bohaterson 22.02.04, 19:21 idę o zakład że pan RREdaktor jest jednym albo nawet 10? 20? 300? z tych 500 szczęśliwców, a abonament pewnie zszedł mu właśnie do zera Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Żustyna Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 19:35 Sama jestem pechową użytkowniczką takiego internetu. Nie polecam! Mieszkam bliska radia, które intensywnie zakłóca sygnały i mojego internetu więcej nie ma niż jest. Mam nadzieję, że ktoś w końcu podłączy Fabryczną i okolice do pożądnej sieci internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 27.02.04, 08:55 Witam Czy Pani mieszka w jakimś budynku wielorodzinnym, lub w pobliżu jest więcej domków /odległość ok 200-300m/. Jeżeli ten warunek jest spełniony to możecie mieć własny tani Internet. Jeśli jest Pani zainteresowana to proszę o maila. Podpowiem jak to zrobić i trochę pomogę - oczywiście odpłatnie. Miesięczny koszt dostępu to zależnie od wersji łącza jakie sobie weźmiecie. ok 200zł lub ok 350zł miesięcznie do podziału na taką ilość użytkowników, jaka będzie chętna. Przy 10 osobach będzie to ok 20 lub ok 35zł na miesiąc. Koszt uruchomienia stacji nadawczej (moja robocizna) ok 250-300zł + ok 550zł sprzęt nadawczy do tej stacji. W zależności od łącza odpowiednie urządzenie rozdzielające ok 300zł. Czyli łącznie ok 1150zł uruchomienie nadajnika. Stacje odbiorcze u użytkowników (w przypadku domków jednorodzinnych) ok 250-300zł karta z anteną odbiorczą. Instalacja bardzo prosta. W przypadku instalacji prze zemnie opłata za instalację 25zł. W przypadku gdy będę musiał samodzielnie instalować antenę na dachu to ok 70zł. Jeśli to będzie budynek wielorodzinny i nie będzie potrzebne łącze radiowe, to koszt na użytkownika nie powinien przekroczyć 150zł. Odpada koszt sprzętu nadawczego ok 550zł. Kilka miesięcy temu uruchomiłem łącze kablowo-radiowe w swoim bloku i okolicy i chodzi znakomicie. Sestem fachowcem z branży, zajmuję się łączami zawodowo, znam doskonale problemy występujące przy takich łączach. W swoim bloku /11 klatek/ w sieci wykonałem samodzielnie wszystkie prace, od wiercenia otworów między klatkami poprzez wciąganie kabli i mocowanie anten na dachu. Większość sprzętu kupiłem za własne pieniądze i podpisałem umowę z ludźmi o współfinansowaniu użytkowania. Teraz przez najbliższe 2 lata w składkach będą mi zwracać koszty budowy. Opłata za dostęp bez ograniczeń wynosi u nas tylko 36zł. Jest to sposób na najtańszy dostęp. Nikt nie jest w stanie nas przebić. Własną pracę przy budowie włożyłem społecznie. Podpowiem jak to wszystko zorganizować Pozdrawiam Adres do korespondencji to gov3pc@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imp Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 19:48 A ty pewno jesteś z TP SA. i właśnie zarobiłeś na premię... Odpowiedz Link Zgłoś
bohaterson Re: Internet z dachu wieżowca 22.02.04, 20:22 a ty też pewno z dachu wieżowca, gdzie to ogląd niby lepszy, ale ciągle wieje w dynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imp Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 20:49 ale żeś się naprodukował, długo nad tym myślałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 20:44 Witam! i jak zwykle takie bajery omijają Jędrzychów.Niby wiocha a tyle tutaj nowobogackich którzy zapłaciliby za taki net.Z drugiej strony ludzie jakoś sobie radzą i tworzą małe sieci na zasadzie kolega koledze.Jednak przekaz radiowy w takich sieciach jest dość mizerny na odległości 100m a co dopiero 5km. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::WireFree:: Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:16 Postanowilem wlaczyc sie do dyskusji firma chipdrive.pl dziala od 3 lat na terenie miasta i jej abonenci sa zadowoleni z jej uslug poniewaz korzystamy z markowego sprzetu firmy LUCENT jest kilka osob ktore w miescie chcialy zrobic internet radiowy ale niestety nie maja o tym zielonego pojecia i narobily tylko klopotu sobie i abonentom dla zainteresowanych poznaniem zasad dzialania zapraszam na nasze www.chipdrive.pl oraz forum dyskusyjne news://chipdrive.pl/news.radiowe.sieci.chipdrive.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.04, 17:35 a ty znowu propagande siejesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kramer Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 18:20 Ja jestem z jędrzychowa i wiem że jakaś sieć tu działa... może warto poszukać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Użytkownik Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 20:08 Mieszkam na Jędrzychowie i korzystam z lokalnej sieci Wifi (11 użytkowników, 512/128kb). Na odległości 0,5km mam jakość łącza 100% (nonstop)i 71-72% siłę sygnału (11-22Mb/s lokalnie) na DWL520+ i antenie Yagi. Mimo że internet chodzi znakomicie, to jednak przydałoby się zwiększyć jego prędkość (p2p ;) ). Zachęcam wszystkich zainteresowanych do odwiedzenia strony www.storczyk.net.pl/ Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 21:33 Nie pieprzyc mi tu o zaletach radiowego internetu!!! jak ktos chce zobaczyc jak TO działa to zapraszam do domu.Poczekamy 3 godzinki i wejdziemy na 10 min!!!!!! Ludzie nie dać sie na to nabrac - ja marze o zwykłych KRBLACH!!! Teraz mam naet jak wiatr powieje ... wieje nie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dracula Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.3net / *.3net-tech.eu.org 22.02.04, 21:54 Ludzie alescie namieszali w Starym Kisielinie k/ Zielonej Gory miesci sie siec firmy ALPI-NET a nie CYBERGARDEN Ci mieszcza sie w okolicach ulicy Lisiej o ile sie nie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsk Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.gala.net.pl 22.02.04, 22:07 W ogóle artykuł pisany przez kompletnego dyletanta. Co zaś sie tyczy sieci W- LAN to wcale nie jest tak różowo. W ZG panuje okropny tłok w eterze. Firmy montują najtańszy (czyt. z reguły zawodny) sprzęt. Ogromny wpływ na działanie maja warunki atmosferyczne. Co do transferów - nie osmieszajmy się. DSL podzielony na 100 abonentów jak to jest w Cybergarden i Chipdrive to trochę malutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nijo Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 23:15 ktos tu ma bardzo stare informacje. admin@cybergarden.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44 Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.zabor.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 10:36 Jeśli macie kłopoty z lokalizacją w Zieloenj Górze polecam: arc.um.zielona-gora.pl/website/mapa/viewer.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: condi a w rzeczywistości jest tak: & & #35 8230; IP: *.168.1. / *.pl 22.02.04, 22:57 Ten kto pisał ten artykuł to chyba nie miał pojęcia ile to kosztuje! Pisząc „Koszt instalacji w tradycyjnym komputerze to 250 zł” miał na myśli podłączenie do jakiejś sieci osiedlowej a nie bezprzewodowo, a naprawdę trzeba zapłacić tyle: -karta PCI 22MBIT to wydatek ok. 220zł -antena kierunkowa ok. 100zł -przewód antenowy ok.100zł - plus robocizna, bo nikt tego nie zrobi za darmo :) (ceny z Tyldy, www.tylda.com.pl) wiec jaka firma w ZG podłącza za 250zł ? kolejna śmieszna sprawa to: ” Internet działa z szybkością 1 MB/s” 1MB/s to jest link pomiędzy bazą a komputerem użytkownika! i przy każdej zlej pogodzie te połączenie w 100% będzie rwane, nie da się uzyskać stabilnego połączenia przy prędkości 1MB, a prędkość jaka zagwarantuje dana firma nie będzie większa niż 115kbps (SDI). 1 lub 2Mbit to najprawdopodobniej całkowita przepustowość łącza firm, które oferują Internet radiowy! P.S. CYBERGARDEN nie oferuje internetu radiowo tylko kabelkiem na ul. Lisiej, a w Starym Kisielinie jest firma ALPI-NET, co do NETDRIVE to ceny mają takie same jak wszystkie firmy wymienione w tym artykule i wiele innych: GALA.NET, GAPPA, CERON, NEMO ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Pic na wode, fotomontaz... IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.02.04, 01:23 Skoro firma Chipdrive twierdzi ze internet jest szybszy dziesieciokrotnie od uslug Neo-DSL-podobnych to prosze jeszcze podac nastepujace wartosci: Ilosc uzytkownikow korzystajacych z uslugi, wyjscie na swiat. Bo w zasadzie nie powiedziano najwazniejszego... Pzdr Baca Odpowiedz Link Zgłoś
japan50 Re: Pic na wode, fotomontaz... 23.02.04, 05:56 Ja mieszkam niedaleko Gdańska... tutejsza firma załozyła mi kilka miesięcy temu radiowe łacze internetowe kosztowao mnie to 350 zł no i miesiecznie 50 zł... mam łącze od grudnia i jestem zadowolony z szybkości łącza... Całe osprzętowienie jest wydzierżawione mi przez firmę.. nie jest moja własnością... w momencie rezygnacji zwracam sprzęt firmie.... zobaczymy jak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: a w rzeczywistości jest tak: & & & #35 35 82 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 08:46 Ten kto pisal ten artykul kolego byl dobrze poinformowany w odroznieniu od ciebie tylda to zadna firma ceny ma z kosmosu i zero rozeznania w sprzecie wirelesowym a predkosc polaczenia radiem to conajmniej 5Mbit/s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: a w rzeczywistości jest tak: IP: *.168.1. / *.pl 23.02.04, 16:34 Ten kto pisał ten artykuł nie potrafił nawet poprawnie przepisać tekstu jaki dostarczył mu pan Mieczysław Tarnawski (Chipdrive), a jeżeli nie odpowiadają ci ceny z tyldy to zapraszam na www.interline.pl oni maja pojecie o sprzęcie wirelesowym, i proszę sobie poczytać o stabilnym linku 5Mbit/s na tanim sprzęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dracula Re: a w rzeczywistości jest tak: & & & #35 35 82 IP: *.3net / *.3net-tech.eu.org 23.02.04, 17:01 Oj Condi z calym szacunkiem ale stwierdzam ze sie mylisz za przyklad podam alpinet. Linki 1Mbps i nie bylo problemow ze zrywaniem przy zlej pogodzie, ulewie czy sniezycy a w ciagu ostatnich 3 miesieci sam dobrze wiesz ze takowe sie zdazaly. Linki u mnie nad miastem tez jakos dzialaja bez problemow i to na badziewiu dwl900ap+ po 2 stronach. Ulewi i sniezyce im nic nie zrobily.. fakt sygnal spadl ale nie o tyle by sie cos zerwalo czy spadl znaczoco transfer chyba ze przy 100kB/s spadek o ok 7-10kB/s jest znaczacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: condi Re: a w rzeczywistości jest tak: IP: *.168.1. / *.pl 23.02.04, 21:01 Draq ale twoj sprzet nie jest wart 250 zl, tylko troche wiecej... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tezgucio Re: Internet z dachu wieżowca 23.02.04, 09:18 Artykuł i pomysły rodem z archiwum. Napisany bez rozeznania i znajomości tematu. Fachowość podejścia do tematu jak u niejakiego Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 21:04 czyli redaktor na dachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonymous Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 22:03 Ludzie... Condi pieprz... znaczy chcialem powiedziec mija sie z prawda (zweryfikuj troche cenniki, a tylda zeczywiscie nie jest w tej akurat materi miarodajna bo sie tym slabo zajmuja - akurat ta czescia rynku). Ten gosc od min. 5 Mb/s pieprzy glupoty (i to straszne) ... Jak juz chcecie cos pisac to sie przynajmniej troche zorientujcie (dotyczy to rowniez autora tego "artykulu"). Gall (Anonim). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czar Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 22:53 1.Artykuł zawiera KILKA byków ale dzieki temu kilku LISP ma reklamę za darmoche 2.WIFI TO JEDYNA SZANSA dla małych miejscowości 3.DSL 1MB + porządne proxy = 60 zadowolonych klijentów Odpowiedz Link Zgłoś
tezgucio Re: Internet z dachu wieżowca 23.02.04, 23:55 Gość portalu: Czar napisał(a): > 1.Artykuł zawiera KILKA byków ale dzieki temu kilku LISP ma reklamę za darmoche tekst sponsorowany, ale byków więcej niz nie-byków. > 2.WIFI TO JEDYNA SZANSA dla małych miejscowości A skąd ten dogmat? Połączenie radiowe punkt-punkt to nie jest WIFI, a przy małych odległościach między domami kabel wychodzi taniej i pewniej. > 3.DSL 1MB + porządne proxy = 60 zadowolonych klijentów Klijentów czy pacjentów (potencjalnych)? Nawet bardzo porządne proxy nie wystarczy kiedy tych 60 zadowolonych klientów usiądzie sobie wieczorkiem przed komputerem i będzie chciało posurfować, pocztę odebrać albo - nie daj Boże - wysłać jakiegoś mailaz fotkami rodzinnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: condi Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.168.1. / *.pl 24.02.04, 02:12 Wiadomo ze jak ktoś się uprze i zna się na rzeczy to i zrobi link 11Mbit na sprzęcie za 250zł, który chodzi stabilnie. A co do Tyldy, to wiem że oni się tym nie zajmują, podałem ceny z pierwszego lepszego sklepu, wiadomo że kupując w Chipdrive albo od producenta sprzęt jest o wiele tańszy. Co do prędkości połączenia i jego stabilności to są miejsca w ZG gdzie dasz najtańsze gówno i chodzi jak rakieta a są takie gdzie orinoco z parabolą ledwo daje rady, więc jedni będą pisać ze radio jest boskie i chodzi im bardzo ładnie a drudzy ze to kupa na maxa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 27.02.04, 08:05 To wielka bzdura. Taki kit można wciskać komuś kto nie zna tej technologii i cen na rynku. Ten Pan albo nie zna się wogóle na tym co robi, bo jest właścicielem i robią mu to inni, lub świadomie wprowadza innych w błąd. Ten Pan sam kupuje z jakiegoś źródła Internet płacąc sporo za każdy 1 Mbit a to nie to samo co 1 MBajt. Widać brak elementarnej wiedzy. Przypominam, że 1 MBajt to 8 Mbitów a transfer 8 Mbitów jest osiągalny tylko w najbliższej odległości od nadajnika. WAŻNE !! Łącze 8 Mbitów, które ten Pan skąś kupuje kosztuje go przynajmniej ok 5000 zł miesięcznie więc sprzedaje je ze 100 krotną stradą. Co za idiota w to uwierzy. Pozdrawiam specjalista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::WireFree:: Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 11:24 To sie nazywa pomylka mialy byc Mbit/s www.chipdrive.pl/html/ceny.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Re: Rzeczywiscie tanio... IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.02.04, 12:33 Cybergarden i Chipdrive mają wyjście na świat o przepustowości 2 Mbit dla wszystkicgh podłączonych userów którzy korzystają z jednego łącza a przykładowa obok Neostrada czy oferta Dialogu, odpowiednio 512 i 2Mbit na JEDNO ŁĄCZE! Toż to kolosalna różnica. Obok jest poodana cena abo miesięcznego. Panowie z Chipdrive, zweryfikujcie porównanie i nie wciskajcie ludziom papki. Proponuje podzielic te 2+1Mbit na 200 użytkowników ( Cybergarden+Chipdrive - Wy macie razem te 3 mega czy osobno 2+1 + 2+1?). Po wstepnym przeliczeniu wyjdzie - że na jednego użytkownika przypada nie więcej niż 20kbit czyli dwa razy wolniej niż stary modem 33,6 za taką samą cenę jak w ZTP tylko 10 razy wolniej ! Pzdr Baca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::WirefRee:: Re: Rzeczywiscie tanio... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 09:51 Dobrze ze nie jestes administratorem w tych siecich wtedy pewnie kazdy mialby mniej niz modem 14400 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baca Re: Rzeczywiscie tanio... IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.04, 02:08 Proxy rozwiazuje czesciowo kwestie szybkosci sciagania. Wg Twoich obliczen nie bierzesz pod uwage jednoczesnego sciagania np. filmow przez kilku userow w tym samym czasie. Poirytowala mnie informacja iz internet jest szybszy dziesieciokrotnie, co jest ewidentna bzdura. Pzdr Baca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: Rzeczywiscie tanio... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 21:18 Wszyscy macie częściową rację. Mało prawdopodobne jest aby więcej niż dwie osoby ściągały ten sam film w tym samym momencie. Wystarczy nieduże przesunięcie w czasie i już proxy doskonale się sprawdza. Gdy przychodzi moda na jakiś film, to większość ciągnie te same filmy. Kwestią otwartą pozostaje wielkość keszu i czas podtrzymania zawartości. Dodatkową sprawą jest obciążenie systemu. Aby proxy działało wydajnie serwer powinien dysponować serwerem 2 procesorowym przynajmniej po 2 GHz i 1 GB RAMu. Przy mniejszych parametrach, przy tak dużej sieci. System zaczyna się dusić przy kilku osobach korzystających z proxy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsk Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.gala.net.pl 27.02.04, 22:43 A może Pan specjalista odpowie czemu w całkiem ciekawej sieci Telekomunikacji Kolejowej jest tak fatalny routing? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 21:36 Wydaje mi się, że komuś puszczają nerwy. Należy sobie wziąść nerwosol, jeżeli ktoś za bardzo podnieca się dyskusją. Nie przypominam sobie abym się czepiał firmy Gala pod skrzydłami, której kolega serfuje, lub w której pracuje. Co zaś do Telekomunikacji Kolejowej, to z tego co słyszałem to ma najszybsze i najtańsze łącza w Zielonej Górze. Tak się składa, że moja firma korzysta z ich łącz, podobnie ja. Nie wiem z jakiego powodu ma kolega zastrzeżenia do ich sieci, ale to Pańska sprawa. Korzystając z ich łącz i z łącza DSL z Tepsy, mamy podzielone na 5 osób /nasze łącze można dzielić !!!/ , nie zauważyłem żadnej różnicy. Może Pan ma inne doświadczenia. Są różne ..... Jedni lubią to, inni tamto. Jeśli jest jakiś problem z ich /TKTelekom/ łączem, to zapewne ma pan dane do kogo się z tym zwrócić. Więc czemu Pan pije do mnie. Wystarczy, że sieć jest źle skonfigurowana i może źle chodzić. Proponuję zacząć od własnego bałaganu, to dobry zwyczaj!! Pozdrawiam nerwowego "rsk" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsk Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.gala.net.pl 04.03.04, 23:03 Bez urazy ale to chyba Tobie nerwy puściły :) Parę słów wyjaśnienia. 1. Wcale nie podniecam się dyskusją, 2. Nie zarzucałem Ci czepiania się do Galtexu (którego jestem userem a nie pracownikiem) 3. Post skierowałem do Ciebie bo myślałem (teraz wiem, że nie słusznie), że jesteś pracownikiem TK Telekomu 4. Nie rozumiem jak to w końcu jest, najpierw piszesz, że słyszałeś, że mają szybkie łącza, potem piszesz, że Twoja firma i Ty korzystacie z ich łącz, potem znów, że na 5 osób dzielicie DSL i TK, za chwile że "nasze łącza można dzielić" CZYJE? 5. Moim zdaniem routing TK Telekomu jest fatalny, Transmisja z ZG leci via Poznań do Warszawy i stamtąd na Polskę przez ATMana a za granicę do Berlina i do słabiutkiej Telii. Transfery za granice są tragiczne. 6. O porzadek u mnie naprawdę możesz być spokojny ;) Ja zamiast nerwosolu polecam melisę :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodnik Re: Internet z dachu wieżowca IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 07:49 no to ostatecznie panowie, gdzie jest najszybszy internet? :-) redaktor zrobił kupe w gazecie, a na forum wywołał prawdziwy sztorm :-) Odpowiedz Link Zgłoś