08.06.13, 10:12
Waszym zdaniem ,co to jest dyskusja i jak ją trzeba prowadzić, a zwłaszcza dyskusja na forum religijnym?
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Dyskusja 08.06.13, 10:15
      dyskutować możnba z każdym i o wszystkim.
      w tym przypadku jednak mamy do czynienia z KArTOfLAMI którzy są przekonani ze mają MONOPOL NA PRAWDĘ.
      jaka więc dyskusja jest z nimi możliwa????
      • 0mango Re: Dyskusja 08.06.13, 10:19
        Lubię kartofelki-nie wyobrażam sobie mojego menu bez ziemniaczka z koperkiem:)

Moim zdaniem celem dyskusji nie jest "nawrócenie", tylko wymiana merytorycznych poglądów
        • 0mango Re: Dyskusja 08.06.13, 10:30
          Ok .
          Jak myślisz ,czy jest różnica między osobą wierzącą w Boga a osobą religijną ?
          Mam na myśli osobę,która uważa ,że jest Bóg ale nie należy do żadnej religii i osobę,która jest dla przykładu katolikiem czy wyznawcą innej religii.
        • kolter-xl Re: Dyskusja 09.06.13, 19:47
          0mango napisał(a):

> Moim zdaniem celem dyskusji nie jest "nawrócenie", tylko wymiana merytorycznych
          > poglądów

Ta, a opowiedz no jak merytorycznie można z kimś kto wierzy w gadające osły ??
    • feel_good_inc Nie ma czegoś takiego jak dyskusja z religiantami 08.06.13, 10:19
      0mango napisał(a):
      > Waszym zdaniem ,co to jest dyskusja i jak ją trzeba prowadzić, a zwłaszcza dysk
      > usja na forum religijnym?

Z religiantami nie sposób dyskutować, ponieważ ich wiara nie wynika z żadnych rzeczowych przesłanek.
      • 0mango Re: Nie ma czegoś takiego jak dyskusja z religian 08.06.13, 10:30
        Zle podpisałem.

Ok .
        Jak myślisz ,czy jest różnica między osobą wierzącą w Boga a osobą religijną ?
        Mam na myśli osobę,która uważa ,że jest Bóg ale nie należy do żadnej religii i osobę,która jest dla przykładu katolikiem czy wyznawcą innej religii.
        • karbat Re: Co to znaczy prześladować religię? 08.06.13, 10:47
          ***Jak myślisz ,czy jest różnica między osobą wierzącą w Boga a osobą religijną ?
          Mam na myśli osobę,która uważa ,że jest Bóg ale nie należy do żadnej religii i osobę,która jest dla przykładu katolikiem czy wyznawcą innej religii. ***

nie ma zasadniczych roznic , jeden wierca jest oficjalnie zrzeszony, a drugi nie jest oficjalnie zrzeszony. poglady, swiatopoglad, maja identyczne . przynaleznowsc do organizacji jest rzecza wtorna .

• 0mango Re: Co to znaczy prześladować religię? 08.06.13, 11:11
            A jednak często spotykam się ze stwierdzeniem ,że są różnice tylko nikt mi nie odpowiedział jakie to różnice?
            Czy osoby religijne zawsze wiedzą dlaczego są protestantami ,katolikami itd,czy są świadomi ?czy potrafią uzasadnić swoja religię?
            • karbat Re: Co to znaczy prześladować religię? 08.06.13, 11:33
              0mango napisał(a):
              > A jednak często spotykam się ze stwierdzeniem ,że są różnice tylko nikt mi nie
              > odpowiedział jakie to różnice?

jesli ktos cos twierdzi i nie potrafi tego sensownie uzasadnic ,
              tzn. ze tylko sobie tak pieprzy nie wiedzac o czym .

> Czy osoby religijne zawsze wiedzą dlaczego są protestantami ,katolikami itd,cz
              > y są świadomi ?czy potrafią uzasadnić swoja religię?

uzasadnianie swojej religii .... jednej jedynej oczywiscie tej najprawdziwszej ,
              z setek innych prawdziwych , - prawo popytu i podazy ;) . religie ... do wyboru do koloru ... dla kazdego cos milego .
              Skrojenie religii pod grupowe interesy wiercow, jesli bedzie sie to oplacac ... w czym problem . Problemem jest wieloletnie inwestowanie w wierce, kosztownie, wbijanie wiary
              do glowy, od malutkiego dziecka .
              W Polsce obecnie ten problem zostal przerzucony na barki calego spoleczestwa ,wielka
              kasa z budzetu panstwa , takze od osob niewierzacych .
              ostatnia rzecz, ksiadz katolicki brzydzacy sie pieniedzmi, nawet ateisty .

• k_a_p_p_a Re: Co to znaczy prześladować religię? 08.06.13, 21:19
              0mango napisał(a):

> Czy osoby religijne zawsze wiedzą dlaczego są protestantami ,katolikami itd,cz
              > y są świadomi ?czy potrafią uzasadnić swoja religię?

Wiedzą?? Oni urodzili się i wychowali w takiej a nie innej religii i dlatego są katolikami, muzułmanami itd.
              Mechanizm bezrefleksyjnego trwania w religijnym obłędzie został dano wyjaśniony i opisany:
              pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia
              dlatego też tak istotną rolę przywiązują religianci do jak najwcześniejszego indoktrynowania dzieci.
              Efekt potwierdzenia wzmacnia ich pewność siebie i pozwala zachować silne przekonania nawet w obliczu przeczących im dowodów. Są na tym forum kartoflani "intelektualiści", którzy negują ewolucję, geologiczny wiek Ziemi nie wspominając o zbrodniach kościoła. O czym z nimi dyskutować?
        • feel_good_inc Re: Nie ma czegoś takiego jak dyskusja z religian 09.06.13, 14:49
          0mango napisał(a):
          > Zle podpisałem.
          >
          > Ok .
          > Jak myślisz ,czy jest różnica między osobą wierzącą w Boga a osobą religijną ?
          > Mam na myśli osobę,która uważa ,że jest Bóg ale nie należy do żadnej religii i
          > osobę,która jest dla przykładu katolikiem czy wyznawcą innej religii.

Na poziomie dyskusji różnicy nie ma, ponieważ światopogląd obydwu tych osób opiera się na wierze, a z wiarą dyskusji nie ma. Ba, rozciąga się to na w zasadzie wszystkie ideologie oparte na wierze.
          Najbardziej zabawne są "dyskusje" wyznawców dwóch różnych religii czy ideologii - zazwyczaj kończy się to śmiercią.
    • sclavus katole, 08.06.13, 17:51
      ale i katolicy, kiedy stawiają problem do dyskusji, to jest to dogmat - z dogmatami zaś - jak zapewne wiesz - się nie dyskutuje...
      W dogmaty się wierzy!!!
      ... nie każdy ma jednak na to ochotę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka