Dodaj do ulubionych

Kogo wyzwoliła Armia Czerwona?

13.02.07, 22:04
Twierdzę że Armia Czerwona zdobywajac ZG wyzwoliła jedynie złote mysli z
chorego umysłu Nesterowicza. Ow złote mysli przerodziły sie w bełkot
wyartykułowany na łamach GW. Wg Nesterowicza swieto jest niechlubne bo nikt
nie zginał w walce o ZG. No jak to może być - wyzwolenie bez ofiar?
Ow ksiądz spieprzył sprawe bo wyszedł przed orkiestre (czyt. Wehrmacht)i
strony sie dogadały. Idąć rozumowaniem Nesterowicza Wehrmacht wyzwolił
Warszawę spod okupacji polskiej a z drugiej strony NKWD wyzwoliło Wilno i
Lwów. Zaistne, ciekawe może byc pojmowanie historii wg logiki Nesterowicza.

Obserwuj wątek
    • rob.in.hood Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? 13.02.07, 22:07
      Może już lepiej obchodzić 62 rocznice walentynek?
      • armex Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? 14.02.07, 13:24
        I znowu nacjonalistyczny bełkot Robina i podobnych.
        • Gość: pogódź się z tym Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:37
          To nie bełkot. To fakty.
      • Gość: Staruszek Re: rob.in.hood IP: *.dsl.bell.ca 15.02.07, 05:46
        rob.in.hood napisał:

> Może już lepiej obchodzić 62 rocznice walentynek?
        .....Dla przypomnienia nadmienie , ze "Walentynki" sa znane od 1920 roku czyli
        87 lat i maja czerwoniutkie policzki .......jak bombonierki.
    • Gość: Gruenberger Nalezy wyzwolic Nestorowicza spod jarzma ... IP: *.DSL.ycn.com 13.02.07, 22:23
      idiotyzmu i relatywizmu.
      Takie bzdury moze bezkarnie opowiadac pan Ziutek u ciotki Heli, ale nie
      rzecznik p-ta miasta w zjednoczonej Europie.

Pietno PRL-owskiej propagandy zapadlo towarzyszom z SLD baaaardzo gleboko.
      Wyzwolic ratusz z oparow historycznego dyletanctwa !

Notabane ciekawe, jak swietowac beda "wyzwolenie" obywatele doszczetnie i
      bezcelowo spalonego przez pijane sowieckie hordy Gorzowa/Landsberga.
      • Gość: bruner Nesterowicz do dymisji IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.07, 22:48
        Za taką demagogie i brakach w wykształceniu. Co za dyletanctwo i prostactwo.
        • cembe Re: Nesterowicz do dymisji 13.02.07, 23:04
          chłopaki - dyletanci i braki w wykształceniu macie Wy!
          przeczytajcie jeszcze raz ten artykuł!
          Ku...wa! Metodologii badań naukowych nie mieliście? Logika się kłania? Semantyka
          siadła czy może relatywizm jest włączony na ON?
          Jak mawiam Marian Brzózka Brzózkiewicz - z kranami się na głowy pozamienialiście!

I jeszcze pytanie - a gdzie do cholery byliście 2 lata temu, jak Prus czytał
          pięknie historię tych pierwszych dni? ... no comments! Taki naród jakie
          przywiązanie do historii!
      • Gość: Yza Re: Nalezy wyzwolic Nestorowicza spod jarzma ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 09:05
        A co w spalonym Krośnie Odrz?
      • Gość: fan ziel. Re: Nalezy wyzwolic Nestorowicza spod jarzma ... IP: *.ztpnet.pl 15.02.07, 10:08
        te grinberger ! ty oszołomie Pisowski tobie wszytko kojarzy sie z pietnem PRL !
        bo jestes chory na oszołomstwo [ taki folklor ciemnej brudnej prawicy ] tacy
        jak ty latajacych z piana na ustach sa przeklestwem naszej Zielonej Góry !
        przez takich jak ty ziel góra traci wszystko co mozna bylo stracic [TVi sąd ]
    • Gość: Łepek Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 13.02.07, 23:16
      Widzę, że imć Tomciu Nesterowicz jest teraz naczelnym historykiem miasta. Takich
      bredni to już dawno nie czytałem - jak można wyzwolić miasto, które należy do
      innego państwa - było integralną częścią Niemiec? Ja rozumiem, że można
      obchodzić tę rocznicę, jako początek Zielonej Góry w polskich granicach (chociaż
      to de facto nastąpiło później), ale nazywajmy rzeczy po imieniu.
      A tak w ogóle: mam propozycję panie Tomaszku. Wskakuj w gatki rycerza i
      zainscenizuj scenę wyzwalania Zielonej Góry przez Armię Czerwoną :).
      • einzweidrei Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? 13.02.07, 23:37
        Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? Ano, Niemców, kochasiu. NIE WSZYSCY NIEMCY BYLI
        HITLEROWCAMI. Czy to pojmujesz?
        • Gość: BOO Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 23:52
          Długo i ideologicznie możnaby się spierać,ale ogólnie i na zdrowy rozum
          uważam ,że jest to szczególny(czyt.świąteczny )dzień w historii miasta,albowiem
          zapoczątkował nową kartę,jakość,wartość, i jako taki wart jest obchodów.
      • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 15.02.07, 10:24
        te łepek !! od kiedy ziel. gora była integralną czescia niemiec ? odpowiadam
        od 1748 r. czyli 200 lat a panstwo Polskie od kiedy ? odp. od 966 r[ przyjecie
        chrzecijastwa ] kto zamieszkiwał te ziemie odp. słowianie ! Armia czerwona
        wyzowliła ziemie słowianskie od niewoli niemieckiej i za to im chwała !
        słowianofil.
    • Gość: Limes Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 14.02.07, 06:01
      Jak to rocznica? Niemieckie miasteczko zajęła Armia Czerwona.Jak ten
      Nesterowicz ukończył studia? Już lepiej jakby powiedział,że dzięki temu jego
      bóg Czerwony Janusz może być gdzieś prezydentem.
    • Gość: ktoś Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 08:12
      :)
      • Gość: Zosia Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 08:15
        No popatrzcie tylko. Dzisiejszą "rocznicę" wypada obchodzic z pompą, a 25.
        rocznica stanu wojennego nie była tego warta...
        100 - procentowy relatywizm moralno-historyczny!
        Doczekalismy się - takich rządzących sami sobie wybraliśmy (głosami lewicowców).
        Wstyd!
        • Gość: Oldboy Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 09:04
          Trzeba było Zosiu iść na wybory, a nie teraz jęczeć
        • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 15.02.07, 10:31
          do zosi ! a co było swiecic ? przegrane ? wy prawicowcy tylko przegrane bitwy
          swiecicie ! [ powst. warszawskie itp. ] babracie sie tylko w przegranych
          rocznicach o kturych powinno sie ze wstydu zapomniec ! 14 luty to świeto
          wygrane ziemie słowianskie wruciły do Polski ! po 200 latach niewoli
          niemieckiej ! . Wstyd to mi za ciebie i tobie podobnych prawicowców bo przez
          takich jak ty zielona góra straciła TV lubuska i sąd !!!
          • Gość: kier Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 11:39
            Ale jazda!

"dulce et decorum est pro patria mori"- HORACY (pieśń 3,2,13)
    • Gość: nabys Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 08:16
      Pamięc niestety zawodzi coraz bardziej, a może zwyczajne nieuctwo? O powrót do
      Polski jakiej to ziemi modlił się Jan Długosz? Czy aby nie chodziło mu o Ziemię
      Lubuską? Czy już zdazyliście zapomnieć, w ilu obozach pracy czy ich filiach
      niewolniczo pracowali także nasi dziadkowie i może i rodzice. Czy nie było
      takich miejsc w Zielonej Górze i okolicach. Niby, kto spowodował, że mogli
      znowu zobaczyć swoje rodziny i domy. Zapytajcie wieźniów Dachau, Buchenwaldu i
      innych - ich obozy zajmowano czy wyzwalano?
      • Gość: do Nabysa Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.02.07, 08:59
        Szanowny Nabysie - pomijac Twój patos pzrechodzacy momentami w etos pragne Ci
        zwrócić uwage że Długosz nie modlił sie aby to zrobila Armia Czerwona :)))
        Miasto Zielona Góra nie było okupowane przez wojska wroga - zatem nie mogło być
        wyzwolone lecz zdobyte.
        • Gość: Rex Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 09:43
          Świętować należy raczej 6 czerwca.Polacy przejeli administracje w tym
          mieście.Tak poza tym ta data też budzi emocje.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=73&w=43160400&a=43254902
          • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 15.02.07, 10:36
            rex. propagadzista PISowski wsciska nam swoją propagade ! odp. ziemie
            piastowskie wróciły do Polski ! i o tym powinien pamietac prawdziwy słowianin !
        • Gość: Nabys Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: 217.116.110.* 15.02.07, 19:43
          Szanowny Gościu, Ja też wolałbym, żeby Zieloną Górę odebrała Armia Polska.
          Jeszcze lepiej byłoby, żebyśmy nie pozwolili jej sobie zabrać. Jednak podczas
          II WŚ poł świata patrzyło w stronę Armii Czerwonej z nadzieją, że jej
          zwyciestwa będą szansą koalicji antyfaszystowskiej. Tak czy inaczej losy Europy
          rozstrzygnęły się na froncie wschodnim.Bardzo żałuję, że nie było na froncie
          Armii gen. Andersa. Wiele spraw zapewne potoczyłoby się inaczej.
          A skoro już podkresliłeś mój patos, to dodam, że bitwy pod Cedynią, Głogowem,
          na bagnach przemkowskich czy o Bytom Odrzański były bitwami w obronie tych
          ziem, a nie wojnami napastniczymi. A dużo wczesniej, bo początkach IX wieku
          kronikarze niemieccy pisali o plemionach słowiańskich, w tym Dziadoszanach,
          jako zamieszkujących dla Niemców ziemie obce. Pod koniec X w. na obszarze
          dzisiejszej Polski [z wyj. oczywiście Prus Wschodnich] istniało zwarte państwo
          ze sprawną administracją. Było to państwo polskie, którego istnienie i
          hegemonię uznawali ówcześni nasi sąsiedzi, tradycję my dziedziczymy. Historia
          czasem zatacza jednak koło i warto nauki dalszej i bliższej przyszłości
          przypominać.
    • Gość: jaro Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.02.07, 15:02
      logicznie,armia czerwona zdobyła kolejne miasto niemieckie ! dopiero w
      Poczdamie uchwalono decyzję o przesiedleniu Niemców i sprowadzeniu na te ziemie
      mieszkańców ponad 35% powieszchni Polski z roku 1939r.(które zaczeła okupować
      armia bolszewicka)!!!
      • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 15.02.07, 10:39
        jaro ! a dzis są tam prawowici mieszkancy ! Ukraina i Białorus ! TO ONI SĄ TAM
        DZIS PRAWOWICI MIESZKANCY TAK JAK MY DZIS TUTAJ NA ZIEMIACH PIASTOWSKICH !
    • Gość: kami A będziecie jeszcze robić te festiwale? IP: 62.233.164.* 14.02.07, 17:07
      fajna impreza była....ale się trochę zmieniło, moglibyście zaprosić Putina pod
      pozorem tej imprezy dla dobra całej Polski...:)

www.fototel.pl/
    • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 15.02.07, 10:02
      do . robina hoda ! buhahah chory to jestes ty ! ta choroba nazywa sie
      oszołomstwo ! osobiscie jestem wdzieczny armi czerwonej ! bo WRÓCILIMY NA
      PRASTARE ZIEMIE PIASTOWSKIE ! [ żarowie dzadoszanie itp. plemiona słowianskie
      tu zamieszkiwały ! Prusy jak pamietam weszły do ziel .góry 1748 r. po
      zwycieskiej wojnie z Austrą .tak wiec były tu 200 lat ! i tylko tyle !
      osobiscie dziekuje Stalinowi za przyłączenie ziem zachodnich do Polski .
      wypraszam sobie wyzywania mnie od komunistów ! jestem Słowianofilem !
      • Gość: tk Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.backiel.com.pl 15.02.07, 10:15
        dobrze ze nie cyklistą
        • budrys77 Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? 15.02.07, 12:36
          Z tego co pamiętam, w Gorzowie obchodzi się 30 stycznia Dzień Pojednania.
          Trudno świętować wkroczenie chord huńskich, które spaliły prawie 80% ścisłego i
          reprezentacyjnego śródmieścia. Resztę Starego Miasta wykończyli co prawda
          zielonogórscy urzędnicy z KW PZPR ale większe odium spada na potwory z Armii
          Czerwonej. Trudno świętować gwałty, kilkuletnie grabieże (Rosjanie stacjonowali
          w Gorzowie jeszcze wiele lat po wkroczeniu).
          Miasto Landsberg było miastem 100% niemieckim w obrębie aglomeracji berlińskiej
          i trudno tu mówić o "wyzwalaniu". Jeśli uwzględnimy jeszcze fakt, że co
          najmniej 90% Niemców popierało Hitlera, trudno mówić też o "wyzwoleniu" Niemców
          przed samymi sobą.
          • Gość: lulek Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 16.02.07, 09:35
            hej budrys77 ty chyba przez skromnosc zapomniałes jak sie nazywał gorzów ?
            powiem ci tak na ucho , KOBYLA GÓRA
      • Gość: robin Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? - fan ziela! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.07, 16:21
        Ciebie Fan Zielu też wyzwoliła. Albo cos w Tobie sie wyzwoliło - może przez
        przypadek. Nie mam nic do Armii Czerwonej tylko to tego że ona zdobyła a nie
        wyzwoliła. Taka mała różnica. Sam jestes oszolom i na dodatek nie rozumiesz co
        czytasz. PS> Wyzwalac mozna kogoś lub z czegoś np. z niewoli.
        • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? - fan ziela! IP: *.ztpnet.pl 16.02.07, 09:20
          do robina. ! wyzwoliła ziemie słowianskie od niewoli niemieckiej ! zapamietaj
          to sobie ! jeszcze brak ziem słowian Serbo Łuzuczan [ Milsko Budziszyn ] do
          dzis tam mozna porozmawiac z serbołuzyczanami co osobiscie sie przekonałem !
          JESZCZE RAZ OPOWIADAM CI ! [co wyzwoliła ] WYZWOLIŁA NASZE ZIEMIE PIASTOWSKIE !
          ZIEMIE MIESZKA I i KRÓLA CHROBREGO ! to nasze ziemie ! [ jak jestes słowianin
          to mi za ciebie wstyd ! a jak nalerzysz do mniejszosci narodowej [
          starozakonnej ] to cie tak po ludzku rozumiem . dziekuje za uwage Słowianofil !
          [ jak wiesz co to słowo oznacza .]
          • Gość: robin Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? - fan ziela! IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.07, 22:14
            i takie bla bla bla i... bla
    • Gość: jaro Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.07, 17:09
      fan ziel jest naprawdę przekonany,że ruscy wyzwolili zieloną ale trzeba jasno
      powiedzieć,że ma się z czego cieszyć ponieważ jego przodkowie dzięki temu
      zobaczyli wodę w kranie,kuchenki gazowe,wanny itd... przecież pod strzechą
      kieleczczyzny tego nie ma !!!
      • Gość: MV Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.07, 00:36
        Powinnismy obchodzic dzien objęcia Zielonej Góry przez polską administrację.
        Poza tym nie ma nic smiesniejszego niż komuchy odwołujące sie do piastowskich
        feudałów. Armia Czerwona wkroczyła do tego miasta, a potem PZPR zafundował nam
        beton i płyty zamiast zabytkowych budynków, winnic i sadów. Tak to przez ponad
        40 lat Zielona Góra z małej perełki stała się PRLowskim molochem. Nie wiem czy
        kiedykolwiek uda sie zlikwidowac skutki tych dzialan. I nie opowiadajcie bzdur,
        że ZG była niemiecka od 1748 roku. Jeśli już to od 1871 bo wcześniej to była co
        najwyżej pruska. Za pod administracją austriacką była właśnie niemiecka bo to
        Austria i Habsburgowie tworzyła fundament Cesarstwa Niemieckiego tzw. I Rzeszę.
        Tylko, ze w szkołach politruków PZPR tego nie uczyli. Też sie cieszę że ZG jest
        w Polsce, ale nie próbujmy wmawiac, że Niemcy nie tworzyli historii tego
        miasta.No i dziękujmy Armii Czerwonej, że po kilku głębszych nie puściła tego
        miasta z dymem... Spasiba!
      • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 16.02.07, 09:31
        do jaro ! pudło Bolesław Śmiały nadał herb moim przodkom za wojne z Czechami !
        w herbarzu pisze cytuje , pułkownik wojsk polskich napadł na obóz Czech i
        wycioł ich w pień pardonu nie dajac ! Bolesław Smiały w podzięnce nadał herb
        mojemu przodkowi herb OSTOJA [ korony Polskiej ] .Tak wiec te twoje strzechy z
        kieleczyzny są durnowate jak sądze ty ! [ zobacz co twoji przodkowie robili ] i
        jeszcze ! RODZINA MOJA ZAWSZE BYŁA PATROTAMI ZIEM PIASTOWSKICH TO RODZINNE !
        ale co wy pariasi mozecie wiedziec o patrotyzmie Polskich Pistowskich ziem !
        • Gość: MV Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.07, 12:44
          Mości czerwony hrabia nam się trafił. Jak już się tak popisujesz to zwróc
          uwagę, że w tym herbarzu nie ma nic na temat pochodzenia pułkownika Ostoi z
          tereńów Dolnego Śląska. Powiem więcej, rodziny uzywające tegoż herbu
          zmieszkiwały Galicję. co to ma wspólnego z piastowską Zieloną Góra? Bezczelnosc
          komuchów jest niewiarygodna bo miejscowi Niemcy szanowali nasza piastowską
          tradycję. To oni nadali Wzgórzom Piastowskim nazwę Piastenhoehe, a więc nie
          zakłamywali histroii tych ziem. My nie negujmy, że i Niemcy tą historię
          tworzyli.Jest to historia piastowska, czeska, austriacka, pruska, niemiecka i
          wreszcie polska.
          • Gość: fan ziel. Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 16.02.07, 20:43
            do mosci oswieconego MV ! kiedy pisałem ze moja rodzina pochodzi z dolnego
            ślaska ? 2. poczytaj o herbie OSTOJA ! tam kokretnie pisza . 3.co do
            hrabiowskiego tytułu to masz racje ! moja rodzina maten tytuł ! 4. co ma
            komuchy do szanowania przez niemców tradycji ? doprawdy nie wiem !5 pełna zgoda
            co do histori ziem najpierw Polska [ pistowska dynastia ] potem rozbicie
            dzielnicowe [ ksiązat piastowskich ] potem czechy ,austria, prusy, niemcy [
            prusy niemcy 200lat tyle !] Co do rodziny OSTOJA to zamieszkiwalismy LITWA ,
            Galicja UKRAINA ! KRYM ! a moj ojciec uciekając od Rosjan zamieszkał na
            ziemiach zachodnich a ja sie tu urodziłem ! ,wiec czemu mi zarzucasz ze tylko
            galicja ? Jestem fanem ZIelone gory ! i jestem słowianofilem ! tyle i az tyle !
            • Gość: MV Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.07, 20:56
              Sam potwierdziłeś mój zarzut, ze twój ród z tutejszymi prastarymi ziemiami
              piastowskimi nie miał nic wspólnego... Mam nadzieję, że nie jest to tytuł
              hrabiowski nadany przez austriackiego zaborcę :)

Komuchy mają z ta sprawą taki związek, że to tzw. wyzwolenie 14 lutego to
              pozostałosc ich propagandy... Oni chcieli wymazac niemiecką historię miasta,
              podczas gdy Niemcy piastowskiej nie wymazywali...
              • Gość: Yeyo Re: Kogo wyzwoliła Armia Czerwona? IP: *.ztpnet.pl 16.02.07, 21:39
                fan ziel. i co z tego że masz ten herb. Du.... sobie nim podetrzyj i przestań
                bredzić tę swoją "prawdę" historyczną. Ludzie mądrzejsi na tym forum chcieli ci
                to wytłumaczyć ale ty pewnie z chłopskiego ludu i nie możesz tego ogarnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka