Dodaj do ulubionych

Jedna Idea - robienie klienta na szaro

06.03.05, 16:02
jestem w Idei, place jakies 80 PLN miesiecznie abonamentu. Przyjrzalem sie
nowo wprowadzanej taryfie Jedna Idea i nie wiedzialem czy smiac sie czy
plakac.Oto wnioski:
1. to jest zamaskowana podwyzka cen i zamrazanie moich pieniedzy w uslugach
ktorych niekoniecznie potrzebuje
2. W porownaniu do wczesniejszego system jest tak skomplikowany i zagmatwany,
zeby jak najtrudniej byloby sie w nim polapac, trzeba sobie wiele rzeczy
porownac a nie kazdemu sie chce. Idea mi wmawia ze to dla mojego dobra i ze
bede mial z tego huk korzysci tylko ze jak przychodzi co do czego to mam z
tego g..no a nie korzysci.Pomijam takie przypadki jak stwierdzenia ze "bede
mogl rozmawiac bez ograniczen" - a kto mi zabroni, moze Idea?
3."Darmowe rozmowy z jedna lub z trzema osobami" to mowiac wprost
klamstwo."Darmowe" rozmowy kosztuja klikadziesiat zlotych miesiecznie i takie
stwierdzenie stanowi falszywa oferte handlowa przez co nalezaloby je zglosic
UOKiK.
Obserwuj wątek
    • Gość: gauche Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.ztpnet.pl 06.03.05, 16:09
      1. Nie zauwazylem powaznych podwyzek, a jestem pewien, ze place mniej za smsa,
      mmsa i rozmowy niz w Optimie.
      2. Nie widze zadnego skomplikowania, chyba ze ma sie trudnosci ze zrozumieniem
      prostego tekstu.
      • zwierz.alpuhary Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 16:34
        wczoraj spędziłem godzinę na stronie idei, czytajac wszystko dokładnie.Tekst
        jest z pozoru prosty i widać że jakis markietingowiec spedzil sporo czasu żeby
        go ulozyc (sam wiem cos na ten temat).
        Na wszystko istnieja jakieś osobne kwoty, które niby można przekraczac ale skoro
        można to po co one w ogóle są i jaki to ma sens? Dzwonie ile chcę, smsuję ile
        chce i za to płacę a Idei wara od mojego portfela i od moich decyzji bo inaczej
        poszukam innego operatora.Nie odpowiada mi decydowanie za mnie ile mogę wydać na
        to czy na tamto, tworzenie jakichś sztucznych systemów a'la prepaid czy Idea MIX.
        Co mnie obchodzi że taniej płace za smsa czy rozmowe, jesli MUSZE wysylac
        okreslona ilosc smsow i rozmawiac wiecej niz potrzebuje? Co mnie obchodzi ze te
        pieniadze przechodza na nastepny miesiac jesli ja wole za to zrobic zakupy albo
        pojsc na piwo a nie wywalac na smsy albo mmsy z ktorych w ogole nie korzystam
        (chociaz moglbym bo mam nowy telefon)?
        • Gość: ls Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.net / 80.51.194.* 06.03.05, 17:30
          To zmniejsz sobie człowieku abonament na 10 pln/m-c i będziesz decydował na co wydać swoją kasę a nie marudź. No chyba że podpisało się cyrograf. Ale jak chciało się telefonik za złotówkę to trzeba teraz płacić niestety.
          • zwierz.alpuhary Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 18:05
            chciało się telefonik za 300 złotówek i bez żadnej promocji
            Mam taki abonament jaki mi pasuje i zmieniał go nie będę a marudził będę bo ten
            system jest po prostu głupi nie mówiąc o tym że te "darmowe rozmowy" to zwykłe
            oszustwo jak w jakimś home shopping: wygrałes 100 tys. tylko kup se badziewny
            garnek, tak samo i tutaj "pogadaj za darmo tylko za to zapłać";rozumiem źe można
            jakos tam krecić ale to jest przecież postawienie na głowie słowa "darmowy"
        • freebaby Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 18:21
          co wg Ciebie jest az tak skomplikowane??
          • zwierz.alpuhary Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 18:47
            nic, pozornie wszystko jest pięknie, ładnie, gładziutko, wszędzie radosne buzie
            i Otylia
            tylko spróbuj jak cieżko jest zorientować się, jakie są w tym wszystkim koszty i
            haki, ile i za co płacisz.
            • freebaby Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 18:56
              wszystko wydaje sie ok - dodatkowe pakiety rozliczane sa obok kwoty deklarowanej
              (myle sie??), w cenniku wyszczegolnione sa koszty wszystkich rodzajow polaczen.
              wydaje sie wszystko jasne. moze sprecyzuj problem,bo mam moze bledny tok
              rozumowania.

Zmienilem ostanio opa z era na ji (bez pakietow) i wszystko wydaje mi sie duzym
              plusem.
              • zwierz.alpuhary Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 19:10
                w obecnym układzie (Nowa Optima) wiem za co płacę, nie płace więcej niż potrzebuję
                chciałem przejść do Jednej Idei i jak zacząłem się w to wczytywać stwierdziłem
                że w porownaniu do NO to jest strasznie porypane a na dodatek nie widze w tym
                żadnego sensu; nic nie ulepsza a dużo komplikuje
                tak jak mowilem, z mojego punktu widzenia to jest zamrażanie moich pieniedzy a
                jesli ja nie chce placic tyle ile chce ode mnie Idea to musze wiecej placic.
                • zwierz.alpuhary Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro 06.03.05, 19:23
                  unaocznię ci to: raz placę 60 a raz 120 i mam jakies pole manewru, jak jest
                  cienko z kasą to mogę np. nie dzwonić i coś oszczędzę. W Jednej Idei takiego
                  pola manewru nie mam a zamiast pójść do sklepu i kupić bułki i mleko będę mógł
                  sobie co najwyżej podzwonić, bo Kapitału Złotówek w Idei nie zamienię na
                  prawdziwe złotówki.
                  • Gość: gauche Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.ztpnet.pl 06.03.05, 19:33
                    Staram sie domyslic gdzie widzisz problem i o co Tobie chodzi ale doprawdy nie
                    rozumiem. Jezeli dzwonisz raz duzo a raz malo to zmien abonament na 10 zl i
                    problem masz z glowy.
                    • zwierz.alpuhary po co to jest? 06.03.05, 19:47
                      nie rozumiem rzeczy podstawowej czyli sensu takich zmian. Po co to w ogóle jest?
                      Po co zmieniac skoro tak naprawdę nic się nie zmienia, oprocz tego, że mam z
                      góry oddawac jakąś kwotę Idei, jakbym miał prepaida?
                      Czy to jest jakiś wynaturzony marketing w którym nic się nie zmienia i robi się
                      taka wielka kampanię tylko po zeby zaistnieć?
                      • Gość: robert Re: po co to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:16
                        zwierz.alpuhary napisał:

> nie rozumiem rzeczy podstawowej czyli sensu takich zmian. Po co to w ogóle jest
                        > ?

unaoocznij sobie coś takiego, wybierasz sobie JI 25, wszystko jest perzeznaczone
                        na rozmowy, potrzebujesz więcej to dzwonisz więcej, ktoś kto miał NIO 15/30
                        odczuje różnicę finansową na kożyść na pewno, ktoś kto miał I mega straci
      • Gość: robert Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:09
        Gość portalu: gauche napisał(a):

> 1. Nie zauwazylem powaznych podwyzek, a jestem pewien, ze place mniej za smsa,
        > mmsa i rozmowy niz w Optimie.
        > 2. Nie widze zadnego skomplikowania, chyba ze ma sie trudnosci ze zrozumieniem
        > prostego tekstu.

porównaj sobie poprzednią ofertę czyli Idea Mega - 61,75 zł i w ramach
        abonamentu 150 min /300 sms z np. Jedną Ideą 75 (100 Minut)
        • Gość: ls Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:14
          co do p.1 to widzę że panowie rozmawiają o dwóch różnych rzeczach - jeden przekonuje że w JI płaci mniej że w Optimie a drugi mu mówi że jest drożej niż w Mega :) Tak to się nie dogadacie...
    • zwierz.alpuhary "darmowe rozmowy" 06.03.05, 19:00
      www.idea.pl/portal/map/map/one_details?parent_id=169794
      "Teraz możesz rozmawiać jeszcze więcej, nie martwiąc się o koszty, bo… nic nie
      zapłacisz dzwoniąc na numery w sieci Idea i na numery stacjonarne!
      Z dniem 1 lutego 2005r. w Jednej Idei wprowadzamy znakomitą ofertę dla tych,
      dla których telefon oznacza przede wszystkim prowadzenie bardzo długich rozmów.
      Możesz rozmawiać jeszcze więcej, nie martwiąc się o koszty, bo… nic nie
      zapłacisz dzwoniąc na numery w sieci Idea i na numery stacjonarne."

na tej samej stronie niżej:

Darmowy 1 numer
      abonament miesięczny
      25 zł

Darmowe 3 numery
      abonament miesięczny
      60 zł

czy potrzebna jest opinia językoznawcy nt. tego co znaczą zwroty "darmowy" i
      "nic nie zapłacisz"?
      • freebaby Re: "darmowe rozmowy" 06.03.05, 19:04
        no fakt,tutaj mamy do czynienia z manipulacja. zdaje sie ze UOKIK zaczal
        krytykomas tepse, moze przeniesie sie to na innych opow.
        problem dotyczy wszystkich uczestnikow rynku telefonii komorkowej.
      • Gość: ufok79 Re: "darmowe rozmowy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 20:13
        PLUS:

www.plusgsm.pl/oplaty/taryfy/
        Darmowe rozmowy wieczorami i w weekendy - w każdej taryfie możesz prowadzić
        darmowe rozmowy z numerami stacjonarnymi i Plus GSM codziennie już od 1800 i
        przez cały weekend (piątek 1800 - poniedziałek 800). Połączenia te nie
        wykorzystują minut wliczonych w abonament.
        Oplata miesieczna: 25 zl

ERA:
        www.era.pl/index.php/id=komf_indy/zone=10/section=indy
        Płacisz tylko 30 złotych z VAT i rozmawiasz za darmo ile chcesz!

jak widac kazdy operator stosuje ten sam chwyt marketingowy.

A wracajac do Jednej Idei to jest niemal w kazdym aspekcie lepsza od Optimy.
        Jedynie jesli korzystasz z taryfy Mega albo uslugi Przyjaciel mozna przeliczyc,
        czy na pewno sie oplaci.
        • zwierz.alpuhary Re: "darmowe rozmowy" 06.03.05, 22:17
          no własnie tak sobie to wszystko podliczam i kalkuluję i mi niefajnie to
          wychodzi ta cała Jedna Idea, chyba jednak pani Otylii podziękuję.
          A 10 złotych jako kwoty nie mogę podać bo na stronie Idei jest jak byk, że
          gdybym chciał przejść z Nowej Optimy 30 do JI do musiałbym wybrać plan Jedna
          Idea 50 a ja nie mam umowy na czas nieokreślony (tak mi się przynajmniej,
          sprawdzę). Do tego jescze musiałbym doliczyć jakieś 20 PLN na Pakiet Rozmowy,
          żebym się nie bał do kogoś zadzwonić i od razu zabulić Bóg wie ile a to i tak
          będzie ważne tylko na innych abonentów z Idei.
          Nie podoba mi się to wszystko ale nie będę już drążył tematu. Pozdrawiam i
          dziękuję za opinie.
          • m.gregor Re: "darmowe rozmowy" 06.03.05, 23:17
            Z tego co pamietam to zyjemy w wolnym kraju i nikt Ci nie karze:
            - byc w idei
            - zmieniac abonamentu
            - sms'owac i dzwonic
            - posiadac telefonu komorkowego (mozesz jak dawniej uzywac gołębia, listonosza
            czy samodzielnie przekazywac wiadomosci)

Powiem tak: mialem Idee Optime. Placilem rachunki po 200-250 zł. Za abonament 90
            zł brutto mialem 60+15 min. bezplatnych i koniec. Za reszte placilem jak za
            mokre zboże. Do tego placilem za SMS'y. Teraz mam Jedna Idee z kwota deklarowana
            100 PLN i za te 100 PLN'ów mam 133 min wymiennie na 500 SMS'ów. Do tego
            miesiecznie zostaje mi ok. 20-30 zł. wiec tak naprawde mam do wydzwonienia
            160-175 min wymiennie na 600-650 SMS'ów. Jesli Tobie nie odpowiada taka taryfa
            zmieniasz na 10 PLN i nic sie nie zmienia. Nadal placisz 0.75 PLN za min i 0.2
            PLN za SMS. Naprawde nie widze problemu a Twoj post traktuje jako trollowanie i
            chec wywolania burzy w szklance wody ale bez wody.

Co do oplat za darmowe weekendy/wieczory: we wszystkich sieciach tak jest.
            Placisz 25 PLN i dzwonisz ile chcesz na jeden numer. Placisz 60 PLN i dzwonisz
            bezplatnie na 3 numery. Za 25 PLN mozesz wydzwonic (biorac pod uwage zwykla
            stawke) 33 min. a masz tych minut ile sobie zechcesz. I nadal nie widze
            problemu. Skoro wiem ze to mi sie oplaca to wykupuje sobie taka usluge. Jesli
            nie oplaca to jej nie kupuje. Nikt Cie nie zmusza do tego zebys placil te 25
            PLN. Masz NO30. To ma byc plan taryfowy? To chyba najtanszy abo jaki byl...Poza
            NO15 ale to dla dzieci...Jestes sfrustrowany bo dzwonisz duzo i placisz duzo?
            Skoro dzwonisz duzo to dla mnie jest logiczne ze bym wykupil sobie wyzszy
            abonament z tanszymi minutami...
            • zwierz.alpuhary Re: "darmowe rozmowy" 07.03.05, 13:14
              nie przyszło ci do głowy że sam odnioslem niekorzystne wrażenie po lekturze
              stron Idei i chciałem się dowiedzieć co inni o tym myślą? Nie twierdzę że mam
              rację, z tego co tu przeczytałem, wyciągnałem wnioskii zmieniłem zdanie. Mam
              nieufny stosunek bo ten nowy system wiele zmienia a doświadczenia z różnymi
              operatorami pokazują że trzeba im mocno patrzeć na ręce, nawet jeśli czasem
              doszukuje się dziury w całym. Tak i ja po przeczytaniu wszystkich cenników
              pomyślałem sobie że ceny za połączenie czy smsa spadły ale doszły inne opłaty,
              wcale nie najniższe. Nikt z moich znajomych nie przeszedł na JI więc naprawdę
              nie miałem kogo spytać.
              Mam taki plan taryfowy jaki odpowiada moim potrzebom i możliwościom ;wcześniej
              miałem POPa i dzowniłem jeszcze mniej więc NO 30 w zupeności mi pasuje. Dla
              wielu ludzi w Polsce (do których obecnie operatorzy chcą dotrzeć) takie sumy
              jakie płacę czyli 80-100 PLN miesięcznie to dużo a ponieważ na Tepsę nie mają co
              liczyć więc kupują sobie komórkę, której prawie w ogóle nie uźywają. Notabene:
              tak naprawdę mam NO 60 ale promocyjnie płacę za nią jak za NO 30 (jeszcze przez
              kilka miesięcy).
              Na stronie Idei nie ma informacji o tym że jako posiadacz takiej taryfy mogę
              sobie ustawić kwotę na 10 złotych - w tabelce porównawczej dla mojego planu jest
              wymieniona JI 50, którą pewnie będe przekraczał a do tego jeszcze dochodzą różne
              pakiety oszczędnościowe jak np. Darmowe Rozmowy i tak powoli z tych "kwot" robi
              się z tego suma większa niż ten abonament który płacę obecnie.
              Dziękuję wszystkim za opinie, w zasadzie nie mam więcej wątpliwości.
              • Gość: gauche Re: "darmowe rozmowy" IP: *.ztpnet.pl 07.03.05, 16:15
                Nie wiem z jakiej przyczyny masz te znizke, ale prawdopodobnie za kilka
                miesiecy jak sie ona skonczy nie bedziesz mogl zmienic abonamentu na 10 zl
                tylko na 100zl.
                • zwierz.alpuhary Re: "darmowe rozmowy" 07.03.05, 16:19
                  zaproponowano mi ja w salonie,kiedy kupowalem telefon w kwietniu ub. r.
                  nie sledze promocji wiec nie wiem jak sie nazywala
                  • Gość: ls Re: "darmowe rozmowy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:22
                    A więc jednak promocja (i nieważne czy tel. za 1 zł czy za 300 zł). Nie dziwne że nie możesz swobodnie wybierać w taryfach. Radzę poczekać do końca umowy, nie podpisywać żadnego aneksu i przejść sobie np na JI 10 - koszt rozmowy czy sms-a jest cały czas taki sam, więc raz możesz wykorzystać tylko 10 zł a innym razem 100 pln i nie będziesz musiał płacić z góry za coś czego nie wykorzystałeś. Poza tym w Optimie cała kwota szła na rozmowy lub sms-y a za wszystko inne płaciłeś dodatkowo, natomiast w JI wszystkie usługi mieszczą się w kwocie deklarowanej. Jest też inne wyjście - można przejść na pre-paid zachowując numer. Koszt rozmowy wyższy niż w JI tylko o 5 gr (ale i tak jest taniej niż w Optimie) a za to masz swobodę.
            • Gość: robert Re: "darmowe rozmowy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:21
              m.gregor napisał:
              Powiem tak: mialem Idee Optime. Placilem rachunki po 200-250 zł. Za abonament 9
              > 0
              > zł brutto mialem 60+15 min. bezplatnych i koniec. Za reszte placilem jak za
              > mokre zboże. Do tego placilem za SMS'y. Teraz mam Jedna Idee z kwota deklarowan
              > a
              > 100 PLN i za te 100 PLN'ów mam 133 min wymiennie na 500 SMS'ów.

to zrobiłeś błąd, że nie przecsiadłeś się swego czasu zanim wprowadzili JI na I
              Mega 150 , płaciłbyś 61,75 za 150 minut (75 min do ery i plusa) albo Mega 300
    • Gość: Martusia [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Cheeba Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.toya.net.pl 07.03.05, 21:28
        Ja moglbym powiedziec ze kazdy operator robi swoich klientow na szaro :D
        Ja no jestem bardzo zadowolony z idei... mialem NO30 ale przeszedlem na nowa
        dla firm co jest ogromnym + teraz placac powiedzmy no...45zl samego abonamentu
        mam 50min do wszystkich, pozniej 20gr do idei i na stacjonarke + jeden numer
        bez limitu w porownaniu z tym co do niedawna mielam w nowej optimie skok jest
        ogromny.

U kazdego mozna znalezc kruczki ale nie ma co nazekac moi drodzy wystarczy
        siegnac pamiecia 2 lata wstecz... czy nie jest duzo lepiej?? a co bedzie za
        nast 2 lata... spokojnie :P
        Pozdrawiam
        • Gość: Cheeba Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.toya.net.pl 07.03.05, 21:30
          wkradl sie blad ... 30gr do idei i na stac. sorrki
        • Gość: robert Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:29
          niestety abonetów prywatnych operatorzy mają w dupie i zdzierają z nich ile
          mogą, z nieznanych mi bliżej przyczyn firmy dostają praktycznie za darmo nowe
          telefony(nawet przy przedłużaniu umowy) płacą grosze za rozmowy, a i tak połowa
          tel branych "na firmę" trafia do prywatnych użytkowników, którzy przy takich
          niskich stawkach za połączenia nigdy nie zwrócą sieci za telefon( wg. ich
          cennika oczywiście bo w rzeczywistości na zachodzie te aparaty są 3x tańsze)
    • Gość: kamil Re: Jedna Idea - robienie klienta na szaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 00:33
      zawsze znajdą się marudy ;) ja jestem bardzo zadowolony z idei.. w domu bedzie
      juz trzeci telefon idei. napewno bardzo dobra oferta - a pakiety jak nie chcesz
      nie musisz ich brać..
      • andecki Wy Marketingowcy IDEA GSM! 09.03.05, 12:07
        Bardzo niesmaczne :-( Człowiek dzieli sie swoimi wątpliwościami co do
        uczciwości operatora IDEA a tu prawie każdy na niego naskakuje: czego on się
        śmie czepiać takiego wspaniałego operatora. No, chyba Was pogięło. Jeśli
        uważacie, że IDEA jest takim uczciwym operatorem, gotowym nieba przychylić
        swoim klientom, to wyjaśnijcie to człowiekowi tak, aby to był w stanie
        zrozumieć zamiast go besztać. Może faktycznie, nie wszystko rozumie, ale
        dobrych ofert nie problem zrozumieć a dopatrzeć się rewelacji tam gdzie ich nie
        ma - to już duża sztuka.
        Nie jestem abonentem Idei i osobiście uważam ją za najgorszego krajowego
        operatora GSM, ale to jest moja osobista opinia i z niej wynikają moje osobiste
        decyzje dotyczące sposobu korzystania z łączności GSM. A człowieka nie besztać,
        tylko mu wytłumaczyć - mędrcy!!
        Pozdrawiam.
        And.
        • Gość: gauche Re: Wy Marketingowcy IDEA GSM! IP: *.ztpnet.pl 09.03.05, 13:27
          A ty jestes marketingowcem Ery czy Plusa? Pochwal sie.
          • Gość: Cheeba Re: Wy Marketingowcy IDEA GSM! IP: *.toya.net.pl 09.03.05, 19:29
            No ok, nie chce zeby prerodzilo sie to w dyskusje ten jest lepszy od tego
            ale ...

Ja nie nazekam ... kazda reklamacja przez wiele lat rozpatrywana byla
            pozytywnie, oferta tez mnie zadowala, nie nazekam... a jak komus nie pasuje tzn
            ze nie przemyslal sprawy i no polasil sie na fon ;/ Sorry :]
    • Gość: idea-to-glupki [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka