01.08.11, 12:23
Ostatnio coraz częściej myślę nad tym czy Bóg jest, a jeśli tak to czemu kobiety za jeden błąd popełniony w przeszłości muszą płacić po dziś dzień. Mężczyźni popełniają tyle gap codziennie i kto ponosi konsekwencje? No jasne , że kobiety, bo jesteśmy z tymi mężczyznami. Więc mówię to jest bardzo niesprawiedliwe
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Bóg 01.08.11, 12:44
      Masz na myśli tą aferę z owocem z drzewa wiedzy? To stara sumeryjska zapewne legenda. Nigdy nic takiego się nie zdarzyło. Niska pozycja kobiet w społeczeństwie to wynik przejścia do społeczeństwa rolników.
    • useyourillusion Re: Bóg 01.08.11, 14:32
      Tekst biblijny pokazuje, że za popełniony grzech kara spotkała oboje ludzi - zarówno kobietę jak i mężczyznę.

(16) Do niewiasty powiedział: Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą. (17) Do mężczyzny zaś Bóg rzekł: Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść - przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie po wszystkie dni twego życia. (18) Cierń i oset będzie ci ona rodziła, a przecież pokarmem twym są płody roli. (19) W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz!
      Gen. 3:16-19
    • urko70 Re: Bóg 01.08.11, 14:42
      madzia260890 napisała:

> Ostatnio coraz częściej myślę nad tym czy Bóg jest, a jeśli tak to czemu kobiet
      > y za jeden błąd popełniony w przeszłości muszą płacić po dziś dzień. Mężczyźni
      > popełniają tyle gap codziennie i kto ponosi konsekwencje? No jasne , że kobiet
      > y, bo jesteśmy z tymi mężczyznami. Więc mówię to jest bardzo niesprawiedliwe

Czym i komu zapłaciłaś?
      O jakie ww konsekwencje Ci chodzi?
      • woynowski1 Re: Bóg 02.08.11, 13:23
        Bo kobieta to wyraźnie pomiot szatana który namówił pana mężczyznę do grzechu. I dlatego nie mogła być prorokiem, apostołem, królem, kapłanem itd. I nadal nie może być.
        Dlatego też dziecko poczęte nie może być ochrzczone, choć ludzkość jest mu winna większą ochronę, kosztem matki, niż życiu samodzielnemu.
        • pocoo Re: Bóg 11.08.11, 20:40
          woynowski1 napisał:

> Bo kobieta to wyraźnie pomiot szatana który namówił pana mężczyznę do grzechu.

Ja bardzo się z tego cieszę,że jestem diabłem wcielonym a nie anielicą i jestem przekonana ,że Bogu to się bardzo podoba.
          Nic na ziemi nie dzieje się bez Woli Najwyższego(jak uczy Biblia pełna absurdów).
    • astrotaurus Re: Bóg 12.08.11, 06:58
      madzia260890 napisała:

** Ostatnio coraz częściej myślę nad tym czy Bóg jest, a jeśli tak to czemu kobiety za jeden błąd popełniony w przeszłości muszą płacić po dziś dzień.**

Cóż, każdy punk zaczepienia do myślenia jest lepszy, niż nic.
      Tyle że obrana przez Ciebie droga niesie ze sobą ryzyko, że będziesz wadzić się ze swym Bogiem, będziesz mieć do niego żal, ale ciągle u podłoża będzie wiara w niego.
      Spróbuj spojrzeć szerzej: ilu w ogóle jest bogów w różnych religiach i wszyscy są przekonani o prawdziwości tego swojego, i nikt niema ochoty konfrontować swych "dowodów" z innymi religiami. Wierzący udają, że takiej kwestii nie ma , bo czują podświadomie, że to wszystko fałsz.
      A jak będziesz rozważała swojego Boga to rzeczywiście jego mizoginizm jest prymitywny do spodu. A jego wymyślone cechy są wewnętrznie sprzeczne co już samo uniemożliwia mu istnienie.
      A jak do tego dodać mnóstwo idiotycznych czarów , żałosnych zabobonów to wszystko jest jasne. Tyle że .... trzeba myśleć, a wiara to jest głębokie upośledzenie zdolności poznawczych człowieka , zakazujące myślenia, podporządkowujące umysł ochronie siebie.
      Nie jest to jednak wyrok dożywocia, próbuj! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka