Dodaj do ulubionych

Wścibska(?) katechetka

10.10.12, 08:40
Czy możecie mi odpowiedzieć , czy katechetka w V klasie ma prawo na każdej religii poniedziałkowej pytać kto był wczoraj na mszy, po każdym pierwszym piątku , kto był u spowiedzi? A szczere dzieciaczki , które przyznają ,że nie były opieprzać, co z nich za katolicy, grzmieć:" jakich wy macie rodziców?!", " "po co Was do I Komunii posyłali". Co te dzieci mają odpowiedzieć ? Za rodziców przecież nie odpowiadają?Jedni przypilnują , inni wręcz zmuszają, a inni zostawiają wolna rękę: czujesz, że powinieneś iść do spowiedzi , to idź". Czy spowiedź co miesiąc jest obowiązkowa? Przecież w przykazaniach kościelnych jest napisane, że co najmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym. Mój wciąż bręczy, że nie chce chodzić na religię z " z taka wrzeszczącą babą". Chciałam z nią porozmawiać, ale syn mi zakazał, bo się " na mnie uweźmie". O co chodzi ?
Obserwuj wątek
    • der-chef Re: Wścibska(?) katechetka 10.10.12, 09:38
      Zapytaj baby czy ma palec. Jeśli odpowie że tak, to jej powiedz żeby go sobie w tyłek wsadziła.
    • pocoo Re: Wścibska(?) katechetka 10.10.12, 10:02
      allebazi0608 napisał(a):

> Czy możecie mi odpowiedzieć , czy katechetka w V klasie ma prawo na każdej reli
      > gii poniedziałkowej pytać kto był wczoraj na mszy

Nie ma prawa.

O co chodzi ?
      A o to,że chrzcząc dziecko deklarujecie,że będzie wychowywane w wierze katolickiej.
      Pierwsza komunia,religia...i panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek?
      Słusznie,bo tyle to wszystko warte co wypalony knot świecy.
      Ty wiesz najlepiej,czy dziecko ma zostać świadomym swojej religii katolikiem,czy nie?
      • lumpior Jesteś niewolnicą KK czy matką? 10.10.12, 10:42
        Wiec wybieraj i decyduj.Może Twoje niewolnictwo wyznaniowe to wystarczy? Odwagi życzę.
    • l.george.l Re: Wścibska(?) katechetka 10.10.12, 10:43
      Przełożonym katechetki jest biskup archidiecezjalny i do niego proponuję skierować skargę. Zgodnie z obowiązującymi zasadami określonymi przez Episkopat ocenie nie podlegają praktyki religijne, jedynie wiedza.
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Sa-juz-zasady-oceny-religii-w-szkolach,wid,10355876,wiadomosc.html?ticaid=1f51a
      Katechetce więc nie wolno zadawać przytoczonych powyżej pytań. Pomijając już kościelne przepisy jest to kwestia elementarnej kultury. Przecież jest sprawą oczywistą, że wiele dzieci w zajęciach religii uczestniczy tylko i wyłącznie dla świętego spokoju i z powodu braku alternatywy. Albo spędzą dwie godziny tygodniowo podpierając ściany na zimnym korytarzu, albo przesiedzą ten czas w ciepłej klasie.
    • snajper55 Re: Wścibska(?) katechetka 10.10.12, 10:50
      Ty się ciesz, że nie każe sobie z ud zlizywać bitej śmietanki.

S.
    • sclavus Na zasadzie.... 10.10.12, 12:10
      ... chcieliście Polski, no to ją macie... :)
      Mogę się mylić, ale dla własnej wygody(!) rodzice chcą religii w szkołach...
      Chcą - to mają... niewczesne teraz płacze...
      PeeS - rzucił mi się rano w oczy tytuł: krzyż w szkole... 300 głosów (rodziców ucniów) za, 150 przeciw...
      Próżne żale za jakiś czas :D:D:D
      ... chcieliście takiej Polski, to taką macie...
      Dla mnie, to tępota umysłowa systemu totalitarnego, przeniesiona do demokracji, która pięknie pączkuje...
      Dali sobie ludziska wmówić, że to dzięki kościołowi komunizm upadł, to teraz płacą za to... płakać zaczynają, ale płacą... płaczą i płacą
      I długo jeszcze tak będzie!!!
      • grzeg34 Re: Na zasadzie.... 10.10.12, 12:57
        sclavus napisał:

> ... chcieliście Polski, no to ją macie... :)
        > Mogę się mylić, ale dla własnej wygody(!) rodzice chcą religii w szkołach...
        > Chcą - to mają... niewczesne teraz płacze...
        > PeeS - rzucił mi się rano w oczy tytuł: krzyż w szkole... 300 głosów (rodziców
        > ucniów) za, 150 przeciw...
        > Próżne żale za jakiś czas :D:D:D
        > ***
        > ... chcieliście takiej Polski, to taką macie...
        > Dla mnie, to tępota umysłowa systemu totalitarnego, przeniesiona do demokracji,
        > która pięknie pączkuje...
        > Dali sobie ludziska wmówić, że to dzięki kościołowi komunizm upadł, to teraz pł
        > acą za to... płakać zaczynają, ale płacą... płaczą i płacą
        > I długo jeszcze tak będzie!!!

Ty mieszkasz chyba w USA, tak?
        W kraju w który w 1913r. utracił suwerenność, a po dziś dzień wmawia się jego mieszkańcom, że ich kraj jest wzorem demokraci i wolności...

pl.wikipedia.org/wiki/System_Rezerwy_Federalnej_Stan%C3%B3w_Zjednoczonych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka