Dodaj do ulubionych

Cmentarz zydowski w Lubsku

01.09.07, 11:00
W internecie znalazlem nastepujaca informacje:

Cmentarz, ul. Przemyslowa (?)
Założony w XIX wieku, powierzchnia 0,1 hektara, nie ogrodzony,
zdewastowany, zachowane tylko fragmenty porozbijanych nagrobków.

Czy rzeczywiscie zachowalo sie kilka nagrobkow? czy ten cmentarz
wogole istnieje? a jezeli nie to co obecnie na jego miejscu sie
znajduje?
Obserwuj wątek
    • bnq58 Re: Cmentarz zydowski w Lubsku 01.09.07, 13:04
      Niestety poziom przed etyczny naszego społeczeństwa doprowadził do totalnego
      zniszczenia tego miejsca, a niewielki fragment terenu, na którym na początku lat
      90tych postawiono tablicę informacyjną (nawet nie pamiątkową!) został
      zlikwidowany, a tablicę przesunięto w obszar okalającego sąsiednią działkę
      płotu. Dziś na grobach żydowskich mieszkańców Sommerfeld (przedwojennego Lubska)
      znajduje się stacja Paliw HOREX. Wolę nie myśleć jak wykonywane były roboty
      ziemne związane z ustawieniem podziemnych zbiorników na paliwo. Po prostu
      zgroza, no ale czego można się spodziewać po społeczeństwie - jak już
      wspomniałem - z poziomu przed etycznego? Zresztą taki sam stosunek lokalnych
      władz jest do (wydawałoby się, że polskich obywateli) nie zgodnych z linią
      ideową "nowych" władz pomników:
      naszelubsko1.blox.pl/2007/08/Na-smietniku-historii.html
      • debest3 Re: Cmentarz zydowski w Lubsku 01.09.07, 22:32
        a mnie sie zdawało ze ten cmentarz był gdzie indziej..cały czas myslałem ze
        niedaleko ulicy Kieleckiej..jakas brama nawet tam była..hmm ale moge sie mylic
        • bnq58 Re: Cmentarz zydowski w Lubsku 02.09.07, 08:40
          Ten cmentarz, o którym myślisz, brama od ul.Śląskiej (wciąż tam jest) zamieniony
          w plac zabaw, jakieś asfaltowe korty - został zlikwidowany pod koniec lat
          70-tych, ale to był niemiecki (ewangelicki) cmentarz, choć i tam po wojnie
          dokonano kilka polskich pochówków. Kirkut wg map niemieckich z lat 40-tych
          zdecydowanie znajdował się przy ul.Przemysłowej na terenie obecnej stacji paliw
          Horex. Za komuny był to teren POM-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka