Dodaj do ulubionych

telefon internetowy

06.12.06, 13:27
mam od niedawna internet i myślę o tel. Lepiej kupić bramkę voip czy tel. voip? czy z bramką będę miał podłączony jednocześnie tel i komp? Jaki jest najlepszy operator? Nie znam się na tym najlepiej, więc będę wdzięczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: miły Re: telefon internetowy IP: 83.238.147.* 07.12.06, 09:33
      taniej będzie kupić bramke,komputer i telefon będą mogły jednoczesnie działać;
      najlepszy operator....to ja ;)))
    • Gość: Koolik Re: telefon internetowy IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 10:01
      Hej!
      Lepiej bramke - wygodniej. Po dodpinasz sobie i telefon i linie TP i voipa
      wszystko na raz plus komputer nie musi być włączony. Oczywiście działa jak go
      włączysz :)
      Tylko, że bramka kosztuje od 200 w góre. Ale jaka wygoda!
      Co do operatora, to ja wybrałem www.hopin.pl - super jakość rozmów i tanio.

Pozdrav
      • alek31 Re: telefon internetowy 23.01.07, 13:10
        Wszystko zależy od rodzaju dostępu do internetu.

Generalnie, żeby mieć i telefon internetowy i komputer połączony z internetem
        niezbędny może okazać się router.

1. Jeśli masz router i telefon z wybieraniem tonowym, wystarczy dokupić bramkę
        i podłączyć ją do routera, a do niej podłączyć telefon - komputer nie musi być
        właczony, żeby mieć działający non-stop telefon.

2. Jeśli masz router, ale nie masz bramki, ani telefonu, możesz kupić telefon
        internetowy, czyli telefon i bramka w jednym.

3. Nie posiadając routera, trzeba go kupić. Dostawca internetu daje Ci na ogół
        jedno gniazdo dostępowe. Możesz do niego podłączyć albo telefon (przez bramkę),
        albo komputer. Dla pełnej wygody i niezależności telefonu od komputera możesz
        kupić od razu router z bramką VoIP (300-400 zł), podłączyć internet do routera,
        a z routera wyjść na komputer i oddzielnie na telefon. Wszystko to brzmi
        pieknie jeśli masz internet via Ethernet (kablówka lub neostrada z modemem
        Ethernet).
        Sprawa się komplikuje, jeśli masz neostradę i dostałeś modem wyłącznie z portem
        USB.
        Wtedy potrzebujesz sporo droższego routera z modemem ADSL lub również drogiego
        modemu ADSL/Ethernet.

Co do operatorów, to osobiście mam numer z IPFON-u i jestem zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka