Dodaj do ulubionych

Najlepszy / dobry zwykły telefon (nie smartfon)?

09.05.13, 14:38
"Zwykły" czyli zasadniczo do dzwonienia i sms-owania + słuchania radia i mp3. Rzadko używam telefonu do pozostałych multimediów. A więc potrzebuję:
= wygodnych klawiszy, wyraźnego wyświetlacza, dobrej baterii, alarmu wibracyjnego
= opcjonalnie: aparat fotograficzny, ze 2 Mpix
= możliwość obsługi kart MicroSD
= może być też składany lub slide

Nie lubię smartfonów. Od 5 lat używam Nokii 3110c, kupionej zresztą po konsultacjach na tym forum. Przez lata był to dla mnie telefon idealny ale jej czas powoli dobiega końca, chlip.. chlip... Niby trzeba iść z postępem ale... nadal nie potrzebuję czegoś superpłaskiego wszystkomającego i głośnogrającego . Niestety w sklepach sprzedawcy zagadnięci o 'telefon' uparcie pokazują mi "smartfony do miziania' i upierają się, jakoby to były telefony. :)

Polecicie coś (w rozsądnych granicach cenowych)?
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: Najlepszy / dobry zwykły telefon (nie smartfo IP: *.icpnet.pl 28.05.13, 19:55
      Polecam nokie asha 301, bardzo dobry telefon w sklepach euro-agd w cenie 300zł.
    • Gość: fffnccfeif Re: Najlepszy / dobry zwykły telefon (nie smartfo IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 00:57
      poogladaj sobie telefony serii asha z nokii
    • jureek Re: Najlepszy / dobry zwykły telefon (nie smartfo 29.05.13, 16:15
      tom_aszek napisał:

> Nie lubię smartfonów. Od 5 lat używam Nokii 3110c, kupionej zresztą po konsulta
      > cjach na tym forum. Przez lata był to dla mnie telefon idealny ale jej czas pow
      > oli dobiega końca, chlip.. chlip...

Od dawien dawna (może to już 10 lat nawet) używam do dzwonienia Nokii 6233, oczywiście po takim czasie była już porysowana, tylna klapka się luzowała, bateria nie trzymała. Znalazłem więc niedawno na ebayu ten sam model, tylko mniej zużyty i jestem bardzo zadowolony. Nie muszę się uczyć nowego menu, bo mam nowy-stary telefon.
      Jura
    • tom_aszek A coś prócz Nokii? 11.06.13, 15:38
      Samsung, np 5610?
      Jakiś SE?

Zapytałem niebacznie w sklepie Sony, ale miły pan sprzedawca (chyba o połowę młodszy ode mnie) był święcie przekonany, że na świecie nie ma już komórek z klawiszami :) więc na Sony postawiłem już krzyżyk.
      • gsm.wroclaw.pl Re: A coś prócz Nokii? 21.06.13, 21:10
        Poleciłbym samsuga 5610
        • Gość: Gaco A ja polecę telefon IP: *.kalisz.mm.pl 08.02.14, 16:43
          Całkiem niedawno zamieniłem swojego dość pokaźnego i wypasionego smartfona (Note 2) na zwykły telefon. Stwierdziłem, że moje życie było równie udane i ciekawe zanim nastała era smartfonów. Ba, może nawet lepsze! Zjeździłem więc całe miasto i z każdym kolejnym sklepem wybór był coraz mniejszy, a ceny podobne. Zniechęcony poszukiwaniami "tradycyjnego" telefonu komórkowego zdecydowałem się na Samsunga Solid (2710). Właśnie takiej małej cegiełki szukałem. Wygląda solidnie, dobrze leży w dłoni i ma gwarancję na 2 lata. Trzymając go w ręce przypominają mi się stare dobre czasy Nokii, Alcatela itd... Nie rzucam nim o ściany, nie topię w strumykach i nie zgniatam. Traktuję go jak zwykły telefon. Działają na nim mapy, nawigacja, gg, przeglądarka, karta 16GB... W razie potrzeby można też zrobić szybkie zdjęcie np: rozkładu jazdy autobusów. Naprawdę nie wiem czy ktoś jeszcze sprzedaje trwałe i klasyczne słuchawki. Nokia to jeden wielki plastik (wysoki połysk? - po miesiącu pewnie wygląda jak grat i wiecznie jest brudna). Solid ma duży zasięg, bateria trzyma długo, cena jest do przełknięcia a wizja zalania go napojem na imprezie nie jest mu straszna. Czego chcieć więcej?! Pozdrawiam, nie żałuję, że porzuciłem smartfona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka