Dodaj do ulubionych

Spalony Las

IP: 194.204.191.* 26.09.01, 20:00
Wkleiłam tu list z innego wątku - aa, mam nadzieję, że się nie obrazisz :) - bo
mi też leży ta sprawa na sercu. I mojemu psu też, bo lubi sobie tam pobiegać.
Co wy o tym sądzicie?
pozdro, :))))

"Następnym niewypałem będzie planowana"wielka inwestycja "
na terenach po Spalonym Lesie ,przy trasie Północnej.
Cóż tym naszym "bidnym "nieudacznikom urzędnikom z tego wyjdzie.
Wielkie plany, miejsca pracy, wielkie fabryki........

póki co przedwcześnie w pośpiechu,bezmyślnie- wycięto 12-to letni las -jedyną
ochrone przed
hałasem i spalinami uciemiężonego już ruchem ulicznym Chynowa!!

Wycięto go w lipcu w okresie największego wylęgu ptaków ktorych
na tym terenie jest kilkanaście gatunków.
i co...kilka dni temu wyszło na jaw że część terenu przy Trasie Północnej
nadal należy do Lasów Państwowych które terenu
jeszcze nie odstąpiły miastu. Więc ponownie trzeba ponieść koszta
związane z podziałem i biurokracją.
wiadomo za czyje pieniądze...

Plany tego terenu uderzają bezpośrednio w mieszkańców Chynowa.
Jeżeli więc po raz pierwszy z planów naszych urzędnikow coś wyniknie
to mieszkańców czeka ciężki żywot..
Nie obchodzi to prezydenta ,jego zastępców i ludzi którzy za nasze cieżko
zarobione pieniądze piastują
ciepłe stołki.
Kto tu jest dla kogo ?
oni dla nas czy my dla nich ??
Dlaczego rządzą w naszym mieście ludzie
którym wciąż nic nie wychodzi??

którzy kosztem mieszkańców próbują wyprzedawać to co jeszcze zostało czyli
lasy??
mimo ze wolnych terenów wokół miasta i w nim samym jest sporo.

Spójrzcie na inne miasta..
tam są jeszcze zakłady pracy i są lasy ..
W Zielonej Górze nie ma już zakładów pracy a "władza " próbuje nam jeszcze
odebrać to
co na zienmi lubuskiej najcenniejsze LASY!!

Słowa prezydenta Listowskiego:
"Zielona Gora to polana otoczona lasami-które jak najszybciej należy wyciąć-
a to kosztuje.."
takie o to problemy ma nasz prezydent..fajnie nie ?

i co ja powiem za parę lat moim dzieciom jak wytłumaczę ,że kiedyś była tu
piękna przyroda, lasy ,grzyby, zwierzęta-
ale że był taki jeden któremu zabrakło wyobrazni..
nie uwierzą... "
Obserwuj wątek
    • Gość: kolejarz Re: Spalony Las IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 18:14
      Jak zwykle - walka z bezrobocie tak, ale fabryki i rozwój nie u nas tylko u
      sąsiadów.
      • Gość: chmura Re: Spalony Las IP: 194.204.191.* 27.09.01, 19:22
        Chciałabym, żeby powstało tam 1000 nowych miejsc pracy dla biednych
        zielonogórzan, ale póki co ciągle dokładnie nie wiadomo, jacy inwestorzy wejdą
        na ten teren (albo i wiadomo; nikt jednak nie informuje o tym mieszkańców), a
        las został wycięty już teraz: po co????
        Kolejna sprawa: bezsens przygotowanego projektu, zrobionego po najmniejszej
        linii oporu przez architektów z Gliwic, którzy jak sądzę nigdy nie widzieli
        tego terenu. Planowane sa drogi dojazdowe od strony Chynowa, chociaż sensowniej
        byłoby je poprowadzić od Trasy Północnej. Teren po starej piaskowni (dziura, w
        krórej dziś rosną całkiem pokażne sosny) ma stać się zbiornikiem retencyjnym -
        argumentacja urzędników, że będzie to raj na ziemi: jeziorko, wypoczynek na
        łonie natury itp jest śmieszny dla każdego, kto choć raz był na Wagmostawie.
        Następna rzecz: planuje się nasadzenie "terenów zielonych" - teraz zaś wycina
        się drzewa (widział ktoś z was nowy akademik Uniwersytetu Ziel. w Parku Ruchu?
        wycięto tam akurat tyle drzew, ile było potrzeba, by go wybudować).
        Mogłabym tak jeszcze długo, ale najbardziej smuci mnie fakt, że jak człowieku
        nie czytasz Gazety Lubuskiej i pojawiających się tam ogłoszeń UM o wyłożeniu
        planów zagospodarowania terenów, to się nie zdziw, że obudzisz się pewnego
        ranka i zamiast lasu bedziesz miał pod domem fabrykę nawozów sztucznych.
        Mieszkam w tym mieście, chcę mieszkać tu nadal i - wybaczcie - chciałabym żeby
        ktoś pytał się mnie, co sądzę o tym, zeby mi za płotem wyciąć las. W Irlandii
        jest taki dobry zwyczaj: kiedy ktoś chce cos wybudować, nawet na swoim terenie,
        wywiesza o tym wielką informację, udostępnia projekt i czeka na wszelkie
        opinie. U nas nie szanuje się zdania mieszkańców, wiem, przekonałam się o tym
        biegając od jednego urzędnika do drugiego, chcąc obejrzeć plany. Szkoda.
        • Gość: kolejarz Re: Spalony Las IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 22:23
          Napiszę szczerze: przesadzasz! Wycięcie 10-letnich drzewek nie jest tragedią,
          nie oszukujmy się, to nie są sekwoje. Poza tym jeżeli strefa gospodarcza ma w Z-
          G powstać, to gdzie jeżeli nie tam? Nie ma innego tak dużego terenu położonego
          w miarę odpowiednio. Zresztą zawsze każda inwestycja będzie się komuś nie
          podobać i ten ktoś będzie protestować, zwróć uwagę, że w Polsce nie da się
          niczego wybudować bez łapówek na uciszenie krzykaczy i ci krzykacze mają jeden
          cel - tę łapówkę uzyskać. Przykład? Przebudowa Dworca Centralnego w Warszawie.
          Bliżej nas? Jak w Z-G miało powstać centrum Plazy to zaraz znalazł się jakiś
          ludek, który chciał odszkodowanie nie pamiętam już za co.
          Lubuskiej rzeczywiście nie czytam bo nie ma tam nic sensownego do czytania.
          A jak jest w Irlandii, to mi to zwisa, mieszkamy w Polsce.
          Ale z drogami dojazdowymi to się całkowicie z Tobą zgadzam.
          Pozdro
          • Gość: chmura Re: Spalony Las IP: 194.204.191.* 30.09.01, 02:24
            Po pierwsze:
            po co wycięto las już teraz? Czy są juz poważni inwestorzy? Czy po całym
            zamieszaniu z Plazą ktokolwiek liczy na to, że w przeciągu choćby roku coś tam
            powstanie? Jak myślicie, za czyje pieniądze rozebrano domy na Dąbrówki i wycięto
            las na "Spalonym Lesie"? Lasu juz nie ma, jest pusty plac i hałas z Trasy PN.
            Po drugie:
            bezsens planu zagospodarowania tego terenu. Po co zblizać ewentualne fabryki do
            osiedli, skoro można wybudować je tak, aby nikomu nie zawadzały? "Krzykaczom" z
            Chynowa nie przeszkadza wybudowanie fabryk na 60ha, ale po co wycinać kolejne
            60ha lasu i wciskać się między wąskie uliczki za smrodem i hałasem?
            Po trzecie:
            niewątpliwie przemawia przeze mnie nieufność co do kompetencji władz naszego
            miasta: upadłe zakłady, na które nikt nie miał pomysłu (Polska Wełna,
            Zgrzeblarki, Wytwórnia Win, Browar, Zakłady Mleczarskie, Zakłady Mięsne,
            Ogrodnictwo, PKS Towarowy - trochę tego było, nie?), ostatnie surrealistyczne
            pomysły (Plaza, Tropicana, kupa pieniędzy wydanych na niezrealizowane projekty).
            Jakoś nie chce mi się wierzyć, że na terenie po Spalonym Lesie powstanie cos
            innego niż stacja benzynowa albo kolejny supermarket.
            Po czwarte:
            nie tylko tobie zwisa Kolejarzu, jak jest w Irlandii. Zielonogórskie władze też
            maja gdzieś, jak się mieszka ludziom w tym mieście. Naprawdę życzę ci, żebys
            nigdy nie był w takiej sytuacji jak ludzie, którzy pobudowali sobie domy na
            skraju lasu, wierząc ustaleniom poprzedniego planu, a teraz nikt ich się nie pyta
            co sądzą dwupasmowej drodze pod oknami...
            Po piąte:
            argument o łapówce dla krzykaczy... no comments.

Pozdrawiam też, bo jesteś jedynym, którego w ogóle ta sprawa interesuje. Ponad
            setka mieszkańców tego miasta uwaza projekt zagospodarowania tego terenu za
            niemądry, niedopracowany i oderwany od rzeczywistości, i co? i nic. Urzędnicy i
            tak zrobią to, co chcą, nie pytając o zdanie najbardziej zainteresowanych.

• Gość: Miguel Re: Spalony Las IP: *.v.pl 01.10.01, 12:20
              Jedna z fabryk, która ma powstać w "Spalonym Lesie" ma być z branży
              kosmetycznej.

Niektórym przemysł może kojarzy się wyłącznie z hutami i dymiącymi kominami.
              W "Spalonym Lesie" powstaną zakłady, w których będzie się pracować w białych
              fartuchach...
              • Gość: Tom Re: Spalony Las IP: 10.40.193.* 01.10.01, 13:22
                Gość portalu: Miguel napisał(a):

> Jedna z fabryk, która ma powstać w "Spalonym Lesie" ma być z branży
                > kosmetycznej.
                >
                > Niektórym przemysł może kojarzy się wyłącznie z hutami i dymiącymi kominami.
                > W "Spalonym Lesie" powstaną zakłady, w których będzie się pracować w białych
                > fartuchach...
                Ciekawe. Skąd to wiesz?

• Gość: Miguel Re: Spalony Las IP: *.inet.com.pl 02.10.01, 11:40
                  Z cośrodowego wywiadu Listowskiego w Radiu Zielona Góra.
                  • Gość: Tom Re: Spalony Las IP: 10.40.193.* 02.10.01, 17:53
                    Nie słyszałem. Mówił jeszcze coś ciekawego?
                    • Gość: Miguel Re: Spalony Las IP: *.v.pl 06.10.01, 11:52
                      Nic nowego więcej nie powiedział. Tylko o zbliżajacych się procesach o ziemię o
                      spalonym Domu Dziecka i teren przy Gazowni.
              • Gość: chmuuura Re: Spalony Las IP: 194.204.191.* 04.10.01, 21:58
                Gość portalu: Miguel napisał(a):

> Jedna z fabryk, która ma powstać w "Spalonym Lesie" ma być z branży
                > kosmetycznej.
                >
                > Niektórym przemysł może kojarzy się wyłącznie z hutami i dymiącymi kominami.
                > W "Spalonym Lesie" powstaną zakłady, w których będzie się pracować w białych
                > fartuchach...

Przy bombie atomowej też się pewnie w fartuchach pracuje ;)))))))))
                pozdro :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka