Dodaj do ulubionych

Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach

14.12.12, 10:51
Mam nadzieję, że potrąconym młodym ludziom szybko wróci zdrowie czego z całego serca życzę.

A wpisuję się pod tą dramatyczną informacją gdyż apeluję o ostrożność nie tylko do kierowców, ale także i pieszych. Jestem i pieszą i kierowcą i widzę, że zdarzają się wymuszenia pierwszeństwa na pasach. To znaczy piesi źle interpretują przepisy o pierwszeństwie na pasach. Owszem pieszy ma pierwszeństwo gdy jest już na pasach, ale wejść tam może w bezpiecznych okolicznościach czyli nie pod zderzak nadjeżdżającego auta. A tak się właśnie zdarza. Często niestety młodzi ludzie w wieku gimnazjalnym i osoby w podeszłym wieku po prostu włażą (bo jest to wtargnięcie) na pasy gdy auto jest tuż-tuż. Nie wiem skąd bierze się ten brak wyobraźni. Może właśnie z błędnej interpretacji przepisów o pierwszeństwie. Uczulam na ten fakt zwłaszcza w zimie gdy droga hamowania samochodu się wydłuża. Jezdnia to jest jednak trakt samochodowy i jako piesi jesteśmy tam chcąc nie chcąc intruzem. Pomyślmy więc zanim postawimy nogę na zebrze bo nadjeżdżającym metr od pasów aucie może być ktoś pijany, może być lód na jezdni, łyse opony, złe hamulce etc etc.

A już zupełnie rozwalają mnie osoby, które pozwalają sobie wtargnąć na pasy zupełnie nie patrząc w lewo i w prawo czy ktoś nadjeżdża. W tygodniu widzę po kilku takich delikwentów.

UWAŻAJMY!
Obserwuj wątek
    • nielad Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach 14.12.12, 12:00
      Popieram przedmówcę, trzeba uważać również przy wejściu na pasy. Najniebezpieczniejszym odcinkiem ul. Wyszyńskiego jest chyba ten od ronda przy kościele do skrzyżowania przy Lidlu. Jadąc w dół kierowcy oczywiście lubią się rozpędzić a przejść tam mnóstwo. Apeluję o rozwagę i koncentrację w tym miejscu !
      • Gość: Trąbczyński. Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.12, 12:58
        Faktycznie , bardzo trzeba uważać na takich "co lubią na ulicach się rozpędzać".
        POPIERAM NORMALNYCH.
        • olimpia888 Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach 14.12.12, 19:35
          Panie Trąbalski. Tu nawet trąbienie klaksonem nie pomoże. Co to znaczy "normalnych"? Jadąc NORMALNIE według przepisów, nawet poniżej 30-40km/h nic pan nie poradzisz jak przechodzień idąc z chodnika wtargnie bez zastanowienia i bezmyślnie na jezdnie. O takich osobach pisałam i piszę. "Wariaci" są nie tylko za kółkiem. A prawa fizyki działają na niekorzyść przechodnia, który włazi beztrosko na jezdnię metr czy dwa przed nadjeżdżającą (zgodnie z przepisami) toną żelastwa. Nie pomoże tu panu ani "normalność" ani najsprawniejsze hamulce w idealnie sprawnych autach.
          • Gość: Trąbczyński. Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach IP: *.unitymediagroup.de 14.12.12, 19:58
            olimpia 888,
            Widzisz , już sam fakt ,że zmieniasz komuś nazwisko , czyni Ciebie NIENORMALNYM.
            A gdy dać samochod i kazać jezdzić , to nie tylko wariata przejechać możesz.
            Gdy ktoś chce się rzucić pod Twój samochód to faktycznie nie możesz za taką NIENORMALNOŚĆ.
            Ja pisze o normalnych przechodniach i kierowcach.
            Ja pisze o NORMALNYM KRAJU z NORMALNUMI ludzmi.
            Wiem też ,że są i wariaci , i ci , którzy ich chętnie przejadą .
            To co widzałem ostatnio w POLSKIEJ TV , gdzie ludzi przejeżdżają za 500zł. i 10 punktów
            NIE UZNAJE TEGO NORMALNE.
            Możesz jeszcze od "Mrożka" rozwiązanie przyjać. .
            Kupić WSZYSTKIM samochody.
            ZAKAZAĆ CHODZENIA PIESZO.

• olimpia888 Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach 14.12.12, 20:21
              Tak, jestem wariatką bo przekręciłam zupełnie obojętne mi nazwisko. Nie nazwę pana nienormalnym tylko dlatego, że masz pan kłopoty ze składnią. A masz pan. Jak mniemam po końcówce nazwy operatora internetowego piszesz pan spoza kraju. Może dlatego ta utopia w pańskim zdaniu "o normalnym kraju, z normalnymi ludźmi". Mam trochę odmienny pogląd na Polskę, ale to już rzecz gustu.
              • Gość: Trąbczyński. Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach IP: *.unitymediagroup.de 14.12.12, 21:15
                To bardzo uprzejme z Pani strony.
                Nie ma zamiaru zmieniać Pani "gustu".
                Możecie się "rozjeżdżać" zgodnie z prawem.
                Możesz to Pani nawet kochać.
                Ja pisze ,że TO NIENORMALNE.
                ZA NIENORMALNE UZNAJE PRZEJEŻDŻANIE LUDZI NA PRZEJŚCIU DLA PIESZYCH.
                ZA NIENORMALNYCH UZNAJE LUDZI ,KTÓRZY FAKT TEN UZNAJĄ ZA NORMALNY.
                Może nie dokońca po polsku poprawnie pisze , ale upieram się ,że poprawnie reaguje , widząc w Polskiej TV , tragiczne sceny NIENORMALNOŚCI na przejściach dla pieszych.
                Zapewniam Panią , że i w Polsce są miliony normalnych , którym ten stan , także przeszkadza i dla których przejechanie "wariata" na przejsciu dla pieszych nie jest sprawą GUSTU.
              • Gość: Trąbczyński. Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach IP: *.unitymediagroup.de 14.12.12, 21:37
                Tematem "rozmowy" było;
                "wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach",
                |Miejsce na drodze oznaczone , dla uczestników ruchu drogowego , gdzie pieszy ma pierszeństwo ", tak to mniej więcej brzmi.
                To nie ma znaczenia skąd pisze .
                Kim jestem .
                Jak się nazywam.
                Od wielu lat i na różnych kontynentach samochód prowadziłem.
                Widziałem też miejsca ,w których i Pani by się zdziwiła ,że tam można przeżyć przejście przez droge.
                To pozwala na rozróżnianie NORMALNOŚCI od innego stanu.
                Tyle ,że w EUROPIE , to prawie podobnie jest oceniane.
                Europa , to troche za szeroko napisane .
                Może tylko do UE się ogranicze.
                Tutaj także się zdarza ,że na przejściu przejadą , ale nie słyszałem by za NORMALNYM to uznali .

Licząc na zrozumienie.
                Pozwole sobie nie kontynuować tego dialogu.

• Gość: adalbertus Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 23:46
                U Pani Olimpii pod pozorem troski o zdrowie i życie pieszych widać źle skrywaną do nich niechęć. Ja też jestem kierowcą i to (niestety) częściej niż pieszym i też widuję przechodzących przez przejście w sposób nieodpowiedzialny, ale nie zgadzam się ze stawianiem znaku równości między obiema grupami uczestników ruchu. Przede wszystkim dlatego, że praktycznie na każdym przejściu widuję od kilku do kilkunastu aut przejeżdżających niemal po butach oczekującym na przejście pieszym, a takich, którzy na to przejście wchodzą czy wbiegają w sposób opisany przez Panią Olimpię nie widzę w takich ilościach. Po drugie, rzadko dostrzegam wśród kierujących wymaganą przepisami szczególną ostrożność w okolicach przejść. Ten przepis jest w Polsce w zasadzie martwy, a Pani wywód jest tego szczególnym dowodem. Pani każe się pieszym liczyć z prawami fizyki, a moim zdaniem ten obowiązek spoczywa głównie na kierujących, bo to ich pojazdy powodują w ruchu drogowym zagrożenie dla pieszych, a nie odwrotnie. Pani apel (oczywiście z zachowaniem proporcji) brzmi trochę tak , jak brzmiałyby pretensje strzelających do ludzi na ulicach z broni palnej o to, że dają się ustrzelić nie uwzględniając zasad balistyki i konsekwencji niskiej temperatury, która obniża koordynację ruchową strzelających. W Polsce piesi są przez kierowców traktowani na równi z korkami, czerwonym światłem czy ograniczeniem prędkości, czyli jak utrudnienie w ruchu. Tylko zmiana przepisów oraz bezwarunkowe karanie za ich nieprzestrzeganie może ten stan rzeczy zmienić. Wszelkie kampanie, apele i prośby będą nieskuteczne, ponieważ jesteśmy krajem ludzi względem siebie nieuprzejmych i niewyrozumiałych, a przy tym coraz bardziej zabieganym co jeszcze te cechy uwypukla.

P.S. Pani stosunek do tematu oraz złośliwości pod adresem Pana Trąbczyńskiego świadczą niestety o tym, że może Pani należeć do tych kierowców, którzy są powodem - miejmy nadzieję - wprowadzenia u nas nowych przepisów, skonstruowanych na wzór obowiązujących w Niemczech. Do tego czasu pozostaje nam się modlić o nieodpowiedzialnych pieszych, wbiegających na ulicę tuż przed maskę Pani auta, poruszającego się z prędkością "poniżej 30-40km/h".
                • olimpia888 Re: Wjechała w mężczyzn przechodzących po pasach 15.12.12, 20:34
                  Proszę nie generalizować. Pisałam, że zdarzają się przypadki wtargnięć na jezdnie przez pieszych. Że zdarzają się a nie są nagminne. Proszę też pana Adalbertusa aby swe projekcje wyobraźni zostawił dla siebie (mam na myśli pana dalekosiężny wzrok, który każe panu zza klawiatury widzieć mój stosunek do pieszych). Sama jestem pieszą, mam dwójkę dzieci, które od najmłodszych lat uczę by zanim wejdą na ulicę miały sto procent pewności, że nie grozi im niebezpieczeństwo. Sama (nauczona trzyletnim pobytem w Londynie) zatrzymuję się przed pasami, gdy stoją tam piesi (w Londynie to ogólnie przyjęta norma bez nakazu prawnego jak w DDR).

Panowie nie zrozumieliście intencji mego wpisu. W jednym zdaniu streszczę więc go kończąc tę dyskusję - jezdnia to trakt samochodów, chodnik to trakt dla pieszych, przy przecięciu się tych dwóch traktów UWAŻAĆ powinni NIE TYLKO kierowcy, ale RÓWNIEŻ piesi, którzy CZASAMI źle rozumieją polskie prawo o ich pierwszeństwie.

Pan Trąbalski we wcześniejszych wątkach i jako pierwszy (wątek o zmianie prawa przez PO) prawił złośliwości wobec mojego imienia, pisząc do mnie również "per Ty" więc pozwoliłam sobie na lekką odbitkę, ale widzę, że adwokat pana Trąbalskiego, pan Adalbertus jest bardzo wrażliwej konstrukcji. Tak więc kończę by nie wprowadzać panów w niekomfortowy stan psychiczny. Pozdrawiam.
    • trawacho Potrącenia powodują kobiety...niestety! 14.12.12, 13:42
      Te, które są niedouczone lub zaskoczone zmiana pogody, które jeżdżą lewym pasem i na letnich oponach!!!!
      Niestety, taka jest refleksja po lekturze internetu!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka