18.08.05, 00:23
Drodzy Zielonogórzanie.
Słyszałem że w lasach zielonogórskich pojawiło się dużo grzybów.
Zamierzam z Wrocławia z kolegą w piątek pojechać po nie do Waszych pięknych
lasów.
Problem w tym że nie wiem czy to prawda, a jeżeli tak to do którego lasu
polecacie podjechać.
PROSZĘ O PODPOWIEDŹ
Obserwuj wątek
    • Gość: grzybiarz Re: Grzyby IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.08.05, 09:25
      chyba się spóźniłeś o jeden weekend - wraca upalna pogoda to i grzybów może nie
      być, wczoraj nazbierałem w południe tylko na obiadek :)
      • Gość: michoo Re: Grzyby IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 10:08
        Moi rodzice ostatnio nazbierali maaase grzybów, a nie było ich raptem 2
        godzinki. Oczywiscie nie zdradze ich miejsca ;)
      • alto11 Re: Grzyby 18.08.05, 10:19
        Grzyby :=(
        • alto11 Re: Grzyby 18.08.05, 10:24
          Michoo moze jednak coś podpowiesz na alto@pop.e-wro.pl
          pozdrówka
          J.T.
          • Gość: :-) Re: Grzyby IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 10:36
            koło SLD nr 1 zbiera się bodajże w czwartek o 18 na niepodległości. ale to same
            stare grzyby :-)
    • Gość: Marta Re: Grzyby IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.05, 12:08
      Nie byłam jeszcze na grzybach,mogę Ci tylko powiedzieć,że znajomy od trzech dni
      przywozi wiaderko /takie po farbie ok.5 litrów /prawdziwków.Piękne!!!. Jezdzi w
      o kolice Buchałowa. Mówił też,że tam przy drodze stoi dużo samochodów. Więc
      pewnie i ludzi troche.Widziałam także ludzi wysiadajacych z autobusu MZK z
      wiadrami pełnymi grzybów.Wydaje mi się ,że sa to rasowi grzybiarze,ktorzy
      wiedzą,gdzie szukac prawdziwków.Blisko miasta w lasach jest zawsze więcej
      ludzi,idą i jadą w ramach relaksu,niezależnie czy coś znajda czy nie.Zycze
      udanego grzybobrania.Pozdrawiam
      • kklamerka Myślę podobnie do Marty :))) 18.08.05, 12:24
        im dalej od ludzi - zwłaszcza w jakieś bardzo ustronne miejsca - a może
        znajdziesz coś - ja wróciłam właśnie z kobiałką na obiad - polecam
        zabrać "Atlas grzybów", bo ja - nie mając pojęcia o innych - zbierałam głównie
        podgrzybki, 2 kozaki i 2 borowiki.

miłego grzybobrania - chociaż faktycznie pogoda nienajlepsza... :(((
    • Gość: Marek Ciekawy okaz IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.05, 16:16
      Nieskromnie się może wypowiem ale znalazłem ciekawy okaz borowika.
      Troche był dziwny jak na tradycyjnego prawdziwka. Dopierow w atlasie
      sprawdziłem że był to borowik ceglastopory. Znalazłem go zbierając grzybki w
      okolicach Trzciela. Grzybek ten jest jak najbardziej jadalny choć mozna go
      pomylic z borowikiem ponurym co może kosztowac poważnymi niestrawnościami po
      skosztowaniu.

A moze ktoś z was zanlazł tez jakiś ciekawy okaz?

Pozdrawiam/Marek
      • Gość: dok sowa czyli czubajka kania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 20:52
        moj ulubiony grzyb, niestety w tym roku znalazlem tylko jeden okaz i zjedlismy
        go z nabozenstwem w 4 osoby - po 1/4 kapelusza na gardlo :(
        Znacie miejsca, gdzie moge nazbierac troche sow na obiadek (4-6 grzybow)??
        • Gość: prawdziwek Do Alto! IP: *.ztpnet.pl 18.08.05, 22:18
          Chłopie nie licz że grzybiarz czy wedkarz zdradzi miejsce swoich łowów.Jak masz
          fure to podjedz do tego lasu gdzie stoja samochody.Wejdż śmiało i szukaj a
          znajdziesz.Kto szuka ten znajduje!!!Grzybów jest full.Ale do soboty i koniec bo
          jest za ciepło a właściwie za sucho!!!Powodzenia1
          Acha.Pamiętaj że grzybiarz i saper myli się tylko RAZ!!!
    • Gość: zasieki1 Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:10
      zasieki! tylko szybko (przed upalami) i rano (przed tubylcami)
    • Gość: pomruk Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:26
      Jak widzisz, niewiele dowiesz sie ze stron WWW. Moje szczere porady: maślaki juz
      się kończą. A tydzień temu starczyło zatrzymać się na pół godziny, by w każdym
      miejscu uzbierać tak na dwa obiady...Masz szanse na podgrzybki i kożlaki. Tyle,
      że dziwaczna pogoda wszstko zepsuła. Jeśli lunie deszcz, to pedz czym prędzej.
      Jeśli chodzi o kurki, to w tym roku raczej nietęgo. Szkoda - lubię kurki.
      • Gość: Grzyby-ulica Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:38
        Grzyby, które sprzedają na ulicy to zazwyczaj nie są grzyby z naszych lasów.
        Sprawdziłem - kurki na pewnio nie.
        • Gość: Tunajt Re: Grzyby IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.05, 10:25
          Co wy ludzie gadacie ?! W zeszłym tygodniu kurek było od groma (zebrane w ciągu 2 godzin starczyły na jajecznice dla 4 osób :P). W cholere prawdziwków (nigdy jeszcze nie zapełniłem nimi całej reklamówki - oczywiście do tego roku), a podgrzybki i kozaki jak zawsze, czyli dużo...
    • Gość: grzybiarz Re: Grzyby? Jednak są :) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.08.05, 11:38
      Dzisiaj dla odmiany byłem w lasach między Buchałowem - Drzonowem - Leśniowem
      Wielkim i Zieloną Górą i mogę stwierdzić, że są - dużo prawdziwków i
      podgrzybków, kurek prawie nima :( ale ogólnie grzyby jeszcze są. Tak jak ktoś
      już pisał mogą się jednak szybko skończyć bo ciepło i sucho.
    • Gość: Marta Re: Grzyby IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.05, 17:23
      Byłam dzisiaj na grzybach.Muszę sie pochwalic!!! Nazbieralismy ok. 10 kg.Mąż
      miał co tachac.Same czarne łebki/podgrzybki/i troche prawdziwków ,tak ok. 20.
      Trafilismy na takie dwa zbocza,gdzie jest trochę cienia, a tam "bajka".Nie
      wiedziałam juz z tej radosc ,którego wycinać.Sadząc po ilosci i wielkosci dawno
      tam nikogo nie było.Właśnie skończyłam je zagospodarowywac.W lesie bylismy z
      dojazdem ponad 2 godz.Przepraszam ,że się tak chwale,ale to moje pierwsze
      grzybobranie w tym roku i tak się ciesze.A w lesie jest przepięknie.Pozdrawiam
      • Gość: grzybiarz Re: Grzyby IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.08.05, 19:18
        Gość portalu: Marta napisał(a):

> to moje pierwsze
        > grzybobranie w tym roku i tak się ciesze.A w lesie jest przepięknie.Pozdrawiam

masz rację - nasze lasy są cudowne, żal jak się widzi tyle śmieci podrzuconych
        przez różnej maści łajdaków ale to już inna bajka - grzyby są - Rodacy,
        przyjeżdżajcie! :)
        • alto11 Re: Grzyby 20.08.05, 12:07
          Dziękuję za wszystkie informacje.
          Pojechaliśmy z kolegą autostradą z Wrocławia w okolice Świętoszowa (Szprotawa).
          Zebralismy po dużym koszu prawdziwków z małą domieszką kozaków.
          Grzyby zbieraliśmy na byłym poligonie Armi Czerwonej. Oprócz grzybów były
          również pociski artyleryjskie (ułożone ładnie na kamieniach)
          Była to piękna wycieczka, chociaż za późno byliśmy na miejscu i było już za
          gorąco. Bardzo mało ludzi, chociaż miejscowi co z runa leśnego żyją to już dużo
          zebrali (świeże ślady po wycince i pokrojone świeże robaczywe ogony prawdziwków)
          Dziękuję za wszystkie posty.
          Tadeusz J
          • Gość: dok no to smacznego :( IP: *.szpital.zgora.pl 20.08.05, 17:04
            Spozyjecie cala tablice Mendelejewa + worek roznych toksyn :(
            Poziom promieniowania strontu 137 (jeden z 2 najbardziej istotnych radionuklidow
            z Czernobyla) jest obecnie na poziomie 2/3 wyjsciowych dawek!!! Nie boicie sie?
            20 lat temu byla panika, a teraz ludziska jakos o tym nie mysla :(
            Zapraszam do przemyslen...
            • Gość: aneta Re: no to smacznego :( IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 21:49
              facet !!! zamknij sie w inkubatorze i nie wychylaj glowy...bo cie zarazki
              dopadna. ale ty jestes naiwny!!!
            • Gość: Aneta Re: no to smacznego :( IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 21:51
              lepiej zadbaj zeby w szpitalu nie bylo gnoju...
              • Gość: dok Pani Aneto, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:33
                Myli pani przeznaczenie budynkow - szpital to nie chlew - tutaj gnoju nie ma!

Sam chetnie zbieram i jem grzyby, a zwrocilem tylko uwage na pewien problem o
                ktorym juz sie nie pamieta. Faktycznie, duzego ryzyka zwiazanego z
                promieniowaniem nie ma, przytocze fragment artykulu:

"Cez promieniotwórczy, który wywołał w Polsce panikę, jest izotopem
                wolnowchłaniającym się do organizmu i nie stanowił źródła zagrożenia dla
                organizmu człowieka.

Emocje budziły doniesienia o wysokim poziomie skażenia cezem promieniotwórczym
                grzybów. Po dokładnej analizie przeprowadzonej przez Centralne Laboratorium
                Ochrony Radiologicznej (mgr Dariusz Grabowski) okazało się, że wyższy poziom
                skażeń utrzymuje się jedynie w podgrzybkach i, co ciekawsze, skażenia
                promieniotwórcze grzybów występowały również przed awarią. Tłumaczyć to można
                skażeniami powodowanymi przez liczne próby jądrowe w latach pięćdziesiątych i w
                początkach lat sześćdziesiątych. Wyższe od innych gatunków grzybów skażenia
                podgrzybków powodowane są biologią tego grzyba, a mianowicie tym, że niezbędne
                do swego rozwoju składniki pobiera z powierzchownych warstw gleby i ściółki
                leśnej, w której opad promieniotwórczy był największy.

Podsumowując, należy stwierdzić, że poziomy skażeń niepokojące z punktu widzenia
                narażenia zdrowia ludzkiego wystąpiły w niewielkiej odległości od miejsca
                awarii. W miejscach bardziej odległych wyższe poziomy skażeń stwierdzano tam,
                gdzie padały deszcze wypłukujące z atmosfery radioaktywne aerozole. Przykładowo
                w Polsce były to Podkarpacie i Opolszczyzna, w Europie były to tereny Bawarii
                oraz Szwajcaria."
                calosc dostepna tutaj: www.halat.pl/konferencja98.html
                W dokumencie cerber.wios.lublin.pl/srodowisko/raport/2002/2.pdf na
                stronie 8 jest mapa rozkladu koncentracji cezu - na szczescie lubuskie nalezy
                raczej do bezpieczniejszych regionow.
            • Gość: autor2 Re: no to smacznego :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:05
              Trochę się znam na tym, więc wyjaśniam spanikowanym:
              Grzyby rzeczywiście kumulują radionuklidy, lecz ich zawartość jest taka, że
              musielibyście zjadać po 5 kg grzybów dziennie przez 20 lat, by wam to
              zaszkodziło więcej, niż np. jedzenie masła zamiast margaryny. Albo inaczej:
              mieszkańcy Tybetu otrzymuja o wiele większe dawki promieniowania (kosmicznego, z
              racji wysokości), niż jakikolwiek mieszkaniec naszych ziem z powodu Czarnobyla.
              I nikt Tybetu nie ewakuuje.
              Jako anegdota (prawdziwa -zaręczm !!!): ktoś z okolic Wrocławia przygotowywał w
              słoiku grzyby na zimę. Po włożeniu do wrzącej wody jeden ze słoików eksplodował.
              Przerażona gospodyni opowiadała: to przez ten Czarnobyl...
              Natomiast rzeczywiście nie jest wskazane zbieranie grzybów w w pobliżu szosy czy
              autostrady - kumulacja metali ciężkich. Choć znowu: złe nawyki odżywiania grają
              rolę tysiące razy większą...
              • Gość: prawdziwek Zazdrośnik.Ma dyżury i nie może zbierać borowików. IP: *.ztpnet.pl 22.08.05, 22:12
    • Gość: amatorgrzybów Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:44
      Chodziłem dziś po lasach. Zgroza! Jak się trafiły grzyby, to już na wpół
      ususzone. I kilka innych osób mi to potwierdziło. Taka pogoda... No, ale jest
      jeszcze czas na grzybiarstwo.
      Nie na temat, ale muszę to napisać: widziałem wiele grzybów niejadalnych lub
      trujących, rozwalonych kopnięciem. Ludzie, opamiętajcie się! Dla grzybiarzy to
      sprawa oczywista, ale może czytają to niegrzybiarze.
      • Gość: amatorgrzybów Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 08:08
        No i właśnie spadł deszcz. Cóż za ulga!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka