l.george.l 11.07.08, 15:55 Społeczna inicjatywa Rafała Maszkowskiego www.radiomaryja.pl.eu.org/teksty/ulotka.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caroli_ne_86 Re: Daj babci ulotkę 11.07.08, 16:00 A masz moherowy ..berecik?? Ja mam:) Kupiłam sobie w ..Toruniu:) Teraz tam zamiast pierników sprzedają ładne moherowe bereciki z ..antenką:) Pozdrawiam:) www.youtube.com/watch?v=63A__INJecI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Daj babci ulotkę 11.07.08, 16:37 caroli_ne_86 napisała: > A masz moherowy ..berecik?? Ja mam:) > Kupiłam sobie w ..Toruniu:) > Teraz tam zamiast pierników sprzedają ładne moherowe bereciki z ..antenką:) > Pozdrawiam:) > www.youtube.com/watch?v=63A__INJecI&feature=related Carolinko:dlaczego mi dokuczasz,stresujesz?Carolinka moher,no NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caroli_ne_86 Re: Daj babci ulotkę 11.07.08, 17:04 lumpior napisał: > caroli_ne_86 napisała: > > > A masz moherowy ..berecik?? Ja mam:) > > Kupiłam sobie w ..Toruniu:) > > Teraz tam zamiast pierników sprzedają ładne moherowe bereciki > z ..antenką:) > > Pozdrawiam:) > Carolinko:dlaczego mi dokuczasz,stresujesz?Carolinka moher,no NIE!!! Lumpiorku!:) Wszystko co ostatnio napiszę to Cie ..rani.Co z Toba?? Wrazliwy mężczyzna? To maleńkie bereciki z prawdziwego moherku ze stojąca ..antenką ,takie tyciu tyciusieńkie ,maskotki:) www.youtube.com/watch?v=m6-EnPceFaQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Daj babci ulotkę 15.07.08, 14:15 Niadawno na ulicy wcisnięto mi do reki ulotkę "Nie powierzaj swoich spraw księżom, nie daj sobie narzucać poglądów, precz ze spowiedzią itd" jakiejś antyklerykalnej organizacji. Dziwne,ze taka organizacja widzi w dobrowolnym zwierzaniu się komuś coś złego (w końcu ja wybieram osobę ,kórej najpierw szukam, której ufam i powierzam tajemnice) ,a nie widzi niczego złego w przymusowym wciskaniu mi na ulicy ulotek i narzucaniu mi komu mam ufać a komu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Daj babci ulotkę 15.07.08, 14:21 ejkuraczek napisała: > Niadawno na ulicy wcisnięto mi do reki ulotkę "Nie powierzaj swoich > spraw księżom, nie daj sobie narzucać poglądów, precz ze spowiedzią > itd" jakiejś antyklerykalnej organizacji. > Dziwne,ze taka organizacja widzi w dobrowolnym zwierzaniu się komuś > coś złego (w końcu ja wybieram osobę ,kórej najpierw szukam, której > ufam i powierzam tajemnice) ,a nie widzi niczego złego w przymusowym > wciskaniu mi na ulicy ulotek i narzucaniu mi komu mam ufać a komu > nie. Widać ci którzy wcisnęli tobie tą ulotkę nie mają tak jak ty na oczach bielma ::))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Daj babci ulotkę 15.07.08, 14:25 kolter_hugh napisał: > ejkuraczek napisała: > > > Niadawno na ulicy wcisnięto mi do reki ulotkę "Nie powierzaj swoich > > spraw księżom, nie daj sobie narzucać poglądów, precz ze spowiedzią > > itd" jakiejś antyklerykalnej organizacji. > > Dziwne,ze taka organizacja widzi w dobrowolnym zwierzaniu się komuś > > coś złego (w końcu ja wybieram osobę ,kórej najpierw szukam, której > > ufam i powierzam tajemnice) ,a nie widzi niczego złego w przymusowym > > wciskaniu mi na ulicy ulotek i narzucaniu mi komu mam ufać a komu > > nie. > > Widać ci którzy wcisnęli tobie tą ulotkę nie mają tak jak ty na oczach bielma > ::))))) Raczej sa typowymi hipokrytami którzy wolny wybor wierzących stawiaja niżej niz własną przemoc,której nie widzą. I kto tu jest ślepy? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Daj babci ulotkę 15.07.08, 14:44 ejkuraczek napisała: > Raczej sa typowymi hipokrytami którzy wolny wybor wierzących > stawiaja niżej niz własną przemoc,której nie widzą. I kto tu jest > ślepy? Jak to kto jest ślepy ?? ten kto wierzy ze ksiądz pedofil ma taką samą moc czarowania jak i ksiądz który żyje w normalnym związku ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
prokasia75 ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 14:53 No właśnie, czy msza odprawiona przez księdza żyjącego w grzechu jest tak samo ważna, jak odprawiona przez prawego, że tak powiem? Czy zakłada się z góry ważność transsubstancjacji? Czy też Bóg ma prawo nie dokonać cudu? I skąd wierni mają się tego wszystkiego dowiedzieć, czy byli oszukani, czy nie? Dość zawiłe w konsekwencjach... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 14:56 prokasia75 napisała: > No właśnie, czy msza odprawiona przez księdza żyjącego w grzechu jest tak samo > ważna, jak odprawiona przez prawego, że tak powiem? Czy zakłada się z góry ważn > ość transsubstancjacji? Czy też Bóg ma prawo nie dokonać cudu? I skąd wierni ma > ją się tego wszystkiego dowiedzieć, czy byli oszukani, czy nie? Dość zawiłe w k > onsekwencjach... Wiem że tak , ksiądz nawet pedofil w chwile po zgwałceniu dziecka , odprawiając swoje egzorcyzmy jest tak samo wiarygodny dla Krk jak i ten niby to normalny ::((((( dopiero biskup może oficjalnie zakazać mu czarowania !! Odpowiedz Link Zgłoś
prokasia75 Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 15:04 kolter_hugh napisał: > Wiem że tak , ksiądz nawet pedofil w chwile po zgwałceniu dziecka , odprawiając > swoje egzorcyzmy jest tak samo wiarygodny dla Krk jak i ten niby to normalny > ::((((( dopiero biskup może oficjalnie zakazać mu czarowania !! :((((((( Chciałabym opinii katolika (Kolter bez urazy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 15:09 prokasia75 napisała > :((((((( > Chciałabym opinii katolika (Kolter bez urazy:) No dobra::((((,ale tą informację mam od mocno nawiedzonego katolika !! Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 21:55 prokasia75 napisała: >> Chciałabym opinii katolika (Kolter bez urazy:) Dziwne masz wymagania ;)). A od kiedy to prawdziwy katolik wierzy w pomówienia kleru? Dla katolika nie ma problemu, który Ty opisujesz. Co znaczy ksiądz żyjący w grzechu? Wszak każdy katolik wie, że ksiądz jest święty!. No to jak ma Ci wyjaśnić, czy msza odprawiona przez grzesznika jest tak samo ważna jak przez świętego księdza? Każdy ksiądz jest święty, a to co piszą i mówią o klerze to tylko prześladowanie KK, ale wierni swoje wiedzą i KK przetrwa następne 1000 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 16:42 prokasia75 napisała: > No właśnie, czy msza odprawiona przez księdza żyjącego w grzechu jest tak samo > ważna, jak odprawiona przez prawego, że tak powiem? Odpowiem ci anegdotką opowiadana kiedys przez sp. Zygmunta Kałużynskiego. Otóz pochlali sobie z kumplem księdzem. Ksiądz nawalony jak łopata postanowił poblogosławic kumpla grzesznika. Na stwierdzenie Kałużyńskiego, że kapłan nawalony - ten odpowiedział, że stan kapłana nie ma wpływu na moc błogosławieństwa. ;-))) Podobnie i tu. Grzesznik, bo grzesznik, ale kapłan i już. A Bóg? Bóg nie ma nic do gadania. Ma słuchac kapłana i basta! Odpowiedz Link Zgłoś
ewajanson-on-line Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 16:59 :D dobre!!! dobre ujęte - człowiek myśli , że błogosławieństwo jest w jego rękach, a ono zawsze jest w rękach Boga. Co mi przypomina pewną historię o proroku i ośle. Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 17:26 Wszystkie sakramenty są ważne ,grzeszność tego ktory sakramentu udziela (np. chrztu, bo chrzcić moga tez świeccy) nie ma wpływu na wazność sakramentu. Bóg udziela sieę przecież temu,ktory sakrament przyjmuje,a nie temu ,który mocą ważności świeceń(a nie swojej doskonałosci) go udziela. Swoja drogą -wszyscy jestesmy grzesznikami, gdyby Bog chciał działać wyłacznie rękami bezgrzesznych to by wcale nie właczał nikogo do współpracy. To tak jakby chrzest,którego udzielił ci pastor był nieważny bo pastor rano pokłocił się z żoną. Absurd. Są oczywiście grzechy (np. pedofilia),które wyłączają ze stanu kapłanskiego, wtedy taki osobnik w ogole nie moze udzielać sakramantów( chyba z wyjątkiem rozgrzeszenia osoby w obliczu nagłej śmierci) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 19:36 ejkuraczek napisała: > Wszystkie sakramenty są ważne ,grzeszność tego ktory sakramentu > udziela (np. chrztu, bo chrzcić moga tez świeccy) nie ma wpływu na > wazność sakramentu. Bóg udziela sieę przecież temu,ktory sakrament > przyjmuje,a nie temu ,który mocą ważności świeceń(a nie swojej > doskonałosci) go udziela. To po cholerę kasta kapłanów ??? > Swoja drogą -wszyscy jestesmy grzesznikami, gdyby Bog chciał działać > wyłacznie rękami bezgrzesznych to by wcale nie właczał nikogo do > współpracy. No tak najgorzej grzeszy bezbożny kler watykański ::))) > To tak jakby chrzest,którego udzielił ci pastor był nieważny bo > pastor rano pokłocił się z żoną. Absurd. No przecież nie pastor a bóg udziela ::))))) > Są oczywiście grzechy (np. pedofilia),które wyłączają ze stanu > kapłanskiego, wtedy taki osobnik w ogole nie moze udzielać > sakramantów( chyba z wyjątkiem rozgrzeszenia osoby w obliczu nagłej > śmierci) Albo 15 lat po ujawnieniu afery biskup pod pręgierzem opinii publicznej w końcu zboczka wykluczy ze stanu duchownego ::(((( Odpowiedz Link Zgłoś
ewajanson-on-line Re: ksiądz-grzech-msza 15.07.08, 22:27 Tak, masz rację - ale tu wracamy do punktu wyjścia - pośrednikiem trzeba umieć być. Pycha jest zabójcza - taki jeden aniołek już się przepysznił. Ale po co mi pośrednik, skoro każdy człowiek może dostać z ręki Ojca - po ,za przeproszeniem jaką cholere, mam latać i korzystać z pośrednictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
prokasia75 Re: ksiądz-grzech-msza 16.07.08, 09:24 ejkuraczek napisała: > Wszystkie sakramenty są ważne ,grzeszność tego ktory sakramentu > udziela (np. chrztu, bo chrzcić moga tez świeccy) nie ma wpływu na > wazność sakramentu. Bóg udziela sieę przecież temu,ktory sakrament > przyjmuje,a nie temu ,który mocą ważności świeceń(a nie swojej > doskonałosci) go udziela. No to po co właściwie funcja księdza? Chodziło mi konkretnie o mszę, bo jak przy pozostałych sakramentach działanie Boże może oprzeć się o wiarę przyjmującego, tak w mszy to właśnie ksiądz "ma moc" dokonać przemiany chleba i wina. Nikt go nie może zastąpić, prawda? I gdzie wtedy Bóg? Czy to nie wolą Boga winno odbywać się całe to przemienienie? Jeśli ksiądz, żyjący stale w jakimś grzechu, ma te same "moce", jak ten wyspowiadany, rozgrzeszony, to dochodzimy do jakiegoś absurdu celebracji. > Swoja drogą -wszyscy jestesmy grzesznikami, gdyby Bog chciał > działać wyłacznie rękami bezgrzesznych to by wcale nie właczał > nikogo do współpracy. Dlatego uważam za niestosowne "wyświęcanie" księży, gdyż są tacy sami grzeszni, jak wszyscy. > To tak jakby chrzest,którego udzielił ci pastor był nieważny bo > pastor rano pokłocił się z żoną. Absurd. Pastor nie udziela chrztu. Chrzest się przyjmuje samemu. Tu chodzi o tę drobną różnicę, kim jest ksiądz, a kim jest pastor (przynajmniej u nas). Pastor nie jest kimś od odprawiania ceremoniałów z użyciem jakiejś mocy udzielonej w czasie święceń. Jak nie ma pastora na nabożeństwie (bo może go nie być z różnych przyczyn) to zastępuje go ktoś inny ze zboru. Weź tak spróbuj w parafii zastąpić księdza, jak zachoruje. Zapewne nie pozwolą Ci, bo MUSI być ksiądz, inaczej będzie nie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: ksiądz-grzech-msza 16.07.08, 14:26 prokasia75 napisała: > ejkuraczek napisała: > > > Wszystkie sakramenty są ważne ,grzeszność tego ktory sakramentu > > udziela (np. chrztu, bo chrzcić moga tez świeccy) nie ma wpływu na > > wazność sakramentu. Bóg udziela sieę przecież temu,ktory sakrament > > przyjmuje,a nie temu ,który mocą ważności świeceń(a nie swojej > > doskonałosci) go udziela. > > No to po co właściwie funcja księdza? > Chodziło mi konkretnie o mszę, bo jak przy pozostałych sakramentach działanie B > oże może oprzeć się o wiarę przyjmującego, tak w mszy to właśnie ksiądz "ma moc > " dokonać przemiany chleba i wina. Nikt go nie może zastąpić, prawda? I gdzie w > tedy Bóg? Czy to nie wolą Boga winno odbywać się całe to przemienienie? Jeśli k > siądz, żyjący stale w jakimś grzechu, ma te same "moce", jak ten wyspowiadany, > rozgrzeszony, to dochodzimy do jakiegoś absurdu celebracji. Ksiądz nie ma zadnych "mocy" ktos Ci głupot nawciskał. Przeistocznie dokonuje się wyłacznie mocą Ducha sw-w 100%. Jednak moze go dokonac wyłacznie osoba do tego przeznaczona, wybrana przez Boga,powołana do tego, podobnie jak apostołowie w Wieczerniku. Tylko im Jezus nakazał "czynić" na swoja pamietkę,a nie tłumom. Tłumom głosił np. kazanie na Górze. > > > Swoja drogą -wszyscy jestesmy grzesznikami, gdyby Bog chciał > > działać wyłacznie rękami bezgrzesznych to by wcale nie właczał > > nikogo do współpracy. > > Dlatego uważam za niestosowne "wyświęcanie" księży, gdyż są tacy sami grzeszni, > jak wszyscy. Chyba u podstaw takiego myslenia jest błedne przekonanie ,ze Bóg moze powoływac wyłacznie bezgrzesznych. Apostołowie tez byli grzeszni,a własnie ich powołał Jezus: "Nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników" > > > To tak jakby chrzest,którego udzielił ci pastor był nieważny bo > > pastor rano pokłocił się z żoną. Absurd. > > Pastor nie udziela chrztu. Chrzest się przyjmuje samemu. Tu chodzi o tę drobną > różnicę, kim jest ksiądz, a kim jest pastor (przynajmniej u nas). Pastor nie je > st kimś od odprawiania ceremoniałów z użyciem jakiejś mocy udzielonej w czasie > święceń. Jak nie ma pastora na nabożeństwie (bo może go nie być z różnych przyc > zyn) to zastępuje go ktoś inny ze zboru. Weź tak spróbuj w parafii zastąpić ksi > ędza, jak zachoruje. Zapewne nie pozwolą Ci, bo MUSI być ksiądz, inaczej będzie > nie ważne. Rzeczywiście są powołania,do ktorych wybiera Bóg jak i Jezus powołał na apostołów kogo chciał i które nie są "zastępowalne".Bardzo jesteś o to zła na Pana Boga,że nadal czyni co chce? > Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek o naszym kapłaństwie 16.07.08, 14:57 mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_23.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: o naszym kapłaństwie 16.07.08, 20:37 ejkuraczek napisała: > mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_23.htm My nie musimy czytać propagandy żeby wiedzieć jakie jest wasze kapłaństwo ::(((( Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: ksiądz-grzech-msza 16.07.08, 20:36 ejkuraczek napisała: > Ksiądz nie ma zadnych "mocy" ktos Ci głupot nawciskał. > Przeistocznie dokonuje się wyłacznie mocą Ducha sw-w 100%. Jednak > moze go dokonac wyłacznie osoba do tego przeznaczona, wybrana przez > Boga,powołana do tego, podobnie jak apostołowie w Wieczerniku. Tylko > im Jezus nakazał "czynić" na swoja pamietkę,a nie tłumom. Tłumom > głosił np. kazanie na Górze. Aha czyli nie ważne ze gwałciciel qu..arz , pijaczura ważne że z biskupim glejtem ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
prokasia75 Re: ksiądz-grzech-msza 17.07.08, 08:56 ejkuraczek napisała: > Ksiądz nie ma zadnych "mocy" ktos Ci głupot nawciskał. > Przeistocznie dokonuje się wyłacznie mocą Ducha sw-w 100%. Jednak > moze go dokonac wyłacznie osoba do tego przeznaczona, wybrana przez > Boga,powołana do tego, podobnie jak apostołowie w Wieczerniku. Tylko > im Jezus nakazał "czynić" na swoja pamietkę,a nie tłumom. Tłumom > głosił np. kazanie na Górze. "Jednak" i "wyłącznie" - dlaczego? Jezus w Wieczerniku nie stawiał żadnych warunków, co do osób, które miałyby sprawować Wieczerzę. Obchodzenie Paschy było obrządkiem rodzinnym w Izraelu. Jezus nadaje temu obrządkowi nowy wymiar, bo już nie na pamiątkę wyjścia z Egiptu, ale na Jego pamiątkę. Nigdzie nie zaznacza specyfiki osób odprawiających. Zazwyczaj robiła to głowa rodziny. Nie zrobił tego wśród tłumów z prostej przyczyny. Święto Paschy obchodzono w domach. I On posłuszny tradycji, tak uczynił. > Chyba u podstaw takiego myslenia jest błedne przekonanie ,ze Bóg > moze powoływac wyłacznie bezgrzesznych. Apostołowie tez byli > grzeszni,a własnie ich powołał Jezus: "Nie przyszedłem powołać > sprawiedliwych, ale grzeszników" Nie uważam, że Bóg może powołać tylko bezgrzesznych. Uważam "wyświęcanie" za przejaw stawiania niektórych wyżej całej reszty wierzących, pomimo takiej samej ich grzeszności. Bo to, że "wyświęceni" mają być sługami (jak opisuje autor podanego przez Ciebie linku) jest mało widoczne. Raczej jest to pozycja władzy a nie służby, choćby w teorii takie było założenie:(((( > Rzeczywiście są powołania,do ktorych wybiera Bóg jak i Jezus > powołał na apostołów kogo chciał i które nie są "zastępowalne". Dlaczego niezastępowalne? Jak podaje przytoczony przez Ciebie artykuł i Biblia - wszyscy w Chrystusie jesteśmy kapłanami, królewskimi kapłanami. Jest to dar Boga przez przymierze zawarte w Chrystusie. > Bardzo jesteśo to zła na Pana Boga,że nadal czyni co chce? Nie wiem skąd taki wniosek?? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Daj babci ulotkę 15.07.08, 17:47 ejkuraczek napisała: > Dziwne,ze taka organizacja widzi w dobrowolnym zwierzaniu się > komuś coś złego Owo zwierzanie się katolików jest mniej więcej tak samo dobrowolne jak kolejny kieliszek lub kolejne piwko alkoholika. On też będzie utrzymywał, że sięga dobrowolnie, sytuację kontroluje i gdy tylko zechce, może przestać pić. Odpowiedz Link Zgłoś