Dodaj do ulubionych

Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek

03.01.11, 12:18
25 tys. ? Tyle nawet w Barcelonie nie zarabiają .
Obserwuj wątek
    • Gość: kubre Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: 192.92.94.* 03.01.11, 12:58
      a dla mnie maja racje bo jak tylko pojada na zachod (Barcelona nie jest dobrym przykladem ) to dostaja tyle ile zadaja. Biorac pod uwage presje pod ktora pracuja, odpowiedzialnosc bo kazdy pacjent moze ich zaskarzyc to naprawde dalbym im podwyzke
      • Gość: Polacco Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 13:07
        No to im daj.

>>>...to dostaja tyle ile zadaja<<<

Zapytam - Czy orientujesz się na jakich zasadch podpisywane są kontrakty na zachodzie?
      • Gość: wefwef Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.astec2.com.pl / 192.168.4.* 03.01.11, 14:47
        Od razu widac ze jestes lekarzem. Zadania lekarzy to szczyt bezczelnosci.
    • Gość: AL Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.11, 13:45
      Lekarze (podobnie jak prawnicy) robią wrażenie WYOBCOWANYCH z naszej polskiej rzeczywistości-im potrzebna jest pomoc kolegów-psychiatrów lub minimum psychologów....ja rozumiem ,ze kazdy za swoja prace chce zarabiac jak najwięcej ,ale kufa są jakieś granice przyzwoitości - lekarz (dobry,doświadczony) powinien zarabiac np: 3 krotność tego co dobry ,doswiadczony nauczyciel/policjant -ale nie 7-8 krotność ,bo robi sie z tych proporcji PARANOJA...
      • Gość: szymek Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.modemy2.ostrowski.pl 03.01.11, 14:08
        a czy brałeś pod uwagę inny scenariusz? że to nie lekarz jest wyobcowany ale ty z twoim miesięcznym wynagrodzeniem?

żyjemy w pięknych czasach wolnego rynku. Możesz zarabiać ile chcesz, a to co nazywasz wyobcowaniem jest żywcem zerżnięte z podręczników marksizmu-leninizmu (bo przecież nie odnosisz się tu do heglowskiego Entfremdung).
        • Gość: AL Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.11, 14:16
          Drogi Szymku średnia (brutto) w/g GUSu w naszym pięknym kraju to coś koło 3500 pln....mediana ( dużo lepszy wskażnik niz średnia !!!) w lubuskim koło 2500 pln brutto.....nie może lekarz zarabiac 25 000 pln -bo jest to NIEMORALNE ....ja tak uważam i jeśli chcesz możesz mnie nazywac marksistą ,fanem lenina czy nawet diabła wcielonego ,ale mam prawo nazywac rzeczy po imieniu....o moje zarobki się nie martw ( oscylują wokół 150-200% średniej krajowej ) -różnica tylko taka,że ja je osiągam na WOLNYM RYNKU ,KONKURENCYJNYM ze swobodnym dostępem dla innych do wykonywanego przez mnie zawodu/fachu ( w odróżnieniu od lekarzy,prawników,architektów i innych pasożytów żerujących na głupim,ciemnym ludzie....)
          • Gość: szymek Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.modemy2.ostrowski.pl 03.01.11, 14:43
            średnie GUS obchodzą mnie tyle co dawniej newsy z Polskiej Kroniki Filmowej. Powiedz, czy ktoś ci zabronił zarabiać tyle ile chcesz? Czepiłeś się lekarzy i prawników jakby to była ich wina, że ty masz 1200 netto. Założę się, że gdybyś kiedyś tam, dawno dawno temu wybrał się na studia medyczne albo prawnicze, to dzisiaj jeżdżąc mercedesem miałbyś gdzieś wydumane zasady socjalistycznej solidarności i równości ekonomicznej.
            • Gość: gość portalu Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: 92.244.46.* 03.01.11, 17:05
              Gdyby byl wolny rynek w uslugach medycznych to wiekszosc konowalow zarabialaby pewnie troche wiecej niz srednia krajowa, ale trafialiby sie i tacy co ponizej sredniej. Byliby oczywiscie lekarze, ktorzy zarabialiby ponad 10 srednich krajowych, ale byloby to po weryfikacji rynkowej ich umiejetnosci, a nie po wydlubanej brudnym palcem, powiedzmy z nosa, decyzji monopolisty NFZ, ktory pod przymusem zbiera haracz od calego spoleczenstwa.
              Jak kladzesz sobie w domu plytki to priorytetem nie jest godne wynagrodzenie glazurnika (w jego mniemaniu), ale w miare rowno polozone plytki. Na temat dokladnosci wykonania prowadzisz z nim negocjacje, ktore koncza sie kompromisem pomiedzy cena i jakoscia uslugi.
    • Gość: jester Lekarze - najbardziej zepsuta grupa zawodowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.11, 14:18
      Zgnilizna moralna osiągnęła dno. Przyzwyczajeni przez lata do łapówek, korzystania w prywatnej działalności z publicznego sprzętu i pomieszczeń, omijania podatków (brak kas fiskalnych) żyją już w totalnym odrealnieniu. Wszyscy zaciskają pasa, kryzys, płace wszędzie stoją w miejscu, a ci wymyślają sobie podwyżki kilku, kilkunastotysięczne.
      • Gość: pacjent Re: Lekarze - najbardziej zepsuta grupa zawodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 16:34
        Ludzie, ale jak oni traktuja pacjenta? Dobra, niech maja te zachodnie pensje z moich podatkow, ale niech traktuja pacjena jak na zachodzie!
    • shrek35 Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek 03.01.11, 20:04
      A najgorsze jest to,że mimo naszych dyskusji szpital i tak się pewnie ugnie i podwyższy im pensje.I co na to powie reszta społeczeństwa z "budżetówki" ,któtym rząd w tym roku "zamroził" pensje? ano pomarudzą ,pobiadolą a potem wszystko ucichnie a lekarze i tak wyjdą na swoim...Teraz zarabiają"kilkanaście" tysięcy i im mało ale nie patrzą,że większość społecvzeństwa nie widziało takich pieniedzy na oczy.Ale oni tego nie widzą, liczy się tylko kasa dla nich.A zamiast dawać kilkunastu lekarzom podwyzki rzędu kilkunastu tysięcy zł choć i tak zarabiają już kilkanaście to lepiej te pieniadze podzielić wśród większej liczby bardziej potrzebujących osób,którzy zarabiają poniżej 2.000 zł.Starczy wtedy pieniędzy nie dla kilkunastu osób ale dla kilkuset bo dla zarabiających mniej niż 2.000 zł podwyzka rzędu np. 500 zł to poważny zastrzyk finansowy a lekarz zarabia duzo powyżej średniej krajowej i nic się nie stani jak nie kupi sobie kolejnej porcji kawioru lub nowego samochodu czy tez jak nie wybuduje sobie nowej willi.Drodzy lekarze, trzeba patrzec na realia w naszym kraju a nie na zachód.Tam co prawda lekarze rzeczywiscie zarabiają więcej niz u nas ale i w innych zawodach tam też są o wiele wyższe zarobki ale jakoś nasze państo nie ulega im tak jak lekarzom. U nas np. lekarz zarabia np. 15.000 zł a na Zachodzie np. 25.000 zł.A w innych zawodach Polacy zarabiają np. po 2.000 zł a na Zachodzie np. 15.000 zł i gdzie jest większa różnica w zarobkach? Lekarze nie mają źle u nas w kraju i w powiedzeniu typu "nigdy nie widziałem biednego lekarza" jest coś na rzeczy...
      • Gość: sdf Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.11, 21:37
        Lekarze na tzw.Zachodzie (w Niemczech) zarabiają 2500 - 3000 Euro z 5 dyżurami na rękę.
        Mieszkanie, wynajęcie z opłatami 1000 Euro , reszta kosztuje tak jakbyś miał 1500-2000 zł w Polsce na reszte płat żarcie, rodzinę , dzieci itp.
        25000 zł to około 6000 Euro. Po podatku na rękę Około 5000 Euro.
        Takich pieniędzy nie mają Ordynatorzy w Niemczech .
        W Zielonej Górze lekardfze powinni zarabiać tak jak w Niemczech czyli około 2500-3000 zł z dyżurami .Miesięcznie oczywiście.
      • Gość: olo Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.11, 21:54
        Leżałem na oddziale chirurgicznym i niestety ta pensja w porównaniu do zaangażowania lekarzy i pielęgniarek nie za bardzo pasuje. Dlatego Szanowny Panie dyrektorze, może czas na zmiany? Jeżeli tylu chętnych chce pracować w naszym szpitalu to wybierzmy najlepszych za realną pensję!
        • Gość: OMC Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 23:39
          1. lekarz na kontrakcie to nie budżetówka
          2. poczekajmy chwilę to się okaże jak mnóstwo jest tych chętnych
          3. pan redaktor (jak zwykle) puszcza chwytne hasła.. nie pisząc za co te zarobki są....... ale w tym temacie to już norma
          • Gość: pacjent Re: Skalpele się cenią. Chirurdzy chcą podwyżek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 07:36
            Z punktu widzenia pacjenta:
            1) place na NFZ
            2) NFZ placi moje pieniadze lekarzowi
            3) w szpitalu ciagle komuna w traktowaniu pacjenta (o nieprzyjemnych odzywkach nawet nie pisze)
            4) potem czytam o zarobkach i ciaglych podwyzkach : (
            • Gość: zne Gdzieś było ,żechirurdzy "lubią ciąć" dla zarobku, IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 17:41
              Jakie by nie było miasto Wa-wa czy inne miasto. Służba zdrowia w każdej gałęzi powinna być jak najbardziej rozwinięta, nowoczesna i "zdrowa"!! Lata komunizmu zrobiły swoje, np. jeśli chodzi o profilaktykę. Nie tylko skarb państwa powinien dofinansowywać służbę zdrowia i inne dziedziny życia ale także np bogaci sponsorzy!! Zarobki powinny być wyższe takie jak w rozwiniętych krajach czy to kardiologia czy onkologia - akurat 2 najczęstsze schorzenia w Polsce. Zarobki w Polsce powinny być wyższe, a zwykłym ludziom będzie na pewno lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka