Dodaj do ulubionych

Polska wciąż katolicka

04.03.09, 17:08
wyborcza.pl/1,75248,6341347,Polska_katolicka.html
- tyle pracy na nic, tyle deprawowania obrzydzanie Polakom religii kościoła lżenia od moherowych beretów i nic. Panowie i panie z GW. Czas najwyższy bycie porzucili tę syzyfową pracę i zaprzestali atakowania wszystkiego co polskie i katolickie. Wiem że jest wam to nie w smak ale musicie sie pogodzić że POlacy byli są i pozostaną na wieki wieków katolikami czy się to wam podoba czy nie! Już się cieszyliście że mniej powołań kapłańskich było ostatnio, tymczasem mniejsza liczba wstępujacych do seminariów duchownych jest podyktowana tylko tym że w dorosłość wkracza niż demograficzny który mamy w Polsce od prawie ćwierćwiecza.
Obserwuj wątek
    • porannakawa20 Re: Polska wciąż katolicka 04.03.09, 17:15
      Coraz jednak mniej.
      Ludziska z obrzydzeniem patrzą na tych Paetzów, prezekrętaczy Rydzyków.
      Na słowo - Ojciec - w kierunku funkcjonariusza KK nasuwa się sygnał - a z kim ma
      te dzieci.
      A w Francji - z braku owieczek - koscioły zmieniane na meczety lub dyskoteki.
      Tak i będzie w Polsce.
      Ci wiedzą co im grozi.
      Te plebanie z dachami krytymi miedzią?
      Ludzie to odbierają jako przekręt.
    • adams96 Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 04.03.09, 17:16
      oszolom.z.radia.maryja napisał:

> wyborcza.pl/1,75248,6341347,Polska_katolicka.html
      > - tyle pracy na nic, tyle deprawowania obrzydzanie Polakom religii
      kościoła lże
      > nia od moherowych beretów i nic. Panowie i panie z GW. Czas
      najwyższy bycie por
      > zucili tę syzyfową pracę i zaprzestali atakowania wszystkiego co
      polskie i kato
      > lickie. Wiem że jest wam to nie w smak ale musicie sie pogodzić że
      POlacy byli
      > są i pozostaną na wieki wieków katolikami czy się to wam podoba
      czy nie! Już si
      > ę cieszyliście że mniej powołań kapłańskich było ostatnio,
      tymczasem mniejsza l
      > iczba wstępujacych do seminariów duchownych jest podyktowana tylko
      tym że w dor
      > osłość wkracza niż demograficzny który mamy w Polsce od prawie
      ćwierćwiecza.
      RE:mimo walki z kosciolem prowadzonej przez komunistow teraz w
      internecie ateisci,SEKCIARZE,usiluja opluwac kosciol katolicki ale
      jednak bez powodzenia.Psy szczekaja a karawana idzie szybko
      dalej.Polska byla ,jest i bedzie katolicka.Niech zyje Radio Maryja.
      • porannakawa20 Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 04.03.09, 17:21
        adams96 napisał:
        SEKCIARZE,usiluja opluwac kosciol katolicki ale
        > jednak bez powodzenia.Psy szczekaja a karawana idzie szybko
        > dalej.Polska byla ,jest i bedzie katolicka.Niech zyje Radio Maryja.

Przecież ci od Rydzyka to jedna z sekt.
        Coś w rodzaju sekty Koresha.
        Rydzyki spełniają wszelkie definicje sekty podawane do wiadomości przez
        specjalistów kościelnych.
      • wredzioszek Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 17.03.09, 11:03
        bardzo prosze nie utozsamiac katolicyzmu jedynie z RM. nie wszyscy katolicy sie
        z tym nurtem identyfikuja. i wcale nie znaczy ze sa zlymi katolikami. "kazdy ma
        swoje radio" :)
        • kolter_one Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 17.03.09, 13:22
          wredzioszek napisała:

> bardzo prosze nie utozsamiac katolicyzmu jedynie z RM. nie wszyscy katolicy sie
          > z tym nurtem identyfikuja. i wcale nie znaczy ze sa zlymi katolikami. "kazdy ma
          > swoje radio" :)

Problem zaczyna się w chwili kiedy wasz papież Chesus Wojtyla mówi o tymże
          rydzyjku że ; jest bliskie jego sercu .
          • wredzioszek Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 18.03.09, 22:54
            oj kolter, i Ty mi mowiles o merytorycznych argumentach?? wstyd, kolter, wstyd.
            • kolter_one Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 19.03.09, 17:22
              wredzioszek napisała:

> oj kolter, i Ty mi mowiles o merytorycznych argumentach?? wstyd, kolter, wstyd.

Ja mam się wstydzić za wojtyłę czy rydzyka ?
              • wredzioszek Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 19.03.09, 18:08
                za swoje przechwalki, ktore jednak okazuja sie mitem.
                • obserw2 Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 31.03.09, 09:57
                  Zeby startowac z Kolterem w dyskusji musialabys najpier iśc do szkoły poduczyć
                  się .Moze weż też do reki Biblie??Tylko ,ze katolicy Bibilii boja sie tak samo
                  jak diabla,ha ha
                  • eviva7 Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 31.03.09, 13:04
                    Możesz wyjaśnić,czym jest to spowodowane? Dawniej było zabronione czytanie
                    Biblii,ale teraz każdy może czytać.Tylko,że Biblia Tysiąclecia jest bardzo
                    tendencyjnie i niezgodnie z prawdą przetłumaczona pod kątem nauki KK.
                    • japico Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 31.03.09, 14:00
                      Jak ci nie odpowiada Biblia Tysiąclecia, to weź tradycyjną Wujkową, jeszcze
                      dosadniejszą w opisach.

>>>Tylko,że Biblia Tysiąclecia jest bardzo
                      > tendencyjnie i niezgodnie z prawdą przetłumaczona pod kątem nauki KK.

Nie czepiałbym się tego. Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
                      Nauki KK? Przecież czytanie Biblii nie jest w interesie KK. KK woli ją sam
                      interpretować.
                    • kolter_one Re: Polska wciąż katolickaRE:bardzo dobrze !!! 31.03.09, 20:36
                      eviva7 napisała:

> Możesz wyjaśnić,czym jest to spowodowane? Dawniej było zabronione czytanie
                      > Biblii,ale teraz każdy może czytać.Tylko,że Biblia Tysiąclecia jest bardzo
                      > tendencyjnie i niezgodnie z prawdą przetłumaczona pod kątem nauki KK.

Nie ,jest nawet dość solidnie przetłumaczone poza tymi kilkoma kawałkami które
                      zafałszowano jeszcze pewno w średniowieczu .
    • argonewald Re: Polska wciąż katolicka 04.03.09, 17:30
      oszolom.z.radia.maryja napisał:

> wyborcza.pl/1,75248,6341347,Polska_katolicka.html
      > - tyle pracy na nic, tyle deprawowania obrzydzanie Polakom religii kościoła lże
      > nia od moherowych beretów i nic. Panowie i panie z GW. Czas najwyższy bycie por
      > zucili tę syzyfową pracę i zaprzestali atakowania wszystkiego co polskie i kato
      > lickie. Wiem że jest wam to nie w smak ale musicie sie pogodzić że POlacy byli
      > są i pozostaną na wieki wieków katolikami czy się to wam podoba czy nie! Już si
      > ę cieszyliście że mniej powołań kapłańskich było ostatnio, tymczasem mniejsza l
      > iczba wstępujacych do seminariów duchownych jest podyktowana tylko tym że w dor
      > osłość wkracza niż demograficzny który mamy w Polsce od prawie ćwierćwiecza.

Wciąż katolicka, zabobonna,zaściankowa i coraz biedniejsza.
      Nie ważne,że coraz biedniejsza,ważne aby była katolicka.Czuwaj.
    • rkcb Ciekawe czy była by dalej 04.03.09, 19:22
      Gdyby wprowadzić podatek kościelny.
      Ile z tych deklarujących katolicyzm zgodziłoby się DOBROWOLNIE płacić podatek na
      kościół? 20%? Najwyżej. I skończyło by się gadanie o "katolickości" Polski.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Ciekawe czy była by dalej 04.03.09, 21:46
        Ciekawe że taca nie jest przymusowa a prawie wszyscy dają. Taca jest dobrowolna co łaska a jednak po każdej mszy tace są pełne więc twoja teoria się tu nie sprawdza. Owszem gdyby ustalono konkretną kwote to moze ale bez przesady. Na radio Maryja daje najwyzej 10% słuchajacych i jakoś po mało do przodu idą na szcęście ku chwale Boga i ojczyzny
    • piwi77 Guzik tam katolicka. 04.03.09, 21:54
      Deklarują się jako katolicy, bo to nic nie kosztuje, a nigdy nic nie
      wiadomo. Gdyby jednak kosciół katolicki zaczął triumfować z powodu
      deklarowanej liczby katolików w Polsce, to pozostaje mi tylko jedno,
      pogratulować mu jego wiernych. Dobranoc panowie biskupi, śpijcie
      sobie smacznie dalej.
    • black-emissary Re: Polska wciąż katolicka 04.03.09, 22:27
      Wystarczy się przyjrzeć nieco bliżej tym danym i od razu widać ile są warte.

Ponad 50% deklaruje cotygodniowy udział w mszy, a dane samego KK wykazują coś
      koło 40% i to w dzień uprzednio ogłaszany jako dzień zliczania.
      Z tych "95% katolików" co najmniej co czwarty wątpi w istnienie nieba, a co
      trzeci - piekła. Co trzeci ma też wątpliwości co do samego istnienia Boga, a 3%
      zdecydowanie nie wierzy w Boga osobowego (o Trójcy i takich tam nie wspominając).
      Doprawdy, sami doborowi katolicy :))).

Te badania dowodzą tylko jednego - że wciąż w tym kraju jest wstyd przyznać się
      do niebycia katolikiem.
      • edico2 Re: Polska wciąż katolicka 12.03.09, 03:21
        Kto wie, czy jak tak dalej pójdzie, to wzorem zachodu i unas nie będzie się
        chodziło do kościoła na piwo :)
    • jerz-ykk Re: Polska wciąż katolicka 07.03.09, 18:24
      Po wyborze Głódzia polski katolicyzm z ciemnego zamieni się na wściekły.
    • edico2 Minie to, jak każde inne przegięcie 12.03.09, 03:39
      I to z wielu względów. Czym szybciej dotrą one do opinii publicznej, tym
      szybciej nastąpi długo oczekiwana reakcja na nie dające się zamieść pod dywan fakty.

Czekam na pierwszy błagalny biskupi list do swoich byłych wiernych namawiających
      ich do powrotu. Początki już są:
      wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Biskup-pisze-do-bylych-wiernych-wracajcie,wid,10914043,wiadomosc.html?ticaid=17a74
      Wprawdzie jest to wiadomość wprost z Austrii, ale Austria nie tak daleko leży od
      Polski i nie jedno austriackie rozwiązanie znalazło swoje naśladownictwo i w
      naszym kraju.

A oto jeszcze słowa kanclerza Ossolińskiego wypowiedziane w Rzymie w 1633 r. do
      papieża Urbana VIII: "Nawet w onej niedawno żałosnej dla Rzeczypospolitej
      chwili, gdyśmy Zygmunta… opłakiwali, obaczyłbyś był, Ojcze Najświętszy, cały
      sejm, senat i naród polski więcej walką o religię z współobywatelami swymi
      zarażonymi kacerstwem zajęty, niż bezpieczeństwem i całością wspólnej ojczyzny,
      niż elekcją przyszłego pana".

"Nie ważne jaka będzie Polska, byle była katolicka" - jeszcze niedawno grzmiał
      zgodnie z tradycją pewien poseł ZCHN-u.

I jeszcze garść przykładów, już nie bacząc na chronologię:
      - papież Grzegorz XVI potępił "Księgi narodu i pielgrzymstwa polskiego"
      Mickiewicza,
      - papieże potępili powstanie listopadowe i styczniowe,
      - XX-wieczny papież NIE potępił agresji Niemiec na Polskę.

