Dodaj do ulubionych

Znów o MZK

05.03.07, 20:11
Temat bumerang... Dziwi mnie nieproporcjonalność między wielkością i
sprawnością autobusu a ilością pasażerów. Dlaczego np. autobus linii 19
zawsze jest przegubowy i niskopodłogowy, mimo, że jeździ nim garść pasażerów?
Świeci pustkami, a np. zerówka czasem jest "krótka" i naprawdę już wysłużona,
mimo, że jeździ nią sporo pasażerów. Oczywiście popularne ósemki prawie
zawsze, mówiąc delikatnie, pękają w szwach, pomimo częstotliwości przyjazdów.
Drugą sprawą są tablice elektroniczne. Wiem, że na razie są testowane, ale są
juz naprawdę długo w naszym mieście i cały czas występują tam rażące błędy-
np. najpierw autobus jest za 5 min, potem za 8, a potem znika zupełnie.
Jednym słowem- co jest?:) Rozumiem, że nie wszystkie kłopoty można zwalczyć,
ale jak myślicie (zwracam się tu szczególnie do Pana Jacka:)), jak może się
to zmienić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stefan Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.07, 20:28

O której Ty obserwujesz ten autobus na linii 19 ???

Ja nim często jeżdżę o różnych godzinach i raczej nie świeci pustkami...
      • Gość: Sylwester Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.07, 20:28

Co sądzicie o obsłudze na punktach sprzedaży biletów ???
        • Gość: Stefan Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.07, 20:34
          Już pisałem żebyś się zamknął bo smęcisz facet...
        • Gość: ziutek Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 05.03.07, 20:44
          Raz jest gowniana, raz jest sikana.
          • Gość: Sylwester Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 09:14

> Raz jest gowniana, raz jest sikana

Ale o co chodzi ???
            • Gość: ziutek Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 06.03.07, 12:58
              A Tobie o co chodzi?
    • Gość: ziutek Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 05.03.07, 20:45
      Juz sie staly nudne pytania o te tablice.
    • Gość: kate Re: Znów o MZK IP: *.dialog.net.pl 05.03.07, 20:54
      A co z kobietą, która dzisiaj dostała się pod koła "ósemki" na Wyszyńskiego?
      • Gość: jerry Re: Znów o MZK IP: 212.2.100.* 05.03.07, 22:16
        Nie pisz bzdur bo nikt pod autobus nie wpadl.Biegła na autobus i nie
        dobiegła.Mogła poczekac na nastepną ósemkę
        • Gość: kate Re: Znów o MZK IP: *.dialog.net.pl 06.03.07, 00:22
          Jesteś żałosny.
          • Gość: mario Re: Znów o MZK IP: 212.2.100.* 06.03.07, 00:40
            A co może autobusu nie zauważyła i wczołgała się pod niego?? Pod koła.hehehe
            dobre.I dziwne żadne media o tym nie mówiły..
            • Gość: kate Re: Znów o MZK IP: *.dialog.net.pl 06.03.07, 02:03
              Wtedy byłeś jerry teraz mario. A może to ty albo ktos z twojej rodziny
              prowadził tego jelcza? A, że media nie mówiły to znaczy, że się nie wydarzyło?
              Jeszcze raz powtórze. Żałosny jesteś.
              • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 09:25
                Z tego co mi wiadomo nikogo nasz autobus nie przejechał ani nie potrącił.Jeśli
                coś piszesz to prosze o konkrety, bo może to być różnie odbierane.Chyba , że o
                to właśnie Ci chodzi.
                • Gość: kate Re: Znów o MZK IP: *.dialog.net.pl 06.03.07, 12:44
                  W takim razie co wydarzyło się wczoraj ok. godziny 12.30 na przystanku
                  Wyszyńskiego I Przychodnia, "w" autobusie linii 8 nr boczny 161 lub 162 (nie
                  pamiętam ale M181MB bez reklamy), że musiały interweniować pogotowie oraz
                  policja? Czy kilkudziesięciu pasażerów ww. wymienionego autobusu + przypadkowi
                  ludzie znajdujący się w okolicach tego przystanku widzących leżacą częściowo na
                  przystanku a częścowo na zatoce kobietę ze zmasakrowaną nogą miło zbiorowe
                  halucynacje? Czy czerwona plama na krawędzi zatoki to rozlana farba?
                  • Gość: kate Re: Znów o MZK IP: *.dialog.net.pl 06.03.07, 12:46
                    Autokorekta: M181M.
                  • Gość: Jacek z MZK ZG Autobus nikogo nie przejechał !!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 13:04
                    Z tego co ja słyszałem to jedna z pasażerek dobiegając do autobusu potknęła sie
                    na chodniku i złamała nogę.Kierowca autobusu zaopiekował się nieszczęsną
                    pasażerką wezwał pomoc i czekał na nią.
                    Niewiem po co robi tu Pani wielką zadyme, że to niby autobus kogoś
                    przejechał.Jeśli się niewie to się po prostu nie pisze.
                    Powtarzam jeszcze raz autobus nikogo nie potrącił, ani nie przejechał.
                    A nr boczny to 162.Nie da się nie zauważyć , że w swoich postach atakuje Pani
                    kierowce autobusu.Bezpodstawnie najzupełniej w świecie.
                    Informacje posiadam od człowieka który był na miejsu wypadku.Dużo krwi było
                    dlatego, ze to było otwarte złamanie.I faktycznie miało to miejsce w okolicach
                    krawężnika.
                    Mam nadzieje, że dotarło i sugeruje, by przy następnych postach delikatniej
                    kogokolwiek osądzać nie znając w ogóle sytuacji.Ewentualnie zapytać bez
                    sensacyjnych doniesień nie mających nic wspólnego z prawdą.A ja chętnie
                    odpowiem.
                    Bo jeśli miał być to post oczerniający kierowcę MZK , którego zresztą już ktoś
                    bronił a Pani sugerowała, że broni się on sam to po prostu się nie udało.
                    • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Autobus nikogo nie przejechał !!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 13:07
                      Zbiorowe halucynacje....Nazwał bym to bardziej indywidualną niewiedzą !
    • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 09:44
      Witam.
      Jeśli chodzi o dobieranie autobusów na poszczególne linie.Nie jest to czynione
      na zasadzie "długiego puścimy tą trasą, a krótkiego tą"
      ...Na linii 19 przegubowiec jest potrzebny i nie mam co do tego żadnych
      wątpliwości.I Ci którzy nim jeżdżą pewnie też nie.Co do linii 0, jeśli pojawia
      się tam autobus solowy, to tylko awaryjnie, gdy któryś z przegubów się po
      prostu zepsuł.Na zerówce jeżdżą takie same autobusy jak na ósemce, 19 czy
      32.Nie da się ukryć, że zerówką jeździ mniej pasażerów, więc jeśli jest kryzys
      awaryjnie solówka też może się tam pojawić i jej pasażerowie mniej to odczują
      niż Ci z ósemki czy 32 których krótki autobus po prostu nie zabierze.Zresztą
      wspomagajaco na zerówce pojawia się rano nawet Neoplan, by rozładowac tłok w
      kursach do szkoły przed godziną ósmą.
      Nie moge natomiast się zgodzić z opinią , że jeden autobus jest mniej sprawny
      od drugiego.Nie ma czegoś takiego, wszystkie autobusy są sprawne.Do tego
      jeszcze czyste i zadbane - nie żebym się chwalił, jak wiecie jestem miłośnikiem
      komunikacji i taką właśnie opinię często słyszę od kolegów z innych miast.I to
      bardzo cieszy.
      Co do tłoku na ósemkach już nad tym pracujemy i moge zapewnić,że będzie nieco
      lepiej autobusy będą kursowały częściej, nieznacznie ale częściej.I dłużej, tak
      byście zdążyli z pociągów przyjeżdżających kilka minut przed 23.Prosiliście o
      to tutaj, pisaliście wnioski, zostały one uwzględnione.Pierwszy kurs z
      Zawadzkiego także będzie szybciej, by zdążyć na Lubuszanina.
      Co do tablic - one chyba budzą najwięcej kontrowersji.Generalnie z moich
      obserwacji działają już przynajmniej dobrze.W piątek np prowadziłem linię 5,
      około 15.20 podjechałem pod Elżbietanki 7 minut spóźniony i było to zaznaczone
      na tablicy.To jeden z przykładów.Tak jak można podac wiele przykładów, że coś
      działa nie tak.Oczywiście macie racje.Ale będzie dobrze moge Was z tego miejsca
      zapewnić.To nie jest tak, że nie jest robione nic, by to poprawić.Zresztą widać
      chyba już różnice między pierwszymi dniami funkcjonowania tablic a stanem
      dzisiejszym.
      Z dobrych wieści moge Wam jeszcze napisać, że będą nowe wiaty przystankowe
      m.in.:Na Sulechowskiej/Dworzec, na przeciw Biblioteki i na Podgórnej przy UZ.

Zapraszam na www.zkmkm.prv.pl
      • Gość: Grzesiek Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 10:09
        Kiedy zmiany na linii "8" ???
        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 10:10
          Będą będą spokojnie do jesieni:P.
          • Gość: Grzesiek Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 11:22
            Za długo
            • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 11:34
              Czekaj grzecznie:).Nie zapominaj o Zaciszu, jak coś robimy to razem, tak byś
              potem nie narzekał na stada.Na swoich liniach już przecież nie narzekasz...
              A jak tam czwórka?? Wczoraj miałem tą linię i musze zauważyć, że tak po 18.30
              strasznie spada frekwencja niestety...
              • Gość: torba Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 14:36
                a ja mam pytanie po czym poznac na tablicy to,ze autobus jest spozniony?
                • Gość: asd Re: Znów o MZK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 15:16
                  Znając godzinę przyjazdu z rozkładu i z tablicy można to wywnioskować.
                  • Gość: czarek Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 06.03.07, 19:47
                    nasz 'rzeczni mzk' w wiekszosci ma jednak racje!
                    A wiec czekamy niecierpliwie na nowe wiaty (zwlaszcza, ze jutro ma padac), na
                    zmiany w rozkladach i ... na ostateczna kalibracje slawetnych tablic ;)
                    • Gość: arturas Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 06.03.07, 20:01
                      złośliwiec!
                      • Gość: prox Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 06.03.07, 20:17
                        A ja mam pytanie do p. Jacka z "innej beczki".
                        Podobno jak pamiętam miały byc w tym roku takze nowe
                        autobusy : 14 szt ,w tym 4 przegubowe.
                        Czy wiadomo coś ,kiedy przetarg?
                        Pozdrawiam
                        • Gość: thunder Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.07, 20:35
                          No tak zerkam w ustawę budżetową i mi wychodzi, że w tym roku to raczej marne
                          szanse. Ale obym się mylił.
                        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.03.07, 08:31
                          Na 68 sesji Rady Miasta w dniu 4 lipca 2006 roku został zaprezentowany II etap
                          planowanego na lata 2007/2008 projektu dofinansowywanego z funduszy Unii
                          Europejskiej w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu
                          Operacyjnego.Przewidywana wartość projektu wynosi 16 150 000 zł przy
                          maksymalnym dofinansowaniu UE 85%..
                          W ramach realizacji II etapu projektu "Poprawa jakości i konkurencyjności
                          transportu miejskiego w Zielonej Górze przewidujemy następujące zadania:

1.Wprowadzenie nowego systemu biletowego opartego na bezstykowej karcie
                          elektronicznej.Karta ta oprócz funkcji biletu ( okresowego i jednorazowego w
                          bardzo bogatej i zróżnicowanej taryfie ) może być wykorzystana jako legitymacja
                          szkolna, portmonetka umożliwiająca zakup biletów wstępu do placówek
                          kulturanych, tyrystycznych, sportowych, zapłaty za parking itp.

2.Rozwój systemu informacji pasażerskiej przez wymianę lub zainstalowanie
                          tablic i urządzeń głośnomówiących w autobusach oraz rozszerzenie informacji na
                          przystankach.

3.Zmiana funkcji pomieszczeń - przeniesienie i modernizacja warsztatu
                          elektronicznego oraz przygotowanie i wyposażenie sali szkoleń.

4.Wymiana taboru - zakup kolejnych 14 nowoczesnych pojazdów z silnikami
                          spełniającymi normę EURO 4 w zakresie emisji spalin.

To tyle co moge Wam dziś napisać.Nie martwcie się jak znam swoją Szefową na
                          pewno będziemy mieć znów nowe wozy, w tym 4 przeguby, w każdym autobusie będą
                          zapowiadane przystanki, tablice w centrum będą pokazywały więcej odjazdów, a te
                          co teraz są w centrum pojawią się na innych przystankach.
                          Jeszcze Wam coś napisze o czym nikt niewie.Tylko cichutko:): W mieście pojawią
                          się 4 wielkie automaty do doładowywania karty miejskiej.Każdy wart 100.000. Dwa
                          z nich będą w centrum miasta, i po jednym w każdym z campusów Uniwersytetu.
                          Myśle jednak,że najwcześniej nowych wozów możemy się ich spodziewać jesienią,
                          najpóźniej na początku przyszłego roku.Mam jednak nadzieje, że jeszcze w tym
                          przyjadą.
                          W każdym razie na pewno ten II etap będzie zrealizowany i jak się pewnie
                          domyślacie na tym nie poprzestaniemy.Także nie martwcie się.Pozdrawiam.Jacek217.

www.zkmkm.prv.pl- strona ZIELONOGÓRSKICH MIŁOŚNIKÓW KOMUNIKACJI
                          • Gość: Janusz Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.03.07, 10:36

Panie Jacku, a moze tak:

"W Przemyślu nowy rozkład jazdy miejskich autobusów ustalą mieszkańcy - pisze
                            Gazeta Wyborcza. Zarząd spółki zamierza w tej sprawie przeprowadzić społeczne
                            konsultacje. Nie bez powodów, bo podróżnych z roku na rok ubywa, a przemyślanie
                            psioczą, że obecny rozkład jazdy autobusów nie jest dostosowany do potrzeb
                            pasażerów. - Przerwa między jednym a drugim autobusem niekiedy wynosi aż 50
                            minut. To stanowczo za dużo - żalą się mieszkańcy Przemyśla. Nowy rozkład ma
                            być gotowy w ciągu miesiąca. Mieszkańcy już zdążyli wprowadzić kilkadziesiąt
                            zmian. Chcą więcej kursów w dni świąteczne, między innymi w kierunku szpitali,
                            domów opieki społecznych i cmentarzy. Władze Miejskiego Zakładu Komunikacji
                            zapewniają, że propozycje podróżnych zostaną uwzględnione w rozkładzie. Co
                            ważne, dostaną go wszyscy mieszkańcy za darmo w formie małych książeczek".

Co Pan na to?

• Gość: Jacek z MZK ZG Re: Znów o MZK IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.03.07, 15:59
                              Z tego co mi wiadomo, przy tworzeniu rozkładu jazdy brane są pod uwagę wnioski
                              pasażerów.Ciężko na podstawie tego tekstu stwierdzić w jakim stopniu zmiany
                              mają być poczynione w Przemyślu.My jesteśmy w Zielonej Górze , gdzie rozkład
                              także będzie poprawiany, jednak niemożliwym jest stworzenie takiego rozkładu by
                              odpowiadał wszystkim.Nikomu się to jeszcze nie udało.
                              • Gość: ryanzg Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 08.03.07, 17:22
                                I w ZG raczej frekwencja nie spada.
                                • Gość: prox Re: Znów o MZK IP: *.ztpnet.pl 08.03.07, 21:54
                                  Niestety ale spada ,tak jak wszędzie.
                                  A tak swoja drogą ciekawy jestem ,ile w 2006 roku , nasze MZK
                                  przewiozło pasażerów.
                                  O wzroście możemy mówić ,jeśli liczba ta jest wyrażnie większa
                                  od 30 mln, jakieś 32-33 mln.
                                  Czy tak p. Jacku?
    • Gość: Alek sprywatyzować, w[puścić konkurencję IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.03.07, 22:22
      • Gość: prox Re: sprywatyzować, w[puścić konkurencję IP: *.ztpnet.pl 08.03.07, 22:51
        No nie zgadzam się !
        MZK całkiem nieżle sobie radzi, a wątpię bardzo ,aby
        konkurencja nastawiona tylko i wyłącznie na zysk była lepsza.
        W porównaniu z innymi miastami nie jest żle.
        • lad_i_porzadek Re: sprywatyzować, w[puścić konkurencję 08.03.07, 23:23
          "Wprowadzenie nowego systemu biletowego opartego na bezstykowej karcie
          elektronicznej.Karta ta oprócz funkcji biletu ( okresowego i jednorazowego w
          bardzo bogatej i zróżnicowanej taryfie ) może być wykorzystana jako legitymacja
          szkolna, portmonetka umożliwiająca zakup biletów wstępu do placówek
          kulturanych, tyrystycznych, sportowych, zapłaty za parking itp."

1. Panie Jacku czy i kiedy zostanie ogłoszony przetarg na dostawę?
          2. Czy system będzie tak długo kalibrowany jak tablice świetlne (dziś dalej nie
          działają, a czas leci)

Autentyczny dialog z przystanku prz galerii Grafit:
          - co sprawdzasz w komórce?
          - rozkład jazdy
          - przecież masz tablice
          - tak ale autobusy i tak wedlug nich nie jeżdzą...

Kiedy MZK przyzna że poniosło porażkę i już tak jak jest zostanie?
          • Gość: Jacek z MZK ZG Re: sprywatyzować, w[puścić konkurencję IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.07, 03:21
            Obsługując codzinnie linie na trasach których są tablice NIE MOGĘ SIĘ ZGODZIĆ ,
            że tablice nie działają.W piątek linią 5, we wtorek linia 16 i wczoraj 44.Za
            każdym razem jadąc do przodu czy do tyły było to na tablicy
            odnotowane.Sprawność tablicy oceniam na jakieś 95%.W ciągu tych 3 dni w pracy
            na kilkadziesiąt kursów kilka razy któraś z tablic nie pokazała odjazdu mojego
            autobusu.Uważam, że nie jest to powód by napisać,że system nie działa.Jeśli
            jade 7 minut do tyłu a tablica to rejestruje czy dwie do przodu to jak nie
            działa.Uwierzcie, że moja ocena nie sprowadza się do zerknięcia na tablice
            kilka razy dziennie, ale do całodziennych obserwacji i porównywania czasu z
            moim komputerem w autobusie.Nie wierzycie to zapraszam do siebei do autobusu na
            linie popatrzymy wspólnie,choć dziś co prawda mam jedynke na której trasie są
            tylko 3 tablice....
            A dialogi dialogami , ludziom ciężko dogodzić...My też przecież nie jeździmy
            punktualnie, bo nie wszyscy mają zegarki tak jak trzeba ustawione.

Napisałem Wam plan rozwoju na następne lata i narazie niech Wam to wystarczy.

Pozdrawiam. www.zkmkm.prv.pl
            • Gość: Stefan Re: sprywatyzować, w[puścić konkurencję IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.07, 16:13

Panie Jacku dopóki chociaż jedna z godzin opóźnienia czy przyspieszenia
              autobusu nie zostanie wykazana na tablicy, to cały system jest do dupy !!!

Działanie systemu w 95% nic nie daje, bo skąd mam wiedzieć czy autobus na który
              czekam jest w tych 95% dobrych, czy w 5% złych ???
              • Gość: Jacek z MZK ZG Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.07, 16:55
                Dziś prowadząc jedynkę na 1 zmianie na 3 tablicach będących na jej trasie nie
                zauważyłem nieprawidłowości.Nawet gdy utknąłem w korku na Chrobrego około godz
                12.40 i przyjechałem na Plac Piłsudziego 5 minut do tyłu, byłem jeszcze na
                tablicy - mrugałem 0.Więc jest coraz lepiej z tego co ja widze i daleko by tu
                mówić o porażce.A, że system potrzebuje czasu, nikt Wam nie obiecywał, że od 1
                dnia tablice będą działać tak jak powinny.Więcej obiektywizmu, bo już jest
                prawie idealnie.Chyba, że ja mam jakieś halucynacje, o których była wcześniej
                mowa.Jeśli tak uważacie to zapraszam do siebie jutro linia 37 wóz 217 na 1
                zmianie i poobserwujemy wspólnie.Pozdrawiam.
                www.zkmkm.prv.pl
                • Gość: Fan MZK Re: Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.07, 20:49
                  Jacku nie zawsze jest wszysto ok zwłaszcza z liniami jadącymi z
                  Wyspiańskiego.Może to przez ten objazd.Ale generalnie uważam nasze tablice za
                  sukces na skale ogólnopolską.I poza tymi liniami z Wyspiańskiego jest prawie
                  super, wierze , że w niedługim czasie będzie całkiem dobrze.Pozdrawiam.Może
                  zajrze jutro do Ciebie na 37 i na pętli pogadamy.Pozdrawiam.
                  Milośnik autobusów:)
                  • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.07, 22:08
                    Jeśli chodzi o linie z Wyspiańskiego problem dotyczy tylko jednej tablicy -
                    pierwszej na ich trasie, tej przy Sulechowskiej/Dworzec.Na pozostałych
                    tablicach odjazdy tych linii pokazują się już bez zarzutów.
                    Pewnie , że będzie dobrze :)
                    www.zkmkm.prv.pl
                    • lad_i_porzadek Re: Tablice działają dobrze 10.03.07, 00:02
                      Panie Jacku mam tego dosyć - pewnie to ucieszy kilka osób w MZK, przestaję na
                      temat tablic pisać.Albo dam sobie spokój ogólnie z pisaniem o MZK... bo po co...

Na zakończenie... działanie tablic - dwa dni pod rząd je obserwuję. Wczoraj
                      linia 36 wieczorny kurs pod Grafitem - autobus był 2 minuty przed czasem, na
                      tablicy było 2minuty, autobus odjechał a na tablicy było później ze za 1
                      minute, a potem 0 minut... Działa? nie.. działa

Dzisiaj wieczorem na przeciwko Elżbietanek Zerówka jechała spóźniona - było 0
                      minut, potem znikło, potem pokazło się że "O" będzie o 22.10 potem za minutę
                      znowu "wskoczyło" 0 minut... i podjechała zerówka - działało...nie działało tak
                      jak powinno, bo korekta powinna się odbywać na bieżąco.

Macie big problem - to nie będzie nigdy dobrze działać dlatego, że jeżdzi
                      zazwyczaj więcej niż 60 autobusów jednocześnie. Przeskanowanie całego systemu
                      przez "centralę" zajmuje ponad 60 sekund. Zakłądając, że obliczenie czasu
                      dojazdu do przystanku i jego wysłanie zajmuje dla jednego autobusu sekundę to
                      mamy około 2 sekund na autobus. Jak jeżdzi jednocześnie 70 autobusów to
                      rzeczyswista aktualizacja danych dla całego systemu zajmuje ponad 2 minuty. To
                      jest wariant optymistyczny oczywiście. Po tablicach widać, że aktualizacja
                      danych dla autobusu wieczorem jest realizowana po około 1,5 minuty. Dlatego
                      czasy na tablicach w godzinach szczytu będa "oszukiwać" w granicach do 2 minut
                      i niczego z tym się nie da zrobić.

Proszę się nie dziwić, że tu są głosy z wyrzutami, że system nie działa. Ciagle
                      mówicie że już kończycie kalibrację, to kończenie już trwa 3 miesiące. Moim
                      skromym zdaniem trzeba pogonic do pracy osoby które za to odpowiadają, a w
                      sczególności firmę która system instalowała i obiecywała super działanie.

Sprawa wiaty na przystanku pod Grafitem. Jak pada i wieje proszę tam postać.
                      Albo najlepiej wysłać, zeby tam postał z 15 minut, tego kto wymyślił takie
                      postawienie wiaty. Z prawej wysokie budynki, z lewej wysokie budynki, z przodu
                      zachodni wiatr i deszcz walący po twarzy... Jedyny wariant postawienia wiaty? -
                      najgorszy z możliwych. Przed czym ma ta wiata chronić skoro przeważnie mamy
                      cyrkulację zachodnią?

Kończąc tym niemiłym akcentem

Serdecznie pozdrawiam - Obsługa autobusów się zmieniła na duży plus przez
                      ostatni rok (u mnie kierowcy mają "5" w "5" stopniowej skali). Moim zdaniem
                      mimo wszystko w bardzo krótkim czasie (około roku) stracicie około 15%
                      klientów. Proszę to sobie zapisać i za rok... jeśli się mylę to mi to wypomnieć.
                      • Gość: czarek Re: Tablice działają dobrze IP: *.ztpnet.pl 10.03.07, 00:26
                        dzis widzialem, jak na tablicy przy Graficie pierwsza MIGALA Osemka: "4 min."
                        buahaha

@lad_i_porzadek - czy znasz system az tak dobrze, zeby wyrokowac przy jakiej
                        ilosci autobusow w miescie tablice wariuja? W innych miastach (oczywiscie
                        zagranica) system sie sprawdzaja prrzy setkach pojazdow w ruchu!
                        Aha, kto powiedzial, ze kalibracja sie konczy? A moze to bedzie wieczna
                        kalibracja :] :p (ok, to nie jest smieszne)
                        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.03.07, 04:29
                          Zapraszam dziś na linię 37 zaczynam od 4.45.Poobserujemy razem.Pozdrawiam
                          Moje obserwacje nie opierają się na dwóch czy 3 przykładach...
                        • lad_i_porzadek Re: Tablice działają dobrze 10.03.07, 12:39
                          "lad_i_porzadek - czy znasz system az tak dobrze, zeby wyrokowac przy jakiej
                          ilosci autobusow w miescie tablice wariuja? W innych miastach (oczywiscie
                          zagranica) system sie sprawdzaja prrzy setkach pojazdow w ruchu!"

Czy znam? - wynika to z konstrukcji tego systemu który funkcjonuje u nas i z
                          konstrukcji tego zamontowanego na "zachodzie".

Jeśli chcecie poczytać i poglądać to proszę:

www.hel2.fi/liikenteenohjaus/eng/pt_telematics.asp
                          www.telargo.com/logistics/technology/applications/public_transport_portal.aspx
                          www.tfl.gov.uk/buses/downloads/ibus-leaflet.pdf
                          www.dft.gov.uk/pgr/roads/tpm/tal/its/publictransportpriority
                          www.gostreamline.co.uk/journey.htm - hehe oki proszę samemu zobaczyć film
                          www.youtube.com/watch?v=yrt-jdz5LTg - film
                          www.youtube.com/watch?v=9dMUDBqHpU0 - film

• Gość: zgorzanin Re: Tablice działają dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 11:59
                        Ta wiata przy graficie to rzeczywiście głupi pomysł - priorytetem powinni być
                        pasażerowie a nie widoczność tablicy za wszelką cenę :(
                        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.03.07, 16:47
                          A ja słyszałem , że sobie chwalą, bo widać nadjeżdżające autobusy.A tak na
                          dobrą sprawę to o ile została przesunięta?? 5,6,7 metrów?? To aż tak wiele??
                          Przecież nie postawimy jej przed wejściem do sklepu.
                          • Gość: czarek Re: Tablice działają dobrze IP: *.ztpnet.pl 10.03.07, 17:41
                            Teraz juz wiem, dlaczego mnie tak "wypizdzilo" pod wiata kolo Grafitu.

lad_i_porzadek - dzieki za lekture, zapoznam sie z tym ..
                          • lad_i_porzadek Re: Tablice działają dobrze 10.03.07, 21:42
                            "A ja słyszałem , że sobie chwalą, bo widać nadjeżdżające autobusy.A tak na
                            dobrą sprawę to o ile została przesunięta?? 5,6,7 metrów?? To aż tak wiele??
                            Przecież nie postawimy jej przed wejściem do sklepu."

Panie Jacku nie chodzi o to gdzie jest przesunięta - tylko, że nie spełnia
                            swojego zadania, nie chroni przed deszczem i wiatrem i śniegiem :)

Jak tam dziesiejszy kurs "37"? Popatrzyłem sobie dziś "37" jechał. Dalej jest
                            Pan zdania, że jest ok? Kurs wyjeżdzajacy z Lechitów o 15.01... Widział Pan
                            siebie na którejkolwiek z tablic? "Znikał Pan" z tablicy na około 1,5 minuty
                            przed przyjazdem na każdy przystanek.

To tyle - podjąłem rękawicę - sprawdziłem dziś jak to "37" jechało i tym postem
                            definietwnie kończę rodział "pisanie o czymkolwiek związanym z MZK".

Ja powiem co o tym myślę (systemie) - jest ok. Ale martwi mnie, że mówicie w
                            MZK że jest wszystko w porządku, trwa kalibracja itd. Może trzeba powiedzieć -
                            taka jest dokładność tego systemu do 2 minut moze się "psuć" i tyle. Wtedy nikt
                            się nie będzie czepiał. W końcu są jakieś możliwości graniczne związane z
                            dokładnością? Maksymalne odstępstwo do 2 minut jest moim zdaniem dobrym
                            wynikiem (przecież dotyczy niewielu kursów), ale sposób tłumaczenia się - nie
                            do przyjęcia. Jeszcze raz pozdrawiam i mam nadzieję, że Pana wynagrodzili za
                            zaangażowanie. Podkreślę to jeszcze raz - dla wizerunku MZK zrobił Pan bardzo
                            dużo dobrego.
                            • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.03.07, 00:30
                              Witam:) Chyba się źle zrozumieliśmy, szanuję krytykę , także prosze mi tu nie
                              uciekać z forum :)
                              Co do tablic dziś niestety ( dla mnie) musze Panu przyznać rację, od ok.10.00
                              nie widziałem siebie już na tablicach.Kursem o 15.00 jechał już mój zmiennik,
                              ale wierze,że nie było ok.Myśle, że to dlatego , że dziś sobota i jeszcze mało
                              danych dotyczących tego konkretnego dnia.Natomiast przez ostatnie dni robocze
                              na liniach 1,5,16,44 naprawde nie miałem zastrzeżeń jadąc 7 minut do tyłu czy 2
                              do przodu.Także myśle , ze damy rade by było zupełnie idealnie.Mam nadzieje ,
                              że będziecie Państwo cierpliwi.Na to potrzeba jeszcze czasu.
                              A co do mnie to pisze tu bo ja tym żyje,kocham i ważne dla mnie jest by
                              wszystko było jak najlepiej.Jako kilkunastoletni chłopiec wysyłałem listy do
                              mojej obecnej Szefowej i pisałem w nich co mi się nie podoba.To tak mnniej
                              więcej to co Wy piszecie teraz na forum.Ciszą mnie słowa uznania Pana , a także
                              moich Przyjaciół np z Gorzowa którzy obiektywnie zazdroszczą nam tak zadbanej i
                              nowoczesnej komunikacji.Nie o zazdrość tu chodzi ale o satysfakcje :)
                              A te 15% na pewno wypomne pozdrawiam:)
                          • Gość: zgorzanin Re: Tablice działają dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:14
                            Tak jak ktoś już powiedział, ta wiata przed niczym nie chroni, na dodatek takie
                            ustawienie wygląda śmiesznie.
                            • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Tablice działają dobrze IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.07, 12:23
                              Tak wracając jeszcze do tablic.Wczoraj miałem linię 37 i muszę przyznać, że
                              podczas drugiej zmiany tylko raz nie widziałem się na tablicy pod
                              Graffitem.Poza tym jednym przypadkiem na każdej tablicy na moich oczach
                              zmieniałem się z jeden na zero , a po otwarciu drzwi zero zaczynało mrugać,
                              bądź z zera także na moich oczach zaczynałem mrugać.Jeździło ze mną i widziało
                              jak się zachowują tablice wielu świadków, między innymi Pani ankieterka z MZK ,
                              jak i członkowie klubu miłośników, którzy uwiecznili to nawet na fotkach, które
                              można znaleźć na stronie www.zkmkm.prv.pl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka