tomek20062 21.05.08, 00:17 Czyz ktos normalny uwaza ze sa swieci a jesli tak to prosze wytlumaczyc co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schlagbaum Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 21.05.08, 16:17 tomek20062 napisał: > Czyz ktos normalny uwaza ze sa swieci a jesli tak to prosze wytlumaczyc co to > znaczy? Czy Ty jestes wierzaca ? Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy co to świeci 22.05.08, 11:20 W Nowym Testamencie apostoł Paweł w swoich listach pisząc do wierzących chrześcijan np. w Koryncie zwraca sie do nich nazywając ich "świętymi". Co ciekawe w dalszej treści listu wychodzi na jaw że wśród nich dochodzi do wielu chrześcijan popełniających poważne" grzechy na tle seksualnym. Dlaczego wiec mimo to nazwał ich świetymi? Bo słowo świety w pierwotnym znaczeniu oznaczało kogoś odłączonego, przeznaczonego do szczególnej misji, celu. W tym sensie św. Paweł mówił jesteście świętymi tzn. Przeznaczonymi dla Boga, odłączonymi od świata, wyjątkowymi dla Boga bo należycie do Chrystusa. Pojęcie święty zostało później wypatrzone pod wpływem rzymskiego synkretyzmu z pogańskimi religiami. Rzymienie mieli wielu bogów i półbogów-herosów. Chrześcijańscy męczennicy szanowani za swoja wierność Chrystusowi podczas prześladowań, z czasem zajęli miejsce pogańskich herosów, gdy chrześcijaństwo w Rzymie uległo pogańskim wpływom. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 22.05.08, 14:34 tomek20062 napisał: > Czyz ktos normalny uwaza ze sa swieci a jesli tak to prosze wytlumaczyc co to > znaczy? W tym wypadku ,akurat ci mianowani w 98% przez wojtyłe płatną kardynałowie dziękują w ten sposób swojemu mentorowi za super posadę księcia kościoła ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 22.05.08, 14:48 Święty to taki co już umarł, był znany, miał kult już za życia, a był on tak wielki, że i po jego śmierci można zarobić na handlu fantazjami związanymi ze zmarłym. Jest jeszcze grupa świętych co nigdy nie istnieli, a uznanie samej legendy za warte kultu było w swoim czasie kosciołowi przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 22.05.08, 21:33 piwi77 napisał: > Święty to taki co już umarł, był znany, miał kult już za życia, a > był on tak wielki, że i po jego śmierci można zarobić na handlu > fantazjami związanymi ze zmarłym. Jest jeszcze grupa świętych co > nigdy nie istnieli, a uznanie samej legendy za warte kultu było w > swoim czasie kosciołowi przydatne. świętymi są nasi przodkowie. Każdy w rodzinie ma jakiegoś świętego i to wystarczy. Do tego nawróconego na chrześcijaństwo i zamęczonego. Trzeba sie tylko modlić do nich o ich wstawiennictwo. I żadnych kleszych świętych nikomu nie potrzeba. To byli ludzie którzy mieli za zadanie przyczynić sie do wzrostu potęgi kleru. To zwykli sataniści. Ale kler uzyskał co chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 22.05.08, 15:38 Jestem przeciwna beatyfikacji JPII. Co do swietych, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 22.05.08, 23:53 croyance napisał: > Jestem przeciwna beatyfikacji JPII. Beatyfikacja papieża to tylko formalność. Wiadomo, że on jest święty. Jak może być inaczej skoro istnieje dogmat o nieomylności papieża w sprawach wiary i moralności? No to jak postępuje zgodnie ze swoją nieomylnością, to nie ma rady: świętym jest. Czyli dogmat o nieomylności papieża to jednocześnie dogmat o świętości papieża. Każdy papież jest święty. Nawet Benio będzie święty jak umrze ;). Właściwie, to możnaby już rozpocząć proces beatyfikacyjny Benia. Czyli przedstawić dowody na cuda za jego pośrednictwem. Jak będziemy sie modlić do Benia, to na pewno jakieś będą...A to, że Benio żyje to w końcu szczegół. Nie z takimi szczegółami kler sobie radził ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 23.05.08, 08:22 Polecam zapoznac sie z zyciem papieza Aleksandra VI i ksiązkę "Borgiowie". Jest co poczytac, facet byl niezwykle rozrywkowy. Swięci męzowie - smiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
muerte2 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 23.05.08, 12:25 W całej tej histerii religijnej związanej z Janem Pawłem II zastanawia mnie tylko, czy wymieniony był świadom cudów, które to rzekomo za jego sprawą się działy? Że uzdrawiał siostry zakonne (ciekawe dlaczego akurat siostry?). Ciekawe co powiedziałby na to, że chcą mu przypisywać boskie przejawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 23.05.08, 12:35 muerte2 napisał: > W całej tej histerii religijnej związanej z Janem Pawłem II zastanawia mnie > tylko, czy wymieniony był świadom cudów, które to rzekomo za jego sprawą się > działy? Że uzdrawiał siostry zakonne (ciekawe dlaczego akurat siostry?). Ciekaw > e > co powiedziałby na to, że chcą mu przypisywać boskie przejawy. Kiedy ta zakłamana zakonnica łgała w żywe oczy że tylko modlitwa do obrazka wojtyły ja uzdrowiła lekarze którzy ja leczyli ujawnili że przeszła ona pełna chemioterapię !! Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 23.05.08, 21:35 kolter_hugh napisał: >> Kiedy ta zakłamana zakonnica łgała w żywe oczy że tylko modlitwa do obrazka > wojtyły ja uzdrowiła lekarze którzy ja leczyli ujawnili że przeszła ona pełna > chemioterapię !! No dobrze, ale pomijając zakonnice, to papież czyni też inne cuda. Wiadomo, że modlitwa do papieża leczy z bezpłodności ;). Kiedyś mieliśmy z tego ubaw na forum Lublin ;). Oto ten wątek ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=77723542&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 23.05.08, 22:28 zawsze mnie to dziwiło dlaczego katolicy, oburzają się kiedy ktoś im mówi że modlitwa do świętego z prośbą o wstawiennictwo w znalezieniu pracy to taki sam zabobon jak chwytanie sie guzika kiedy widzimy kominiarza, albo jeszcze gorzej korzystamy z usług baby z kryształową kulą i czarnym kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Beatyfikacja Jana Pawla II 23.05.08, 22:59 zagloba59 napisał: > zawsze mnie to dziwiło dlaczego katolicy, oburzają się kiedy ktoś im mówi że > modlitwa do świętego z prośbą o wstawiennictwo w znalezieniu pracy to taki sam > zabobon Bo ten zabobon jest wpisany w ich religię, a wiara czyni cuda. No a jak modlitwa nie pomaga, to znaczy, że albo za mało modlitwy, albo za mało kasy ;). W ten sposób czy modlitwa zostanie wysłuchana czy nie, to zawsze jest to zależne od tego, co sie modli ;). Odpowiedz Link Zgłoś