Dodaj do ulubionych

A protestantyzm się szerzy

31.05.23, 12:15
www.youtube.com/watch?v=0XvfbT92LNw
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 12:57
      olszak-przytycki napisał(a):

> www.youtube.com/watch?v=0XvfbT92LNw

Bo ludzie lubią protestować.

S.
      • olszak-przytycki Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 15:40
        Wciąż protestują przeciwko KK?
        • snajper55 Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 09:10

> Wciąż protestują przeciwko KK?

A co, mają popierać pedofilską mafię?

S.
    • oszol-lom-z-rm Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 17:09
      w krajach Ameryki łacińskiej zwł w Brazylii
      • olszak-przytycki Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 17:26
        Jak tak dalej pójdzie to za 100 lat będzie mało katolików.
        • oszol-lom-z-rm Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 08:55
          Na szczęście jest jeszcze Afryka i Azja
        • snajper55 Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 09:12

> Jak tak dalej pójdzie to za 100 lat będzie mało katolików.

Daj Boże, aby tak było.

S.
    • privus Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 20:43
      Chrześcijaństwo to doraźna polityka ubrana w formę religii pozbawionej zasad. Pierwszą schizma był katolicyzm, następną islam a później już poszło lawinowo. I tak trwa do dzisiaj. Trudno się dziwić, że wraz ze wzrostem świadomości wierni szukają Boga z bardziej ludzką twarzą.
      • olszak-przytycki Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 21:09
        privus napisał:

> Chrześcijaństwo to doraźna polityka ubrana w formę religii pozbawionej zasad. P
        > ierwszą schizma był katolicyzm, następną islam a później już poszło lawinowo. I
        > tak trwa do dzisiaj. Trudno się dziwić, że wraz ze wzrostem świadomości wierni
        > szukają Boga z bardziej ludzką twarzą.

Katolicyzm jest zarządzany przez klikę "wybrańców bożych'.Wierni nie mają wpływu na decyzję kleru.
        Protestanci mogą wybierać swoich duchnowych,nie są cni narzucani z góry.Wydaje mi się ,że model życia religijnego ewangelików jest bardziej dostosowany do współczesności.
        • privus Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 23:10

> Katolicyzm jest zarządzany przez klikę "wybrańców bożych'.Wierni nie mają wpływ
          > u na decyzję kleru.
          Stąd też twierdzę, że katolicyzm jest dla wiernych nie popełniających grzechu myślenia.

> Protestanci mogą wybierać swoich duchnowych,nie są cni narzucani z góry.Wydaje
          > mi się ,że model życia religijnego ewangelików jest bardziej dostosowany do wsp
          > ółczesności.
          Bywałem na Zachodzie z ciekawości również i w kościołach protestanckich. Odniosłem wrażenie, że tam wierny jest pełnoprawnym członkiem tego Kościoła a nie bezbronnym baranem strzyżonym przez posługiwaczy mafii kościelnej.
          • feelek Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 23:58
            privus: bywalem na zachodzie z ciekawości ....
            .....bywam na wschodzie w różnych kościołach katolickich i jeszcze nie zdarzyło się aby ktokolwiek kiedykolwiek zażyczył sobie ode mnie jakichkolwiek pieniędzy. Przechodzi ktoś z tacą, ale się nie narzuca.
            .....
            Ciekawe gdy 50 lat temu w NRD wylądowaliśmy na nabożeństwie w zborze protestanckim, w którymś momencie miała miejsce jakaś taka procedura tacy. Zbierający stanął koło naszej ławki i nie odszedł póki nie wysupłaliśmy czegoś.
            ....
            IMHO z tą forsą to jest tak, że to zależy od tego jaki kto jest - jak ktoś coś daje bo brak mu charakteru, to potem ma do kogoś żal - zamiast mieć go do siebie; jeszcze tak nie było abym dał na tacę bo mnie ktoś do tego zmusił.
            No poza tym zborem w NRD - daliśmy jakiś pieniądz na odczepnego i poskutkowało.
            • feelek Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 00:13
              Może wyraziłem się niezbyt precyzyjnie:
              życzyć to sobie życzą - podczas tacy.
              Ale nie ma w tym żądania czy jakiegoś dyktatu - taca nie jest opłatą - czymś bezwzględnie wymaganym.
      • oszol-lom-z-rm Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 08:56
        Pomyliłeś z islamem
        • privus Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 11:12
          Jak dotychczas żaden z hierarchów islamu nie był sądzony za zbrodnie przeciwko ludzkości przez MTK, co słusznie dyskredytuje katolicyzm nie tylko w oczach islamistów, mimo wspólnych korzeni z judaizmem i chrześcijaństwem. Kościół katolicki - w przeciwieństwie do islamu - jest potężną, rozbudowaną instytucją hierarchiczną z wielka ilością osób duchownych, będąc wynikiem krwawej ekspansji terytorialnej sprzecznej nawet ze swoim dekalogiem. Można mieś wiele uwag w stosunku do islamu, ale tak fatalnej historii za sobą nie ma. Jeśli uwzględni się fakt, że Islam nie posiada właściwie żadnej hierarchii duchownej, która ta jak jak papież, skupiłaby w jednym ręku przywództwo duchowe. Potwierdzasz więc d dawna stawiany tobie zarzut, że nie masz żadnego pojęcia w sprawach, w których tak często się wypowiadasz. Ostoją takiej postawy może być tylko i wyłącznie bezmyślny fanatyzm parafialny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka