Dodaj do ulubionych

Czy palenie papierosow podoba sie Bogu?

03.10.13, 10:29
Gdyby Bogu podobała się niewola od nałogu palenia papierosów to wyposażył by człowieka w specjalne filtry od nikotyny i dodatkowy komin.
Często młodzi ludzie nie zastanawiają się przed zapaleniem pierwszego papierosa a potem zostają złapani w pułapkę koncernów tytoniowych i muszą płacić haracz, często przez dziesiątki lat, i umierają przedwcześnie.
Podoba mi się, gdy religia zakazuje palenia tytoniu, na przykład Świadkowie Jehowy.
Palenie papierosów i zażywanie innych narkotyków to jest grzech nieposzanowania daru życia, które mamy od Boga.
Obserwuj wątek
    • vacia Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 10:33
      Nie potępiam palaczy ale im dobrze życzę by rzucili palenie , jest to łatwe gdy zrozumiemy, ze papierosy nie uspakajają i nic nam nie dają a zabierają tak wiele, dlatego rzucenie ich możne być łatwe i przyjemne, bo to oznacza bycie wolnym, cieszenie się wolnością dana nam od Boga
      • karbat Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 10:41
        pytasz , czy palenie papierosow podoba sie twojemu bogu ...
        vaciu nie wiesz tego ? , spytaj sie go , w czym problem .

>Palenie papierosów i zażywanie innych narkotyków to jest grzech nieposzanowania
        >daru życia, które mamy od Boga.

bog ci dal życie, a gdzie byl twoj ojciec ... w trakcie tego dawania ....
        • bookworm Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 11:10
          karbat napisał:

> pytasz , czy palenie papierosow podoba sie twojemu bogu ...
          > vaciu nie wiesz tego ? , spytaj sie go , w czym problem .
          >
          > >Palenie papierosów i zażywanie innych narkotyków to jest grzech nieposzano
          > wania
          > >daru życia, które mamy od Boga.
          >
          > bog ci dal życie, a gdzie byl twoj ojciec ... w trakcie tego dawania ....

Ojciec był w delegacji.

A skąd wiadomo, że bóg dał życie?
          Bo w trakcie dawania owego życia mama krzyczała "o boże, o boże, o booożeeee"
          • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 11:28
            bookworm napisał:
            > A skąd wiadomo, że bóg dał życie?
            > Bo w trakcie dawania owego życia mama krzyczała "o boże, o boże, o booożeeee"
            >
            Ajajaj...
            Coś mi się wydaje,że byłeś tam w trakcie...
            Na końcu najczęściej słychać "o Jezuuuuuuuuuu".Właściwie co za różnica,który z trojga?
            • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 15:44
              pocoo napisała:

> Coś mi się wydaje,że byłeś tam w trakcie...
              > Na końcu najczęściej słychać "o Jezuuuuuuuuuu".Właściwie co za różnica,który z trojga?

Akurat ten trzeci z imienia nie wymieniony :))
            • sclavus aleSZ jest różnica! 04.10.13, 04:03
              i to zasadnicza!!!: gdyby to duch śFiENty :D - to byłaby siostrą Jezusa :D:D
              ... i cóż z tego, że przyrodnią??
              Mogłaby zaszaleć tak, czy owak ...
        • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 18:26
          karbat napisał:

> bog ci dal życie, a gdzie byl twoj ojciec ... w trakcie tego dawania ....
          >
          Twoje wścibstwo Karbat zasieje w vaci niepokój i zacznie analizować każdą część swojego ciała szukając podobieństwa do tatusia.
      • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 11:31
        vacia napisała:

> Nie potępiam palaczy ale im dobrze życzę by rzucili palenie , jest to łatwe gdy
        > zrozumiemy, ze papierosy nie uspakajają i nic nam nie dają a zabierają tak wie
        > le, dlatego rzucenie ich możne być łatwe i przyjemne, bo to oznacza bycie wolny
        > m, cieszenie się wolnością dana nam od Boga

A alkohol? To wolność? Od zarania dziejów ludzie go chlali.A czy wiesz,co palili? Nie ma wzmianki w Biblii? A może jest.
        • billy.the.kid Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 11:43
          wołają pierwszego - O BOŻE
          wołają drugiego-ŁOJEZU.
          a trzeciego -ŁO DUCHUŚWIENTY mało kto.
          • bookworm Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 13:04
            zapomniałeś o wołaniu czwartej osoby boskiej:

ŁO MATKOŚWIĘTA

i duecie:

JEZU-SMARIA
        • bookworm Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 13:02
          pocoo napisała:

> vacia napisała:
          >
          > > Nie potępiam palaczy ale im dobrze życzę by rzucili palenie , jest to łat
          > we gdy
          > > zrozumiemy, ze papierosy nie uspakajają i nic nam nie dają a zabierają t
          > ak wie
          > > le, dlatego rzucenie ich możne być łatwe i przyjemne, bo to oznacza bycie
          > wolny
          > > m, cieszenie się wolnością dana nam od Boga
          >
          > A alkohol? To wolność? Od zarania dziejów ludzie go chlali.A czy wiesz,co palil
          > i? Nie ma wzmianki w Biblii? A może jest.

Alokohol to uświęcony trunek. Czy ktos widział żeby ksiundz zamieniał wodę w krew dżizusa, przecież to by było świętokradztwo jakieś? Zresztą o tym jaki trunek jest uświęcony najlepiej pytać ekspertów np. pana Głódzia.
          • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 13:27
            bookworm napisał:
            >Zresztą o tym jaki trunek jest uświęcony najlepiej pytać ekspertów np. pana Głódzia.

Zapytałabym, ponieważ mam do niego blisko ale nie mogłabym zadając pytanie patrzeć na ten paskudny dzób i przekrwione oczy.Jeszcze by to na opak zrozumiał...Fuj.
            • billy.the.kid Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 14:03
              no, pisałem o trójcy.
              te inne to wariacje, mimo że łomatkobosko jest w czołówce.
              nbależy spodzioewać się wkrótce-
              o święta wojtyło, dżpitu, czy janiepawledrugi.
              to ostatnie przydługie-najbardziej pasuje mi o świety dżipitu.
              • bookworm Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 15:14
                billy.the.kid napisał:

> no, pisałem o trójcy.
                > te inne to wariacje, mimo że łomatkobosko jest w czołówce.
                > nbależy spodzioewać się wkrótce-
                > o święta wojtyło, dżpitu, czy janiepawledrugi.
                > to ostatnie przydługie-najbardziej pasuje mi o świety dżipitu.

Dżipitu jeszcze nie święty i nie taki święty jak go malują.
                • billy.the.kid Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 09:49
                  ale nie świeci gary lepią.
            • bookworm Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 15:16
              pocoo napisała:

> bookworm napisał:
              > >Zresztą o tym jaki trunek jest uświęcony najlepiej pytać ekspertów np. pan
              > a Głódzia.
              >
              > Zapytałabym, ponieważ mam do niego blisko ale nie mogłabym zadając pytanie patr
              > zeć na ten paskudny dzób i przekrwione oczy.Jeszcze by to na opak zrozumiał...F
              > uj.

Nic nie bój. Nie jesteś w jego typie. Po pierwsze skończone 15 lat. Po drugie nie ta płeć.
              • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 15:29
                bookworm napisał:

> Nic nie bój. Nie jesteś w jego typie. Po pierwsze skończone 15 lat. Po drugie n
                > ie ta płeć.
                >
                No i chyba nie ten gatunek.
        • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 15:46
          pocoo napisała:

>
          > A alkohol? To wolność? Od zarania dziejów ludzie go chlali.A czy wiesz,co palil
          > i? Nie ma wzmianki w Biblii? A może jest.

Jeden ichni święty pił na umór :))

(20) Noe był rolnikiem i on to pierwszy zasadził winnicę. (21) Gdy potem napił się wina, odurzył się [nim] i leżał nagi w swym namiocie.
      • marina0321 Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 10:27
        vacia napisała:

> Nie potępiam palaczy ale im dobrze życzę by rzucili palenie , jest to łatwe gdy
        > zrozumiemy, ze papierosy nie uspakajają i nic nam nie dają a zabierają tak wie
        > le, dlatego rzucenie ich możne być łatwe i przyjemne, bo to oznacza bycie wolny
        > m, cieszenie się wolnością dana nam od Boga

O skutkach palenia papierosów to nia żadna nowość. Ręczę, że każdy palacz zna wszystkie kazania na ten temat na pamięć.
        • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 10:42
          marina0321 napisał(a):
          > O skutkach palenia papierosów to nia żadna nowość. Ręczę, że każdy palacz zna wszystkie >kazania na ten temat na pamięć.
          >
          Kiedy palilam to zawsze mówiłam,że to paskództwo rujnuje mi zdrowie i cerę.Nic do mnie nie trafiało oprócz tego ,że...zawsze dotrzymuję danego słowa,sobie szczególnie.
        • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 11:23
          marina0321 napisał(a):

> O skutkach palenia papierosów to nia żadna nowość. Ręczę, że każdy palacz zna w
          > szystkie kazania na ten temat na pamięć.

Wie na wet to ze mu nie stanie w chwili kiedy będzie go potrzebował :))
          • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 13:32
            kolter-xl napisał:

> Wie na wet to ze mu nie stanie w chwili kiedy będzie go potrzebował :))
            >
            Teraz wiem na pewno dlaczego nie palisz.
            • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 13:14
              pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
              >
              > > Wie na wet to ze mu nie stanie w chwili kiedy będzie go potrzebował :))
              > >
              > Teraz wiem na pewno dlaczego nie palisz.

Nie pale bo coś co nawet nie ma mózgu nie będzie kierowało moim życiem, tylko dlatego !!
              • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 14:51
                kolter-xl napisał:

> Nie pale bo coś co nawet nie ma mózgu nie będzie kierowało moim życiem, tylko d
                > latego !!
                >
                No dobrze,już nie żartuję. Spokojnie Kolter.
                • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 14:55
                  pocoo napisała:

> kolter-xl napisał:
                  >
                  > > Nie pale bo coś co nawet nie ma mózgu nie będzie kierowało moim życiem, tylko dlatego !!
                  > >
                  > No dobrze,już nie żartuję. Spokojnie Kolter.

Mysiu :) pomyśl sam ; czy ktoś racjonalnie myślący pozwoli żeby coś bezmózgiego kierowało jego życiem ??
                  • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 14:55
                    Sama :)
                  • pocoo Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 15:04
                    kolter-xl napisał:

> Mysiu :) pomyśl sama ; czy ktoś racjonalnie myślący pozwoli żeby coś bezmózgiego
                    > kierowało jego życiem ??
                    >
                    Masz rację.
                    Pójdę dalej.Moim życiem kieruję sama ponieważ jestem dla siebie autorytetem.
                    • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 05.10.13, 15:42
                      pocoo napisała:

> Masz rację.
                      > Pójdę dalej.Moim życiem kieruję sama ponieważ jestem dla siebie autorytetem.

Ano
          • marina0321 Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 16:14
            kolter-xl napisał:

> marina0321 napisał(a):
            >
            > > O skutkach palenia papierosów to nia żadna nowość. Ręczę, że każdy palacz
            > zna w
            > > szystkie kazania na ten temat na pamięć.
            >
            > Wie na wet to ze mu nie stanie w chwili kiedy będzie go potrzebował :))

Tego to nie wiem.
    • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 15:40
      No a jak on papierosa utrzymuje w palcach ??
      • karbat Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 16:13
        wierco katolicki wskaz zaleznosc, najmniejsza ,
        pomiedzy bogiem, a wyrobem tytoniowym, papierosami.
        Bogu podobaja sie poronienia, smierc niemowlakow
        dlaczego mialby miec cos przeciw tytoniowi ....

katolicy angazowali swojego boga, w sprawach prezerwatyw,
        sprawach lozkowych mesko-damskich, teraz ... papierosow .

jutro ,
        - czy spozywanie slodyczy podoba sie Bogu
        - czy jezdzenie na gape podoba sie Bogu

bog jest dobry na wszystko, tak dobry, jak masc na szczura
    • grgkh Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 18:49
      vacia napisała:

> Gdyby Bogu podobała się niewola od nałogu palenia papierosów to wyposażył by cz
      > łowieka w specjalne filtry od nikotyny i dodatkowy komin.
      > Często młodzi ludzie nie zastanawiają się przed zapaleniem pierwszego papierosa
      > a potem zostają złapani w pułapkę koncernów tytoniowych i muszą płacić haracz,
      > często przez dziesiątki lat, i umierają przedwcześnie.
      > Podoba mi się, gdy religia zakazuje palenia tytoniu, na przykład Świadkowie Jeh
      > owy.

Tobie się to podoba, ale dlaczego nie podoba się to np. papieżom? Bóg ich nie natchnął taka myślą?

> Palenie papierosów i zażywanie innych narkotyków to jest grzech nieposzanowania
      > daru życia, które mamy od Boga.

A alkohol? Dlaczego muzułmanie wpadli na ten pomysł a katolikom się nie udało?

Grzech nieposzanowania swojego życia popełniają ci, którzy poświęcają się dla innych.
      • marina0321 Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 20:52
        W niemieckim kościele widziałam, jak ksiądz po skończeniu mszy stał przed kościołem z grupką ludzi, ubrany po cywilnemu i palił papierosa. To inny już świat, niż w Polsce.
        • kolter-xl Re: Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 03.10.13, 21:05
          marina0321 napisał(a):

> W niemieckim kościele widziałam, jak ksiądz po skończeniu mszy stał przed kości
          > ołem z grupką ludzi, ubrany po cywilnemu i palił papierosa. To inny już świat,
          > niż w Polsce.

Z 12 lat temu w Oławie robiłem elewację kościoła,wikary jarał szluga za szlugiem .Ale tez w cywilkach stał na widoku jak był w sukience to zawsze w zamkniętym pomieszczeniu.
    • vacia Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 07:46
      Kollter, Po co, Karbat, grgh i inni: Nie oczekuje od was, ze odpowiecie mi jak naukowcy,lub święci pustelnicy lub mądrzy starcy ale jak już pisać to z głęboko refleksja, bez żartów, tak jak mówicie do swoich dzieci.
      Czy zalecacie im palenie papierosów? Czy sami czerpiecie prawdziwa radość z nałogu?
      Społeczeństwa ponoszą duże straty przez nałóg palenia tytoniu.
      A czemu są ciągle nowe ofiary nałogu? Bo reklama papierosów bombarduje nas zewsząd, a to wszystko kłamstwa duże i małe.

Umiarkowane spożywanie alkoholu jest w porządku, alkoholowi musi towarzyszyć umiar ale jeśli chodzi o papierosy nawet jeden papieros stwarza zagrożenie nałogiem, można wpaść w pułapkę uzależnienia na lata.
      • vacia Re: I jeszcze cos 04.10.13, 07:56
        Nie skupiajcie się na w tym watku i na Forum Religia na księżach i ich słabościach, nie macie chyba jakiegoś zawężenia, tunelu w myślach?
        Poza tym nikt nie jest na tyle czysty by mógł potępiać innych.
        • kolter-xl Re: I jeszcze cos 04.10.13, 09:33
          vacia napisała:

> Nie skupiajcie się na w tym watku i na Forum Religia na księżach i ich słabości
          > ach, nie macie chyba jakiegoś zawężenia, tunelu w myślach?
          > Poza tym nikt nie jest na tyle czysty by mógł potępiać innych.

Ok to pogadajmy o chamstwie i mobbingu w waszej organizacji
          • vacia Re: I jeszcze cos 04.10.13, 10:21
            kolter-xl napisał:

> vacia napisała:
            >
            > > Nie skupiajcie się na w tym watku i na Forum Religia na księżach i ich sł
            > abości
            > > ach, nie macie chyba jakiegoś zawężenia, tunelu w myślach?
            > > Poza tym nikt nie jest na tyle czysty by mógł potępiać innych.
            >
            > Ok to pogadajmy o chamstwie i mobbingu w waszej organizacji

Ciągle chcesz się skupiać na brakach innych a omijać z daleka swoje braki , jakieś takie dziwne hobby masz, budujesz tak sobie dobre samopoczucie i wysokie mniemanie o sobie?
            • kolter-xl Re: I jeszcze cos 04.10.13, 11:17
              vacia napisała:

> > Ok to pogadajmy o chamstwie i mobbingu w waszej organizacji
              >
              > Ciągle chcesz się skupiać na brakach innych a omijać z daleka swoje braki

No a co to forum rozwiązywania problemów Koltera ??

, >jakieś takie dziwne hobby masz, budujesz tak sobie dobre samopoczucie i wysokie mniemanie o sobie?

Jakoś tak lubię pisać o hipokryzji, w tym twojej organizacji .Ale i tak masz u mnie bonus bo znam twoją rodzinę i o zasadniczo kilku twoich krewnych tylko mam paskudne zdanie.
          • pocoo Re: I jeszcze cos 04.10.13, 10:25
            kolter-xl napisał:

> vacia napisała:

> > Poza tym nikt nie jest na tyle czysty by mógł potępiać innych.
            >
            > Ok to pogadajmy o chamstwie i mobbingu w waszej organizacji

No to Ci vacia uniwersalnie już odpowiedziała.
            Ja jestem czysta jak łza i nie potępiam potępieńców.
            • kolter-xl Re: I jeszcze cos 04.10.13, 11:20
              pocoo napisała:

> No to Ci vacia uniwersalnie już odpowiedziała.
              > Ja jestem czysta jak łza i nie potępiam potępieńców.

No tak ona jest grzeszna ale organizacja jest doskonała . ciekawe tylko jak skoro składa sie z grzesznych ludzi :))
      • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 09:31
        vacia napisała:

> Kollter, Po co, Karbat, grgh i inni: Nie oczekuje od was, ze odpowiecie mi jak
        > naukowcy,lub święci pustelnicy lub mądrzy starcy ale jak już pisać to z głębok
        > o refleksja, bez żartów, tak jak mówicie do swoich dzieci.

Ty się zastanów po co twój Jehowa wyczarował tytoń !!

> Czy zalecacie im palenie papierosów? Czy sami czerpiecie prawdziwa radość z nałogu?

Niech jarają jak lubią.

> Społeczeństwa ponoszą duże straty przez nałóg palenia tytoniu.

Wpływ z akcyzy jest przeogromny .

> A czemu są ciągle nowe ofiary nałogu? Bo reklama papierosów bombarduje nas zewsząd, a to wszystko kłamstwa duże i małe.

Jaka reklama ta zakazana w mediach ??

> Umiarkowane spożywanie alkoholu jest w porządku, alkoholowi musi towarzyszyć um
        > iar ale jeśli chodzi o papierosy nawet jeden papieros stwarza zagrożenie nałogi
        > em, można wpaść w pułapkę uzależnienia na lata.

No to nie pal !!
        • vacia Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 10:27
          kolter-xl napisał: .
          >
          > No to nie pal !!

Palenie papierosów to sprawa społeczna, to zatrucie środowiska, wysokie koszty opieki medycznej, nie wystarczy, ze ja nie pale i tak cierpię przez palaczy. Każdego to dotyka.
          Ale cierpią najbardziej palacze bo zbudowali sobie zamek rozkoszy na piasku, bo oparli się na kłamstwie, ze papierosy dają im coś dobrego a nie dają im nic dobrego tylko wcześniejszą śmierć
          • marina0321 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 10:32
            vacia napisała:
            > Palenie papierosów to sprawa społeczna, to zatrucie środowiska, wysokie koszty
            > opieki medycznej, nie wystarczy, ze ja nie pale i tak cierpię przez palaczy. Ka
            > żdego to dotyka.

Znam wielu niepalących, którzy z powodu palaczy nie cierpią, bo nie wchodzą wśród nich. Miejsca na świecie jest dosyć, nie musisz stawać obok palaczy.

> Ale cierpią najbardziej palacze bo zbudowali sobie zamek rozkoszy na piasku, bo
            > oparli się na kłamstwie, ze papierosy dają im coś dobrego a nie dają im nic do
            > brego tylko wcześniejszą śmierć

Uwierz mi, istnieją wiele gorsze rzeczy, niż palenie papierosów.
            • pocoo Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 10:45
              marina0321 napisał(a):

> Uwierz mi, istnieją wiele gorsze rzeczy, niż palenie papierosów.

Np.fanatyzm religijny prowadzi do zbrodni.
              A tych Świadków Jehowy,których znałam uważam za bandytów.
              • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 11:26
                pocoo napisała:

> marina0321 napisał(a):
                >
                > > Uwierz mi, istnieją wiele gorsze rzeczy, niż palenie papierosów.
                >
                > Np.fanatyzm religijny prowadzi do zbrodni.
                > A tych Świadków Jehowy,których znałam uważam za bandytów.

Ty to jesteś pamiętliwa :( ze tez jedna na śniegu na pewną śmierć chciała cię zostawić nie umiesz zapomnieć :(
          • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 11:22
            vacia napisała:

> Palenie papierosów to sprawa społeczna, to zatrucie środowiska, wysokie koszty
            > opieki medycznej, nie wystarczy, ze ja nie pale i tak cierpię przez palaczy. Każdego to dotyka.
            > Ale cierpią najbardziej palacze bo zbudowali sobie zamek rozkoszy na piasku, bo
            > oparli się na kłamstwie, ze papierosy dają im coś dobrego a nie dają im nic do

Ja też wyznaję zasadę ze ;tam gdzie zaczynają się moje płuca, tam kończy wolność palaczy'Ale to ich sprawa od każdego papierosa płacą wysoki podatek ,ich sprawa!!
          • bookworm Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 12:00
            vacia napisała:

> kolter-xl napisał: .
            > >
            > > No to nie pal !!
            >
            > opieki medycznej, nie wystarczy, ze ja nie pale i tak cierpię przez palaczy. Ka
            > żdego to dotyka.

starość generuje jeszcze wyższe koszty opieki medycznej, podobnie otyłość. Zatrucie środowiska papierosami - poważnie? Większe zatrucie generuje ogrzewanie domu piecem węglowym. Można albo domu nie ogrzewać i cierpieć z zimna,chorób, albo ogrzewać i cierpieć z "zatrucia". czy czasami zastanawiasz się nad tym co piszesz?

a wiesz, że to prawdopodobnie ten sam ośrodek, który sprawia, że wierca czuje potrzebę iść do kościoła, do spowiedzi, odpieprzyć zdrowaśkę, bo inaczej go w krzyżu łamie, swędzi go, spać nie może - to również nałóg, równiez oparty na kłamstwie - zamek rozkoszy zbudowany z urojeń, że religia daje im coś dobrego, a nie daje nic dobrego tylko zmarnowane przez trwanie w kłamstwie życie.
      • pocoo Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 10:13
        vacia napisała:

> Czy zalecacie im palenie papierosów? Czy sami czerpiecie prawdziwa radość z nał
        > ogu?
        Za każdy nałog jest odpowiedzialny ośrodek radości w mózgu.Zapytaj naukowców.

> A czemu są ciągle nowe ofiary nałogu?

Bo jak biblijnie wiesz ,zakazany owoc zawsze nęci.
        Dla jasności,ja już nie palę.
        > Umiarkowane spożywanie alkoholu jest w porządku, alkoholowi musi towarzyszyć umiar ...
        Oj vaciu,vaciu.A rozmawiałaś może z terapeutą od uzależnień? Szczerze wątpię,ponieważ wypisujesz głupstwa.Chcesz usprawiedliwić biblijne pijaństwa?
        A gdyby napisano,że apostołowie skręcali sobie cygara?Paliłabyś?
        • vacia Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 10:22
          pocoo napisała:

.Chcesz usprawiedliwić biblijne pijaństwa?

Biblia potępia pijaństwo w wielu wersetach.
          • pocoo Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 10:35
            vacia napisała:

> Biblia potępia pijaństwo w wielu wersetach.

Szczególnie to weselne pijaństwo w Kanie Galilejskiej.Przeczytałam dokładnie zwyczaj upijania weselników.
            • marina0321 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 16:20
              pocoo napisała:

> vacia napisała:
              > > Biblia potępia pijaństwo w wielu wersetach.

No, tak, a ksiądz nie może być abstynentem, bo jego "zawód" codziennie zmusza go do chlania wina przy ołtarzu.
              • skomar102 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 17:24
                marina0321 napisał(a):

> pocoo napisała:
                >
                > > vacia napisała:
                > > > Biblia potępia pijaństwo w wielu wersetach.
                >
                > No, tak, a ksiądz nie może być abstynentem, bo jego "zawód" codziennie zmusza g
                > o do chlania wina przy ołtarzu.
                >

Jakiego chlania, ile tego wina jest 10 gram albo mniej.
                • pocoo Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 19:01
                  skomar102 napisał:

> Jakiego chlania, ile tego wina jest 10 gram albo mniej.
                  Skąd wiesz?Taki masz przydział?
                  Jeden łyk przy ołtarzu a flachy na plebanii?
                  Przecież wiesz,że alkoholizm trawi katolickie duchowieństwo.
                  • skomar102 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 20:01
                    pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
                    >
                    > > Jakiego chlania, ile tego wina jest 10 gram albo mniej.

> Skąd wiesz?Taki masz przydział?
                    > Jeden łyk przy ołtarzu a flachy na plebanii?
                    > Przecież wiesz,że alkoholizm trawi katolickie duchowieństwo.

W każdej społeczności czy to u duchownych, mundurowych czy cywili
                    zdarzają się alkoholicy ale każdy najbardziej napiętnuje duchownych
                    chociaż tam jest to najrzadziej spotykane. Dlaczego ?

• marina0321 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 20:52
                      skomar102 napisał:

> W każdej społeczności czy to u duchownych, mundurowych czy cywili
                      > zdarzają się alkoholicy ale każdy najbardziej napiętnuje duchownych
                      > chociaż tam jest to najrzadziej spotykane. Dlaczego ?

Nikt nie piętnuje ludzi równych sobie, tzn. przeciętnie normalnych. Jeżeli duchowni uważają się za innych, lepszych niż pozostali, że niby są bliżej Boga i chcą pozostałych ewangelizować, powinni więc reprezentować takich, za jakich się uważają.
                      • skomar102 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 21:26
                        marina0321 napisał(a):

> skomar102 napisał:
                        >
                        > > W każdej społeczności czy to u duchownych, mundurowych czy cywili
                        > > zdarzają się alkoholicy ale każdy najbardziej napiętnuje duchownych
                        > > chociaż tam jest to najrzadziej spotykane. Dlaczego ?
                        >
                        > Nikt nie piętnuje ludzi równych sobie, tzn. przeciętnie normalnych. Jeżeli duch
                        > owni uważają się za innych, lepszych niż pozostali, że niby są bliżej Boga i ch
                        > cą pozostałych ewangelizować, powinni więc reprezentować takich, za jakich się
                        > uważają.
                        >
                        > No cóż różnie to z nimi bywa ale nie można wszystkich jedna miarą mierzyć.
                        >
                    • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 05.10.13, 13:17
                      skomar102 napisał:

> W każdej społeczności czy to u duchownych, mundurowych czy cywili
                      > zdarzają się alkoholicy ale każdy najbardziej napiętnuje duchownych
                      > chociaż tam jest to najrzadziej spotykane. Dlaczego ?

Jaja nieuku robisz czytaj a dowiesz sie ze 50% księży po 50 roku życia to alkoholicy !!!
                • marina0321 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 20:39
                  skomar102 napisał:

> marina0321 napisał(a):
                  > > No, tak, a ksiądz nie może być abstynentem, bo jego "zawód" codziennie
                  > > zmusza go do chlania wina przy ołtarzu.

Od 10 gram się zaczyna. Dwie msze 20 gram. Regularne spożywanie alkoholu nawet w najmniejszych ilościach szybciej doprowadza do nałogu, niż tego, który raz w miesięcu się dobrze urżnie.
                  Wątpię, że Głodziowi 10 gram wystarcza, chyba, że na porannej mszy jest to dla niego klin na katza.
                  • skomar102 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 20:50
                    marina0321 napisał(a):

> skomar102 napisał:
                    >
                    > > marina0321 napisał(a):
                    > > > No, tak, a ksiądz nie może być abstynentem, bo jego "zawód" codzien
                    > nie
                    > > > zmusza go do chlania wina przy ołtarzu.
                    >
                    > > Jakiego chlania, ile tego wina jest 10 gram albo mniej.
                    >
                    > Od 10 gram się zaczyna. Dwie msze 20 gram. Regularne spożywanie alkoholu nawet
                    > w najmniejszych ilościach szybciej doprowadza do nałogu, niż tego, który raz
                    > w miesięcu się dobrze urżnie.

No nie przesadzajmy wino nie jest alkoholem wysokoprocentowym od tego co wypija na mszy
                    nie wpadnie w nałóg.

> Wątpię, że Głodziowi 10 gram wystarcza, chyba, że na porannej mszy jest to dla
                    > niego klin na katza.
                    >
                    >
                    Bp Głodź jest unikatem rzadko spotykanym.
                    • marina0321 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 20:54
                      skomar102 napisał:

> No nie przesadzajmy wino nie jest alkoholem wysokoprocentowym od tego co wypija
                      > na mszy
                      > nie wpadnie w nałóg.

Teoretycznie to ładnie brzmi, a jednak realia są inne.
                      • skomar102 Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 21:29
                        marina0321 napisał(a):

> skomar102 napisał:
                        >
                        > > No nie przesadzajmy wino nie jest alkoholem wysokoprocentowym od tego co
                        > wypija
                        > > na mszy
                        > > nie wpadnie w nałóg.
                        >
                        > Teoretycznie to ładnie brzmi, a jednak realia są inne.

Tak, ale co na to poradzisz jak ktoś ma skłonności do alkoholu
                        to powinien się leczyć.
                    • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 05.10.13, 13:30
                      skomar102 napisał:

> No nie przesadzajmy wino nie jest alkoholem wysokoprocentowym od tego co wypija
                      > na mszy nie wpadnie w nałóg.

Fakt najczęstszym powodem jest tutaj samotność i olbrzymia presja przełożonych.

> Bp Głodź jest unikatem rzadko spotykanym.

Jest typowym alkoholikiem po 60 roku życia
                  • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 05.10.13, 13:25
                    marina0321 napisał(a):

> Od 10 gram się zaczyna. Dwie msze 20 gram. Regularne spożywanie alkoholu nawet
                    > w najmniejszych ilościach szybciej doprowadza do nałogu, niż tego, który raz
                    > w miesięcu się dobrze urżnie.
                    > Wątpię, że Głodziowi 10 gram wystarcza, chyba, że na porannej mszy jest to dla
                    > niego klin na katza.

Przecież to ten alkoholik Głódź nachlał Kawach podczas wizyty w Charkowie.
                • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 05.10.13, 13:21
                  skomar102 napisał:

>

Chyba czystego spirytusu !! Mój naiwny dziadek z 10 lat łaził do pomocy przy budowie kościoła. Proboszcza tak mu podziękował ze dniu pogrzebu mojego dziadka tak zachlał ze jakiegoś młodego wikarego przysłał na pogrzeb , tak podziękował niewolnikowi za 10 lat pomocy w budowie !!
          • bookworm Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 11:17
            vacia napisała:

> pocoo napisała:
            >
            > .Chcesz usprawiedliwić biblijne pijaństwa?
            >

Przydałoby się kilka. Czekamy.

Podaj przy okazji jak Biblia potępia upicie Lota przez jego córki. Gdyby nie to upicie to by Jezuska nie było - bo to potomstwo Lota z córkami dało początek linii z której się wywodzi "zbawiciel".
            • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 11:28
              bookworm napisał:

> vacia napisała:
              >
              > > pocoo napisała:
              > >
              > > .Chcesz usprawiedliwić biblijne pijaństwa?
              > >
              > > Biblia potępia pijaństwo w wielu wersetach.
              >
              > Przydałoby się kilka. Czekamy.
              >
              > Podaj przy okazji jak Biblia potępia upicie Lota przez jego córki. Gdyby nie to
              > upicie to by Jezuska nie było - bo to potomstwo Lota z córkami dało początek l
              > inii z której się wywodzi "zbawiciel".
              >

i wino, co rozwesela serce ludzkie, by rozpogadzać twarze oliwą, by serce ludzkie chleb krzepił.
              • bookworm Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 12:02
                kolter-xl napisał:

> bookworm napisał:
                >
                > > vacia napisała:
                > >
                > > > pocoo napisała:
                > > >
                > > > .Chcesz usprawiedliwić biblijne pijaństwa?
                > > >
                > > > Biblia potępia pijaństwo w wielu wersetach.
                > >
                > > Przydałoby się kilka. Czekamy.
                > >
                > > Podaj przy okazji jak Biblia potępia upicie Lota przez jego córki. Gdyby
                > nie to
                > > upicie to by Jezuska nie było - bo to potomstwo Lota z córkami dało pocz
                > ątek l
                > > inii z której się wywodzi "zbawiciel".
                > >
                >
                > i wino, co rozwesela serce ludzkie, by rozpogadzać twarze oliwą, by
                > serce ludzkie chleb krzepił.

Nie wyczułem potępienia. Może coś bardziej surowego np. "po jedenaste, nie będziesz pił wina i innych trunków z zawartością alkoholu przekraczającą 0,5%"
                • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 05.10.13, 13:13
                  bookworm napisał:

> > i wino, co rozwesela serce ludzkie, by rozpogadzać twarze oliw
                  > ą, by
                  > > serce ludzkie chleb krzepił.

>
                  > Nie wyczułem potępienia. Może coś bardziej surowego np. "po jedenaste, nie będziesz pił wina i innych trunków z zawartością alkoholu przekraczającą 0,5%"

Bo i nie potępia a wręcz do pijaństwa zachęca:)
          • kolter-xl Re: Zastanowcie sie nad tym co piszecie 04.10.13, 11:19
            vacia napisała:

Do picia też zachęca .
            • karbat Re:Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 11:57
              Vaciu pisz o upodobaniach twojego boga .

Z biblii z twojej sfientej ksiazki znam wiele upodoban twojego boga Jahwe .
              Popularyzuj swoje pismo swiete na FS. Masz moje calkowite poparcie .
              Pisz o upodobaniach swojego msciwego, zazdrosnego, okrutnego, chytrego
              nietolerancyjnego boga z twojej biblii swietej .

Twoj zydowski bog nie znal tytoniu. Starozytni czciele twojego boga znali inne
              skuteczne srodki odurzajace .
              Twojemu bogu, zawsze byl mily srod zwierzecej spalenizny, na jego oltarzach .
              Dzisiaj jest mu podobno mily smrod kadzidla .

• pocoo Re:Czy palenie papierosow podoba sie Bogu? 04.10.13, 13:46
                karbat napisał:

> Vaciu pisz o upodobaniach twojego boga .
                >
                > Z biblii z twojej sfientej ksiazki znam wiele upodoban twojego boga Jahwe .
                > Pisz o upodobaniach swojego msciwego, zazdrosnego, okrutnego, chytrego
                > nietolerancyjnego boga z twojej biblii swietej .
                >
                No c o ?Vacia rypnie,że bóg Jehowa jest Miłością.Z miłości ludzi torturuje,zabija lub zabijać każe.Wszystko dla dobra jego owieczek.

> Twoj zydowski bog nie znal tytoniu. Starozytni czciele twojego boga znali inne
                > skuteczne srodki odurzajace .
                > Twojemu bogu, zawsze byl mily srod zwierzecej spalenizny, na jego oltarzach .
                > Dzisiaj jest mu podobno mily smrod kadzidla .
                >
                Oj Karbat? Ile może bóg wąchać smrody spalenizny?Może teraz przerzuci się na moje perfumy i będę miała u niego fory."O nie daj bóg"!

>
    • privus Widocznie tak 04.10.13, 15:29
      skoro na ołtarzach tez wiecznie coś się paliło. To taka słabość do ognia i tyle.
      • pocoo Re: Widocznie tak 04.10.13, 19:06
        privus napisał:

> skoro na ołtarzach tez wiecznie coś się paliło. To taka słabość do ognia i tyle
        > .
        >
        Czy bóg stworzył zapałki?Toż Abel już palił owce dla boga.
        • karbat Re: Widocznie tak 04.10.13, 20:17
          pocoo napisała:

> Czy bóg stworzył zapałki ? Toż Abel już palił owce dla boga.

ok. gust katolickiego boga Ojca sie zmienil. dzis nie chce, by mu smierdzialo palone mieso,
          ale dlaczego upodobal sobie/zapewnil osobista ochrone, Kaina .... mordercy .....
          dlaczego katolicki bog Ojciec nie protestuje jak Kain bierze sobie za zone swoja siostre ...

• marina0321 Re: Widocznie tak 04.10.13, 20:59
            karbat napisał:
            > dlaczego katolicki bog Ojciec nie protestuje jak Kain bierze sobie za zone swoj
            > a siostre ...

Może katolicki bóg tak miał. Chyba nie wierzysz w to, że Pan Bóg stworzył tylko dwoje ludzi. Mowa jest o tym, że Adam i Ewa byli PIERWSZYMI ludźmi, a nie jedynymi. Być może, że imię Adam reprezentowało męską płeć, a Ewa żeńską.
            • skomar102 Re: Widocznie tak 04.10.13, 21:35
              marina0321 napisał(a):

> karbat napisał:
              > > dlaczego katolicki bog Ojciec nie protestuje jak Kain bierze sobie za zon
              > e swoj
              > > a siostre ...
              >
              > Może katolicki bóg tak miał. Chyba nie wierzysz w to, że Pan Bóg stworzył tylko
              > dwoje ludzi. Mowa jest o tym, że Adam i Ewa byli PIERWSZYMI ludźmi, a nie jedy
              > nymi. Być może, że imię Adam reprezentowało męską płeć, a Ewa żeńską.
              >
              >
              No tak , stworzył kobietę ku uciesze mężczyzny bo sam mężczyzna by się nudził
              a tak to bara bara.
              • pocoo Re: Widocznie tak 04.10.13, 22:48
                skomar102 napisał:

> No tak , stworzył kobietę ku uciesze mężczyzny bo sam mężczyzna by się nudził
                > a tak to bara bara.
                Skomar,czy ciebie obowiązuje celibat?Masz pie...a na punkcie seksu jak ci wszyscy faceci chodzący w białych,czarnych czy brązowych kiecach.
                • skomar102 Re: Widocznie tak 05.10.13, 16:06
                  pocoo napisała:

> skomar102 napisał:
                  >
                  > > No tak , stworzył kobietę ku uciesze mężczyzny bo sam mężczyzna by się nu
                  > dził
                  > > a tak to bara bara.

> Skomar,czy ciebie obowiązuje celibat?Masz pie...a na punkcie seksu

Jaka to świętoszkowata ( doznałaś nawrócenia czy co )
                  • pocoo Re: Widocznie tak 05.10.13, 16:16
                    skomar102 napisał:
                    > Jaka to świętoszkowata ( doznałaś nawrócenia czy co )

O matko!
                    Świętoszkowata ,czyli pruderyjna matrona?
                    Zlituj się skomar nade mną.Tak po katolicku.
                    Przed chwilą przeczytałam,że po katolicku seks służy do rozmnażania.Jeżeli sprawia przyjemność bez rozmnażania ,to jest grzechem.
                    Ja nie chcę skomar iść z tobą do piekła.Idź do nieba skomarku,proszę.
              • kolter-xl Re: Widocznie tak 05.10.13, 13:38
                skomar102 napisał:

> No tak , stworzył kobietę ku uciesze mężczyzny bo sam mężczyzna by się nudził
                > a tak to bara bara.

No to czemu 30 % waszych duchownych woli facetów ??
            • karbat Re: Widocznie tak 05.10.13, 11:06
              marina0321 napisał(a):

> Może katolicki bóg tak miał. Chyba nie wierzysz w to, że Pan Bóg stworzył tylko
              > dwoje ludzi. Mowa jest o tym, że Adam i Ewa byli PIERWSZYMI ludźmi, a nie jedy
              > nymi. Być może, że imię Adam reprezentowało męską płeć, a Ewa żeńską.

moze , moze ... byc moze . maryniu0321

-opieramy na tym co pisze Pismo sfiente, co jest w nim czarno na bialym.
              -opieramy na rozadku, elementarnej inteligencji, nauce.
              (ww stoja w sprzecznosci) innej mozliwosci nie mamy . porownujemy <-> jedno z drugim .

* byc moze * , umiejscawiamy w miejscu ->
              jedna baba drugiej babie wsadzila do d... grabie .
              Nie bierz tego osobiscie, probuje obrazowo sie odniesc do * byc moze * ;)
            • kolter-xl Re: Widocznie tak 05.10.13, 13:33
              marina0321 napisał(a):

. Być może, że imię Adam reprezentowało męską płeć, a Ewa żeńską.

Adam = rodzaj ludzki, czerwony.
              Ewa= żyjąca.
          • edico Coś tu na tym tronie nie gra 04.10.13, 21:33
            Po śmierci Abla na świecie pozostały tylko trzy osoby - Kaim i jego rodzice.Nie ma absolutnie mowy o jakiejś siostrze czy innych kobietach. Skąd się więc wzięły dzieci Kaima?
            • skomar102 Re: Coś tu na tym tronie nie gra 04.10.13, 21:37
              edico napisał:

> Po śmierci Abla na świecie pozostały tylko trzy osoby - Kaim i jego rodzice.Nie
              > ma absolutnie mowy o jakiejś siostrze czy innych kobietach. Skąd się więc wzię
              > ły dzieci Kaima?
              >

A gdzie tak pisze że tylko trzy ?
            • pocoo Re: Coś tu na tym tronie nie gra 04.10.13, 22:42
              edico napisał:

> Po śmierci Abla na świecie pozostały tylko trzy osoby - Kaim i jego rodzice.Nie
              > ma absolutnie mowy o jakiejś siostrze czy innych kobietach. Skąd się więc wzię
              > ły dzieci Kaima?
              >
              Kain sam sobie dzieci zrobił jak po tułaczce pojął sobie żonę.
              Jesteś niemożliwie niekumaty.Kobiety były puchem marnym i szkoda było piszącym święte księgi nimi się zajmować.Jak tylko córki Adama poczuły wolę bożą,to je Adam zapładniał i sru...na pustynię wywalał.Nie mogło być inaczej skoro bóg naznaczył Kaina,aby go nikt nie zabił.Czyli ludzie byli.Jednak Kain to chłop a w tamtych czasach każdy penis był na wagę... człowieka.Nawet aniołowie z nieba zstępowali i zapładniali córki ziemskie,ale tylko te piękne.
              Ciekawe dlaczego napisali,ze w tym czasie kiedy Kain się ożenił to Ewa urodziła trzeciego syna?I finito.
              • edico Re: Coś tu na tym tronie nie gra 04.10.13, 23:21
                Macie obydwaj rację. Umknęła mi jakoś informacja:
                "Adam jeszcze raz zbliżył się do swej żony i ta urodziła mu syna, któremu dała imię Set, gdyż – jak mówiła – dał mi Bóg potomka innego w zamian za Abla, którego zabił Kain."
                (Rdz 4,25)
                Nie zmienia to jednak faktu, że ten Bóg ma wyjątkową słabość do wynagradzania zła dziwnie ignorując pozytywne postacie, na których ma mu teoretycznie zleżeć.
                • pocoo Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 10:35
                  edico napisał:

> Nie zmienia to jednak faktu, że ten Bóg ma wyjątkową słabość do wynagradzania z
                  > ła dziwnie ignorując pozytywne postacie, na których ma mu teoretycznie zleżeć.
                  >
                  "Szukajcie a znajdziecie".
                  Hiob był ponad miarę wierny bogu.No to wszechwiedzący bóg pozwolił swojemu kumplowi Szatanowi zgnoić kompletnie Hioba fizycznie i psychicznie po to,aby pokazać "temu kumplowi" ,że boskie na wierzchu.No a potem w nagrodę Hiob od boga dostał ;nowe dzieci (za te uśmiercone),nowe bydło i owce(za te padnięte) itd.A w pi...zdu z taką boską dobrocią.
              • karbat Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 09:46
                pocoo napisała:
                > Kain sam sobie dzieci zrobił jak po tułaczce pojął sobie żonę.
                > Jesteś niemożliwie niekumaty.Kobiety były puchem marnym i szkoda było pisząc
                > ym święte księgi nimi się zajmować.

ksiadz katolicki ze swoimi papiezami, biskupami , wmawia katolikowi ,
                ze dla starozytnych kobiety, dziewczynki mialy wieksza wartosc/znaczenie
                w spoleczenstwie niz koza , owca.

>Jak tylko córki Adama poczuły wolę bożą,to je Adam zapładniał i sru...na pustynię >wywalał.Nie mogło być inaczej skoro bóg naznaczył Kaina,aby go nikt nie zabił.Czyli ludzie >byli.Jednak Kain to chłop a w tamtych czasach każdy penis był na wagę... człowieka.
                >Nawet aniołowie z nieba zstępowali i zapładniali córki ziemskie,ale tylko te piękne.
                > Ciekawe dlaczego napisali,ze w tym czasie kiedy Kain się ożenił to Ewa urodziła
                > trzeciego syna?I finito.

ksiadz katolicki latami studiuje na katolickich studiach teologicznych swoje pismo sfiente ...
                pocoo wyslalbym ci, kazdego kato sutannika na nauki, jak sie czyta text ze zrozumieniem ,
                pismo sfiente ;)

to godziwe sluszne i zbawienne jak oznajmia katolickie pismo sfiente,
                jak na pieknych corkach czlowieczych niebianskie anioly sobie uzywaly,
                pisane pod natchnieniem boszym.
                • pocoo Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 10:44
                  karbat napisał:

> to godziwe sluszne i zbawienne jak oznajmia katolickie pismo sfiente,
                  > jak na pieknych corkach czlowieczych niebianskie anioly sobie uzywaly,
                  > pisane pod natchnieniem boszym.
                  Z tychże zwiazków rodzili się mocarze na cały świat sławni.Bla...bla...bla..
                  Na jaki świat?Który?Czy Biblia pisze coś o ich czynach?No można podpiąc pod Herosa Samsona,który miał siłę w swoich długich kudłach?Może Goliata zabitego z procy przez Dawida?Matuchno moja....
                  Mity o Herosach były dużo wcześniej.
                  • pocoo Re: Wszystko gra 05.10.13, 10:47
                    A tak poprawnie to Herosi mieli siłę ponieważ nie palili papierosów.Nie chciało im się robić skrętów?
                  • karbat Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 10:54
                    pocoo napisała:
                    > Na jaki świat?Który?Czy Biblia pisze coś o ich czynach?No można podpiąc pod Her
                    > osa Samsona,który miał siłę w swoich długich kudłach?Może Goliata zabitego z pr
                    > ocy przez Dawida?Matuchno moja....
                    > Mity o Herosach były dużo wcześniej.

mozna by dlugo, duzo, o Ewolucji bogow w dziejach ludzkosci .
                    jedne bogi wynikaly z innych wczesniejszych. Polska dzis jest na etapie,
                    doszla, do bogini Maryji Krolowej Polski i boga K. Wojtyly.

bogowie sa szyci na miare spoleczenstw , kwestia marketingu, popytu -podazy
                    • pocoo Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 11:11
                      karbat napisał:

> Polska dzis jest na etapie,
                      > doszla, do bogini Maryji Krolowej Polski i boga K. Wojtyly.
                      >
                      > bogowie sa szyci na miare spoleczenstw , kwestia marketingu, popytu -podazy

Oczywiscie .I nic wiecej.
                      W czasach obecnych równiez znajdują się cwaniacy,którzy do wymyslonych przez siebie bzdur przekonują słabeuszy,łapią ich za pysk i robią z nimi co chcą.
                      Nigdy nie straszyłam dzieci Babą-Jagą.
                      • marina0321 Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 13:44
                        pocoo napisała:
                        > Nigdy nie straszyłam dzieci Babą-Jagą.

Jak byłam mała, z Babą-Jagą kojarzyły mi się zakonnice. Młodsze natomiast ode mnie wtedy były pewne, że to Baby-Jagi.
                        • karbat Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 16:18
                          marina0321 napisał(a):
                          > pocoo napisała:
                          > > Nigdy nie straszyłam dzieci Babą-Jagą.

> Jak byłam mała, z Babą-Jagą kojarzyły mi się zakonnice. Młodsze natomiast ode m
                          > nie wtedy były pewne, że to Baby-Jagi.

bardzo dowcipne skojarzenie, po drugie wiarygodne
                          i po trzecie ... uczciwe . nie wymagasz za to bog zaplac .

od uczciwych ludzi mozna sie dowiedziec wiecej o zyciu
                          niz od ksiedza powolanego przez ducha .
            • kolter-xl Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 13:36
              edico napisał:

> ma absolutnie mowy o jakiejś siostrze czy innych kobietach. Skąd się więc wzięły dzieci Kaima?

Nie wiadomo ??

"(3) Gdy Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego jako jego obraz, i dał mu na imię Set. A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki."
              • pocoo Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 15:00
                kolter-xl napisał:

> "(3) Gdy Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego ja
                > ko jego obraz, i dał mu na imię Set. A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset
                > lat i miał synów oraz córki."
                >
                Wg jakiego kalendarza liczono lata Adamowi i kto to zrobił?
                Jak nazywał się kalendarz wymyślony przez boga?
                • kolter-xl Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 15:41
                  pocoo napisała:

> Wg jakiego kalendarza liczono lata Adamowi i kto to zrobił?

No przecież sam Jahwe dyktował Mojżeszowi te słowa.

> Jak nazywał się kalendarz wymyślony przez boga?

Nie wiesz ??
                  • pocoo Re: Coś tu na tym tronie nie gra 05.10.13, 15:51
                    kolter-xl napisał:

> Nie wiesz ??
                    >
                    1,2,3......7 ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka