by wybuchł....komputer porazil pradem ...a dom by sie zawali....taka jest wartosc waszych klerykalnych rozwazan gdzie klecha ma dyktowac swoje widzimisie...mieliscie 2000 lat i juz wystarczy..sztandar watykanski wyprowadzic...
                                    poziom dyskusji wg ciebie co do czarnych ma byc na poziomie kleczacego poddanego...
                                    moralnosc ksiedza dulskiego...
                                    jedno co przebija dosc mocno z tej objetosci twoich wywodow to ten biedny kosciolek taki naiwny, tak sie dal wciagnac panstwu w te dofinansowywania....bidulek...nie ma pieniedzy na zabytki ale na biskupie palace i ksieze plebanie prawie jak same koscioly w wielu przypadkach to ma....czarny balast zatopi ten kraj...jak sie go nie wywali za burte...nauczajcie ludzie rzeczy uzytecznych , zeby mogli na siebie zarobic a nie religijnej doktryny ktora czymi ich biednych i bezradnych...ale coz takich czarni potzrbuja by mogli nadal rzadzic ciemnota...trudno jest rzadzic ludzmi kiedy umieja czytac...dlatego tez poziom analfabetyzmu w polsce byl dosc wysoki zawsze...chlopi nadawali sie tylko do orki..szlkachta w jezuickich pseudoszkolkach...wychodzila na tepych fanatykow...bezmyslnych...polska przedwojenna...nasluchalem sie od moich dziadkow...mieszkali przd wojna w zamojskiem...szkoda gadac....won ! stalinowcy dopiero zaczeli uczyc wies czytac..coz za paradoks...
                                    no i oczym tu gadac...dopoki tzw chrzescijanstwa nie nazwie sie zbrodnia przeciw ludzkosci...doputy macie ulatwione zadanie....nie macie z Jezusem nic wspolnego....zbyt wiele zbrodni popelniliscie ....popiol na leb i twarz w kubel...
                                    ogladales film Agora? nie? to sobie obejrzyl...
                                    nowe Nie ...czarni znow dostarczyli materialow na jego powstanie...sa poprostu niezawodni.....ale nie czytaj bo ci sie swiatopoglad zawali....jak domek z kart...no chyba, ze juz jestes tak zdegenerowany , ze nie razi cie kradziez...pedofilia...itd itp...
                                    dowody sa ale kuzwa zmeczylem sie...nie bede ci ich dawal ...po co ...jestes zbyt uzalezniony psychiczne od czarnych zeby je uznac...np. o Dziwiszu...bardzo duzo...o Glodziu ...co on teraz wyprawia w Trojmiescie...co za buc...co do zdrady watykanu wobec polski podczas napadu hitlera ...coz..wstydliwy temat...tak wiec czarni uczac cie swojej wersji historii skawpliwie pomineli....coz zrozumiale...nie mowiac juz ogolnie o stosunku watykanu do hitleryzmu...kompletna kom[promiytacja....jak tez i te istnienie watykanskiego boga...nie wiem moze inni sa...chinscy bogowie...hinduscy...ale waszego boga nie ma...albo nic nie moze bo nic nie zrobil kiedy miliony niewinnych ginely...nic...ginely tu w Europie....i to u zrodel tzw chrzecijanstwa...lepiej zmien wiare skoro juz musisz byc religijny bo inaczej twoja moralnosc moze zdecznac...nie kompromituj sie i nie przyznawal sie zes watykanskim slugusem...
                                    kosciol chce dobrze...a wychodzi mu jak zawsze...smieszny okrutny klaun...na czarno ubrany...wykomujacy wraz se swoimi pomagierami dziwaczne przedstawienia dla ciemnej gawiedzi...
                                    • nehsa Re: Zzasadami Browna "Kod Judasza"- konspekt. 08.09.10, 18:26
                                      zzasadami!
                                      Każdy katolik, to człowiek, który gardzi Nauką Ojca(Boga), którą oznajmił Syn(Bóg)ŚWIATŁOŚĆ - mówią słowa Nauki Ojca(Boga) , i dokładnie tak jest.

Ewangelia św.Jana 12/48
                                      "Kto Mną gardzi a nie przyjmuje słów moich, ma, ktoby go sądził;
                                      słowa, którem Ja mówił, one go osadzą w ostateczny dzień."

Czy ty w jakikolwiek sposób zaprzeczyłeś treści mojego poprzedniego postu, w którym wyjaśniłem nie tylko tobie, że Judasz był pomysłodawcą kłamstwa, które zrodziło Jezusa, a które to kłamstwo w konsekwencji, skutkowało zgorszeniem wiary w Syna(Boga) ŚWIATŁOŚĆ?

Nie zaprzeczyłeś. Wszystko, co ja piszę, znajduje oparcie w świadectwach Nauki Wszechmogącego Ojca, w logice, i w rzeczywistości.

A twój konspekt, niestety nie.
                                      Twoja odpowiedź-konspekt, składa się w sumie z kilkunastu punktów, w tym raz, te punkty mają numeracje od 1-7, a drugi raz od 1 - 6 + P.S.

W części wcześniejszej w pkt 5 swojego konspektu, napisałeś:
                                      "Narady faryzeuszy: analizy i wnioski. Decyzja o zawłaszczeniu dziedzictwa dla Żydów,
                                      (Po jaka cholerę, skoro mieli i maja do dziś swoja religie?) i likwidacji Jezusa.

I na to pytanie, które wyboldowałem, chciałem ci odpowiedzieć, ale ja zmienię treść pytania - podaje tę treść poniżej, a odpowiedź zamieszczę w następnych postach.

"Które, obecne w Czterech Ewangeliach słowa, podają przyczyny nienawiści żywionej przez ówczesnych żydowskich nauczonych w piśmie=kapłanów, do Syna (Boga) ŚWIATŁOŚCI?"
                                      • nehsa Re: Zzasadami Browna "Kod Judasza"- konspekt. 08.09.10, 19:10
                                        Część I.
                                        "Które, obecne w Czterech Ewangeliach słowa, podają przyczyny nienawiści żywionej przez ówczesnych żydowskich nauczonych w piśmie=kapłanów, do Syna (Boga) ŚWIATŁOŚCI?"

Nauka Ojca (Boga), którą oznajmiał ludziom Syn (Bóg), została przyjęta przez wielu wyznawców nauki judaizmu, którzy zaczęli opuszczać judaizm, co sygnalizują słowa w Ewangelii św. Jana 7/31, 10/42, 11/45, 11/48 i 12/11, a ubytek wyznawców musiał być szczególnie duży, skoro nawet w Czterech Ewangeliach zachowały się o tym świadectwa.

Ówcześni żydowscy kapłani starali się przeciwdziałać utracie wyznawców, bo nieobecność w każdej religii wyznawców, to nieobecność pieniędzy, dlatego w Czterech Ewangeliach czytamy, że szykanowali żydów, cenzurowali ich wypowiedzi, i karali wszystkich sympatyków Nauczyciela (Boga), czyli ludzi, którzy dostrzegli, że wzorce postępowania w Nauce Ojca (Boga) są nieskończenie sprawiedliwsze, od wzorców w zakonie Mojżesza.

Mówią o tym słowa w Ewangelii św. Jana 7/13, 9/22 i 12/42.

Wraz z planowaną zbrodnią Bogobójstwa, równolegle prowadzono kampanię oszczerstw, która miała zneutralizować sprzeciw żydowskich mas wobec tej zbrodni.
                                        O tej kampanii kłamstw, mówią słowa w Ewangelii św. Mateusza 9/34, 12/24 Ewangelii św. Marka 3/21-22, Ewangelii św. Łukasza 11/15, Ewangelii św. Jana 9/34.

Obecne w Czterech Ewangeliach świadectwa słów Nauczyciela (Boga) zrozumiale podają przyczyny potępienia nauki żydów.
                                        Ewangelia św. Mateusza 7/22-23
                                        22.„Wiele ich rzecze mi dnia onego:
                                        Panie! Panie! izażeśmy w imieniu twojem nie prorokowali,
                                        i w imieniu twojem dyjabłów nie wyganiali,
                                        i w imieniu twojem wiele cudów nie czynili?”
                                        23.„A tedy im wyznam:
                                        Żem was nigdy nie znał; odstąpcie odemnie, którzy czynicie nieprawość.”

Gdyby, chociaż jedno ludzkie proroctwo było trafne, czyli na czasie, gdyby ktokolwiek wygonił chociaż jednego diabła, lub uczynił jeden z opisywanych w Biblii cudów, to Nauczyciel nie potępiłby nikogo z tych, którzy twierdzili, bądź będą twierdzić, że dokonywali takich czynów.

W Ewangelii św. Łukasza 9/54-55 o rozmowie Nauczyciela z Uczniami czytamy:
                                        „A widząc to uczniowie jego, Jakób i Jan, rzekli:
                                        Panie! chceszże iż rzeczemy, aby ogień zstąpił z nieba,
                                        i spalił je, jako i Elijasz uczynił.”
                                        "Na co Pan odpowiedział:
                                        Nie wiecie wy jakiegoście ducha.”

Uwaga kłamstwa:
                                        „jako i Elijasz uczynił”, tekst oczywiście sprzeczny z treścią poprzedniego, wyżej przytoczonego wersetu z Ew. św. Mateusza 7/22-23.

O niemożności czynienia cudów przez ludzi w następstwie wypowiadanych przez nich słów, Nauczyciel (Bóg) zrozumiale tłumaczy w słowach, które brzmią:
                                        Ewangelia św. Jana 8/38
                                        „Ja com widział u Ojca mego powiadam,
                                        a wy też to, co widzicie dzięki Ojcu Waszemu, czynicie.”

Syn (Bóg) ŚWIATŁOŚĆ to, co widzi u swego Ojca (Boga) powiada, a to, co powie, ciałem się staje, materializuje się, czyli, że dzieje się dokładnie tak, jak mówi Sprawca wszystkich spraw Ojca (Boga).

Natomiast my, to co widzimy w wyobraźni, która funkcjonuje w naszej świadomości, dzięki pracy Ducha-cząstCE ŚWIATŁOŚCI, jeśli chcemy aby się to stało, czynimy własnymi rękami, nogami, ustami, czyli zmysłem dotyku.

Ludzie żadnych cudów nie czynią, mówią zrozumiale słowa Nauki Ojca (Boga), a więc w Starym Testamencie, gdzie opisywane są setki cudów, znajdują się setki kłamstw.

O tym, że żaden żydowski patriarcha, prorok lub Mojżesz, nie uczynili nigdy najmarniejszego cudu, mówią dobitnie słowa Nauczyciela (Boga), które brzmią:
                                        Ewangelia św. Jana 15/24
                                        „Bym był tych uczynków nie czynił między nimi, których żaden inszy nie czynił,
                                        grzechuby nie mieli; lecz teraz i widzieli i nienawidzieli i mnie i Ojca mego.”

Słowa Nauki Ojca (Boga), które kategorycznie przeczą, aby Mojżesz lub ktokolwiek z ludzi widział, bądź słyszał Wszechmogącego Ojca (Boga), brzmią:
                                        Ewangelia św. Jana 4/24
                                        „... Bóg jest duch....”
                                        Ewangelia św. Jana 5/37
                                        „A Ojciec, który Mnie posłał, Onże świadczy o mnie,
                                        któregoście wy głosu nigdy nie słyszeli,
                                        aniście Osoby Jego widzieli.”

Ewangelia św. Jana 6/46
                                        „Nie iżby kto widział Ojca, oprócz tego, który jest od Ojca;
                                        ten widzi Ojca.”

Przytoczone wyżej świadectwa kategorycznie przeczą, by jakikolwiek człowiek, kiedykolwiek widział, bądź słyszał Wszechmogącego Ojca (Boga), a więc Stary Testament to zbiór mitów, które są dorobkiem kulturalnym także starożytnych Greków czy Rzymian.

Istotna różnica pomiędzy mitami greckimi, rzymskimi, a żydowskimi polega na tym, że w pierwszych prezentowany jest politeizm, czyli wiara w wielu bogów, a w mitologii żydowskiej jest prezentowana wiara w Jednego Boga.

Jest oczywistym, że Ziemia Obiecana to mit, a dowodzą tego chociażby różnice pomiędzy obszarami rzekomo obiecywanej żydom ziemi, o czym można przeczytać w tekstach Genesis 12/6-7, 13/14-15, 15/18, 17/8 i 28/12-13.

A przecież o niedopuszczalności różnic, mówią słowa w nauce żydów w V Księdze Mojżeszowej 4/2, oraz w Psalmie 89/35, co m.in. świadczy, że nikt żydom żadnej ziemi nie obiecywał.

Obiecankom dóbr materialnych, w tym ziemi, kategorycznie przeczą słowa Nauki Ojca (Boga) w Ewangelii św. Mateusza 24/35 Ewangelii św. Marka 13/31 i w Ewangelii św. Łukasza 21/33, oraz w Ewangelii św. Łukasza 12/13-14.

Skoro żaden człowiek, nie widział i nie słyszał Wszechmogącego Ojca, to jest oczywistym, że Ojciec(Bóg) nie mówił do żadnego izraelskiego żyda, że ich społeczność jest mu szczególnie bliska, o czym usiłują przekonać naiwnych, treści przypisane Mojżeszowi w V Księdze 4/20, 5/2, 7/6-8, 10/15, 14/2, 26/18-19.

Jest również oczywistym, że Wszechmogący Ojciec (Bóg) nie zawierał żadnego przymierza z człowiekiem imieniem Abram, co sugeruje mit w Genesis 17/1-14.
                                        Rozpowszechnianemu w nauce judaizmu mniemaniu, że ich społeczność została szczególnie umiłowana przez Ojca Wszystkich Ludzi (Boga), przeczą także słowa samego Mojżesza, który w swojej nauce mówił:
                                        V Księga 29/14-15
                                        „A nie tylko z wami samymi ja stanowię to przymierze, i tę przysięgę;”
                                        „Ale z każdym, który tu stoi dziś z nami przed Panem, Bogiem naszym,
                                        i z każdym, którego tu niemasz z nami dziś.”

O tym, że żydowscy kapłani nieustannie zakłamywali także naukę Mojżesza, który nie był, ani Izraelczykiem, ani żydem (ponieważ nie był obrzezany), mówią słowa w Ewangelii św. Mateusza 15/1-9 i w Ewangelii św. Marka 7/1-13.
                                        W Ewangelii św. Marka 7/8 Nauczyciel (Bóg) zarzuca ówczesnym żydom, że opuścili przykazania Mojżesza.
                                        W Ewangelii św. Marka 7/9, że całkowicie znoszą przykazania Mojżesza
                                        i zastępują je własnymi przykazaniami.

A w Ewangelii św. Marka 7/13, że unicestwiają przykazania Mojżesza.

Reasumując, uprawnionym i słusznym jest wniosek, że ludzka nauka żydów eksponująca ich społeczność jako „wybraną” przez Ojca (Boga), jest pierwszą nauką, ideologią uzurpacji, i dlatego jest pierwocinami wszystkich totalitarnych ideologii.

c.d. w nastepnym poście.
                                        • nehsa Re: Zzasadami Browna "Kod Judasza"- konspekt. 08.09.10, 19:17
                                          Część II - dokończenie z pop.postu
                                          O tym, że tak jest, mówią prosto i zrozumiale słowa Nauczyciela(Boga) kierowane do mężczyzny imieniem Natanael, które brzmią:
                                          Ewangelia św. Jana 1/47
                                          „Oto prawdziwie Izraelczyk, w którym nie masz zdrady.”

Syn (Bóg) ŚWIATŁOŚĆ dlatego nazwał Natanaela, „prawdziwie Izraelczykiem”, i nie zarzucił mu zdrady bliźniego, ponieważ Natanael nie był żydem.

Każda nauka, która głosi, że jej wyznawcom należy się wśród ludzi prymat z jakiegokolwiek bądź powodu, tym samym rozpowszechnia naukę pogardy wszystkimi innymi ludźmi, właśnie z tego powodu. Zatem jest nauką zdrady bliźniego, o czym w prostych słowach pouczył Nauczyciel (Bóg).

Jest oczywistym, że skoro nauka judaizmu rozpowszechnia wśród żydów przekonanie, że są oni szczególnie umiłowaną przez Ojca (Boga) społecznością, to w ten sposób, zarzuca niesprawiedliwość samemu Ojcu (Bogu)

Dlatego kategoryczne potępienie przez Nauczyciela(Boga) nauki judaizmu, jako pierwocin wszystkich totalitarnych ideologii, brzmi:
                                          Ewangelia św. Łukasza 16/15
                                          „Wy jesteście, którzy sami siebie usprawiedliwiacie przed ludźmi,
                                          ale Ojciec zna serca wasze; bo co jest u ludzi wyniosłego,
                                          obrzydliwością jest przed Ojcem.”

Jest oczywistym wniosek, że wówczas usprawiedliwiamy sami siebie przed ludźmi, kiedy do oceny, opinii, osądu itp. naszego postępowania, używamy własnych wzorców etycznych, przed czym przestrzegają słowa w Ewangelii św. Mateusza 7/1-2 i Ewangelii św. Łukasza 6/37.

Zatem oczywistym jest wniosek, że nauka żydów, prawa żydów, nie pochodzą od Wszechmogącego Ojca Wszystkich Ludzi (Boga), i dlatego też, całe prawo ludzkiej nauki judaizmu, jako za mało sprawiedliwe, zrozumiale potępiają słowa Nauki Ojca (Boga), które brzmią:
                                          W Ewangelii św. Mateusza 5/20
                                          „Albowiem powiadam wam: Jeśli nie będzie obfitsza sprawiedliwość wasza,
                                          niż nauczonych w piśmie, żadnym sposobem nie wnijdziecie do królestwa niebieskiego.”

Prawo judaizmu jest bez wątpienia prawem użytecznym, ale nie jest prawem pożytecznym, czyli przynoszącym pożytki.
                                          Słowo, „pożytek”, ma w Nauce Ojca (Boga) ściśle określone znaczenie.

W jednym z najważniejszych ostrzeżeń, które powtarzam, Nauczyciel mówi:
                                          Ewangelia św. Jana 12/48
                                          „Kto mną gardzi a nie przyjmuje słów moich, ma, ktoby go sądził;
                                          słowa, którem ja mówił, one go osądzą w ostateczny dzień.”

Gdyby prawo judaizmu było dostatecznie sprawiedliwe, czyli dostatecznie wrażliwe na ludzki brak życzliwości, to w Dniu Ostatecznym, czyli Sądnym, bylibyśmy sądzeni podług prawa żydów, ale posiada ono istotny niedobór sprawiedliwości, dlatego w Nauce Ojca (Boga) zostało przez Syna (Boga) kategorycznie potępione.

Potępiony został cały dekalog Mojżesza oprócz przykazania, o którym m.in. w Ewangelii św. Marka 7/10
                                          „Bo Mojżesz rzekł: Czcij ojca twego i matkę twoją”.

Skoro słowa Nauki Ojca (Boga) kategorycznie potępiają każdy przejaw ludzkiej pychy mówiąc, że każda wyniosłość jest obrzydliwością Ojcu (Bogu), cóż mówić o nauce judaizmu, która rozpowszechnia wiedzę, że prymat żydów wśród ludzi jest im należny z woli Ojca (Boga).

Dokładnie takie samo założenie ideowe, taki sam cel, czyli dążenie do prymatu wyznawcy, ma nazizm i faszyzm, dlatego żydzi i faszyści – naziści, są antagonistami. Zatem uprawnionym jest wniosek, że judaizm jako pierwowzór nazizmu-faszyzmu, jest ideowym współarchitektem obozów koncentracyjnych na Polskiej Ziemi.

W każdym społeczeństwie wyznawcy ideologii prymatu swoich zwolenników byli, są, i będą wrogami tego społeczeństwa, chociażby zapewniali i przekonywali o swojej lojalności wobec niego. A społeczeństwo, które w imię partykularnych interesów będzie tolerowało obecność wyznawców takich ideologii, zostanie im podporządkowane. I dokładnie tak się dzieje, co widać w Polsce.

Nauka Ojca (Boga), którą oznajmiał Syn (Bóg) zrozumiale przekonywała i przekonuje o konieczności wzajemnie życzliwej, równoprawnej, międzyludzkiej współpracy, czego przed ponad 2000 lat nie chcieli przyjąć do wiadomości ówcześni żydowscy kapłani, którzy stanowili w żydowskim społeczeństwie liczącą się siłę polityczną, dlatego zamiast rozważnej refleksji,znienawidzili Nauczyciela (Boga) i dokonali zbrodni Bogobójstwa.
                                          • zzasadami Withprinciple "Wipi" Brown "Kod Judasza" 2 10.09.10, 11:13

1. „Potępiony został cały dekalog Mojżesza” Expressis Derbis czy jak z tym kąkolem? Jeśli nie dosłownie. To uważam, że nie został potępiony.
                                            2. „czyli dążenie do prymatu wyznawcy, ma nazizm i faszyzm, dlatego żydzi i faszyści – naziści, są antagonistami. Zatem uprawnionym jest wniosek, że judaizm jako pierwowzór nazizmu-faszyzmu, jest ideowym współarchitektem obozów koncentracyjnych na Polskiej Ziemi.” A wyjaśnij mi „prymat wyznawcy” w nazizmie? Ubermensch? Porównywanie religii (z jej metafizyką) z ideologią to karkołomny intelektualnie wygibas. Ty nie boisz się jak widzę trudnych wyzwań.
                                            • nehsa Re: Withprinciple "Wipi" Brown "Kod Judasza" 2 10.09.10, 17:19
                                              zzasadami napisał:
                                              "> 1. „Potępiony został cały dekalog Mojżesza” Expressis Derbis czy jak z tym kąkolem?
                                              Jeśli nie dosłownie. To uważam, że nie został potępiony."

** A ja natomiast uważam, że poza Czwartym Przykzaniem Dekalogu Mojżesza, reszta, jako prawo niedostatecznie sprawiedliwe, niedostatecznie wrażliwe, została potępiona kategorycznie, co było i jest zrozumiale oznajmione.

Ale rozumie twój upór w nierozumieniu. W końcu, chodzi o twój kawałek chleba pwszedniego.

i dalej zzasadami m.in. napisał:
                                              ” A wyjaśnij mi „prymat wyznawcy” w nazizmie? Ubermensch? Porównywanie religii (z jej metafizyką) z ideologią to karkołomny intelektualnie wygibas. Ty nie boisz się jak widzę trudny
                                              > ch wyzwań."

**W tym dwuczęściowym poście, jest w zasadzie wszystko wytłumaczone, ale aby było expresis verbis, to w telegraficznym skrócie:
                                              "ziemia obiecana"=Lebensraum, a "naród wybrany"=Herrenvolk.

Każda wielka religia monoteistyczna, według Nauki Wszechmogącego Ojca, jest nauką-religią bałwochwalczą, należy dodać prymitywną.
                                              A katolicyzm, to religia upodlająca człowieka.

A ty, żyjesz nadzieją zbawienia, ty, który gardzisz Synem-Bogiem ŚWIATŁOŚCIĄ, i który przeczysz, aby Jedyny Syn Jedynego Ojca, poniósł męczeńską śmierć, umarł i zmartwychwstał.

I bredzisz o jakiejś metafizyce.
                                        • zzasadami Withprinciple "Wipi" Brown "Kod Judasza". 10.09.10, 11:02
                                          1. "Ówcześni żydowscy kapłani starali się przeciwdziałać utracie wyznawców, bo nieobecność w każdej religii wyznawców, to nieobecność pieniędzy, dlatego w Czterech Ewangeliach czytamy, że szykanowali żydów, cenzurowali ich wypowiedzi,i karali wszystkich sympatyków Nauczyciela (Boga)" - Utrata znacznej liczby wyznawców w ciągu 10 dni?! I jeszcze zdążyli w tak krótkim czasie "szykanować, cenzurować i karać"? Wolne żarty. 10 dni bez komórek, internetu to naprawde niewiele czasu n aż tyle działań.
                                          2. Na resztę postu nie odpowiadam, bo jest nie na temat.
                                          • nehsa Re: Withprinciple "Wipi" Brown "Kod Judasza". 10.09.10, 16:53
                                            >zzasadami napisał:
                                            1. "Ówcześni żydowscy kapłani starali się przeciwdziałać utracie wyznawców, bo nieobecność w każdej religii wyznawców, to nieobecność pieniędzy, dlate
                                            > go w Czterech Ewangeliach czytamy, że szykanowali żydów, cenzurowali ich wypowi
                                            > edzi,i karali wszystkich sympatyków Nauczyciela (Boga)" - Utrata znacznej liczb
                                            > y wyznawców w ciągu 10 dni?! I jeszcze zdążyli w tak krótkim czasie "szykanować
                                            > , cenzurować i karać"? Wolne żarty. 10 dni bez komórek, internetu to naprawde n
                                            > iewiele czasu n aż tyle działań.

** Przed ponad dwoma tysiącami lat, jak nagle z dnia na dzień, wielotysięczne rzesze ludzi, zamiast do jedynej świątyni, zaczęły OPUSZCZAĆ MIASTA i udawać się na otwarte przestrzenie, aby tam słuchać nauki jakiegoś nieznanego "PRZYBŁĘDY", to był to powód, na który należało reagować natychmiast. I tak się działo.

> 2. Na resztę postu nie odpowiadam, bo jest nie na temat.

** To przecież ty napisałeś w swoim konspekcie wzorowanym na Brownie.
                                            cytuję:("Narady faryzeuszy: analizy i wnioski. Decyzja o zawłaszczeniu dziedzictwa dla Żydów,
                                            (Po jaka cholerę, skoro mieli i maja do dziś swoja religie?) i likwidacji Jezusa
                                            ".( koniec cytatu

Dlatego wyjaśniłem przyczyny nienawiści ówczesnych żydowskich nauczonych w pismie, do Nauczyciela(Boga).

Mnie, twoje odpowiedzi saugerują, że jesteś rabinem na etacie prałata.
                                            • zzasadami Zagryzając pejsy* 10.09.10, 17:15
                                              *"Mnie, twoje odpowiedzi saugerują, że jesteś rabinem na etacie prałata." :D
                                              "nagle z dnia na dzień, wielotysięczne rzesze ludzi, zamiast do jedynej świątyni, zaczęły OPUSZCZAĆ MIASTA i udawać się na otwarte przestrzenie, aby tam słuchać nauki jakiegoś nieznanego "PRZYBŁĘDY"" - I wszystko góra w ciagu dziesieciu dni. No niepojete.
                                              • karbat Re: Zagryzając pejsy* 10.09.10, 17:59
                                                zzasadami napisał:
                                                > 1. "Hitlera fascynowal kosciol , religia , chrzescijanstwo -
                                                > > podziwil PRAKTYCZNA nietolerancje wiary chrzescijanskiej ,
                                                > > autorytaryzm ,brak demokracji w kosciele katolickim jego hierarchiczne st
                                                > ruktury ( mein kampf) .

>" Tak opowiadali na www.racjonalista, czy sam doczytałeś? .

Racjonlista , co to jest ? jakies pismi w rekach nie mialem ... .Wiem , ze Niemcy tak pisza o
                                                fuererze .

> 2."Hitler w klasztorze katolickim spiewal w chorze wychwalahjac boga katolikow ."

>jako dziecko czy jako fuehrer?

Hitler spiewal piesni katolickie chwalace boga katolikow .
                                                pozniej na czesc fuerera spiewali piesni katoliki .

> 3." Hitler zawarl z Watykanem przymiererze - podpisal z Watykanem konkordat ."
                                                > Ha, ha, ha! specjalisci od prawa miedzynarodowego państwowego tarzaja się ze śm
                                                > iechu. Umowa miedzypaństwowa - konkordat, to przymierze!.

katoliku smiej sie , jak zwal tak zwal , Hitler podpisal umowe z Watykanem ,
                                                a nie zaden duch sfienty .
                                                " bog z nami " i Watykanem ,mial skuteczniej mordowac podludzi w Polsce .

> 4. "Hitler wiedzial doskonale jak katolikow moze wypuscic na bolszewikow z blog
                                                > oslawienstwem Watykanu ." No jak? Z tym błogosławieństwem to "Eeeee, idze, idze
                                                > bajoku" jak to u nas mówią. setny raz, to błogosławieństwo Watykanu i nul fakt
                                                > ów.

bredziaku w wierze , Hitler wiedzial , ze na napad na Rosje nie moze sie spotkac z zadnym potepienim katoli w wierze .

> 5. O religii. Nie wiem czy religii nie było w Republice Weimarskiej. Skoro wiesz lepiej, to udowodnij.

wprowadzil lekcje religii w Niemczech . nie wiesz , doczytaj . a nie bij piany po katolsku .
                                                • zzasadami Bełkoting 10.09.10, 18:55
                                                  1. "Wiem , ze Niemcy tak pisza o fuererze," Na murach czy w publicznych szaletach, bo nie w poważnych rozprawach naukowych.
                                                  2. "Hitler spiewal piesni katolickie chwalace boga katolikow." Czyli jako dziecko, bo jak sam twierdził od 13 roku zycia już był ateistą. To po co to piszesz?
                                                  3. "jak zwal tak zwal" - W sumie masz rację; kot to pies, kura to orzeł, totalitaryzm to demokracja, umowa konkordatowa to przymierze zaczepno - odporne. Przecież jak zwał tak zwał." bog z nami " i Watykanem ,mial skuteczniej mordowac podludzi w Polsce" I pod tą bzdurę podczepiłeś bełkoting własny.
                                                  4. "Hitler wiedzial , ze na napad na Rosje nie moze sie spotkac z zadnym potepienim katoli w wierze" Akurat konsultował swoje plany z katolikami :). Ich zdanie, jak i zdanie protestantów n/t wojny miał głęboko w ..... Von Weichsa odsunął od dowodzenia grupa armii, gdy tylko dotarły do niego wieści, że generał jest praktykującym i głęboko wierzącym katolikiem. Ot Hitler i katolicy.
                                                  5."a nie bij piany po katolsku" Doczytałem. Religia była w programie szkół państwowych Republiki Weimarskiej.W 1937 odsunieto księzy od prowadzenia zajęć religii w szkołach. W rozkładach zajęć religia była na pierwszej lub ostatniej lekcji. Lekcje wychowania religijnego dla dzieci powyzej lat 12 ograniczono do jednej godziny tygodniowo, a dla dzieci powyze 14 lat ( już w czasie wojny ) zlikwidowano. W katolickiej Bawarii spośród 93 szkół podstawowych prowadzonych przez Kosciół 76 w ciagu 2 lat przekształcono w szkoły samorzadowe.
                                                  P.S.
                                                  Złapany na kłamstwie Gniewosz z Dalewic musiał wejść pod ławę zaszczekać i rzec: "Zełgałem jako pies"
                                                  Nie zebym coś sugerował...
                                    • zzasadami I kolejna odpowiedź. 08.09.10, 22:02
                                      1. „jak juz sie jedzie po kosciolku watykanskim to juz sie jest ateista...czyli kims gorszym” – To zależy od poziomu. Jeśli są to bluzgi przetykane „wiedzą potoczną” to tak!
                                      2. „ale mam przyklad rwoniez ze swojego miasteczka” – w takim razie współczuję. W swoim najbliższym otoczeniu mam do czynienia jedynie z otwartymi, przyjaznymi i uczulonymi na potrzeby ludzkie duchownymi i światłymi katolikami o prawicowych przekonaniach.
                                      3. Zobaczymy jak będzie z wychwalaną przez Ciebie Francją (nota bene rządzoną przez masonów – wcale się z tym nie kryją), gdy muslim uderzą pięścią w stół.
                                      4. Nie biedny, naiwny itp. To, że Kościół zgodził się na dofinansowanie z budżetu, to jego pierwszy błąd. Błąd zawiniony.
                                      5. Drugi błąd. Kościół powinien sam przeprowadzić lustrację w swoich szeregach. A’ propos lustracji. Esbek nie powinien pracować na państwowej posadzie, gdyż w totalitaryzmie spaczono mu psychikę podczas wiernej służby. TW nie powinni również pracować dla państwa, samorządów, ale również w mass mediach, gdyż są mało odporni na naciski byłych prowadzących (z Polski lub innego kraju). Naciski te nie zawsze mogą być zgodne z polską racją stanu. Tyle. Zero nienawiści, zwykły pragmatyzm.
                                      6. „nie religijnej doktryny ktora czymi ich biednych i bezradnych” – To nie znasz doktryny. Ona czyni ludzi odpornymi na przeciwności i czułymi na potrzeby innych.
                                      7. ‘dopoki tzw chrzescijanstwa nie nazwie sie zbrodnia przeciw ludzkości” To się raczej nie doczekasz, bo rozum zwycięży i wkład Kościoła w cywilizacje ponownie zostanie odkryty i doceniony.
                                      8. Film „Agora”? Jak będę miał okazję nie omieszkam.
                                      9. „ale kuzwa zmeczylem się” No, nie dziwię się. Jak długo można się utrzymywać na takim poziomie wzburzenia?
                                      10. „np. o Dziwiszu...bardzo duzo...o Glodziu ...co on teraz wyprawia w Trojmiescie..” No właśnie, co?
                                      11. „co do zdrady watykanu wobec polski podczas napadu hitlera ...coz..wstydliwy temat...” Tak wstydliwy, gdyby istniał. Same Koszły – Opały. Poza kilkoma nazwiskami biskupów niemieckich, którzy 9poczatkowo (do wojny) wspierali Hitlera nie macie żadnych argumentów poza groteskowymi pomówieniami i histerycznymi wyzwiskami.
                                      P.S.
                                      Tak ogólnie, to mi Cię żal. Ktoś związany z kościołem uczynił Ci jakąś krzywdę, która generuje nienawiść. Tak mi się wydaje przynajmniej.
                                      • kotekali Re: I kolejna odpowiedź. 09.09.10, 00:50
                                        mialemodpoweidz....ale mi sie skasowala....sorki...podtrzymuje co napisalem...gdybym o czyms gdzies nie przeczytal...nie napisalbym....to tyle...
                                        • kotekali Re: I kolejna odpowiedź. 09.09.10, 00:52
                                          masz szczescie ;)
                                      • kotekali Re: I kolejna odpowiedź. 09.09.10, 19:34
                                        1. wiedza potoczna...a coz w tym zlego ?
                                        mozna pieknie mowic i klamac przy tym swiadomie
                                        lub nie...jesli robisz to nieswiadomie...coz brak
                                        oczytania...(nie sadze jednak abys nie byl oczytany,
                                        jestes nawet bardziej oczytany ode mnie :) )
                                        jesli swiadomie...masz spaczony charakter.
                                        ja nie napisalem tu niczego o czym wczesniej bym
                                        nie przeczytal...i nie mam powodu temu nie wierzyc
                                        tylko dlatego bo bezlitosnie cos tam krytykuja...
                                        prawicowsc...szczegolnie ta klerykalna ma tyle ze swiatlymi ludzmi wspolnego co drMengele z leczeniem wiezniow w Auschwitz...PiS to takie NSDAP (socjal pisowcy przeciez tez zawarli w swoim programie) ...czarni poparli te partie bo liczyli na nastepne przywileje i inne korzysci...partie prawicowe te w Polsce..to uczesne i ubrane ladnie koltuny...nic wiecej...nic dobrego...

2.jakos nie wierze w te twoje wspolczucie...swiatly
                                        katolik...swiatly ...jakos to nie pasuje do katolika
                                        ale jak i ty tak i ja mamy prawo do swoich odczuc...
                                        tyle wypowiedzi ksiezowskich sie naczytalem, ze niepowiedzialbym , ze sa to swiatli ludzie...publicznych wypowiedzi...biskupow i tych co nizej...pozostal niesmak...i zle wrazenie...jakie to na mnie wywarlo...takze operujemy chyba roznymi definicjami...swoje chwalisz...to wszystko...dopoki swiatly wciaz oznacza cos pozytywnego...
                                        Co do rozumu to nie powiem...czarnym nie brakuje rozumu zeby te glupie panstwo doic i okradac...albo zwyczajnie panstwo jest tak glupie ze kosciol watytkanski nie potrzebuje byc az tak rozumny...nadal bedac wystarczajaco rozumnym ;) natomiast do do swojej katolickiej ideologi...no to kosciol jest nierozzumny...czego dowodem sa fakty historyczne...ktore raczej nie swiadcza o swiatlosci kosciola szczegolnie watykanskiego...co widac nawet teraz...i to jeszcze bardziej odkad Ziemia stala sie mala wioska i wiesci z jej jednego konca na drugi biegna z bardzo duza szybkoscia...jakie wiesci coz...nienajlepsze...ale to wina samego kosciola..sam sobie te baty krecil i kreci nadal...
                                        3.to prawda , ze muslimy sie nie asymiluja...tez sie dziwie jak to sie stalo, ze ich tyle Francuzi nawpuszczali...troche to bylo skutkiem prob utrzymania kolonii... ale wy nie jestescie wcale bezpieczniejsi..o czym swiadczy historia az do II WŚ..i protestantyzm...i watykanowcy ( jak stalinowcy co? ;) ) rowno podnosili lapy w faszystowskim pozdrowieniu...czego dowodem jest masa zdjec i dokumentow...jak cieple stosunki laczyly tzw stolice apostolska i III Rzesze...byly wielkie plany...nie przeszkadzalo im to co Hitler soba reprezentowal...choc w duzej czesci mial poglady zbiezne z watykanowcami...szczegolnie co do tzw kwewstii zydowskiej...pogromow zydow przeciez bylo bez liku...i tylko debil bedzie temu przeczyl...takze kosciol watykanski jest ojcem chrzestnym tego ludobojstwa...zydzi dobrze to wiedza ale nie mowia tego glosno...nie chca draznic...sa bardziej wyrozumiali i inteligentbiejsi niz bezczelny kler katolicki...
                                        takze nie dziwie sie , ze ultrakatole czuja sie zagrozeni...to normalne ze przestepca boi sie...
                                        nic z nie wynika z niczego...nie da sie nienawidzic albo kochac tak ad hoc...musi cos byc co daje temu poczatek...
                                        chrzescijanstwo wyrasta z tego samego pnia co islam tak wiec...mentalnie jest bardzo bliskie...jednak w dobie krucjat kraje muzulmanskie staly cywilizacyjnie wyzej...od kazdego owczesnego panstwa eurpejskiegi ...tolerancja byla nieporownalnie wieksza niz to bylo w Europie...dopiero krucjaty to zmienily....

4.z tym dofinansoaniem...kosciol zgodzil sie..powiadasz...rozumiem , ze urzedale blagali czarnych na kolanach bierzcie bierzcie a czarni nie nie nie blagamy was nie dawajcie nam tego ciezkiego szmalu bo zrobimy blad i nas ludzie znienawidza...ale coz ulegli biedacy namowom i teraz cierpia...
                                        nie gadaj takich bzdur publicznie bo sie osmieszysz ..ten szmal ktory oni czerpia od panstwa niemal z niepochamowana chciwoscia to jeden z ich warunkow pewnej umowy...poza tym ciagle dostaja od usluznych politikierow na panstwowych stnowiskach nieruchomosci z 99% bonifikata....inni musza je nabywac za100% wartosci...powiesz prawo...ale prawo jakie?...te 99% to sa wlasnie miedzy innymi ukradzione Polsce pieniadze...sumienia trzeba nie miec zebay tak postepowac...i to sie zgadza ,czarni nie maja sumien...im sie tylko wydaje , ze maja...lub wydaje sie to tej szarej trzodzie co sie spedza co niedziele do kosciola...

5.Co do koscielnych agentow SB to mozna boki zrywac...trzeba przyznac ze SB byla dobra sluzbo skoro nawet JPII mial w swoim najblizszym otoczniu agenta...swego czasu wiele o tym pisano...jednym z podejrzanych byl sam padre Dziwisz..i cos tam na niego wskazuje...poza tym bylo ich wiecej...poza tym sa tasmy z nagran ...i zdjecia ...zeznania...o drugim zyciu Wojtyly o jego przyjaciolce od serca i matce jego dziecka...nawet nagrali nicne igraszki...przyszlego papieza....jednak kiedy Lolek zostal kardynalem odtracil kochanke...czym wpedzil ja w alkoholizm i gleboka depresje...ale to tak na marginesie...ma ponad 300 pomnikow w samej Polsce niech ma hipokryta...to taki swoisty pomnik tej katilickiej obludy i zaklamania...nic nowego w sumie

6.nie raz widzialem ludzi zalamanych i bezradnych i tak sie sklada , ze 96% ;) znich to byli katolicy...takze to zaden argument...zreszta co to za idea...robic z ludzi dziadow proszalnych...
                                        odpornosc inaczej sie zdobywa...wiem to ze swojego skromnego doswiadczenia... zyciem nie raz juz zaryzykowalem...bez przesady to mowie...

7.chrzescijanstwo ma wiele twarzy...jedna z nich to upiorna morda ludobojcy...na co sa dowody historyczne....bardzo ich wiele...

8.Obejrzyj Agore...fajnie zrobiony...poczatki chrzescijanstwa i jego "pokojowego" wspolistnienia...wzor tolerancji i milosci do bilzniego...ze tak powiem...

9.poziom wzburzenia...wynika tez z kumulacji codziennych trudow...akurat tak sie zlozylo, ze pisanie odpowiedzi na pobozne wywody dodatkowo mnie nadwyrezylo ;) ale dziekuje za troske...tak to odebralem przynajmniej...:)

10. Co do Dziwisza...Pershinga...Glódzia...Slowika...Paetza...Masy...Rydzyka ...Nikosia...i innych to mozesz zglosic sie do redakcji Nie(rowniez i FiM) i poprosic o mumery archiwalne ...napewno Ci pomoga ...nie ma sensu zebym je przepisywal ...i w sumie to nieelegancko dopuszczac sie plagiatu...jak jakis ksiadz doktor czy inny duchowny z tytulem prof...bodajze z KULu on byl...juz nie mowiac o tematach tych...ze tak powiem zartobliwie prac naukowych...ale to juz inna historia...takze tam znajdziesz wszystko co napewno sie Tobie nie spodoba..a co ma oparcie w faktach i dokumentach...

11. podtrzymuje teze co do zdrady jakiej sie dopuscil kosciol watykanski wobec Narodu Polskiego...twoje oburzenie moge tlumaczyc tylko jednym...niedotarles do zrodel...nie wiem tylko dlaczego?....rozumiem, ze jestes wstrzsniety...ale pretensje kieruj nie do mnie tylko do Piusa XII owczesnego paieza...przykro mi...ale nie mozna pomijac nawet takich...wstydliwych tematow...jesli ceni sie prawde...nie sa to groteskowe pomowienia...nie napisalbym tego gdyby to nie byla prawda...az taki wredny nie jestem...

p.s. nie zaluj mnie :)...ja zawsze szedlem pod prad...za komuny w liceum za pytania do historyka (byl w PZPR) na temat tzw bialych plam (m.in o Zbrodnie Katynska) niezle mi sie oberwalo...i chociaz bardzo lubilem historie i wiedzialem duzo wiecej niz przecietny uczniak ...(do dzisiaj czytam do poduszki)...to moglem na rzesach stanac...a i tak mialem zawsze na koniec troje...tak bardzo komuchowi podpadlem...na swiadectwie maturalnym...tez 3 ...co zanizylo mi punktacje...i mialem zero za swiadectwo...na szczescie mi to nie zaszkodzilo...dostalem sie tam gdzie chcialem...
                                        dzisiaj takimi komuchami sa katecheci...dzis oni pelnia te sama role co ci owczesni straznicy ideologi...rownaja wszystkich do szeregu...kaza wszystkim wcinac czarna polewke...czy to komus smakuje czy nie...takie sa dzisiaj szkoly...takimi je uczynił kosciol watykanski...wiele sie o tym naczytalem...bardzo zle sie dzieje w polsich szkolach...na
                                      • kotekali Re: I kolejna odpowiedź. cd 09.09.10, 19:44
                                        naczytalem...bardzo zle sie dzieje w polsich szkolach...najogolniej mowiac...dlatego znow musze isc pod prad (taki juz jestem hahaha)...wtedy czerwonej...dzis czarnej rzeki...jestem na nie ...temu co czarni wyprawiaja...z Polska...bo mi wstyd...kiedy jestem za granica...
                                      • kotekali Re: I kolejna odpowiedź cd 1 09.09.10, 19:46
                                        1. wiedza potoczna...a coz w tym zlego ?
                                        mozna pieknie mowic i klamac przy tym swiadomie
                                        lub nie...jesli robisz to nieswiadomie...coz brak
                                        oczytania...(nie sadze jednak abys nie byl oczytany,
                                        jestes nawet bardziej oczytany ode mnie :) )
                                        jesli swiadomie...masz spaczony charakter.
                                        ja nie napisalem tu niczego o czym wczesniej bym
                                        nie przeczytal...i nie mam powodu temu nie wierzyc
                                        tylko dlatego bo bezlitosnie cos tam krytykuja...
                                        prawicowsc...szczegolnie ta klerykalna ma tyle ze swiatlymi ludzmi wspolnego co drMengele z leczeniem wiezniow w Auschwitz...PiS to takie NSDAP (socjal pisowcy przeciez tez zawarli w swoim programie) ...czarni poparli te partie bo liczyli na nastepne przywileje i inne korzysci...partie prawicowe te w Polsce..to uczesne i ubrane ladnie koltuny...nic wiecej...nic dobrego...

2.jakos nie wierze w te twoje wspolczucie...swiatly
                                        katolik...swiatly ...jakos to nie pasuje do katolika
                                        ale jak i ty tak i ja mamy prawo do swoich odczuc...
                                        tyle wypowiedzi ksiezowskich sie naczytalem, ze niepowiedzialbym , ze sa to swiatli ludzie...publicznych wypowiedzi...biskupow i tych co nizej...pozostal niesmak...i zle wrazenie...jakie to na mnie wywarlo...takze operujemy chyba roznymi definicjami...swoje chwalisz...to wszystko...dopoki swiatly wciaz oznacza cos pozytywnego...
                                        Co do rozumu to nie powiem...czarnym nie brakuje rozumu zeby te glupie panstwo doic i okradac...albo zwyczajnie panstwo jest tak glupie ze kosciol watytkanski nie potrzebuje byc az tak rozumny...nadal bedac wystarczajaco rozumnym ;) natomiast do do swojej katolickiej ideologi...no to kosciol jest nierozzumny...czego dowodem sa fakty historyczne...ktore raczej nie swiadcza o swiatlosci kosciola szczegolnie watykanskiego...co widac nawet teraz...i to jeszcze bardziej odkad Ziemia stala sie mala wioska i wiesci z jej jednego konca na drugi biegna z bardzo duza szybkoscia...jakie wiesci coz...nienajlepsze...ale to wina samego kosciola..sam sobie te baty krecil i kreci nadal...
                                        3.to prawda , ze muslimy sie nie asymiluja...tez sie dziwie jak to sie stalo, ze ich tyle Francuzi nawpuszczali...troche to bylo skutkiem prob utrzymania kolonii... ale wy nie jestescie wcale bezpieczniejsi..o czym swiadczy historia az do II WŚ..i protestantyzm...i watykanowcy ( jak stalinowcy co? ;) ) rowno podnosili lapy w faszystowskim pozdrowieniu...czego dowodem jest masa zdjec i dokumentow...jak cieple stosunki laczyly tzw stolice apostolska i III Rzesze...byly wielkie plany...nie przeszkadzalo im to co Hitler soba reprezentowal...choc w duzej czesci mial poglady zbiezne z watykanowcami...szczegolnie co do tzw kwewstii zydowskiej...pogromow zydow przeciez bylo bez liku...i tylko debil bedzie temu przeczyl...takze kosciol watykanski jest ojcem chrzestnym tego ludobojstwa...zydzi dobrze to wiedza ale nie mowia tego glosno...nie chca draznic...sa bardziej wyrozumiali i inteligentbiejsi niz bezczelny kler katolicki...
                                        takze nie dziwie sie , ze ultrakatole czuja sie zagrozeni...to normalne ze przestepca boi sie...
                                        nic z nie wynika z niczego...nie da sie nienawidzic albo kochac tak ad hoc...musi cos byc co daje temu poczatek...
                                        chrzescijanstwo wyrasta z tego samego pnia co islam tak wiec...mentalnie jest bardzo bliskie...jednak w dobie krucjat kraje muzulmanskie staly cywilizacyjnie wyzej...od kazdego owczesnego panstwa eurpejskiegi ...tolerancja byla nieporownalnie wieksza niz to bylo w Europie...dopiero krucjaty to zmienily....

4.z tym dofinansoaniem...kosciol zgodzil sie..powiadasz...rozumiem , ze urzedale blagali czarnych na kolanach bierzcie bierzcie a czarni nie nie nie blagamy was nie dawajcie nam tego ciezkiego szmalu bo zrobimy blad i nas ludzie znienawidza...ale coz ulegli biedacy namowom i teraz cierpia...
                                        nie gadaj takich bzdur publicznie bo sie osmieszysz ..ten szmal ktory oni czerpia od panstwa niemal z niepochamowana chciwoscia to jeden z ich warunkow pewnej umowy...poza tym ciagle dostaja od usluznych politikierow na panstwowych stnowiskach nieruchomosci z 99% bonifikata....inni musza je nabywac za100% wartosci...powiesz prawo...ale prawo jakie?...te 99% to sa wlasnie miedzy innymi ukradzione Polsce pieniadze...sumienia trzeba nie miec zebay tak postepowac...i to sie zgadza ,czarni nie maja sumien...im sie tylko wydaje , ze maja...lub wydaje sie to tej szarej trzodzie co sie spedza co niedziele do kosciola...

5.Co do koscielnych agentow SB to mozna boki zrywac...trzeba przyznac ze SB byla dobra sluzbo skoro nawet JPII mial w swoim najblizszym otoczniu agenta...swego czasu wiele o tym pisano...jednym z podejrzanych byl sam padre Dziwisz..i cos tam na niego wskazuje...poza tym bylo ich wiecej...poza tym sa tasmy z nagran ...i zdjecia ...zeznania...o drugim zyciu Wojtyly o jego przyjaciolce od serca i matce jego dziecka...nawet nagrali nicne igraszki...przyszlego papieza....jednak kiedy Lolek zostal kardynalem odtracil kochanke...czym wpedzil ja w alkoholizm i gleboka depresje...ale to tak na marginesie...ma ponad 300 pomnikow w samej Polsce niech ma hipokryta...to taki swoisty pomnik tej katilickiej obludy i zaklamania...nic nowego w sumie

6.nie raz widzialem ludzi zalamanych i bezradnych i tak sie sklada , ze 96% ;) znich to byli katolicy...takze to zaden argument...zreszta co to za idea...robic z ludzi dziadow proszalnych...
                                        odpornosc inaczej sie zdobywa...wiem to ze swojego skromnego doswiadczenia... zyciem nie raz juz zaryzykowalem...bez przesady to mowie...

7.chrzescijanstwo ma wiele twarzy...jedna z nich to upiorna morda ludobojcy...na co sa dowody historyczne....bardzo ich wiele...

8.Obejrzyj Agore...fajnie zrobiony...poczatki chrzescijanstwa i jego "pokojowego" wspolistnienia...wzor tolerancji i milosci do bilzniego...ze tak powiem...

9.poziom wzburzenia...wynika tez z kumulacji codziennych trudow...akurat tak sie zlozylo, ze pisanie odpowiedzi na pobozne wywody dodatkowo mnie nadwyrezylo ;) ale dziekuje za troske...tak to odebralem przynajmniej...:)

10. Co do Dziwisza...Pershinga...Glódzia...Slowika...Paetza...Masy...Rydzyka ...Nikosia...i innych to mozesz zglosic sie do redakcji Nie(rowniez i FiM) i poprosic o mumery archiwalne ...napewno Ci pomoga ...nie ma sensu zebym je przepisywal ...i w sumie to nieelegancko dopuszczac sie plagiatu...jak jakis ksiadz doktor czy inny duchowny z tytulem prof...bodajze z KULu on byl...juz nie mowiac o tematach tych...ze tak powiem zartobliwie prac naukowych...ale to juz inna historia...takze tam znajdziesz wszystko co napewno sie Tobie nie spodoba..a co ma oparcie w faktach i dokumentach...

11. podtrzymuje teze co do zdrady jakiej sie dopuscil kosciol watykanski wobec Narodu Polskiego...twoje oburzenie moge tlumaczyc tylko jednym...niedotarles do zrodel...nie wiem tylko dlaczego?....rozumiem, ze jestes wstrzsniety...ale pretensje kieruj nie do mnie tylko do Piusa XII owczesnego paieza...przykro mi...ale nie mozna pomijac nawet takich...wstydliwych tematow...jesli ceni sie prawde...nie sa to groteskowe pomowienia...nie napisalbym tego gdyby to nie byla prawda...az taki wredny nie jestem...

p.s. nie zaluj mnie :)...ja zawsze szedlem pod prad...za komuny w liceum za pytania do historyka (byl w PZPR) na temat tzw bialych plam (m.in o Zbrodnie Katynska) niezle mi sie oberwalo...i chociaz bardzo lubilem historie i wiedzialem duzo wiecej niz przecietny uczniak ...(do dzisiaj czytam do poduszki)...to moglem na rzesach stanac...a i tak mialem zawsze na koniec troje...tak bardzo komuchowi podpadlem...na swiadectwie maturalnym...tez 3 ...co zanizylo mi punktacje...i mialem zero za swiadectwo...na szczescie mi to nie zaszkodzilo...dostalem sie tam gdzie chcialem...
                                        dzisiaj takimi komuchami sa katecheci...dzis oni pelnia te sama role co ci owczesni straznicy ideologi...rownaja wszystkich do szeregu...kaza wszystkim wcinac czarna polewke...czy to komus smakuje czy nie...takie sa dzisiaj szkoly...takimi je uczynił kosciol watykanski...wiele sie o tym naczytalem...bardzo zle sie dzieje w polsich szkolach...na
                                        • zzasadami Mniej "magla". 10.09.10, 10:30
                                          1. "wiedza potoczna" Chyba zbyt delikatnie się wyraziłem. Więc niniejszym to czynię : "wiedza z magla". "PiS to takie NSDAP" - Czy to nie przesada i to obrazajaca wielu wyborców głosujących na Kaczyńskiego w ostatnich wyborach? Zastanów się, przemyśl. A poza tym zbytnie rozemocjonowanie i przesadzanie nie przystoi facetowi. Nie "klerykalni", ale wierzący, dobrze wykształceni, zamożni (często posiadający własny biznes). Tak z takimi katolikami mam do czynienia.
                                          2."no to kosciol jest nierozzumny...czego dowodem sa fakty historyczne...ktore raczej nie swiadcza o swiatlosci kosciol a szczegolnie watykanskiego" Emocje, emocje, a faktów brak.
                                          "tolerancja byla nieporownalnie wieksza [w islamie] niz to bylo w Europie...dopiero krucjaty to zmienily.... - No na pewno! Zdobywca Aleksandrii kalif Omar kazał spalić wszystkie znalezione papirusy, bo: „literatura sprzeczna z Koranem jest szkodliwa, a zgodna z Koranem – zbyteczna.”
                                          3. i 11."czego dowodem jest masa zdjec i dokumentow...jak cieple stosunki laczyly tzw stolice apostolska i III Rzesze...byly wielkie plany...nie przeszkadzalo im to co Hitler soba reprezentowal...choc w duzej czesci mial poglady zbiezne z watykanowcami...szczegolnie co do tzw kwewstii zydowskiej...pogromow zydow przeciez bylo bez liku...i tylko debil bedzie temu przeczyl...takze kosciol watykanski jest ojcem chrzestnym tego ludobojstwa" - Taa. Kilka zdjęć, kilku biskupów popierających Hitlera na początku jego rządów, później protesty (episkopat niemiecki, prześladowania duchownych w stylu bolszewickim, encyklika Mit Brennender Sorge). Kościół protestancki szedł na większą współpracę. No, ale co ja będę pisał. Do ciebie przemawia "wiedza z magla", choć pozbawiona faktografii operuje językiem negatywnych emocji, które Ty tak lubisz. Poza tym mam swoje lata i jestem uodporniony na argumenty: „i tylko debil będzie temu przeczył”. Krasnale to ludobójcy i tylko debil będzie temu przeczył!
                                          4 i 5. Powtarzam kardynalne :) błędy Kościoła. Twój rozemocjowany komentarz nic nie wnosi.
                                          6. W sprawie przełamywani trudności życiowych mam inne doświadczenia. „Pan mym pasterzem i niczego mi nie braknie” /cytat z pamięci , może niedokładny ale oddaje sens/.
                                          7. „...jedna z nich to upiorna morda ludobojcy...na co sa dowody historyczne....bardzo ich wiele...” Krasnale, to ludobójcy, na co są dowody historyczne… bardzo ich wiele…”
                                          8. Czytałem recenzję – zbyt jednostronnie lewicowo – antyreligijny. Jak puszcza w TV, może obejrzę.
                                          10. NIE i FiM – Jedyni sprawiedliwi mający dokumenty w sprawach ” powiązań „Dziwisza...Pershinga...Glódzia...Slowika...Paetza...Masy...Rydzyka Nikosia.” Każdy prokurator po przeczytaniu udokumentowanego (a nie „udokumentowanego” jak w NIE) artykułu powinien wszcząć sprawę. Ciekawe jak wytłumaczysz, że „przestępstwa” duchownych nie trafiły na salę rozpraw?
                                          Ad. P.S. Ten pierwszy etap Twego życia doceniam. Czapki z głów Panowie! Później się zagubiłeś i efekty widzimy dziś.
                                          • kotekali Re: Mniej "magla". 10.09.10, 12:24
                                            1. schizofrenia...warosci...tu biznes ...tam katolik...chociaz katolik...w sumie co on ma z Jezsem wspolnego...? nikt juz tak jak Jezus nie da rady zyc w tym swiecie :) Pis to faszyzujaca partyja radyja...nie ma co sie obrazac...no chyba ,ze na Pis ze jest taki a nie inny....
                                            emocje...;) zestawienie jest jaknajbardziej na miejscu....
                                            2.bede ci fakty przytaczal...sa...nie boj sie... :)
                                            3. wtedy ty naprawde masz braki...w sumie dosc jednostronny jestes...jak pies uwiazany do katolickiej budy...dalej jak lancuch ma zasieg nie siegasz...
                                            papirusy...pewnie tak...ale dokladnie tak samo postepowali twoi religijni protoplasci...wiec nie oburzaj sie...hipokryzja...kilka zdjec...plujesz w twarz milionom pomordowanych....
                                            pomniejszaj...coz ci pozostalo.... :) negatywne emocje....zostaw sobie te socjo technike dla innych...moze gdzies na wiejskiej parafii...
                                            4. 5. emocje powiadasz :) tak oblesnie opisales "te krzywde" na kosciele, ze musialem lopatologicznie to przedstwaic....dobrze wiadomo ze czarni mieli swoje zadania...
                                            6.znow plujesz ofiarom w twarz...a moze pochodzilbys w hiszpanskich butach co? tylko za swoje przekonania i poglady ma ksztalt spoleczenstwa co? na szczescie mamy cywilizacje...i jaka taka wolnosc slowa....z ktorej i kosciol katolicki korzysta chociaz przez prawie calosc swojego istnienia...zakazywal i zabijal za to...emocje powiadasz...potrafisz tylko zaprzeczac...i umniejszac....faktow...jest az nadto...
                                            6. o ile pamietam...psalm dawida...23? " The Lord is my shepherd I shall not be in want..." znam lubie go....ale czarni maja swoja ..."chociazbym bladzil czarna dolina ...zla sie nie ulekne...bo nie ma tam wiekszego sukinsyna ode mnie..." oto wersja kosciola watykanskiego...

7.musisz wzywac krasnale na pomoc....juz sie argumenty koncza widac...
                                            8.oczywiscie...ze lewicowy...jak chrzescijanstwo...wiec w czym problem? :)
                                            zamordownie kobiety ktora byla wybitnym naukowcem to taki tam szczegolik...w sumie nic...w koncu to bylo jakies 1600 lat temu....czyli nieprawda...ale tylko dla takich jak ty...
                                            10. no wlasnie...dlaczego nie wszczynaja...duzo szwindli ma posmak obyczajowy a i tez wiele mowi o mentalnosci,moralnosci kleru...o ktorej juz nie bede wspominac....ile razy mozna...jezeli jestes taki hermetyczny coz ja moge na to poradzic...

p.s.troche sie otworzylem :)....sorki za to...ale tak mi sie wydaje , ze jeszcze beda z Ciebie ludzie....tylko szerzej otworz oczy....moze nie jestes az taki zly jak sie malujesz....i nie ciagnijmy juz tego...bo inaczej sprostowniom nie bedzie konca :) poprostu ty masz swoja wizje...a ja swoja...w sumie to nawet fainie mi sie z toba dyskutowalo...sorki za niewybredne slownictwo...ale czasem tak trzeba...milego dnia....
                                            • karbat Re:Hitlera fascynowal 10.09.10, 12:54
                                              kosciol , religia , chrzescijanstwo -
                                              podziwil PRAKTYCZNA nietolerancje wiary chrzescijanskiej ,
                                              autorytaryzm ,brak demokracji w kosciele katolickim jego hierarchiczne struktury ( mein kampf) .

Hitler w klasztorze katolickim spiewal w chorze wychwalahjac boga katolikow .
                                              Hitler zawarl z Watykanem przymiererze - podpisal z Watykanem konkordat .
                                              Hitler wprowadzil powszechne lekcje religii w szkolach .
                                              Hitler wiedzial doskonale jak katolikow moze wypuscic na bolszewikow z blogoslawienstwem Watykanu .
                                              katolicki Watakan sprzymierzyl sie z bandyta by osiagniac swe cele.
                                              • zzasadami Bajki 10.09.10, 14:25
                                                1. "Hitlera fascynowal kosciol , religia , chrzescijanstwo -
                                                > podziwil PRAKTYCZNA nietolerancje wiary chrzescijanskiej ,
                                                > autorytaryzm ,brak demokracji w kosciele katolickim jego hierarchiczne struktu
                                                > ry ( mein kampf) ." Tak opowiadali na www.racjonalista, czy sam doczytałeś?
                                                2. "Hitler w klasztorze katolickim spiewal w chorze wychwalahjac boga katolikow ." jako dziecko czy jako fuehrer?
                                                3." Hitler zawarl z Watykanem przymiererze - podpisal z Watykanem konkordat ." Ha, ha, ha! specjalisci od prawa miedzynarodowego państwowego tarzaja się ze śmiechu. Umowa miedzypaństwowa - konkordat, to przymierze!. A konwencja haska to dwustronna umowa cywilnoprawna.
                                                4. "Hitler wiedzial doskonale jak katolikow moze wypuscic na bolszewikow z blogoslawienstwem Watykanu ." No jak? Z tym błogosławieństwem to "Eeeee, idze, idze bajoku" jak to u nas mówią. setny raz, to błogosławieństwo Watykanu i nul faktów.
                                                5. O religii. Nie wiem czy religii nie było w Republice Weimarskiej. Skoro wiesz lepiej, to udowodnij.
                                                • kotekali Re: Bajki 10.09.10, 17:05
                                                  mozna sie czepiac slowek ale to nie zmienia postaci rzeczy....nie mozna lekcewazyc....nazywac tego bajkami tylko dlatego , ze watykanowcom jest nie wygodne tak bardzo....tu niby milosc itd...a okazuje sie , ze prowadza twrada polityke wplywow i walke o wladze....aby to osiagnac sprzymierza sie ze wszstkim i wszystkimi ...nawet z diablem a co dopiero z Hitlerem...
                                                  lekcewazenie faktow co do wspierania nazizmu i pedzeniu ku wojnie ....moze grozic nastepnym ludobojstwem na skale globalna....aby tego uniknac i zaoszczedzic cierpien niewinnym....nie mozna tego lekcewazyc....inaczej znow sie to wszystko powtorzy....

-lekarz musi znac wszystkie objawy by postawic wlasciwa diagnoze - zatajenie niektorych obajwow...lub nieprawdziwe dane....to bledna diagnoza....a co zatym idzie...nawrot choroby...a nawet smierc pacjenta... - lopatologia ale coz ....jak inaczej trafic nie mozna...
                                                  • zzasadami Re: Bajki 10.09.10, 19:18
                                                    Elegancko powiedziałeś mi: „Cześć", więc nie odpowiadałem na Twój wpis. Teraz sam zaczynasz, wiec uznaję, ze chcesz kontynuować.
                                                    "nazywać tego bajkami tylko, dlatego, ze watykanowcom jest nie wygodne" - Nie. Bo to jest sprzeczne z wiedzą naukową. Historycy tego okresu nie dzielą, sie według wyznawania czy nie religii. Dzielą sie na rzetelnych i nierzetelnych.
                                                    "lekceważenie faktów, co do wspierania nazizmu i pędzeniu ku wojnie" - Fakty, fakty nie mitologia.
                                                  • kotekali Re: Bajki 10.09.10, 23:25
                                                    sa fakty...sa..takie zaprzeczanie nic nie pomoze...ani pisanie ze lewacy...racjonalisci...itd...bo kto ma o tym pisac...kosciol...przeciez te najwazniejsze archiwa dotad sa posd kluczem...dlaczego?
                                                  • zzasadami Nie bajki, a dyrdymały. 11.09.10, 01:24
                                                    "przeciez te najwazniejsze archiwa dotad sa posd kluczem...dlaczego?" Nie wiem dlaczego. Wiem, że to nie powód by wymyslać wygodne dla siebie dyrdymały. Nie ma dowodów, nie ma faktow "co do wspierania nazizmu i pędzeniu ku wojnie." ze strony papiestwa. I koniec!
                                                  • krytykantka07 a jednak Hitler miał błogosławieństwo papieża 10.09.10, 23:58
                                                    Nie obchodzą mnie tzw. fakty, bo takich nigdy nie będzie.
                                                    Papież musiał znać przepowiednie fatimskie, a trudno powiedzieć, aby Rosja była już nawrócona.
                                                    Maryja wszak powiedziała, że jeśli Rosja nie uwierzy i nie nawróci się to na świat przyjdzie kolejna wojna, wtedy jej serce zatriumfuje, a Rosja padnie do stóp papieża.
                                                    To było wszystko, czego papież żądał...
                                                    A Hitler mógł mu rzucić pod nogi Rosję.
      • seth.destructor Re: Delikatni i subtelni. 04.09.10, 23:08
        To znaczy, że miałeś jakieś grzechy na sumieniu? No, nieprawdopodobne...
      • m.ocna Re: Delikatni i subtelni. 05.09.10, 03:29
        Dokładnie tak myśli każde 8 - 9 dziecko:

Oto znajdę się za chwile jako pełnoprawny we Wspólnocie Kościoła Powszechnego.
        W imieniu Chrystusa i Wspólnoty Kościoła kapłan przyjmuje wyznanie grzechów!
    • seth.destructor Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 04.09.10, 23:14
      Sama idea takiej spowiedzi jest bezsensowna. Bo jak zrobiłem coś źle wobec jakiejś osoby, to dopóki
      jej nie przeproszę i nie zadośćuczynię - podzielenie się tym "sekretem" z księdzem nie powoduje, że ta
      osoba będzie się czuła mniej skrzywdzona.
      Daje mi jedynie wrażenie bezkarności.

Widać to na przykładzie księży, którzy popełnili przestępstwo. Oni zupełnie nie rozumieją idei
      zadośćuczynienia (zwłaszcza jeśli jest to przestępstwo spoza prawa kanonicznego) i myślą, że
      wyklepanie paru modlitw załatwia sprawę...
      • karbat Re: Pierwsza spowiedź czyli wulgarny gwałt na psy 10.09.10, 18:15
        W 1215 Sobór laterański IV wprowadził do dziś obowiązujące przepisy dotyczące pokuty, tj. obowiązek spowiedzi przynajmniej raz w roku w czasie wielkanocnym oraz tajemnicę spowiedzi. Dopiero w XVI w. wprowadzone zostały powszechne dziś konfesjonały.

w XIII w . kosciol wprowadza system kapowania , na siebie samego i innych .
        W XVI w . zmodernizowno ten system , ludzie maja sie ponizac - padac na kolana bez patrzenia w oczy rozmowcy , przed facetem zamknietym w budce .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka