Dodaj do ulubionych

dentamycyna

23.01.06, 18:08
Witam
Gdy mialem 3 lata dostalem dyntamycyne po ktorej pogorszyl mi sie sluch. Nie slysze szeptu itp. Czy mozna go jakos polepszyc?
Pozdrawiam
Darek
Obserwuj wątek
    • eksperci_psps Re: dentamycyna 24.01.06, 16:47
      Prosimy o wykonanie diagnostyki słuch w poradni audiologicznej celem ustalenia
      stopnia i typu ubytku słuchu a następnie o zgłoszenie się do gabinetu
      protezowania słuchu celem doboru i dopasowania aparatu słuchowego jeżeli takie
      rozwiązanie zaleci lekarz .
    • voker Re: dentamycyna 24.01.06, 19:47
      Dziekuje za odpowiedz.
      • xrene Re: dentamycyna 27.01.06, 13:35
        gentamycyna uszkodziła ci nerwy słuchowe....nic nie da się zrobić.Ciesz się
        tylko,że nie słyszysz szeptów,ja ogłuchłam po tym antybiotyku 11 lat temu.
        Może jakieś aparaciki???
        Nigdy, ale to nigdy nie bierz tego antybiotyku!!!!!!!!!Możesz miec tylko
        pretensje do lekarza , który ci go przypisał.Możesz wytoczyć sprawę takiemu
        lekarzowi,producentowi leku!
        Wiesz?Co najbardziej wkurza??Swiadomość,że wiadomo ,że gentamycyna uszkadza
        nerwy słuchowe,a lekarze sobie nic z tego nie robią....
        • korasia Re: dentamycyna 28.01.06, 16:40
          To nie jest tak, że lekarze nic sobie z tego nie robią. Owszem, lek niesie duże
          prawdopodobieństwo utraty, lub pogorszenia się słuchu, jednak tu wybierane jest
          mniejsze zło.
          • dianda83 Re: dentamycyna 04.02.06, 10:34
            istnieją atybiotyki do "-mecyn" podobne, tylko dużo droższe. A chyba lepiej
            wydac raz na konkretny antybiot niz potem co 5 lat dofinansowanie na aparat
            dawac? co?

Ale kogo obchodzi co będzie w przyszłości... lekarz wyleczył, a ze pacjent
            ogłuchł... przypadek ;)
    • xrene Re: dentamycyna 27.01.06, 13:37
      jeszcze raz ja...na sprawę do sądu juz masz za późno-przedawnienie
    • mitag Re: dentamycyna 10.02.06, 20:22
      Upośledzenie słuchu po leczeniu antybiotykami aminoglikozydowymi (p.
      gentamycyna) może mieć podłoże genetyczne. Odsylam do mojego komentarza
      zatytułowanego: upośledzenie słuchu a leczenie aminoglikozydami zamieszczonego
      na tym forum.

Udzielę wszelich informacji i wyjaśnień.

Pozdrawiam - mitag
      • grino Re: dentamycyna 15.03.06, 15:04
        mitag napisała:

> Upośledzenie słuchu po leczeniu antybiotykami aminoglikozydowymi (p.
        > gentamycyna) może mieć podłoże genetyczne. Odsylam do mojego komentarza
        > zatytułowanego: upośledzenie słuchu a leczenie aminoglikozydami zamieszczonego
        > na tym forum.

Czyli jak ma byc?? Czlowiek zachorowal i poszedl do lekarza z wizyta, a lekarz
        mu przepisuje antybiotyk ktore prawdobodobnie z polaczeniem z wadliwym podlozem
        gentycznym procentuje to uszkodzeniem sluchu co gorsza utrata sluchu to jakas
        lekka paranoja. Tym bardziej nie slyszalem przypadku zeby ktos wczesniej sobie
        zrobil badania genetycznie lub lekarz zalecil przeprowadzic.A skoro sa znane
        podobne przypadki to tym bardziej lekarz powinien byc uczulony na to a nie sam
        pacjent a podobnych przypadkow to mozna wielce mnozyc.
        Wracajac do genow, czyli jestem zobowiazany samemu zrobic te badania
        genetyczne(ogolne czy kierunkowe), zeby sobie nie zaszkodzic a przy okazji
        ulatwiam lekarzowi wybraniu odpowiedniego leczenia :D Czysta hipokryzja
    • martyna_ajp Re: dentamycyna 21.02.07, 02:37
      a ja jestem uczulona na gentamycynę i w szpitalu kochany pan doktor mi ją
      podał, załatwili mnie tak, że mam dziś 25 lat i 75dB na każde ucho

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka