caroli_ne_86
10.08.08, 16:39
Idea małżeństwa nie każdemu ..odpowiada.Są ludzie nie związani więzami małżeństwa i są ..szczęśliwi:)
Ślub to napewno swojego rodzaju ogromne przeżycie, nie ze względu na wiarę i religię, lecz ze względu na zmianę swego stanu i wejście w inny etap ..życia.
Zawsze myślałam ,że ślub katolicki ..kościelny jest zarezerwowany tylko dla osób religijnych - osób wyznania rzymsko katolickiego .
Dowiedziałam się ,ze podobno tak być nie musi - ateista może zawrzeć związek małżeński z katoliczką i nie musi (?) składać przysięgi przed Bogiem.Opuszcza fragmenty dotyczące Boga jak również nie przyrzeka katolickiego wychowania dzieci ale też nie może żonie w tym ..przeszkadzać.
[ przysięga tylko strona ..katolicka(żona) a niekatolicka(mąż) przyjmuje te zobowiązania do wiadomości(?)]
Na zawarcie takiego ślubu jest potrzebna zgoda biskupa i ślub nie odbywa sie na mszy tylko jako osobna ..uroczystość.
Czy tak jest?Czy ktoś z Was potwierdzi lub ..zaprzeczy?
Zauważyłam ,ze bywa też tak ,iż ślub kościelny w Polsce traktowany jest jak 'obowiązek'.
Są osoby które chodzą do kościoła i idą do bierzmowania tylko po to.żeby w przyszłości - dla świętego spokoju-otrzymać sakrament ..małżeństwa .[ słowa osoby wychowującej 13- letnia córkę]
Tak sobie myślę ,że jeśli chodzi o oprawę to ślub cywilny też może być... piękny, niekoniecznie organizowany w urzędzie.
Można sobie wybrać miejsce ,zależnie od upodobania :)
Ja wybrała bym XV-wieczny Zamek Rycerski, podziemia w otoczeniu ..rycerzy..:)
Miniona przepiękna ..Noc z gwiazdami przecudnej... urody,
{ brakowało tylko koncertu świerszczy, trzeba na niego jeszcze zaczekać}.zakręciła w mojej głowie ..kalejdoskopem róznych myśli i .....pytań.
Na koniec jedno z ..nich;jaki jest ideał kobiety dla ateisty-..??:)
Pozdrawiam:)
pl.youtube.com/watch?v=PQBW6G0hSrs