Dodaj do ulubionych

Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!!

IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 14:23
To co dzisaj przeczytałem w Gazecie Lubuskiej może zwalić z nóg!Chcą
wybetonować cały pl.Wielkopolski,likwidując przy tym fontannę....
TO JEST CHORE!!!Co o tym myślicie?Ja osobiście chętnie zrobił granitowy
sarkofag i zabetonował panią konserwator{pożal się panie Boże}pod fontanną-
najlepiej żywą....
Obserwuj wątek
    • marcin_zielonagora Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! 23.07.04, 14:30
      Też czytałem ten artykuł. Zamiast pięknej fontanny, która mogłaby tam być,
      będziemy mieli cudowną drogę ppoż.
    • marcin_zielonagora Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! 23.07.04, 14:31
      I jeszcze jedno, co to za konserwator, w tym miejscu była od lat fontanna, a
      teraz mu nie pasuje. Paranoja.
      • Gość: sagan i chyba mają rację IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 15:43
        zmotoryzowani doskonale wiedzą jaki problemem jest wyjazd z tego parkingu w
        ciągu dnia; stał się on prawdziwą pułapką dla samochodów; jedynym w miarę
        sensownym rozwiązaniem jest wykonanie nowego wyjazdu wzdłuż starego budynku, po
        trasie fontanny; dodatkowym argumentem przemawiającym za jest fakt, że gdy w
        fontannie jest woda, pojawia się ona równocześnie w piwnicach filharmonii;
        niecka to partaninka przepuszczająca wodę
        • Gość: tx Na pewno nie mają racji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 17:59
          Sagan ,należysz chyba do tych co muszą autem wjechać do sklepu!
          W całym cywilizowanym świecie centra miast są wyłączone z ruchu kołowego{np.
          szwedzki Goeteborg}a w śródmieściu jest rekreacja ,fontanny,zieleń itp.
          W naszym mieście które nie posiada naturalnych wód jak np. rzeka czy jezioro,
          fontanny {których notabene jest i tak za mało}są wręcz koniecznością ,aby
          ożywić wszędobylskie BETONOWISKO.....
          • Gość: sagan a jednak... IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 18:44
            do sklepu wjechać oczywiście nie muszę ale skoro jest parking to powinien mieć
            wjazd i wyjazd; w Geteborgu też tak chyba jest ?
            wolałbym aby zamiast tej betonowej fosy na wysokości tarasu zrobiono coś na
            kształt mini amfiteatru, gdzie odbywałyby się koncerty plenerowe filharmonii

• Gość: Rosa-już nie stąd. Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 22:49
        aż wierzyć mi się nie chce że tylu jest estetów w zielonce!!
        a gdzie wy byliście jak listowski planował z łowejkową bunkier na
        przeciw empiku??jak zapadały decyzje o hipermarketach w centrum??
        Zielona góra kiedyś była pięknym miastem -za niemca.
        potem przyjechała dzicz ze wschodu (polska dzicz)i siała zniszczenie.
        potem nastała łowejko-architekt bez wyobrazni i mamy co mamy.
        żali mi tego miasta.ale nie żal jego mieszkańców bo -głupi oni!!
        acha-a zielona góra -niedługo nie bedzie zielona.
        czy widziecie gdzies nowe nasadzenia obok starych już drzew??
        stare niedługo pójdą pod topór , i dopiero wtedy beda sadzić nowe.
        one juz powinny rosnąć obok!!!!!!!!!!!!

• Gość: Pako Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 17:35
      Tak w tym miejscu fontanny nie może być,ale 500 metrów dalej wielki blaszany
      hangar jak najbardziej :S
    • Gość: Miguel Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: 217.153.29.* 23.07.04, 19:15
      Obiektywnie należy stwierdzic, że fontanna ta nie jest zbyt przyjemna dla oka,
      a aż takim miłośnikiem tradycji nie jestem, żeby martwiło mnie usuwanie
      wszystkiego, co "gdzies stało przez n-lat". Jest to główne źródło
      nieprzyjemnego zapachu i siedlisko komarów. Poza tym, kiedy ostatnio działała?

Całe szczęście, że konserwator nie podziela opinii Sagana. Kompletnie bez sensu
      byłoby otaczanie filharmonii morzem asfaltu...

Swoją drogą wciąż mam na dysku projekty zagospodarowania tego placu sprzed
      kilku lat i zastanawiam się, co z nimi. Przecież kosztowały kupę kasy!
      Umiesciłem je na moim serwerku:

Oto projekt gorzowskich architektów, którzy wygrali konkurs w 2001 roku

www.stegny.2a.pl/~kau06045/Rysunki/1.jpg

A oto druga koncepcja z 2002 roku

www.stegny.2a.pl/~kau06045/Rysunki/2.jpg
      www.stegny.2a.pl/~kau06045/Rysunki/3.jpg
      Czyżby były to kolejne elementy mojej bogatej kolekcji wizualizacji
      zielonogórskich snów o wielkości?
      • marcin_zielonagora Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! 23.07.04, 19:36
        Nikt nie chce tej starej fontanny która tam jest. Projekt miasta miał na celu
        albo gruntowny remont istniejącej fontanny albo zbudowanie nowej. W końcu
        postanowiono że ma powstać nowa fontanna i tu pojawił się problem. Konserwator
        zabytków się na to nie zgadza. Moim zdaniem to wielki błąd, zamiast miejsca dla
        ochłody w upalne dni będziemy mieli tylko kostkę brukową, co na pewno uroku
        naszej starówce nie doda.
      • Gość: sagan zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 19:39
        bzdurki kolega wypisuje; ja nie jestem entuzjastą tej fosy, ot i wszystko;
        niska zieleń, róże, fontanna ale mająca jakiś wyraz artystyczny i owszem;
        precz z betonowym szambem w środku miasta;
        • Gość: tx Ma być fontanna na pl. Wlkp!!! IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 20:03
          I tutaj kolega Sagan zaczyna mówić do rzeczy.Fontanna niekoniecznie ta która
          jest teraz,ale MUSI BYĆ.Natomiast konserwatorka nie chce ŻADNEJ!!Zamiast tego
          tylko bruk i ciąg pieszo-jezdny {na którym będzie ruch jak na Westerplatte}.
          NIE ZGADZAM SIĘ!!!!!!!!
          A w Goeteborgu w którym byłem już ładnych parę lat temu,parkingi są i owszem
          ale na obrzeżach miasta, do centrum jedzie się świetnie rozwiązaną trakcją
          tramwajową lub autobusem {po okazaniu kwitu parkingowego płaci się nie pamiętam
          ale chyba połowę stawki.
          • Gość: sagan Re: Ma być fontanna na pl. Wlkp!!! IP: *.ztpnet.pl 23.07.04, 22:09
            o tramwajach ani słowa bo północni się obudzą

• Gość: Rewia Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.07.04, 11:13
        Przywołany przez Ciebie pomysł gorzowskich architektów jest bardzo
        interesujący. Lecz bym go zmodyfikował. Fontannę można zrobić pomiędzy al.
        Wojska Polskiego i nową salą koncertową filharmonii (gdyby była to fontanna
        podświetlana, efekt mógłby być całkiem interesujący). Na miejscu starej musi
        być pas jezdny, bo to rzeczywiście ułatwi wyjazd samochodów z parkingu. Poza
        tym będzie na nim ruch jednokierunowy, więc nie ma mowy o jakimś wielkim
        natężeniu ruchu. Kolejny raz apeluję o pobudowanie przejścia podziemnego pod
        al. Wojska Polskiego. Niech to zrobi inwestor, który kupiłbym za odpowiednio
        mniejsze pieniądze plac z butikami i Starą Gazownią, w celu postawienia w tym
        miejscu multikina. Pod salami kinowymi też byłby parking.
        • Gość: Rewia Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.07.04, 11:16
          I jeszcze jedno - w sumie to nie rozumiem postawy konserwatora zabytków wobec
          fontanny juz istniejącej - przecież pobudowano ją w miejscu średniowiecznej
          fosy, która okalała od tej strony mury dawnej Zielonej Góry
    • Gość: Misiek Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 15:48
      Pierwsza sprawa to fakt iż fontanna do urodziwych nie należy, ale.... jest w
      tym miejscu od lat, i znacznie dłużej niż tyłek Listowskiego, Ronowicz i ich
      ekipy estetów architektonicznych. Druga sprawa to parking, który w swojej
      formie jest totalnym dnem. Ktoś kto wykonywał na nim dywanik bitumiczny
      powinien za niego siedzieć. Tak w ogóle w tym mieście często gęsto wyrzuca się
      forsę w błoto i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Ktoś napisał i to mądrze o
      parkingu w centrum miasta, najgorsze i najmniej przemyślane posunięcie ekipy
      Listka. Czy z każdym nowym prezydentem miasta mają niknąć budowle, obiekty
      które stoją tutaj od lat, tylko dlatego, że ktoś musi pozbyć się nadmiaru
      polbruku. Nie zdziwię się jeżeli będzie to ZIEL-BRUK. W końcu trzeba za coś żyć.
      To miasto to porażka, każdy daje w łapkę i każdy tańczy tak jak jemu zagrają.
      Ktoś z UM obiecywał iż nie będzie już marketów w centrum miasta, ale przecież
      forsa robi swoje.
      Fontanna im przeszkadza, jakoś tyle lat wszyscy sobie radzili z wjazdem i
      wyjazdem z tego śmiesznie wsiowego parkingu. Poczekajmy aż Jarząbek wykończy
      ten swój„cud architektury”, wówczas będzie miejsc parkingowych bez liku.
      • Gość: Konrad Re: Chcą zlikwidować fontannę na pl.Wlkp!!!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.04, 02:30
        bez liku...
        no ktoś wie dokladnie ile??
        z tego co pamiętam to ,ok 150??
        toż to nic !potrzebny jest parking na 1000 samochodów!!
        ale juz nie ma gdzie go postawić.
        tam stanęły albo niebawem staną hipermarkety.
        A wszystkiemu winny listowski(z małej ze wzgl,na totalny brak szacunku dla
        tego głąba).
        za jego kadencjii zapadały te wszystkie decyzje.
        I co on jeszcze w radzie robi??no co???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka