Dodaj do ulubionych

Unia 3 miast

16.07.03, 17:18
Zostałem na tym forum strzaskany za pomysł unii 3 miast.
Może jest to i zły pomysł? Ale gorszy od złych pomysłów, jest brak pomysłów,
co prowadzi do stagnacji i ogólnej apatii.
Nową Sól, Zieloną Górę oraz Sulechów łączy wiele wspólnego, a przede
wszystkim chęć rozwoju.
Zalety wspólnej polityki na rzecz rozwoju naszych miast:
- bardzo bliskie odległości. Po wybudowaniu obwodnicy Nowej Soli i drogi
szybkiego ruchu, z Nowej Soli do Zielonej Góry będzie się za dwa lata jechało
w czasie ok. 8 minut. Do Sulechowa niewiele dłużej. Kiedyś Marszałek rzucił
hasło autobusów szynowych, może inny środek szybkiej lokomocji i problem
przemieszczaniea się pomiędzy tymi naszymi miastami przestanie wogóle
istnieć. Jazda z jednej dzielnicy Warszawy, Poznania czy Wrocławia na drugą
zajmuje czasem ponad godzinę. Wszystkie trzy miasta leżą na trasie północ-
południe.
- Możemy wzajemnie wspierać się nie tylko gospodarczo. Wzajemna pomoc nas
tylko może wzmocnić w konkurencji z innymi ośrodkami. Jeżeli będziemy
potrafili wypracować sposób na wspólną politykę stworzy się mała metropolia,
blisko 200 tysięczna. Nie chodzi o zmianę ustawiania tablic. Gdańsk, Gdunia,
Sopot mają swoją odrębność, ale są razem potęgą.
- Zielona Góra wraz z Sulechowem tworzy bardzo silny ośrodek akademicki.
- Nowa Sól, mimo dożego bezrobocia (37%), ma duży potencjał inwestycyjny- 110
hektarów uzbrajanych terenów inwestycyjnych, podztrefę ekonomiczną,
dośiadczoną i wykształconą kadrę fachowców w wielu dziedzinach.
- Nowa Sól leży nad Odrą, która jest coraz bardziej atrakcyjna turystycznie,
a w przyszłości może być wykożystywana jako droga transportowa.
Podsumowując, w naturalny sposób jest nam do siebie najbliżej. Musimy więc
robić wszystko, żeby nie konkurować, a nawzajem się wspierać.
Właśnie w tej chwili usłyszałem w radiu informację, że Zielona Góra przegrała
batalię o Telewizję Regionalną. Co jeszcze zostanie zabrane Zielonej Górze?
Musimy stworzyć wspólny front. Słyszę, że nic nie przemawiało za Zieloną
Górą. Powinna przemówić UNIA 3 MIAST.
Jeśli zainteresuje Was ten wątek, będę dalej przedstawiał argumenty ZAAAAAAA!
Pozdrawiam
Wadim
Obserwuj wątek
    • Gość: lubuszanin Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 17:42
      to bardzo dobry pomysł, jadąc od Sulechowa do Nowej Soli widać na
      drodze "nowoczesny świat".
      Na marginesie - czy nie możnaby tej drogi podzielić na cztery pasy tak jak jest
      np. na zjeździe do centrum ZG ? Nie nazywając oczywiście autostradą. Myślę, że
      taka powinna być polska koncepcja drug.
      Większość drogi do Szczecina (Gorzowa) mogłaby mieć taki charakter. Inaczej
      będzie to totalna masakra, dziś jechałem - horror to delikatne słowo.
      • Gość: lubuszanin Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 17:46
        dróg, drug drugowi :-)))
        to upał
    • fox51 Re: Unia 3 miast 16.07.03, 18:58
      wadim-t napisał:

> - Zielona Góra wraz z Sulechowem tworzy bardzo silny ośrodek akademicki.

dobre, a jaki to osrodek akademicki znajduje sie w Sulechowie?
      • markoniec Re: Unia 3 miast 16.07.03, 19:54
        nie kpij, jest.
        Wadima popieram, to nieliczny którym chce się chcieć !
        • Gość: Mis Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 21:53
          To nie jest nowa koncepcja, chocciaz od dawna nikt o nie nie dyskutował.
          Wydawałoby się, że takie trójmiasto powstawać bedzie w sposób naturalny.
          Niestety nie widzę ani działań za takim rozwiązaniem, ani czynników je
          przyspieszającm. Jedynym czynnikiem inbtegrującym jest dojazd do pracy, a to
          przy tak małym rynku pracy to za słaby czynnik. Przeciez w tych trzech
          miastach nie ma inwestorów! To jest podstawowy problem. Oczywiście potrzebna
          jest obwodnica Nowej So9li i wymuszenie inwestycji łączącej ja z obwodnicą
          Zielonej Góry. To rzeczywiście mogłoby byc zadanie dla samoreządów Zielonej
          Góry i Nowej Soli. Bo przecież bez pszerzenia drogi od Niedoradza do Raculi
          (czyli połaczenia obu obwodnic - Zielonej Góry i projektowanej Nowej Soli) w 8
          minut sie do nas nie dojedzie. (do nas czyli w tę lub drugą stronę). Natomias
          nikłe sa szanse posuwania się obu miast ku sobie. N.Sól stanie na Otyniu a
          Zielona na Raculi. Chyba, że wzdłuz tej drogi powstana firmy i centra
          handlowe. Racula mogłaby być świetnym terenem na centrum handlowe, ale o taką
          wspólnotę chyba Panu nie chodzi?
        • tezgucio Re: Unia 3 miast 17.07.03, 00:31
          markoniec napisał:

> nie kpij, jest.
          > Wadima popieram, to nieliczny którym chce się chcieć !

Pomysł z unią chyba nie jest zły, teoretycznie przynosi więcej korzyści niż ew.
          strat. Mimo tego Wadima nie popieram, niestety ciągle mam jakieś "ale" co do
          jego osoby. Jakoś nie moge uwierzyć w tzw. czystość intencji.
          • Gość: Wadim Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 11:48
            tezgucio napisał:

> markoniec napisał:
            >
            > > nie kpij, jest.
            > > Wadima popieram, to nieliczny którym chce się chcieć !
            >
            > Pomysł z unią chyba nie jest zły, teoretycznie przynosi więcej korzyści niż
            ew.
            >
            > strat. Mimo tego Wadima nie popieram, niestety ciągle mam jakieś "ale" co do
            > jego osoby. Jakoś nie moge uwierzyć w tzw. czystość intencji.
            Czy mógłbyś Tezgucio dać mi szansę obrony przed Twoimi zarzutami?
            Postaw mi zarzuty.
            Wadim
            • tezgucio Re: Unia 3 miast 17.07.03, 15:42
              Gość portalu: Wadim napisał(a):
              > Czy mógłbyś Tezgucio dać mi szansę obrony przed Twoimi zarzutami?
              > Postaw mi zarzuty.
              > Wadim

Nie znamy się osobiście, pewnie nigdy się nie widzieliśmy. Docierają do mnie
              strzępy różnych informacji i opinii. Staram się je bardzo mocno weryfikować i
              filtrować z korzyścią dla Ciebie. Nie mam konkretnych zarzutów a plotek nie
              rozsiewam. Moja nieufność jest mocno intuicyjna, a z tym trudno dyskutować. Nie
              uważam, że cel (na dodatek niekoniecznie światły) uświęca środki, że tam, gdzie
              interes kłóci się z prawem, prawo (choć kulawe, a egekucja jeszcze gorsza)
              powinno się ugiąć, że teokracja jest najlepszym z ustrojów, że jeśli inni są
              bezkarni to ja też, że między władzą a odpowiedzialnością jest zależność
              odwrotna, że ludzie są z natury dobrzy i mniej sprytni ode mnie...
              Doceniam konsekwencję, chęć działania czy też wykazania się(pokazania?),
              generalną skuteczność w działaniu, odwagę cywilną ...
              Na razie muszę kończyć.
            • markoniec Re: Unia 3 miast 17.07.03, 16:25
              na tym forum były kiedyś sugestie, że masz problemy finansowe.
              Ufam, że wszystko regulujesz lub już jest uregulowane. Inaczej nie wyobrażam
              sobie Twojej tutaj polityczno-gospodarczej aktywności.
              • Gość: Wadim Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 17:14
                markoniec napisał:

> na tym forum były kiedyś sugestie, że masz problemy finansowe.
                - Prowadząc 17 lat działalność w jednej z najtrudniejszych branż trudno nie
                mieć problemów finansowych. Moja firma była jedną z najstarszych, jak nie
                najstarszą, firmą komputerową w Polsce. Zależy, kto co rozumie przez problemy.
                Mam problemy ze ściąganiem należności. Takie czasy. Ja za swoje zobowiązania
                płacę co do 1 zł, choć czasem z bólem, a nie mogę wyegzekwować setek tysięcy od
                innych firm czy osób. Ja na jakiś czas odszedłem od działalności gospodarczej i
                chylę czoła przed ludźmi, którzy w dzisiejszych czasach jeszcze jakoś sobie
                radzą. Mój majątek, którego dorobiłem się przez 17 lat ciężkiej pracy, daje mi
                gwarancję bezpieczeństwa, choć nie chciałbym się go wyzbywać.
                > Ufam, że wszystko regulujesz lub już jest uregulowane.
                - Oczywiście likwidacja firmy w tydzień czasu kosztowała mnie kilkaset tysięcy
                złotych i będzie to mnie jeszcze przez jakiś czas bolało, ale bądź spokojny nie
                toczy się przeciwko mnie żadne postępowanie komornicze, przynajmniej nic o tym
                nie wiem.
                >Inaczej nie wyobrażam
                > sobie Twojej tutaj polityczno-gospodarczej aktywności.
                - Jestem dumny z tego, że zaprzestałem działalności bez szkody dla kogokolwiek.
                Choć oczywiście byłbym bardziej dumny, gdyby firma dalej funkcjonował jak za
                starych dobrych czasów. Ale to już odrębny temat.
                Nawet serwis komputerów utrzymuje, mimo tego, że firma już nie istnieje.
                Jak wcześniej zaznaczyłem, wiele firm z mojej branży zwinęło żagle
                pozostawiając ludzi i swoich wierzycieli na lodzie. Ja swoje zobowiązania
                reguluje do końca.

Pozdrawiam
                Wadim
    • Gość: Karol z Zielonej G Koniecznie trzeba coś robić IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 17:22
      Nie wiem tylko, czy porywać się odrazu na tak duże przredsięwzięcia. Górzów jak
      widać objoł sobie małe cele ( utworzenie NSA, Reg. TVP) i je realizuje. UZ ma
      kierunki dziennikarstwa, ma mieć prawio, ale co z tego, jeśli tak naprawdę nie
      długo w Gorzowie WSZ stanie się Akademią lub Uniwersytetem i młodzież będzie
      tam studiowała, gdzie zdobędzie pracę lub doświadczenie w zawodzie. Agdzie? No
      właśnie w Gorzowie, gdzie będą wszystkie Sądy, Prokuratura Okręgowa, Woj.
      Komendy Policji, Straży Pożarnej, Telewizja Regionalna, wszelakie instytucje
      wojewódzkie. To smutne, że nasi (zielonogórscy) politycy są tak mało efektwni.
      Tylko pozazdrościć Gorzowowi!!!!!!!!! Trójmiasto u nas? czemu nie..... szkoda,
      że to tylko gadanie.
      • Gość: Wadim Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 17:31
        Dlatego szkoda czasu na próżne gadanie. Trzeba brać się do roboty.
        Jutro (18.07) robimy spotkanie w Zielonej Górze sprawie współpracy wszystkich
        gmin nadodrzańskich. Cieszy mnie to, że Zielona Góra, mimo tego, że nie leży
        nad Odrą, włącza się w tę inicjatywę.
        W przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie prezydentów Nowej Soli, Zielonej
        Góry oraz burmistrza Sulechowa w sprawie UNII 3 MIAST. Czas na konkrety.

Pozdrawiam
        Wadim
        • tezgucio Re: Koniecznie trzeba coś robić 17.07.03, 18:35
          Gość portalu: Wadim napisał(a):

> Dlatego szkoda czasu na próżne gadanie. Trzeba brać się do roboty.
          > Jutro (18.07) robimy spotkanie w Zielonej Górze sprawie współpracy wszystkich
          > gmin nadodrzańskich. Cieszy mnie to, że Zielona Góra, mimo tego, że nie leży
          > nad Odrą, włącza się w tę inicjatywę.
          > W przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie prezydentów Nowej Soli, Zielonej
          > Góry oraz burmistrza Sulechowa w sprawie UNII 3 MIAST. Czas na konkrety.
          >
          > Pozdrawiam
          > Wadim

Jeśli nie skończy się na spotkaniu i wypiciu kawy - warto.
          Unia jak unia, ale jest tyle wspólnych spraw i problemów do rozwiązania.
          • Gość: Drozd Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: 157.25.149.* 18.07.03, 13:24
            Popieram w całej rozciągłości.
            Trzeba się przeciwstawić MAFII Gorzowskiej.
            Skoro pani Prezydent nie daje sobie rady, to może Wadim i Odważny sobie poradzą.
            Dla mnie jeśli ci pazerni Gorzowianie dalej tak będą postępować, to jestem za
            likwidacją woj. Lubuskiego.
            My reprezentujemy siłe: Zielona Góra, Nowa Sól, Żary, Świebodzin, Sulechów,
            Żagań, Nowogród Bobrzański, Byto Odrzański, Szprotawa itd. i dajemy się
            wyrolować pseudo politykom z Gorzowa.
            Moim zdaniem zielonogórscy politycy SLD przechandlowali Zieloną Górę za stołki.
            Brachmański jest dalej baronem, Bocheński Marszałkiem chorego województwa,
            którego siedziba jest w Gorzowie.
            DOŚĆ kumoterstwa i sprzedawczykowstwa. Musimy walczyc o swoje.
            • Gość: rezerwista Szkoda, że tylko "gadamy" a raczej piszemy IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.03, 13:31
              Może ktoś rzuci propozycję np. zbierania podpisów pod liwkidację
              województwa..... Może wtedy Brachmański i jemu podobni ruszą swój.......
            • Gość: dolnoślązak Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: *.lanet.wroc.pl 18.07.03, 16:09
              Gość portalu: Drozd napisał(a):

> My reprezentujemy siłe: Zielona Góra, Nowa Sól, Żary, Świebodzin, Sulechów,
              > Żagań, Nowogród Bobrzański, Byto Odrzański, Szprotawa itd. i dajemy się
              > wyrolować pseudo politykom z Gorzowa.

W zasadzie napisałem już wszystko, co myślę na ten temat. Jednak Drozd ponownie
              mnie sprowokował. Reprezentuje on postawę charakterystyczną dla większości
              mieszkńców Z.G. (patrz wątek "Zielona Góra miasto pasożyt"). Otóż gdy mowa o
              profitach płynących z "wojewódzkości" Zielonej Góry, Drozd podobnie jak inni
              mieszkańcy Z.G., ani się nie zająknie o innych miastach. Natomiast gdy
              potrzeba "szabel południa", to proszę bardzo, nawet o maleńkim Bytomiu
              Odrzańskim pamiętał!
              Jeśli chodzi o "rolowanie" i "sprawiedliwy podział urzędów", to jestem za!
              Dlaczego stolice w tym województwie mają być tylko dwie? A może powinny być
              cztery, albo siedem. Na przykład Lubuska Komenda Policji z siedzibą w Żaganiu -
              czemu nie? A ile emocji mieliby mieszkańcy województwa. Bo np., mam sprawę do
              załatwienia u wojewódzkiego konserwatora zabytków, więc jadę do Gorzowa, a tam
              suprise! ten urząd jest we Wschowie (na przykład). Dodatkowa korzyść jest taka,
              że zarobią PKS lub PKP, a i restauratorzy, bo w jeden dzień tego załatwić się
              się nie da! Dwie stolice dają znacznie mniej rozrywki mieszkańcom województwa,
              a także zdecydowanie mniej intensywnie pobudzaja rozwój komunikacji. Sporo
              sarkazmu w tym co napisałem, ale przy odrobinie dobrej woli każdy zrozumie o co
              michodzi.
              A teraz poważnie. Chorą jest sytuacja, w której nie wiadomo gdzie znajdują się
              stosowne urzędy. Jeszcze bardziej chore jest to, że aspirująca do rangi jedynej
              stolicy województwa Zielona Góra, ma niezwykle "krótkosiężny" plan rozwoju
              województwa: odebrać co się da Gorzowowi. Co potem? Czy będą jeszcze
              potrzebne "szable" Żar, Żagania, czy Szprotawy?
              Osobiście nie mam nic do Gorzowa - mimo, że "lat sprawnych" dożyłem w Żaganiu,
              to w Gorzowie nie byłem nigdy, bo nie było po co, a więc dla mnie
              to "egzotyczne" miasto. To samo mogą powiedzieć tysiące Gorzowian o Żaganiu. Z
              kolei władze ulokowane w Z.G. na każdym kroku udowadniają, że nie mają
              koncepcji rozwoju województwa sięgajacego poza Ochlę i Raculę. Ergo -
              województwo lubuskie nie zapewnia zrównoważonego rozwoju jego miastom. Zieloną
              Górę z Gorzowem trzyma ze sobą wzajemna nienawiść niczym filmowych Kargula i
              Pawlaka. Pal diabli, gdyby rzecz dotyczyła zwykłych mieszkańców, ale tu "na
              noże" walczą "elyty" obu miast! Gdy jedno z tych miast pogrąży ze szczętem
              drugie, skończy się istnienie tego niechcianego tworu, jakim jest województwo
              lubuskie, bo bycie województwem jest dla Zielonej Góry celem, a nie środkiem do
              celu.
              Jeśli chodzi o mnie nie mam nic przeciw istnieniu tego województwa, ale poprę
              każde działanie zmierzające do przyłączenia powiatu żagańskiego do województwa
              dolnośląskiego. Za takim rozwiązaniem przemawiają względy zarówno historyczne,
              jak też gospodarcze, ale także doświadczenia pięćdziesięcioletniej
              przynalężności do województwa zielonogórskiego. Przebiegająca obok Żagania A-4
              zmierza do Wrocławia, a nie do Z.G. czy Gorzowa, to samo dotyczy układu linii
              kolejowych. To we Wrocławiu znajduje się 11 państwowych wyższych uczelni, na
              których studiuje żagańska młodzież. Poza tym jeśli już być peryferiami to
              autentycznej metropolii regionalnej, a nie miasta, które na każdym kroku musi
              (bezskutecznie) udowadniać, że dorosło do sprawowania swej funkcji.
              Pozdrowienia dla mieszkańców autentycznego południa województwa.
              • rozenderg Re: Koniecznie trzeba coś robić 18.07.03, 17:41
                Dolnoślązak, zapomniałeś, że to był układ z którego ten dualizm wynika.
                Gorzów łamie układ.
                Więc powinien poczuć smak prowincjonalnego miastaczka, jakim kiedyś był.

• Gość: a Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.03, 21:18
                Gość portalu: dolnoślązak napisał(a):

> Poza tym jeśli już być peryferiami to
                > autentycznej metropolii regionalnej, a nie miasta, które na każdym kroku musi
                > (bezskutecznie) udowadniać, że dorosło do sprawowania swej funkcji.

Podzielam Twoje poglady. Podkreslilbym jeszcze jedno.

Wroclaw i Poznan maja jeszcze cos czego nie ma ani Zielona Gora ani Gorzow.
                Mają PRESTIŻ.

Ich prestiz jest niekwestionowany w kraju - obok jeszcze ze 3 osrodkow - i
                rosnacy w Europie.
                Podobnie Slaski i Wielkopolska sa nieporownanie bardziej znana i lepsza marka
                niz Ziemia Lubuska.
              • Gość: jackass Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.07.03, 09:44
                a łyzka na to: niemozliwe :)
                • Gość: Za-Gryzli Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.07.03, 10:22
                  Gość portalu: jackass napisał(a):

> a łyzka na to: niemozliwe :)
                  - a świstak siedzi i zawija, zawija
            • j24 KONIECZNIE ! 21.07.03, 14:12
              Gość portalu: Drozd napisał(a):

> Popieram w całej rozciągłości.
              > Trzeba się przeciwstawić MAFII Gorzowskiej.

Jajka se robisz ptaszku ?
              Wiosenka się skończyła, pisklaki po drzewach już latają.

Zanim zaczniesz szukać MAFII w Gorzowie, to może najpierw oczyść smród po
              przenosinach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
              O.K. ?
              Czy NIK pozostawił Ci jeszcze jakikolwiek cień wątpliwości, co do tego,
              kto tu pogrywa ojca chrzestnego ?

Chcesz robić jakiekolwiek zarzuty mojemu miastu to najpierw oczyść swoje
              miasto z tego fetoru.
              Prawo jest do dupy jeśli nie jest po Twojej stronie ?
              Ustanowcie sobie jakąś republikę i róbcie sobie co chcecie, tylko z daleka
              od nas i od naszych pieniędzy. Bawcie się za swoje.

> Dla mnie jeśli ci pazerni Gorzowianie dalej tak będą postępować, to jestem
              > za likwidacją woj. Lubuskiego.

Widzisz, Ptica, problem polega na tym, że nie jesteś partnerem.
              Nie potrzebny Ci żaden kompromis z Gorzowem, nie masz zamiaru się niczym
              dzielić, nie szanujesz żadnego prawa poza oczywistym prawem do zgnojenia
              Gorzowa.

Mając do czynienia z takimi jak Ty mam wielką ochotę pawia wypuścić, to by
              było super towarzystwo dla Ciebie.

> My reprezentujemy siłe: Zielona Góra, Nowa Sól, Żary, Świebodzin, Sulechów,
              > Żagań, Nowogród Bobrzański, Byto Odrzański, Szprotawa

Już zostałeś obśmiany przez człowieka z Żagania, poczekaj trochę Croolick,
              jeśli będzie miał trochę czasu też Cię obśmieje. Szprotawę tak wyssaliście,
              że pewnie nie ma tam już nikogo, co by chciał się wypowiedzieć...

> Moim zdaniem zielonogórscy politycy SLD przechandlowali Zieloną Górę
              > za stołki.

Kurde, przedstawicielowi miasta uniwersyteckiego (jeszcze wojewódzkiego, ale
              już niedługo chyba postaracie się je przerobić na powiatowe) nie wypada sypać
              takimi ortami...

> Brachmański jest dalej baronem, Bocheński Marszałkiem chorego województwa,
              > którego siedziba jest w Gorzowie.

Praszku, jestem pewny, że w Twoim móżdżku jest niewiele informacji na temat
              instytucji, które mają siedzibę w mieście, z którego nadajesz.

Nawet nie znasz zasług swoich baronów. Bocheński rozpierniczył nam szpitale,
              ale za to uruchomił Wam lotnisko, sprytnie zapominając o realizacji strategii
              województwa lubuskiego (o lotnisku pod Gorzowem).
              ... a Brachmański... no cóż nie chcę mu robić reklamy, mało brakowało, aby mu
              odpłacono za zagrywki. Gdybyś je znał, nie wbijał być gwoździa w rączkę, która
              (domyśl się co, nie chcę przesadzić z ostrzem krytyki, choć słusznej).

> DOŚĆ kumoterstwa i sprzedawczykowstwa. Musimy walczyc o swoje.

Nic Wam więcej nie oddamy. Telewizja działa od kilku lat w Gorzowie, zostało
              tu wydane kupę środków publicznych, tylko debil w obecnej sytuacji
              gospodarczej kraju pozwoliłby zmarnować te pieniądze. Pracują tu ludzie
              z Gorzowa, którzy zorganizowali tę telewizję. Nikt Wam nie ma zamiaru zamykać
              Waszego studia, wiem macie obrzydzenie, jak musicie wysyłać swoje materiały
              do Gorzowa i dlatego KTOŚ musi Wam telewizję DAĆ i BASTA!
        • Gość: MarK Re: Koniecznie trzeba coś robić IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 14:44
          O ile pamiętam, o takiej propozycji (planie) dawno temu czytałem w Gazecie
          Zielonogórskiej (jeszcze). Pomysł nie nowy ale możliwy.
    • tezgucio Re: Unia 3 miast 18.07.03, 17:49
      I jak Ci się podobają ostatnie wpisy. To jakaś kretyńska choroba, czy co.
      • j24 Do Gutka też :) 21.07.03, 13:24
        tezgucio napisał:

> I jak Ci się podobają ostatnie wpisy. To jakaś kretyńska choroba, czy co.

Drogi Gutku!

Przeczytaj co pisałeś kilka wątków wyżej:

"Nie znamy się osobiście, pewnie nigdy się nie widzieliśmy. Docierają do mnie
        strzępy różnych informacji i opinii. Staram się je bardzo mocno weryfikować
        i filtrować z korzyścią dla Ciebie. Nie mam konkretnych zarzutów a plotek nie
        rozsiewam."

Czy autorów "ostatnich wpisów" (tych od "kretyńskiej choroby") znasz
        osobiście ?

Tak na marginesie to znalazłem powyżej wpis, do którego winienem się
        ustosunkować, chociaż ten upał powoduje, że człek robi się z natury
        leniwy.
        Guciu, nie wiem, czy to ten sam wpis co to jego autora podejrzewałeś
        o "jakąś kretyńską chorobę"...
        • tezgucio Re: Do Gutka też :) 22.07.03, 00:58
          j24 napisał:
          > Drogi Gutku!
          > Przeczytaj co pisałeś kilka wątków wyżej:
          > "Nie znamy się osobiście, pewnie nigdy się nie widzieliśmy. Docierają do mnie
          > strzępy różnych informacji i opinii. Staram się je bardzo mocno weryfikować
          > i filtrować z korzyścią dla Ciebie. Nie mam konkretnych zarzutów a plotek nie
          > rozsiewam."
          > Czy autorów "ostatnich wpisów" (tych od "kretyńskiej choroby") znasz
          > osobiście ?
          > Tak na marginesie to znalazłem powyżej wpis, do którego winienem się
          > ustosunkować, chociaż ten upał powoduje, że człek robi się z natury
          > leniwy.
          > Guciu, nie wiem, czy to ten sam wpis co to jego autora podejrzewałeś
          > o "jakąś kretyńską chorobę"...

Faktycznie upał.
    • Gość: Witek Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.07.03, 21:41
      Proszę o duuużo więcej konkretów, ponieważ przedstawiona argumentacja nie
      przekonuje mnie.
      Jaka jest sytuacja (w NSoli - bezrobocie, ZG - ośrodek akademicki, Odra - linia
      transportowa itd. itp.) wszyscy doskonale wiemy.
      Ale
      Dlaczego Twój pomysł dotyczy 3 miast? a nie 4 albo tylko 2.
      Co to znaczy wspierać się wzajemnie na wolnym rynku, na którym wszyscy chcą
      złapać jak najwięcej ryb tylko na swoją wędkę? Może dla Twojego pomysłu lepsze
      byłoby określenie dopełniać, uzupełniać niż wspierać?
      Jaki ma sens przytaczanie przykładu Trójmiasta bez podawania konkretnych
      korzyści wynikających z bliskiego położenia GSG? Akurat Gdańsk i Gdynia na polu
      gospodarczym konkurują bardzo mocno.
      Więcej światła!!!
      • Gość: Wadim Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.03, 12:38
        Gość portalu: Witek napisał(a):

> Proszę o duuużo więcej konkretów, ponieważ przedstawiona argumentacja nie
        > przekonuje mnie.
        > Jaka jest sytuacja (w NSoli - bezrobocie, ZG - ośrodek akademicki, Odra -
        linia
        >
        > transportowa itd. itp.) wszyscy doskonale wiemy.
        > Ale
        > Dlaczego Twój pomysł dotyczy 3 miast? a nie 4 albo tylko 2.
        - Dlatego, że jest nam do siebie najbliżej i mamy (będziemy mieli) bardzo dobre
        połączenia komunikacyjne.
        > Co to znaczy wspierać się wzajemnie na wolnym rynku, na którym wszyscy chcą
        > złapać jak najwięcej ryb tylko na swoją wędkę? Może dla Twojego pomysłu
        lepsze
        > byłoby określenie dopełniać, uzupełniać niż wspierać?
        Masz rację, trzeba dołożyć "uzupełniać". Ale dlaczego nie wspierać? Jeśli
        będzie miała zapaść jakaś decyzja "na górze", ale za nią wstawi się Unia 3
        Miast, może będzie łatwiej obronić nasze wspólne interesy. Podam kilka
        przykładów:
        1. Nowa Sól dysponuje 110 ha terenów inwestycyjnych. Jeszcze niedawno bardzo
        dużą inwestycją w naszej strefie był zainteresowany bardzo duży, azjatycki
        koncern. Prezentując Nową Sól, trudno nie wspomnieć o potencjale Zielonej Góry:
        Uniwersytet, filharmonia, teatr, sport (np. żużel) i do tego azjatyckie
        restauracje itd itd. Uwaga w odległości 10 min jazdy samochodem. Taka
        inwestycja w Nowej Soli przyczyni się również do rozwoju Zielonej Góry i
        odwrotnie. Jednak, żeby do takiej inwestycji doszło, jest potrzebny silny
        lobbing i tu w regionie i na górze w Warszawie, z czym dużo gorzej.
        2. Instytucje typu Sąd Administracyjny, Telewizja itd. mające siedziby w
        Zielonej Górze są na korzyść Nowej Soli czy Sulechowa. Choćby z prozaicznej
        przyczyny odległości. Nikt do pracy do Gorzowa dojeżdżał nie będzie. Do
        Zielonej Góry w 10 min.
        3. Sulechów ma silne szkolnictwo o kierunku administracyjnym. Gdzie absolwenci
        znajdą pracę, skoro administracja w Zielonej Górze wciąż się kurczy?
        Myślę, że wątków współpracy można znaleźć bardzo wiele, tylko trzeba chcieć coś
        zrobić.

> Jaki ma sens przytaczanie przykładu Trójmiasta bez podawania konkretnych
        > korzyści wynikających z bliskiego położenia GSG? Akurat Gdańsk i Gdynia na
        polu
        >
        > gospodarczym konkurują bardzo mocno.
        - I to jest zrozumiałe. Trzy miasta mają swoją niekwestionowaną odrębność.
        Jednak razem dysponują nieporównywalnie większą siłą. Jeśli ktoś planuje
        inwestycje np. w Gdyni, to bierze pod uwagę potencjał trzech miast.
        Kiedy następuje konflikt interesów, to każdy walczy o swój. Jednak, kiedy
        pojawia się wspólny interes, to jednoczymy siły, wtedy może być łatwiej.
        > Więcej światła!!!

Pozdrawiam
        Wadim
        • Gość: FALUBAZ Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 13:01
          TO BARDZO CIEKAWE CO PAN PISZE, ALE CZY TO UDA SIĘ ZREALIZOWAĆ....
          OBECNIE GORĄCY TEMAT W ZIELONEJ TO SILNE ANTAGONIZMY ANTYGORZOWSKIE PO NSA I
          TV REGIONALNEJ, ORAZ PLANY TZW. OŻENKU MIASTA I GMINY. ZIELONA GÓRA NAPINA
          MIĘŚNIE I CHYBA WKRÓTCE(PO OŻENKU) JAKO 140 TYSIĘCZNE MIASTO STANIE DO OSTREJ
          WALKI Z ŚMIERTELNYM WROGIEM Z PÓŁNOCY.POPIERAM PAŃSKI POMYSŁ W CAŁOŚCI - W
          JEDNOŚCI SIŁA.
          POZDRAWIAM.
          • j24 Wadim, na tego pana od CAPS LOCK-a możesz liczyć 21.07.03, 13:31
            :)))
            Pytanko tylko, czy chcesz zbudować swą pozycję na takich "Panach" :)))
            (domyślam się, że pytanko pozostanie bez odpowiedzi:)

Gość portalu: FALUBAZ napisał(a):

> TO BARDZO CIEKAWE CO PAN PISZE, ALE CZY TO UDA SIĘ ZREALIZOWAĆ....
            > OBECNIE GORĄCY TEMAT W ZIELONEJ TO SILNE ANTAGONIZMY ANTYGORZOWSKIE PO NSA
            I
            > TV REGIONALNEJ, ORAZ PLANY TZW. OŻENKU MIASTA I GMINY. ZIELONA GÓRA NAPINA
            > MIĘŚNIE I CHYBA WKRÓTCE(PO OŻENKU) JAKO 140 TYSIĘCZNE MIASTO STANIE DO
            OSTREJ
            > WALKI Z ŚMIERTELNYM WROGIEM Z PÓŁNOCY.POPIERAM PAŃSKI POMYSŁ W CAŁOŚCI - W
            > JEDNOŚCI SIŁA.
            > POZDRAWIAM.
        • Gość: Witek Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.03, 18:12
          Pytałem, dlaczego Unia 3 miast?
          Odpowiadasz, ze są najbliżej.
          Nie jestem mieszkańcem Czerwieńska ale protestuję, że pomijasz w swoim
          projekcie to małe miasteczko - do dzisiaj ważny, lokalny węzeł kolejowy. Jak na
          razie, żeby dojechać koleją do ZG i NSoli od północy trzeba przejechać przez
          Czerwieńsk.
          4 wygląda w projekcie lepiej niż 3, nieprawdaż?

Pzdr
          • Gość: Gzik Re: Unia 3 miast IP: *.ipub.pl 21.07.03, 19:09
            Nie chodzi o ilość, chodzi o jakość.
            Można włączyć do całaj idei Żary, Żagań, Sulechów, Świebodzin, Czerwieńsk,
            Otyń, Kożuchów, Bytom Odrzański, Szprotawę, Lubsko, Nowe Miasteczko, Nowogród
            Bobrzański, Krosno Odrzańskie, Gubin i ... może jeszcze coś pominąłem, i możemy
            stworzyć Unię Zielonogórską i połknąć Gorzów.
            • Gość: XXX Re: Unia 3 miast IP: *.zielman.pl 21.07.03, 20:10
              Podam bardzo ważny (wg mnie) argument przemawiający za unią: w Nowej Soli jest
              podstrefa specjalnej strefy ekonomicznej. Zielona Góra jako o wiele większy
              ośrodek ma większe możliwości ściągania inwestorów (wiadomo że nowe zakłady
              przemysłowe w Nowej Soli to więcej pracy także dla zielonogórzan). Ponadto przy
              tak silnym wsparciu innych miast jest większa szansa rozwoju przemysłu w
              Zielonej Górze, Sulechowie i jak wspomniałem w Nowej Soli. Nie wiem czy ten
              pomysł wypali ale chyba warto zaryzykować (przecież nie mamy nic do stracenia).
              Wg mnie jest również bardzo ważna współpraca z gminą (dotyczy to przyłączenia
              okolicznych miejscowośi). Wówczas Zielona Góra byłaby ponad 130 tysięcznym
              miastem które jakby nie patrzeć byłoby większe od Gorzowa i miałoby silniejszą
              pozycję (już nie podawanoby w Gorzowie argumentu podczas sporów że ich miasto
              jest większe). Pozdrawiam wszystkich.
              • Gość: a Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.03, 23:46
                Gość portalu: XXX napisał(a):
                >Wówczas Zielona Góra byłaby ponad 130 tysięcznym
                > miastem które jakby nie patrzeć byłoby większe od Gorzowa i miałoby
                silniejszą
                > pozycję (już nie podawanoby w Gorzowie argumentu podczas sporów że ich
                miasto
                > jest większe).

Jestem za scisla wspolpraca tych trzech miast, ale nie podoba mi sie taka
                argumentacja. Niech to bedzie wspolpraca dla czegos, a nie przeciwko komus.
                Jezeli to ma byc takie gromadzenie przez mamusie dziecie wokol siebie przeciwko
                tatusiowi to moze lepiej sie roztac i zyc w spokoju osobno, zamiast prowadzic
                wyniszczajaca wojne domowa.
                Poza tym jak uczy zycie i historia:
                a) taka walka, w miare rownych konkurentow, tylko oslabia obie strony;
                b) po pokoniu przeciwnika nie nastepuje okres powszechnej szczesliwosci tylko
                pojawia sie na horyzoncie predzej czy pozniej nastepny przeciwnik.
                • Gość: Mis Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 23:59
                  Mi też nie podoba się argumentacja przeciwko komuś. Nie wiem może kogoś to
                  napędza, ale mnie nie i nie jest działaniem prorozwojowym. NSA i telewizaj tak
                  naprawdę nie są ważne dla większości obywateli. Istotne sa miejsca pracy,
                  dobre warunki życia i sprawna komunikacja. Wokół tego trzeba budować koalicje.
                  Np wokół budowy lub raczej dokończenia trasy Zielona Góra Nowa Sól.
                  • Gość: FALUBAZ Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 09:07
                    A zdajesz sobie sprawe, że NSA oprócz przestiżu to około 130 miejsc pracy, ale
                    ty w końcu jesteś MIS, od myślenia są inni....
    • Gość: bodziu Re: Unia 3 miast IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.07.03, 20:47
      Nie,nie, nie i jeszcze raz nie. Jesteśmy potrzebni Zielonej Górze jako
      przeciwwaga w chorej walce z Gorzowem o pozycje w województwie, którego nie
      powinno być. Z oczywistych wzledów jako nowosolanin sercem bliżej mi do
      Zielonej ale patrząc na poczynania polityków i nie tylko obu miast robi się
      niedobrze. My jako tzw. prowincja jesteśmy dla nich powietrzem. Wystarczy
      chociażby porównać wartość środków na inwestycje drogowe w Zielonej Górze i
      pozostałych miastach w województwie. Jeżeli województwo ma istnieć to ze
      stolicą w środku np. Sulechow lub Świebodzin, ale jeżeli walka ma trwać to
      dziękuje nie chce aby moje miasto było wykorzystywane do niecnych interesów
      ludzi zapatrzonych tylko w swoja kieszeń. Wadim głosowałem na Ciebie, bo
      jesteś otwartym człowiekiem i próbujesz ruszyć ten skostniały układ, ale
      teksty w rodzaju” jeśli np. park wodny Aquarena powstanie w Zielonej Górze,
      to, po co budować go również w Nowej Soli”, chluby i poparcia Ci nie
      przysporzą. Zresztą temat basenu byłby dobry do przedyskutowania już u siebie
      na Nowa Sól online. Pozdrowienia. Bodziu.
      Ps. Proszę nie szarp się na wszystkie strony bo Zielona sobie bez nas poradzi,
      ale jak Tobie się noga powinie to dla Soli bedzie to kolejna katastrofa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka