Dodaj do ulubionych

Najciekawsze religie XX i XXI wieku

09.02.11, 15:19
www.widelec.pl/widelec/1,111652,9053839,Najciekawsze_religie_XX_i_XXI_wieku,,ga.html?bo=1
Obserwuj wątek
    • aeki Re: Najciekawsze religie XX i XXI wieku 09.02.11, 16:14
      Do wielu osób krytykujących sekty nie dociera że chrześcijaństwo ( z całym jej późniejszym wachlarzem ), islam i inne to są sekty , którym się udało rozwinąć z poprzednich wierzeń.
      Takie przekształcenie się, z larwy w poczwarkę.
      Poczwarka pożera.
      • 0golone_jajka Re: Najciekawsze religie XX i XXI wieku 10.02.11, 15:40
        Definicja sekty, przynajmniej w Polsce, została wymyślona przez...pracowników Kościoła katolickiego. Poza tym, kiedyś ją tu przytaczałem i analizowałem, sam Kościół kat. idealnie podpada pod tę definicję, no ale że "ekspertami" od sekt są głównie księża katoliccy, to interpretacja jest zazwyczaj "jedynie słuszna". Większość tego co niekatolickie to sekta. Świadkowie Jehowy, mormoni, inni jacyś, którzy mają czelność inaczej rozumieć Biblię to są sekty! Groźne, bo manipulują, żądają pieniędzy i nie pozwalają opuścic sekty. No a Kościół kat to co robi? Od małego manipuluje dziećmi, za wszystko chce kasę (składka ołtarza na komunię - co łaska, ale nie mniej niż 120 zł), a wypisanie się niesamowicie utrudina. Przecież to typowe sekciarskie zachowania!
        • a000000 Re: Najciekawsze religie XX i XXI wieku 10.02.11, 15:52
          Sekta to takie zgromadzenie dla którego osoba porzuca dotychczasowe życie i zrywa łączność z rodziną. Dodatkowo sekta posiada swojego guru który manipuluje psychicznie sekciarzami.
          Przynależność do sekty zazwyczaj na złe się obraca. Człowiek przestaje być sobą i jest uzależniony od woli guru.
          I nie chodzi tu o rozumienie Biblii. Żydzi też "mają czelność" inaczej biblię rozumieć - a jednak sektą nie są.
          • 0golone_jajka Re: Najciekawsze religie XX i XXI wieku 10.02.11, 15:55
            A mormoni i świadkowie są czy nie? Bo może ja mam jakieś stare informacje?
            • a000000 Re: Najciekawsze religie XX i XXI wieku 10.02.11, 16:01
              0golone_jajka napisał:

> A mormoni i świadkowie są czy nie? Bo może ja mam jakieś stare informacje?

Chyba nie są. A jeśli - to nie w złym znaczeniu słowa, tylko jako mała grupa która się odłączyła od dużej.
              • 0golone_jajka definicja sekty wg PWN 10.02.11, 16:13
                Sektę, według encyklopedystów z PWN, charakteryzuje zespół wybranych cech, które często uznawane są za negatywne przez oficjalne instytucje państwowe lub religijne, m.in. autorytarne sprawowanie władzy przez przywódcę sekty, traktowanie członków sekty w sposób instrumentalny przez jej kierownictwo, łączenie celów politycznych i ekonomicznych (czerpanie korzyści materialnych z działalności sekty przez wybrane osoby lub grupy osób) z celami religijnymi lub parareligijnymi, brak samokrytycyzmu, dążenie do uniezależnienia się od uznawanych przez społeczeństwo czynników kontroli (np. rodzina lub media)[2].

Nie da się ukryć, że większość punktów pasuje do KK, nie sądzisz?
                • a000000 Re: definicja sekty wg PWN 10.02.11, 16:15
                  0golone_jajka napisał:

> Nie da się ukryć, że większość punktów pasuje do KK, nie sądzisz?

nie, nie sądzę.
                  • 0golone_jajka Re: definicja sekty wg PWN 10.02.11, 16:27
                    No to wypunktuję:

autorytarne sprawowanie władzy przez przywódcę sekty - JEST

traktowanie członków sekty w sposób instrumentalny przez jej kierownictwo - BYWA

łączenie celów politycznych i ekonomicznych (czerpanie korzyści materialnych z działalności sekty przez wybrane osoby lub grupy osób) z celami religijnymi lub parareligijnymi - JEST

brak samokrytycyzmu - w zasadzie JEST; ile czasu potrzebował Galileusz na rehabilitację?

dążenie do uniezależnienia się od uznawanych przez społeczeństwo czynników kontroli (np. rodzina lub media) - JEST, KK jest poza wszelką kontrolą.

Napisałem coś niezgodnego z prawdą? Nadal się nie zgadzasz? Poproszę o ARGUMENTY.
                    • 0golone_jajka Azerko, nie zauważyłaś chyba mojego pytania 11.02.11, 15:35
                      bo nie chcę posądzać Cię o stosowanie tzw. manewru maryjnego tudzież udawania, że nic nie rozumiesz (manewr jurkowy).
                      • a000000 Re: Azerko, nie zauważyłaś chyba mojego pytania 11.02.11, 17:18
                        fakt, nie zauważyłam.
                        Nie zgadzam się. Przeginasz.

>autorytarne sprawowanie władzy przez przywódcę sekty - JEST

NIE MA!!! papież żadnej decyzji autorytarnie nie podejmuje - ma odpowiednie gremia doradcze które w każdej sprawie doradzają.

>traktowanie członków sekty w sposób instrumentalny przez jej kierownictwo - BYWA

wolne żarty!!! parę lat już należę do tej "sekty" i jakoś nikt mnie instrumentalnie nie traktował.

>łączenie celów politycznych i ekonomicznych (czerpanie korzyści materialnych z działalności >sekty przez wybrane osoby lub grupy osób) z celami religijnymi lub parareligijnymi - JEST

NIE MA! prywatne majątki księży są niezwykle mizerne. A większość kasy zbieranej przez wiernych idzie na wspieranie biedaków z trzeciego świata.

>brak samokrytycyzmu - w zasadzie JEST; ile czasu potrzebował Galileusz na rehabilitację?

Co takiego? o czym Ty mówisz? co ma Galileusz do określenia "sekta"?

>dążenie do uniezależnienia się od uznawanych przez społeczeństwo czynników kontroli (np. >rodzina lub media) - JEST, KK jest poza wszelką kontrolą.

wolne żarty! KK ma kontrolera najwyższego - Boga. Pamiętaj, że tam są ludzie, którzy święcie wierzą w Sąd Ostateczny i w to, że to Bóg narzucił im Dekalog.
                        Oni sami się kontrolują. A jeśli nie - idą do piekła - i to dla nich jest karą największą.

Kościół nie jest podmiotem gospodarczym zorganizowanym wedle kodeksu spółek handlowych, nie wiesz o tym? Kościół jest organizacją pożytku społecznego, w którym uczestniczą wierni - zgodnie z ich wolną wolą.
                        Nie miałeś woli - zostałeś wypisany.

nie, nie zgadzam się że KRK jest sektą - choć chrześcijaństwo wyrosło z sekty żydowskiej. Ale to była innego rodzaju sekta niż to co się kryje pod pojęciem, które chcesz podstępnie nam narzucić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka