dziwne-losy 16.03.07, 21:32 Mam nadzieję, że ten projekt upadnie. Nie wyobrażam sobie, żeby przez park przebiegała droga. To miejsce na spacery i wypoczynek. Zostawmy sobie trochę zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: to tyloo Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.03.07, 21:36 A ja mieszkam na Botanicznej i mam dosc tego ruchu Botanicznej mam nadzieje ze powstanie ta droga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlowicz Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.icm.edu.pl 16.03.07, 23:01 Gość portalu: to tyloo napisał(a): > A ja mieszkam na Botanicznej i mam dosc tego ruchu Botanicznej mam nadzieje ze > powstanie ta droga ruch na Botanicznej będzie taki sam! bo niby czemu ma być jakiś inny ? różnicę odczują może mieszkańcy 20 domków między Szczekocińską a Jaskółczą auta zjadą w lewo po prostu wcześniej o jakieś może 200 metrów i będziecie tam stać ( wszyscy biedni mieszkańcy biednych dzielnic ZG w swoich biednych autkach z klimatyzacją) w identycznych wirtualnych - trwających 15 minut korkach jak na Jaskółczej (tylko w okolicach 8 rano) a wtedy zawali się cała Ptasia bo z pewnością przedłużenie Wyszyńskiego dostanie pierwszeństwo na skrzyżowaniu przy Biedronce (teraz ma Ptasia) i tym to sposobem z jednej strony mamy "oddech" dla 20 domków z Botanicznej i kilku średnich budynków mieszkalnych na Jaskółczej a z drugiej zawalenie ulicy między wieżowcami i blokami z setkami dzieciaków idącymi co dzień do szkół i przedszkoli pogratulować wizji i inwencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 18.03.07, 08:40 osiedlowicz ! mylisz sie , droga ta da odetchnac ul. ptasiej ogrodowej jaskółczej ! teraz te drogi sa totalnie zapchane , a ty jestes skansenem tobie nic nowego sie nie podoba , zawsze krzyki i nic wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlowicz Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.icm.edu.pl 18.03.07, 10:53 > osiedlowicz ! mylisz sie , droga ta da odetchnac ul. ptasiej ogrodowej > jaskółczej ! teraz te drogi sa totalnie zapchane , a ty jestes skansenem tobie > nic nowego sie nie podoba , zawsze krzyki i nic wiecej . mam nadzieję, że sie nie przekonam o tym że się mylę a prywatną wycieczkę do skansenu pozostaw sobie na Ochlę jeśli oczywiście uda ci się przecisnąć przez straszne korki po drodze powtarzam po raz kolejny, że jadę codziennie rano Ptasią Ogrodową i Jaskółczą -i widzę ten "korek" który jest od 7.50 do 8.05 cały ten projekt to jest tylko skrócenie drogi o kilometr bo ruch będzie identyczny na jednopasmowej nowej drodze wyżej napisałem że oberwie Ptasia na wysokości wieżowców proponuję referendum - po to jest demokracja Uważam, że istnieją inne powody by to zrobić bo na pewno nie chodzi o usprawnienie ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq no właśnie - referendum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 11:22 skoro jest to kontrowersyjna sprawa, to - ponieważ władza należy do obywateli, a inni jedynie wykonują ich wolę - należy poddać tę kwestię pod lokalne referendum; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:23 > Uważam, że istnieją inne powody by to zrobić bo na pewno nie chodzi o > usprawnienie ruchu Moze jakis wyzej postawiony urzedas mieszka w poblizu i lobbuje ten pomysl? Dobrze, ze w Szczecinie nikt nie wpadl na pomysl, by przez ktorykolwiek park przepuscic jezdnie, mamy tych parkow sporo i pomimo (raz wiekszych, raz mniejszych) korkow, nikt nie mysli budowaniu drog przez parki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 11.04.07, 23:29 15 minutowe korki gdzie? Od czasu remontów ronowiczowych przed wyborami nie widziałem tak potwornego korka w ZG :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko czytamy ze zrozumieniem IP: *.tpn.ceron.pl 18.03.07, 02:34 Ruch na botanicznej będzie większy a i pojawią się koreczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.gala.net.pl 18.03.07, 12:08 Rzadko bywam na ul.Jaskółczej w okolicy ul.Głowackiego ale to co ostatnio zobaczyłam wzbudziło we mnie szok.Przy tych ulicach znajdował sie wcale nie mały skwerek a teraz stoją tam "pałace".Może by i w Parku Piastowskim takie pobudować przecież droga to za mało,żeby zniszczyć taki duży Park.Przy Parku Piastowskim mieszkałam 14 lat,moje dzieci "wychowały się w nim".Chodziliśmy tam na spacery,a niedzielę przez park aż do lasu na dłuższe wycieczki.Ci co chcą zniszczyć ten park napewno nie wychowali się w Zielonej Górze.A w ogóle czy są ludźmi myślącymi jak może wyglądć życie człowieka bez przyrody???????!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 16.03.07, 21:51 Komuchy chcą zniszczyć park! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 22:07 nie komuchy a cywilizacja!!! chcecie wozić dupy samochodami to liczcie się z tym ze wasze dzieci drzewa i zwierzęta będą znały TYLKO z obrazków:(( Rospuda zagrożona,park zagrożony a oprócz nich milony zielonych miejsc na ściecie.:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.54.18.251.tisdip.tiscali.de 16.03.07, 22:24 Projekt nr.3 -otwarty wykop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele. Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 18.03.07, 08:41 gosc ! a ty jestes typowy idiota internetowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Park Piastowski przetnie droga IP: *.ec.zgora.pl 16.03.07, 22:40 ta droga powinna powstać,pamiętam jak budowano trasę przez park Sowińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszykarz Park Piastowski przetnie droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 00:22 Kaliszuk to niech nie zabiera głosu w sprawie dróg bo się nie zna, niech odda głos drogowcom, a sam się zajmnie konikami , bo taki mały jak on to tylko może wierzchem.Też taki był ważny jak został asystentem wojewody Barańczka (prawicowy). Ostatnio się przefarbował na czerwono. Ja bym na miejscu Kubickiego nie miał do niego zaufania , to mały człowiek. Pierwszego go dać do lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele. Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 18.03.07, 08:44 gosc koszykarz ! to typowy smrodziarz internetowy ! typowy prawicowiec ! brudny zły i msciwy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haendel Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 17.03.07, 00:26 Ilu mieszkańców miała Zielona Góra 100 lat temu? Ilu miała po wojnie? Teraz ogródki działkowe znajdują się w środku miasta. W parku można sobie wybrać drogę, którą się pójdzie na spacer. Można wybrać kierunek przeciwny do drogi. Ludzie z Jaskółczej tego wyboru nie mają. Ci, co tak głośno krzyczą o ekologii, niech się przesiądą na furmanki. Proponuję system park-and-ride dla mieszkańców Jędrzychowa. Dojeżdżają do wylotu drogi na Ochlę, tam na parkingu zostawiają samochód, a tramwajem konnym bądź inną furmanką, jadą dalej. Droga przez Park Piastowski musi powstać. Była w planach od wielu lat. Wiem, bo dowiadywałem się już 8 lat temu. Opcja polityczna nie ma tu nic do rzeczy. Nie głosowałem na obecnego prezydenta miasta, ale popieram tę decyzję. Rozsądek nie ma barw politycznych. Zielona Góra ma archaiczny układ ulic, zupełnie niedostowany do swojej wielkości. Ten układ ulic pasuje raczej do miasta wielkości 40 tysięcy mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlowicz Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.icm.edu.pl 17.03.07, 01:19 Gość portalu: Haendel napisał(a): > Teraz ogródki działkowe znajdują się w środku miasta. które? bo chyba nie te przy parku Piastowskim (są wręcz przy lesie) > W parku można sobie wybrać drogę, > którą się pójdzie na spacer. Można wybrać kierunek przeciwny > do drogi. Ludzie z Jaskółczej tego wyboru nie mają. i można też pojechać Kożuchowską zamiast pchać się w Jaskółczą przed 8 rano zresztą "korek" na Jaskółczej to trwa rano z 15 minut i jakoś nikt mi jeszcze nie zaprzeczył jadę tamtędy co dzień przed 8 rano i chyba zacznę zdjęcia robić i archiwizować te sławetne korki > Ci, co tak głośno krzyczą o ekologii, niech się przesiądą > na furmanki. Proponuję system park-and-ride dla mieszkańców Jędrzychowa. > Dojeżdżają do wylotu drogi na Ochlę, tam na parkingu zostawiają samochód, > a tramwajem konnym bądź inną furmanką, jadą dalej. ekologia ekologią ale nie tylko mieszkańcy Jaskółczej maja prawo do głosu w swojej sprawie a zapewne mieszkańców całej Jaskółczej jest tylu co mieszkańców Ptasiej 32 i 34 - policzymy? > Droga przez Park Piastowski musi powstać. Była w planach > od wielu lat. Wiem, bo dowiadywałem się już 8 lat temu. ROTFL - no i to jest chyba jedyny powód dla którego ta droga "musi" powstać (nie licząc teorii mówiącej o wykopaniu działkowiczów i postawieniu tam np. ładnych bloków z "dobrym dojazdem do centrum") > Rozsądek nie ma barw politycznych. a gdzie ten rozsądek ? niech mi ktoś wreszcie wyjaśni jakie są racjonalne powody wydania góry pieniędzy na przesunięcie ruchu z Jaskółczej o 200 metrów !! > Zielona Góra ma archaiczny układ ulic, zupełnie > niedostowany do swojej wielkości. Ten układ ulic > pasuje raczej do miasta wielkości 40 tysięcy mieszkańców. to dość ciekawa teza ale mam wrażenie, że oparta na wiedzy to ona nie jest bo pewnie archaiczny układ ulic Żagania pasuje do 15 tys miasta a archaiczny układ ulic Raculi sprawdzał się gdy miała 496 mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 18.03.07, 08:48 do goscia Haendel , witam w gronie ludzi rozsądnych i fanów Ziel Gory ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Szulgo Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.tpn.ceron.pl 17.03.07, 07:10 Do wycinki drzew wystarczy zawód drwala .Zarządzającym 120 tysięcznym miastem trzeba znacząco podnieść poprzeczkę. Proponuję zacząć dyskusję po przeprowadzeniu badań natężenia ruchu /samochodowego, pieszego i rowerowego/ na wszyskich dyskutowanych odcinkach. Wynikik mogą być zaskakujące dla pseudo speców od drogownictwa. Dwa dni temu sprawdzałem aktualny plan przestrzennego zagospodarowania dla tej dzielnicy z 2000 roku. Nie ma na nim, nawet w wersji studialnej ulicy łaczącej Wyszyńskiego z Botaniczną biegnącej przez Park Piastowski. Skąd więc tyle kłamstw na ten temat. Następnie prponuję referendum z udziałem zainteresowanych tym tematem mieszkańców ulic: Jaskółczej, Botanicznej i Osiedala Pastowskiego. Tylko po co te koszty , skoro wynik z góry przesądzony. A z opinią mieszkańców, jego zarząd powinien się liczyć? Jeszce raz apeluję. Lapy precz od historycznych pomników przyrody, których wycinka logicznie biorąc, nie rozwiązuje komonikacyjnych problemów Zielonej Góry. A zarząd miasta niech skupi się nad rozwiązywaniem istotnych problemów naszego miasta, które pozwolą na jego szybszy, racjonalny rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Park Piastowski przetnie droga IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.07, 09:25 Najpierw może warto pomysleć o całościowej koncepcji związanej z rozwojem transportu w mięcie i gminie zielona góra tak na jakięs 15 lat a potem zabrac sie do roboty a nie co chwile wpadać na jakieś połowiczne pomysły i tylok denerowoać ludzi. Jak widze doradcy Kubickiego robią wszystko aby facet w tym rejonie miasta dostało 0 głosów w wyborach za 4 lata i tak od czerwonych, czarnych czy zielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dam Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.uz.zgora.pl 17.03.07, 09:52 No właśnie - gdzie to studium transportowe dla miasta - wreszcie byłoby widać czarno na białym czego i gdzie brakuje i w jakiej kolejności to budować ??? A droga ta i inne musi powstać, aby wypełnić lukę w sytemie komunikacyjnym - a tunel to ekologicznie optymalny wariant i za nim sie opowiadam, żeby nie ingerować w przestrzeń krajobrazową parku Piastowskiego, nie mówiąc już o wycince drzew i płoszeniu wiewórek. A głosy emerytów i rencistów tu i ówdzie się pojawiają i coraz bardziej mnie denerwują. Jak chcesz mieć dom z ogródkiem i lasem z dala od cywilizacji to się wyprowadź na wieś. Zielona Góra to ładne miasto, i niech takie pozostanie, ale niech nie będzie miastem emerytów i rencistów bo zaraz się okaże że nic nie można zbudować bo cokolwiek się zamierza to to zaraz godzi w jakąś działkę z rzodkiewką czy inny ogródek przodownika pracy. Oczywiscie należą się odpowiednie kompensaty za te działki to tak banalne, że nawet nie musze mówić ale na