Dodaj do ulubionych

taka gminaaa......

29.12.06, 18:19
Po przeczytaniu w dzisiejszej lubuskiej artykułu o nowym wójcie, jednej z
najbiedniejszych gmin w naszym województwie, którą jest niestety Bytnica - po
prostu sczyzoryk w kieszeni się otwiera. Jeszcze Pan wójt nie zaczął rządzić
(pomijając noce spędzone na penetrowaniu internetu w czasie minionych świąt)
to już JEGO zarząd sprawił mu noworoczny prezent w postaci 8 tysiączków
podstawowej pensyjki. Po prostu tak trzymać - bo gmina wcale nie taka biedna
(a on widać taki biedaczek samotny). Za to za 4 lata przybędzie w niej tyle
miejsc pracy, że Lubuszanie będą do niej emigrować (tak zresztą obiecuje pan
wójt - przepraszam, że z najmniejszej litery jaką mogę użyć). Pozdrowienia
dla rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: w_tempo Re: taka gminaaa...... IP: *.ztpnet.pl 31.12.06, 02:10
      wszystkie oficjalne zarobki, którymi podniecają się maluczcy podawane są w
      kwotach brutto, te "8 tysiączków", daje gdzieś 4,5 tys. na łapkę, bo się biedny
      wójcina łapie już na najwyższy podatek. to nie jest powalająca suma, powiem
      więcej, w kontekście tego, że sprzątczka w byłym enerdówku zarabia niewiele
      mniej, a w kraju byle kierowniczyna w firmie prywatnej lub też operator koparki
      ma tyle samo, jest to kwota raczej żenująca.
      proszę zatem o rozwagę w tychże enuncjacjach i szersze spojrzenie wykraczające
      nieco poza kontekst marnej sklepowej pensiny - której notabene współczuję,
      mierzmy jednak nieco wyżej, równanie w dół nie przynosi rezultatów...
      • maluczki222 Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... 31.12.06, 17:42
        No niezły "szpec" od ekonomii ten gość o internetowej ksywie
        "tempo".Rzeczywiście, biedny wójcina -
        tylko "na łapkę" weźmie 4,5 tysiaka..Jak na tak wielką gminę jak Bytnica to
        symboliczna jałmużna..Można powiedzić,że facet społecznie pracuje i pewnie
        niedługo trafi do gminnego ośrodka pomocy z prośbą o wsparcie...A tak
        nawiasem mówiąc - Panie "tempo" my, maluczcy już od bez mała 20 lat wiemy,że
        pobory podaje się w wymiarze brutto.I że są do nich różne dodatki- np.
        funkcyjny, czy za wysługę lat.(Więc biednemu wójcinie na łapkę wyjdzie zaledwie
        ponad 5 tysiaków....) Tak jak i wiemy,że nie da się porównać realiów płacowych
        byłego NRD (obecnie jeden z najbogatszych krajów Europy) z Polską, której
        dochód na jednego mieszkańca
        jest jednym z najniższych w Unii.Ale oczywista Pan Tempo wie
        lepiej. Podobnie jak cytowany w artykule "Lubuskiej" wójt, o fizjonomii
        pazernego Dziada Mroza, ma równie przenikliwy umysł. On też wie, że jego
        poprzednik zadowolił się najniższą płacą przysługujacą wójtom, bo podatki
        rozliczał z żoną wiec mu się opłacało mieć najniższą pensję. czegoś
        równie głupiego dawno nie czytałem!!!
        Reasumując...coś mi się wydaje,że Tempo i bytnicki Dziad Mróz to ta sama osoba
        - sadząc z ich wspólnej cechy, której na imię:arogancja!!!
        Acha, pozdrowienia dla tej sklepowej z Bytnicy... oraz sprzątaczek z byłej
        NRD.
        • w_tempo Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... 31.12.06, 18:28
          niepotrzebnie się unosisz, guzik mnie interesują twoje społeczne zapędy -
          zwracam jedynie uwagę na pewne zbieżności w wysokości zarobków...
          nie znam osiągnięć Wójta Bytnicy i po raz kolejny guzik mnie obchodzi czy jest
          dobry czy raczej kiepski w tym co robi, jeśli kiepski to szwankuje obywatelska
          świadomość mieszkańców, bo wybierają na stanowisko niedorajdę, który być może
          obiecuje miskę zupy co dnia, na co banda łasuchów daje się nabrać, (tu masz
          notabene okazję się wykazać)...
          ale było nie było wybierają szefa lokalnej administracji a nie jakiegoś
          śmierdzącego operatora łopaty na plac budowy, to kwestia późniejszego
          rozliczenia, twoje gó..ane gardłowanie jest tyle samo warte co obiecywanie
          codziennej miski zupy przez każdego szemranego kandydata

co do enerdówka - bogate to są Niemcy, a nie byłe nrd... i zamierzam się do
          tych bogatych niemiec tym bardziej porównywać bo są tak samo jak i my w UE i co
          śmieszniejsze płacą tyle samo za piwo, wódkę, dwa grosze więcej za kiełbasę a
          za dezodorant nawet mniej..., i jak każdy polak coraz częściej się z nimi
          spotykam na tej samej partnerskiej płaszczyźnie
          • Gość: zasieki1 Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 18:47
            juz pierwszy watek byl w deche (tez nie zagladam ludziom do portfela i
            strasznie mnie irytuje, jesli ktokolwiek zaglada do mojego). natomiast watek
            drugi utwierdzil mnie w przekonaniu, ze fajny z ciebie gosc;) milo takie watki
            poczytac.
            • Gość: co je moje Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.12.06, 19:08
              wątek oki, portfel też twój, ale pieniążki gminne społeczne podobno, a czasy
              enerdówka chyba się jednak skończyły prawda???
              • Gość: zasieki1 Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 19:21
                jasne, pieniadze nasze, wspolne. ale kazdy moze starac sie zostac wojtem.
                wymagania sa mniejsze niz dla kierowcy autobusu (nie umniejszajac kierowcom
                oczywiscie).
          • Gość: spoko Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.12.06, 19:13
            nikt Ci przecież do portfela nie zagląda, nie unoś się tak, rzeczywiście ktoś
            uderzył w stół szkoda, nie odezwały się nożyce
            • Gość: zasieki1 Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 19:23
              wojtowi sie zaglada. kto zazdrosci, niech startuje za 4 lata.

p.s. nie unioslem sie nawet na cm.
              • Gość: spoko Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.12.06, 19:27
                czy mam zazdrościć wójtowi czy tego, że mi się nie unosi ani na cm
                • Gość: zasieki1 Re: uderz w stół, a nożyczki się odezwą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.06, 19:30
                  najlepiej nie zazdroscic nikomu. co do zwisu - musisz sobie poradzic sam;)
      • Gość: ewawa2 Re: taka gminaaa...... IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.12.06, 18:47
        step po stepie w nowom wiekie
        wójt na zagodrodzie jest równy wojewodzie
        • Gość: boryna Re: taka gminaaa..chodzi o od--Bytnicę??? IP: 213.199.251.* 31.12.06, 19:13
          Jaka nazwa taki wójt..........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka