Dodaj do ulubionych

Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy

13.07.07, 22:48
Rozumiem że pan zwycięzca konkursu dowiedział się że wrześniowa impreza w
Zielonej Górze to szachowe zmagania przy winku???
Obserwuj wątek
    • Gość: Klee Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ztpnet.pl 14.07.07, 00:31
      Nizbyt fajny ten plakat. Hmmm w sumie co tam winobranie juz dawno prszeszło w klimaty nawalonych chamów rzygajacych po kątach. Więc zwisa mi to "święto"
      • Gość: zmiana Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 14.07.07, 01:04
        zmienmy werdykt ... i juz ;)
        www.4roze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=364
        • Gość: posia Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.07, 07:56
          Plakat nagrodzony jest fatalny. Dlaczego w komisji znaleźli się ludzie, którzy
          nie mają pojęcia o reklamie.
          • Gość: Ulka Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.07.07, 09:00
            Firma ma rację. Plakat jest beznadziejnie banalny. Bez żadnego przesłania.
            Podoba mi się natomiast projekt Marka Szpaka. Szkoda, że w konkursie nie
            uczestniczyli nasi plastycy. Wierzę, że projekty Doroty Komar-Zmyślony, czy
            Ireny Bierwiaczonek (autorki wspaniałych cykli obrazów o tematyce winiarskiej)
            pobiłyby na głowę wszystkie inne. Obawiam się, że miasto niespecjalnie
            rozpropagowało konkurs w środowisku lokalnym.
            • Gość: pisia Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.07, 10:58
              Pani Dorata była w sądzie konkursowym.
          • Gość: plakaciarz Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ec.zgora.pl 17.07.07, 08:45
            Czyżby o wyborze wspołdecydowała wiceprezydent Harężlak? Wszak słynie ona z
            gustu, wyrobienia artystycznego,znajomości warsztatu malarskiego i graficznego.
            Zapewne wśród wielu dyscyplin, których mieni się specjalistką znajduje się
            sztuka współczesna he,he...
    • Gość: ? Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.07.07, 08:08
      Ciekawi mnie, czy firma Aspe w podpisanej umowie pozwoliła sobie wpisać, że
      będzie płaciła za plakat wybrany przez kogoś innego? To jakaś dziwna sytuacja.
      Dziwi mnie coś więcej: śledząc doniesienia mediów można odnieść wrażenie, że w
      naszym mieście wszystkim zajmuje się wyłącznie jeden z zastępców prezydenta -
      niejaki Woźniak. Gdzie pozostali? Może zróbmy "tanie miasto" i zwolnijmy tych,
      o których i tak nie słychać? Chyba że działa inny system - partyjnej
      zależności: Woźniak ze Stabrowskim rządzą i Kubickim i resztą... . Jak jest
      naprawdę? Kto wie i odważy się napisać?
    • Gość: An!k Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 08:55
      zgadam się z Aspe plakat jest bardzo słaby, nie kojarzy się z winobraniem i
      wogóle nie promuje imprezy
      • slon40 Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy 14.07.07, 09:45
        Wreszcie ktoś odważny powiedział wprost, że coś jest beznadziejne.
        A nie owijał w bawełnę. Konkurs konkursem, ale skoro ma to iść w świat niech
        przyciąga oko a nie odstrasza. Może lepszy byłby konkurs dla wszystkich a nie
        tylko dla wybranej grupy "artystów".
        • Gość: sanac "artyści"?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 10:16
          "artyści" rządzą miastem?
        • Gość: e. Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 16.07.07, 00:33
          dokładnie!! - Oni go ocenili po kontem estetycznym i tylko estetycznym zupełnie
          zapominając o marketingu i reklamie - a to dziwne - bo przecież plakat jest
          dziełem poniekąd użytkowym i powinien spełniać swoją rolę
    • Gość: ZielGor Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.07.07, 10:23
      Moim skromnym zdaniem wybrany plakat byl najlepszy z posrod zaprezentowanych. Przynajmniej pod wzgledem artystycznym i basta (gratuluje autorowi pomyslu i ciekawej kompozycji!). I mysle ze wlasnie taki plakat powinien byc - intrygujacy w formie, nietuzinkowy. Po co komu plakat ktory jest kolejna pocztowka ZG?
      A ze plakat nie jest marketingowo dobry - jak ktos juz wspomnial - to prawda.
      Poza tym mysle ze my zielonogorzanie mamy inne zmartwienia niz plakat. Promocja takiej imprezy nie odbywa sie przez slupy ogloszeniowe.
      • Gość: pisia Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.07, 11:02
        ZielGor a ty jakie jakie masz kwalifikacje vaby oceniać. Masz wykształcenie
        kierunkwe lub pokrewne a może jesteś właścicielem firmy, która dobrze się
        promuje. pod względem artystycznym to ten plaka to zaledwie I rok studiów na
        ktrych uczą rysunku. Na ASP dostał by facet za niego 3.
        • Gość: ziutek Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ztpnet.pl 14.07.07, 13:07
          Zeby stwierdzic czy mi smakuje potrawa musze byc kucharzem, zeby ocenic film
          musze byc rezyserem itd. itp.
          • Gość: Pysio Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.07, 14:38
            Tak kolego na tym polega profesjonalna ocena. Nie musisz mieć wykształcenia
            ale przedstaw dowody,że odniosłeś sukces w branży, wtedy może będziesz uznawany
            jako autorytet. Kucharz powie nie tylko,że mu smakuje ale powie jeszcze
            dlaczego. Jeżeli masz dyplom to jest to dokument potwierdzający,że znasz się na
            obranym kierunku. Pewna Pani będąca Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków uważała
            się za atorytet w sprawie architektury tylko dlatego,że dwa razy zdawała na ten
            wydział. Wprawdzie nie dostała się ale jak sama twierdziła zna swoją wartość.
            Otóż nie ona autorytetem nie była a jedynie pośmiewiskiem.
            • Gość: ziutek Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ztpnet.pl 16.07.07, 13:15
              Ja nie chce byc autorytetem. Ja chce ocenic plakat i mam do tego prawo. Plakat
              mi sie podoba i juz. Nie nazywa sie to profesjonalna ocena, niech sie to nazywa
              moja subiektywna ocena. Podoba mi sie jeszcze plakat Machnickiej. Plakat Szkapa
              to widokowka, a praca Skorwidra nie wiem co przedstawia.

Jesli jestes takim autorytetem i specjalista to zloz zazalenie do Związku
              Polskich Artystów Plastyków i powiedz, ze masz wieksze kwalifikacje do oceny
              tego konkursu. Wg Ciebie siedza tam ludzie bez wyksztalcenia w tym kierunku?
    • Gość: gość Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 11:08
      problem jest znacznie szerszy niż się pozornie wydaje. w naszym kochanym kraju
      nikt nie edukuje projektantów graficznych, którzy znają chociażby podstawy
      marketingu. mamy za to multum uczelni plastycznych, gdzie nieustannie wpaja się
      zasady rysunku. podstawy - są potrzebne, ale to co stoi na nich, jest ważne.
      w skali światowej można często spotkać się z opinią, że mamy ogrom wybitnych
      talentów, tylko nie ma szkół, gdzie te talenty możnaby ukierunkować.
      gdzie mają pracować ludzie po akademii sztuk pięknych, szkole plastycznej jeśli
      nie w reklamie ?! wybijają się tylko nieliczni - reszta tworzy niestety do
      poduszki ;/
      • Gość: dem Tylko Skorwider IP: *.gala.net.pl 14.07.07, 11:41
        Skorwider ma pomysł, to gest w obronie świetnej polskiej szkoły plakatu. To jest
        sztuka, jeśli się komuś wydaje inaczej - szkoda. Żałuję, że zacne jury potrafi
        do tego stopnia zarzucać miasto taniością. Szpak jest zbyt dosłowny, nie
        widzicie tego? Małe miasta w zachodnich Niemczech, Francji właśnie prostym
        przekazem budują swój nowy wizerunek.
    • Gość: John F. Kennedy Marketingowy - to znaczy jaki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 14:45
      Właściciel całego przedsięwzięcia czyli Miasto, czyli Prezydent a właściwie jego
      ludzie:

1) ogłosili konkurs na organizatora Winobrania, który wygrała firma Aspe
      2) ogłosili konkurs na plakat winobraniowy, który wygrał p. Gawłowicz
      =========================================================================
      Za obydwa konkursy płaciło Miasto.
      Gdy to nastąpiło, okazało się, że:

3) firmie Aspe nie podoba się zwycięzca konkursu i ma w nosie to, że Miasto
      zapłaciło p. Gawłowiczowi - jako powód podano brak walorów marketingowych
      4) czy wobec tego firma Aspe wyprodukuje na własny koszt swój plakat posiadający
      owe walory marketingowe, czy będzie usiłowała obciążyć kosztami miasto, które w
      tym wypadku zmuszone zostałoby do PODWÓJNEJ zapłaty za plakaty ?
      5) czy ten stan rzeczy będzie powodem do obciążenie Miasta dodatkowymi kosztami,
      nie ujętymi w umowie na organizację Winobrania ?

=========================================================================
      Skupmy się na owych walorach marketingowych ?

6) czy plakat spełniający kryteria Aspe będzie miał magiczną moc oddziaływania
      na uczestnika Winobrania, a szczególnie na jego skłonność do wydawania pieniędzy?
      7) w jakich jednostkach ma być zmierzona wartość marketingowa idealnego plakatu
      proponowanego przez Aspe ? w kilogramach, w metrach, czy w złotych etc. ?
      8) czy od plakatu zależy sukces lub porażka organizatora Winobrania tj. firmy
      Aspe ? Czy w przypadku porażki firma Aspe będzie mogła powiedzieć, że to przez
      plakakat p. Gawłowicza ?

========================================================================
      Mam nadzieję, że dzinnikarze zwrócą uwagę na opisany wyżej aspekt i przy
      rozliczaniu Winobrania, spojrzą na sprawozdanie finansowe jaki firma Aspe złoży
      Miastu po imprezie.

P.S. Uważam, że sam plakat, a właściwie wszystkie nagrodzone plakaty są niezłe
      a firmie Aspe o coś chodzi dodatkowo, jak znam życie, to o dodatkową kasę !

• Gość: Zośka z batalionu Re: Marketingowy - to znaczy jaki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 07:29
        Człowieku(!),problem jest prosty - po co taki ciężki wywód!?
        Chodzi tylko o to, że ten plakat może i jest fajny ale jako współczesna reklama
        może przyciącać uwagę jedynie emerytowanych nauczycieli.

Firma ASPE to nie jest małą dziadowską firmą która ciuła złotówy
        te parę stów za druk plakatu top naprawdę nie są wielkie pieniądze...

tyle że po co drukować makulaturę??
        szkoda drzew...
    • Gość: besia Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 18:40
      można z tego wybrnąć następująco:
      jeśli zwycięzca konkursu nie miał zagwarantowane umową z miastem, że właśnie
      jego plakat będzie promował Winobranie, to mówimy Panu Gawłowiczowi:
      gratulacje, dziękujemy, proszę odebrać nagrodę i do widzenia. A Dni Zielonej
      Góry niech promuje plakat wybrany przez czytelników GW i internautów największą
      ilością głosów. Pzdr
    • trzezwy.zg Zgadzam się z Aspe w 100%!!!! 14.07.07, 21:17
      Mam nadzieje, ze ten plakat nie będzie głównym motywem reklamującym imprezę
      winobraniową bo ten plakat nie jest wcale imprezowy.
      Trzeba wiedziec co czemu ma slużyć a nie oceniać jakieś walory w oderwaniu od
      rzeczywistości.
      Jestem z Z.G. i mam nadzieję, że turyści tłumnie przybędą do miasta i z
      uśmiechem na twarzy wyjadą nie żałując wydanych kilku groszy;)
    • Gość: Marek Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.tpn.ceron.pl 15.07.07, 01:40
      Moim zdaniem - plakat dobry, bo kontrowersyjny, przyciąga oko. Dość "pocztówek"
      ZG.
    • Gość: Marek Jarmulski OPEN YOUR MIND :) IP: *.tpn.ceron.pl 15.07.07, 01:54
      W marketingu wizualnym istnieje coś takiego jak BARIERA ZAUWAŻALNOŚCI. Podobno
      uczą tego na pierwszym roku studiów ZiM. Czy ktoś z Was, tubylców, zwróciłby
      uwagę na kolejne zdjęcie ratusza? Myślę, że nie. Brawa dla Aspe za odwagę.
      Myślę,że ten plakat jest tak dobry jak palma na rondzie Willsona w Warszawie.
      Kontrowersyjna? O to chodzi. PS. Nie mam nic wspólnego z firmą Aspe etc. Ten
      plakat po prostu bardzo mi się podoba.
      • Gość: gjenek Re: open IP: *.ztpnet.pl 15.07.07, 10:45
        Marku, Marku, Drogi Marku:) Sęk w tym, że firmie Aspe plakat się nie podoba
        więc raczej brawa nie w ich kierunku. Co do reszty to zgadzam sie z Toba. Mnie
        też plakat bardzo się wkręcił. Żadna pocztówka. Żaden rubaszny Bachus na tle
        winorośli. Żaden ratusz na tle... tak, tak - winorośli. Jest w zwycięskim
        plakacie... winorośl, ale jaka! Gratulacje dla autora!
        • Gość: gjenek Re: open IP: *.ztpnet.pl 15.07.07, 10:50
          PS. I dziwne jest testowanie przez firme Aspe plakatu na wybranej grupie
          odbiorców... Zbeczałem się do łez jak przeczytałem, iż zakryto nazwę imprezy i
          nazwę miasta. Przecież to integralna część plakatu - napisy nań. Co to za
          testy, w których zasłania się znaczącą cześć dzieła sztuki i pyta o wrażenia,
          skojarzenia. Idąc tokiem kulinarnym, który ktos tu już wprowadził - to tak
          gdyby testować golonkę bez musztardy i pyffka, hehe;)))
          • Gość: do gienek oj gieniu gieniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 23:11
            i dlatego zielona to dziura bo takie kadry w niej rosna

co ty wiesz gieniu o badaniach

wiesz co to sa ankiety?

boze ty widzisz i nie grzmisz

spojrzi oswiec tego gienka - ciolka

prosze

• Gość: ziutek Re: open IP: *.ztpnet.pl 16.07.07, 13:18
            Nie wiem co Cie dziwi. Jak chcesz badac czy plakat kojarzy sie z ZG i
            Winobraniem kiedy badany bedzie mial to napisane na plakacie?
            • Gość: erklo Re: open IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.07, 08:35
              ale przecież napisy to integralna część plakatu!!!
              moim zdaniem ASPE od początku miało swoją wersję i odrzuciło plakat konkursowy
              pro forma.
      • Gość: Pysio re IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.07, 14:42
        Palama na Willsona to wioch z której śmieją się. Nie wystarczy zrobić kupy.
        Owszem goła d. zawsze zwróci uwagę ale óźniej nastepuje refleksja - nie wchodzę
        śmierdzi.
        • Gość: Gomar Rertych Re: re IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.07, 23:03
          taaa... sprawdziłem program winobrania. potem znalazłęm w necie trochę "dorobku" Kate Ryan, ogłoszonej gwiazdą imprezy i rozumiem dlaczego firma Aspe nie chce zwycięskiego plakatu - bo uważają, że skoro winogrona są okrągłe to nie wolno ich malować kanciastych.
          ... Tak mi wstyd za to winobranie :-(((( a to mogłaby być prawdziwa marketingowa torpeda, no ale...................
          • Gość: bulka Re: re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 19:43
            no tak, poza tym... zajrzyjcie na strone firmy Aspe... z calym szacunkiem, BHAHAHHAHHAHhhh... ojjj
            To chyba zartownisie tacy sa, to byl zart. Ludzie, z tak zaprojektowana strona, mozecie narzekac na ulotki robione recznie przez fryzjerki, a i tak beda one pewnie ostrzejsze.

I nie malowac mi tu kanciasto...
            • Gość: Kegian Re: re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 19:56
              Myślę, że czas zacząć brać udział w konkursach zagranicznych. Ten chory kraj
              nie dorósł jeszcze chyba do tego. Logo firmy Aspe wspaniałe ;)
      • Gość: Jubilat Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 07:44
        Ktoś z nas - tubylców - nie potrzebuje plakatu aby wybrać się na winobranie.
        Plakat arytystycznie może jest dobry ale poza tym nie przemawia!!!
        Chyba że do kółek wzajemnej adoracji...
      • Gość: dem wilsona? IP: *.gala.net.pl 16.07.07, 11:24
        chyba Charles'a de Gaulle'a.
        • Gość: Marek Jarmulski Re: wilsona? IP: *.tpn.ceron.pl 26.07.07, 02:37
          Masz rację. Ale wpadka :)
    • Gość: ewaK Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.szczecin.mm.pl 15.07.07, 20:53
      WITEK CWANIAK ma za swoje, i dobrze - to za to zanizanie ocen ... w wssu

• Gość: erklo Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.07.07, 08:22
      A ja to widzę tak: wygrał plakat artystyczny i trudno się z tym pogodzić
      wytwórcom płytkich ulotek reklamowych!
      • Gość: jejka Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.ztpnet.pl 18.07.07, 08:44
        ALe ten Palakat jest też słaby pod względem artystycznym. Nie mówie o żadnym marketingu bo to wogole inna bajka. Ten plakat jest przecietny, nie bójcie się pisać że to badziew...
        • Gość: erklo Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 09:57
          a mi się podoba, zwłaszcza w porównaniu z tym czymś co wisiało na słupach przez
          ostatnie dwa winobrania.
    • Gość: Bolek :) Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: 195.117.158.* 23.07.07, 13:26
      Firma Aspe bylaby niezadowolona z każdego wybranego przez ZPAP plakatu, bo to
      niestety nie ich plakat zwycięzył (ich bylby na pewno lepszy - wiadać już po
      ich wizytowce www jacy to profesjonaliści, logo sugeruje że produkują kafelki:)
      chyba powinni zmienić branże, może w tym byliby lepsi, a poza tym Pan Dyrektor
      Kreatywny z ASPE to na pewno większy autorytet w dziedzinie sztuki plakatu niż
      jakiś tam artysta ze Związku Polskich Artystów Plastyków... Ale wpis Pani Ulki
      to jest dopiero COŚ nadzwyczajnego. ...Szkoda że te Panie, które NIE ZROBIŁY
      PLAKATÓW na Winobranie nie dostały jednak pierwszej nagrody... Moim zdaniem
      pierwsza nagroda powinna pójść w ręce Firmy ASPE Solution I PANI ULKI!!!!
    • Gość: bulka Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 19:28
      szlag moze czlowieka trafic... i jeszcze ta sonda, Szpak najlepszy, tak?
      zrobcie sobie zdjecie miasta z lotu ptaka, dowalcie arialem na pol formatu tekst, to bedzie dla wszystkich czytelne, nawet dla srednio madrych, a obok plakatu postawcie zula... i macie winobranie

taki plakat dissowac, jeszcze w yborczej... oj, zloooo
      • Gość: ja Re: Aspe: Tego plakatu drukować nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 01:02
        umowa jest umową powinni się wywiązać i już
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka