Dodaj do ulubionych

Polacy mają dość Kościoła

04.04.25, 20:15
Tak wynika z badań CBOS dotyczących ocenny działalności Kościoła w naszym w Polsce. Wyniki sondażu nie przynoszą dobrych wieści.
Aktualnie:
- 45 proc. respondentów negatywnie ocenia działalność Kościoła rzymskokatolickiego w Polsce
- przeciwnego zdania jest 42 proc.

Oceny są gorsze, niż pół roku temu. W tym czasie notowania Kościoła spadły o 6 pkt proc., natomiast o 4 pkt proc. wzrósł odsetek tych, którzy mają zastrzeżenia do pracy księży.
Obserwuj wątek
    • jarek3579 Re: Polacy mają dość Kościoła 04.04.25, 21:33
      Może z kościołem jest trochę jak z używkami , są źle oceniane ale jednak ludzie stosują. Każdy potwierdzi , że wódka czy papierosy są złe ale jednak piją i palą.
      • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 04.04.25, 21:36
        A może to Duch Święty chodzi w Kościele takimi drogami? :)
        • jarek3579 Re: Polacy mają dość Kościoła 04.04.25, 21:47
          privus napisał:

> A może to Duch Święty chodzi w Kościele takimi drogami? :)
          Niektórzy twierdzą , że rozmawiają z Bogiem , mogli by zapytać. Bóg ze mną nie chce rozmawiać , nie wiem dlaczego.
          • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 04.04.25, 21:51
            Może w końcu ten Bóg nawróci się na buddyzm i pozwoli wiernym na myślenie wychodzące ponad dogmaty i obowiązujące nakazy Kościoła?
            • jarek3579 Re: Polacy mają dość Kościoła 04.04.25, 22:00
              privus napisał:

> Może w końcu ten Bóg nawróci się na buddyzm i pozwoli wiernym na myślenie wycho
              > dzące ponad dogmaty i obowiązujące nakazy Kościoła?

Byle nie hinduizm bo w hinduizmie są święte krowy a ja lubię od czasu do czasu zjeść wołowinkę.
              • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 04.04.25, 22:13
                Pretensji do funkcjonowania jak święte krowy i u nas nie brakuje :)
                • dunajec1 Re: Polacy mają dość Kościoła 05.04.25, 01:54
                  Co by czekalo Jezusa gdyby przyszedl drugi raz naprawic kosciol, TEN kosciol ktory zbudowal?
                  Co by jego kaplani z nim zrobili?
                  • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 05.04.25, 15:28
                    Przypuszczam, że powtórzyła by się Jerozolima. Same duchy i wilkołaki nie zregenerują tego Kościoła.
                  • jarek3579 Re: Polacy mają dość Kościoła 05.04.25, 15:50
                    dunajec1 napisał:

> Co by czekalo Jezusa gdyby przyszedl drugi raz naprawic kosciol, TEN kosciol kt
                    > ory zbudowal?
                    > Co by jego kaplani z nim zrobili?
                    >
                    A jesteś pewny , że Jezus go zbudował? Bo ja mam pewne wątpliwości, Jezus modlił się w synagodze , jak oznajmia Pismo. Tam nauczał i nazywał ten przybytek ,,Dom mego Ojca".
                    Nic mi nie wiadomo żeby Ojciec Jezusa przeprowadził się do kościoła , chyba że coś pominąłem.
                    • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 05.04.25, 16:14
                      jarek3579 napisał:

> A jesteś pewny , że Jezus go zbudował?
                      Nie miał nic wsplnego z jego budową/ Wprowadzał w nim tylko porządki po swojemu.

Bo ja mam pewne wątpliwości, Jezus modli
                      > ł się w synagodze , jak oznajmia Pismo. Tam nauczał i nazywał ten przybytek ,,D
                      > om mego Ojca".
                      Widocznie te nauki nie spełniły pokładanych nadziei, skoro postanowił przystąpić do radykalnych porządków.

> Nic mi nie wiadomo żeby Ojciec Jezusa przeprowadził się do kościoła , chyba że
                      > coś pominąłem.
                      W tej kwestii nigdzie nie ma żadnych dowodów poza plagiatem spuścizn z wielu innych religii skompilowanych na bazie judaizmu.
                      • dunajec1 Re: Polacy mają dość Kościoła 05.04.25, 18:17
                        Jesli to prawda jest ze powiedzial..."......to czyncie na moja pamiatke.." to nikt inny tylko On zaczal, ale nie powiedzial jak, zn. powiedzial , "...darmo wzieliscie darmo dawajcie..."
                        Co sie z tym stalo to juz kazdy wie.
                        • jarek3579 Re: Polacy mają dość Kościoła 05.04.25, 21:02
                          Jezus nie mógł założyć kościoła bo zapowiadał szybkie nadejście końca świata i ponowne przyjście, potwierdza to w wielu miejscach.

33 Tak samo i wy, kiedy ujrzycie to wszystko, wiedzcie, że blisko jest, we drzwiach. 34 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie Mt 24.

"Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w królestwie swoim" (Mt 16,28, BT)

Można przytoczyć jeszcze słowa Ewangelii Marka: „Zaprawdę powiadam wam, iż są niektórzy z tych, co tu stoją, którzy nie ukuszą śmierci, ażby ujrzeli, że królestwo Boże przyszło w mocy." (9,1; BG

Wysyłając apostołów w podróże misyjne nakazuje im: "Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie" (Mt 10, 7). Wysyłając ich, nakazuje im wędrowanie tylko wśród Żydów, gdyż na pogan już czasu nie starczy przed bliskim końcem, mówi: "Zaprawdę, powiadam wam: nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy" (Mt 10, 23)

• privus Re: Polacy mają dość Kościoła 07.04.25, 23:46
                            Naprawdę nie jeden jest taki:

"...ksiądz miał osądzać rodziców tragicznie zmarłej 11-latki podczas pogrzebu i sugerował, że sytuacja "nie jest przypadkiem". - Nie chciał [odprawiać mszy] dopóki nie zobaczył pieniędzy na stole..."

"W kazaniu nie było współczucia ani ciepła. Tylko wyrzuty - że nie wzięli ślubu w kościele, że nie chodzili do kościoła"
                        • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 09.05.25, 20:55
                          dunajec1 napisał:

> Jesli to prawda jest ze powiedzial..."......to czyncie na moja pamiatke.." to n
                          > ikt inny tylko On zaczal, ale nie powiedzial jak, zn. powiedzial , "...darmo wz
                          > ieliscie darmo dawajcie..."
                          > Co sie z tym stalo to juz kazdy wie.
                          >
                          Jak to co? Darmo wzięte i... po wszelkich opowiastkach.
    • petrus1981rok Re: Polacy mają dość Kościoła 09.05.25, 19:42
      o
      • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 00:21
        petrus1981rok napisał(a):

> o

Tyle masz do powiedzenia po tych swoich bogobojnych występach ewangelizacyjnych?
        • olszak-przytycki Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 12:17
          A jakie są przyczyny odchodzenia wiernych od Kk?

1.Bardzo ważnym elementem,a może najważniejszym są artykuły krytyczne wobec religii.
          (Ineternet,prasa,tv).Dawniej ,za komuny również pisano źle o chrześcijaństwie ale ludzie tego nie słuchali gdyż uważali to za komunistyczną propagandę.

2.Nauka.Jakkolwiek w Biblii jest sporo twierdzeń które można uznać za 'naukowe' to jednak większość tekstu jest bajkowo-mitologiczna.

3.Nachalne wciskanie religii do głów.Po zakończeniu komuny Kk triumfował.Odzyskał sporą część majątku.Księża dla zysku obsadzili szkoły i instytucje.

4.Skandale kleru.(Tu nie będę się rozpisywał bowiem jest pełno o tym i każdy może przeczytać o tych nadużyciach).
          • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 13:41
            To są stare dzieje w uwspółcześninym wydaniu i nic więcej. Dzisiejsze kościelne średniowiecze jest współczesnym przejawem praktyk kościelnych praktyk mających swe źródło w dawno przebrzmiałym zabobonnym czarnym średniowieczu. Do nich należą wszelkie elementy liturgii, teologii a nawet społecznego wpływu Kościoła na stosunki społeczne, ale nadal nawiązujące do tradycji i form ukształtowanych w dawnej parafialnej przeszłości.
            • olszak-przytycki Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 15:47
              Tak,masz 100% racji.
              Już bardziej islam w wielu aspektach jest nowocześniejszy od katolicyzmu.
              Zastanawia mnie dlaczego jest jeszcze sporo konserwatywnych chrześcijan(tych którzy literalnie pojmują Biblię i chcą powrotu do średniowiecza).
              Ale ten wiejsko-małomiasteczkowy folklor już dogorywa.
              Są jeszcze tacy naiwni co chcą reanimować katolickiego trupa.
              • internauta81 Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 18:14

• olszak-przytyckiRe: Polacy mają dość Kościoła10.05.25, 12:17
                A jakie są przyczyny odchodzenia wiernych od Kk?

1...........artykuły krytyczne wobec religii (Ineternet,prasa,tv).Dawniej ,za komuny również pisano źle o chrześcijaństwie.

Dwa konkretne wpisy olszaka i lomentarz privusa, jak wisieńka na torcie, teoretycznie mogą służyć jako podsumowanie końca forum religii.Jasne wypowiedzi olszaka – oklaski za syntezę i zdrowy rozsądek – oraz aprowacja privusa, jako pieczęć lakowa.

Osobiście mogę skomentować pierwszy punkt olszaka jako artykuły -wg mnie- nie tyle krytyczne ile odsłaniające prawdę i rzeczywistość kościoła jako organizacji w kontekście czasów i nauki.
                .
                Chapeau dla olszaka i privusa.
                • olszak-przytycki Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 18:55
                  Dziękuję,internauto.
                  "artykuły odsłaniające prawdę'-dobre sformułowanie.
                  • olszak-przytycki Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 18:59
                    Tu jeszcze trzeba dodać o osobach pokroju Oszołoma,traycjonalistach katolickich.
                    Oni z kolei mają za złe współczesnemu KK za to,że jest zbyt modernistyczny.
                    I tak żle i tak niedobrze.Całkowity upadek.
                    • privus Re: Polacy mają dość Kościoła 10.05.25, 19:25
                      W samym Watykanie od dłuższego już czasu trwa rozdźwięk a świadomość rzeczywistości parafian kończy się na wznoszonych odwiecznych mantrach i modłach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka