Dodaj do ulubionych

O nas bez nas

02.07.07, 08:22
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=149&w=64837922&a=64837922
Ciekawy wątek. Trochę długie, ale zapraszam do lektury.
Obserwuj wątek
    • cancro Re: O nas bez nas 02.07.07, 10:36
      Watek rzeczywiście długi, ale ciekawy. Można zeń wysnuć kilka wniosków:
      1. Myślenie kategoriami "moja chata z kraja" jeszcze nikomu nie przyniosło
      korzyści. Mam tu na myśli nie tylko separatystyczną postawę Lubska, co
      konieczność rozwiązań systemowych. Konieczne są wspólne działania powiatów
      żarskiego i żagańskiego. Wydaje mi się bowiem, że wrogiem, czy przeciwnikiem tej
      idei jest nie tylko województwo dolnośląskie, ale także - co zrozumiałe- nasza
      "lubuska stolyca".
      2. O ileż byłoby prościej i korzystniej dla obu powiatów, gdyby znajdowały się w
      dolnośląskiemu? Pytanie to pozostawiam bez odpowiedzi.
      3. Żadne myślenie radnych nie zastąpi działań kolei, których celem jest
      przyciągnięcie pasażerów do korzystania z jej usług. Jeśli ktoś nie wie o czym
      mówię, niech przejedzie się "Bobrem" niedawnym sztandarowym przedsięwzięciem
      żarsko-żagańskiej kolei.
      4. Dworzec żagański położony jest bardo niekorzystnie. Czy nie war toby wzorem
      innych miast na terenie byłej czesalni wełny urządzić przystanek "Miasto". Nie
      jestem ekspertem, ale chyba stosunkowo tanio możnaby przedłużyć linię niemal do
      mostu (no tak, napiszę Wilhelma, to powiedzą, żem pruski rewizjonista, a napiszę
      "duży" to infantylnie).
      5. Dworce i pociągi muszą być bezpiecznymi miejscami. Inaczej mimo nakladow nikt
      nie bedzie z nich korzystał.
      Najgorsze jednak jest to, ze na poziomie powiatu nasi domorośli politycy miast
      zająć sie sprawami powiatów zaprzątają sobie głowy koalicjami, opozycjami itp.
      "pierdołami" - czyli "berlinka" pojedzie przez Węgliniec :-(
      • mercin.brezan Re: O nas bez nas 02.07.07, 10:54
        1) nowy dworzec - pomysł nierealny

2) "bobr" się wlecze 2 godziny 43 minuty
        nawet intercity, którym niedawno jechałem planowo ma wpisane 2.28 (faktycznie
        jechał dłuzej, i w biegu przesiadałem się na pośpiecha do Wawy)

pks (autostradowy do zakopanego przez wrocław -o godz. 6:49) ok 2godz.15min.

w przypadku pkp dochodzi jeszcze przeciętnie półgodzinna wycieczka na dworzec

dziękuję unikam kolei w Żaganiu, wsiadał będę (po dojeździe pks-em) albo we
        wrocławiu, albo poznaniu a nawet zielonogórze.
        • sliders Re: O nas bez nas 02.07.07, 16:52
          Hmmm, opcja z dworcem bliżej centrum, wydaje mi się w chwili obecnej nie realna.
          TO dobry pomysł, ale nie sądzę żeby w chwili obecnej był "podchwycony" przez
          władze. Z drugiej strony, jeśli nie teraz to kiedy? Przecież właśnie zbliża się
          okres kiedy będziemy mogli skorzystać z największej puli dotacji przyznawanej z
          UE. Jednak przy obecnym, prawie żadnym zainteresowaniu naszych radnych szanse na
          realizację są prawie żadne;p

Pozazdrościć tylko zaciekłej walki na argumenty u sąsiadów, choćby tylko na forum :(
          • mercin.brezan Re: O nas bez nas 02.07.07, 17:09
            proszę oto do dyskusji kolejne 3 grosze!

kolej stanowiła kiedyś autentyczny środek transportu milionów osób
            obecnie rozwój rynku samochodowego sprawił, że ostaną się tylko główne
            komunikacyjne szlaki kolejowe!
            ten Wrocław - Berlin przez Żagań i Lubsko lub Żary jako takie szanse istnienia
            jeszcze ma ale to coś na Zieloną Gorę czy Głogów raczej skazane jest na śmierć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka