Dodaj do ulubionych

GPRS w popie

IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 27.06.05, 20:48
mam Nokie 3220, i poniewaz jest taka mozliwosc, zapragnalem sprawdzac poczte
w telefonie. skonfigurowalem wedle zalecen pani z BOKu, i jest problem: po
zalogowaniu sie i wpisaniu hasla telefon wyswietla komunikat: najpierw
zaabonuj GPRS. mam ponad 50 pln na koncie, jestem w popie z tym samym numerem
od 4 lat. o co chodzi z tym GPRS? moze mi ktos pomoc?
Obserwuj wątek
    • yavorius Najprawdopodobniej 28.06.05, 07:55
      nieuruchomiony gprs
      • Gość: the the Re: Najprawdopodobniej IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 28.06.05, 11:56
        a jak miec pewnosc, drogi adminie, ze jest uruchomiony?
        mmsy wysylam i otrzymuje, pobralem ze 2 dzwonki i jedna gierke; czy moglbym to
        zrobic gdyby gprs nie byl aktywny?
        • yavorius hm 28.06.05, 11:57
          Jeżeli pobierasz dzwonki i gry, to znaczy że jednak jest uruchomiony. Najlepiej
          zadzwoń do operatora i spytaj, bo z tego co pamiętam ten komunikat w Nokii
          oprócz niewłączonego GPRS może oznaczać coś jeszcze, ale za cholerę nie
          pamiętam co :)
          • Gość: the the Re: hm IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 28.06.05, 12:00
            ;) dzieki.
            zastanawiam sie jeszcze od wczoraj, czy powodem moze byc nie za wielka pamiec
            wspoldzielona w tej nokii? moze?
            • yavorius chyba nie 28.06.05, 12:02
              Zapewne komunikat byłby inny. Może coś z ustawieniami GPRS, może zły punkt
              dostępu, coś z serwerami poczty, a może po prostu Idea ma problem z netem
              chwilowy?
    • Gość: doradca Re: GPRS w popie IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 29.06.05, 11:17
      Musisz skonfigurowac odpowiednio telefon. Tutaj masz zdalny konfigurator uslug:
      www.isk.dcs.pl/skwww/
      • Gość: the the Re: GPRS w popie IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 29.06.05, 13:39
        dzieki stary, ale to byla pierwsza rzecz jaka zrobilem po nabyciu tel. dostaje
        i moge wysylac mmsy; nie moge sie tylko logowac do funkcji e-mail. wczoraj
        dostalem maila z BOKu zebym podal nr tel i PUK, to zrobia jakies testy na
        laczach.
        troche tajemnicza sprawa. zastanawiam sie czy nie spitolilem czegos w
        ustawieniach, ale ustawienia mam kompletne wg telefonu:] w kazdym razie dzieki
        za proby pomocy.
        • Gość: the the Re: GPRS w popie IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 30.06.05, 12:17
          wczoraj dostalem sms "od strony sieci ok. taki komunikat pojawia sie rowniez
          przy blednie wprowadzonym apn". Poniewaz wszystko wprowadzalem z instrukcja
          obslugi ze strony nokii, moze mi ktos sympatyczny, i z praktyka pomoze jak
          rozpisac ustawienia dla e-mail w Nokii 3220 w Popie? Dzieki wszystkim za
          poprzednie podpowiedzi!
          • yavorius pomyślmy 30.06.05, 12:26
            Więc tak (cytuję za instrukcją obsługi):

• W sprawie ustawieñ niezbêdnych do korzystania z aplikacji poczty e-mail
            skontaktuj siê z operatorem sieci lub us³ugodawc± poczty e-mail. Aby uzyskaæ
            informacje o odbieraniu ustawieñ poczty e-mail w postaci wiadomo¶ci
            konfiguracyjnej, patrz Us³uga ustawieñ konfiguracji, str. 20.

Sorry za brak polskich liter, tak się skopiowało, a mi się nie chce poprawiać.
            Ten punkt chyba masz z głowy, skoro odbierałeś dzwonki, przystąpmy może do
            konfiguracji samego konta:

Naci¶nij Menu, a nastêpnie wybierz Wiadomo¶ci, Ustawienia wiad. i Wiadomo¶ci e-
            mail. Wybierz "Konfiguracja", wybierz jakiś zestaw ustawień (najlepiej pusty)
            i wybierz "Wybierz". Potem wybierz "Konto" (też najlepiej puste) i jedziemy:

Moja nazwa - wpisz ksywkę;
            Adres e-mail - wiadomo;
            Do³±cz podpis. Mo¿esz zdefiniowaæ podpis, który bêdzie automatycznie
            dodawany na koñcu tworzonych wiadomo¶ci e-mail.
            Adres odpowiedzi. Wpisz adres e-mail, na który maj± byæ wysy³ane odpowiedzi
            [Twój adres]
            Nazwa u¿ytkownika serwer. SMTP. Wpisz nazwê, której chcesz u¿ywaæ w
            przypadku poczty wychodz±cej -> np. poczta.interia.pl (tam gdzie masz konto
            mailowe)
            • Has³o SMTP. Wpisz has³o, którego chcesz u¿ywaæ dla wychodz±cej poczty
            e-mail.
            • Wy¶wietl okno terminalu. Wybierz Tak, aby uwierzytelnienie u¿ytkownika dla
            po³±czeñ intranetowych by³o przeprowadzane manualnie.
            • Typ serwera poczty przychodz±cej. Wybierz POP3 lub IMAP4 zale¿nie od typu
            u¿ywanego systemu poczty e-mail. Je¶li dostêpne s± oba typy, wybierz IMAP4.
            • Ustawienia poczty przychodz±cej
            Po ustawieniu typu serwera dla przychodz±cej poczty e-mail na POP3
            dostêpne s± nastêpuj±ce opcje:
            • Pobrane wiadomo¶ci e-mail. Wpisz maksymaln± liczbê wiadomo¶ci e-mail
            do pobrania za jednym razem.
            • Nazwa u¿ytkownika POP3. Wpisz nazwê u¿ytkownika.
            • Has³o POP3. Wpisz has³o.
            • Wy¶wietl okno terminalu. Wybierz Tak, aby uwierzytelnienie u¿ytkownika
            dla po³±czeñ intranetowych by³o przeprowadzane manualnie.
            Po ustawieniu typu serwera dla przychodz±cej poczty e-mail na IMAP4
            dostêpne s± nastêpuj±ce opcje:
            • Pobrane wiadomo¶ci e-mail. Wpisz maksymaln± liczbê wiadomo¶ci e-mail
            do pobrania za jednym razem.
            • Metoda pobierania. Wybierz Ostatnia, aby pobraæ wszystkie nowe
            wiadomo¶ci, albo wybierz Ost. nieprzeczyt., aby pobraæ tylko
            nieprzeczytane wiadomo¶ci.
            • Nazwa u¿ytkownika IMAP4. Wpisz nazwê u¿ytkownika. - to co jest przed małpą w
            adresie e-mail
            • Has³o IMAP4. Wpisz has³o.
            • Wy¶wietl okno terminalu. Wybierz Tak, aby uwierzytelnienie u¿ytkownika
            dla po³±czeñ intranetowych by³o przeprowadzane manualnie.

Tyle, mam nadzieję że się uda. Raz jeszcze sorry, że bez polskich liter:)
            • Gość: the the Re: pomyślmy IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 30.06.05, 19:02
              raz jeszcze dzieki, adminie. okazuje sie ze wszystkie te ustawienia wypelnilem
              prawidlowo. a teraz ciag dalszy klopotu; takiego maila dostalem przed chwila z
              BOKu:

Z MENU Wybierz USŁUGI, a następnie USTAWIENIA
              Wybierz USTAWIENIA AKTYWNEJ USŁUGI
              Wybierz jeden z ZESTAWÓW, który będziesz chciał konfigurować i naciśnij WŁĄCZ
              Dalej - patrz etap II

Wybierz EDYTUJ USTAWIENIA AKTYWNEJ USŁUGI
              W pole NAZWA USTAWIEŃ wpisz: WAP Idea GPRS
              W pozycji STRONA GŁÓWNA wpisz: wap.idea.pl.
              TRYB SESJI ustaw na: CIĄGŁY
              W polu ZABEZPIECZENIA POŁĄCZEŃ wybierz: NIE
              Parametr NOŚNIK DANYCH ustaw na: GPRS
              W pole PUNKT DOSTĘPU GPRS wpisz: wap.idea.pl
              ADRES IP wypełnij wpisując: 192.168.006.102
              TYP UWIERZYTELNIENIA wybierz jako: NORMALNE
              TYP LOGOWANIA ustaw na: AUTOMATYCZNIE
              W polach NAZWA UŻYTKOWNIKA i HASŁO wpisz: idea

Problem polega na tym, ze po wejsciu w USTAWIENIA mam
              USTAWIENIA KONFIGURACJI
              USTAWIENIA WYGLADU
              USTAWIENIA ZABEZPIECZEN
              USTAWIENIA SKRZ. USLUG SIECIOWYCH

ale nie mam USTAWIENIA AKTYWNEJ USLUGI, w zwiazku z czym nie moge wykonac
              kolejnych krokow.
              Jakas podpowiedz, pliz?
              • yavorius Re: pomyślmy 01.07.05, 07:46
                Gość portalu: the the napisał(a):

> Problem polega na tym, ze po wejsciu w USTAWIENIA mam
                > USTAWIENIA KONFIGURACJI
                > USTAWIENIA WYGLADU
                > USTAWIENIA ZABEZPIECZEN
                > USTAWIENIA SKRZ. USLUG SIECIOWYCH

Ja bym wybrał ustawienia konfiguracji, a następnie Własna konfuguracja
                ustawień. Wybierz "dodaj nowy" i wpisz to co otrzymałeś od idei (chociaż dziwię
                się, że nie wysłali Ci tych ustawień "w locie" (Over The Air)). Pamiętaj, aby
                te ustawienia uaktywnić i wyłącz i włącz telefon. Powinno pomóc... Jeśli nie,
                idź do salonu Idei i niech Ci konsultant z ręki ustawi, bo szkoda, żebyś się z
                tym szarpał tak długo...
    • Gość: the the Re: GPRS w popie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 01:09
      No to powracam z watkiem, i mam nadzieję, że znajdę tu jakiegoś posiadacza
      3220. Dziś spędziłem 45 min w salonie firmowym Idei, konsultant z sluchawka
      swoja sluzbowa przy uchu, ja - zagladajac mu przez ramie, co wyczynia w
      ustawieniach, i efekt tego wszystkiego jest identyczny jak na początku - nie
      mogę sprawdzać poczty. Konsultant odesłal mnie jeszcze do salonu Nokii, żeby mi
      pomogli, a tam sie dowiedzialem, że to może byc wina softu (w co osobiscie nie
      bardzo chce mi sie wierzyc), i ze moga mi wgrac najnowszy za 45 pln.
      Czy jest na sali posiadacz 3220 w Idei, który uzywa w tel. klienta e-mail?;)
      • yavorius zaraz 07.07.05, 07:48
        skoro telefon jest na gwarancji i jest w nim coś nie halo, to mają psi
        obowiązek wgrać softa za darmo...

...znam posiadacza 3220 w Erze, który używa klienta e-mail...
        • Gość: the the Re: zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 09:25
          jest na gwarancji, ale norweskiej. nie mam niestety paragonu z kasy fiskalnej,
          a bez tego nie bardzo chca wgrac za free. chcialbym sie po prostu upewnic, czy
          rzeczywiscie nowszy soft cos zmieni.
          • yavorius Hm 07.07.05, 09:48
            Wiesz, gwarancja to gwarancja, ale faktycznie lipa z dowodem zakupu, czasami
            wymagają, a czasami nie...

Co do softu - może pomóc, tylko licz się z tym, że Ci wszystkie dane z telefonu
            zginą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka