Dodaj do ulubionych

NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!!

14.05.04, 11:30
moj kumpel smiga na wózku, chcial kupic koma w ideii poniewaz oferuja 50%
znizki dla inwalidow...... okazalo sie ze orzeczenie o niepelnosprawnosci
ktore ma wystawione na ponad 2 lata ( wiecej niz trwa umowa na telefon) nie
wystarcza! rzadaja od niego orzeczenia dozywotniego! niewiem na co licza ze
kupi koma i WSTANIE z wozka i bedzie placil 50% mniej!!!??? a na dodatek do
salonu ideii sa schodki!! ludzie co o tym myslicie? ale bedziemy
walczyc.....
Obserwuj wątek
    • Gość: biko Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! IP: *.augustow.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 11:53
      po pierwsze urzednicy w polsce sa porabani. dla osoby, ktora od 2 roku zycia jest niepelnosprawna przyznaja orzeczenie o niepelnosprawnosci na 2 lata ! po drugie nie maja pojecia co robia, baba ma w papierach wypisane ze jest paraplegikiem a mowi do niego: rusz noga, czujesz?. porabane.....
      • olus_stad Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! 14.05.04, 13:06
        Trzeba ta sprawe naglosnic. Proponuje wyslac informacje do gazety (np Wyborczej), oni tam sa wrazliwi na takie zachowania. Ewentualnie sprobowac w innej sieci (chyba Era i Plus tez maja taka oferte), moze tam potraktuja sprawe z nalezyta powaga!! Cza walczyc:)
        • l.ucas Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! 15.05.04, 20:25
          tylko idea oferuje taka znizke:(
    • charlie_x Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! 14.05.04, 15:48
      l.ucas napisał:
      ale bedziemy
      > walczyc.....
      ..pewnie,że tak to jest bulwersująca sprawa.W ramach tej
      walki wątek do góry.Powiedz koledze, żeby nie odpuszczał sprawy.pozdr.
    • ths Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! 14.05.04, 16:12
      l.ucas napisał:

> ...okazalo sie ze orzeczenie o niepelnosprawnosci
      > ktore ma wystawione na ponad 2 lata ( wiecej niz trwa umowa na telefon) nie
      > wystarcza! rzadaja od niego orzeczenia dozywotniego!

Witam
      takie są wymagania ideii względem inwalidów że trzeba mieć dożywotne orzeczenie
      lekarskie i nic tego nie zmieni Wg mnie idea ma najlepsza ofertę dla inwalidów.
      Wiem ze Era ma oddzielna ofertę jeżeli chodzi o aparaty (najlepsza nokia 3410)
      W ideii przynajmniej wybierasz z wszystkich aparatów jak na zasadach ogólnych
      Najlepiej załatwić dożywotnie zaświadczenie i po sprawie
      Pozdrawiam hej
      • Gość: pit jak wszystkie promocje w ideii.............. IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 16:57
        i ta tez,
        maksymalnie,
        porabana jest:(
        • Gość: Peppers Walczyc? IP: *.acn.pl 14.05.04, 19:04
          Walczyc? O co? To, ze jakas siec oferuje znizki dla inwalidow jest tylko i
          wylacznie jej dobra wola! Nie ma zadnego przepsiu prawnego czy szczegolowej
          normy etycznej lub spolecznej nakazujacej sprzedawanie telefonow dla inwalidow
          w korzystnych dla nich promocjach. A skoro jest to tylko i wylacznie dobra wola
          sieci to ta siec ma pelne prawo ustalac i zmieniac warunki owej promocji a
          nawet ja anulowac. I nikomu nic do tego. No, oczywiscie mozena obrazic sie na
          dana siec i pojsc do innej. Prawo wyboru. Ale zeby robic szum w prasie?

Pozdrawiam!
          • olus_stad Re: Walczyc? 15.05.04, 00:46
            Ty to Peppers jakis dziwny jestes! W sumie to jezeli jest sobie bank to wcale nie musi robic podjazdu dla wozkow albo specjalnych toalet, bo to ich sprawa czy chca widziec u siebie inwalidow czy nie, przeciez wedlug Ciebie to firma, wiec moze ale nie musi...paranoja jakas! Nizsze abo to wlasnie taki 'podjazd' u operatorow i kropka. To tylko dobrze swiadczy o operatorach.

Piszesz o prawie wyboru? To wez to zastosuj do Heyah i juz.
          • l.ucas Re: Walczyc? 15.05.04, 20:30
            piszesz tak bo codziennie nie masz k***wa problemu ze schodami czy z krzywymi
            chodnikami!!! gowno Cie to obchodzi i smarujesz ze to dobra wola ideii ze
            jest znizka!! moze chociaz niech kom bedzie dla takiego czlowieka!!!ale wg
            Ciebie NIE!!! nie mozesz przebolec ze ktos (mimo cierpienia) moze miec taniej
            niz TY!!!!
    • barracuda7110 Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! 14.05.04, 22:18
      Idźcie do innej sieci.
    • l.ucas Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! 14.05.04, 22:48
      ludzie WALCZYMY z systemem!!!!! kto jest ze mna
      • peppers1 Hehe 15.05.04, 16:21
        1. Walka nie jest rozwiazanie. Zreszta wedlug mnie nie ma z czym walczyc.

2. Schodki i podjazdy dla inwalidow sa pewnego rodzaju wymogiem i umozliwiaja
        im w miare normalne funkcjonowanie. Nie sa zadnym komfortem a jedynie proba
        umozliwienia inwalidom w miare normalnego zycia. Zas tansze polaczenia
        komorkowe sa tylko i wylacznie komfortem. A za komfort niestety trzeba placic.

3. Jesli mamy walczyc i oburzac sie takim rzeczami to czemu nie zaskarzymy
        operatora, ze nie ma uligi dla cukrzykow, nadcisnieniowcow, weteranow wojennych
        itp. Ludzie, nie popadjamy w paranoje. Operatorzy komorkowi to nie organizacje
        charytatywne.

4. Co sei tyczy HEYAH to oni posrednio wpsieraja tych co kradna telefony wiec
        bede z nimi walczyl.

Pozdrawiam!
        • l.ucas Re: Hehe 15.05.04, 20:33
          ......... i ulga dla pojebow peppers idz jutro kupisz se koma taniej.......
    • Gość: mag_da Re: NIESPRZEDALI KOMA DLA INWALIDY W IDEII !!!!! IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 20:29
      Moim zdaniem jest to przykald POLSKI CHAMSKIEJ!
      Nie wiem, co oni sobie mysla. Jelsi proponuja takie rzeczy, anastepnie tak
      posteuja z klientami to swiadczy o ich braku jakiejkolwiem odpowiedzialnosci za
      podejmowane zecyzje. Twoj kolega powinien zglosic to i ubiegac sie o swoje
      prawa. Tak nie moze byc!
      • Gość: Peppers Nie IP: *.acn.pl 16.05.04, 09:54
        1. Ja nikogo nie obrazam Lukas

2. Trzeba czytac warunki promocji. Nawet tym malym drukiem. Tam na 90% bylo
        napiseane, jakie dokumenty trzeba przedstawic aby udowodnic, ze jest sie
        inwalida.

3. Ktos juz w tym watku napisal, kogo wedlug prawa RP mozna traktowac jako
        inwalide. I jesli ktos nie spelnia tych kryteriow (badz akurat nie ma
        odpowiednich dokumentow) to wedlug wykladnie prawa inwalida nie jest.

4. Siec musi wprowadzic jakies reguly, bo inaczej znalazlaby sie masa
        cwaniakow, ktorzy udajac inwalidow kupowaliby sobie telefony z promocyjnym
        abonamentem.

5. Zamiast sie procesowac niech Pana kolega uzupelni brakujace dokumenty i nie
        bedzie problemu. Przeciez jesli jest inwalida to te dokumenty na pewno
        dostanie. Zreszta zawsze mozecie posjc do konkurencyjnej sieci.

6. Podtrzymuje to co napisalem wczesniej- tani abonament dla inwalidow to tylko
        dobra wola sieci. Nie zas jej obowiazek. Nie ma sie wiec o co procesowac.

Pozdrawiam!
        • Gość: maya peppers zastanow sie... IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 15:43
          O czym ty wogole peppers gadasz!!!!nie rozumiem dlaczego tak się bulwersujesz
          tym ze czlowiek chce uzyskac znizke? Jestes k**wa zdrowy i latwo ci powiedziec
          ze to żaden obowiazek,podpierasz się prawem i glupimi punktami w regulaminach
          ale nie myslisz o czlowieku który cale zycie spedza i spedzi na wozku,który
          cierpi i codziennie wlasnie musi się zmagac z takimi ludzmi jak ty którzy maja
          ich w dupie!!!i dlatego sa problemy,bo jestem pewna ze gdybys był w takiej
          sytuacji jak on to tez bys walczyl i chcial być traktowanym powaznie i z
          szacunkiem!!dla mnie jest nie do pomyslenia jak można podejrzewac ze chlopak
          który praktycznie od 2 roku zycia siedzi na wozku nagle wstanie i zacznie
          k**wa chodzic,majac do tego orzeczenie lekarskie!!!Mowisz ze zadajac orzeczenia
          dozywotniego operatorzy chronia się przed cwaniakami...a jestes w stanie podac
          jakis konkretny przykład takiej sytuacji,ze ktos po kupnie telefonu zaczal
          chodzic?to jest smieszne co piszesz
          I calkowicie popieram tez lukasa w sprawie podjazdow..moim zdaniem to powinien
          być OBOWIAZEK przystosowania miejsc gdzie sa schody do wejscia osobom
          niepelnosprawnym.Jeśli my,ludzie zdrowi możemy wejsc np. do sklepu czemu oni
          nie mogą?!
          • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 16.05.04, 17:31
            1. W sprawie podjazdow, wind itp calkowicie sie z Toba zgadzam i juz o tym
            pisalem. Ale co innego podjazd, ktory umozliwia niepelnosprawnemu w miare
            normalne warunki egzystencji w spoleczenstwie a co innego tani telefon, ktory
            jest jedynie luksusem.

2. Inwalidom jest z pwenoscia bardzo ciezko, i my zdrowi nawet nie umiemy sobie
            tego wyobrazic. Dlatego tez inwalidzi powinni posiadac pewne udogodnienia,
            ktore umoziwiaja im latwiejsze zycie- podjazdy, windy, wozki, sprzet
            ortopedyczny. Jednak w zadnym wypadku nie zaliczalbym do tego taniego
            abonamentu. Bo niby z jakiej racji? Jesli wedlug Ciebie inwalidzie nalzey sie
            tanszy abonament to dlaczego nie sie nalezy on np. komus z rozbitej rodziny,
            bezrobotnemu, alkoholikowi co wyszedl z nalogu. W koncu im tez jest ciezko w
            zyciu.

3. Traktowany z szacunkiem nie zanczy traktowany lepiej niz inni. Podjazdy,
            windy, wozek, proteza jak najbardziej sie inwalidzie naleza, bo zapewniaja mu w
            miare normalna egzystencje. Ale nie wiedze powodu, dla ktorego mialby on dostac
            telefon na warunkach lepszych niz reszta spoleczenstwa.

4. Nikt po kupnie telfonu nie zacznie chodzi ale gdyby nie bylo ograniczen
            formalnych to na 100% byloby wiele takich co kupiliby telefon z tanszym
            abonamentem udajac inwalidow. Naprawde nie jest trudno udawac np. kogos bez
            nogi.

5. Ta cala oferta to jedynie dobra wola firmy. Mozna ja pochwalac badz nie.
            Jednak jest to tylko i wylacznie akt dobrej woli (lub jesli ktos woli
            nagabywania klientow) operatora i moze on sobie obarczac go dowolnymi
            ograniczeniami.

6. Mysle, ze jesli zacznie sie procesowac to skonczy sie jedynie na tym, ze
            operator wycofa oferte `dla inwalidow` i na tym sie skonczy. Straca jedyni sami
            inwalidzi, ktorzy z kompletem dokumentow mieliby szanse kupic telefon z tanszym
            abonamentem.

Pozdarwiam!
            • Gość: ppp Re: Juz mowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 17:37
              Ty jestes koszmarny Peppers. Zmien imie na Pop a nazwisko na Idea. K*rwa jaki
              ty jestes beznadziejny.
            • Gość: maya_kasia mowisz ale same glupoty IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 18:54
              Wiesz co peppers...ty sam już się pogubiles w tym co piszesz...
              -„Jednak w zadnym wypadku nie zaliczalbym do tego taniego
              abonamentu. Bo niby z jakiej racji? Jesli wedlug Ciebie inwalidzie nalzey sie
              tanszy abonament to dlaczego nie sie nalezy on np. komus z rozbitej rodziny,
              bezrobotnemu, alkoholikowi co wyszedl z nalogu. W koncu im tez jest ciezko w
              zyciu.”
              -„Ale nie wiedze powodu, dla ktorego mialby on dostac
              telefon na warunkach lepszych niz reszta spoleczenstwa. „
              -„Straca jedyni sami
              inwalidzi, ktorzy z kompletem dokumentow mieliby szanse kupic telefon z tanszym
              abonamentem.”
              Zauwaz teraz ze,wpierw piszesz ze calkowicie jestes przeciwko tanszym
              abonamentom i zakupom telefonow dla osob niepelnosprawnych...a zaraz potem ze
              gdyby zaczeli oni walczyc o cos dla siebie to negujesz to bo ci co maja
              dozywotnie orzeczenie straca mozliwosc znizek...to ty może pomysl chwile i
              ukierunkuj się,bo jak na razie zaprzeczasz sam sobie.
              A tak poza tym...widzisz wcale nie chodzi glownie o znizke,ale sam fakt jak
              takie osoby sa traktowane.I nie porownuj bezrobotnych czy alkoholikow,bo
              sytuacja zyciowa i mozliwosci tych ludzi roznia się.
              I twoja wypowiedz ze nie trudno jest udawac kogos bez nogi jest smieszna i po
              prostu beznadziejna.
              Dobrze ze tacy ludzie jak ty nie rzadza w naszym kraju i nie ustalaja komu dac
              a komu nie,komu się należy a komu nie,kto udaje a kto nie.Chociaz i ci ktorza
              rzadza sa tez beznadziejni.

• Gość: Peppers Odpowiadam. IP: *.acn.pl 16.05.04, 19:45
                1. Mozesz uwazac mnie za beznadziejnego ppp. Twoje prawo. A z siecia IDEA nic
                mnie nie laczy.

2. Nie pogubilem sie- uwazam ze tansze telefony nie naleza sie inwalidom `z
                urzedu`. Ale jesli firma wprowadza taka oferte to tylko nalezy ja za to
                chwalic. Wlasnie- chwalic i cieszyc sie, ze zrobila cos takiego sama z siebie a
                nie procesowac sie, bo ktos chcial podpisac umowe bez wymaganych dokumentow.
                Inwalidzi powinni sie w tym wypadku cieszyc, ze ktos zrobil cos bezinteresownie
                dla nich. Jak napisalem wyzej- jesli ten Pan jest inwalida to skompletowanie
                potrzebnych dokumentow nie powinno przysporzyc mu wielu klopotow.

3. A jak Twoim zdanie maja byc traktowani inwalidzi? Bo wedlug mnie powinni byc
                szanowani i traktowani jak reszta spoleczenstwa. Ani lepiej ani gorzej. Owszem
                powinny byc podjazdy, windy itp ale skoro abonament za pol ceny nie przysluguje
                innym obywatelom to niby czemu ma przyslugiwac iwalidom?. To, ze operator
                wprowadzil taka promocje swiadczy jedynie dobrze o nim samym. Ale ma on prawo w
                kazdej chwili wycofac sie z tej ofery. I na jego miejscu tak bym zrobil, jesli
                inwalidzi zamias korzystac z okazji wola sie procesowc, bo ciezko im
                skompletowac potrzebne dokumenty.

4. Tak naprawde nie wiem kto jest w lepszej sytuacji w dzisiejszym swiecie.
                Alkoholik czy inwalida. Ale nie o to tutaj chodzi. Osob pokrzywdzonych przez
                los jest wiele. I powinno sie im zapewnic normalne warunki zycia ale nie mozna
                traktowac takich osob lepiej niz innych obywateli. (nie wazne czy ta osoba
                pokrzywdzona to inwalida, pijak czy wychowanek domu dziecka) Skoro normalni
                obywatele placa caly abonament to czemu inwalida ma placic pol. Napisze jeszcze
                raz- telefon nie jest podstawa w miare normalnej egzystencji. Telefon jest
                swojego rodzaju luksusem. Nie kazdy (nawet zdrowy) ma telefon. Ba, nawet nie
                kazdy chce miec telefon.

5. Dla Ciebie udawanie kogos bez nogi jest smieszne. Dla mnie jest ohydne. Ale
                takie rzeczy sie zdarzaja i beda sie zdarzaly. Wystarczy popatrzec na zebrakow
                na ulicy co udaja schorowanych czy uposledzonych. Czy nie wychodzi im to czasem
                nadzwyczaj dobrze? I niech teraz tacy cwaniacy pojda sobie po te telefony ze
                znizka. Jesli nikt nie bedzie kontrolowal dokumentow a liczyl sie bedzie tylko
                visus to siec bedzie musiala im dac te telefony po nizszej cenie. W efekcie
                kupa osob nieprawnie by sie dorobila a firma zapewne bardzo szybko wycofalaby
                sie z promocji. I normlani inwalidzi nie mogliby skorzystac z tej oferty. A
                szkoda by bylo.

Pozdrawiam!
                • union37 Peeppersowi to ja zafunduje cały abonament bo to c 16.05.04, 21:24
                  o wygaduje kwalifikuje go do ... No nie wiem ??? Ludzi super specjalnej troski.
                  Wg. mnie gość ma kilkadziesiąd lat bo z analizy jego tekstów wynika, że musiał
                  się wychowywać w rzeczywistości PRLu. Po jego wywodach dochodzę do wniosku, że
                  wg niego jedyną słuszną gospodarką jest gospodarka planowa. Jednya sieć(
                  najlepiej PLUS - on tam pracuje, albo bardziej prawdopodobne jego dzieci lub
                  wnuki) powinna być!!! Być i już!!! A Heyah, a to to nie :( Heyah jest złe.

Co do promocji dla inwalidów ? To ja robilem dokładne wyliczenia i jestem
                  pewien że to jest tylko lep i nie opłaca się brać telefonu w tych promocjach
                  ponieważ inne promocje nie mogą się pokrywać a usługi dodane są już wg.
                  normalnego abonamentu. Tak więc sieć wiąże cie z sobą na kilka-kilkanaście lat
                  i potem praktycznie nie masz możliwości dostania nowego aparatu tel. ani
                  możliwości skorzystania z innych promocji.

Pzdr
                  • lookdawn człowieku 17.05.04, 14:27
                    uważałem cie za kogoś normalnego, kogoś z kim można wymienić poglądy, pogadać,
                    ale nie!
                    Chyba wiadomo co się okazało
                    • Gość: Peppers Hehe IP: *.acn.pl 17.05.04, 17:13
                      Nie jestm stary. Mam troszke ponizej trzydziestu lat. I czasow glebokiego PRL
                      nie pamietam. No, moze z opowiadan. Ale uwazam, ze dobry socjalizm jest lepszy
                      niz bardziej sprawiedliwy niz ten zafajdany kapitalizm gdzie rzadzi pieniadz,
                      powiazania i liczy sie jedynie moje dobro i moj tylek; gdzie innych mozna miec
                      w d... bo ja jesem najlepszy i mi sie nalezy, bo ja mam swoje prawa i mi sie
                      nalezy, bo ja jestem pokrzywdzony przez los i mi sie nalezy.....Taka demokracje
                      i kapitalizm to ja mam gdzies.

Pozdarwiam!
                      • union37 Swoista odmiana schizofreni 17.05.04, 21:02
                        Oświeć mnie !
                        ...uwazam, ze dobry socjalizm jest lepszy
                        > niz bardziej sprawiedliwy niz ten zafajdany kapitalizm gdzie rzadzi pieniadz,
                        Nie ma siły masz 50 na karku :) bo tylko kilkadziesiąd lat macerowania mózgu
                        (przez co, kogo -już nie będę wnikał)daje takie efekty frazeologiczne.

niz ten zafajdany kapitalizm gdzie rzadzi pieniadz,
                        > powiazania i liczy sie jedynie moje dobro i moj tylek; gdzie innych mozna
                        miec
                        > w d... bo ja jesem najlepszy i mi sie nalezy,
                        Kapitalizm i mi się należy :))))))))))))))))

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka