20.04.14, 10:17
Po każdym Wielkim Piątku nadchodzi Wielkanoc, bo Miłość jest potężniejsza niż śmierć.
Niech zmartwychwstały Chrystus napełni Wasze serca radością i wiarą, że prawdziwe życie dopiero przed Wami. Wpatrzcie się w Chrystusa Zmartwychwstałego i czerpcie z Niego siły.
:)
Obserwuj wątek
    • kolter-mr Re: Życzenia 20.04.14, 11:00
      swidzacy napisał(a):

> Po każdym Wielkim Piątku nadchodzi Wielkanoc, bo Miłość jest potężniejsza niż ś
      > mierć.
      > Niech zmartwychwstały Chrystus napełni Wasze serca radością i wiarą, że prawdzi
      > we życie dopiero przed Wami. Wpatrzcie się w Chrystusa Zmartwychwstałego i czerpcie z Niego siły.
      > :)

Ty juz po kielichu ??
      • pocoo Re: Życzenia 20.04.14, 11:13
        kolter-mr napisał:
        >
        > Ty juz po kielichu ??

"Berbeluchy pokosztował".Tak świątecznie.
        • kolter-mr Re: Życzenia 20.04.14, 11:19
          pocoo napisała:

> kolter-mr napisał:
          > >
          > > Ty juz po kielichu ??
          >
          > "Berbeluchy pokosztował".Tak świątecznie.

Kto ich uczy tych "wesołych świąt " w obliczu tego ze Faceta zamordowano w okrutny sposób.
          Mało kto wie ze ukrzyżowanie powodowało straszliwe męczarnie z powodu duszenia ,skazany miał problemy z oddychaniem. Wybawieniem było dla nich łamanie goleni co zmieniało pozycję i pozwalał szybciej umrzeć z braku tlenu. No a oni się cieszą ??
          • pocoo Re: Życzenia 20.04.14, 11:26
            kolter-mr napisał:
            > No a oni się cieszą ??

Jedni cieszą się,że zmartwychwstał i mają szanse na rozgrzeszenie ,a nawet na odpust zupełny.Nie ma znaczenia,że za pieniądze.
            Drudzy mogą chlać do woli i nawet ich żony sa pobłażliwe.
            • kolter-mr Re: Życzenia 20.04.14, 11:28
              pocoo napisała:

> kolter-mr napisał:
              > > No a oni się cieszą ??
              >
              > Jedni cieszą się,że zmartwychwstał i mają szanse na rozgrzeszenie ,a nawet na
              > odpust zupełny.Nie ma znaczenia,że za pieniądze.
              > Drudzy mogą chlać do woli i nawet ich żony sa pobłażliwe.

No to niech świętują na zmartwychwstanie a nie na egzekucję.
              • pocoo Re: Życzenia 21.04.14, 11:35
                kolter-mr napisał:
                > No to niech świętują na zmartwychwstanie a nie na egzekucję.
                >
                Ależ świętują ,raz do roku.Alle.......luja.
                Faktem jest,że w pozostałe dni roku wszędzie biedaczka krzyżują i na krzyżu całują.No bo jakby wyglądał Jezus bez krzyża?Jak pospolity katolik? Kto by go poznał?A na krzyżu wiadomo kto zacz.A jak wyglądali łotrowie obok Jezusa?Inaczej?
                • marina0321 Re: Życzenia 21.04.14, 12:00
                  pocoo napisała:
                  > Ależ świętują ,raz do roku.Alle.......luja.
                  > Faktem jest,że w pozostałe dni roku wszędzie biedaczka krzyżują i na krzyżu cał
                  > ują.No bo jakby wyglądał Jezus bez krzyża?Jak pospolity katolik? Kto by go pozn
                  > ał?A na krzyżu wiadomo kto zacz.A jak wyglądali łotrowie obok Jezusa?Inaczej?

Ano, właśnie. Swiętują zmartwychwstanie Jezusa, a w kościołach dalej pozostawiają Go na krzyżu.
                  • kolter-mr Re: Życzenia 21.04.14, 15:02
                    marina0321 napisał(a):

> pocoo napisała:
                    > > Ależ świętują ,raz do roku.Alle.......luja.
                    > > Faktem jest,że w pozostałe dni roku wszędzie biedaczka krzyżują i na krzy
                    > żu cał
                    > > ują.No bo jakby wyglądał Jezus bez krzyża?Jak pospolity katolik? Kto by g
                    > o pozn
                    > > ał?A na krzyżu wiadomo kto zacz.A jak wyglądali łotrowie obok Jezusa?Inac zej?

> Ano, właśnie. Swiętują zmartwychwstanie Jezusa,

Nie , zmartwychwstanie jest w trzy dni po egzekucji oni świętują egzekucje .

> a w kościołach dalej pozostawia ją Go na krzyżu

Ciekawe czy Żyd Jezus chciałby żeby go w taki sposób czczono ??
                    • grgkh Re: Życzenia 21.04.14, 19:00
                      kolter-mr napisał:

> Nie , zmartwychwstanie jest w trzy dni po egzekucji oni świętują egzekucje .

I to jest surrealistyczne, pokręcone i całkowicie bez sensu. A tylu ludziom wmówiono, że to jest najwspanialszy "boski plan"...
                      • kolter-mr Re: Życzenia 21.04.14, 19:08
                        grgkh napisał:

> kolter-mr napisał:
                        >
                        > > Nie , zmartwychwstanie jest w trzy dni po egzekucji oni świętują egzekucje .
                        >
                        > I to jest surrealistyczne, pokręcone i całkowicie bez sensu. A tylu ludziom wmówiono, że to jest najwspanialszy "boski plan"...

Ciekawym aspektem też jest post tuz przed teraźniejszymi świętami .
                        Jak wiadomo z biblii Jezus pościł 40 dni tuz przed rozpoczęciem swojej trzy letniej misji, a nie tuż przed jej końcem :)
                        • pocoo Re: Życzenia 21.04.14, 19:45
                          kolter-mr napisał:

> Jak wiadomo z biblii Jezus pościł 40 dni tuz przed rozpoczęciem swojej trzy let
                          > niej misji, a nie tuż przed jej końcem :)
                          >
                          Jezus jest synem boga.
                          Wchodzi(po katolicku) w skład trójcy.
                          Na ziemi żył beż grzechu(tak mówią).
                          Po jaki gwint pościł?Za gruby był.To jakiś rodzaj diety oczyszczającej?
                          1/3 część boga wszechpotężnego pości,aby te pozostałe 2/3 części boga były dla tej mniejszej części łaskawsze?To dopiero paranoja.
                          Jeszcze większą katolicką paranoją jest wpieprzanie wszystkiego oprócz mięsa (ryby wolno) aż kałdun rozrywa i nazywanie tego postem.
                          • wariant_b Re: Życzenia 21.04.14, 22:27
                            pocoo napisała:
                            > Jeszcze większą katolicką paranoją jest wpieprzanie wszystkiego oprócz mięsa
                            > (ryby wolno) aż kałdun rozrywa i nazywanie tego postem.

Pamięć mi podpowiada, że łabędzie też wolno było wpieprzać w poście.
                            bo pachną mułem jak ryba. O tradycyjnej wigilijnej szynce JPII nie wspomnę.
                          • kolter-mr Re: Życzenia 21.04.14, 22:47
                            pocoo napisała:

> Jezus jest synem boga.

Jest czy był ??

> Wchodzi(po katolicku) w skład trójcy.

No i inni poganie też tak mają ze staroegipskie triady zaadaptowali.

> Na ziemi żył beż grzechu(tak mówią).

Maminsynek ?

> Po jaki gwint pościł?Za gruby był.To jakiś rodzaj diety oczyszczającej?

Za twoje grzechy o ile pamiętam :))

> 1/3 część boga wszechpotężnego pości,aby te pozostałe 2/3 części boga były dla
                            > tej mniejszej części łaskawsze?To dopiero paranoja.

No ale tamci to duchy powietrzem żyją , ich post jest czymś normalnym .

> Jeszcze większą katolicką paranoją jest wpieprzanie wszystkiego oprócz mięsa (ryby wolno) aż kałdun rozrywa i nazywanie tego postem.

Nieuki biblijne nie wiedzą ze post to powstrzymywanie się od jedzenia .No chyba ze serek topiony to ie jedzenie ??
                            • pocoo Re: Życzenia 22.04.14, 07:23
                              kolter-mr napisał:

> Jest czy był ??

Jest,na wieki wieków i od dawien dawna "przyjdzie zasię i weźmie nas do siebie,żebyśmy gdzie on jest i my byli".

> No i inni poganie też tak mają ze staroegipskie triady zaadaptowali.

No ale...bóg ojciec - najważniejszy ,
                              syn boży - najważniejszy,
                              a duch święty - ten to dopiero najważniejszy.

> Maminsynek ?

Też mi maminsynek olewający mamusię wedle zwyczaju.

> Za twoje grzechy o ile pamiętam :))

A to ci dopiero.Skoro Jezus za moje grzechy pościł to ja nie muszę.Zapominam o jedzeniu kiedy jestem zakochana.Skomara daruj sobie.

> No ale tamci to duchy powietrzem żyją , ich post jest czymś normalnym .
                              Ojojoj.Ino duchy?Ojojoj.

> Nieuki biblijne nie wiedzą ze post to powstrzymywanie się od jedzenia .

Kiedy w brzuchu burczy,to myśli się o jedzeniu a nie o bogu.

>No chyba ze serek topiony to nie jedzenie ??
                              >
                              A mięso ryby to nie mięso.
                              • kolter-mr Re: Życzenia 22.04.14, 17:46
                                pocoo napisała:

> Jest,na wieki wieków i od dawien dawna "przyjdzie zasię i weźmie nas do siebie,
                                > żebyśmy gdzie on jest i my byli".

Walizki spakowane ??

> No ale...bóg ojciec - najważniejszy ,

Fakt ojciec sowiety jest najważniejszy :))

> syn boży - najważniejszy,
                                > a duch święty - ten to dopiero najważniejszy.

Niby temu nabluzgać nie można ,bo za to szlaban na raj jest .

> Też mi maminsynek olewający mamusię wedle zwyczaju.

Tacin cycek ??

> A to ci dopiero.Skoro Jezus za moje grzechy pościł to ja nie muszę.Zapominam o
                                > jedzeniu kiedy jestem zakochana.Skomara daruj sobie.

No a co z nim ??

> > No ale tamci to duchy powietrzem żyją , ich post jest czymś normalnym .
                                > Ojojoj.Ino duchy?Ojojoj.

Ino duchy.

> Kiedy w brzuchu burczy,to myśli się o jedzeniu a nie o bogu.

No ale pościsz jak chcesz a nie jak musisz .

> A mięso ryby to nie mięso.

Są tu od tego eksperci
                                • pocoo Re: Życzenia 23.04.14, 19:57
                                  kolter-mr napisał:

> Walizki spakowane ??

Jeszcze nie."Wyfruwam dopiero pod koniec maja.

> > a duch święty - ten to dopiero najważniejszy.
                                  >
                                  > Niby temu nabluzgać nie można ,bo za to szlaban na raj jest .

A można.Nie obrazi się.Do raju nie wejdziesz jeżeli go kompletnie olejesz(jak nie przymierzając ja).

> Tacin cycek ??

Jak se tatke w niebie znalazł ,to i umarł z nadmiaru ojcowskiej opieki.

> >Skomara daruj sobie.

>No a co z nim??

Jak mnie duch święty nawiedzi,to albo w ciążę zajdę,albo będę znała odpowiedź na Twoje pytanie.

• kolter-mr Re: Życzenia 23.04.14, 21:02
                                    pocoo napisała:

> kolter-mr napisał:
                                    > Jeszcze nie."Wyfruwam dopiero pod koniec maja.

Ja też , na Sardynie a Ty ??

> A można.Nie obrazi się.Do raju nie wejdziesz jeżeli go kompletnie olejesz(jak
                                    > nie przymierzając ja).

Zasadniczo o ile kojtniesz przed armagedonem, to w raju zmartwychwstaniesz :))) Fakt na chwilkę ,ale jak ci się w raju spodoba to może do buntu Szatana się nie przyłączysz :)).

> Jak mnie duch święty nawiedzi,to albo w ciążę zajdę,

Kolejna Maryja ... o matko boska :))

>albo będę znała odpowiedź na Twoje pytanie.

Amen .
                                    • pocoo Re: Życzenia 23.04.14, 21:45
                                      kolter-mr napisał:

> Ja też , na Sardynie a Ty ??

Szkoda,nie spotkamy się.Lecę do Dortmundu.Po paru dniach wracam zwijając towarzystwo i samochodem ,Drezno-Praga-Wrocław-Warszawa- Gdańsk.Lubię wariacje.We wrześniu zakręcę globusem i polecę tam,gdzie palcem wceluję.Lecisz z nami? Zapraszam na szaleństwo.

> Zasadniczo o ile kojtniesz przed armagedonem, to w raju zmartwychwstanie
                                      > sz :))) Fakt na chwilkę ,ale jak ci się w raju spodoba to może do buntu Szatana
                                      > się nie przyłączysz :)).
                                      >
                                      Znam te urojenia naprutych...

> Kolejna Maryja ... o matko boska :))

No coś Ty.Spieprzyłabym z tego nieba do samego Belzebuba, aby nie słyszeć tego katolickiego jazgotu modlitewnego.No i każdy czegoś chce.Zwariować można na samą myśl.
                                      • kolter-mr Re: Życzenia 23.04.14, 21:58
                                        pocoo napisała:

> Szkoda,nie spotkamy się.Lecę do Dortmundu.

E tam... mieszkałem tam chwilkę z 20 lat temu , nic ciekawego.

> Po paru dniach wracam zwijając towarzystwo i samochodem ,Drezno

Drezno też zaliczyłem w połowie lat 90 tych , generalnie kiszka tam wtedy była ale widać ze brali się za odnawianie zabytków.Cała masa pustostanów w oczy aż raziła.

>-Praga

Tam byłem z 15 lat temu na zawodach, snookera.

->Wrocław-

Z tydzień temu byłem, pomagałem robić wystawę w Ossolineum.

> Warszawa-

Tam też z 10 lat już nie byłem .

> Gdańsk

Tu od czasów komuny nie byłem :))

>.Lubię wariacje.We wrześniu zakręcę globusem i polecę tam,gdzie palcem wceluję.Lecisz z nami? Zapraszam na szaleństwo.

Czy ja dożyje przy tak licznej grupie wrogów :((
                                        • pocoo Re: Życzenia 23.04.14, 22:41
                                          kolter-mr napisał:

> E tam... mieszkałem tam chwilkę z 20 lat temu , nic ciekawego.

Zgadzam się,ale w Dortmundzie jest najbliższe lotnisko .

> Drezno też zaliczyłem w połowie lat 90 tych ,

Gdybyś zaliczył teraz to zmieniłbyś zdanie.

> >-Praga
                                          >
                                          > Tam byłem z 15 lat temu na zawodach, snookera.

Mi podoba się zupełnie co innego.Złota Praga,srebrna Praga,kolorowa Praga,a resztę daruję sobie.

> ->Wrocław-
                                          >
                                          > Z tydzień temu byłem, pomagałem robić wystawę w Ossolineum.

We Wrocławiu odpocznę dobę.
                                          >
                                          > > Warszawa-
                                          >
                                          > Tam też z 10 lat już nie byłem .

Nie fascynuje mnie stolica,może dlatego,że o nią dość często zahaczam.
                                          >
                                          > > Gdańsk
                                          >
                                          > Tu od czasów komuny nie byłem :))

Ja dopiero od kilku lat w nim nie mieszkam.

> Czy ja dożyje przy tak licznej grupie wrogów :((

Dożyjesz,ponieważ tylko obojętność zabija.
                                          • kolter-mr Re: Życzenia 24.04.14, 07:32
                                            pocoo napisała:

> Zgadzam się,ale w Dortmundzie jest najbliższe lotnisko .

Dusseldorf też je ma i Koln.

> Gdybyś zaliczył teraz to zmieniłbyś zdanie.

Nigdy w tym faszystowskim mieście moja noga nie powstanie, przejazd w tramwaju kiedy pasażerowie wiedzieli ze jestem Polakiem oznaczał wiele nieprzyjaznych spojrzeń .Nigdy czegoś takiego na zachodzie Niemiec nie przeżyłem.

> Mi podoba się zupełnie co innego.Złota Praga,srebrna Praga,kolorowa Praga,a resztę daruję sobie.

No a mi się podoba ze już mogę Pragę obwodnicą objechać :))

> We Wrocławiu odpocznę dobę.

Ja nie muszę .

> Nie fascynuje mnie stolica,może dlatego,że o nią dość często zahaczam.

Mnie tam nic poza zarabianiem , nie pchało .

> Ja dopiero od kilku lat w nim nie mieszkam.

Mam Ciebie za to przeprosić :))

> Dożyjesz,ponieważ tylko obojętność zabija.

No ale wiesz ,dzień na forum GW bez nowego wroga ,to dzień stracony
    • sclavus Re: Życzenia 20.04.14, 13:53
      ... mógłbyś nie pierniczyć???

"... Jak zacząłem badać świadomość i nasze procesy mentalne, zrozumiałem, na czym polega wiara. To jest to, co się zalęgło w naszej wyobraźni i co, niestety, nie ma ontologicznej wartości. Bóg nie istnieje w świecie jako takim..." - to nawiasem tylko...

a tak bliżej ciebie, to po każdym wielkim piątku (małym też!!!) następuje sobota...!!!
      zawsze!!!!
      PeeS - na temat miłości i śmierci, mógłbym ci też przytoczyć słowa profesora... :D:D:D
      ... zdziwiłbyś się!!
      • pocoo Re: Życzenia 20.04.14, 13:58
        sclavus napisał:
        > a tak bliżej ciebie, to po każdym wielkim piątku (małym też!!!) następuje sobot
        > a...!!!
        > zawsze!!!!

No... ale nie dla każdego.Słyszałam,że czasami ktoś jest wczorajszy.
        • sclavus Re: Życzenia 20.04.14, 15:57
          Masz rację!!!
          Sporo katolików zaczyna chlanie już w "wielki czwartek" :D
    • grgkh Re: Życzenia 21.04.14, 00:03
      swidzacy napisał(a):

> Po każdym Wielkim Piątku nadchodzi Wielkanoc, bo Miłość jest potężniejsza niż ś
      > mierć.

Puste frazesy. Miłość bardzo rzadko trwa "wiecznie" - zauroczenie przemija i działa odpowiedzialność, przywiązanie i tym podobne zamienniki.

A śmierć czeka nas wszystkich. Jest nieunikniona ale znacznie od niej gorsze jest pogorszenie się funkcji umysłowych i zdawanie sobie z tego sprawy - i życie z tą świadomością. WTedy śmierć bywa wybawieniem.

Ale jest na to recepta. Trzeba od początku uznać nieuchronność śmierci i żyć DLA INNYCH, tak jak inni mogą żyć dla nas. W układzie symbiotycznym, dając coś bez żądania rewanżu, a wtedy i my będziemy dostawali coś w ten sam sposób.

> Niech zmartwychwstały Chrystus napełni Wasze serca radością i wiarą, że prawdzi
      > we życie dopiero przed Wami. Wpatrzcie się w Chrystusa Zmartwychwstałego i czer
      > pcie z Niego siły.

Bajki. Wciskanie kitu. Abrakadabra, czary-mary, hokus-pokus i stanie się cud... :)
      • pocoo Re: Życzenia 21.04.14, 08:50
        grgkh napisał:

> Puste frazesy. Miłość bardzo rzadko trwa "wiecznie" - zauroczenie przemija i dz
        > iała odpowiedzialność, przywiązanie i tym podobne zamienniki.
        >
        Masz rację.Ale fajnie jest zakochać się chociażby na chwilę.Taka jest zawsze miłość pisana przez małe "m".I potem te cholerne zamienniki.
        A co myślisz o miłości przez duże "M"?
        Istnieje.Ja wiem.

> Bajki. Wciskanie kitu. Abrakadabra, czary-mary, hokus-pokus i stanie się cud...
        Cud,czy zręczna sztuczka?
        • grgkh Re: Życzenia 21.04.14, 12:12
          pocoo napisała:

> Masz rację.Ale fajnie jest zakochać się chociażby na chwilę.Taka jest zawsze mi
          > łość pisana przez małe "m".I potem te cholerne zamienniki.
          > A co myślisz o miłości przez duże "M"?
          > Istnieje.Ja wiem.

Oczywiście, że istnieje... taki stan umysłu. I jakże miło jest w nim przebywać, czego po wielokroć doświadczałem.

Ale też jest coś takiego jak sposób traktowania całego świata. Poprzez... no nie, to słowo zostało już zajeżdżone przez takie ideologie jak chrześcijaństwo, które sobie ją zawłaszczyło. Ale ja to znam. Bo można swoje otoczenie traktować z rezerwą lub niechęcią lub właśnie z "miłością" czyli szukać pozytywów tego kontaktu. W mózgu wywołuje to podobne reakcje.

No więc ja wolę wszystko właśnie w ten sposób widzieć.

> > Bajki. Wciskanie kitu. Abrakadabra, czary-mary,
          > > hokus-pokus i stanie się cud...
          > > :)
          > Cud,czy zręczna sztuczka?

Tak. :) Cud czyli to, co nam udaje się normalnie a innym wydawało się niemożliwe. Lub na odwrót.
          • pocoo Re: Życzenia 21.04.14, 12:28
            grgkh napisał:

> pocoo napisała:

> > A co myślisz o miłości przez duże "M"?

> Oczywiście, że istnieje... taki stan umysłu. I jakże miło jest w nim przebywać,
            > czego po wielokroć doświadczałem.

Nie.Taka miłość "M" jest jedyna i niepowtarzalna.
            Ale fajnie,że umiesz się zakochiwać. Jest to przyjemne ,ale krótkotrwałe. Faceci to lubią.Kobiety też.Czy zawsze?Zawsze,ale tęsknią za miłością"M".Działa gigantyczna wyobraźnia,marzenia,tęsknota.
            • grgkh Re: Życzenia 21.04.14, 18:57
              pocoo napisała:

> grgkh napisał:
              >
              > > pocoo napisała:
              >
              > > > A co myślisz o miłości przez duże "M"?
              >
              > > Oczywiście, że istnieje... taki stan umysłu. I jakże miło jest w nim prze
              > bywać,
              > > czego po wielokroć doświadczałem.
              >
              > Nie.Taka miłość "M" jest jedyna i niepowtarzalna.

Najbardziej się pamięta te pierwsze, ale późniejsze też miały swoją wartość. A najbardziej się przeżywa miłość nieszczęśliwą, odrzuconą. Ileż to ludzi w akcie takiej rozpaczy popełniło samobójstwo.

No, ale każde z nas ma swoje własne doświadczenia, nieporównywalne z doświadczeniami innych ludzi.

> Ale fajnie,że umiesz się zakochiwać.

Umiem i bardzo lubię. :)

> Jest to przyjemne ,ale krótkotrwałe.

Pod tym względem jestem nietypowy. U mnie to wcale łatwo nie przechodziło.

> Faceci to lubią.Kobiety też.Czy zawsze?

Tym, którym natura lub czynniki losowe uniemożliwiły przeżywanie miłości, należy współczuć. Naprawdę dużo stracili. Poza tym, tak wydaje mi się, większa zdolność do zakochiwania się idzie w parze z łagodniejszym traktowaniem ludzi w ogóle.

> Zawsze,ale tęsknią za miłością"M".
              > Działa gigantyczna wyobraźnia,marzenia,tęsknota.

Miłość to praca mózgu na naturalnych "dopalaczach". Miło jest tego doznawać. :)
              • pocoo Re: Życzenia 21.04.14, 19:35
                grgkh napisał:

> Miłość to praca mózgu na naturalnych "dopalaczach". Miło jest tego doznawać. :)
                >
                Bardzo miło.
      • wawrzanka Re: Życzenia 21.04.14, 09:01
        grgkh napisał:

> A śmierć czeka nas wszystkich. Jest nieunikniona ale znacznie od niej gorsze je
        > st pogorszenie się funkcji umysłowych i zdawanie sobie z tego sprawy

Ale jeszcze gorsze jest nie zdawanie sobie z tego sprawy.
        • pocoo Re: Życzenia 21.04.14, 09:10
          wawrzanka napisała:

> Ale jeszcze gorsze jest nie zdawanie sobie z tego sprawy.

"Na dwoje babka wróżyła".Mam nadzieję,że myślisz o tych religijnych z zamulonym mózgiem .
        • grgkh Re: Życzenia 21.04.14, 12:22
          wawrzanka napisała:

> grgkh napisał:
          >
          > > A śmierć czeka nas wszystkich. Jest nieunikniona
          > > ale znacznie od niej gorsze jest pogorszenie się
          > > funkcji umysłowych i zdawanie sobie z tego sprawy
          >
          > Ale jeszcze gorsze jest nie zdawanie sobie z tego sprawy.

Nie wiem czy gorsze (bo jaką skalą to mierzyć?) ale także dołujące.
    • piwi77.0 Re: Życzenia 21.04.14, 13:42
      swidzacy napisał(a):

Po każdym Wielkim Piątku nadchodzi Wielkanoc, bo Miłość jest potężniejsza niż śmierć.

A po każdej Wielkanocy przychodzi Wielki Piątek, czyli jednak śmierć zwycięża Miłość.

• swidzacy podsumowanie 22.04.14, 09:04
      Na Święta wysłałem dobrze ponad setkę życzeń i nigdzie nie spotkałem się z taką reakcją jak na forum Religia "Gazety Wyborczej". Ja z chlebem i miłością a Oni we mnie kamieniami.

Typowa odpowiedź z sąsiedniego mojego tematu.
      "Puste słowa, bo jednocześnie z nienawiścią i operując kłamstwem opisujesz tych, którzy są inni niż Ty. Jesteś pełen hipokryzji. Udajesz, że jesteś dobry. Tego Cię uczy Twoja organizacja religijna."
      Mamy tu świadectwo/świadectwa do czego prowadzi ateizm, antyteizm.

z Panem Bogiem :)
      • pocoo Re: podsumowanie 22.04.14, 10:43
        swidzacy napisał(a):
        > Mamy tu świadectwo...
        >
        > z Panem Bogiem :)
        A z bogiem...z bogiem...na wieki wieków .Amen.
        I co? Znów zmienisz nick i uwierzysz,że nikt ciebie nie rozpozna?Płonne nadzieje dopóki ja tu będę.
      • sclavus czyli... 22.04.14, 11:18
        ... że więcej cię tu już nie będzie???
        Krzyżyk na drogę i ... zbawiaj się sam! - wrócisz, kiedy zrozumiesz racjonalizm...
      • grgkh Re: podsumowanie 22.04.14, 15:17
        swidzacy napisał(a):

> Na Święta wysłałem dobrze ponad setkę życzeń i nigdzie nie spotkałem się z taką
        > reakcją jak na forum Religia "Gazety Wyborczej". Ja z chlebem i miłością a Oni
        > we mnie kamieniami.
        >
        > Typowa odpowiedź z sąsiedniego mojego tematu.
        > "Puste słowa, bo jednocześnie z nienawiścią i operując kłamstwem opisujesz t
        > ych, którzy są inni niż Ty. Jesteś pełen hipokryzji. Udajesz, że jesteś dobry.
        > Tego Cię uczy Twoja organizacja religijna."

> Mamy tu świadectwo/świadectwa do czego prowadzi ateizm, antyteizm.
        >

Sprawa jest w tym "panu bogu". Nie są to życzenia niezależne od religijnego nakazu. Tak mówi wasza tradycja - przychodzi termin i należy złożyć życzenia. Należy na rozkaz uruchomić program i podeprzeć go ideologicznie i praktycznie (działanie w ramach istniejącej organizacji).

Wiem, być może Tobie się akurat "przypomniało". To normalne, ze na co dzień nie wpadamy w takie nastroje. Być może...

Mnie razi w tym zadęcie i pokazówka. Zdecydowanie bardziej wolę codzienną, pospolitą uprzejmość a okazywanie przyjaźni wtedy, gdy czuję lub widzę, ze ktoś tego potrzebuje.

Życzenia "z okazji" waszych świąt mnie rażą. To wasza zabawa i, proszę, nie próbuj mnie w to ubierać.

A teraz jestem ciekaw, na ile potrafisz być dla innych dobry niezależnie od sterowania przez religię. Bo ja tak właśnie działam - dlatego że widzę tego potrzebę wewnętrzną i zewnętrzną, międzyludzką. Tak więc nie obrażaj się, gdy komuś wszystko, co wiąże się z religią, wydaje się niemożliwe do akceptacji. To prawo do świata bez religii.
      • kolter-mr Re: podsumowanie 22.04.14, 17:49
        swidzacy napisał(a):

> Na Święta wysłałem dobrze ponad setkę życzeń i nigdzie nie spotkałem się z taką
        > reakcją jak na forum Religia "Gazety Wyborczej". Ja z chlebem i miłością a Oni
        > we mnie kamieniami.

Mnie stać na chleb twojego nie potrzebuje, no a z tą miłością to raczej idź tutaj

> Typowa odpowiedź z sąsiedniego mojego tematu.
        > "Puste słowa, bo jednocześnie z nienawiścią i operując kłamstwem opisujesz t
        > ych, którzy są inni niż Ty. Jesteś pełen hipokryzji. Udajesz, że jesteś dobry.
        > Tego Cię uczy Twoja organizacja religijna."

> Mamy tu świadectwo/świadectwa do czego prowadzi ateizm, antyteizm.

Mamy zas co raz dowody jak niszczy szarek komórki kadzidło i słowo z ambony

Którym ??
      • mieux Re: podsumowanie 22.04.14, 22:12
        > Na Święta wysłałem dobrze ponad setkę życzeń i nigdzie nie spotkałem się z taką reakcją jak na forum Religia "Gazety Wyborczej". Ja z chlebem i miłością a Oni we mnie kamieniami.

Oni już nie pamiętają, co oznaczają słowa z Twoich życzeń:

Radość, wiara, miłość, potęga.

"bez serc, bez ducha, to szkieletów ludy" (A. Mickiewicz, Oda do młodości)
      • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 08:41
        Na tym forum nie ma ateistów. Tu pisują jedynie antyteiści, osoby budujące swoją tożsamość na zaciekłych atakach na Kościół.
        • kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 08:49
          tomasz_456 napisał:

> Na tym forum nie ma ateistów.

Tomuś znowu jak ten przysłowiowy kundel parafialny łżesz .

>Tu pisują jedynie antyteiści,

Tomuś znowu jak ten przysłowiowy kundel parafialny łżesz .

> osoby budujące swoją tożsamość na zaciekłych atakach na Kościół.

Jjak rozumiem ,serce mohera cie boli kiedy prawdę o zbrodniach twojej sekty tu opisujemy
          • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 08:55
            kolter-mr napisał:

>
            > Tomuś znowu jak ten przysłowiowy kundel parafialny łżesz .
            >
            > Jjak rozumiem ,serce mohera cie boli kiedy prawdę o zbrodniach twojej sekty tu
            > opisujemy

Kolter-??? - sądząc po Twoich wpisach nie jesteś żadnym ateistą. Jesteś jedynie forumowym antyteistą.
            Nie musisz się też popisywać swoją wielką "kulturą" osobistą wyniesiona zapewne z domu i ciagle żywo tutaj kultywowaną.
            • kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 09:01
              tomasz_456 napisał:

> Kolter-??? - sądząc

Nie sąð zebys nie był sądzony :)

> po Twoich wpisach nie jesteś żadnym ateistą. Jesteś jedynie
              > forumowym antyteistą.

Tomuś ,wczoraj jednego niemote pytałem czy przy parafialny kurs psychologi prowadził u nich organista , w twoim przypadku wiem ze był to ministrant z dwu letni stażem :))

> Nie musisz się też popisywać swoją wielką "kulturą" osobistą wyniesiona zapewne
              > z domu i ciagle żywo tutaj kultywowaną.

Ja ci przygłupie nie wypominam rodziny i wychowania ,bo tylko bydle(katolickie) i cham wspomina ludzi z którymi nie miał kontaktu i ocenia.
              • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 09:05
                kolter-mr napisał:

>> Ja ci przygłupie nie wypominam rodziny i wychowania ,bo tylko bydle(katolickie)
                > i cham wspomina ludzi z którymi nie miał kontaktu i ocenia.

Dajesz "piękne" świadectwo tymi swoimi wpisami. I tylko Twoje wpisy oceniam. Twoja zapiekłość antyteisty nie ma zważania na nic.
                • kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 09:09
                  tomasz_456 napisał:

> kolter-mr napisał:
                  >
                  > >> Ja ci przygłupie nie wypominam rodziny i wychowania ,bo tylko bydle(
                  > katolickie)
                  > > i cham wspomina ludzi z którymi nie miał kontaktu i ocenia.
                  >
                  > Dajesz "piękne" świadectwo tymi swoimi wpisami. I tylko Twoje wpisy oceniam. Twoja zapiekłość antyteisty nie ma zważania na nic.

To po co wspominasz moje wychowanie nieuku przy głupawy ??
                  • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 09:13
                    kolter-mr napisał:
                    > > Dajesz "piękne" świadectwo tymi swoimi wpisami. I tylko Twoje wpisy oceni
                    > am. Twoja zapiekłość antyteisty nie ma zważania na nic.
                    >
                    > To po co wspominasz moje wychowanie nieuku przy głupawy ??

Bo swoja tzw. "kulturą" osobistą świadczysz o tym. Ale jak widać nawet tak prostej sprawy nei rozumiesz. A skoro tak, to szkoda czasu na czytanie Twoich infantylnych wywodzików.
                    • kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 09:48
                      tomasz_456 napisał:

> Bo swoja tzw. "kulturą" osobistą świadczysz o tym.

Po pierwsze co ma ma moje zachowanie tu do mojego wychowania bucu parafialny /
                      No i czy ciebie nie obowiązuje zasada szanowania starszych a już na pewno nie wydawanie osądów o tych których nie znasz ??

Ale jak widać nawet tak pros
                      > tej sprawy nei rozumiesz. A skoro tak, to szkoda czasu na czytanie Twoich infay tylnych wywodzików.

Tomuś niemoto , ja rozumiem ze w twojej wersji ;wychowania to zasadniczo udajemy ze Krk jest piękny i czysty jak lilia :))
                      • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 09:55
                        kolter-mr napisał:
                        > No i czy ciebie nie obowiązuje zasada szanowania starszych a już na pewno nie w
                        > ydawanie osądów o tych których nie znasz ??

Skoro sam nie szanujesz trudu rodziców włożonego w Twoje wychowanie.....

W dodatku z racji mojego wieku należy mi szacunek, a tym bardziej nie wolno wydawać Tobie sadów o mojej osobie (bo mnie nie znasz). Ale jak widać po wpisach tutaj tego nie potrafisz.

• kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 10:11
                          tomasz_456 napisał:

> kolter-mr napisał:
                          > > No i czy ciebie nie obowiązuje zasada szanowania starszych a już na pewno
                          > nie w
                          > > ydawanie osądów o tych których nie znasz ??
                          >
                          >
                          > Skoro sam nie szanujesz trudu rodziców włożonego w Twoje wychowanie.....

Wychowali mnie wyśmienicie , np nie nauczyli mnie tego co u ciebie jest podstawą funkcjonowania ;hipokryzji !!

> W dodatku z racji mojego wieku należy mi szacunek, a tym bardziej nie wolno wyd
                          > awać Tobie sadów o mojej osobie (bo mnie nie znasz). Ale jak widać po wpisach t
                          > utaj tego nie potrafisz.

Znam idioto , klepiesz te swoje dyrdymały od 2 chyba lat .
                          Widujesz tu posty moich bliskich ??
                          >
                          • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 10:29
                            kolter-mr napisał:

>
                            > Znam idioto , klepiesz te swoje dyrdymały od 2 chyba lat .
                            > Widujesz tu posty moich bliskich ??

Twój poziom żałosny biedny kolereczku, twój poziom.
                            Czas dorośleć i umieć dyskutować, ale jedynie inwektywy umiesz tu napisać.
                            Współczuje Ci.
                            • kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 10:34
                              tomasz_456 napisał:

> kolter-mr napisał:
                              >
                              > >
                              > > Znam idioto , klepiesz te swoje dyrdymały od 2 chyba lat .
                              > > Widujesz tu posty moich bliskich ??
                              >
                              > Twój poziom żałosny biedny kolereczku, twój poziom.
                              > Czas dorośleć i umieć dyskutować, ale jedynie inwektywy umiesz tu napisać.
                              > Współczuje Ci.

No bez jaj :)) 12 latek mnie poucza :)))
                              • tomasz_456 Re: podsumowanie 24.04.14, 10:38
                                kolter-mr napisał:
                                > No bez jaj :)) 12 latek mnie poucza :)))

Koltereczku, biedny braciszku ty mój. Napisz coś nowego, bo znów się powtarzasz. I znów piszesz nie na temat.
                                • kolter-mr Re: podsumowanie 24.04.14, 10:40
                                  tomasz_456 napisał:

> kolter-mr napisał:
                                  > > No bez jaj :)) 12 latek mnie poucza :)))
                                  >
                                  > Koltereczku, biedny braciszku ty mój.

Tomuś uwierz mi , gdybym miał takiego jak ty brata to wolałbym być jedynakiem .

>Napisz coś nowego, bo znów się powtarzasz
                                  > . I znów piszesz nie na temat.

Nie moja wina ze ci piasek z butów się sypie
            • grgkh Re: podsumowanie 24.04.14, 17:33
              tomasz_456 napisał:

> kolter-mr napisał:
              >
              > >
              > > Tomuś znowu jak ten przysłowiowy kundel parafialny łżesz .
              > >
              > > Jjak rozumiem ,serce mohera cie boli kiedy prawdę o zbrodniach twojej sek
              > ty tu
              > > opisujemy
              >
              >
              > Kolter-??? - sądząc po Twoich wpisach nie jesteś żadnym ateistą. Jesteś jedynie
              > forumowym antyteistą.
              > Nie musisz się też popisywać swoją wielką "kulturą" osobistą wyniesiona zapewne
              > z domu i ciagle żywo tutaj kultywowaną.

Zrozum, że nie jest istotne, kto coś mówi, ale to, czy to jest prawda.
        • grgkh Re: podsumowanie 24.04.14, 17:32
          tomasz_456 napisał:

> Na tym forum nie ma ateistów. Tu pisują jedynie antyteiści, osoby budujące swoj
          > ą tożsamość na zaciekłych atakach na Kościół.

Mówienie prawdy o tej instytucji nie jest atakiem. Mówienie prawdy jest pożądane. A Ty nie znasz definicji ataku.
    • lodziarek Re: Życzenia 22.04.14, 15:46
      swidzacy napisał(a):
      > Po każdym Wielkim Piątku nadchodzi Wielkanoc, bo Miłość jest potężniejsza niż śmierć. Niech zmartwychwstały Chrystus napełni Wasze serca radością i wiarą, że prawdziwe życie dopiero przed Wami. Wpatrzcie się w Chrystusa Zmartwychwstałego i czerpcie z Niego siły.<

Wytłuściłem fragment pogański i przed takimi synkretyzmami religijnymi Mojżesz starał się ustrzec swój naród! Zmartwychwstały bóg to na starożytnym Bliskim Wschodzie Ozyrys (Egipt) i Baal (Kannan) uratowani przez swoje kochające małżonki wiosną właśnie.
      Historia o zmartwychwstaniu boga jest plagiatem.
      • swidzacy Re: Życzenia 23.04.14, 16:02
        lodziarek napisał:

> swidzacy napisał(a):
        > > Po każdym Wielkim Piątku nadchodzi Wielkanoc, bo Miłość jest potężnie
        > jsza niż śmierć
        . Niech zmartwychwstały Chrystus napełni Wasze serca radości
        > ą i wiarą, że prawdziwe życie dopiero przed Wami. Wpatrzcie się w Chrystusa Zma
        > rtwychwstałego i czerpcie z Niego siły.<
        >
        > Wytłuściłem fragment pogański i przed takimi synkretyzmami religijnymi Mojżesz
        > starał się ustrzec swój naród! Zmartwychwstały bóg to na starożytnym Bliskim Ws
        > chodzie Ozyrys (Egipt) i Baal (Kannan) uratowani przez swoje kochające małżonki
        > wiosną właśnie.
        > Historia o zmartwychwstaniu boga jest plagiatem.

Religia jest tylko modelem Boga, powinna być dostosowana do danej epoki.
        Dlatego religie zmieniały się i zmieniają, dlatego jest ich wiele. Religia to tylko cień Boga na ścianie jaskini.
        "...dogmaty Kościoła katolickiego mają historyczny charakter i ewoluowały w przeszłości łącznie z samym Kościołem. Dlatego też moderniści dopuszczali zmianę doktryny Kościoła posuniętą nawet do zmiany dogmatów. Doktryna miała odpowiadać swojej epoce. Ponadto konsekwencją przyjęcia modernistycznego punktu widzenia, była możliwość pozostawania w Kościele mimo zaprzeczania dogmatom ogłoszonym w dawnych wiekach: były one prawdziwe w momencie ogłoszenia, natomiast w danej chwili prawdziwe mogą być poglądy całkiem odmienne".

www.ad2000.com.au/articles/1996/jul1996p15_800.html
        • kolter-mr Re: Życzenia 23.04.14, 20:59
          swidzacy napisał(a):

> Religia jest tylko modelem Boga, powinna być dostosowana do danej epoki.

Opowiesz to jemu ja cie będzie już Szatan za jajca do piekła targał :))

" 8) Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam także na wieki."

> "...dogmaty Kościoła katolickiego mają historyczny charakter i ewoluowały w pr
          > zeszłości łącznie z samym Kościołem.

Ta.. ta ewolucja polegała na coraz to nowych podbojach i przejmowanie pod skrzydła tabunów pogan którym zmienialiście imiona ich bóstw mianując w to miejsce swoich świętych którzy robili dokładnie to samo ale pod patronatem odstępczego katolicyzmu :)).

Dlatego też moderniści dopuszczali zmianę
          > doktryny Kościoła posuniętą nawet do zmiany dogmatów.

Tak ? a który to dogmat zmieniono ??

Doktryna miała odpowiadać
          > swojej epoce. Ponadto konsekwencją przyjęcia modernistycznego punktu widzenia,
          > była możliwość pozostawania w Kościele mimo zaprzeczania dogmatom ogłoszonym w
          > dawnych wiekach: były one prawdziwe w momencie ogłoszenia, natomiast w danej c
          > hwili prawdziwe mogą być poglądy całkiem odmienne".

Faceciku gdyby zachowano prostotę kultu nie robiono by z klechy przy ołtarzu samego łowce Chrystusa , nie musielibyście mordować tych którzy chcieli czystego tzw wielbienia , bez tych prymitywnych dogmatów
        • lodziarek Re: Życzenia 24.04.14, 00:57
          Myślę, że to majstrowanie przy doktrynach i wizerunku Boga wynika z potrzeb biznesowych jedynie - jeżeli towar przestaje się sprzedawać, to trzeba go przerobić na potrzeby rynku. Tylko jak, to się ma do idei Boga jako niezmiennego absolutu?

swidzacy napisał(a):
          > Religia jest tylko modelem Boga, powinna być dostosowana do danej epoki. Dlatego religie zmieniały się i zmieniają, dlatego jest ich wiele. Religia to tylko cień Boga na ścianie jaskini.
          "...dogmaty Kościoła katolickiego mają historyczny charakter i ewoluowały w przeszłości łącznie z samym Kościołem. Dlatego też moderniści dopuszczali zmianę doktryny Kościoła posuniętą nawet do zmiany dogmatów. Doktryna miała odpowiadać swojej epoce. Ponadto konsekwencją przyjęcia modernistycznego punktu widzenia, była możliwość pozostawania w Kościele mimo zaprzeczania dogmatom ogłoszonym w dawnych wiekach: były one prawdziwe w momencie ogłoszenia, natomiast w danej chwili prawdziwe mogą być poglądy całkiem odmienne".<
    • ikndar Dlaczego nam tak nieładnie życzyłeś? 24.04.14, 01:43
      swidzacy napisał(a):

> mierć.
      > we życie dopiero przed Wami. Wpatrzcie się w Chrystusa Zmartwychwstałego i czer
      > pcie z Niego siły.

Dlaczego nam tak nieładnie życzyłeś? To bardzo bardzo nieładnie z twojej strony...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka