Gość: kubekz IP: *.icpnet.pl 11.02.04, 14:41 Jaki faks wybrac termiczny czy atramentowy jak wygląda eksploatacja takiego urządzenia przy zalożeniu 5 wiadomości tygodniowo. Jakie firmy są godne polecenia do 500 zł. pozdrawiam kubekz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masikm Re: faksy 14.02.04, 14:19 Gość portalu: kubekz napisał(a): > Jaki faks wybrac termiczny czy atramentowy jak wygląda eksploatacja takiego > urządzenia przy zalożeniu 5 wiadomości tygodniowo. Jakie firmy są godne > polecenia do 500 zł. > pozdrawiam > kubekz Witaj, Fax termiczny jest dużo tańszy w eksploatacji a w cenie samego faxmaszyny nie koniecznie. Ma niestety swoje wady: 1.) dokument po jakimś czasie staje się nie czytelny bo płowieje (warto z niego zrobić kopię co podraża koszt eksploatacji) oraz jest nie wygodny bo ma tendencję go zwijania się. 2.) Są to modele wychodzące z użycia, oznacza to tyle, że za 2 lata może być problem z kupieniem do niego papieru termicznego (w USA już sama faxmaszyna jest nie osiągalna chyba od kilku lat jak tam bywam a papieru już w zeszłym roku chyba nie spotkałem, ale mogłem nie dokładnie patrzeć Drugi rodzaj To faxmaszyna na folie barwiącą i papier zwykły. Bardziej nowoczesny i chyba najczęściej spotykany tak w USA jak i w Polsce. Folia ma odpowiednią długość więc da się przeliczyć na ile kartek papieru A4 starcza. Ja teraz nie pamiętam ale popytasz w sklepie ile dana folia ma długości i podzielisz to przez dł. Kartki A4. Te oryginalne są zwykle 2 razy droższe ale tu raczej nic nie stoi na przeszkodzie by kupować folie zastępcze innych firm. Są one nawet dostępne w autoryzowanych serwisach. Ja mam od kilku lat Panasonic i serwisu jeszcze nie widział z wyjątkiem czasu kiedy przywiozłem go z USA i musiałem go przestrajać ze względu na częstotliwość napięcia. Tam był tylko 3 razy tańszy dlatego Panasonic się zabezpieczał przed masowym importem z USA. Teraz są raczej nie wiele tańsze w USA. Jak dobrze popatrzysz to fax na papier termiczny i zwykły kupisz za ta samą cenę czyli ok. 500 zł. Jest jeszcze trzeci rodzaj na atrament ale tu już Ci nie powiem nic bo nie wiem po za tym, że chyba są droższe od pozostałych. O koszt eksploatacji popytaj w sklepach lub serwisach. Jaka markę wybrać? Myślę, że zdecydowanie każdą dobra i znaną czyli może to być Panasonic, Philips, Sharp itp. Pozdrawiam, jak jeszcze w czyms mogć być pomocny to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś