dunajec1 01.06.25, 15:07 ...na tace. Niech mnie Bog prowadzi a diabel popycha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wawrzanka Re: Ide dac... 01.06.25, 16:41 Dunajec, to Twój najlepszy moim zdaniem post na tym forum. Brzmi jak „Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.” Bez diabła nie doświadczalibyśmy wewnętrznego konfliktu, który zmusza nas do refleksji i rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Ide dac... 01.06.25, 20:25 No tak, racja, bylem w Polsce przez caly maj, co ja mialem pracy z diablami w domu i plebanem ktory palil pozostalosci po tym diable to ja tylko wiem i wie ten ksiadz ,ile ja mu zadalem pytan na ten temat na ktore nie odpowiedzial...ech, ale co tam, w nastepna niedziele pojde znowu "dac" aby droga do nieba byla nie taka kreta, a ci ktorzy pomagaja w tym przypadkiem nie zdechli z glodu , tak ze ...ile "dac"? Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Ide dac... 01.06.25, 20:31 dunajec1 napisał: > w nastepna niedziele pojde znowu "dac" aby droga do nieba byla nie > taka kreta, a ci ktorzy pomagaja w tym przypadkiem nie zdechli z glodu , takze ...ile "dac"? A ile dajesz? Ja nic, bo nie chodzę do kościoła. Ale to prowadzenie przez Pana Boga i popychanie przez diabła to Ci się udało :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Ide dac... 01.06.25, 20:37 Dobre pytanie ile, powiem tak, zamawiana msza u mnie to zazwyczaj $10, minimalna placa w moim stanie to $7.25, ja daje na tace $10, duzo? malo?. Ot pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Ide dac... 01.06.25, 20:50 dunajec1 napisał: > Dobre pytanie ile, powiem tak, zamawiana msza u mnie to zazwyczaj $10, minimal > na placa w moim stanie to $7.25, ja daje na tace $10, duzo? malo?. Ot pytanie. Wydaje mi się, że nie tak dużo, niecałe 40 zł., ale nie znam się. Tak mnie wątek Felka natchnął - bo jego denerwują plotki o kościele - a mnie denerwuje ocenianie wiernych jako naiwnych i dających się robić w bambuko. Dajesz na tacę - twoja sprawa, nikt cię nie zmusza, swój rozum masz i skoro uważasz, że warto to dla Ciebie warto i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Ide dac... 01.06.25, 21:37 Otoz to wawrzanko, bedac w kraju caly miesiac mialem mozliwosc popatrzec co mlodzi robia z kosciola, oo, slyszalem pytanie matki do syna, _chodzisz do kosciola? -hmmmm, i krecenie glowa a ja go pytam , to po co chrziles chlopaka skoro nie chcesz chodzic do kosciola? _odpowiedz, zadna to ja mu mowie, aha , dzieciaka ochrzciles bo co rodzina powie do komuni pojdzie bo co ludzie i ksiadz powie, do bierzmowania pojdzie bo co ze slubem koscielnym bedzie? ( bo jakiz inny)? a potem to juz sie starym bedzie to co ? ano "jak trwoga to do Boga", tak ze te babcie co to daja nigdy sie nie skoncza. Never say never. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Ide dac... 01.06.25, 20:46 Ale co ide dać na tace? Cy moze ide dac piecdziesiat szesc czesci uskladanych na oltazu checi dopomozenia potzebujacym cierpiacym biede i brak srodkow do zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Ide dac... 01.06.25, 20:48 Felek, no nie rob durnia ze mnie albo z siebie, jak bys nie wiedzial, nie wiesz co sie daje na tace??? Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Ide dac... 02.06.25, 02:29 dunajec1 napisał: > Felek, no nie rob durnia ze mnie albo z siebie, jak bys nie wiedzial, nie wiesz > co sie daje na tace??? > f.:Nic się nie daje. Pan napisał: " ide dac". Myślałem, że to żart PS.Pan serio uważa, że dawanie pieniędzy jakiemuś księdzu ma jakiś związek z pańskim losem? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Ide dac... 02.06.25, 12:32 Nie , nie uwazam, ale zeby ta "instytucja trwala trzeba "dac". U mnie nie plebany licza kase po zbieraniu, ci tu sa , nie powiem ze bidoki, ale nie sa bogaci. Odpowiedz Link Zgłoś