privus 18.04.25, 21:45 Biorąc pod uwagę, że zbliżające się święta są jednymi z dwóch najważniejszych w naszym kraju, kieruję je do wszystkich uczestników tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wawrzanka Re: Wesołych świąt 18.04.25, 22:28 Nawzajem! "Szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia życzy PKP. Za opóźnienie serdecznie przepraszamy." Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Wesołych świąt 19.04.25, 16:05 Dziękuję i również życzę. (Tylko sie tam nie poopijajta i po stołach nie rzygajta):) Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Wesołych świąt 19.04.25, 18:10 Ja nie mogę pić bo biorę garść leków ale za to obżeram się(to też podobno od tych medykamentów tyje się). Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Wesołych świąt 19.04.25, 18:33 olszak-przytycki napisał(a): > Ja nie mogę pić bo biorę garść leków ale za to obżeram się(to też podobno od tych medykamentów tyje się). Ja wyznaję zasadę, że w święta czas płynie wolniej: kto ma ten golnie. A kto nima to i tak wytrzyma. Ja mam i zaraz otwieram. Trochę białego wina w biały barszcz, reszta dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Wesołych świąt 19.04.25, 18:43 W mojej rodzinie nie jest praktykowane picie alkoholu w święta. Co innego gdy są imieniny lub urodziny-wtedy można. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Wesołych świąt 19.04.25, 19:05 Hejka ~privus, Tobie i wszystkim innym życzę również Wesołych Świąt. Wielkanoc to wyjątkowy moment, kiedy zatrzymujemy się w codziennym biegu, aby dzielić się radością, dobrą energią i życzliwością z bliskimi. Hmm, w moim życiu to z tą życzliwością bliskich nie jest wesoło, zjechałem sobie na te Święta do domu rodzinnego, obok mamy była tam też ciotka ze swoją córeczką starą panną i przy okazji Wielkiego Piątku zjadłem sobie kaszankę na śniadanie, co wprawiło domowników w osłupienie. Zostałem intruzem, wrogiem publicznym, w imię wydumanego zakazu nakazu. To jest jakieś kuriozum !!!. A przecież kaszanka jest moją pasją i uważam ją za niezwykły rarytas katolickiej kuchni polskiej. Kaszankę potrafię wyczuć z 3 kilometrów, grillowaną z 5 km. Żadna kaszanka nie jest mi obca, konsumowałam z ketchupem, każdym rodzajem musztardy a nawet miodem. Nawet biała kaszanka nie umknęła memu podniebieniu. Moim mottem życiowym jest powiedzenie "nie będziesz miał smutnego Wielkiego Piątku i w Wielkanoc poranka, gdy na stole jest kaszanka". Z Sosnowca :-) jeszcze raz przesyłam Wam kreatywne życzenia, takie jak "Zajączka w koszyczku" i "Wesołego jajka". Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Wesołych świąt 19.04.25, 20:47 Antares ..... ...... f.: Upiekłem schab w czwartek. Świąteczny, przyprawiony w poniedziałek wieczorem. W piątek rano, gdy wystygł, go sobie spróbowałem: miękki, soczysty, przyprawiony jak trzeba: dość w nim ziół prowansalskich, majeranku, czosnku, ups. ktoś kupił bezglutenową wegetę, no trudno - będzie ciut mniej smakowity.... Na to zjawiła się skądś Rodzina i zaczęła ujadać, że to Wielki Piątek, że to ciężki grzech jeść mięso etc. Zjadałem ten schab słuchajac ujadania Rodziny, myślac jednocześnie o tym czy schab jest OK... Na szczęście - był - nie zapomniałem o pieprzu. Nuta pieprzu zjawia się po kilkudziesięciu sekundach - może być go za dużo - nie, w porządku. Wegeta, majeranek, prowansal.... ... i ta ujadająca Rodzina.... ...czosnek, k... można było dać więcej .... - Wielki Piątek, a tu mięso, spotka cię potępienie! - A żeby cię obesrało! - to ja? - owszem, ale tylko w myśli.... I co powiesz Antares? Obesrało tę Rodzinę.... Wielkanoc to w istocie magiczny czas... Trzeba uważać. Mam na myśli pochopnie rzucane życzenia. .... Ale tu są życzenia " Wesołych Świąt". Dla mnie to prawie wyłącznie tradycja, za którą stoi poruszająca historia Jezusa - człowieka, co był OK, choć Chrześcijanie cokolwiek (sic!) ją zdeformowali (tę historię). ..... Więc, pomimo obłudy otaczającej historię Jezusa, co cokolwiek utrudnia radość ze Świąt, też życzę wszystkim jakiej - takiej tej radości. Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Wesołych świąt 19.04.25, 21:02 Feelku,pójdziesz do piekła,bezbożniku! Ja w Wielki Piątek zachowałem post. Rano zjadłem rybki z puszki,a później ser i jeszcze coś(nie pamiętam). Ale mój tata na śniadanie wćmulił konserwę mięsną. Powiedziałem o tym mojej mamie,a ta odparła"On jest stary,post go nie obowiązuje.(Tata ma 91 lat).. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Wesołych świąt 19.04.25, 23:22 Oj ~feelek, Bóg jest miłosierny i wybacza przecież a jak nie to się widzimy razem w Piekle :-). Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Wesołych świąt 20.04.25, 00:08 antares504 napisał: > Oj ~feelek, Bóg jest miłosierny i wybacza przecież a jak nie to się widzimy raz > em w Piekle :-). Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Wesołych świąt 20.04.25, 00:30 Nie jest tam tak źle, skoro tak się raczą diabli w Piekle :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Wesołych świąt 20.04.25, 00:34 privus napisał: > Nie jest tam tak źle, skoro tak się raczą diabli w Piekle :) :) :) Antares jest znany na forum jako stary kawaler (sam się tak określa) o wybujałej wyobraźni erotycznej. Piekło wyczuwa w promieniu 3 kilometrów, jak kaszankę. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Wesołych świąt 20.04.25, 01:49 wawrzanka napisała: > privus napisał: > > > Nie jest tam tak źle, skoro tak się raczą diabli w Piekle :) :) :) > > Antares jest znany na forum jako stary kawaler (sam się tak określa) o wybujałe > j wyobraźni erotycznej. Piekło wyczuwa w promieniu 3 kilometrów, jak kaszankę. ..... f: no i chwała mu. Antaresowi. Kaszanka przynajmniej istnieje. Wybujała wyobraźnia erotyczna Antaresa musi mieć problem gdy Antares zjada tę kaszankę (20 centymetrową, o fi= 5 cm). ...... Rodzina X. spotyka się w komplecie po nocy poślubnej jednej z członkiń rodziny X. - No i co, no i co? - 7 cm - mówi Panna Młoda. - Phi .... - Nie "phi", tylko " fi" ( dla niewtajemniczonych: " fi" to symbol średnicy). Odpowiedz Link Zgłoś