olszak-przytycki 31.05.23, 12:15 www.youtube.com/watch?v=0XvfbT92LNw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 12:57 olszak-przytycki napisał(a): > www.youtube.com/watch?v=0XvfbT92LNw Bo ludzie lubią protestować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 15:40 Wciąż protestują przeciwko KK? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 09:10 olszak-przytycki napisał(a): > Wciąż protestują przeciwko KK? A co, mają popierać pedofilską mafię? S. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 17:09 w krajach Ameryki łacińskiej zwł w Brazylii Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 17:26 Jak tak dalej pójdzie to za 100 lat będzie mało katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 08:55 Na szczęście jest jeszcze Afryka i Azja Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 09:12 olszak-przytycki napisał(a): > Jak tak dalej pójdzie to za 100 lat będzie mało katolików. Daj Boże, aby tak było. S. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 20:43 Chrześcijaństwo to doraźna polityka ubrana w formę religii pozbawionej zasad. Pierwszą schizma był katolicyzm, następną islam a później już poszło lawinowo. I tak trwa do dzisiaj. Trudno się dziwić, że wraz ze wzrostem świadomości wierni szukają Boga z bardziej ludzką twarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 21:09 privus napisał: > Chrześcijaństwo to doraźna polityka ubrana w formę religii pozbawionej zasad. P > ierwszą schizma był katolicyzm, następną islam a później już poszło lawinowo. I > tak trwa do dzisiaj. Trudno się dziwić, że wraz ze wzrostem świadomości wierni > szukają Boga z bardziej ludzką twarzą. Katolicyzm jest zarządzany przez klikę "wybrańców bożych'.Wierni nie mają wpływu na decyzję kleru. Protestanci mogą wybierać swoich duchnowych,nie są cni narzucani z góry.Wydaje mi się ,że model życia religijnego ewangelików jest bardziej dostosowany do współczesności. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 23:10 olszak-przytycki napisał(a): > Katolicyzm jest zarządzany przez klikę "wybrańców bożych'.Wierni nie mają wpływ > u na decyzję kleru. Stąd też twierdzę, że katolicyzm jest dla wiernych nie popełniających grzechu myślenia. > Protestanci mogą wybierać swoich duchnowych,nie są cni narzucani z góry.Wydaje > mi się ,że model życia religijnego ewangelików jest bardziej dostosowany do wsp > ółczesności. Bywałem na Zachodzie z ciekawości również i w kościołach protestanckich. Odniosłem wrażenie, że tam wierny jest pełnoprawnym członkiem tego Kościoła a nie bezbronnym baranem strzyżonym przez posługiwaczy mafii kościelnej. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: A protestantyzm się szerzy 31.05.23, 23:58 privus: bywalem na zachodzie z ciekawości .... .....bywam na wschodzie w różnych kościołach katolickich i jeszcze nie zdarzyło się aby ktokolwiek kiedykolwiek zażyczył sobie ode mnie jakichkolwiek pieniędzy. Przechodzi ktoś z tacą, ale się nie narzuca. ..... Ciekawe gdy 50 lat temu w NRD wylądowaliśmy na nabożeństwie w zborze protestanckim, w którymś momencie miała miejsce jakaś taka procedura tacy. Zbierający stanął koło naszej ławki i nie odszedł póki nie wysupłaliśmy czegoś. .... IMHO z tą forsą to jest tak, że to zależy od tego jaki kto jest - jak ktoś coś daje bo brak mu charakteru, to potem ma do kogoś żal - zamiast mieć go do siebie; jeszcze tak nie było abym dał na tacę bo mnie ktoś do tego zmusił. No poza tym zborem w NRD - daliśmy jakiś pieniądz na odczepnego i poskutkowało. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 00:13 Może wyraziłem się niezbyt precyzyjnie: życzyć to sobie życzą - podczas tacy. Ale nie ma w tym żądania czy jakiegoś dyktatu - taca nie jest opłatą - czymś bezwzględnie wymaganym. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 08:56 Pomyliłeś z islamem Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: A protestantyzm się szerzy 01.06.23, 11:12 Jak dotychczas żaden z hierarchów islamu nie był sądzony za zbrodnie przeciwko ludzkości przez MTK, co słusznie dyskredytuje katolicyzm nie tylko w oczach islamistów, mimo wspólnych korzeni z judaizmem i chrześcijaństwem. Kościół katolicki - w przeciwieństwie do islamu - jest potężną, rozbudowaną instytucją hierarchiczną z wielka ilością osób duchownych, będąc wynikiem krwawej ekspansji terytorialnej sprzecznej nawet ze swoim dekalogiem. Można mieś wiele uwag w stosunku do islamu, ale tak fatalnej historii za sobą nie ma. Jeśli uwzględni się fakt, że Islam nie posiada właściwie żadnej hierarchii duchownej, która ta jak jak papież, skupiłaby w jednym ręku przywództwo duchowe. Potwierdzasz więc d dawna stawiany tobie zarzut, że nie masz żadnego pojęcia w sprawach, w których tak często się wypowiadasz. Ostoją takiej postawy może być tylko i wyłącznie bezmyślny fanatyzm parafialny. Odpowiedz Link Zgłoś