wszelki mówię, żeby zaraz mnie nie zatakowali mnie emeryci i renciści że stracą swoje rzodkiewki bez odszkodowania. Inna sprawa - czy doczekamy się kiedyś co najmniej dwupoziomowych skrzyzówan na głównych ciągach komunikacyjnych miast - przy najmniej tam gdzie układ terenu sam sugeruje takie rozwiązanie Czy jest to poza wizją władz na najbliższe 20 kadencji. Aha - jeszcze jeden problem do przezwyciężenia - z wiaduktu np. nad Rondem PCK - jeszcze gotowi kierowcy dostrzec emeryta i rencistkę uprawiających rzodkiewkę - trzeba będzie zainwestować w nieprzeżroczyste ekrany dżwiękowe, ale to podatnicy zapłacą, albo zaciągnie się zobowiażania na przyszłe pokolenia, co się łamać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 19.03.07, 10:35 do dam spokojnie ja jeszcze emerytem nie jestem ty bedziesz ja tez i co wtedy bedziesz siedzial w domy i ogladal telenowele czy wolal bys miec kawalek zieleni dla siebie nie zamykajmy ludzi w domu oni tez do czegos maja prawo aa i jeszcze jedno zdziwil bys sie jak bys widzial ile tam mlodych ludzi z dziecmi ma dzialki i coraz wiecej mlodych ludzi szukam dzialek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Park Piastowski przetnie droga IP: *.adsl.alicedsl.de 17.03.07, 10:17 Czy moglbym prosic autorow o mala mapke zielonej gory z proponowanym przebiegiem tej ulicy? mam nadzieje ze dorga ta powstanie gdyz dzis przejechac u jedrzychowa ulica botaniczny i jaskolczy to prawdziwa strata czasu. czy ktos pomyslal ile paliwa zuzywa sie niepotrzebnie stojac w korkach na tych ulicach? Z pewnoscia trade-off wyszedl by z korzyscia na rzecz budowy drogi. zielona gora sie rozwija, jedrzychow staje sie jedna z wiekszych dzielnic miasta, nie moze byc tak ze bdziemy jezdzic waskimi, malymi uliczkami w duzym miescie. czy ci emeryci choc raz jechali z jedrzychowa przez botaniczny i jaskolcza? jak mozna byc takimi egoistami i myslec tylko i wylacznie o swojej ciszy i spokoju??? wiem ze emeryci maja inne tempo zycia, maja czas, poruszaja sie glownie piechota, nie wiedza co to znaczy potrzeba szybkiego i wielokrotnego przemieszczania sie po miescie do pracy, wozenie dzieci do szkoly, na zajecia pozalekcyjne, na zakupy... itd. Najlepszym rozwoazaniem bylo by stworzenie drogi juz przy rondzie na ulicy botanicznej przy rozjezdzie na ochle i ulice nowojedrzachowska. mam nadzieje i modle sie o to codziennie ze dorga powstanie i ulatwi zycie tysiacom ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędrzychowianka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 15:25 popieram to co napisał marek w swoim poście, droga ta musi powstać, gdyż jadąc od strony Jędrzychowa ulicami Botaniczna lub Kożuchowską korki są takie same, wożąć codziennie dzieciaki do szkół trafia mnie, że kręcę kółka bezsensu ulicą Jaskółcza i Ptasią. Smiać mi się chce z tych wszystkich pseudo ekologów co tak protestują, tylko ciekawe kto zaśmieca te parki i lasy. Mieszkam w Jędrzychowie przy ulicy prowadzącej na działki i szlag mnie trafia gdy zaczyna sie sezon działkowy waska ulica nie posiadającą chodnika jeżdżą autobusy i jest wzmożony ruch samochodów, nikt sie nie przejmuje pieszym, który nie ma gdzie uciec jak paru przygłupów zacznie sie wyprzedzac, nikt nie zwraca uwagi na ograniczenie do 30 nawet kierowcy MZK!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.tpn.ceron.pl 17.03.07, 10:26 A myślałem, że w demokracji decyduje większość, Ty Dem pozostajesz w mniejszości. A trochę szacunku dla ludzi starszych nikomy nie zaszkodzi, nawet dla ciebie. Boże! W jakiej kulturze psztszło nam żyć. To kultura azjatyckich barbażyńców. A nasze korzenie to kultura łacińka, nie wspomnę o rzymskiej czy greckiej Ciekaw jestem jakie funkcje pełnił twój ojciecw PRL, że ciebie tak wychował?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzedniczka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.07, 16:09 P.Kubicki i tak nie poslucha glosu mieszkancow.Bo ma wspanialych doradcow,ktorzy urzeduja w jego gabinecie i nie sa zatrudnieni w urzedzie,a przyjmuja petentow tak jak p.Stabrowski, ktory zna sie na wszystkim i umie dobrze mu doradzic.To chyba brak ojca tak wplywa na p.Kubickiego,ze radzi sie starszych kolegow.Bo sam chyba ma klopot z podejmowaniem decyzji.A szkoda bo jako menaczer, na jakiego go wykreowano powinien miec JAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student jest lepsze rozwiązanie problemu IP: *.ztpnet.pl 17.03.07, 11:00 Puścić ulicę przez las do pętli na Wrocławskiej (wcale nie jest aż tak daleko) i dalej w kierunku miasta Wrocławską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: jest lepsze rozwiązanie problemu IP: *.gala.net.pl 18.03.07, 12:26 Ja również proponuję drogę przez las do ulicy Wrocławskiej,będzie trochę dalej ale może wygodniej i może nareszcie przeszłościowo a nie jak wszystko do tej pory na "wczoraj" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq Co tam Jędrzychów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:30 Inne drogi w ZG też wymagają "usprawnienia". Nie potrzeba do tego żadnych wielkich inwestycji, wykupu działek, wielkich wycinek.. ale trzeba chcieć i myśleć; Weźmy np. taką Wojska Polskiego od świateł przy Lidlu do Uniwerka. W godzinach popołudniowych mamy tu korek. Ludzie jadący do siebie na Przyjaźni, czekając na wolny przejazd (często uprzejmość innych kierowców) blokują pas. Wystarczyłoby przecież dołóżyć pas drogi (od powiedzmy wjazdu na Uniwerek), by to rozładować; oczywiście, także i tu niestety konieczna byłaby raczej wycinka 5-8(?) drzew; Dodam, że blokuje się tu przejazd nie tylko mieszkańcom os. Malarzy, ale i tym, którzy chcą wyjechać z miasta.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 17.03.07, 16:37 mam nadzieję, że zostanie wreszcie wybudowana Odpowiedz Link Zgłoś
km2bp Re: Park Piastowski przetnie droga 17.03.07, 17:08 Parku nie trzeba wcale przecinać wystarczy tylko tą częśc drogi przeprowadzić tunelem podziemnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:16 ja tam ciebie popieram! blachosmrody won z Parku! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgorzanin Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:05 Popieram! Dojazd z Jędrzychowa do miasta zajmuje zbyt wiele czasu! Czas to pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.gala.net.pl 18.03.07, 12:53 Oby ten pieniądz nie przerodził się w wielkie "g...no" Odpowiedz Link Zgłoś
bellana3 Re: Park Piastowski przetnie droga 18.03.07, 00:20 Jestem za budową drogi, działki niech uprawiaja za miastem, a nie w centrum, ludzie pracujacy muszą miec możliwość sprawnego przemieszczania się po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele. Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 18.03.07, 08:35 Najlepiej jak zostaniemy skansenem ! i tak sobie mysle ,że w Polsce nic ! nie wybudujemy bo zawsze komus wejdziemy w droge ! taki folklor czesci mieszkanców . a to dzewko a to wewiurka , a to mamusia itd. rece opadaja nad tymi fanami skansenu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukaszek Jasne IP: *.ztpnet.pl 18.03.07, 09:14 Człowieku pomyśl co gadasz i piszesz chcesz budowy ulicy przez główną arterię rekreacyjną tej części miasta w pobliżu znajduje się Liceum, Nowy blok mieszkalny z małymi dzieciakami (nie wierzysz sprawdź), w pobliżu są 2 nowe place zabaw dla dzieci na Wypoczynku i w Parku (gdzie dzieciaki z Wyszyńskiego biegają się bawić bo to jedyne sprawne place w pobliżu) dodatkowo sama Wyszyńskiego w tym miejscu jest jednopasmowa z każdej strony i wąska tak że już teraz przy kolizji auta uciekają na chodniki (taka droga obłoży tą ulicę o 100%) a za bardzo nie ma gdzie tej ulicy poszerzać bo z jednej strony jest wieżowiec a z drugiej parking którego nie można nijak przenieść bo obsługuje on wieżowiec i blok tez z ciągami sklepowymi na Wyszyńskiego jest to jedyny taki parking. Co do dalszej części za szkołą jeśli kiedykolwiek byłeś tam to wiesz że górka za szkołą jest stroma (co było jednym z powodów wcześniejszej rezygnacji z pomysłu) więc jeśli będzie ślisko to samochody będą na siebie wpadać jak klocki domina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.gala.net.pl 18.03.07, 12:51 Obyś człowieku,który piszesz o tych skansenach przyrody tak źle nie zatęsknił kiedyś do nich,oby twoje dziecko bawiąc się na placu zabaw w pobliżu ruchliwej drogi nie wpadło pod auto,jeżeli przeżyje to żeby zwierząt i roślin nie oglądało tylko na obrazkach.Drastyczne to może ale jakie realne może być dzięki ludziom myślącym podobnie jak ty,który nie widzisz dalej niż czubek swojego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Park Piastowski przetnie droga 18.03.07, 09:51 Mieszkańcom Zielonej Góry współczuję, ale i tak macie szczęście - mogli zaplanowac w parku węzeł autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.gala.net.pl 18.03.07, 12:57 Wielką arterię też mogą zaplanować dlaczego nie skoro juz w jednym parku mamy pałace?A jest jeszcze jeden duży park w Z.Górze do zagospodarowania,zgadnijcie jaki?Jakie tam mogłoby być piękne osiedle bo po co nam parki?Panowi i Panie do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
usmiecham_sie Re: Park Piastowski przetnie droga 18.03.07, 12:06 > Ilu mieszkańców miała Zielona Góra 100 lat temu? > Ilu miała po wojnie? > Teraz ogródki działkowe znajdują się w środku miasta. > > W parku można sobie wybrać drogę, > którą się pójdzie na spacer. Można wybrać kierunek przeciwny > do drogi. Ludzie z Jaskółczej tego wyboru nie mają. > > Ci, co tak głośno krzyczą o ekologii, niech się przesiądą > na furmanki. Proponuję system park-and-ride dla mieszkańców Jędrzychowa. > Dojeżdżają do wylotu drogi na Ochlę, tam na parkingu zostawiają samochód, > a tramwajem konnym bądź inną furmanką, jadą dalej. > > Droga przez Park Piastowski musi powstać. Była w planach > od wielu lat. Wiem, bo dowiadywałem się już 8 lat temu. > Opcja polityczna nie ma tu nic do rzeczy. Nie głosowałem > na obecnego prezydenta miasta, ale popieram tę decyzję. > Rozsądek nie ma barw politycznych. > > Zielona Góra ma archaiczny układ ulic, zupełnie > niedostowany do swojej wielkości. Ten układ ulic > pasuje raczej do miasta wielkości 40 tysięcy mieszkańców. Fajny, racjonalny post - napisany ze szczyptą humoru. :-) Popieram to co napisałeś. Ta droga jest naprawdę potrzebna. Chodzilem kiedys do pobliskiej szkoly i widzialem juz wtedy potrzebę budowy takiej drogi. Umozliwilaby ona prosty dojazd od strony Jedrzychowa i Ochli do miasta, odblokowujac tym samym waskie gardlo jakim jest obecnie ulica Jaskolcza. Moi rodzice jadac obecnie z Zacisza na Jedrzychow (na dzialke ;P), nierzadko musza stac w korku na Jaskolczej. Droga-skrot rozwiazalaby problem. Koncepcja z tunelem odpada - ludzie, ktorzy to popieraja chyba nie zdaja sobie sprawy, ile to kosztuje. No ale jak ktos zyje w basniowym EKO-swiecie, to chyba nie zauwaza roznicy w cenie wybudowania drogi a tunelu. "Hmm.. A moze wybudujemy wiadukt, najlepiej taki ponad drzewami!" ;-) Nie wiem, jak mozna sie burzyc przeciwko wycieciu kilkunastu drzew. Znam miasta, w ktorych parki poprzecinano nawet kilkoma drogami i jakos dalej ludzie spaceruja, a wiewiorki czy inne robaki wesolo hasaja po alejkach. Ludzi starszych, dla ktorych dzialka jest czesto calym swiatem, po czesci rozumiem. Maja swoje przyzwyczajenia, ktore z racji wieku ciezko jest zmienic. No ale coz, dzialke mozna zawsze kupic w innym miejscu... chociazby na Jedrzychowie. Z pieniedzmi tez nie beda mieli problemu, bo jesli miasto chcialoby wykupic od nich obecne dzialki, to zaplaciloby solidnie - pewnie ze 100zl za metr. Wiec za jedna sprzedana dzialke tutaj, mogliby sobie kupic 5 dzialek w innej lokalizacji (gdzie akurat miasto nic nie planuje). Tak jak napisal Haendel, miasta sie rozwijaja, bez wzgledu na to czy nam sie to podoba czy nie. Oczywiscie mozna zamknac oczy albo przywiazaac sie do drzewa, ale to jest walka z wiatrakami. Tak to juz jest. PS. Moze takie sprawy jak budowa nowej drogi powinny byc rozwiazywane decyzja urzedowa, a nie droga publicznych przepychanek? Taki sam problem jest w kwestii poszerzenia ZG o przylegajace wioski (czesto stykajace sie z miastem tablicami - vide Przylep). Miasto chcialoby "rosnac", uzyskujac nowe tereny pod budowe i inwestycje, ale jakis wojt, ktory boi sie utraty stolka, naopowiada swoim "poddanym" o zlym Miescie, ktore z miejsca podniesie oplaty o 200%. Ech... rENce opadYWUJĄ... ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wq Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 12:34 Działki na Jędrzychowie też wyciąć, w końcu powód jakiś też się znajdzie :D a choćby teren pod budownictwo mieszkaniowe, czy na inwestycje :P ; tym oto sposobem Tw rodzice nie będą już mieli działki, nie będą się musieli biedacy męczyć; wszyscy będą zadowoleni.. wszyscy? Tak, tak wszystko należy załatwiać nakazami, zakazami, w ogóle nie brać pod uwagę opinii mieszakańców :| Park jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli Zielonej Góry i to niech oni zadecydyją o tym, czy warto poświęcić jego część na budowę drogi, czy też nie; po coś w końcu te referenda są, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.gala.net.pl 18.03.07, 12:42 Starsi i nie tylko starsi ludzie przywiązują się do swoich działek,ale na i tak nie stać by ich było na kupienie nowej,gdyż większość działek znajduje się na ziemiach dzierżawionych,a za taką ziemię nikt nie zapłaci.Misto zapłaci tylko za drzewka i za altanę jak taka jest i to akurat wiem bo sama w ten sposób straciłam działkę.Czy zatem emeryta stać będzie na kupno nowej,no i jeszcze łączy się z tym wydatek na dojazdy na działkę,która mogłaby być np.w Wilkanowie,Przylepie lub nawet wna Jędrzychowie.No i w ogóle nasza przyszłość zależy również od przyszłości przyrody i to nie tylko w naszym mieście ale na całej kuli ziemskiej."Niestety"jest coraz gorzej.Wierzę,że Pan Prezydent Kubicki nie dopuści do zniszczenia naszego Parku,bo wybudowanie kawałka drogi to byłby tylko początek jego zagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tad Re: Przetrącona tożsamość IP: *.resnet.colorado.edu 18.03.07, 15:16 Rejon ten to jeden z ladniejszych zakatkow Zielonej Gory. Zostawny to miejsce naszym dziecim i wnukom, zeby, jak to okreslil ostatnio redaktor Łukasiewicz, moc im powiedziec "zostańcie tutaj". Budowa tej drogi bylaby nastepnym dowodem na "Przetrącona tożsamość" miasta ("Zielonej" Gory). Opracowanie kompleksowej koncepcja wykorzystania tego rejonu dla celow turystycznych przez Urzad Miasta, jest trudniejsze intelektualnie niz budowa drogi, ale daloby w przyszlosci prace i dochody wielu mlodym mieszkancow Zielonej Gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja1983 Park Piastowski przetnie droga IP: *.netdrive.pl 18.03.07, 17:38 Ten park to dla mnie oaza spokoju. Miejsce gdzie można wypocząć, miejsce zabaw dla dzieci.Od dzieciństwa lubię tam przychodzić. Jesteśmy miastem Zielona Góra i bądźmy nim. Gdy będzie wycinka za wycinką. drzew i budowa drogi za budową, to co najwyżej możemy się nazywać "Szarą Górą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal umysłów kilka drzew? IP: *.tpn.ceron.pl 18.03.07, 17:44 Koło 40 drzew w parku plus dąb i kasztanowiec na trasie nowej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Park Piastowski przetnie droga IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.03.07, 20:38 to swietny pomysł,ta droga musi powstac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faraon Re: Park Piastowski przetnie droga IP: 212.109.148.* 18.03.07, 20:56 Tylko stado cymbałów RM i UM miasta potrafi to wymyśleć ten park to całe moje dziciństwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faraon Re: Park Piastowski przetnie droga IP: 212.109.148.* 18.03.07, 20:56 Tylko stado cymbałów RM i UM miasta potrafi to wymyśleć ten park to całe moje dziciństwo ale to nie ważne brak wyobraźni i madrości życiowej może pujdziecie porozum do waszch sieczkowych mozgow pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faraon Re: Park Piastowski przetnie droga IP: 212.109.148.* 18.03.07, 20:56 Tylko stado cymbałów RM i UM miasta potrafi to wymyśleć ten park to całe moje dziciństwo ale to nie ważne brak wyobraźni i madrości życiowej może pujdziecie porozum do waszch sieczkowych mozgow pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Park Piastowski przetnie droga IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.03.07, 21:53 proponuje tunel. Wszyscy beda zadowoleni, a i Unia moze kasa sypnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slabo mi Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 19.03.07, 00:27 A moze zamiast wszystkich nowych drog budowac tunele? A nad nimi sadzic drzewa, krzaki i inne badyle - wtedy bedziemy mieli bardzo zieeelooona gore! Ale by bylo super - UNIA da kase! Bo UNIA ma duzo kasy - ma wielka drukarke i sobie drukuje ta kase! :D No ludzie, jak ktos nie rozumie pewnych zaleznosci finansowych, to niech nawet nie wysuwa takich argumentow w stylu samoobrony, bo slabo mi sie robi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalamana Re: Park Piastowski przetnie droga IP: *.ztpnet.pl 19.03.07, 08:04 Zastanow sie, bo gdyby nie te "badyle" raczej nie mial bys czym oddychac. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
km2bp Jednak tunel 19.03.07, 09:47 Budowa tunelu jest technologicznie możliwa nie było by konieczności niwelowania górki, na której znajduje się park a wzgórze jest dość strome widziałem takie tunele za granicą. Problemem mogą być wysokie koszty takiej budowy. Ale czy z braku funduszy zawsze musimy wybierać rozwiązania tańsze i w dłuższej perspektywie gorsze? A może Unia dofinansuje taką proekologiczna inwestycję? Jedno jest pewne skrót z botanicznej do wyszyńskiego musi powstać Odpowiedz Link Zgłoś
pablo99216 Re: Jednak tunel 19.03.07, 12:05 Oczywiście, że przed realizacja tegoż projektu/budowa tunelu oraz drogi/, władze miejskie powinny złożyć wnioski o dofinansowanie z UE z alokacji finansowej 2007-2013. Nie rozumiem dlaczego wice-prezydenci ZG, a w szczególności Pan Kaliszuk/niewatpliwie znawca funduszy unijnych-znam z autopsji/ oraz Pan Woźniak/tematyka inwestycji/ nie zgłosili projektu budowy na listę priorytetów podczas konsultacji społecznych do Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego 2007-2013. Po drugie był nabór propozycji projektów w ramach Indykatywnych Planów Inwestycyjnych dot. Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2007-2013, nie wspominajac Fundusz Spójności. Jeżeli zostało to zaniedbane, myslę iż trzeba przygotować dokumentację projektową do wniosku o dofinansowanie, który bedzie rozpatrywany w ramach konkursu. A jest o co walczyć, ponieważ Unia dofinansowuje w wysokości 85% wartości inwestycji, i trzeba by było inwestycję rozpoczać przed 2009 rokiem. Ponieważ później może się zmienić wielkość dofinansowania/mniejsza od 85%/. Szkoda, że woj.lubuskie wraz z opolskim otrzymało najmniejsze środki. Po drugie inwestycja współfinansowana przez UE będzie baczniej obserwowana pod kątem prawno-finansowym :). Kto nie próbuje, ten traci i słono płaci. Panie Kaliszuk przyczynił się Pan do budowy obwodnicy ZG wraz z wiaduktami w ramach PHARE, co to dla Pana jakiś 80 metrowy tunelik!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo99216 Re: Jednak tunel 19.03.07, 13:15 To byłoby coś!!!!!!! Jest obecnie w Berlinie pod Parkiem ZOO.I ma długość 2,4 km. A co to jest 80 m. Dobra proporcja do wielkości miasta oraz zasobności:) www.tagesspiegel.de/bilder/berlin/tiergartentunnel_750x470.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koichi Re: Jednak tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:28 Wybudować można prawie wszystko:) Tylko ile to będzie kosztować - 20 mln? może więcej... Po pierwsze, żeby wbić się tunelem, należałoby zacząć od ul. Wiśniowej, a to z kolei podnosi koszty inwestycji. Po drugie Unia Europejska nie finansuje inwestycji na drogach lokalnych (powiedzmy, że to przebicie zostanie zaliczone najwyżej do kategorii dróg powiatowych)... Gdzie tu mowa o inwestycji proekologicznej...? Po trzecie budowa łącznika jest konieczna - poczekajmy jeszcze trochę jak ludzie pobudują się na Osiedlu Uczonych i w pozostałej części Jędrzychowa - wąskie gardło Jaskółczej się zapcha, dotyczy to również ul. Kożuchowskiej. Jest jeszcze jedna sprawa - nowelizacja specustawy daje spore możliwości realizacji inwestycji w krótkim czasie, pod warunkiem posiadania środków... Licząc na szybką realizację tej inwestycji, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś