Dodaj do ulubionych

ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA!

IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.04, 20:46
Wracajac z Wroclawia do Gorzowa postanowilismy zjechac do Zielonej Gory, zeby
cos zjesc i chwile odpoczac. Zjezdzamy pierwszym zjazdem z obwodnicy i mijamy
tablice "Zielona Gora". Ciekawe zwyczaje tu panuja. Naprzeciw
cmentarza "pigalak", a na nim "kwiat zielonogorskiej urody". Zapachnialo
Europa :).Panienki wygladaja jak cmentarne zjawy, ale rzna sie przy
cmentarzu, wiec niby gra. Wleczemy sie 20 km/h za jakims gruchotem, ktory ma
spelniac role autobusu miejskiego. Smrodzi niemilosiernie wiec nic nie widac.
Na szczescie skreca. Wjezdzamy na glowna ulice (tak nam sie wydaje) i
parkujemy. Nagle do samochodu doskakuje grupa jakis smierdzacych i
zarosnietych zuli. Szarpia za klamki i oferuja szeroki zakres uslug,
poczawszy od lewych biletow parkingowych, poprzez "pilnowanie" auta, na
suszonych grzybach skonczywszy. Nie ma co - Europa. Nic dziwnego, ze na widok
takiego komitetu powitalnego z piskiem opon rusza obok nas auto na
niemieckich numerach. Poinstruowani przez "informacje turystyczna" w osobie
starej baby sprzedajacej na chodniku gacie i goralskie kapcie ruszmy w strone
tzw. starowki. Ludzie! Czym wy sie zachwycacie? Nie wiem, czy lepiej zostawic
te kamienice odrapane, czy malowac na koszmarne pomaranczowo-seledynowe
kolorki. Na deptaku faraon. Niestety nie mozemy w nim zjesc, bo popsul sie
terminal obslugujacy karty. Naprzeciw restauracji nasza nadzieja - bankomat.
Rowniez nie dziala! Idziemy dalej. Znowu oblegaja nas przedstawiciele
zielonogorskiej "awangardy". Prosza o drobne na wino. Fajna macie atrakcje
turystyczna z tymi napastliwymi zakapiorami. Jak rozumiem turysci zagraniczni
sa zachwyceni. Wracamy na parking i przejezdzamy ulica pelna cudow PRLowskiej
architektury. Robi sie ciemno. Pali sie co trzecia latarnia. Mijamy policyjny
radiowoz na masce ktorego mundurowi rozlozyli kanapki. Wyjezdzamy na
obwodnice. Stolica samorzadowa zegna! Mam nadzieje, ze juz wiecej nie bede
zmuszony odwiedzac tej smierdzacej i zapyzialej, prowincjonalnej wiochy.
Jednak dzieki tej wizycie uswiadomilem sobie skad biora sie kompleksy i
frustracje jej mieszkancow. Otoz Zielona Gora nigdy nie bedzie tak pieknym,
zadbanym i wspanialym miastem jak Gorzow!
Obserwuj wątek
    • Gość: IIIks Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zielman.pl 30.09.04, 20:53
      I co się jeszcze tobie sniło,gdy zasnełeś na Wartą,łowiąc obiad na 4 dni dla
      siebie i rodziny?:)))
      • Gość: Jakub ZAPYZIAŁA PROWINCJA Z.G.! IP: *.gorzow.mm.pl 13.10.04, 15:24
        IIIks napisał(a):
        > I co się jeszcze tobie sniło,gdy zasnełeś na Wartą,łowiąc obiad na 4 dni dla
        > siebie i rodziny?:)))

śnił mi się jeszcze Norbert B. słynny zielonogórski pieniacz i awanturnik.

• Gość: wacuś Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.10.04, 18:50
        Biedny gorzowski pacanie jeżeli potrafisz odrożnić krowi ogon od końskiego to
        wszystko ale apropos czy u was krowy wożą tramwajami czy buraki bo coż wasz
        stolica to nic innego jak lepperiada gorzowiada raz dwa trzy
    • Gość: kawior Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 20:55
      dzięki, wszystkie uwagi są cenne, gdy będę próbował przekopać się przez Gorzów,
      też zdam relację, pozdro
    • Gość: 1 ech, ci gorzowscy frustraci, piszą, piszą...... IP: *.zielman.pl 30.09.04, 21:19
      a kogo to obchodzi ?
    • Gość: gauche Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zielman.pl 30.09.04, 22:09
      Kolejny "dowcipny i inteligentny" tekst przybyszow z polnocy. Zawsze to
      wychodzi taniej leczyc swoje kompleksy na necie niz na kozetce u
      psychoanalityka.
    • Gość: parol Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.09.04, 22:15
      Prochy stary chyba brałeś,
      nazwy miast pozamieniałeś.
      Lub strzeliłeś małą kupę,
      albo zimną zjadłeś zupę.
      Piękna jest Zielona Góra!,
      za to Gorzów - zwykła dziura.
      Z szacuneczkiem się kłaniamy,
      do psychiatry odsyłamy ....
      • Gość: 1 no jestem pod wrażeniem, dobre IP: *.zielman.pl 30.09.04, 22:40
        • Gość: parol Re: no jestem pod wrażeniem, dobre IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.09.04, 22:59
          Dzięki, dzięki, w tym jest rzecz,
          by podobnym mówić - precz.
          Myśli, że jest bohaterem,
          o przepraszam - dla mnie zerem.
    • Gość: Kora 2 Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.168.1. / *.zgora.dialog.net.pl 30.09.04, 23:15
      "Szanownych turystów" z północy żegnamy z wyrazami współczucia z powodu ich
      małości i głupoty.
    • Gość: no tak Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.kam.pl 01.10.04, 00:17
      Rozumiem, ze powyzszy tekst pochodzi z Gorzowa i jest szczegolnie uszczypliwy,
      ale ja doslownie mialem podobne wrazenia z tego miasta kiedys. Zostawilem auto
      u dilera Fiata i poszedlem zwiedzac "miasto". Minalem dworzec, przereklamowana
      starowke (Leszno, Jelenia... ma 100 razy ladniejsza) gdzie nie bylo co zjesc i
      skonczylo sie na ohydnej pizzy, poszedlem dalej - normalnie wioska w centrum
      miasta, tylko stare chlewiki pozamieniane na rozne sklepy i hurtownie jakies,
      kilka minut i bylem juz za miastem... tak pochodzilem troche czasu i zdziwilem
      sie jak male jest to miasto - gdzie tu mieszka te 100 tys mieszkancow??? No nic
      ale maja podobno jakies postkomunistyczne blokowiska, ale to chyba najakis
      łąkach.. Kurde - nie mialem co ze soba zrobic - szukalem kawiarenki
      internetowej i znalazlem jedna, przepocona w centrum (?). A wlasciwie gdzie
      jest to centrum, skoro od ulicy Westerplatte (chyba glownej) do rogatek miasta
      pieszo przez moment dojde?
      Dziwne to wasze miasto(?) jest, taki ewenement, bo niby takie wiejskie a jednak
      brudne i zasmrodzone. Do czego to przypiac? Gorzowiaki sie smieja, ze nie ma
      tam tramwajow - a ja sie pytam jak by Zielona wygladala z tramwajami?! Troche
      smiesznie chyba...
      • Gość: piter Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 01.10.04, 11:10
        Stary, tę bajeczkę nam już opowiadałeś jakiś czas temu. Poza tym formą tego
        postu może i mógłbyś kogoś oszukać, że nie jesteś z Gorzowa ale jad z niego
        płynący i host pokazują prawdę.
      • Gość: gość Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:46
        A może byłeś w Ciecieżycach, nie pij tyle.
    • Gość: gorzowianka Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.04, 00:45
      Oj zzeraja kompleksy zielonogorzan, zzeraja... Nie potraficie zaakceptowac
      rzeczywistosci? Szczerze wam wspolczuje, ze mieszkacie w takim brzydkim i
      zaniedbanym miescie, ale serdecznie zapraszam do mojego pieknego Gorzowa.
      Chocby na weekend. Moze i u was zaswieci slonce?
      • Gość: pepi Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 07:15
        U nas słoneczko świeci cały czas!
        Ale w waszym """ pięknym""" miasteczku chyba pełne zaćmienie.......
      • Gość: 48x zaświeci, zaświeci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:43
        Serce rośnie, gdy czytam takie wpisy. Gorzów zadbany, czysty, drogi no
        marzenie, uczelnie wyższe, połączenia kolejowe z całą Europą. Jednym słowem raj.

Tylko qrwa skąd to pierwsze miejsce w rankingu zestresowanych ?
        • stevills Re: zaświeci, zaświeci.... 01.10.04, 10:46
          > Tylko qrwa skąd to pierwsze miejsce w rankingu zestresowanych ?

Bo to przecież wielki stres utrzymywać wciąż taki wysoki poziom:))

A tak BTW, Gorzów, Zielona, Wrocław, Poznań czy jakaś mała pipidówa.
          Kogo to obchodzi? Mi dobrze na razie w Zielonej, komuś w Gorzowie i po co pisać
          jakieś głupoty??
          Co na celu ma np. autor tego posta?

Pozdrawiam
          Kamil
        • gemara Do JaCy 01.10.04, 10:55
          Ja tez jestem przejezdna, ale zawsze na kilka dni i dosc czesto. Z postu JaCy
          przebija typowa dla tego forum postawa niecheci Gorzowa do Zg i na odwrot,
          niecheci glupiej, zalozonej z gory i kompletnie bezpodstawnej. Nie obchodzi
          mnie, co ladniejsze, ZG czy G. Przyjezdzam do Zielonej bo musze zawodowo i to
          jest jedno z wygodniejszych i ladniejszych miast, jakie znam. Jak bylam w
          Gorzowie, znalazlam tam tez kilka pieknych miejsc i co wazniejsze, milych
          ludzi. Jak obserwuje te spory na tym forum, to mam dziwne wrazenie, ze ciagle
          sa ludzie, ktorzy nie maja nic innego do roboty, tylko roznosic swoja
          zapuchnieta ze zlosci nienawisc. A nie lepiej sie wziac do roboty, zeby wlasne
          otoczenie uczynic przyjemniejszym?! To ciagle zagladanie w cudze garnki,
          inwektywy wzajemne, a wszystko dlatego, ze historia potoczyla sie tak a nie
          inaczej. A ci, co sie tu kloca, jak bezmozgie, sterowane przez nia roboty.
          Gdyby dac wam karabiny i pozwolic strzelac do siebie nawzajem, wtedy pewnie
          dopiero byscie sie cieszyli. Wiem, ze to bedzie sie toczyc dalej, ale moze
          lepiej zalozyc na to inne forum...
      • Gość: Pablo Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.mofnet.gov.pl 07.10.04, 10:48
        oczywiście, że skorzystam z zaproszenia do Gorzowa. pójdę na spacer do
        parku "KWADRAT" w centrum Gorzowa. tam napewno nie będę się nudził.
      • Gość: w Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 14:50
        do tej smierdzacej wiochy z dwoma liniami tramwajowymi?? hahahahahahahaha a
        gdzie wasza ekstraliga?????
      • Gość: Zielonogórzanin Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.10.04, 11:17
        Wybrałem się pare tygodni temu do Waszego "pięknego, słonecznego" Gorzowa
        skuszony ofertą jednego supermarketu. Wyprawę tą przypłaciłem dwiema ewidentnie
        przeciętymi oponami w moim samochodzie który zaparkowałem pod marketem. Tak
        wyglada Wasza gościnność! Ludzie!!! Omijajcie te "miasto" gdzie psy dupami
        szczekają, a mieszkańcy podróżnym opony przebijają...
    • Gość: gorzowianka Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.04, 12:33
      Widzisz droga gemaro ja tez mysle, ze tylko i wylacznie frustracja i zawisc
      przemawia przez mieszkancow Zielonej Gory (wsrod ktorych mozna znalezc rowniez
      calkiem sympatycznych ludzi). Boli ich, ze Gorzow jest miastem piekniejszym i
      bardziej zadbanym, cieszy sie wiekszym zainteresowaniem inwestorow i jest
      prawdziwa stolica regionu lubuskiego. Wydaje mi sie, ze powinni zaczac robic
      cos, zeby Zielona Gora nadgonila swoje opoznienia wzgledem Gorzowa, a nie tylko
      biadolic.
      • stevills Czytaj ze zrozumieniem (bt) 01.10.04, 12:37
        .
      • Gość: 48x Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 12:39
        mnie osobiście nic nie boli, natomiast ty wygłaszasz skrajnie szowinistyczne
        opinie pełne epitetów, całkowicie pozbawione obiektywizmu
        • gemara Gorzowiance 01.10.04, 15:18
          Droga Gorzowianko, obiektywizmem to Ty jednak nie grzeszysz. W dodatku pod
          polorem grzecznosci podtrzymujesz te glupie animozje. Ja doceniam Twoj
          patriotyzm lokalny, ale nie jest Twoja wina, ze na skutek wojny Gorzow ma
          zaburzona strukture urbanistyczna. Nie ma prawdziwego Rynku, ktory bylby
          centrum miasta i osia dla calosci. Jest (bylam rok temu) sporo jeszcze miejsc,
          po ktorych widac, ze nikt nie ma na nie pomyslu. Jako ze komunisci wymyslili
          sobie, ze Gorzow bedzie robotniczy a w ZG kultura i nauka, ponosimy wszyscy
          efekty tamtych decyzji. Podejmowanych z gory, poza spoleczenstwem, na zasadzie
          realizacji nakazu. Odsylam do zrodel. Wiec nie jest Twoja ani niczyja wina, ze
          w G. przez dlugi czas nie bylo zadnej wyzszej uczelni, stalej filharmonii, ze w
          strukturze spolecznej przewazali technokraci i klasa robotnicza. To sie na
          szczescie zmienia, radzilabym jednak troche obiektywizmu a mniej zapedow do
          pouczania innych. Wszyscy powinnismy dzialac, zeby miejsca, gdzie zyjemy, byly
          lepsze. Wytykanie innym ich problemow, jeszcze w dodatku na jakichs glupich
          politycznych podstawach (stolica regionu :))) jest przykladem na postawe
          identyczna, jak posty typu Glupie falubazy, glupa stalówa. Wiecej klasy, prosze!
      • Gość: wacuś Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.10.04, 18:52
        u was współczynik bezrobocia 17% a u nas 11 % to wszystko bidulko zafudujcie
        sobie coś na podobieństwo UZ może on ciasny ale własny
    • Gość: ZG Do JaCa i no tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:49
      Niedługo pedały będą mogły zalegalizować swój związek. Wszystkiego najlepszego,
      na nowej drodze wspólnego życia.
    • tomasz_x Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! 01.10.04, 15:51
      Czesc!

Pochodze z Warszawy, ale czesto bywam sluzbowo w Zachodniej Polsce. Wlasnie
      jestem w Zielonej Gorze, klikam z pokoju hotelowego, przegladajac lokalne
      strony internetowe (chcialbym sobie jakos zorganizowac weekend)i przypadkiem
      trafilem rowniez na ta dyskusje. Chcialbym powiedziec, ze porownujac Gorzow i
      Zielona Gore, zdecydowanie bardziej korzystne wrazenie robi Gorzow. Widac
      rozmach inwestycji, ktore sa tam prowadzone, nowoczesne arterie, dobra
      komunikacje, a przede wszystkim to, ze miasto jest zadbane i bezpieczne.
      Zielona Gora kojarzy mi sie z prowincja, bieda i brudem. Potwierdzam slowa
      internauty, ktory zwraca uwage na walesajacych sie wszedzie pijaczkow i
      bezdomnych, ktorzy w natarczywy sposob domagaja sie "drobnych na winko". Nie
      wnikam w animozje pomiedzy miastami, wyrazam tylko swoj poglad. Gorzowianom
      gratuluje pieknego miasta, a mieszkancom Zielonej Gory zycze mniej jadowitosci
      i tego, by zabrali sie za porzadki w swoim miescie. Poki co 1:0 dla Gorzowa.
      • stevills Wytłumacz mi jedno.... 01.10.04, 16:07
        ....mieszkam tu 25 lat i owych pijaczków i bezdomnych widuję tylko od czasu do
        czasu i to zazwyczaj w okolicach dworca PKP (ewentualnie na deptaku w trakcie
        winobrania).
        A z wypowiedzi na tym forum wynika, że przyjezdni wszędzie ich widzą??
        To gdzie wy w tej Zielonej Górze się poruszacie??
        Od kilku lat nikt mnie tu nie zaczepił prosząc o "drobne na winko" a
        przyjezdnych jak widzę, zaczepiają już przy wjeździe do miasta.
        Dziwne to... Może nie o tej Zielonej Górze piszecie??

Pozdrawiam
        Kamil
        • Gość: 1 Re: Wytłumacz mi jedno.... IP: *.zielman.pl 01.10.04, 16:47
          wiesz, tak to już jest, że zwykle swój swego w korcu maku znajdzie,
          warszawski widział zapewne chłopców z Głogowa, którzy jeszcze świętują
          winobranie
          • Gość: piter Re: Wytłumacz mi jedno.... IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 07.10.04, 15:27
            Buhaha. On widział Warszawę jak świnia niebo.
      • Gość: parol Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.10.04, 18:02
        Lepiej meczu nie parodiuj,
        Napisz maila lub pogogluj.
    • Gość: zg TVN i AGORA ignorują Twój Gorzów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:18
      Gdyby jeszcze tylko ktoś się przejmował tym co piszesz:)
      Ostatnio założyłem temat na forum gorzowskim z pytaniem, czy gorzowianie
      utożsamiają się z takim oszołomstwem jak Ty prezentujesz. Okazało się, że
      jesteś jakąś zakompleksioną mniejszością, a większość gorzowian to normalni
      ludzie. Krótko mówiąc robisz im złą opinię, ale wydaje mi się, że za płytki
      jesteś, aby to zrozumieć.

Jak się ma to co piszesz do prawdziwej "wielkości" i "świetności" Gorzowa
      ukazuje apel rozpaczy "Zdesperowanego gorzowianina" pod poniższym linkiem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=16275744
    • Gość: obserwator Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.gorzow.mm.pl 12.10.04, 22:45
      cze
      Zielona Góra - piękna dzióra
      Podoba mi się , lecz nie da się w niej żyć się.
      Jestem z Centrum Polski
      i myślę , że jednak stolicą województwa jest Gorzów Wielkopolski
      • Gość: ZG Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.10.04, 11:50
        ty obserwator
        ty jesteś z centrum Polski?
        od ciebie zalatuje gorzowiakiem na całą Polske...
    • Gość: ckw Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 13.10.04, 19:35
      Hej JaCa!
      Pochodze z ZG,ale stukam z Poznania bo tu od parunastu lat mieszkam.

W wielu miejscach masz racje: 1.menelstwo w okolicach rynku, to zenada,
      zwlaszcza kolo delikatesow; 2. naciagacze "opiekujacy sie" samochodami kolo
      konkatedry Sw Jadwigi, to tez zaglebie parchow i meneli; 3. operowanie karta,
      bez gotowki, jest trudne w Z Gorze; moj bank ma w ZG 3 bankomaty, i jak sie
      sypia to wszystkie na raz- w wielu sklepach zakup karta nie powiedzie sie,bo nie
      maja terminali; 4. brak dobrego jedzenie blisko centrum, od czasu jak zamkneli
      knajpe wietnamska na Chopina :-)) 5. o dziwkach kolo cmentarza nie wiedzialem,
      ciekawe... ja tam bywam tylko 1 XI, a wtedy zawsze jest tam spokojnie i nobliwie.

Teraz moja uwaga o tym,jak wracalem z Miedzyzdrojow i postanowilem na popas
      zajechac do Gorzowa.
      Po pierwsze 1- koszmarna jakosc drog;Z Gora ma pelna obwodnice (tzn brakuje
      jeszcze tylko jednego kawalka kolo Swidnicy), Gorzow to jest jazda ohydna
      jednopasmowka, z koleinami.Jechalem w deszcz to juz w ogole wygladala upiornie.
      2.kolo dawnej jednostki widze dwa nowe hipermarkety, Oho, kupie jakies franuskie
      ciastko, pomyslalem sobie. Zjechalem popieprzonym zjazdem, kompletny brak logiki
      w konstrukcji wjazdu na parking. Przede mna tez cudowalo pod prad cienkocienko
      na miejscowych numerach,wiec to nie byl tylko moj problem.Gowno! Piec sie
      popsul, to i cala piekarnia w holu sklepu stala, sprzedawczynie pily herbate,
      ludzie dostawali wscieklizny.
      3 W zwiazku z powyzszym pojechalem do centrum. Znalezienie normalnego parkingu
      graniczylo z cudem, zaparkowalem w oblesnych slumsach blisko centrum (droga
      wylatywala pod mostem,ale parkomaty staly,a jak!). Niestety,znalezienie czegos
      strawnego nie bylo mozliwe, poruszalem sie po tej drodze, gdzie jezdza tramwaje.
      Byl jakis bra mleczny naprzeciwko katedry,ale trzeba bylo wykupic calu zestaw,a
      nie pojedyncze dania. Ominalem PizzaHut i Maca bo nie o to mi chodzilo. Dno.
      Wreszcie znalazlem maly bar naprzeciw pasazu handlowego, calkiem dobrze tam
      zjadlem.
      4 niestety, zalatwienie potrzeby fizjologicznej w Gorzowie bez lania pod krzaki
      jest niemozliwe. Na szczescie nie lalem pod krzaki (excusez moi le mot
      "lalem"..), gdyz portier drukarni na pytanie o najblizszy szalet podrapal sie po
      glowie, rozlozyl rece i ... wpuscil mnie do sluzbowego. Milo z jego strony.
      5 chadzajac po tej ulicy z torem tramwajowym stwierdzilem jedno-kamienice
      wygladaja jakby ktos je przetrawil i wyrzygal z powrotem. Ohydne, od lat nie
      malowane, z farba spadajaca platami, z setka tandetnych szyldzikow i napisow
      (szczegolne nasilenie oblesnosci w takim miejscu, gdzie tory tramwajowe
      przechodza jakby z jednej strony drogi na druga).

Podsumowujac, bez sensu sa takie przycinki, bo oba miasta nie sa Praga, kazde
      cos ma i kazde ma swoje braki. Nie wiem skad wziales stary autobus w ZG, to byl
      miejski MZK?? Ja bywam na stacji MZK bo tam rejestruje samochod, i widzialem
      ichnie autobusy w zajezdni-calkiem dobry park maszynowy.
      • Gość: Vaterland Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.its-m.tudelft.nl 15.10.04, 01:29
        Co Ty, jeszcze debilowi odpowiadasz? Ostatnio bylem w ZG przez tydzien i dzien w
        Gorzowie. To co ten kretyn wygaduje o Zielonej pasuje jak ulal do Gorzowa
        wlasnie. Zielona Gora jest swietnym miastem i gdt za pare lat wroce do Polski,
        to wlasnie tam bede mieszkal. Facet przejaskrawial fakty jak tylko mogl, zeby
        sobie ulzyc, ale najwazniejszy fakt jest taki, ze zielonogorskie forum pelne
        jest niedorozwinietych gowniarzy, niestety dajacych krzywy obraz normalnych
        gorzowian. Wedlug mnie cala domena gorzow.pl powinna byc zablokowana na tym
        forum, bo na prawde szkoda nerwow na czytanie ich bredni. Pozdrawiam gorzowian,
        ale tych, ktorzy uzywaja glowy.
    • Gość: zielonogórzanin Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 21:52
      W Warszawie i w mediach bardzo mało mówi się o Zielonej Górze i o Ziemi
      Lubuskiej. Bardzo mi tego brakuje. dla moich znajomych są to miejsca w ogóle
      nieznane. Takze Dolny Śląsk jest nieznany.Znają Mazury, Pomorze i Karpaty.
      Pojezierze Lubuskie to także biała plama. Pozdrawiam Niesulice i Łagów.Niedawno
      namówiłem parę osób na wycieczkę do Łagowa i okolic.Pojechali także do Zielonej
      Góry -bardzo im się podobało.
      Do Gorzowa nic nie mam.
    • Gość: Arek Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.10.04, 15:14
      Widziales skurwielu RATUSZ? Stojac nienajedzony bez pieniedzy, w przykrudkich
      spodniach z kreszu przed Faraonem? Widziales ten budynek buraku? Gdyby
      w "waszym" zascianku byl RATUSZ polecilbym ci inne obiekty i miejsca warte
      zobaczenia, takie jakich u was nie bedzie nigdy. Opisz wrazenia jakie mozna
      doznac "krecac" sie po Gorzowie! Kurwa, to paradoks! Napisales to tylko i
      wylacznie z zazdrosci. Badz obiektywny glupku!
      • Gość: autor posta Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: 213.25.30.* 15.10.04, 16:18
        Przyjedź debilu do Gorzowa i zobacz co jest napisane na budynku przy Sikorskiego 3-4. RATUSZ!!! optymalni.pl/gorzow/
        Jeśli dla ciebie miarą atrakcyjności miasta jest to czy ma budynek z tablica ratusz czy nie ma to dzieki za rozmowe.
        • Gość: ekonomist Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.10.04, 16:21
          na autobusie też można napisać tramwaj
    • ludzka_budowla Re: ZIELONA GÓRA, CZYLI ZAPYZIAŁA PROWINCJA WITA! 15.10.04, 17:58
      a ty co sekte jakas zakladasz?
    • Gość: jaca Hej, Zielona Góra - piękna okolica. IP: 193.19.105.* 16.10.04, 00:29
      Hej, Zielona Góra - piękna okolica. Gdyby nie falubaz, byłaby stolica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka