corka_hamleta 19.10.08, 12:10 proszę Was zapaleni podróżnicy o opinie na temat aparatów foto, którymi uwieczniacie swoje wojarze.Właśnie jestem przed zakupem nowego aparatu i nie wiem co wybrać, jaka firmę, jakie modele. Prosze o konkrety pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koziorozka Re: jaki aparat foto dla podróżnika 20.10.08, 14:46 nieważne czy aparat jest dla podróżnika czy tubylca. Ważne są tylko umiejętności fotografa. Zaawansowany nawet na objazdówkę ciężki aparat weżmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymoteusz Re: jaki aparat foto dla podróżnika IP: 83.168.106.* 20.10.08, 20:26 Musisz napisac troche o swoich doświadczeniach jako fotografa. Jeżeli nie wiadomo jaki jest Twój poziom edukacji fotograficznej to nie ma sensu rozwodzić się nad firma czy modelem. A to dlatego że, dla bardziej doświadczonych fotografów mozna polecic aparaty z wieloma funkcjami ustawień manualnych natomiast dla mniej zorientowanych wystarczy automat z podstawowymi funkcjami. Takim aparatem mniej doświadczony zrobi lepse zdjecie niż jakimś z wyższej półki. Dośwaidczonemu zaś szkoda głowy zawracać prostymi aparatami. Napisz więc coś o swoich umiejetnościach albo jakie aparaty dotyhczas używalaś i czego ci w nich brakowało Odpowiedz Link Zgłoś
zlybanan Fuji bo robi najlepsze matryce 07.11.08, 11:23 nie słuchaj porad, że sprzęt to mało istotna sprawa. wbrew pozorom aparaty dysponują bardzo różnymi możliwościami. brałbym coś z możliwie uniwersalnym zakresem - ważne by: - miał w miarę szeroki kąt na krótkim końcu (powiedzmy te 28 mm) bo to się bardzo przydaje przy architekturze i krajobrazówce - po prostu więcej zmieścisz w kadrze, nie będziesz musiała cofać się 50 m aby zmieścić wszystkie istotne elementy w kadrze (a nie zawsze się da tak cofać!). - dobra matryca - czyli taka która mniej szumi na zdjęciach przy słabym oświetleniu (na wyższym ISO - czułość). to dużo ważniejsze niż jakaś stabilizacja bo i tak 70-80% zdjęć robisz na ogniskowych które tego nie wymagają. - zasilanie na Akumulatorki w standardzie AA bo można je kupić zawsze i wszędzie. - niech kręci te filmiki bo wbrew wielu opiniom nie wszystko można utrwalić na zdjęciu, a nie będziesz sie obwieszać sprzętem (osobno kamera, osobno aparat) ja szukałbym jakiegoś S6500 - robi lepsze zdjęcia niż nowsze modele Fuji i jest chyba najlepszą hybrydą (kręci filmy z możliwością zoomowania!), a w stosunku cena/możliwości nie ma konkurencji. wg mnie ten aparat to najlepszy przyjaciel turysty tu masz przykładowe oferty: www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=S6500 pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu canon s3 :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 21:09 a ja bym poleciła canona s3. ma odchylany wizjer. strasznie przydatna sprawa też ma zuma w filmikach i jest bardzo łatwy w obsłudze. taki babski aparacik. Odpowiedz Link Zgłoś
street_man Re: aparat 26.11.08, 13:05 Z wypowiedzi córki_hamleta wynika, że nie miała raczej doświadczenia z fotografią krajobrazów, dlatego poleciłbym Ci przede wszystkim dobrą lustrzankę - ale półprofesjonalną. Nikon D80 to klasyk Nikon D90 - najnowsza wersja ma możliwość nagrywania video - jeśli nagrywanie Cię również interesuje. Tak jak osoba powyżej - zgadzam się co do obiektywu - najlepiej szerokokątny. O sprawy szumów i odwzorowania barw itp nie powinnaś się martwić - oba nikony świetnie sobie z tym radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: jaki aparat foto dla podróżnika IP: *.eranet.pl 27.11.08, 09:10 przedewszystkim ile masz pieniedzy do wydania? wiadomo, ze zakupy nie koncza sie na samym aparacie- jeszcze futeral, aku, ladowarka, ew. jakis zestaw ochronny (tulejka + UV) czy aparat ma byc poreczny i chowany w kieszeni (najprostsze kompakty) czy moze byc troche wiekszy (jakis lepszy kompakt lub hybryda) - mala torba, czy mozesz chodzic z dodatkowa spora torba lub plecakiem (lustrzanka)? Odpowiedz Link Zgłoś