Dodaj do ulubionych

Jak to jest z polskimi znakami...?!?!

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 18:14
Choć Pani konsultanta w BOKu Plusa, powiedziała mi, że używając polskich
znaków w SMS nie poniosę większych kosztów, niż bym pisał bez ich użycia. Nie
jestem jeszcze pewny tego, bo w końcu SMS z pol. znakami „waży” więcej niż
zwykły esemes. JAKĄ WY MACIE OPINIE NA TEN TEMAT ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Peppers Tak... IP: *.acn.pl 11.04.04, 13:57
      Zalezy jak Pan sformulowal pytanie. De facto taki SMS kosztuje tyle samo,
      tylko, ze jego pojemnosc przy uzyciu Polskich znakow robi sie inna (inny system
      kodowania) i telefon moze rozbic jeden SMS na kilka mniejszych. I z tego powodu
      cena robi sie wyzsza. Operator jednak nie jest w stanie okreslic ile wyniesie
      calkowity koszt danego SMSa, bo zanim go sie nie napisze nie wiadomo na ile
      mniejszych SMSow zostanie on rozbity. (zalezy to od ilosci tych Polskich
      znakow, od ich rodzaju itp). Osobiscie uwazam, ze zamiast sie nad tym
      zastanawiac lepiej pisac SMSy bez Polskich literek. Jest to szybsze i
      wygodniejsze a do tego jak odbiorca ma stara komorke to zawsze dostanie
      czytelna wiadomosc a nie jak w przypadku uzycia Polskiech czcionki rzad
      `krzaczkow`.
      Pozdrawiam!
      • carolina80 Re: Tak... 12.04.04, 21:28
        wiesz, jesli ktos uzywa słownika t9 to nieuzywanie polskich znakow bedzie dla
        niego troche utrudnionym zadaniem... poza tym, sms z polskimi literkami, moze
        zmiescic ok 70-80 znaków
    • Gość: Maciej D. Re: Jak to jest z polskimi znakami...?!?! IP: *.visp.energis.pl 12.04.04, 22:25
      Chodzi mi o to, że operatorzy oszukują klientów, tak jak my dyskutujemy i
      jesteśmy na bieżąco z tematyką GSM, tak inni nie wiedzą, że używając polskich
      znaków płacą więcej, chodź wyświetlacz telefonu pokazuje, że wysyłają jeden SMS
      tak naprawdę wysyłają ich dwa lub więcej! W wątku tym poruszę również problem
      oszukiwania przez media polegający na reklamowaniu konkursów opartych na
      numerach 7xxx .
      • Gość: Karolka Re: Jak to jest z polskimi znakami...?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 23:42
        z tymi przesyłaniem smsow w czesciach to faktycznie masz racje- brakuje
        ogólnodęstepnych informacji na temat tego, ze uzywanie polskich znakow może
        spowodowac wysłanie kilku wiadomości,
        natomiast jeśli chodzi o wysyłanie smsów specjalnych 7xxx, to media mają
        obowiązek podania ile taki sms kosztuje- dotychczas nie spotkałam sie
        pominięciem takiej informacji. fakt, czę sto jest ona podana maleńkim drukiem,
        gdzieś w ustronnym miejscu, ale jest
        • barracuda7110 Re: Jak to jest z polskimi znakami...?!?! 13.04.04, 00:15
          Z tzw. premium sms sprawa jest dość prosta: wysłanie smsa na nr 70xx kosztuje
          0.5 zł + vat, 71xx 1 zł + vat itd.
          • Gość: Peppers Jasne! IP: *.acn.pl 13.04.04, 19:50
            1. Przeszkadza Panu, ze SMSy z Polskimi znakami sa dzielone i nie ma na ten
            temat zadnych informacji, uwaza to Pan za oszustwo i zlodziejstwo. Hmm....ale
            to, ze HEYAH niemalze jawnie daje zarobic zlodziejom telefonow komorkowych to
            juz Pan uznaje za normalne i nieszkodliwe (a wrecz wskazane). Hmm, ciekawe
            podejscie do zycia!

2. Uwazam, ze sprawa tych SMSow nie jest oszustwem ze strony firmy. Problem
            wynika jedynie z ignorancji ludzi, ktorzy kupuja sobie komrki nie umieja ich
            obsluzyc. Przeciez Polska czcionka jest swojego rodzaju symbolem graficzny. A
            widomo, ze grafika jest inaczej kodowana. Wystarczy sie chwile zastanowic.
            Przeciez jak wysylamy wiadomosc graficzna za pomoca SMSa (slawny EMS) to
            placimy za nia wiecej niz za zwykly tekst wyslany SMSem.

Pozdrawiam!
            • Gość: Karolka Re: Jasne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 00:10
              fakt- niby masz racje, tylko że w przypadku EMSa przeważnie jest informcja w
              instrukcji obsługi aparatu na temat kosztów związanych z przesłaniem
              wiadomości, w przypadku wiadomości z polskimi znakami takich oficjalnych
              informacji nie ma
            • Gość: Maciej D. Re: Jasne! IP: *.visp.energis.pl 14.04.04, 18:21
              podam przykład moich znajomych co przechodzą do Heyah:
              koles ma Nokie, ktorą dostał od ojca-skoczyla się mu umowa, kożystał z tak tak,
              stwierdził że Heyah jest tansze i przeszedł do Heyah, drugi podobnie trzeciemu
              za miesiac konczy sie umowa w plusie i tez przechodzi do Heyah(napoczątku
              zdejmie simlocka)możliwe że kupi "nowy" telefon od naszej kolezanki bo jej się
              znudził(kupiła go na abonament) CZY KTOŚ COŚ TU ROBI NIE UCZCIWEGO?!!?!?!?!?
            • Gość: Maciej D. Re: Jasne! IP: *.visp.energis.pl 14.04.04, 18:25
              jeszcze jedno: już ja to widze, ze starsi ludzie będą wiedzieć o kodowaniu
              smsów i że te z polskimi znakami są krutsze! ps. ja o tym wiem napisałem ten
              wątek zeby: 1 uswiadomić nie wiedzących 2 ochrzanić plusa, którego konsultankya
              powiedziała mi że sms z pol. znakami kosztuje tyle samo! sorry za literówki-
              łacze się przez modem
              • Gość: przemass nie kazdy co ma heyah ma kradziony telefon IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 14.04.04, 18:38
                sam mam 3 telefony, 2 uzytkuje a jeden lezy na zapas, a za miesiac przybeda mi
                2 nastepne
                niedawno byly jakies badania i wyszlo ze w szufladach lezy chyba z 3.000.000
                aparatow (nie jestem pewien co do liczby, mowil o niej prezes centertela).

ale prawda jest ze komorka to chodliwy towar,ktory latwo ukrasc i zbyc

pozdr all
                • Gość: Maciej D. Re: nie kazdy co ma heyah ma kradziony telefon IP: *.visp.energis.pl 14.04.04, 19:08
                  Przemass 100% prawdy!
                  • Gość: Peppers Zgadzam sie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.04, 19:28
                    Zgadzam sie. Nie kazdy kto ma HEYAH ma kradziony telefon i nie kazdy kto chce
                    byc w HEYAH badz juz jest w HEYAH to oszust czy kombinator. HEYAH to legalny
                    operator i tak samo jego uzytkownicy nie lamia zadnego prawa itp. Nie o to
                    tutaj chodzi. Chcialem jedynie zwrocic uwage na to, ze wielu potencjalnych
                    uzytkonikow HEYAH nie bedzie stac na kupno naowego aparatu za 1000PLN (a nie
                    kazdy ma stary telefon lub telefon kupiony za grosze od kolegi). A Ci co nie
                    bedzie ich stac pojda do komisu gdzie (niestety) gro towaru to towar kradziony.
                    I tyle. Chce jedynie aby HEYAH dala tym ludziom wybor, aby mogli kupic sobie
                    telefon w HEYAH (legalny) a nie w komisie (byc moze nielegalny).

Pozdrawiam!
                    • Gość: przemass ale to nie mozliwe, gdyz heyah to minumum subsydio IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 14.04.04, 19:34
                      wania,minimum kosztow
                      jak kogos nie stac na aparat za 1000 to niech kupi sobie sagema za 200, w koncu
                      sluchawka jest do gadania a nie do szpanowania:))

pozdr all

• Gość: Peppers Gdzie? IP: *.acn.pl 14.04.04, 21:19
                        Gdzie sprzedaja takie tanie oryginalne telefony? Jesli pokaze mi Pan takie
                        miejsce to cofam to wszytsko zle co powiedzialem o HEYAH. Tylko ma to nie byc
                        komis (bo tam nie ma pewnosci czy towar nie pochodzi z kradziezy), ma to nie
                        byc oferta innego operatora, bo wtedy telefon ma blokade SIMLOCK a ja nie
                        popieram jej zdejmowania i ma to byc miejsce dostepne dla wszytskich i masowo
                        (czyli nie, telefon od kolegi czy okazja na allegro).

Pozdrawiam!
                        • Gość: przemass najtanszy tak tak kosztuje 175 pln brutto(ntxt) IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 14.04.04, 21:45
                    • Gość: Maciej D. Re: Zgadzam sie IP: *.visp.energis.pl 14.04.04, 21:22
                      w sklepo komiso serwisach są legalne komy z papierami gwarancjami od 150 zł do
                      800zł za nowosći np. 3410 uzywana jest za 200zł
                      • Gość: Peppers Hmmm IP: *.acn.pl 16.04.04, 18:19
                        1. Przemas- jak juz napisalem miala to nie byc oferta innej sieci. Uwazam, ze
                        postepowanie proponowane przez Ciebie jest zle i nieetyczne.

2. Macieju- to jest faktycznie jakies rozwiazanie. Jednak nie wierze w 100% w
                        legalnosc tych telefonow z serwisu. Gwarancje to moze dac kazdy jak ma
                        stempelek. Komis tez moze. Jak na razie numery IMEI mozna spokojnie przebic (a
                        nikt chyba nie patrzy pod obudowe aby porownac IMEI systemuz IMEI wybitym na
                        obudowie) wiec z pozoru wygladajacy telefon moze byc kradziony. Zjamowalem sie
                        kiedys ta sprawa i niestety gro towaru w komisach to sprzet kradziony lub
                        podejrzany. (mimo, ze komis daje na taki sprzet swoja gwarancje).

Pozdrawiam!
                        • barracuda7110 Re: Hmmm 18.04.04, 22:05
                          To zamiast jęczeć, że Heyah wspiera rynek używanych fonów należałoby zająć się
                          komisami i tym co w nich jest sprzedawane.
                • olus_stad Re: nie kazdy co ma heyah ma kradziony telefon 19.04.04, 19:42
                  U mnie w domu na dzisiaj lezy 5 nieuzywanych aparatow (na chodzie, kwestia wymiany baterii), wiec ta liczba moze byc zblizona i calkiem prawdziwa. Dla tych wlasnie aparatow sa promocje u opow na abo bez aparatu, za to tansze.

Pozdrawiam, Olek

PS Peppers -> to teoretycznie 5 potencjalnych legalnych uzytkownikow Heyah;) Simlock sciagniety za friko i legalnie + IMEI correct = wszystko to co chciales:)
              • Gość: sffinx Re: Jasne! że tyle samo IP: *.core.lanet.net.pl 17.04.04, 00:55
                Ja użytkuję w Plusie Nokie 3510. Uzywam polskich znaków diakrytycznych i pisze 160 znaków jako 1 sms. Niczego nie skraca ani nie dzieli na krótsze.
                Wszystko zależy o oprogramowania a konkretnie od kodowania.
                • Gość: Peppers Sprawdz IP: *.acn.pl 18.04.04, 21:35
                  Radzilby Ci sprawdzic. Bo jak piszesz SMSa z Polskim znakami i go wysylasz to
                  nie widzisz tego jak jest on potem wysylany. To objawia sie dopiero potem na
                  bilingu.

Pozdrawiam!
                  • Gość: Maciej D. Re: Sprawdz IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 18:24
                    no właśnie! na wyświetlaczu masz jeden na bilingu dwa, a jak masz na karte to
                    raczej się nie "skapniesz"
                    • Gość: Peppers Dokladnie IP: *.acn.pl 19.04.04, 20:51
                      Dokladnie. Tutaj sie musze zgodzic. Choc uwazam, ze jest to problem czysto
                      techniczny a nie zmowa czy zla wola operatorow. (co nie znaczy, ze uwazam iz
                      ten problem nie powinien zostac jakos rozwiazany)

Pozdrawiam!
    • Gość: Maciej D. Re: KONIEC IP: *.visp.energis.pl 20.04.04, 18:16
      THE END
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka