Dodaj do ulubionych

Dziwki konsekrowane

28.01.11, 15:58
Nie, nie dziewice, dziwki!

Choć od lat 80. jest to nielegalne, w południowych Indiach nadal istnieją dewadasi – dziewczęta, które w imię tradycji religijnych zostają prostytutkami.
wiadomosci.onet.pl/kiosk/poswiecone-bogini,1,4154420,kiosk-wiadomosc.html
Czego to religianci nie wymyślą?! Straszne.
Obserwuj wątek
    • z2006 Re: Dziwki konsekrowane 28.01.11, 16:16
      W Starym Testamencie zjawisko prostytucji sakralnej jest wielokrotnie wymienione. Wystepowało i występuje ono jedynie u pagan, więc to nie obciąża "konta" religijności w ogóle, ale tylko pogaństwa.
      • 0golone_jajka Re: Dziwki konsekrowane 28.01.11, 16:23
        > W Starym Testamencie zjawisko prostytucji sakralnej jest wielokrotnie wymienion
        > e.

Nie wiedziałem. No ale w ST różne kwiatki są. Mnie się Lot bardzo podoba. On chyba nie poganin a córki do prostytucji zmusił? Czy coś pokręciłem?

Jak definiujesz pogaństwo?
        • a000000 Re: Dziwki konsekrowane 28.01.11, 16:49
          0golone_jajka napisał:

>On chyba nie poganin a córki do prostytucji zmusił?

rzecz jest skomplikowana. Nie zmusił, akt się nie odbył, bo mieszkańcy woleli chłopaczków...

To co można przeczytać w opowieści o zniszczeniu Sodomy i Gomory - to opowieść metaforyczna, a więc nie opisująca historycznych faktów tylko niosąca jakąś naukę... W tym przypadku jest mowa o "świętej gościnności" a także o gradacji czynów niemoralnych z których gorszym jest homoseksualizm.
          Człowiek dzisiejszy nie jest w stanie pojąć jak można (nawet metaforycznie) zaproponować bestiom swoją córkę.... ale wówczas córka była TYLKO kobietą. Gość był mężczyzną!!!! czyli KIMŚ! Takie to były czasy... Kobieta była przedmiotem o losie którego decydował mężczyzna.
          Okropność, ale co robić... Dziś też na świecie mamy gdzieniegdzie takie miejsca...
        • z2006 Re: Dziwki konsekrowane 28.01.11, 16:52
          0golone_jajka napisał:

> Nie wiedziałem.

Jak wiadać, niewiele wiesz o tym, co krytykujesz.

> Mnie się Lot bardzo podoba. On ch
          > yba nie poganin a córki do prostytucji zmusił?

Człowieku, co Ty piszesz? Zmuszanie córek do prostytucji jest takie fajne? Poza tym nie jestem pewien, czy można to nazwać prostytucją...

> Jak definiujesz pogaństwo?

Ludzie (ci świadomi) dzielą się na chrzescijan, żydów i pogan (podział wzięty z Listu do Rzymian).
          • a000000 Re: Dziwki konsekrowane 28.01.11, 16:56
            z2006 napisał:

(podział wzięty z
            > Listu do Rzymian).

wówczas nie było islamu.

Poganie to politeiści.
            • z2006 Re: Dziwki konsekrowane 28.01.11, 17:20
              pl.wikipedia.org/wiki/Poganin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka