voker 23.01.06, 18:08 Witam Gdy mialem 3 lata dostalem dyntamycyne po ktorej pogorszyl mi sie sluch. Nie slysze szeptu itp. Czy mozna go jakos polepszyc? Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eksperci_psps Re: dentamycyna 24.01.06, 16:47 Prosimy o wykonanie diagnostyki słuch w poradni audiologicznej celem ustalenia stopnia i typu ubytku słuchu a następnie o zgłoszenie się do gabinetu protezowania słuchu celem doboru i dopasowania aparatu słuchowego jeżeli takie rozwiązanie zaleci lekarz . Odpowiedz Link Zgłoś
xrene Re: dentamycyna 27.01.06, 13:35 gentamycyna uszkodziła ci nerwy słuchowe....nic nie da się zrobić.Ciesz się tylko,że nie słyszysz szeptów,ja ogłuchłam po tym antybiotyku 11 lat temu. Może jakieś aparaciki??? Nigdy, ale to nigdy nie bierz tego antybiotyku!!!!!!!!!Możesz miec tylko pretensje do lekarza , który ci go przypisał.Możesz wytoczyć sprawę takiemu lekarzowi,producentowi leku! Wiesz?Co najbardziej wkurza??Swiadomość,że wiadomo ,że gentamycyna uszkadza nerwy słuchowe,a lekarze sobie nic z tego nie robią.... Odpowiedz Link Zgłoś
korasia Re: dentamycyna 28.01.06, 16:40 To nie jest tak, że lekarze nic sobie z tego nie robią. Owszem, lek niesie duże prawdopodobieństwo utraty, lub pogorszenia się słuchu, jednak tu wybierane jest mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: dentamycyna 04.02.06, 10:34 istnieją atybiotyki do "-mecyn" podobne, tylko dużo droższe. A chyba lepiej wydac raz na konkretny antybiot niz potem co 5 lat dofinansowanie na aparat dawac? co? Ale kogo obchodzi co będzie w przyszłości... lekarz wyleczył, a ze pacjent ogłuchł... przypadek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xrene Re: dentamycyna 27.01.06, 13:37 jeszcze raz ja...na sprawę do sądu juz masz za późno-przedawnienie Odpowiedz Link Zgłoś
mitag Re: dentamycyna 10.02.06, 20:22 Upośledzenie słuchu po leczeniu antybiotykami aminoglikozydowymi (p. gentamycyna) może mieć podłoże genetyczne. Odsylam do mojego komentarza zatytułowanego: upośledzenie słuchu a leczenie aminoglikozydami zamieszczonego na tym forum. Udzielę wszelich informacji i wyjaśnień. Pozdrawiam - mitag Odpowiedz Link Zgłoś
grino Re: dentamycyna 15.03.06, 15:04 mitag napisała: > Upośledzenie słuchu po leczeniu antybiotykami aminoglikozydowymi (p. > gentamycyna) może mieć podłoże genetyczne. Odsylam do mojego komentarza > zatytułowanego: upośledzenie słuchu a leczenie aminoglikozydami zamieszczonego > na tym forum. Czyli jak ma byc?? Czlowiek zachorowal i poszedl do lekarza z wizyta, a lekarz mu przepisuje antybiotyk ktore prawdobodobnie z polaczeniem z wadliwym podlozem gentycznym procentuje to uszkodzeniem sluchu co gorsza utrata sluchu to jakas lekka paranoja. Tym bardziej nie slyszalem przypadku zeby ktos wczesniej sobie zrobil badania genetycznie lub lekarz zalecil przeprowadzic.A skoro sa znane podobne przypadki to tym bardziej lekarz powinien byc uczulony na to a nie sam pacjent a podobnych przypadkow to mozna wielce mnozyc. Wracajac do genow, czyli jestem zobowiazany samemu zrobic te badania genetyczne(ogolne czy kierunkowe), zeby sobie nie zaszkodzic a przy okazji ulatwiam lekarzowi wybraniu odpowiedniego leczenia :D Czysta hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
martyna_ajp Re: dentamycyna 21.02.07, 02:37 a ja jestem uczulona na gentamycynę i w szpitalu kochany pan doktor mi ją podał, załatwili mnie tak, że mam dziś 25 lat i 75dB na każde ucho Odpowiedz Link Zgłoś