Dodaj do ulubionych

Dlaczego Nokia 6020 jest NIE-OK? Kłopot z wyborem

03.03.06, 08:32
Witajcie,

jak wiele zaglądających tu osób, mam problem z wyborem nowego telefonu.
Przewertowałam Wasze wpisy pod kątem różnych modeli i zauważyłam, że dość po
macoszemu traktowane są tu Nokie, zwłaszcza - 6020.

W taryfach, które najbardziej odpowiedają mi u wszystkich operatorów 6020 to
jedyna Nokia z aparatem. Niepokoi mnie trochę fakt, że tak źle o niej
piszecie, niestety nie argumentując co konkretnie jest z nią NIE-OK? No dobra,
wiem, nie czyta plików MP3, ale poza tym?

Aha, może zaznaczę, że mam bardzo sprecyzowane i dość proste wymagania dot.
telefonu:
-ma dzwonić
-sms-ować
-robić zdjęcia - okazjonalnie, do fotografowania mam aparat
-ma mieć kalendarz i budzik
- ma wysyłać maile
- ma się nie-rozładowywać co 3 dni :)

Nie gram w żadne gry, nie czatuję, nie sprawdzam poczty przez komórkę. Jestem
zwykłą babką, która potrzebuje prostej Nokii :)

Dzięki za wszelkie wskazówki
pozdrawiam, Natalia
Obserwuj wątek
    • barracuda7110 Re: Dlaczego Nokia 6020 jest NIE-OK? Kłopot z wyb 03.03.06, 11:11
      Nie ok, bo to nic ciekawego. Ot zwykły telefon z marnym wyświetlaczem, obleśnymi
      dzwonkami i nokijnym menu, które jest tak samo wygodne jak tapczan wykuty w
      kamieniu.

Poszukaj lepiej wśród produktów konkurencji.
      • Gość: Natalia Re: Dlaczego Nokia 6020 jest NIE-OK? Kłopot z wyb IP: *.e-wro.net.pl 03.03.06, 13:10
        Hej, dzięki za odpowiedź.

Ciągle mi jednak brak konkretnych argumentów, marny wyświetlacz czyli co?
        - za mały, za mało kolorów?
        Obleśne dzwonki mi nie przeszkadzają, wybieram jeden, najprostrzy, najczęściej
        jest to "Low" w kazdym modelu jest prawie ten sam.
        Niewygodne nokijne menu obsługuję jednym palcem bezwzrokowo, dlatego zalezy mi
        na pozostaniu przy Nokii, której menu znam na pamięć.

Czy Nokia 6020 jest nie-ok, bo ma kiepskiej jakości oprogramowanie, jest dość
        awaryjna, psuje się gdy spadnie, bateria ma krótką żywotność?

Pozdrawiam Natalia
        • Gość: ycbo Re: Dlaczego Nokia 6020 jest NIE-OK? Kłopot z wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 15:25
          Poprostu trafiłaś na forum dla telefonicznych onanistów ( im ciągle mało i
          ciągle zawracają głowę jakie to ich telefony mądre - wyobraź sobie randkę z
          takim nudziarzem)
          Ten telefon dla normalnego użytkownika jest zupełnie wystarczający, a to że
          wystarcza Ci jeden dzwonek i menu do którego się przyzwyczaiłaś świadczy o tym
          ze jesteś normalna a telefon nie jest dla Ciebie czymś co powoduje zawroty
          głowy kiedy się do niego wzdycha.
          Pozdrawiam serdecznie - nie zmieniaj się.
          • blq ech, obcemu znowu sie nudzi.... 03.03.06, 19:19
            > Poprostu trafiłaś na forum dla telefonicznych onanistów

głodnemu chleb na myśli.

> ciągle zawracają głowę jakie to ich telefony mądre

telefon nie może być mądry. może za 50 lat...

> wyobraź sobie randkę z takim nudziarzem

moja Dziewczyna od 3 lat nie narzeka. wręcz przeciwnie.... a nie przyszlo Ci na
            myśl, że znam się też na innych rzeczach, niż telefon komórkowy?

> Ten telefon dla normalnego użytkownika jest zupełnie wystarczający

Mały fiat też jest wystarczający dla normalnego człowieka. Co nie znaczy że
            wszyscy mamy jezdzić małymi fiatami.

> ze jesteś normalna a telefon nie jest dla Ciebie czymś co powoduje zawroty
            > głowy kiedy się do niego wzdycha.

do telefonu nie ma się wzdychać i nie ma on powodować zawrotów głowy. to, że nie
            znasz się na GSM nie oznacza, że musisz się tym obnosić. i tworzyć jakieś
            żałosne, złośliwe i mijające się z prawdą teorię.

>nie zmieniaj się.

Prosiłbym o coś całkiem odwrotnego w stosunku do TWOJEJ osoby.

pozdr.

PS. nokię 6020 biorą w obronę, jak na tym przykładzie widać, osoby kompletnie
            nie znające się na telefonii GSM i nie mające nic ciekawego do powiedzenia, poza
            paroma przytykami i drobnymi złośliwościami. i to chyba wystarczający powód, by
            jej nie kupować.
            • nat.wroclaw ja jeżdzę seicento :) 03.03.06, 22:40
              blq napisał:

> Mały fiat też jest wystarczający dla normalnego człowieka. Co nie znaczy że
              > wszyscy mamy jezdzić małymi fiatami.

Słuszna uwaga, słuszna.

> (...) i to chyba wystarczający powód, by jej nie kupować.

No to już nie do końca, ale Twój post poniżej z konkretami, nie ukrywam, dał mi
              do myślenia. Dlatego min. jeszcze tu siedze i grzebie w sieci :)

Dziękuję za obszerne wskazówki, blq.
              Natalia
          • nat.wroclaw ech te normy :) 03.03.06, 22:36
            Witaj,

dzięki za dobre słowo, ybco, aczkolwiek, im dłużej siedzę w sieci i porównuję te
            gieesemy, bloetoothy, zakresy, empetrójki, piksele, to kieszeń coraz szerzej mi
            się otwiera. I stara poczciwa Nokia jakaś taka szara, pomarszczona sie wydaje. :)

Chyba zamiast tyle główkować czas najwyższy pójść na jakiś spacer z psem :)

Pozdrawiam (postaram się popracować nad brakiem zmian)
            Nat
        • Gość: Olka Re: Dlaczego Nokia 6020 jest NIE-OK? Kłopot z wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 15:27
          Stanowczo odradzam. Kupiłam ten telefon w listopadzie 2005. Od tamtej pory 3
          razy siadło mi oprogramowanie (telefon nagle się wyłącza i nie chce więcej się
          włączyć) i ostatnio, tuż po naprawie, odmówił ładowania się. Znajomy pracujący
          w salonie jednego z operatorów mówi że codziennie ktoś przychodzi i narzeka na
          nokie 6020.
          Polecam sony ericssony. Telefony dobrej jakości, wytrzymałe a menu niemalże
          identyczne jak w nokii.
          • motorolnik Re: Dlaczego Nokia 6020 jest NIE-OK? Kłopot z wyb 03.03.06, 17:26
            Również i Motorola posiada proste menu, w obsłudze identyczne jak te z Nokii.
            Polecam Motorolę L6, jeśli ma być prosta i obsługiwana jedną ręką.

Pozdrawiam
          • nat.wroclaw To mnie dość mocno ... 03.03.06, 22:44
            ... przeraża. Jako, że nie mam zupełnie czasu na latanie z telefonem do
            reklamacji. Ja w ogóle chyba potrzebuję telefonu - czołgu ;-) Moje aparaty
            zwykle wpadają mi do najróżniejszych dziur wypełnionych niejednokrotnie płynem o
            różnej gęstości i temperaturze. Nie zliczę tez razy, gdy rzuciłam niechcący
            telefonem o schody, chodnik, krawężnik. Musze oddać sprawiedliwość - Niokie
            zawsze wytrzymywały.

Dzieki za te uwagi, będę ostrożna przy wyborze. (Mam cichą nadzieję, że nie
            pracujesz dla konkurencji :))

Serdeczności
            Nat
    • blq szybko i na temat. 03.03.06, 19:27
      nie lubię nokii 6020, ponieważ jest przestarzałą konstrucją lansowaną na telefon
      nowoczesny. jest też zdecydowanie za droga (na wolnym rynku) w stosunku do tego,
      co potrafi. 400zł za telefon o możliwościach motoroli c390 (wartej 200zł) to
      lekka przesada. i co z tego, że ma aparat cyfrowy, skoro jego jakość urąga?

inne firmy już dawno przestały produkować modele odpowiadające parametrami
      technicznymi nokii 6020. np Sony Ericsson t610. już chyba ze trzech następców
      miał. a nokia 6020 nadal "na topie", dopiero niedługo zostanie zastąpiona w
      miare nowoczesnym już modelem 6070.

jesli naprawde życzysz sobie dość przestarzałego telefonu, to możesz ją sobie
      sprawić. byle w abonamencie za 1zł, czy 50zł. możesz też kupić nokię 6030, którą
      darzę większą sympatią, z racji jej niskiej ceny na rynku (poniżej 300zł za nowy).

PS. nie rozumiem, czemu ludzie są w stanie płacić 100zł więcej za tandetny
      pseudoaparat w nokii 6020, tracąc jednocześnie radio w stosunku do 6030. to dla
      mnie wielka zagadka.
    • nat.wroclaw Suma sumarum - sony ericsson?? 03.03.06, 22:48
      Dość sensownie (w komputerze na razie) wygladają SE Z520i oraz trochę mniej
      naładowany technologią K700i. Te dwa telefony w rozsądnej cenie szczodrobliwie
      chcą mi ofiarować operatorzy :)

No i co teraz? Lepiej niż Nokia?

Serdeczności
      Natalia
      • blq Re: Suma sumarum - sony ericsson?? 03.03.06, 23:30
        ja sobie cenie i chwalę Sony Ericssona. Złośliwcy na tym forum co prawda uważają
        mnie za pracownika SE, ale grosza od koncernu nie dostałem. Powiem więcej,
        samego koncernu SONY nie znoszę, wkurzają mnie jego praktyki na rynku muzycznym.

Ale co z tego, skoro robi dobre telefony (i konsole do gier)? Są nowoczesne,
        solidne, co prawda mają swoje wady, ale każdy model i marka je ma.

bardzo udane modele SE podałaś. nowoczesne, k700i z najnowszym oprogramowaniem
        to już bdb telefon, z520 to z kolei fajna "klapka", choć nadal uważam że
        najlepsze łamańce są 'made by Motorola'.

obejzyj je sobie w salonie - ja polecam obydwa. Z jest bardziej subtelny i
        nowszy, za to k700 na pewno bardziej dopracowany (wersji softu było kilkanaście,
        ten najnowszy jest naprawde dobry).

sądze że nie będziesz żałować wyboru.
        pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka