Dodaj do ulubionych

Jezus Chrystus Bóg???

07.05.06, 01:28
Atenagoras - człowiek żyjący przed soborem nicejskim pisał w roku 177 n.e.:

w dziełku pt. Suplika w obronie chrześcijan (rozdz. 10), napisał: "Niech nikt
nie uważa za rzecz śmieszną, że Bóg ma Syna. Nie pojmujemy przecież Boga i
Ojca i Syna, tak jak wasi poeci, co tworzą mity o bogach nie lepszych od
ludzi, lecz Syn Boży jest Słowem Ojca w idei i działaniu. Przez Niego bowiem
wszystko się stało, bo Ojciec i Syn jedno są. Skoro Syn jest w Ojcu, a Ojciec
w Synu jednością i mocą Ducha, to Syn jest myślą i słowem Ojca. (...) I któż
nie zdziwi się, gdy usłyszy, że nazywają nas ateistami, gdy przecież wierzymy
w Boga Ojca i Boga Syna, i Ducha Świętego, i wykazujemy ich potęgę w
zjednoczeniu i w pochodzeniu różnicę?"
Obserwuj wątek
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:31
      Justyn z wielkim naciskiem podkreślał prawdę, że Jezus jest Bogiem. Prawdzie
      tej poświęcił prawie połowę swojego dzieła pt. Dialog z Żydem Tryfonem (rozdz.
      48-74). Książkę tę napisał z myślą o czytelnikach żydowskich, dla których
      prawda o bóstwie Chrystusa była prawdziwym skandalem. Toteż tym bardziej należy
      podziwiać wysiłek Justyna, że na płaszczyźnie uznawanej przez teologię
      żydowską, to znaczy odwołując się do samego tylko Starego Testamentu,
      postanowił udowodnić, że "Chrystus jako Bóg najpierw istniał przed wiekami, a
      potem zgodził się na to, by zostać człowiekiem" (rozdz. 48).
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:36
      Drugi z Ojców przednicejskich, św. Ireneusz, oburzyłby się dogłębnie, gdyby
      ktoś usiłował wezwać go na świadka doktryny, jakoby Syn Boży nie był Bogiem,
      lecz tylko najdoskonalszym z aniołów, stworzonym przez Boga na samym początku.
      Przecież uczył on wyraźnie czegoś wprost przeciwnego: "Nie aniołowie nas
      stworzyli i nie oni nas ukształtowali, aniołowie bowiem nie potrafiliby
      stworzyć obrazu Bożego
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:39
      Klemens z Aleksandrii:
      "Bądź litościwy dla swoich sług, Ojcze, kierujący Izraelem, Synu i Ojcze,
      którzy Obaj jesteście jednym, Panie! (...) Dzięki składając, wychwalajmy
      jednego Ojca i Syna, Syna i Ojca, który wraz z Duchem Świętym jest Wychowawcą i
      Mistrzem. Wszystko od Niego jednego, przez Którego wszystko jest czymś jednym,
      przez Którego jest wieczność, Którego członkami wszyscy jesteśmy, Którego
      chwalą na wieki" (Wychowawca 3,12,100,1n).
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:40
      Tertulian, w dziełku O modlitwie (rozdz. 25), radzi swym czytelnikom, by
      naśladowali proroka Daniela (Dn 6,11) i "modlili się przynajmniej trzy razy
      dziennie
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:42
      w dziełku Przeciw Prakseaszowi (rozdz. 27) Tertulian z wielką precyzją
      wyjaśnia, że tajemnica Wcielenia nie spowodowała w boskiej naturze Syna Bożego
      żadnej przemiany ani zmieszania: "Odwieczny Bóg jest niezmienny i
      nieprzekształcalny. Przemiana oznacza przerwanie stanu dawnego. Wszystko,
      cokolwiek się przemienia w coś innego, przestaje być tym, czym było, a zaczyna
      być tym, czym nie było. Bóg zaś nie może ani przestać być tym, czym jest, ani
      stać się czym innym. Słowo jest Bogiem, a zatem trwa na wieki, zachowując stale
      swą własną formę. Skoro więc jest nieprzekształcalne, z tego wniosek, że tylko
      w tym sensie stało się ciałem, iż przejawia się za pośrednictwem ciała, da się
      widzieć i dotykać. (...) Widzimy podwójny stan: nie zmieszany, lecz połączony w
      jednej Osobie: Boga i człowieka Jezusa".
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:46
      nawet poganie w swych kronikach maja wzmianki o boskości Jezusa:

Rzymski namiestnik Bitynii, Pliniusz Młodszy, pisząc w roku 112 list do cesarza
      Trajana, mówi o chrześcijanach, że "mają zwyczaj schodzić się w oznaczonym dniu
      przed świtem i śpiewać wspólnie pieśni do Chrystusa jako Boga" (List 10,96).
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:49
      Orygenes
      dzieło pt. O zasadach.
      W rozdziale poświęconym Chrystusowi Panu stwierdza Orygenes, że "Jednorodzony
      Syn Boży jest substancjalnie istniejącą Mądrością Boga", co prowadzi go do
      następującego wniosku: "A czy ktoś, kto umie myśleć o Bogu i pojmować Go z całą
      pobożnością, może przypuszczać, że przez najkrótszą chwilkę Bóg istniał przed
      zrodzeniem Mądrości?" (1,2,2)

"Zastanów się:
    • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 01:50
      Orygenes w rozdziale poświęconym Duchowi Świętemu. "Dla osiągnięcia zbawienia
      człowiek potrzebuje pomocy Ojca, Syna i Ducha Świętego, i nie dostąpi
      zbawienia, jeśli nie będzie pełnej Trójcy" (1,3,5).
      • ewiak.r Re: Jezus Chrystus Bóg??? 07.05.06, 11:46
        SJ wierzą w Boga Ojca, wierzą w Jezusa, wierzą też w ducha świętego. Nie
        zaprzeczają, że Jezus jest nazwany w Biblii bogiem. Nie wierzą natomiast, że
        Jezus jest Bogiem Ojcem. A jak Ty rozumiesz naukę o Trójcy?
        • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 08.05.06, 00:46
          Jeżeli Jezus jest w Biblii nazwany Bogiem
          a Biblia jest natchnionym dziełem przez Boga
          więc chyba nie bez powodu Jezus jest nim tak nazwany
          Słowo Boże nie nazwałoby Jezusa Bogiem, jeśli by tak nie było

wszelkie inne tłumaczenie są krętactwem i wypaczeniem

Poza tym przytoczyłem kilka fragmentów pism ojców kościoła z różnych okresów,
          świadczących o takim podejściu do boskości Jezusa jaki dziś spotykamy wśród
          chrześcijan.
          Nawet przytoczyłem pisma z przed soboru nicejskiego, bo ponoć według ŚJ dopiero
          na tym soborze pojawił się dogmat o Trójcy i że wcześniej nikt o czymś takim
          nie nauczał, okazuje się, że prawda ta istnieje wcześniej w kościele niż podają
          ŚJ

Jest to jasny dowód na to, że Świadkowie Jehowy świadomie i z premedytacją
          pomijają dość istotne fakty na potwierdzenie swoich błędnych nauczań

Szkoda tylko tych biednych ludzi, którzy bezgranicznie ufają swoim pasterzom
          ludzka natura jest słaba, sam ulegam różnym opiniom, ale w przeciwieństwie do
          członków owej organizacji wprowadzającej więcej zamieszania niż pokoju do serc
          ludzkich, mam szanse poznać inne wykładnie i zdecydować samemu, co jest bliższe
          prawdy
          • ewiak.r Re: Jezus Chrystus Bóg??? 08.05.06, 09:55
            To prawda, że Jezus Chrystus, choć nie jest Bogiem Ojcem, nazwany jest w Biblii
            bogiem (Izajasza 9:5, BT). Ten termin jest tytułem. Bogami nazwani są tu nawet
            ludzie [Psalm 82:1-7, BT], (niesprawiedliwi sędziowie [Psalm 58:2, BP]).

Na ten argument powołał się niegdyś Jezus, stwierdzając: "Odpowiedział im
            Jezus: Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście?
            Jeżeli /Pismo/ nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma
            nie można odrzucić, to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na
            świat, mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem Bożym?"
            (Jn.10:34-36, BT).

Masz rację pisząc, że SJ nie mogą samodzielnie myśleć. Od myślenia są tu
            przywódcy. Podobne zjawisko występuje niestety nie tylko w społeczności SJ.
            Ludzie na ogół boją się wyciągać samodzielnie wnioski, choć Biblia zachęca, aby
            wszystko samodzielnie sprawdzać. Fanatyzm nie cieszy się uznaniem Boga.
          • jonesku Re: Jezus Chrystus Bóg??? 20.07.06, 23:13
            ja się zgadzam: Jezus jest Bogiem!
            amen
      • rewerq Re: Jezus Chrystus Bóg??? 24.06.06, 23:52

polecam ciekawe forum:

usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.soc.religia&tid=1179205&pid=1179205&MID=%3C5c9b.000000dd.44155c2e%
        40newsgate.onet.pl%3E
    • jonesku Re: Jezus Chrystus Bóg??? 26.10.06, 00:03
      Tesso tutaj masz odpowiedz kim jest Jezus Chrystus
      • wladi3 Re: Jezus Chrystus Bóg??? 26.10.06, 10:30
        Chwała Tobie Boże Ojcze w Twoim Synu Jezusie Chrystusie i w Duchu Świętym !!!
        Kocham Cię Boże Ojcze ,a jest to możliwe gdyż Trwam w Miłości Chrystusa , Który
        przyszedł na ten świat aby przyprowadzić do Ciebie Ukochany Ojcze , Twoje
        pogubione Dzieci . Przyszedł aby ukoić Twój Smutek , jaki ma Ojciec gdy nie
        może się cieszyć ze wszystkich swoich dzieci , gdy widzi jak Jego dzieci idą na
        zatracenie odchodząc od Światłości , od Miłości .
        Trwając w Jezusie Pragnę przyprowadzić do Ciebie Tych , których mi Dałeś ze
        świata i proszę aby nikt z Nich nie zginął ! Polecam Tobie cała moją rodzinę i
        wszystkich , których mam i których przyjmę do swego Serca - a w moim sercu jest
        miejsca wiele i nikomu Ojcze nie odmówię Miłości . Przepraszam Ojcze za moje
        słabości i za przeszłe moje odstępstwa - teraz Chcę żyć tylko dla Ciebie !
        Najdroższy Ojcze ! Władek .
        • jonesku Re: Jezus Chrystus Bóg??? 05.11.06, 00:09
          Jezus jest Bogiem!
          może jako dogmat, prawo zapisane na papierze zostało kiedyś tam, na jakims
          soborze, ale to nie zmienia faktu, anie nie tworzy nowej wiary, że Jezus jest
          Bogiem.
          Prawda, która żyła w sercach Chrzescijan od pierwszego wieku, a i w ST mozna
          znaleźć slady i przepowiednie o Bogu, który miał zbawić swój lud.
          • tessa18 Re: Jezus Chrystus Bóg??? 06.11.06, 21:18
            Gdzie w Biblii znajdujesz wzmiankę,że Bóg miał umrzeć za ludzkość?
            Umrzeć miał sługa Bozy .
            Izajasza 52:13
            "Oto powiedzie się mojemu słudze ,wybije się ,wywyższy i wyrośnie bardzo.
            Jak wielu osłupiało na jego widok tak nieludzko został oszpecony jego wygląd
            i postać jego była niepodobna do ludzi".
            Czy te słowa odnoszą się do umęczonego Jezusa na Golgocie?
            • szadrach7 Jak zmieniała się doktryna organizacji 10.11.06, 14:45
              To jeden z niewielu przykładów
              Abaddon, anioł otchłani to:
              wcześniej: diabeł, szatan (Dokonana Tajemnica, s.188, wyd. pol. 1925 r.)
              teraz: Jezus (Wspaniały finał Objawienia bliski!, s.148)

Archanioł Michał to:
              wcześniej: papież (Dokonana Tajemnica, s.225, wyd. pol. 1925 r.)
              teraz: Jezus (Prowadzenie rozmów na podstawie Pism, s.132)
              Największy m wrogiem organizacji są jej byłe publikacje.W kanadzie został
              pozwany przez Brooklyn serwis,który zamieszczał tylko stare książki i publikacje
              organizacji bez żadnych tekstów polemicznych.No comments.
              Tesso miej odwagę zapoznać się z prawdą
              www.watchtower.org.pl/doktryny.php#jezus
              Wierzę Biblii i kościół Jezusa Chrystusa,nie wierzę żadnej organizacji,która
              zniewala ludzie umysły,a do wolnośći powołał nas Pan
            • jonesku Re: Jezus Chrystus Bóg??? 15.11.06, 00:17
              np. Izajasz 9:1-6 Tesso, może tu nie ma mowy o męczeńskiej śmierci, ale napewno
              o jej skutkach. Jezus jest nazwany Bogiem -wprost-, każda interpretacja tego
              fragmentu może okazać się manipulacją z Twojej strony.
              • tessa18 Re: Jezus Chrystus Bóg??? 15.11.06, 12:55
                Jezus został nazwany "Bogiem Mocnym",a Jego Ojciec Bogiem Wszechmocnym".
                Rodzaju 17:1
                Dostrzegasz różnicę?
                Kto zatem jest tym "jedynym prawdziwym Bogiem?"
                Izajasza 42:8
                'Jam jest Jehowa .To jest moje imię i chwały mojej nie oddam nikomu innemu ani
                mej sławy rytym wizerunkom".
                Bóg Wszechmocny Jehowa nie dzieli się z nikim innym,nawet ze swoim Synem swą
                chwałą .Jest jedynym prawdziwym Bogiem.
                • szadrach7 anu Jezusowi jak Bogu Ojcu aniołowie oddają chwałę 15.11.06, 14:02
                  tessa18 napisała:

> Jezus został nazwany "Bogiem Mocnym",a Jego Ojciec Bogiem Wszechmocnym".
                  > Rodzaju 17:1
                  > Dostrzegasz różnicę?
                  > Kto zatem jest tym "jedynym prawdziwym Bogiem?"
                  > Izajasza 42:8
                  > 'Jam jest Jehowa .To jest moje imię i chwały mojej nie oddam nikomu innemu ani
                  > mej sławy rytym wizerunkom".
                  > Bóg Wszechmocny Jehowa nie dzieli się z nikim innym,nawet ze swoim Synem swą
                  > chwałą .Jest jedynym prawdziwym Bogiem.
                  "Prawdziwym Bogiem" co to oznacza?
                  Objawienie 5.13 ...Temu,który siedzi na tronie,i Barankowi,błogosławieństwo i
                  cześć,i chwała,i moc na wieki wieków.A cztery postacie mówiły:Amen.Starcy zaś
                  upsdli i oddali pokłon.Panu Jezusowi także oddawana jest chwała i cześć jak
                  Ojcu.Czy ty też oddajesz jemu taką cześć?
                  • tessa18 Re: anu Jezusowi jak Bogu Ojcu aniołowie oddają c 16.11.06, 12:00
                    Skoro tak rozumiesz te słowa,to dlaczego Jezus powiedział:
                    Jana 5:41
                    "Chwały od ludzi nie przyjmuję".
                    • szadrach7 Re: anu Jezusowi jak Bogu Ojcu aniołowie oddają c 18.11.06, 14:44
                      tessa18 napisała:

> Skoro tak rozumiesz te słowa,to dlaczego Jezus powiedział:
                      > Jana 5:41
                      > "Chwały od ludzi nie przyjmuję".
                      Pan Jezus przyjmuje w niebie chwałę jak ojciec
                      obj.5.8 A gdy ją wziął,upadły przed Barankiem cztery postacie i 24 starców,a
                      każdy z nich.....
                      Jak można inaczej rozumieć te słowa.Przed Panem Jezusem padali ludzie na kolana
                      i na twarz,W czasach Nowego Testamentu ani apostołowie ani aniołowie nie
                      pozwolili sobie na przyjmowanie chwały,tylko Pan Jezus.
                      • tessa18 Re: anu Jezusowi jak Bogu Ojcu aniołowie oddają c 19.11.06, 20:38
                        Czy Jezusa ,jako człowieka obowiązywało Prawo Boże?A szczególnie I przykazanie
                        Dekalogu?
                        Komu oddawali ludzie cześć kłaniając się Jezusowi?
                        • szadrach7 Re: anu Jezusowi jak Bogu Ojcu aniołowie oddają c 25.11.06, 21:56
                          Ani aniołowie ani ludzie nie pozwalali na takie zachowanie ludzi wobec
                          nich.LUdzie oddawali cześć Jezusowi i On to przyjmował, tak jak to czynią
                          obecnie stworzenia niebieskie w niebie jak czytasz w apokalipsie.Jak miałoby
                          być napisanew biblii,żebyś uwierzyła?
                • wladi3 Re: Jezus Chrystus Bóg??? 15.11.06, 14:43
                  Łukasz 10;22 :"... Ojciec mój przekazał mi wszystko..."

Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek .
                  Jestem cząstką Boga !

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975
                  • tessa18 Re: Jezus Chrystus Bóg??? 16.11.06, 12:03
                    Co znaczy słowo wszystko?
                    I Koryntian 15:27-28
                    'Albowiem Bóg "podporządkował pod jego stopy wszystko".Ale gdy mówi ,iż wszystko
                    "zostało podporządkowane" jest oczywiste ,że z wyjątkiem TEGO ,który mu wszystko
                    podporządkował...."
                    A więc sam Bóg zawsze góruje nad swym Synem.
                    • wladi3 Re: Jezus Chrystus Bóg??? 18.11.06, 21:54
                      To jest nie tylko Twój błąd Tesso , lub Ś.J. , jesteśmy wszczepieni w Jezusa
                      Boga i Człowieka i w NIM Stajemy się Dziećmi Boga i Naprawdę NIMI Jesteśmy i
                      mamy z NIM Współkrólować , a jednak wielu w tym Ś.J. twierdząc że Jezus nie
                      jest Bogiem ograniczają Chwałę Jezusa w umysłach swoich i innych ludzi , oraz
                      tym samym swoją Chwałę jaką mamy w Zbawicielu . Wszystko zostało już
                      powiedziane i napisane i Udowodnione zgodnie z Biblią i każdy kto chciał to
                      zrozumiał .
                      Pozdrawiam Wszystkich w Miłości Chrystusa Naszego Zbawiciela i Boga ! Władek .

Kocham Cię Boże Ojcze w Twoim Synu Jezusie Chrystusie i w Duchu Świętym !
                      Władek.
                • jonesku Re: Jezus Chrystus Bóg??? 19.11.06, 23:11
                  Tesso nie rozmawiamy o tym, czy Jezus jest mocny, czy wszechmocny, tylko czy
                  jest Bogiem.
                  jak chcesz pogadać o atrybitach Boga, to może w innym miejscu
                  i nie zaciemniaj tego co jest światłem.
                  • atenagoras Re: Jezus Chrystus Bóg??? 24.11.06, 22:34
                    Tessa żyje w matrixie
                    • rewerq komu cześć 16.02.07, 20:29
                      tessa18 19.11.06, 20:38 zapytała:

Czy Jezusa ,jako człowieka obowiązywało Prawo Boże? A szczególnie I przykazanie
                      Dekalogu?
                      Komu oddawali ludzie cześć kłaniając się Jezusowi?

Tesso, czy zadając to pytania, chcesz powiedzieć, że ludzie kłaniając sie
                      Jezusowi, tak naprawdę chcieli przez to oddać czesć Jehowie?
                      czy coś innego kryje sie pod tym pytaniem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka