aeki 06.01.11, 10:10 bi.gazeta.pl/im/6/8894/m8894096.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aeki Re: GDZIE PANI MA ROZUM ?? 06.01.11, 10:15 bi.gazeta.pl/im/9/6309/m6309929.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: GDZIE PANI MA ROZUM ?? 06.01.11, 10:27 i słusznie.... nie ma sensu gadać z kimś, kto ma tylko epitety i bezpodstawne zarzuty... kto jak kto, ale i Nowak i Wolniewicz bardzo się starają w swoich wypowiedziach przedstawiać konkretne dowody, konkretne zdarzenia o których mówią. aeki? jesteś miłośnikiem ojca dyrektora jak widzę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: GDZIE PANI MA ROZUM ?? 06.01.11, 10:23 faktycznie, gdzie mają rozum ci, którzy twierdzą, że Jasna Góra z pielgrzymów ma miliardy? Tam za wstęp się nie płaci! A pielgrzymi jednak rozdeptują, śmiecą, ich oddechy powodują zawilgocenie ścian (sama widziałam jak strugi wilgoci płynęły po ścianach) - to wszystko trzeba remontować, sprzątać, naprawiać.... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Pielgrzymi powinni płacić za 06.01.11, 11:12 wstep do Czestochowy! I to nie 4 a 40zł! Do kasy dostarczyciela usługi oczywiscie! Z jakiej racji miasto ma czerpać korzyści z pracy klasztoru? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Pielgrzymi powinni płacić za 06.01.11, 11:49 Ano z takiej, że kto remontuje obiekty kościelne? Kościół czy Państwo? A skoro Państwo, to Państwo powinno zadbać by tabuny ludzi, którzy powodują stopniowe acz nieuchronne niszczenie zabytków płaciły tyle, by można je było od czasu do czasu wyremontować. Proste. Jak idzisz na wycieczkę do Zamku Królewskiego to płacisz znacznie więcej niż 4 złote. No chyba, że kompleks klasztoró na JG jest remontowany za pieniądze Kościoła, a ten nie ubiega się o dotacje państwowe. Wówczas opłata jest zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Częstochowa składa się z samych kościołów? 06.01.11, 15:17 Bo za wstęp do Zamku płacimy w Zamku, a nie na rogatkach Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Częstochowa składa się z samych kościołów? 06.01.11, 15:24 Bardzo przenikliwa uwaga! Należałoby pobierać podatek w okolicach klasztornych zatem. Albo od zorganizowanych wycieczek pielgrzymów. To by się dało zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Częstochowa składa się z samych kościołów? 06.01.11, 18:14 Założycielowi tego wątku zależało raczej na formie odpowiedzi z radia. Znamienne jest , że puszczają nerwy duchownemu, gdy mowa jest o tym że 4 zł ma iść na miasto, a nie do zboru. Miasto akurat musi drogi remontować i śmieci wywozić po pątnikach, którzy w czasie 1 dniowej wizyty, żywią się ze słoików, hoteli i kawiarni nie okupują. Puszek, ba, puch w klasztorze jest multum. A pielgrzymi jednak rozdeptują, śmiecą, ich oddechy powodują zawilgocenie ścian (sama widziałam jak strugi wilgoci płynęły po ścianach) - to wszystko trzeba remontować, sprzątać, naprawiać.... Rozdeptują i śmiecą w mieście. Najbardziej rozśmieszyły mnie te oddechy powodujące zawilgocenie ( autorka widziała strugi, czy oddechy ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Częstochowa składa się z samych kościołów? 06.01.11, 18:27 aeki napisał: > Miasto akurat musi drogi remontować i śmieci wywozić po pątnikach, którzy w cza > sie 1 dniowej wizyty, żywią się ze słoików, hoteli i kawiarni nie okupują. zgadza się. Dlatego od każdego gościa, również nie pielgrzyma, trzeba pobierać myto. ( autorka wid > ziała strugi, czy oddechy strugi płynące po ścianach. Okropieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A kogo obchodzi to debilne radio!? 06.01.11, 19:52 chyba tylko ateistów ktorym brakuje innych podniet! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Opłada za wstep do Zamku idzie 06.01.11, 19:51 do kasy zamku własnie a nie do kasy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Opłada za wstep do Zamku idzie 06.01.11, 20:01 No ale Zamek jest państwowy, a klasztor nie. ALe Pańswo go remontuje. To na co te pieniądze powinny iść i do kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr To niech państwo wykresli obiekty sakralne z 06.01.11, 19:50 listy zabytkow. Wtedy konserwator nie bedzie się wchrzaniał i remonty bedą kosztowały 1/10 tego co teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: To niech państwo wykresli obiekty sakralne z 06.01.11, 20:02 Hehe, już widzę jaki raban by się podniósł. To byłby atak na Kościół i chrześcijaństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Co do meritum 07.01.11, 07:59 Co prawda w Czestochowie nie ma kopalń, ale nie jest tak, ze miasto zyje tylko z pielgrzymów: "Częstochowa jest głównym ośrodkiem Częstochowskiego Okręgu Przemysłowego, trzeciego co do wielkości w województwie śląskim. Od średniowiecza rozwijał się tu przemysł metalowy, dzięki licznemu występowaniu rud żelaza. Do największych i najbardziej znanych zakładów przemysłowych na terenie miasta należą: ISD Huta Częstochowa – jedna z największych hut stali w Polsce[33] TRW Automotive – producent systemów bezpieczeństwa do samochodów[34] Brembo Poland – wytwarzający elementy układów hamulcowych[35] Koksownia Częstochowa Nowa – czołowy producent koksu w kraju, wyodrębniony ze struktury Huty Częstochowa[36] Guardian Industries Poland – huta szkła[37] Stölzle-Częstochowa – huta szkła artystycznego i użytkowego[38] Handel [edytuj] Centrum handlowe M1 w Częstochowie W Częstochowie znajduje się wiele hipermarketów i sklepów. Wśród hipermarketów i marketów budowlanych; znajdziemy Real z M1, Auchan, Tesco Extra, Makro Cash and Carry, OBI, Leroy Merlin, Castorama. Od 3 października 2009 otwarta jest pierwsza w regionie galeria handlowa: Galeria Jurajska. W trakcie budowy są również Carrefour, Galeria Częstochowa i IKEA." pl.wikipedia.org/wiki/Częstochowa Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Co do meritum 07.01.11, 09:16 > Co prawda w Czestochowie nie ma kopalń, ale nie jest tak, ze miasto zyje tylko > z pielgrzymów: Włodarzom miasta chodzi o to, że pielgrzymi generują koszty, a nie zyski. Wymienianie hipermarketów jakie ma znaczenie ?? Co do meritum to chodzi o agresywny ton wypowiedzi pana księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Co do meritum 07.01.11, 09:36 aeki napisał: > Włodarzom miasta chodzi o to, że pielgrzymi generują koszty, a nie zyski. =============== Bzdura. Włodarze powinni podszkolić się w ekonomii. Tłumy pielgrzynów to dla ich miasta dar niebios. To jest jak żniwa dla chlopa albo manna dla Mojżesza. Na całym świecie miejsca plegrzymek na pielgrzymach zarabiają doskonale i to bez POBIERANIA OPŁAT za wstęp. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_z_berlina Re: Co do meritum 07.01.11, 10:15 Wystarczy sobie tylko uświadomić czemu między innymi służyły relikwie świętych i jakie zażarte boje o nie toczono, prawda? Niejedno miasto właśnie pielgrzymom zawdzięcza swój rozkwit, a wielu miast bez nich nie byłoby dzisiaj na mapie… Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Co do meritum 07.01.11, 10:54 A co do meritum, to ksiądz faktycznie zachował się niegodnie. Zawsze w takich przypadkach myślę sobie czy tak zachowałby się Jezus Chrystus i wychodzi mi, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_z_berlina Re: Co do meritum 07.01.11, 11:39 0golone_jajka napisał: A co do meritum, to ksiądz faktycznie zachował się niegodnie. Zawsze w takich przypadkach myślę sobie czy tak zachowałby się Jezus Chrystus i wychodzi mi, że nie. Oczywiście z „Jezusem Chrystusem“ konsultujesz się tylko wtedy, gdy chodzi o zachowania innych, bo sam masz Go w czterech literach… Fajna metoda, typowo jajcowa, jak zresztą wszystko u Ciebie… Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Co do meritum 07.01.11, 14:54 Ja się tylko zastanawiam czy wyznawcy Jezusa Ch. postąpiliby jak postąpiłby i jak nauczał ich bóg, czy zgoła inaczej. Mnie, jako niewyznawcy, to nie obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Co do meritum 07.01.11, 18:30 Nie no, jajco, przeginasz. :-( Adminie, może byś to usunął? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Co do meritum 07.01.11, 18:46 z2006 napisał: > Nie no, jajco, przeginasz. :-( Adminie, może byś to usunął? Arcyś, pamiętaj, że rozmawiasz z niewierzącym, nastawionym antyklerykalnie. On po to tu siedzi, aby szydzić z wiary. Takie jest jego hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 19:10 > Arcyś, pamiętaj, że rozmawiasz z niewierzącym, nastawionym antyklerykalnie. Pełna zgoda > On po to tu siedzi, aby szydzić z wiary. Absolutnie nie! Ja tu siedzę by dyskutować o wierzeniach, bogach, rytuałach, światopoglądzie, a także o tym skąd się to wzięło i jak na nas wpływa. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 19:49 0golone_jajka napisał: > Absolutnie nie! Ja tu siedzę by dyskutować o wierzeniach, bogach, rytuałach, św > iatopoglądzie, a także o tym skąd się to wzięło i jak na nas wpływa. gdybym Cię nie znała, to bym może i uwierzyła. Pamiętaj, że wiele Twoich wypowiedzi juz czytałam. I odnoszę zupełnie inne wrażenie. Zresztą - nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 19:51 > I odnoszę zupełnie inne wrażenie. Zresztą - nie tylko ja. To jest cecha ludzi wierzących, którzy opinie zewnętrzne traktują jako atak na ich wiarę i przedmioty kultu. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 19:59 0golone_jajka napisał: > To jest cecha ludzi wierzących, którzy opinie zewnętrzne co innego OPINIA a co innego podśmiechujki.... czy nazwanie Eucharystii "mięskiem" to opinia czy szyderstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 20:10 Tak sie wyrazilem? Poproszę o cytat. > co innego OPINIA a co innego podśmiechujki.... czy nazwanie Eucharystii "mięski > em" to opinia czy szyderstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 20:21 0golone_jajka napisał: > Tak sie wyrazilem? a gdzie ja napisałam, że to Ty się tak wyraziłeś? no więc opinia, czy szyderstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:10 > a gdzie ja napisałam, że to Ty się tak wyraziłeś? No właśnie nie i ja nie przypominam sobie, choć mam słabą pamięć... > no więc opinia, czy szyderstwo? Staram się nie szydzić. Jeśli gdzieś szydzę, to proszę o zwrócenie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:13 0golone_jajka napisał: > > no więc opinia, czy szyderstwo? > > Staram się nie szydzić. Jeśli gdzieś szydzę, to proszę o zwrócenie uwagi. pytam: opinia czy szyderstwo. Nie czyń uników, skoro innym zarzucasz. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:21 Hostia zdecydowanie mięsem nie jest, choć katolicy wierzą, że jest realnym ciałem Jezusa, ale w jakimś sensie mistycznym, a nie fizycznym (jak się ostatnio dowiedziałem), więc nazywanie jej mięskiem może zostać odebrane jako szyderstwo. To fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:29 0golone_jajka napisał: >może zostać odebrane jako szyderstwo. otóż to. I takich "opinii" jest tu mnóstwo. Zakamuflowane, pod płaszczykiem troski, a naprawdę wielkie i ostre szpile.... Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:31 Proszę o cytat, bo ja umysł ścisły i potrzebuję konkretów. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:41 0golone_jajka napisał: > Proszę o cytat, bo ja umysł ścisły i potrzebuję konkretów. żartujesz? mam wertować wątki? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:47 Skoro tego tak pełno, to pewnie w roboty z tym dużo mieć nie będziesz...no a może jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zgadzam się i protestuję! 07.01.11, 21:48 0golone_jajka napisał: > Skoro tego tak pełno, to pewnie w roboty z tym dużo mieć nie będziesz...no a mo > że jednak... nie mam zamiaru szukać, a notatek nie robię. Choć czasem żałuję - bo przydałyby się. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: zgadzam się i protestuję! 