Po co nam tacy katolicy, których jedynym celem jest zaprzedanie Polski Watykanowi???
    • wredzioszek Re: Polska wciąż katolicka 17.03.09, 11:05
      bardzo prosze nie utozsamiac katolicyzmu jedynie z RM. nie wszyscy katolicy sie
      z tym nurtem identyfikuja. i wcale nie znaczy ze sa zlymi katolikami. "kazdy ma
      swoje radio" :)
      • obserw2 Re: Polska wciąż katolicka 18.03.09, 12:21
        Identyfikujesz sie z katolickim kościolem i to wystarczy Popierasz zatem kazde
        jgo przekrety i pedofilię!!Rownież RM!!
        • wredzioszek Re: Polska wciąż katolicka 18.03.09, 13:54
          nie popieram pedofilii, nie popieram zadnych przekretow, jestem za ujawnianiem
          wszelkich przekretow i karaniem sprawcow. natomiast owszem wierze w Boga i
          identyfikuję się z chrześcijaństwem. nie jestem tez zwolennikiem RM, poniewaz
          nie odpowiada mi wiele w ich podejsciu, powiem nawet, jestem na przeciwnym koncu
          skali. co nie znaczy ze uwazam ze wszystko tam jest be, choc faktycznie od dawna
          nie slucham ich i nie wiem co tam aktualnie mowia.
          natomiast dziwi mnie Twoje zdanie tak ostro wyrazone. jest ono niezgodne z
          prawdą i nie wiem czemu uzuurpujesz sobie prawo do oczerniania mnie, bazujac
          chyba tylko na.....no wlasnie na czym? na agresji? na swoich pogladach
          zbudowanych w oparciu o co? potwierdzasz tylko to co wyrazilam w watku
          "ciekawostka".przykre, ale prawdziwe.
          • edico2 Re: Polska wciąż katolicka 18.03.09, 23:10
            Uogólnianie nie jest rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem, to prawda. Jednak ze
            strony katolików nie słychać żadnego sprzeciwu wobec kościoła Rydzyka. Gdyby
            tego jeszcze było mało, to znajduje on wcale nie małe wsparcie wśród wysoko
            postawionej hierarchii kościelnej. Jak więc można traktować t zjawisko?

W niektórych wypadkach Kościół potrafi rozliczyć się ze schizmami czy ich
            zwolennikami bardzo krótko i bez sentymentu. W tym wypadku brak jest
            jednoznacznej odpowiedzi, kto kim gra - Rydzyk Kościołem czy Kościół Rydzykiem.
            Interes w utrzymywaniu takiego stanu mają obydwie strony. Czy on jest wyłącznym
            wyznacznikiem funkcjonowania Kościoła?

Jeżeli nie, to czym to wytłumaczyć?
            Jak wytłumaczyć nawoływanie księdza katolickiego do palenia gejów?
            Jak wytłumaczyć chowanie pod parasol wszelkich zjawisk kościelnego "paetzowania"?

Czy to są wzorce kościelnej etyki?
            • wredzioszek Re: Polska wciąż katolicka 19.03.09, 01:31
              edico2 napisał:

> Uogólnianie nie jest rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem, to prawda. Jednak ze
              > strony katolików nie słychać żadnego sprzeciwu wobec kościoła Rydzyka.

- o, przepraszam, tutaj sie bardzo mylisz.jest sporo osob ktore nie tak
              wyobrazaja sobie radio katolickie i katolicyzm w ogole i z wieloma rzeczami sie
              nie zgadzaja. wystarczy nawet w tv zobaczyc co mowia osoby zwiazane z
              katolicyzmem ale bedace w opozycji do tegoz radia.nie bede tu podawac nazwisk
              ale jesli ostanio ogladales Lisa to chociazby tam byly takie osoby.

Gdyby
              > tego jeszcze było mało, to znajduje on wcale nie małe wsparcie wśród wysoko
              > postawionej hierarchii kościelnej.
              - tak, ale nie wsrod wszystkich. juz od dawna jest to kwestia sporow.sa
              zwolennicy i przeciwnicy.
              Jak więc można traktować t zjawisko?
              -jako radio, a nie jak definicje katolicyzmu
              >
              > W niektórych wypadkach Kościół potrafi rozliczyć się ze schizmami czy ich
              > zwolennikami bardzo krótko i bez sentymentu. W tym wypadku brak jest
              > jednoznacznej odpowiedzi, kto kim gra - Rydzyk Kościołem czy Kościół Rydzykiem.
              -nie wiem kto kim i czy w ogole, ale faktycznie bywa ze jest sytuacja napieta
              > Interes w utrzymywaniu takiego stanu mają obydwie strony. Czy on jest wyłącznym
              > wyznacznikiem funkcjonowania Kościoła?
              >- na pewno nie. co wiecej stacja radiowa nie ma prawa by uzurpowac sobie ze
              jest jedyna wykladnia katolicyzmu. i ze robi to wlasciwie.nie moze tez twierdzic
              ze wszyscy musza robic to co oni uwazaja za wlasciwe bo jet to jedynie radio,
              powtarzam radio.nic wiecej.
              > Jeżeli nie, to czym to wytłumaczyć?
              nie wiem czy interes maja obie strony, bo sa tez i tacy ktorzy z tego powodu
              maja wiele przykrosci, bo np sa katolikami i obrywa im sie za to ze na pewno
              wszyscy katolicy to RM a to nie jest prawda tylko generalizacja.
              > Jak wytłumaczyć nawoływanie księdza katolickiego do palenia gejów?
              -nie wiem, nie slyszalam takiego nawolywania, ale jesli bylo to jest niezgodne z
              nauka Kosciola bo rowniez gejowi nalezy sie szacunek jako osobie ludzkiej.jak
              ktos nie wierzy to niech poczyta Katechizm.
              > Jak wytłumaczyć chowanie pod parasol wszelkich zjawisk kościelnego "paetzowania
              -nie wiem, tez bym chciala wiedziec.moze tak ze wszedzie sa szuje i dobrzy
              ludzie, w kazdej instytucji...moze tak, ale nie wiem.
              >
              > Czy to są wzorce kościelnej etyki?
              -nie to nie sa wzorce, to sa bledy i rzeczy za ktore nalezy sie wstydzic bo
              Chrystus uczy czegos innego.
              • edico2 Re: Polska wciąż katolicka 19.03.09, 02:37
                wredzioszek napisała:

> Chrystus uczy czegos innego.

Czy tylko on?
                Zresztą sama kwestia definicji religii od bardzo wielu wieków spotyka bardzo
                wiele trudności i jest różnie rozumiana.

W starożytności i średniowieczu próbowano wyprowadzać "definicję" religii z
                samego słowa religia. I tak:
                - Cycero wywodził termin "religia" od słowa łacińskiego "relegere", co znaczyło
                "odczytywać na nowo";
                - Laktancjusz od słowa "religere" (wiązać, spajać) i określał religię jako
                związanie człowieka z Bogiem;
                - św. Augustyn od "religare" - ponownie wybierać.
                - Św. Tomasz z Akwinu twierdził, że "religia jest sprawnością (cnotą), na mocy
                której człowiek oddaje Bogu należną Mu cześć".
                - E. Durkheim uznawał, że "religia stanowi jednolity system wierzeń i praktyk,
                które zespalają w jedną wspólnotę moralną, zwaną Kościołem, tych wszystkich,
                którzy do niej należą"
                - A. N. Whitehead napisał: "Religia jest wizją czegoś, co znajduje się ponad,
                poza i wewnątrz strumienia bezpośrednich rzeczy; czegoś, co jest realne i
                zarazem jeszcze oczekuje realizacji; czegoś, co jest odległą możliwością a
                zarazem jest największym z realnych faktów; czegoś, co nadaje sens wszystkiemu,
                co przemija i wymyka się poznaniu; czegoś, czego posiadanie jest ostatecznym
                dobrem a co jest ponad wszelkim zasięgiem; czegoś, co jest ideałem ostatecznym,
                i zarazem jest beznadziejnym poszukiwaniem".

- papież Grzegorz VII (1073-1086) doszedł wręcz do rewelacyjnego wniosku -
                "Używajmy papiestwa, gdy Bóg nam go dał";

- papież Leon X (1513-1521) dzieląc się zrozumieniu istoty religii wyjaśniał -
                "Patrzcie, co ta bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła".

- Słowa papieża Leona XIII z 1903 roku 11878-1903) także nie budzą w tym
                zakresie żadnych wątpliwości, że "Kościół wstrzymuje się na razie od
                prześladowania heretyków tylko dlatego, ażeby nie pogarszać stosunków w
                dzisiejszych okolicznościach wyjątkowych, ale bynajmniej nie wyrzeka się prawa
                do tych prześladowań, skoro to tylko stanie się możliwe. Bo Kościół ma prawo i
                ma obowiązek tłumienia błędów dowiedzionych i karania winnych."

Co by jednak nie mówić na ten temat, odejście od pierwocin w katolicyzmie jest
                zbyt duże aby można uznawać go za religię chrześcijańską. Słuszniej by było
                rozróżniać religię Nowego Testamentu nazywając ją chrystianizmem, natomiast
                rzymską jego odmianę paulinizmem od imienia jej konstruktora Szawła. I nie
                pomoże tu żadne zamiatanie pod dywan z sugestią wskazywania widocznych
                niekonsekwencji.

I nie katechizm może być tu jakimś godnym uwagi punktem odniesienia, skoro sam
                dany przez Boga dekalog został sfałszowany przez urzędników kościelnych.
                • wredzioszek do edico2 19.03.09, 17:51
                  hm, zdaje sie ze mylisz 2 pojecia: religia i wiara. to po pierwsze. po drugie
                  skoro juz wykladasz mi czym jest religia to nie pojmuje czemu nagle zmieniasz
                  watek i zaczynasz cos o papiestwie. trzymajcie sie, drodzy bracia SJ, raz choc
                  jednego watku! logika, logika, logika. powtarzam. a nie tu sol tam troche
                  pieprzu a na koniec bigos.jeden watek, argumenty. a nie z watku do watku. hop siup.
                  • kolter_one W koło Świdkowie Jehowy ::)))) 19.03.09, 17:54
                    wredzioszek napisała:
                    trzymajcie sie, drodzy bracia SJ,

Czyli według ciebie jedynymi osobami które maja pojecie o religii są Śj ?
                    • wredzioszek Re: W koło Świdkowie Jehowy ::)))) 19.03.09, 18:02
                      nie, wrecz przeciwnie :) :)
                      • kolter_one Re: W koło Świdkowie Jehowy ::)))) 19.03.09, 20:31
                        wredzioszek napisała:

> nie, wrecz przeciwnie :) :

Ta ,właśnie dziś został zdemaskowany twój ,,duchowy brat"który zrzynał wszystko
                        z neta , wiele razy mu pisałem że to robi ale nie szukałem potwierdzenia bo
                        zabawa była przednia ,ale ktoś podłożył mu nogę i widać ze ten twój ,,brat" to
                        tuman zrzynający całe artykuły ::)))
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=90073287&wv.x=2&a=92932594
                  • edico2 Re: do edico2 23.03.09, 15:52
                    Niesamowite!!!
                    To katolicy odróżniają religię od wiary???
                    Idąc tym myśli wyjaśnij mnie ciemnemu ŚJ, ile w religii katolickiej jest wiary a
                    ile w tej wierze religii? :)

Klasycznym przykładem jest tu Konstantyn - twórca rzymskiego katolicyzmu.
                    A Jezus — założyciel chrześcijaństwa, który sam chrześcijaninem nie będąc całą
                    duszą, ciałem i umysłem oddany był Bogu objawionemu w Biblii Hebrajskiej.
                    Owszem, nawet spierał się ze współwyznawcami, ale był to spór w rodzinie. To
                    Żydzi najlepiej go rozumieli, gdyż Jezus posługiwał się ich językiem i nigdy
                    religijnych kategorii judaizmu nie opuścił. Dla czego znany dziś jako św. Paweł,
                    właśnie Grekom wolał prawdę o Jezusie Chrystusie głosić a nie Żydom? Co w końcu
                    zrobili w kwestii głoszenia nowej wiary pozostali apostołowie nie licząc Piotra,
                    którego obecność w Rzymie do dzisiaj budzi wątpliwości?

A Mohamed? Czy nie czasem sam anioł Gabriel szeptał mu do ucha tajemne prawdy
                    pozwalające zobaczyć ułomności zastanych religii zarówno judaizmu jak i
                    chrześcijaństwa?

Czy Budda naśladował ojca wiary aż trzech religii Abrahama, który nie tylko
                    rodzinne strony porzucił, ale i syna umiłowanego gotów był Bogu ofiarować
                    własnoręcznie zamierzając go zamordować?

Nihil novi sub sole i dotyczy to nie tylko wszelkich schizm chrześcijańskich czy
                    katolickich.

Pod jednym względem masz rację
                    > logika, logika, logika.
                    której nie uda się przełknąć nawet przy najlepszej margarynie :)
                • wredzioszek Re: Polska wciąż katolicka 19.03.09, 17:53
                  I" nie katechizm może być tu jakimś godnym uwagi punktem odniesienia, skoro sam
                  dany przez Boga dekalog został sfałszowany przez urzędników kościelnych."

ok, nie musisz siegac do katechizmu. natomiast nikt niczego nie sfalszowal. tak
                  tylko Ci wylozono Twoje nauki. i uwierzyles. a to juz Twoj problem.
                  • kolter_one Re: Polska wciąż katolicka 19.03.09, 17:56
                    wredzioszek napisała:

> I" nie katechizm może być tu jakimś godnym uwagi punktem odniesienia, skoro sam
                    > dany przez Boga dekalog został sfałszowany przez urzędników kościelnych."
                    >
                    > ok, nie musisz siegac do katechizmu. natomiast nikt niczego nie sfalszowal. tak
                    > tylko Ci wylozono Twoje nauki. i uwierzyles. a to juz Twoj problem.

No oczywiście nikt nie musiał katechizmu fałszować bo on już został stworzony
                    jako fałsz !!to po co to poprawiać ?
                    No chyba ze chodzi tu o dekalog skrócony w katechizmie o jedno przykazanie::))
                    • wredzioszek Re: Polska wciąż katolicka 19.03.09, 18:02
                      milego dnia, kolter.
                  • edico2 Jak Kościół sfałszował boski dekalog 23.03.09, 16:09
                    1. Usunięte zostało całkowicie drugie przykazanie Dekalogu, zabraniające
                    tworzenia i kultu wizerunków. Kościół Rzymsko-Katolicki, który dokonał tej
                    poważnej zmiany, wprowadził równocześnie do swych domów modlitw całe mnóstwo
                    obrazów i posągów, oddając im, i ucząc wiernych oddawać im głęboką cześć.

2. Usunięcie drugiego przykazania spowodowało też zmianę numeracji przykazań, i
                    tak: trzecie przykazanie biblijnego Dekalogu w wersji katechizmowej występuje
                    jako drugie, czwarte, jako trzecie itd.

3. Aby jednak było Dziesięć Przykazań, Kościół Rzymsko-Katolicki dokonał
                    rozdzielenia dziesiątego przykazania, na dwa osobne, co wprowadza dziwne
                    zamieszanie do Dekalogu; jeżeli każde z przykazań Dekalogu nakazuje, bądź
                    zakazuje jakiejś jednej sprawy, to IX i X przykazanie w wersji katechizmowej
                    wspólnie dotyczą pożądania cudzej własności.

4. Kościół Rzymsko-Katolicki dokonał też zmiany treści czwartego przykazania
                    Bożego. Nakaz święcenia właściwego, siódmego dnia tygodnia - soboty - zamieniono
                    na ogólny nakaz święcenia "dnia świętego" poprzez który rozumie się najpierw
                    niedzielę, a następnie inne dni świąteczne roku kościelnego - które
                    wyszczególnia i nakazuje zachowywać katechizm.

Dokonana zmiana Bożych Przykazań jest wielkim przestępstwem. Pismo Święte
                    naucza, że kto narusza chociaż jedno przykazanie, jest przestępcą całego Prawa,
                    kto zaś znieważa PRAWO BOŻE, ZNIEWAŻA SAMEGO BOGA. (Jak 2,9.10).

Porównaj sobie nastojaszczij katoliku Biblijną wersja Dekalogu np. z przekładu
                    ks. Wujka 2 Mjż 20,3-17.

Świadczy to tylko o poprawności postawienia pytania w jednym z wątków, dla czego
                    katolicy nie znają swoich przykazań.

Potwierdzają się słowa papieża Grzegorza I, który wręcz nakazał: "Nieuctwo jest
                    matką prawdziwej pobożności".
    • inkwizytorstarszy Re: Polska wciąż katolicka 31.03.09, 01:08
      do "oszoloma":proszę zobaczyć kto przychodzi na poranne msze,to
      tylko strach przed śmiercią tych starych ludzi tam zapędza,bo
      sumienia jakby nie czyste i liczą że im się uda je wyprać.Nic z tego.
      Siebie mogą oszukać,ale pana "B" już nie.To przykre ale niestety....
      • wredzioszek Re: Polska wciąż katolicka 31.03.09, 02:53
        eeeeee, bzdury. idz na msze dla mlodziezy. skoro taki warunek stawiasz. w koncu
        nie kazdy musi lubic poranki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka