Gość: modliszka IP: *.pf.com.pl 10.04.07, 08:28 Mam pytanie koro splacam w ratach zadluzenie ktore powstalo w zusie i splacam odsetki to one nadal sa naliczane?Nie ma zatrzymania odsetek jesli splacam dlug? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wichura Re: Odsetki w Zusie 10.04.07, 12:58 A na jakiej podstawie jest zaległość rozłożona na raty? W umowie / ugodzie powinna być ta kwestia uregulowana (nie wiem jak w ZUS-ie, ale w US nazywają to opłatą prolongacyjną, która wynosi zazwyczaj 50% odsetek za zwłokę). Jeśli nie - to nie ma podstawy do naliczania odsetek, bo te należą się za zwłokę (a w momencie gdy spłacasz raty zgodnie z harmonogramem nie jesteś w zwłoce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modliszka Re: Odsetki w Zusie IP: *.pf.com.pl 10.04.07, 14:12 Bylo tak poborca z US przyszedl do mnie do domu mowiac ze jest zaleglosc w zusie i odsetki od tej zaleglosci, umowilismy sie na splate zadluzenia w ratach ale poborca mowi ze odsetki dalej sa naliczane moje pytanie brzmi DLACZEGO skoro wyrazilam dobrowolna chec splaty dlugu wraz z odsetkami ale juz istniejacymi a nie tymi ktore jeszcze beda co robic do kogo isc POMOCY!odsetki mnie zezra :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Odsetki w Zusie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:57 W ten sposób nigdy z długów nie wyjdziesz - poborca z US dodatkowo, oprócz odsetek bierze sobie "prowizję", chyba - 6,5% od kwoty...Jeśli więc wpłacasz mu 200 zł, to tylko część z tego to zaległość - reszta to odsetki i opłata. Moja rada - napisz do ZUS pismo w sprawie rat /od nich/, spróbuj - może Ci umorzą część odsetek...Jest taka ustawa z 30 lipca 2003 r, która dopuszcza umorzenie odsetek a czasem kwoty głównej, jeśli dłuznik wykaże kilka istotnych powodów /tam są opisane warunki, które trzeba spełnić/ Więc głowa do góry i PRÓBUJ !!! Moze się okazać, że wyjdzie Ci mniej do zapłaty. Ja tak miałem z zaległością w samym US - złożyłem wniosek o raty i opłata poborcy odpadła. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: Odsetki w Zusie 10.04.07, 17:00 Czyli nie masz żadnej ugody a po prostu spłacasz po kawałku? Na podstawie ustnej umowy z poborcą? Spróbuj to jakoś sformalizować (najlepiej bezpośrednio w ZUS). Bez większego wysiłku obniżą Ci odsetki o połowę, a może uda się coś więcej (to zależy, o jakich kwotach mówimy i z jakiego tytułu (najtrudniej jest w sytuacji gdy jest to pozostałość po jednoosobowej dz.g., najłatwiej oczywiście jeśli zatrudniasz ludzi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modliszka Re: Odsetki w Zusie IP: *.pf.com.pl 11.04.07, 09:00 Zaleglosc jest osoby ktora miala na siebie firme 2 tys naleznosc glowna 3 tys odsetki! Napiszcie mi co napisac jak to ujac na co sie powolac bardzo prosze , i jaka jest szansa umozenia czesci odsetek i na jakiej podstawie osoba ktora ma zaleglosci nie ma pracy i jest bidna jak mysz koscielna ALE SPLACA! Odpowiedz Link Zgłoś