08.01.11, 12:33 Czyli znów słowa na wiatr rzucane... ja przynajmniej jak komuś coś zarzucam, to potrafię odszukać cytat (vide stopka, która akurat znów się w dobrym momencie sama losow wkleiła) Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Co do meritum 07.01.11, 19:11 Możesz mi rzeczowo (jak to zwykle robisz) wyjaśnić dlaczego przeginam zastanawiając się nad tym jak by do tej sytuacji podszedł Jezus?? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Co do meritum 07.01.11, 14:36 0golone_jajka napisał: > A co do meritum, to ksiądz faktycznie zachował się niegodnie. Zawsze w takich p > rzypadkach myślę sobie czy tak zachowałby się Jezus Chrystus i wychodzi mi, że > nie. Ty sobie pomysl jakby sie zachowal Chrystus kiedy zmieniasz nick z Ogolone_Jajka na Aeki. Czy Chrystus by tchorzyl i oszukiwal jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Co do meritum 07.01.11, 14:57 Nie masz dowodów, a ja oświadczam po raz kolejny, że nie mam powodu by posługiwać się innymi nickami. Jak mnie wkkr zablokuje, wówczas powód się pojawi. Zresztą jak prześledzisz wypowiedzi moje i aekiego, to widać w nich różnicę stylu, a także bywa, że piszemy swoje wpisy w tej samej minucie. Oczywiście, fizycznie jest możliwe żebym się podszywał, ale podaj mi choć siedem powodów bym miał tak robić, skoro mogę swobodnie pisać pod swoim kontrowersyjnym nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Co do meritum 07.01.11, 10:38 > Wystarczy sobie tylko uświadomić czemu między innymi służyły relikwie świętych Bardzo słuszna uwaga! Nadal przecież do tego służą. Po to przecież wygrzebano z grobu resztki księdza Alfonsa! Po to pochowano niezgodnie z jego wolą księdza "cierpienie NIE uszlachetnia", choć wcale święty on nie jest. Należy jednak zauważyć, że czasy się zmieniły i dziś pielgrzymi mogą w jeden dzień obrócić tam i z powrotem, a więc w świętym miejscu zostawią co najwyżej odcisk buta i papierek po kanapce, a nie zawartość sakiewki. Częścią tej ostatniej oczywiście podzielą się z włodarzami miejsca kultu, do którego zmierzają, ewentualnie z handlarzami dewocjonaliami w postaci butelek na świętą wodę w kształcie Maryji Zawsze Dziewicy tudzież jakichś amuletów zwanych medalikami. ALe co z tego ma miasto, od którego żąda się remontu dróg i budynków sakralnych? NIc. Słuszne są więc plany włodarzy miasta, ale nierealne w obecnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_z_berlina Re: Co do meritum 07.01.11, 11:24 Jajco-Aeki napisał: Bardzo słuszna uwaga! Nadal przecież do tego służą. Po to przecież wygrzebano z grobu resztki księdza Alfonsa! Po to pochowano niezgodnie z jego wolą księdza "cierpienie NIE uszlachetnia", choć wcale święty on nie jest. Nie byłbyś Jajcem, gdybyś przy okazji KAŻDEGO tematu nie przejechał się na religiantach, prawda? To przecież takie przyjemne opluć tych wszystkich, którzy tego (brrrr!) „ks. Alfonsa“ otaczają czcią, prawda? Oczywiście niezależnie od misji jaką człowiek się podjął i którą skrupulatnie, ku uciesz szefa wypełnia... Należy jednak zauważyć, że czasy się zmieniły i dziś pielgrzymi mogą w jeden dzień obrócić tam i z powrotem, a więc w świętym miejscu zostawią co najwyżej odcisk buta i papierek po kanapce, a nie zawartość sakiewki. Częstochowę odwiedzają też pielgrzymi z zagranicy, zjeżdżają tam z całej Europy autokary pełne gości (polonusów i obcokrajowców), którzy czasem w tym mieście nocują, a już na pewno przyjmują posiłki i – jeśli są to pielgrzymi „jednodniowi“ z tej najbliższej Europy zachodniej - robią niesamowicie wielkie zakupy z racji bardzo korzystnych (jak na ich kieszeń) cen. Nie znam statystyk, ale z własnej parafii „nach Tschenstochau“ wyjeżdża rocznie przynajmniej 4 do 5 bardzo popularnych pielgrzymek, popularnych m. i. ze względu na możliwość zrobienia korzystnych zakupów. Częścią tej ostatniej oczywiście podzielą się z włodarzami miejsca kultu, do którego zmierzają, ewentualnie z handlarzami dewocjonaliami w postaci butelek na świętą wodę w kształcie Maryji Zawsze Dziewicy tudzież jakichś amuletów zwanych medalikami. Następna, typowo jajcowa porażająco głupia, a przy tym bluźniercza demagogia… No, ale służba nie drużba, wykazać się przecież szefowi trzeba, więc bez mącenia w głowach pierdołami niezorientowanym nie wytrzymasz, prawda? ALe co z tego ma miasto, od którego żąda się remontu dróg i budynków sakralnych? NIc. Pomijając już to wszystko, o czym pisałem powyżej i oczywiście kłamliwość Twej tezy, że polscy pielgrzymi pozostawiają tylko papierki, bez Jasnej Góry Częstochowa byłaby zwykłą prowincjonalną dziurą, ot, takim Tczewem, czy Pruszczem Gd., nie ujmując niczego tym mieścinom mojej młodości… Jako sanktuarium jest za to znana na całym świecie, przynajmniej tym chrześcijańskim. Ma prestiż wielkiego ośrodka kultu maryjnego równego Lourdes czy Fatimie, za co durni “włodarze” z wdzięczności powinni na zmianę odmawiać pod obrazem Madonny przynajmniej jeden różaniec dziennie, a nie kombinować, jakby tu tą pielgrzymkową “krowę” jeszcze bardziej wydoić. Już sam fakt, że przychodzą im na myśl takie pomysły, świadczy bowiem, że tę “dojną krowę” doskonale zauważyli… Słuszne są więc plany włodarzy miasta, ale nierealne w obecnych czasach. Nierealne oczywiście nie ze względu na Twoje głupoty, które wypisujesz, ale z trzeźwego rozeznania sytuacji i strachu, aby swoją pazernością nie zbłaźnić się w oczach chrześcijańskiego świata… Oj, Jajco, Jajco.... Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Jurek-Kacperek napisał 07.01.11, 12:09 Ponieważ komuś mocno mylą się osoby > Jajco-Aeki napisał: Ja odpowiem AEKI Nie nie wygrzebali i nie rozczłonkowali zwłoki pana Alfonsa ??? Nie znam sta > tystyk, ale z własnej parafii „nach Tschenstochau“ wyjeżdża > rocznie przynajmniej 4 do 5 bardzo popularnych pielgrzymek, popularnych m. i. > ze względu na możliwość zrobienia korzystnych zakupów. ŚWIETNA MOTYWACJA I ILOŚĆ > Następna, typowo jajcowa porażająco głupia, a przy tym bluźniercza demagogia Uzasadnij !!!!!! za co > durni “włodarze” z wdzięczności powinni na zmianę odmawiać pod obr > azem Madonny przynajmniej jeden różaniec dziennie, Co to da ????????? Oj Jurku Jurku Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_z_berlina Aeki-Jajko... 07.01.11, 13:19 Ponieważ komuś mocno mylą się osoby Ja odpowiem AEKI Nawet jeśli się mylę i jesteś inną osobą (czego akurat w przypadku Jajca nigdy nie można być do końca pewny), stawiam Was razem zupełnie celowo, bo pomijając już wszystkie podobieństwa w stylu i formy wyrazu, jesteście jak bracia syjamscy jeśli chodzi o poglądy. Przysięgam, że od momentu, w którym się posprzeczacie, przynajmniej tak, jak to się czasem przydarza np. Marii i mnie ;) , przestanę używać tej formy ;) … Nie nie wygrzebali i nie rozczłonkowali zwłoki pana Alfonsa ??? I to jest właśnie ta identyczność poglądów, o której mówię. Samo „ks.“ Czy „pan“ poczytuje jako zwykłą zmyłę… A tak przy okazji bardzo Ci dziękuję, że tak ciepło i tolerancyjnie wyrażasz się o moim świętym, moim duchowym, zbawionym bracie. Ciekawe co byś powiedział o mnie, gdybym zaczął robić sobie jaja z ekshumacji zwłok Twojej matki, gdyby oczywiście nie żyła i trzeba ją było z jakichś przyczyn ekshumować… Nie znam sta ( … ) względu na możliwość zrobienia korzystnych zakupów. ŚWIETNA MOTYWACJA I ILOŚĆ Następna „złota myśl“, typowo aeki-jajcowa, zresztą. Jeśli masz zamiar odwiedzić Twoją własną matkę, a dodatkową motywacją jest fakt, że w miejscowości, w której mieszka można będzie w drodze powrotnej tanio zatankować samochód i zrobić korzystne zakupy towarów, których nie ma w Twojej miejscowości, to oczywiście jest to zupełnie nieetyczne, wprost wstrętne warcholstwo, którego Twoja matka nigdy w życiu Ci nie wybaczy… No cóż, podejrzewam, że Twoja kochająca Cię z pewnością mama ucieszyłaby się wręcz, gdybyś jej o tym powiedział, a może nawet pomogłaby Ci w zakupach… Jestem natomiast przekonany, że nasza Święta Matka z całą pewnością się na swe niemieckie, belgijskie czy holenderskie dziatki z powodu zakupów w Częstochowie nie obrazi… Aż wstyd, że Tobie, humaniście i wyczulonemu na takt wobec innych, tolerancyjnemu ateiście takie lapidarnie proste rzeczy trzeba tłumaczyć… No, ale skoro jest się wypełniającym misję Jajcem lub jego bratem syjamskim, to dziwić się raczej nie ma czemu… Następna, typowo jajcowa porażająco głupia, a przy tym bluźniercza demagogia Uzasadnij !!!!!! Nooo, jeszcze by tego brakowało, żebym uzasadniał krytykę najoczywistszej w świecie bluźnierczej i nienawistnej anty-maryjnej demagogii. Mogę zrozumieć, że jako brat syjamski Jajca (lub jego klon) nic demagogicznego czy bluźnierczego w tych bredniach nie dostrzegasz, ale to już jest Twój problem. Tak nisko jeszcze nie upadłem, żeby tłumaczyć się przed nienawistnikiem lub też dwoma syjamskimi nienawistnikami z mojego oglądu rzeczywistości… za co durni “włodarze” z wdzięczności powinni na zmianę odmawiać pod obrazem Madonny przynajmniej jeden różaniec dziennie, Co to da ????????? Może ich wysłucha i poprosi Jej Syna o poruszenie ich pazernymi sercam, kto wie? ;) Oj Jurku Jurku Odpowiadasz za Jajko? No więc jak, klon czy brat syjamski? Oj, bracie syjamski, bracie syjamski… Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 14:33 Wiec nie tylko ja rozpoznalam w Aekim Ogolone_Jajka? Tylko aministracja udaje ze nie widzi... Jurek i Kacperek to jednak NIE JEST jedno i to samo i tylko Jajco-Aeki udaje ze nie potrafi ich odroznic. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 15:01 Ja ich doskonale odróżniam. Kacperek jest mniej wylewny i mniej emocjonalny od Jurka, który lubuje się w przydługich i przynudnawych tyradach ociekających emocjami dziecka, któremu powiedziano, że jednak nie ma racji, a ono z płaczem swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 15:07 maria421 napisała: > Wiec nie tylko ja rozpoznalam w Aekim Ogolone_Jajka? odnoszę wrażenie, że to jednak są dwie różne osoby o podobnych poglądach. Jurek i Kacperek to na pewno różne osoby. Przede wszystkim Jurek to poważny gościu i nie będzie sobie robił jaj z podwójną tożsamością. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 15:10 > odnoszę wrażenie, że to jednak są dwie różne osoby o podobnych poglądach. Ja wiem, że niektórym wydaje się nieprawdopodobne, że mogą istnieć całe DWIE RÓŻNE OSOBY, nie lubiące kleru, ale jest ich więcej, zapewniam. A akurat te dwie są na tym forum. Cud? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:21 0golone_jajka napisał: >całe DWIE RÓŻNE OSOBY, nie lubiące kleru, czyli przyznajesz się, że NIE LUBISZ kleru!!! Stąd te Twoje napaści! Stąd to Twoje zamknięcie się na to co kler robi dobrego! Bo widzisz panie jajeczny.... ja nie mogę powiedzieć, że lubię kler...ani że nie lubię... nie mam do tych panów stosunku emocjonalnego warunkującego osądy a'priori, pozytywne lub negatywne. Co mają za uszami, to mają... co by niektórym trzeba uciąć - to trzeba. Niektórych nawet można by na pal za całokształt... Ale to jest margines. Cała rzesza niewinnych i porządnych cierpi z powodu uprzedzeń takich ludzi jak Wy właśnie. Jest to niesprawiedliwe - i dlatego zawsze będę bronić niewinnych czy fałszywie oskarżanych. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:40 Ja również nie lubię kleru Dlaczego mi nie przeszkadza pastor, czy pop ??????????? Bo nie mieszają się tak w moje życie, nie narzucają świąt i nie mieszają się w politykę, w ustawy sejmowe, uroczystości państwowe, nie oceniają publicznie innych, nie żebrzą, nie wiem czy nie kłamią, ale kk tak. Nie mordowali, aby " przekonać ". Dużo by wymieniać Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:49 Cholera, sam się czasem zastanawiam czy Aeki to nie mój klon. Bo często myśli dokładnie tak samo. Ale ja jeszcze dorzucę ŚJ ,którzy mi zupełnie nie przeszkadzają, a Wam tak strasznie (bo chodzą po domach). Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:59 0golone_jajka napisał: >Ale ja jeszcze dorzucę ŚJ ,którzy mi zupełnie nie przeszkadzają, a Wam tak stra > sznie (bo chodzą po domach). do mnie mówisz? Mnie ŚJ zupełnie nie przeszkadzają... nawet kilku mam zaprzyjaźnionych. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 17:11 Nie chce mi się szukać, ale to chyba Ty narzekałaś że nękają mieszkańców łażąc od drzwi do drzwi. Jeśli pomyliłem to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 18:26 0golone_jajka napisał: >ale to chyba Ty narzekałaś że nękają mieszkańców każdy, który przychodzi "w Imię Pańskie" jest u mnie mile widziany. Jeszcze się nie zdarzyło, abym ich odpędziła.... zawsze trochę porozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Cytat 07.01.11, 19:21 "ŚJ też mają "hobby" i chodzą natrętnie nauczając. Robisz dokładnie to samo. " No to są mile widzianymi gośćmi czy natrętami??? Bo chyba nie można być jednym i drugim jednocześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Cytat 07.01.11, 19:46 0golone_jajka napisał: > No to są mile widzianymi gośćmi czy natrętami??? u mnie są widziani mile - niektórych już znam na tyle, że się sobie kłaniamy na ulicy. U sąsiadów są natrętami. Nigdy nie odpędzę człowieka, który z imieniem Boga do mnie puka. Czyli można być i jednym i drugim - w zależności od punktu spojrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Cytat 07.01.11, 19:48 > Czyli można być i jednym i drugim - w zależności od punktu spojrzenia. Cieszę się, że wyjaśniłaś tę kwestię i że ŚJ są u Ciebie podobnie mile widziani jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Cytat 07.01.11, 19:50 0golone_jajka napisał: >podobnie mile widziani jak ja. a owszem.... nawet Cię lubię, choć czasem mnie wkurzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Cytat 07.01.11, 19:54 Bardzo mi miło. Żeby tak jeszcze Maria się tak zachowywała jak Ty, to bym był szczęśliwy! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:57 aeki napisał: > Dlaczego mi nie przeszkadza pastor, czy pop ??????????? > Bo nie mieszają się tak w moje życie, nie narzucają świąt i nie mieszają się w > politykę, w ustawy sejmowe, uroczystości państwowe, nie oceniają publicz > nie innych, nie żebrzą, nie wiem czy nie kłamią, ale kk tak. Nie mordowali, aby > " przekonać ". no niech padnę i zaryczę!!! oceniasz nie mając pojęcia o realiach w krajach w których te religie są dominujące? W kilku państwach Unii luteranizm jest religią PAŃSTWOWĄ!!! wiesz co to oznacza? W Grecji religią państwową jest prawosławie... W Rosji batiuszki z władzami idą ręka w rękę....również (w dawnych czasach) popierając mordy.... ojej, aeki!!! Ty się zupełnie nie zastanowiłeś nad tym co napisałeś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 17:13 Hmm, ale Aeki mówi o "tu i teraz", że wejdę w słowo. W Rosji pewnie byśmy z Aekim narzekali na wszechwładzę i bezczelność popów, a nie nielicznych kięży katolickich. Proste. No chyba, że Aeki pisał w ogólności, ale nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 18:30 Ogolone_jajka napisał: > Hmm, ale Aeki mówi o "tu i teraz", że wejdę w słowo. i jest hipokrytą. Nie przeszkadzają mu swawole w ogóle.... przeszkadza mu tylko polski kler. Bo gdyby chodziło o grzechy - to nie patrzyłby na narodowość. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 17:15 > no niech padnę i zaryczę!!! oceniasz nie mając pojęcia o realiach w krajach Rycz mała rycz. Padaj i rycz. A u was biją murzynów. Nie interesują mnie Indie , Indonezja , USA, ani Buszmeni. Arabią Saudyjską i ich religią Maria się interesuje . ( zamilkła coś) Ja nie lubię kleru w Polsce. W Berlinie niech najdziksze wyczyniają swawole. Bo próbują ze wszech moc determinować moje życie. Jakim prawem ???? Ogłupiają i wyciskają kasę z państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 17:59 > Nie interesują mnie Indie , Indonezja , USA, ani Buszmeni. A szkoda. > > Ja nie lubię kleru w Polsce. W Berlinie niech najdziksze wyczyniają swawole. to się nazywa troska o własną d...ę Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 18:28 aeki napisał: > Nie interesują mnie Indie no tak... czyli: niech na świecie wojna, byle moja wieś spokojna... taka postawa nazywa się: egoizm. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 15:47 Przysięgam, że od momentu, w którym się posprzeczacie > , przynajmniej tak, jak to się czasem przydarza np. Marii i mnie ;) , przestan > ę używać tej formy ;) … Jakże to chrześcijańska przysięga, warunkująca od pokłócenia. Ciekawe co byś powiedział > o mnie, gdybym zaczął robić sobie jaja z ekshumacji zwłok Twojej matki, > gdyby oczywiście nie żyła i trzeba ją było z jakichś przyczyn ekshumować… Ja nie robię sobie jaj z ekshumacji pana Alfonsa. Mnie to przeraża Nie rozumiem tego dlaczego mu odjęli nadgarstek i zawieźli do kościółka w Poznaniu. (Jestem z Poznania ) Dlaczego milczą służby sanitarne i jak by się zachowały te służby w Berlinie. Motywację pielgrzymek z ościennych krajów Ty podałeś i powtarzasz > Jeśli masz zamiar odwiedzić Twoją własną matkę, a dodatkową motywacją jest fakt... > Aż wstyd, że Tobie, humaniście i wyczulonemu na takt wobec........ Pudło. Mam wykształcenie techniczne. > Może ich wysłucha i poprosi Jej Syna o poruszenie ich pazernymi sercam, kto wie To trzeba ich ciągle o coś błagać ??? A może ma inny zamiar i chce by w Częstochowie żyło się lepiej ?? Dziwne ?????? Oj Jurek , Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 15:49 > Nie rozumiem tego dlaczego mu odjęli nadgarstek i zawieźli do kościółka w Poznaniu. Serio?? Cały nadgarstek? Masz gdzieś jakiś link na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:20 kspopieluszko.blogspot.com/2010/10/relikwie-b-ks-popieuszki-sa-juz-w-kilku.html Intronizacja relikwii bł. ks. Jerzego Popiełuszki odbyła się we wtorek w poznańskim kościele pw. Matki Boskiej Bolesnej na Łazarzu podczas koncelebrowanej Eucharystii. Cząstkę kości prawej dłoni przekazali mieszkańcom Poznania mężczyźni ze straży przy grobie ks. Jerzego na warszawskim Żoliborzu. ekai.pl/diecezje/poznanska/x34242/poznaniacy-uczcili-relikwie-bl-ks-jerzego-popieluszki/ Nie odpowiem ile kości i kosteczek tam jest. Nie interesuje mnie to. Jurek będzie wiedział. Wiele artykułów było wtedy w Poznaniu. Pokłócimy się ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Aeki-Jajko... 07.01.11, 16:26 aeki napisał: >Cząstkę kości prawej dłoni przekazali mieszkańcom myślę, że ta kostka została odpowiednio zdezynfekowana. Ale mimo to - gdybym była papieżem, to kategorycznie zakazałabym pobierania kawałków ciała. Jest dużo innego rodzaju pozostałości po zmarłym. Dla mnie jest to okropne. I bałwochwalcze. W końcu na ołtarzu jest miejsce TYLKO dla Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Co do meritum 07.01.11, 14:43 > Nie byłbyś Jajcem, gdybyś przy okazji KAŻDEGO tematu nie przejechał się na reli > giantach, prawda? Czy ja się po kimś przejeżdżam? Przecież ja stwierdzam tylko fakty! > Częstochowę odwiedzają też pielgrzymi z zagranicy, ... To niewątpliwie FAKT. Ale czy ci pielgrzymi w jakikolwiek sposób przyczyniają się finansowo do poprawy stanu dróg i budynków? NIE. Oni je tylko i wyłącznie niszczą, a włodarze miasta potem mają problem. Chcą go więc UCZCIWIE rozwiązać. W końcu KTO powinien ponosić koszty remontu takiej drogi czy budynku? Ten co wpływa na ich niszczenie czy ten kto tam w życiu nie był? > Następna, typowo jajcowa porażająco głupia, a przy tym bluźniercza demagogia Jaka demagogia? Ja znów podaję tylko fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Co do meritum 07.01.11, 13:11 aeki napisał: > Włodarzom miasta chodzi o to, że pielgrzymi generują koszty, a nie zyski. A czy każda turysta wycieczka jadąca np. do Krakowa musi tam ponosic jakies osobne opłaty? Nie wytsarczy, ze kupują tam jedzenie, picia, niektórzy gdzies śpią itp. ? > Wymienianie hipermarketów jakie ma znaczenie ?? Tak, bo one też generuja zyski dla miasta. Gospodarka Czestochowy nie opiera się tylko na ;-) pielgrzymkach... > > Co do meritum to chodzi o agresywny ton wypowiedzi pana księdza. Wiem, ale ton jednego księdza nie jest tak wazny, jak sprawa dochodów tak dużego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś