Dodaj do ulubionych

Kukliński - bohater narodowy - generałem !

12.08.06, 12:18
iątek, 11 sierpnia (16:48)

W Kancelarii Prezydenta planowany jest awans na stopień generalski dla płka
Ryszarda Kuklińskiego.

Ze względu na konieczność zmian w prawie, najprawdopodobniej płk Kukliński
otrzyma go 11 listopada - poinformował podsekretarz stanu w Kancelarii
Prezydenta Andrzej Krawczyk.

O awansowanie płka Kuklińskiego na stopień generalski zabiegają środowiska
kombatanckie. Wcześniej media sugerowały, że mogłoby się to stać 15 sierpnia,
w dniu Święta Wojska Polskiego. Stanie się to jednak najprawdopodobniej w
Święto Niepodległości
Bogu niech będą dzięki !!!!
Wstyd dla tych wszystkich, którzy przez lata zabiegali o potępienie pana
Kuklińskiego - bohatera narodowego! Wstyd i hańba !!!Myślimy tu także o
Wałęsie !!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuklinowski Kukliński - zdrajca narodowy - generałem ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.08.06, 22:08
      no comments
      • emeryt17 Re: Kukliński - zdrajca narodowy - generałem ! 12.08.06, 22:16
        towarzyszu Kuklinowski, mutancie komunistyczny i łajzo zyciowa, co przez całe
        życie służyłeś wiernie obcej zbrodniczej ideologii jakie masz prawo kalać
        Bohatera Narodowego, który sam uratował miliony istnień ludzkich przed atomową
        i czerwoną zaraza !!
        Co ty zrobiłeś dla ojczyzny ?

Kombatanci: Pośmiertnie awansować i odznaczyć Kuklińskiego
        (PAP, MFi /2004-02-12 14:48)

Zmarły w środę pułkownik Ryszard Kukliński powinien zostać pośmiertne
        awansowany do stopnia generała brygady i odznaczony Orderem Orła Białego -
        uważa Porozumienie Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych (POKiN) w
        Krakowie.

"Występowaliśmy już kilkakrotnie z tą inicjatywą, najpierw do prezydenta Lecha
        Wałęsy, a później do Aleksandra Kwaśniewskiego, niestety bezskutecznie" -
        powiedział PAP w czwartek rzecznik POKiN Jerzy Bukowski.

Zdaniem krakowskiej organizacji, uhonorowanie w ten sposób płk. Kuklińskiego
        będzie adekwatne do jego zasług dla odzyskania przez Polskę niepodległości.

"Nikt nie ośmieliłby się wtedy mówić o nim więcej jako o zdrajcy, wszedłby
        natomiast do panteonu naszych największych bohaterów narodowych, na co w pełni
        sobie zasłużył" - ocenił Bukowski.

74-letni Ryszard Kukliński zmarł w środę nad ranem polskiego czasu w szpitalu w
        Tampie na Florydzie. Był oficerem wojska polskiego, który w 1981 r. uprzedził
        Amerykanów o stanie wojennym w Polsce i przekazał im plany tej operacji oraz
        inne tajemnice Układu Warszawskiego.

--------------------------------------------------------------------------------
        Brzeziński: Płk Kukliński dobrze służył Polsce
        (IAR, MFi /2004-02-12 06:19)

Pułkownik Kukliński dobrze służył Polsce - stwierdził profesor Zbigniew
        Brzeziński, politolog, który na przełomie lat 70. i 80. doradzał Ameryce w
        sprawach bezpieczeństwa.

Profesor Brzeziński napisał, że pułkownik Kukliński poświęcił dla
        niepodległości Polski własne życie i dobro najbliższej rodziny. Wiedząc o
        radzieckich planach wojennych, które najbardziej zagrażały Polsce, umożliwił
        Amerykanom ich poznanie i powstrzymanie agresji.

"Teraz pułkownik Kukliński dołączył do panteonu polskich bohaterów, z których
        wielu wszystko poświęciło, ale zostało źle zrozumianych lub zapomnianych" -
        zauważył profesor Brzeziński.

Dodał, że w ostatnich latach Ryszarda Kuklińskiego raniło oczernianie go przez
        osoby, które często podzielały z nim ten sam cel, jakim była niepodległa Polska.

Szkalowanie go przez tych, którzy gorliwie służyli radzieckim interesom, nie
        miało dla niego znaczenia - zapewnił profesor Brzeziński, przyjaciel pułkownika
        Kuklińskiego.

--------------------------------------------------------------------------------
        "Kukliński doznał wylewu pisząc list do »Gazety Wyborczej«"
        (IAR, jkl /2004-02-12 08:20)

Pułkownik Kukliński w ubiegłym roku był dwukrotnie w Polsce: na przełomie
        sierpnia i września, oraz w pierwszej połowie grudnia - ujawnił na
        antenie "Sygnałów Dnia" przyjaciel zmarłego, dziennikarz Józef Szaniawski.
        Wówczas zaczął meblować swe nowe mieszkanie w Warszawie.
        "O tych wizytach wiedziało tylko dwóch znajomych, najbliższych mu ludzi" -
        powiedział Józef Szaniawski.
        Dodał, że pułkownik Kukliński był zachwycony Polską i Warszawą, ale nie
        zmianami politcznymi, ale tym, co zobaczył na ulicach.
        Według Józefa Szaniawskiego, powołującego się na informacje od żony pułkownika,
        Ryszard Kukliński doznał wylewu pisząc list do "Gazety Wyborczej".
        Kilka dni wcześniej "Gazeta Wyborcza" zamieściła kolejny paszkwil na niego -
        powiedział Józef Szaniawski.
        Pułkownik Kukliński zmarł wczoraj w szpitalu wojskowym w Tampie na Florydzie na
        skutek wylewu.
        Pułkownik Ryszard Kukliński - oficer Sztabu Generalnego Ludowego Wojska
        Polskiego - od początku lat 70. do 1981 roku dostarczył amerykańskiemu
        wywiadowi 35 tysięcy stron tajnych dokumentów dotyczących Układu Warszawskiego.

Wśród nich były, między innymi, plany radzieckiej inwazji na Europę i
        wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. W 1981 roku pułkownik Kukliński wraz z
        rodziną uciekł przy pomocy amerykańskich służb wywiadowczych do Stanów
        Zjednoczonych.
        Sąd PRL skazał go w 1984 na śmierć za zdradę i szpiegostwo.
        W 1997 roku, 8 lat po zmianie ustroju w Polsce, prokuratura wojskowa uznała, że
        podejmując współpracę z amerykańskim wywiadem Kukliński działał na rzecz Polski
        oraz w stanie "wyższej konieczności".

Zmarł pułkownik Kukliński
        PAP, MD /2004-02-11 22:17:00
        W wieku 74 lat w USA zmarł w środę nad ranem czasu polskiego płk Ryszard
        Kukliński - oficer, który w 1981 r. uprzedził Amerykanów o stanie wojennym w
        Polsce i przekazał im plany tej operacji oraz inne tajemnice Układu
        Warszawskiego.
        Nie jest wykluczone, że Kukliński będzie pochowany w Polsce.

W ubiegły piątek pułkownik Kukliński miał wylew krwi do mózgu, po którym trafił
        do szpitala. W środę b. minister obrony Jan Parys, który rozmawiał z żoną
        Kuklińskiego powiedział PAP, że lekarze raczej nie liczyli na jego powrót do
        zdrowia, ponieważ wylew był rozległy.

"Dla tych, dla których wolna i niepodległa Polska nie jest czymś
        kontrowersyjnym, także osoba zmarłego w środę płk. Ryszarda Kuklińskiego nie
        będzie kontrowersyjna" - powiedział Parys.
        Ciało Ryszarda Kuklińskiego zostanie prawdopodobnie skremowane. Jak
        poinformował PAP Parys, żona zmarłego bierze pod uwagę pochówek pułkownika w
        Polsce, decyzja jednak jeszcze nie zapadła. Parys powiedział również, że
        planowane jest przeprowadzenie uroczystości żałobnych w Stanach Zjednoczonych,
        nie wiadomo jeszcze kiedy, ponieważ to wymaga ustaleń między rodziną i Polonią
        amerykańską.

Były szef Radia Wolna Europa Zdzisław Najder powiedział w rozmowie z PAP, że
        płk Kukliński to postać tragiczna. "Chciał służyć Polsce, ale to, czego
        dokonał, przysłużyło się Polsce tylko pośrednio, jego wiadomości o wiele
        bardziej przydały się USA" - dodał Najder. "Jego tragedią było to, że nazywano
        go zdrajcą, że przyrównywano go do tych, którzy wysłali polskie wojsko, by
        strzelało do polskich robotników, czy dowodzili wojskiem w czasie +Praskiej
        Wiosny+. On sam nigdy nie dążył do władzy, chciał służyć Polsce najlepiej, jak
        potrafił. Był spolegliwym współpracownikiem USA" - powiedział PAP Najder.

"Płk Kukliński nie wykluczał przyjazdu do Polski na promocję książki Benjamina
        Weisera +Tajne życie+. Liczył, że doczeka się po niej uznania w Polsce" -
        powiedział PAP reprezentant prasowy Ryszarda Kuklińskiego w Polsce dr Jerzy
        Bukowski. Według niego, Kukliński był pełen optymizmu, cieszyło go
        zainteresowanie, jakim książka spotkała się w Stanach Zjednoczonych. Według
        książki "Tajne życie" i zawartych w niej dokumentów, Kukliński był
        najważniejszym szpiegiem, jakiego CIA miała kiedykolwiek w bloku wschodnim.

Ryszard Kukliński służył w polskim wojsku od 1947 roku. W latach 60. pracował w
        Sztabie Generalnym. Jako wysoki stopniem oficer SG w 1971 r. nawiązał
        współpracę z CIA.

Według publikacji "Tajne życie", Kukliński przekazywał CIA informacje, z
        których wynikało m.in., że polscy wojskowi, którzy w 1981 r. przygotowywali
        wprowadzenie stanu wojennego, byli przekonani o nieuchronności radzieckiej
        interwencji; świadczyć o tym miało m.in. to, że Rosjanie w tajemnicy zrzucili
        na teren Polski grupy komandosów, by przygotowali lądowiska i bazy dla Armii
        Radzieckiej, a w bazie w Bornem Sulinowie, gdzie było już ponad 300 czołgów,
        rozmieścili ponad 600 następnych.

Pod koniec stycznia PAP poprosiła gen. Wojciecha Jaruzelskiego o komentarz w
        sprawie publikacji książki "Tajne życie". Zarówno wtedy, jak i w dniu śmierci
        płk. Kuklińskiego, generał odparł, że nie będzie się wypowiadał na temat
        pułkownika.

W listopadzie 1981 r. przebywający wówczas w Warszawie Kukliński, zagrożony
        dekonspiracją w wyniku przecieku, został wraz z żoną i dwoma synami ewakuowany
        p
        • Gość: Kuklinowski Re: Kukliński - zdrajca narodowy - generałem ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.08.06, 22:48
          emeryt17 napisał:

> towarzyszu Kuklinowski, mutancie komunistyczny

raczej szwedzki, takie z ciebie patriota a Potopu nie czytal?

> i łajzo zyciowa,

lajza zyciowa to byl ten Kuklinski, ze musial kase brac od Amerykanow

> co przez całe życie służyłeś wiernie obcej zbrodniczej ideologii

no to sie wladze Szwecji sie wkurza

> jakie masz prawo kalać Bohatera Narodowego,

Bohaterem na pewno nie moze byc zaden szpieg

> który sam uratował miliony istnień ludzkich przed atomową
          > i czerwoną zaraza !!

sam jeden, superman, a w jaki to sposob uratowal swiat przed atomem? Ze zabieral troche kasy z amerykanskiego budzetu zbrojeniowego na swoja szpiegowska gaże?
          • Gość: Leśny Re: Kukliński - zdrajca narodowy - generałem ! IP: *.crowley.pl 13.08.06, 09:53
            Hej, Kuklinowski! Wiem, że na tym forum wielu domorosłych polityków,
            politologów, socjologów wypisuje bardzo wiele bzdur. Taka jest konwencja, ale
            uważam, że w tak poważnej sprawie jak ta, należałoby przynajmniej zapoznać sie
            z pewnymi ważnymi fragmentami życiorysu płk Kuklińskiego, a nie powtarzać
            zasłyszane u innych i wytarte frazesy. Proponuję również zapoznać się z kilkoma
            pozycjami książkowymi na ten temat - naszych i zachodnich autorów. Nawet były
            premier Miller nigdy jednoznacznie nie wypowiadał się o panu Kuklińskim.
    • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 13.08.06, 10:08
      Wszystko wskazuje na to, że mimo histerii mohairowych "patryjotów" Kukliński
      nominacji generalskiej nie dostanie. Mam nadzieję, ze ta resztka rozsądku
      PiS'uarom została. Co by to było, gdyby kazdy żołnierz sam ustalał, co jest
      bohaterstwem, a co "służbą interesom sowieckim", sam decydował kto wróg, a kto
      sojusznik i miał w głębokim poważaniu przysięgę wojskową. Oczyma wyobraźni
      widzę, jak kolejne zastępy Wallenrodów, uznając interwncję Polski w Iraku za
      łamanie zasad demokracji, zwalczanie IRA i ETA za łamanie prawa narodów do
      samostanowienia itd, zaczną "walczyć z systemem", a przy okazji wyciągać ręce po
      dolary od innych niż Kukliński zleceniodawców. Przy tym kazdy byłby przekonany o
      swojej dziejowej misji i czym prędzej ustawiałby się w kolejce po generalskie
      lampasy. Stosowane dla obrony Kuklinskiego porównywanie go z Trauguttem czy
      innymi bohaterami narodowymi jest nieuprawnione. Traugutt i inni działąli w
      warunkach nieistnienia państwa polskiego. Ci, którzy służyli w armiach
      zaborczych wymawiali posłuszeństwo zaborcy dopiero w sytuacji powstania
      zbrojnego. Co by nie mówić, PRL to jednak była Polska, o ograniczonej
      suwerenności, ale innego państwa Polacy wówczas nie mieli.
      Kuklińskiego stworzyła grupa socjotechników, którzy chytrze jego zdradę
      przekształcili w patriotyzm. Złamał on podstawowe zasady żołnierskiej służby -
      przysięgę wojskową miał za nic. Czy zdradził plany UW? Wątpię! "Towarzysze
      radzieccy" nam nie ufali. Historia pokazała, że z ich punktu widzenia mieli
      rację. Kukliński miał więc dostęp do informacji majacych conajwyżej znaczenie
      dla WP - zdradził więc swoich rodzków i kolegów. Wątpię, czy natowskie rakiety
      wymierzone wówczas w polskie miasta potrafiły odrónić, kto "kolaborował z
      systemem", a kto walcząc z systemem siusiał ormowcom do butelek z mlekiem.
      Postać Kuklńskiego warta jest jednak upowszechniania, zwłaszcza w kręgach
      kościelnych. Pokazuje bowiem, że biblijna przypowieść o Judaszu i jeo
      srebrnikach sprawdza się nawet po dwudziestu wiekach.
      • Gość: Ogień Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.ztpnet.pl 13.08.06, 11:08
        Widać cancro=croolick żeś uległ komunistycznej indoktrynacji w szkole.
        Przysięga wojskowa? Żarty sobie stroisz. Przecież to była przysięga na wierność
        socjalistycznej Polsce i sojuszowi z ZSSR.
        • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 13.08.06, 13:41
          Gość portalu: Ogień napisał(a):

> Widać cancro=croolick żeś uległ komunistycznej indoktrynacji w szkole.
          > Przysięga wojskowa? Żarty sobie stroisz. Przecież to była przysięga na wierność
          >
          > socjalistycznej Polsce i sojuszowi z ZSSR.

W Polsce nawet za "komuny" służbę zawodową pełniło się ochotniczo. Jeśli
          mierziło go takie wojsko, to po odbyciu ZSW powinien dać sobie z wojem "na luz"
          i po sprawie.
      • Gość: Leśny Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.crowley.pl 13.08.06, 11:12
        Cancro, to powiedź mi jak nazwać dziesiątki naszych wyższych oficerów, którzy
        kończąc jedną z sowieckich akademi wywiadowczych podpisywali zobowiązania
        współpracy z sowieckim, wojskowym wywiadem. Takich co odmawiali raczej chyba
        nie było, bo w razie odmowy nie otrzymywali dyplomu ukończenia akademii, a to
        oznaczało koniec kariery, ale nie tylko.
        • Gość: karol Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 11:51
          cancro vel croolik Benedykt XVI będąc w Polsce w wygłoszonym kazaniu powiedział
          coś takiego- "trzeba wystrzegać się aroganckiej pozy"
          • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 13.08.06, 13:39
            Gość portalu: karol napisał(a):

> cancro vel croolik Benedykt XVI będąc w Polsce w wygłoszonym kazaniu powiedział
            >
            > coś takiego- "trzeba wystrzegać się aroganckiej pozy"

Wszystkim dyskutantom pragnę przypomnieć, ze:
            1. To osoba niesławnej pamieci Kuklinskiego jest przedmiotem naszej dyskusji, a
            nie moja, choćby najpodlejsza. Oczekuę więc dyskusji na argumenty, a nie
            osobistych wycieczek.
            2. Wynurzenia niejakiego Benedykta XVI bywają różne i niezrozumiałe. Jego
            przemyślenia tylko pozornie znaczą cokolwiek nawet w Katolandzie, jakim powoli
            staje się Polska. Nie rozumiem jak mają się do toczonej przez nas dyskusji?
            3. Nie trzeba wysokiego IQ, aby ustalić, że ja i croolick to dwie zupełnie różne
            osoby, choć znam go osobiście, a przyjaźń tego internauty wysoko sobie cenię -
            mam nadzieję, że z wzajemnością. No cóż, niektórym nie może się pomieścić w
            głowach, że więcej ludzi niż tylko jeden croolick może mieć odmienne zdanie od
            nich :-)
            • Gość: Psychiatra Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.ztpnet.pl 13.08.06, 13:45
              He,he cancro czyli croolick to shizofrenik.Znają się osobiście-dobre,typowy
              syndrom. W nocy z niedzieli na poniedziałek klepka w mózgu cancro przesunie się
              na pozycję croolick i tak parę razy w tygodniu.
              • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 13.08.06, 13:50
                Ten psychiatra, to pewnie produkt lubuskiego UZ. Nie bedę się nad tobą
                wytrząsał. Żal mi cię...
                • Gość: Psychiatra Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.ztpnet.pl 13.08.06, 14:29
                  He,he cancro.Aleś ty głupi jesteś.Przecież to właśnie croolick zawsze sra na
                  tym forum na UZ i na województwo lubuskie.To typowe dla niego i dla
                  ciebie,czyli dla was. Cancro=croolick-shizofrenik z Żar.
                  • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 14.08.06, 13:05
                    Gość portalu: Psychiatra napisał(a):

> He,he cancro.Aleś ty głupi jesteś.Przecież to właśnie croolick zawsze sra na
                    > tym forum na UZ i na województwo lubuskie.To typowe dla niego i dla
                    > ciebie,czyli dla was. Cancro=croolick-shizofrenik z Żar.

No brawo Holmesie! Wszyscy, ktorzy nie lubią "ziemii lubuskiej" to croolicki.
                    Dopisz zatem do listy jescze budrysa i kilku innych, którym nie podoba się, że
                    "lubuska stolyca" dyma nasze miasta. Masz szanse wejść do historii medycyny jako
                    odkrywca polischizofrenii, jeśli naprawdę jestes psychiatrą. Ja czytałem o
                    ludziach, którzy w XX wieku uważali się za Napoleona. Może i tobie się wydaje,
                    że jesteś psychiatrą. Daj się zbadać, może nie jest za późno?
                    Co do mnie, to po głębszym namyśle doszedłem do wniosku, że kawał ze mnie
                    kanalii, drania, komucha i bandyty. Przeszło mi także przez myśl, żem głupi i
                    niedorozwinięty i na niczym się nie znam, a do tego schizofrenik. To może być
                    prawda i chętnie o tym podyskutuję, ale w innym wątku. Ten jest o Kuklińskim!
        • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 13.08.06, 13:42
          Gość portalu: Leśny napisał(a):

> Cancro, to powiedź mi jak nazwać dziesiątki naszych wyższych oficerów, którzy
          > kończąc jedną z sowieckich akademi wywiadowczych podpisywali zobowiązania
          > współpracy z sowieckim, wojskowym wywiadem. Takich co odmawiali raczej chyba
          > nie było, bo w razie odmowy nie otrzymywali dyplomu ukończenia akademii, a to
          > oznaczało koniec kariery, ale nie tylko.

Wiele bzdur usłyszałem o naszej armii, ale ta przerasta wszystkie! Mogłbyś podac
          jakieś źródła tych sensacji?
          • Gość: karol Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 14:04
            crooliki cancra i inni, ci zwłaszcza, którzy z armii musieli odejść ze względu
            na uporczywe trzymanie się "raz obranego kursu" na Moskwę niestety do końca ich
            żywota będą frustratami.
          • Gość: Leśny Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.crowley.pl 13.08.06, 14:12
            Szukasz głupszych od siebie? Może chciałbyś jeszcze nazwiska i numery telefonów?
            Skoro jesteś taki obstukany w tych zagadnieniach, to powinneś łatwo trafić na
            źródła. Ale coś mi się wydaje, że twoja wiedza o tych sprawach jest czerpana z
            wydawnictw opublikowanych w PRL.
            • cancro Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! 14.08.06, 13:24
              Gość portalu: Leśny napisał(a):

> Szukasz głupszych od siebie? Może chciałbyś jeszcze nazwiska i numery telefonów ?

A masz?

> Skoro jesteś taki obstukany w tych zagadnieniach, to powinneś łatwo trafić na
              > źródła. Ale coś mi się wydaje, że twoja wiedza o tych sprawach jest czerpana z
              > wydawnictw opublikowanych w PRL.

Jeśli nie piszą o tym współczesne wydawnictwa, to te z okresu PRL tym bardziej o
              tym nie pisały. Przyczyna jest prosta. Nasi oficerowie, zarówno wtedy jak
              obecnie nie musieli podpisywać żadnych zobowiązań. Współpraca żołnierza z
              wojskowym wywiadem - wtedy i teraz- jest jego obowiązkiem, jeśli tylko ma temu
              wywiadowi coś do zaoferowania. Czyż nie? Wywiady państw UW współpracowały ze
              sobą, lub jak wolisz były przymuszane do wymiany informacji - przez kogo pisać
              nie muszę. Poza tym Rosjanie mieli chyba we wszystkich krajach UW swoje
              kontyngenty wojskowe i byli doskonale zorientowani "co w trawie piszczy".
              Jestem daleki od poglądu, że PRL była krajem mlekiem i miodem płynącym.
              Niestety, ci którzy dziś mienią się naszymi przyjaciółmi i obrońcami w Jałcie
              Teheranie i Poczdamie zadecydowali o nas tak a nie inaczej. Mimo to uważam, ze
              do spraw związanych z historią naszej Ojczyzny powinniśmy podchodzić rzetelnie
              i sprawiedliwie, aby uniknąć tego co dziś zarzucamy komunistom - fałszowania i
              naginania prawdy historycznej w imię jakichś krótkowzrocznych celów. Inaczej
              niedługo nasze dzieci będą się uczyły w szkołach, że komuniści porywali dzieci,
              a na zebraniach partyjnych zjadali je w potrawce. Popatrzmy chociaż na USA,
              gdzie wojnę secesyjną przedstawia się jako tragedię narodu, a o południowcach
              broniących starego niewolniczego systemu, w oficjalnych podręcznikach pisze się,
              że "bronili amerykańskiego stylu życia". I wcale nie chodzi mi o to, abyśmy jako
              naród o czymkolwiek zapominali. Chodzi o to, aby urzeczywistnić te ideały o
              które naród przecież walczył, a więc o prawdę i sprawiedliwość także.
              Co do nominacji generalskiej Kuklińskiego już się wypowiedziałem. Padały też
              głosy o odznaczeniu go orderem Orła Białego. No cóż, w swej historii order
              doznał wielu hańbiących zdarzeń, m.in. został włączony do kanonu orderowego
              Rosji. Order wytrzymał ten despekt i dziś jest ponownie najwyższym odznaczeniem
              w naszej Ojczyźnie. A więc dajcie go Kuklińskiemu, wytrzyma i to...
              • Gość: Leśny Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.crowley.pl 14.08.06, 14:51
                Cancro, nie pleć bzdur. Żaden wojskowy,pełniący służbę zawodowa, czy też
                zasadniczą, nigdy nie miał w zakresie swoich obowiązków współpracować z żadnym
                wywiadem, a tym bardziej obcym. W polskiej armii, tej przed rokiem 1989,
                zbieraniem informacji wywiadowczych bądź kontrwywiadowczych zajmowało się WSW.
                Oficerowie tej formacji kaptowali sobie swoich TW (tajnych współpracowników),
                na podobnych zasadach jak SB.
                Jak to robili? Jedni wpadali w ich sidła, bo coś tam na lewo przekręcili, a
                inni wpadali, bo okazalo się, że mają siostrę lub brata w Stanach.
                Zreszta co ja tu będę robił ci wykład, skoro dobrze o tym wiesz, bo chyba w
                tych środowiskach się obracałeś.
                Owszem, sowiecki wywiad miał bardzo dobre rozeznanie w tym, co sie u nas
                dzieje, ale zawsze źródeł (TW),tkwiących bezpośrednio w środowiskach, które ich
                interesowały. Mimo tego, że bezpośrednio tkwili w naszym MSW przy Rakowieckiej,
                to i tak niedowierzali pewnym informacjom przekazywanym im drogą oficjalną. A
                najłatwiej zdobyć ich mogli w swoich akademiach.
    • Gość: obLeśny Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.06, 14:55
      To chanba, ze dolarowy szpieg bedzie gereralem WP. Ale dobrze chociaz, ze po smierci :-P
    • Gość: stefan Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.06, 16:24
      zdrada to zdrada !!! wyrok kara smierci ,mieli problem z dotarciem do zdrajcy
      wybili mu rodzinę i stwierdzili,ze będzie lepiej aby żył w żałobie za swoją
      zdradę !!!
      • Gość: Maniek Do Stefana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 16:36
        I co uważasz że dobrze się stało?
        • Gość: ob. Leśny Re: Do Stefana IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.06, 20:02
          Przynajmniej zanalazala sie pala na przyszlego generala. Takie sa koszty zdrady, lajf is brutal and ful od zasadzkas.
          • Gość: karol galba popularny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 20:39
            no no sukces
            galba.blox.pl/html
          • Gość: NKWD Re: Do Stefana IP: *.ztpnet.pl 14.08.06, 20:48
            Ty ob.Lesny to nieźle po..y SB-ek jesteś!!!Może tak tobie zabijemy dwóch
            synów tak jak to Kuklińskiemu Sowieci zrobili.Odrazu zaczniesz inaczej gadać.
            • Gość: ob. Leśny Re: Do Stefana IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.06, 22:48
              Gość portalu: NKWD napisał(a):

> Może tak tobie zabijemy dwóch synów tak jak to Kuklińskiemu Sowieci zrobili.

no a taki swietne te sluzby specjalne maja a synalkow upilnowac nie mogli... Ja nie jestem i nigdy nie bylem zdrajaca

> Odrazu zaczniesz inaczej gadać.

no pewnie sam NKWDzisto fanie szpiega wiesz lepiej
    • Gość: stefan Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.06, 21:02
      zgodnie z prawem obowiazujacym w Polsce byłego zołnierza zawodowego można
      mianować tylko do stopnia etatowego na ostatnio zajmowanym stanowisku
      służbowym,p.Kuklinski na etacie generalskim nie pracował czyli awans na stopień
      generała będzie złamaniem istniejącego w Polsce prawa,ale już nie takie prawa
      łamano w socjalistycznej Polsce !!! Ponadto,jakie zwiazki kombatanckie ?!
      Związek Byłych Żołnierzy L.W.P i Związek Byłych Żołnierzy Zawodowych i Oficerów
      Rezerwy Wojska Polskiego zawsze uważali czyn p.Kuklińskiego za zdradę !!! a to
      są dwa największe związki kombatanckie w Polsce !!!
      • Gość: ha Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:26
        Te związki są takie kombatanckie jakim kombatantem jast tw. wolski
        • Gość: ob. Leśny Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.06, 22:52
          Gość portalu: ha napisał(a):

> Te związki są takie kombatanckie jakim kombatantem jast tw. wolski

nie wcieraj sobie geby Generalem. Takie szmaty jak Kuklinski, tylko zapach dolarow zamiast prochu czuly a jak poczul sie zagrozony to zwial tchozliwe z kraju. Czy tak zrobilby narodowy bohater? Czy tak zrobil Walerian Lukasinski czy Szymon Konarski?
          • Gość: fox Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.ztpnet.pl 16.08.06, 22:03
            Szpicle na usługach USA to cacy.
            Szpicle na usługach państwowych służb to be.

Qrwa, ludzie ,nie dajcie sobie wody z mózgu robić.
            Zycie jest piekne aby takimi bzdetami sie podniecać.
            • Gość: karol Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 22:18
              Pomimo ujadania wszystkich kundli ten proces-wynoszący Go do stopnia
              generalskiego-jest nieodwracalny.
              • Gość: fox A może świętym????????????? IP: *.ztpnet.pl 16.08.06, 22:22
                Skoro proces wynoszenia jest nieodwracalny to od razu wynieśc na ołtarze???????????

Szpicel amerykanski generałem.
                Czym sie różni polski szpicel od amerykanskiego???
                • Gość: karol Twój tw. Wolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 00:03
                  pewnie jest dla ciebie i twojej ormowskiej "rodzinki" bohaterem- i całej tej
                  postsowiecko-gubernianej swołoczy
                  • Gość: FOX to komuch Re: Twój tw. Wolski IP: *.ztpnet.pl 17.08.06, 05:24
                    he,he dobre.po co ty wogóle gadasz z tym fiutem fox-em.przecież to na pierwszy
                    rzut oka widać ,ze SLD-wskie scierwo!
                    • Gość: fox Amerykański szpieg jest super. Sun subito!!! IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 15:55
                      Frajerzy czarnej kołtunerii.
                      Jak już wszystkich nagrodzicie i uporacie sie z historia to czwórkami do nieba...
                      • Gość: Zając ale niezZSMP Re: Amerykański szpieg jest super. Sun subito!!! IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 16:08
                        Co fox? Tatuś twój służył w LWP,MO czy SB?Do snu czytał Czterech
                        pancernych,Klossa czy wypociny Moczara? Widać dziecko żeś przez poprzedni sytem
                        odmóżdżony.
                        • Gość: jurek urban Popiersie tw. Wolskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 16:32
                          obok Dzierżyńskiego i innej swołoczy na cokoły wstawić, a co
                          • Gość: fox Uwielbiam czasy moich rodziców i dziadków. IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 20:56
                            Nikt nie zatruje mi tych wspomnień.
                            A jak potępiacie III RP to badżcie konsekwentni i przestańcie przed nazwiskiem
                            pisać: mgr, dr, prof. czy mistrz zawodu.Albo por.,kpt, mjr, płk.

Możecie pisać: tw, ko.Jesteście bohaterami.Ktoś was zauważył.
                            Miernot,nieudaczników nikt nie werbował i nie interesował sie bo po co???
                            • Gość: H5N1 Jaki kryptonimy mial TW Kuklinski? IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.06, 21:16
                              no wlasnie byl oficerem LWP, to pewnie WSW zalozyla mu teczke i byl zrodlem informacji dla kontrwywiadu i wywiadu (jezdzil przeciez za granice i byl wysoko w sztabie) a jaki kryptonim dala mu CIA?
                              • Gość: fox Re: Jaki kryptonimy mial TW Kuklinski? IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 21:27
                                Kryptonimy nadaje sie sprawom.Inaczej rozpracowaniom.
                                Ludziom służby specjalne nadaja lub sami sobie wybierają pseudonimy.
                                Szpicel Kukliński pracował na dwie strony.Nie pamiętam jego
                                pseudonimów.Pogubiłem sie.Ale jak nic był agentem naszych służb i pewnie
                                radzieckich-na bank.

Takie zmyślne indywiduum co to historia albo kopie w d..pę i spada do śmietnika
                                historii albo wpada na inna orbitę i ...staje sie sławnym dzieki tej
                                dziwce-oczywiście historii.
                                • Gość: mata hari Re: Jaki kryptonimy mial TW Kuklinski? IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 21:29
                                  fox tą wiedzę ma od tatusia SB-eka.
                                  • Gość: H5N1 Re: Jaki kryptonimy mial TW Kuklinski? IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.06, 21:45
                                    no to wreszcie jaki pseudonim mial przyzsly gen.? Moze byc amerykanski. No Lesny i inni fani, takich szczegolow tego gieroja nie znacie? Ja tam obstawiam, ze ci z Langley dlai mu pseudonim Cuckoo lub Rat a moze Dollar Lover?
                                    • Gość: H5N1 Kuklinski = TW Mewa IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.08.06, 22:00
                                      google moim przjacielem, juz wiem jakie pseudonimy mial Kuklinski - „Mewa” (bardzo dobry, bo to ptaszek, ktory moze szpetnie osrac)i „Jack Strong” a to juz jest zabawne, bo z niego taki Strog jak z koziej dupy traba - jak przyjechal do Polski to trzasl sie caly ze strachu no i tylko raz sie odwazyl od 1981 r. Taki z niego strog błechcheee
                                      • Gość: fox Kochajmy wszystkich agentów. IP: *.ztpnet.pl 18.08.06, 22:22
                                        Polskich, amerykanskich.
                                        Ile odwagi mieli podejmując wspólpracę.Gdy inni to konformiści.
                                        Ale do qrwy nie wybiórczo!!!!!!!

Mewa wiele potrafi.
      • Gość: Stefan2 Re: Kukliński - bohater narodowy - generałem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 09:11
        Awanse generalskie dla nieboszczyków... Pójdźmy dalej tym tropem: proponuję
        przyznać generalskie gwiazdki np. niejakiemu Mirmiłowi (pseudo Wanda L.)ze
        służb wywiadowczych Mieszka I. Facet nie dość, że przełamał nieprzełamywalną
        wówczas barierę językową i szprechał płynnie po germańsku (Niemcy to przecież
        znaczy tyle co nie-m[ówią]cy) to jeszcze siał skuteczny sabotaż i dywersje w
        szeregach wroga, co niewątpliwie przyczyniło się m.in. do zwycięstwa pod
        Cedynią. Postać ta co prawda jest w 100% hipotetyczna, ale przecież mógł
        istnieć ktoś taki, a generałem WP ndo dzisiaj ie został... Aha, do gwiazdek nie
        zaszkodzi dorzucić Virtuti Militari.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka